Zöld hírek

Diópáccal fest a népzenész

Harmonet - 9 óra 40 perc
Szokolay Dongó Balázst, a népi fúvóshangszerek mesterét első sorban a színpadról és lemezekről ismerjük, számos remek formációban játszik, zeneisége igazi unikum. Kevesen tudják róla, hogy szabadidejében kiváló képzőművész is.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.január 23-tól 29-ig

Harmonet - 12 óra 30 perc
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
Kategóriák: Zöld hírek

Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-01-23

Harmonet - 12 óra 30 perc
A mai nap nem alkalmas a baráti programokra, könnyed időtöltésekre. Befelé forduló hangulatban leszünk, semmi kedvünk a bulizáshoz, vagy a beszélgetéshez. Inkább adjunk magunknak időt az elmélkedésre. Ma a bőrünk lehet érzékenyebb, s így súlyosabban nyilvánulhatnak meg az allergiás folyamatok is. Talán az ekcéma a legkellemetlenebb bőrallergia, több fajtája is ismert. Gyakori, hogy a szappan, vagy a mosogatószer váltja ki. Megoldás lehet, ha kizárólag folyékony szappant használunk, s gumikesztyűben mosogatunk.
Kategóriák: Zöld hírek

Mik a napelemes rendszer telepítés leggyakoribb hibái?

Egy napelem rendszer telepítése számos kihívás elé állítja a megrendelőt, melyekre talán nem is gondolt a projekt megkezdésekor. A telepítés során viszont sokszor már késő a felmerülő problémákat hatékonyan orvosolni, és legtöbb esetben csak jelentős plusz költségek és időcsúszás árán készül el a beruházás, írta az mnnsz.hu. 

1. Nem megbízható vagy szakmailag nem megfelelő kivitelező választása

Az egyik legveszélyesebb hiba, ha szakmailag nem 100%-ban hozzáértő kivitelezővel tervezteti meg és szerelteti fel napelemes rendszerét. Egyértelműen ráfizetés lehet belőle és esetenként élet-, de legalábbis tűzveszélyes helyzet állhat elő, ha nem megfelelő kivitelezőt választja. Lehet, hogy egy komoly referenciákkal rendelkező, megbízható cég némiképpen drágábbnak tűnik első látásra, ám a szakmailag megkérdőjelezhető kivitelezés könnyedén milliós kárt okozhat pusztán a hozzá nem értésből fakadóan. Csak olyan vállalkozással szerződjön, aki ellenőrizhető referenciákkal rendelkezik. A napelem szerelés nincs külön képesítéshez kötve, csak az a követelmény, hogy a rendszer telepítője villanyszerelő legyen. Ennek ellenére tudható, hogy a telepítés egy összetett és egymásra épülő fázisokból álló folyamat. Jó esetben villanyszerelő(k)ből, ács(ok)ból és alpinistá(k)ból álló csapat szükséges a megfelelő és biztonságos munkavégzéshez és a jól működő végeredményhez. Csak tetőfedő végzettséggel rendelkező ember nem végezheti egy napelem rendszer szerelését, még szaktanfolyamok elvégzésével sem. Fontos a megfelelő villamos szakmai ismeretek megléte is. Gyakori hiba lehet még, hogy hiába a megfelelő szakmai alapok és végzettség, ha a villanyszerelők nem olvassák el a termékleírásokat, a napelem és inverter adatlapokat, a telepítési útmutatókat és egyéb dokumentációkat, csak a vélt rutin alapján dolgoznak, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy minden rendszer egyedi.

2. A telepítendő rendszer kiválasztásának elsődleges szempontja az ár

Ha van olyan elektromos berendezés, aminél nagyon hamar visszaüt a túlzásba vitt költségcsökkentés, az a napelem rendszer. Ebben az esetben nem az ár a legfontosabb tényező. Egy cég kínálhat olcsóbban napelemeket és invertert, de lehetséges, hogy összességében nem jár jobban vele, mert nem biztosított a szervizelés háttere vagy a minőség, amit árulnak kifogásolható. A napelem rendszer lényeges része a megfelelően méretezett és beépített tartószerkezet. Ha ezen a tételen takarékoskodunk, pár év múltán azt vehetjük észre, hogy a rozsda az időjárás hatásainak segítségével látványosan bomlasztja a tartószerkezetet, ami végül az egész rendszer működését veszélyeztetheti. A jó minőségű napelemtáblákat 30-40 évre tervezik, a tartószerkezetnek is ki kell bírnia legalább ennyit. Az inverter esetében sem jó megoldás, ha minél olcsóbban akarjuk megúszni ezt a költséget. Az áramszolgáltatók üzembiztonsági okokból pontosan meghatározhatják, milyen invertert fogadnak el és az olcsóbb berendezések általában jóval hamarabb mennek tönkre, mint az elsőre drágábbnak tűnő társaik, hosszú távon tehát kifizetődőbb a minőség választása az olcsósággal szemben. Olyan árat tekinthetünk korrektnek, ami magában foglalja azt, hogy megfelelő eszközöket és anyagokat használjon a kivitelező az utolsó csavarig. Egy jól működő napelem rendszerhez egy teljes szolgáltatáscsomag átlátása szükséges, amely magába foglalja a tervezést, a kivitelezést, az ügyintézésben való segítségnyújtást és nem csak a panelek, az inverterek vagy a szerelvények árát, így egy komplex rendszer költségeit láthatjuk egyben és könnyebben tudunk kalkulálni.

3. A tető dőlésszögének és a napelemek megfelelő tájolásának semmibe vétele

A napelemtáblákat szinte bármilyen tetőre fel lehet szerelni, az optimális dőlésszög mégis létező fogalom, és számszerűsítve 25-35° közötti. Az ennél magasabb vagy alacsonyabb dőlésszög a hatásfokot rontja, a túl lapos szög esetében pedig számíthatunk arra is, hogy hamarabb szennyeződnek tartósan a napelemtáblák. Ha a ház, amire fel szeretnénk szerelni a napelem rendszert nem megfelelő tájolású, érdemes átgondolni, hogy esetleg ne a háztetőre, hanem attól külön, a kertbe vagy akár egy másik épületre kerüljön a napelem, már ha lehetséges, ellenkező esetben a rendszer hatásfoka jócskán elmaradhat az elvárttól. Még egy fontos szempont, hogy ha a modulok egymással sorba vannak kötve, akkor mindegyiknek árnyékoktól mentesnek kell lennie, és ugyanolyan tájolású és dőlésszögű felületre kell őket felszerelni. Ha nem így történik, az egyik napelem a másik teljesítményét ronthatja le, ami végső soron megint csak az elvárt hatásfoktól való elmaradást fogja eredményezni.

4. Túl nagy vagy inverteres rendszer telepítése engedély nélkül

A napelem rendszerekre vonatkozó törvény rendelkezése értelmében minden 50 kVA-os (kilovoltamperes) teljesítményt meghaladó rendszer építési engedély köteles. Tehát ha nagy teljesítményű napelemes rendszert szeretnénk telepíteni, azt mindenképp engedélyeztessük. Az inverteres, azaz hálózatra visszatápláló napelem rendszer igazán jó választás, hiszen a segítségével termelt többlet áramot értékesíteni tudjuk. Éppen emiatt viszont engedélyeztetni is kell a rendszert a helyi áramszolgáltatónál, aminek az elmulasztása komoly kellemetlenségeket okozhat a számunkra. Az engedélyeztetéssel semmiképp ne várjunk, mert az eljárás eltarthat akár két hónapig is, a mérőóra cseréjét pedig negyed év kellhet, hogy elintézzük.

5. Az üzembiztonság elhanyagolása

A napelemes rendszerek jó esetben elegendő áramot termelhetnek egy egész ház ellátásához, ami azt jelenti, hogy az ott lakók igényeinek egyik legfontosabb kiszolgálója és mint ilyen rendszernél mind az érintésvédelem, mind a túlfeszültség védelem alapvető fontosságú kell legyen. Az érintésvédelem a súlyos sérüléseket, halálos baleseteket segít elkerülni, a túlfeszültség elleni védelem pedig egyszerre védi a ház elektromos rendszerét és a napelem rendszert is, hiszen meggátolja, hogy a hálózati túlfeszültség bármilyen kárt okozzon.

6. A kivitelezés elnagyolása

Nem szabad megfeledkezni a telepítés során elkövethető kivitelezési hibákról sem, amelyek megléte sajnos egy rosszul működő rendszert fognak eredményezni. Ilyen hiba például, ha túllógnak a tetőgerincen a napelem panelek, így egy nagyobb szél könnyen belekaphat a táblákba, és nem csak a paneleket, hanem akár az egész tetőt is magával viheti. Túl szorosan összeépített panelek esetében, ha nem hagynak elegendő helyet a változó hőmérsékletből adódó természetes tágulásnak, a cellák összefeszülhetnek és elpattanhatnak, ami pedig egyértelműen termeléscsökkenést okoz és jelentősen rontja a napelem rendszer élettartamára vonatkozó mutatókat is. Ezek mellett még az is fontos, hogy a tető és a panelek között megfelelő légrést hagyjon a kivitelező, mert ez segít a cellák épségének megőrzésében azáltal, hogy természetes hűtő hatást biztosítva csökkenti a panelek hőmérsékletét. Gyakori probléma, hogy folyamatosan árnyék éri a tetőt, és ezt a tényt a tervezés során nem veszik figyelembe, vagy ha tisztában is vannak vele, mégsem tesznek semmit a probléma megoldása érdekében. Pedig ez a későbbiekben többféle problémát is okozhat. Úgynevezett forró pontok jönnek létre ilyenkor, mivel az árnyékban lévő cellák nem vesznek részt az áramtermelésben, hanem ellenállásként viselkednek, így az átfolyó áram hőt generál, ami végső soron a cellák sérüléséhez vezethet. A forró pontok megjelenése a cellák elszíneződését is okozhatja.

7. Az utógondozás elmulasztása

Gondot okozhatnak a szennyeződések és azok megfelelő szakértelemmel történő takarítása is, hiszen ha nem megfelelő módon végzik el a tisztítást, sérülhetnek a panelek. A jégeső vagy egy nagyobb nyári vihar is gyakori okozója az üvegtörésnek és emellett villámkárnak is ki vannak téve a panelek. Ezek nem igazán elkerülhető események, ezért is érdemes olyan biztosítást kötni, ami a napelemes rendszerre is ki van terjesztve. Végső soron kimondható, hogy a napelemes rendszerek kezelői és üzemeltetői túlságosan is megbíznak a technológiában és azt gondolják, hogy a rendszergondozás nélkül is üzemképes marad hosszú időre. A megrendelő megépítteti a napelem rendszert a lehető legjobban, de minden hiába, ha az üzemeltető nem törődik a gazdaságos működés biztosításával és a megfelelő műszaki felügyelettel.

A hosszú távon jól működő rendszer érdekében a következőket érdemes betartani:

– a napelemes rendszereket rendszeresen kell karbantartani, amely folyamat magában foglalja a felületek tisztítását és a berendezés elemeinek szemrevételezéses ellenőrzését is
– a rendszerben történő változtatások és a keletkező hibák dokumentálása
– a havi hozamok folyamatos felügyelete, becsült értékekkel való összevetése, a szélsőségek okának kivizsgálása
– az esetlegesen árnyékot okozó tereptárgyak és növények eltávolítása
– 3-4 évente a napelemes rendszer teljesítménymérése és a beüzemeléskor fennálló állapottal való összehasonlítása, hőkamerás vizsgálatok elvégzése
– automatikus felügyelő rendszer beépítése, amely mérések segítségével (hőmérséklet- és besugárzásmérés panelenként) összehasonlítja az eredményeket a becslésekkel, és egyben a rendszer gazdasági hatékonyságát is folyamatosan mutatja.

+1 – Kimarad a napelem rendszer biztosítása (pedig már a kivitelezés fázisában is lehetséges!)

Ha rendben lezajlik a napelem rendszer telepítése, gondolhatnánk azt, hogy ezzel a munka oroszlánrészét már elvégeztük, elégedetten hátradőlhetünk és elkezdhetjük élvezni az alternatív energiatermelés áldásos hatásait. Ez így is van, de jobban tesszük, ha már a kiépítés folyamatával párhuzamosan gondolunk a jövőre és a lehetséges veszélyekre. A legjobb és legtöbb, amit tehetünk, hogy a rendszer működésének kezdetére megkötjük a biztosítási szerződést a napelem biztosítására, aminek segítségével hosszú távon megőrizhetjük a befektetésünket és a biztosításba foglalt káresemények bármelyikének bekövetkeztével nem lesznek nehezen megoldható feladataink és saját finanszírozásban javítandó, cserélendő vagy újraépítendő részegységeink a napelem rendszerünkben. Az igazán körültekintő kivitelezésnek is van egy fontos momentuma, amit nem mindenki vesz figyelembe, mégpedig az, hogy a készülő napelem rendszert már a kivitelezés fázisában biztosítsuk. Létezik olyan biztosítási termék a piacon, amivel a kivitelezési kockázatokat tudjuk biztosítás segítségével kezelni.

A kockázatviselés időtartama
A biztosítás közvetlenül a munka megkezdésekor vagy az ajánlaton feltüntetett tárgyaknak az építés helyszínén történő lerakásával kezdődik, illetve az ajánlaton feltüntetett időpontban. A biztosító kockázatviselése megszűnik a biztosított építmény azon részeire vonatkozólag, amelyeket átvettek, illetve üzembe helyeztek.

A biztosítás részei
Vagyonbiztosítási részt és felelősségbiztosítási részt egyforma fontossággal tartalmaz a konstrukció, részletesen kidolgozva az összes felmerülő lehetséges biztosítási eseményt, a díjakat és a biztosításhoz kapcsolódó feltételeket és záradékokat.

 

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Világgazdasági Fórum 2020: globális kezdeményezések a klímavédelem érdekében (x)

FN - Magazin - 20 óra 30 perc

Vízhiány, műanyag újrahasznosítás, körkörös gazdaság megteremtése – ezek nem olyan kihívások, amelyeket bármely vállalat egyedül képes megoldani. A P&G éppen ezért idén is aktív szereplője a davosi Világgazdasági Fórumnak, hogy példa nélküli globális összefogásokat sürgessen annak érdekében, hogy az együttműködő partnerek konkrét előrelépést tegyenek korunk sürgető társadalmi, gazdasági, környezetvédelmi, technológiai és ipari kihívásaival szemben.

 

50L Home Coalition: program a vízválság megoldására a Day Zero városokban

Manapság a világ legnagyobb városai vízválsággal szembesülnek, és a Föld húsz legnagyobb városából tizennégyben, beleértve Los Angelest, Tokiót és Delhit, már most is hiány a víz. A jelenlegi népességnövekedés és vízpazarlás következtében ez a válság tovább nőhet, mert a becslések szerint a globális vízellátás és vízigény közötti különbség 2030-ra várhatóan 40%-ra növekszik.

Mivel egyre több város szembesül a súlyos vízhiány kockázatával, a Procter&Gamble kezdeményezésére hét nagyvállalat (Arcadis, Electrolux, Engie, JLL, Kohler és Suez) összefogott, és programjával bemutatja, hogy 50 liter víz hogyan érezhető 500 liternek a használatban. A felhasználási és technológiai újításokra összpontosítva az 50L Home Coalition elősegíti a felelősségteljes vízfogyasztást a lakóházakban és a kereskedelmi épületekben, mellyel ösztönzi a felelősségteljes városi vízfogyasztást.

A városi pilot projekt a kínai Xiong’an városban már elkezdődött, és további lehetséges együttműködési helyszíneket fognak bevonni a munkába Indiában, az Egyesült Államokban és Mexikóban.

Holy Grail: a probléma azonosítása és kezelése a körkörös gazdaságban

A körkörös gazdaság felé vezető útnak megoldást kell nyújtania a műanyag újrahasznosítását megelőző, egyik legnagyobb problémára, amely az újrahasznosító létesítményekben történő nem kielégítő hatékonyságú szétválogatás.

A Holy Grail Project olyan együttműködés, amely a csomagolások következetesebb és azonosítható címkézési rendszerének kidolgozását célozza. Jelenleg a vállalatok saját, egyedi jelöléseket használnak a csomagolás lehetséges újrahasznosítására. Ez a rendszer fennakadásokat okoz az újrahasznosítási folyamatban, és zavart kelt a hulladék újrahasznosításának módjával kapcsolatban is. A Packaging Europe 2019-es Fenntarthatósági Versenyén kétszeresen díjazott Holy Grail Project megszakítja ezt a folyamatot, megteremtve az utat az újrahasznosító létesítmények „intelligens válogatáshoz”.

 

Alliance to End Plastic Waste: kezdeményezés a műanyaghulladék globális csökkentésére

A globális műanyaghulladék problémájának összehangolt megoldása érdekében a Procter & Gamble és a műanyagipari terméklánc több mint negyven globális vállalata (műanyagokat gyártó, használó, értékesítő, feldolgozó, gyűjtő és újrahasznosító vállalatok) összefogott, és egyértelmű küldetést fogalmazott meg: a lehető leggyorsabban elősegíteni a műanyaghulladék felszámolását a környezetben.

2019 januárjában a Világgazdasági Fórumon David Taylor, a P&G vezérigazgatója bejelentette az Alliance to End Plastic Waste megalapítását olyan partnercégekkel karöltve, mint a Dow, a PepsiCo, a Chevron és a Mitsubishi.

A Szövetség az első ilyen jellegű együttműködési törekvés, amelynek célja olyan megoldások kifejlesztése és bevezetése, amelyek a műanyag hulladékok minimalizálására és kezelésére, a beruházások katalizálására, valamint a közösségek bevonására irányulnak. Céljuk továbbá olyan megoldások előmozdítása, amelyek a felhasznált anyagok csökkentését, újrafelhasználását és újrahasznosítását eredményezik.

A Loop Alliance: Egyszerhasználatos műanyagcsomagolás helyett újrahasznosíthatót!

A Loop Alliance kezdeményezés, melynek a Procter&Gamble szintén alapító tagja, célja, hogy megváltoztassa a világon elterjedt egyszerhasználatos, eldobható csomagolások használatát, és csökkentse a műanyag hulladékot egy forradalmi körkörös vásárlási rendszer révén. A Loop olyan új üzleti modell, amelynek során az élelmiszerek és háztartási cikkek széles skáláját testreszabott, márka-specifikus tartós csomagolásban értékesítik, majd használat után összegyűjtik, megtisztítják, újratöltik és újrafelhasználják. 2019 májusában az amerikai és francia piacokon már megkezdődött az új, fenntartható fogyasztást ösztönző Loop modell e-kereskedelmi platformjának tesztelése (loopstore.com, maboutiqueloop.fr), amelyhez számos kiskereskedő és csomagolt fogyasztási cikkekkel foglalkozó társaság csatlakozott.

Kategóriák: Zöld hírek

Sok a tévhit az online számlázásnál

FN - Magazin - 2020, január 22 - 17:43

2020. július 1-től változik a törvény, és a kisadózók tételes adója (kata) szerint adózóknak is azonnal be kell küldeniük a belföldi adóalanyok részére kiállított számlákat a NAV felé. Sokan már most áttértek online számlázásra, és rengeteg a kérdés a változásokkal kapcsolatban.

Leállás a NAV-nál: megúsztak egy határidőt az adózókNégy órát meghaladó kiesés miatt döntött így az adóhatóság.

„Ügyfélszolgálatunkon egyre több a katás vállalkozásokkal kapcsolatos kérdés, különösen azóta, hogy tavaly elfogadták az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítéséről szóló törvényjavaslatot. Még mindig sok a tévhit, a félinformáció és a jogszabályok téves értelmezése miatti bizonytalanság” – mondta Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

500 ezer forint lehet a mulasztási bírság

A bejelentést egy számlázó programmal automatizálva vagy az adóhatóság felületén manuálisan feltöltve lehet megtenni. Az utóbbit választó katásoknak ez jelentős adminisztrációt jelentene, amit várhatóan a könyvelők sem fognak átvállalni tőlük. Emiatt is választják most egyre többen az online számlázást, hogy így kerüljék el a tetemes mulasztási bírságokat.

Milliós kérdések

Sokan gondolják, hogy csak havonta 1 millió forintot lehet számlázni, de az is gyakori tévhit, hogy 12 millió forint feletti bevételnél már nem lehet katázni. A törvény úgy rendelkezik, hogy az „adómentes” (azaz 40%-os adót nem kell fizetni) bevétel határa 1 millió forint és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számának szorzata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy hónapban nem lehet többet számlázni 1 millió forintnál.

Az eddiginél is többet fog tudni a NAV a cégek számláiról, szinte mindent, azonnalAz adóhatóság hamarosan ráláthat a belföldi számlaforgalom egészére.

„Helyes értelmezésben, ha például a magánszemély augusztusban kezdett katázni, és az évből hátralévő mind az 5 hónapra kell a tételes adót fizetnie, akkor a kata kerete ennek megfelelően 5×1 millió forint” – mondta Bonácz Zsolt adószakértő.

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

Eladták Budapest egyik legdrágább telkét

FN - Magazin - 2020, január 22 - 14:23

Befektetőcsoport vásárolta meg az úgynevezett Reno Udvar többségi tulajdonrészét a Magyar Nemzeti Bank Alapítványaitól, tudta meg a napi.hu.

A lap szerint a Váci úti irodafolyosó legfrekventáltabb helyén, a Csavargyár utcánál levő 7,5 hektáros területet a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványainak vagyonkezelője, az Optima Befektetési Zrt. még 2016-ban 17,2 milliárd forintért vette meg.

Az ingatlan most 22,8 milliárd forintot ér, ennek a 60,4 százalékát adták el.

A napi.hu értesülései szerint a vevő a Chi Fu Befektetési Csoport, amelynek vezetője a magyar állampolgársággal is rendelkező Frank Liu.

A Chi Fu 25 milliárd dolláros (7570 milliárd forintos) vagyont kezel, befektetései a biotechnológiától az élelmiszeriparig ívelnek.

Az új tulajdonos hasonlóan a korábbi tervekhez változatlanul irodákat, lakásokat és városközpontot terveznek építeni a Reno Udvar 2,5 hektáros területén.

Kiemelt kép: Google Maps

Kategóriák: Zöld hírek

Emelkedik a villanyautók töltési díja Magyarországon

A BMW, a Daimler, a Ford, a Hyundai, a Kia és a Volkswagen-csoport által birtokolt Ionity bejelentette, hogy az ezen hálózathoz tartozó elektromos autótöltő állomásokon 2020. január 31-től bevezeti a kWh alapú árképzést. A döntés a magyar villanyautósokat is érinti, írta az mnnsz.hu. Az Ionity töltőpontjain eddig fix árazás volt, minden egyes megkezdett töltés kereken 8 euróba (2560 forintba) került a töltés idejétől és a felhasznált energiamennyiségtől függetlenül. Január 31-től viszont új rendszer lép életbe, onnantól kezdve 0,79 eurót (280 forintot) kell fizetni kilowattóránként. Tehát ha valaki egyetlen töltéssel beleküld 80 kWh energiát mondjuk az Audi e-Tronba, annak 63 eurót (mai árfolyamon számítva 21 ezer forintot) kell majd fizetnie. Az új árazás miatt csökkenhet a töltőoszlopoknál eltöltött időmennyiség, hiszen a villanyautósok így arra lesznek úgymond kényszerítve, hogy csak annyi energiát töltsenek az akkuba, amivel biztonságosan elérhetik az úticéljukat vagy a következő töltőállomást. Az Ionity jelenleg 3 magyarországi töltőállomással rendelkezik (töltőállomásonként 4 darab töltőoszlop áll a villanyautósok szolgálatára): egy az M1-es autópályán található Bábolna közelében, kettő pedig az M7-es autópálya mentén lett telepítve Kajászónál és Balatonkeresztúr mellett (az utóbbi helyszínen az északi oldalon lévő pihenőben is lesz töltősziget). Az M0-ás autóút mellett is lesz majd egy Ionity töltő, mégpedig Szigetszentmiklós közelében.

Kategóriák: Zöld hírek

Tényleg lehetünk allergiásak a hidegre?

Harmonet - 2020, január 22 - 13:16
A tavaszi és nyári hónapokat általában jobban kedveljük a kellemes hőmérsékletnek köszönhetően, a pollenszezon miatt azonban ez az időszak kész rémálom az allergiások számára, akik a magyar lakosság 30 százalékát teszik ki. Azt gondolnánk, hogy a hideg időjárás beköszönte véget vet a legtöbb allergiás szenvedéseinek, a túlérzékenységnek azonban számos fajtája létezik.
Kategóriák: Zöld hírek

Bő egy hónap múlva azonnal átér a címzetthez az átutalt pénz

FN - Magazin - 2020, január 22 - 11:38

Március másodikán elindul az azonnali fizetések rendszere, valamennyi klíringtag felkészült a bevezetésére, a tesztelések alapján sikeres indulással számolnak – mondta Kovács Levente,  a Magyar Bankszövetség főtitkára. (Az azonnali átutalás tavaly indult volna, de az év közepére tervezett startot elhalasztották.)

Becsei András, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta, hogy ez a rendszer a magyar bankszektor valaha volt legnagyobb egyszeri beruházása, több százezer munkaórát fordítottak a kifejlesztésére. Úgy vélte, ez is mutatja a bankszektor elkötelezettségét a rendszer sikeressége iránt, ami új pénzforgalmi korszakot hoz a magyar gazdaságba.

A 10 millió forintos tranzakciós limit világviszonylatban is egyedülállónak számít alapszolgáltatásként.

A bankszövetség elnöke kifejtette, szeretnék elérni, hogy a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adó kivezetése a következő hónapokban megtörténjen. Ezt követően a bankok közötti verseny eredményeként új, a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb árazású számlacsomagok fognak megjelenni – jelezte.

(MTI)

Kategóriák: Zöld hírek

Ez vár rád mától, ha a Napod, Holdad vagy az Aszcendensed a Vízöntő jegyében áll!

Harmonet - 2020, január 22 - 10:59
Ma lép a Nap a Vízöntő jegyébe, ezzel a zodiákusi kör utolsó előtti jegyváltásához értünk. A Nap jegyváltásának köszönhetően felszínre hozza, hogy miként viszonyulsz a szabadság eszményéhez.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti vagyonhoroszkóp 2020.január 22-től 28-ig

Harmonet - 2020, január 22 - 08:00
Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
Kategóriák: Zöld hírek

Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-01-22

Harmonet - 2020, január 22 - 08:00
Ma minden kapcsolatunkban visszafogottabban viselkedünk. Még a legintimebb viszonyainkban is zárkózottabbak leszünk. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, kevésbé mutatjuk ki a szeretetünket. Ma fáradtabbnak érezhetjük magunkat, de ez nem veszi el a kedvünket a kemény munkától. Legalább arról kellene gondoskodnunk, hogy szervezetünket vitaminokkal, nyomelemekkel lássuk el. Fogyasszunk minél több zöldségfélét! Ne felejtkezzünk el a folyadékpótlásról!
Kategóriák: Zöld hírek

Nagyon beindultak az építőipari vállalkozók

FN - Magazin - 2020, január 22 - 06:56

Közel 6000 új induló céggel és folyamatosan növekedő termelési volumennel rendkívül erős évet zárt tavaly az építőipar, egy év alatt több mint 55 százalékkal több cég indult, mint amennyi megszűnt – derül ki az Opten közleményéből.

A magas cégalapítási szám jelentős részben a továbbra is magas keresletnek és a pozitív ágazati környezetnek köszönhető. A termelési volumen tavaly éves átlagban mintegy 24 százalékkal emelkedett 2018-hoz képest, ami 7 százalékponttal magasabb 2018 szintén erős növekedésénél.

Az elmúlt évek pozitív környezete olyan cégalapítási és cégtörlési görbét produkált a szektorban, amely egyetlen másik hazai ágazatra sem volt jellemző: tavaly 5835 építőipari cégalapítás mellett 3755 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, így jelenleg már közel 54 ezer vállalkozás működik a szektorban.

Összágazati szinten már a problémamentesebb végelszámolások kezdtek el dominálni a felszámolásokhoz képest, de az építőiparban erre a váltásra még várni kell. Továbbra is sok a behajthatatlan tartozás, a magas kintlévőség állomány veszélyezteti a szektor egyes szereplőit. Ezt erősíti meg az is, hogy 2019-ben rekordmennyiségű cég került hosszabb-rövidebb ideig tartó végrehajtási eljárás alá, több mint 7200 vállalkozás könyvelhetett el ilyen adóhatósági eljárást, ami az elmúlt 6 év legmagasabb értéke.

Az Opten szerint az ágazat jövőjét tekintve sok a bizonytalanság. A termelési görbe az év vége felé ellaposodni látszik, és a szerződésállományok sem mutatnak olyan szép képet. Az ágazati kockázatok közül kiemeli, hogy az építőipar általában nagyon érzékenyen reagál a gazdaság hullámzásaira, illetve a vállalatok tőkeerősségnek is van még hova fejlődnie.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Kategóriák: Zöld hírek

Ingyenhitel az államtól napelemes rendszerhez

Rengeteg téves információ kering arról, hogy a magyarországi lakosság számára már nem elérhető a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os hitelprogram (MFB0), mely lehetőséget teremtett megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek kialakítására. Ez az információ pedig nem teljesen igaz! Ettől a lehetőségtől csupán a Közép-magyarországi régióban élők estek el, ugyanis 2019. október 17-én felfüggesztésre került a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pályázati kérelmek befogadása az MFB Pontokon. Így azon Pest megyei lakosok, akik a napelemes rendszer megvásárlását MFB hitel felvételével tervezték már elestek ettől a lehetőségtől.

MIT TEHETNEK A TOVÁBBIAKBAN A PEST MEGYÉBEN ÉLŐK?

A villanyszámla kiváltásához szükséges napelemes energiatermelés mielőbbi elindítása érdekében a támogatástól elesett Közép-magyarországi régióban élő lakosok így saját forrásból, vagy egyéb banki finanszírozással tudják ezt követően megvásárolni saját napelemes rendszerüket. Szerencsés helyzetnek mondható, hogy az EU-Solar Zrt. ezután sem engedi el jelenlegi és potenciális ügyfeleinek a kezét, és az MFB0-ás hitelprogramot követően is támogatást nyújt partnerei számára a banki ügyintézésben.

A VIDÉKIEKNEK MÉG NYITOTT A LEHETŐSÉG

A Pest megyén kívül élő lakosság szerencsésebb helyzetben van, mivel az ők hiteligényét másik, még nyitott operatív programban kezeli a Magyar Fejlesztési Bank. A vidéki lakosság a támogatása a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú és „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című programból valósul meg. Természetesen a VEKOP-os pályázat felfüggesztése előre vetítheti, hogy idővel a GINOP-os forrás is kimerül, ezért azok számára javasolt mielőbb cselekedni, akik elkötelezettek a napelemes rendszerek vásárlása mellett.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Leállás a NAV-nál: megúsztak egy határidőt az adózók

FN - Magazin - 2020, január 21 - 21:40

A Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatás négy órát meghaladó kiesése miatt a NAV az elektronikus ügyintézés során nem veszi figyelembe a január 20-ai határidőt – közölte az adóhatóság a honlapján.

A rendszer hétfőn nem volt elérhető, és ez fennakadásokat okozott. A Központi Azonosítási Ügynök ugyanis az összes közigazgatási szolgáltatás alapja, amely összefogja az elektronikus ügyintézési szolgáltatásokat.

Akár hitelt is vehetnek fel a nevében a csalókA NAV, az E.ON és a PayPal nevében is próbálnak adatokat ellopni az ügyfelektől.

Mivel a kiesés meghaladta a négy órát, az adózás rendjéről szóló szabályok szerint ilyen hosszú üzemszünet mentesíti az adózókat a határidő betartása alól.

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

Színekbe zárt szexualitás

Harmonet - 2020, január 21 - 19:00
Mondd meg a kedvenc színed, megmondom, milyen vagy az ágyban!
Kategóriák: Zöld hírek

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

A kínai vendéglátóhelyeken az egyszer használatos műanyag szívószálak használatát is megtiltják. Az ázsiai ország évek óta küszködik azzal, hogy 1,4 milliárd polgára által termelt szemetet kezelni tudja. Az ország legnagyobb szemétlerakó helye, amely mintegy száz futballpálya nagyságú, máris megtelt, holott még 25 évig akarták használni – emlékeztetett a BBC News cikke. Kínában 2017-ben 215 millió tonna városi háztartási hulladékot gyűjtöttek be. Az újrahasznosításról azonban nem állnak rendelkezésre adatok. Az Oxfordi Egyetem online kiadványa, az Our World in Data (Világunk adatai) szerint 2010-ben Kínában 60 millió tonna műanyag hulladék keletkezett, az Egyesült Államokban pedig 38 millió tonna. A 2018-ban publikált kutatás szerint az előrejelzések 2025-ig hasonló képet rajzolnak ki. A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság vasárnap hozta nyilvánosságra új irányelveit, amelyeket a következő öt évben akarnak megvalósítani. A terv szerint 2022-re az ország minden városában megtiltják a műanyag zacskók használatát. A piacokon ugyanakkor a friss árut még 2025-ig csomagolhatják műanyagba. A 0,025 mm-es vagy annál vékonyabb műanyagzacskók gyártása és forgalmazása szintén tilos lesz. A vendéglátóiparban az eldobható műanyagok használatát 30 százalékkal csökkentik. A szállodákban 2025-re akarják elérni, hogy ne használjanak eldobható műanyagokat.
Kínában már nem először indítanak kampányt a műanyagok használata ellen: 2008-ban megtiltották, hogy a boltokban ingyen adják a műanyag zacskókat és a legvékonyabb műanyag zacskók forgalmazását is betiltották.
Noha korábban Kína volt a legnagyobb műanyag hulladék importőr a világon, 2017-ben bejelentették, hogy megtiltják a külföldről érkező műanyag hulladékok behozatalát.

Ázsiában más országok is fellépnek a műanyag hulladékok ellen: Thaiföldön idén jelentették be az eldobható műanyag zacskók betiltását a nagy áruházakban, és a tilalmat 2021-re az egész országra kiterjesztik. Az indonéz fővárosban, Jakartában szintén betiltják a boltokban, szupermarketekben és hagyományos piacokon a műanyag szatyrokat 2020 júniusáig. Balin pedig már nem lehet műanyag zacskót használni. A fejlett országok 2018 óta küldenek műanyag hulladékot Malajziába. A helyi hatóságnak azonban komoly problémát okoznak az illegálisan érkező műanyag hulladékszállítmányok. A malajziai környezetvédelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy 150 konténernyi illegális műanyag hulladékot küldenek vissza oda, ahonnan származik, és a jövőben is ezt teszik az illegálisan érkező hulladékkal.

Kategóriák: Zöld hírek

Szombaton, Érden! Az asztrológia találkozik a Bach virágterápiával

Harmonet - 2020, január 21 - 16:54
A CSillagok és virágok varázsiskola, ahol minden arról fog szólni, hogy az légy, aki lenni szeretnél.
Kategóriák: Zöld hírek

Ki vagyok a társam mellett?

Harmonet - 2020, január 21 - 15:25
Az egyik tanfolyamon felmértük, hogy ki hogyan, milyen minőségben kapcsolódik a férfihez a párkapcsolatában. Nőként állunk-e a társ mellett, vagy esetleg megmentője, szülője szeretnénk lenni, illetve előfordul, hogy áldozatszerepet működtetünk? Az eredmény meglepő volt.
Kategóriák: Zöld hírek