Zöld hírek

Összeolvad az eMAG és az Extreme Digital

FN - Magazin - 2019, október 17 - 19:32

A hivatal szerint a Dante International Kft. (eMAG.hu) irányításszerzése az Extreme Digital Zrt. (edigital.hu) felett nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt a műszaki termékek kereskedelmének piacán.

A most zárult eljárásban a hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a műszaki cikkek vonatkozásában az online és a hagyományos bolti (offline) kereskedelemi szegmensek nem különülnek el, azok egységes piacot alkotnak. Ezt az indokolta, hogy az online és offline módon is kereskedő szereplők jellemzően országosan egységes árakat, feltételeket alkalmaznak, illetve, hogy a magyar fogyasztók kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az online boltok fizikai felkereshetőségének is.

Nem számítanak káros hatásokra

Az egységes piacmeghatározást támogatta a megkeresett üzleti szereplők és beszállítók többsége, valamint egy piackutató által készített tanulmány is. Az így meghatározott szegmensben a felek együttes részesedése alacsonyabb 20%-nál, és e küszöb alatt a GVH gyakorlata szerint nem kell számolni a beavatkozására okot adó negatív hatásokkal.

A posta és a NAV felkészült a karácsony előtti csomagrohamraNapi 250 ezer csomag is érkezhet a csúcsidőszakban.

A versenyhivatal álláspontja szerint ugyanakkor az összefonódásnak várhatóan akkor sem lennének káros hatásai, ha a vizsgálat a műszakicikk-kiskereskedelem online szegmensére lenne szűkítve: azaz, valószínűsíthetően nem emelkednek majd az árak. Ezt a következtetést támasztja alá az árak átláthatósága, az online vásárlók árérzékenysége, a megmaradó versenytársak által támasztott versenynyomás és a piac támadhatósága is.

A GVH nem tartotta reálisnak azt a piaci szereplők által felvetett aggályt sem, hogy a nagyobb beszerzési volumenre építve az egyesülő vállalat ki tudná szorítani a versenytársait alacsony áraival, mert nem kerül erőfölényes pozícióba a beszállítókkal szemben, emellett a jelenlévő konkurensek piaci potenciálja és a piacra lépés lehetősége is akadályozná ezt.

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

Mosom kezeimet! Mindenkinek megéri

Harmonet - 2019, október 17 - 19:17
Az őszi szezonban gyakoribbak a megfázások, ami gyermekeknél óvodai, iskolai a felnőtteknél munkahelyi hiányzással jár. A betegség így nem csak a család, hanem a vállalkozások számára is kiadásokkal jár, amelyek a megfelelő higiéniai szabályok betartásával, akár már rendszeres kézmosással is hatékonyan csökkenthetők.
Kategóriák: Zöld hírek

Fél év Indiában egyedül, három gyerekkel és az autizmussal

Harmonet - 2019, október 17 - 16:42
Karmaváltás - elkészült Lohonyai Dóra könyve az út során gyűjtött tapasztalatairól, élményeiről. Interjú a szerzővel.
Kategóriák: Zöld hírek

Elismerték a homeopátia hatását?

Harmonet - 2019, október 17 - 14:55
Ausztrália vezető állami kutatóintézete, az Országos Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) végre közzétette a homeopátiáról szóló, 2012-ben írt, és eddig nyilvánosságra nem hozott jelentését.
Kategóriák: Zöld hírek

Így hosszabbíthatja meg az autója élettartamát

Az évek elteltével a belsőégésű motorok használata során karbon és egyéb lerakódások keletkeznek az égéskamrákban, a kipufogócsonkokban, a katalizátorokban és a lambda szenzoroknál, valamint a benzinbefecskendező rendszer egyéb részein. Ezek a szennyezőanyagok negatív hatással vannak a gépjármű motorjának hatékonyságára, melyek megtorpanáshoz, fulladáshoz, nehéz induláshoz, illetve egyenetlen járáshoz vezethetnek. A piacon található egyéb megoldásokkal ellentétben a TerraClean innovatív technológiája nem alkalmaz oldószert és nem “éget el semmilyen adalékot” az égéstérben, azaz nem hagy semmilyen maradékot az égéstérben. Működése átlagos kémiai reakciókon és egyedi, szabadalmaztatott technológiájú berendezéseken alapszik, már több mint 20 éve.  A TerraClean az egyetlen olyan megbontás nélküli motortisztítási szolgáltatás, amely két tisztítási lépcsővel rendelkezik.  Az első szakaszban megtisztítja az injektáló rendszert és a befecskendező szelepeket, amely visszaállítja az injektorok és az üzemanyag-nyomásszabályozó működését. Ez jobb üzemanyag nyomást, időzítést és porlasztást eredményez. A befecskendezéses motoroknál megtisztítja a szívószelepeket a lerakódásoktól, ami lehetővé teszi az üzemanyag jobb áramlását a motorban. Mindez tisztább üzemanyag keveréket eredményez, hatékonyabb égés jön létre, csökkentve a kipufogógáz szénhidrogén tartalmát, mely az üzemanyag elégtelen égése miatt van jelen.

A folyamat második szakasza az, ahol a tudomány elkezdődik. Kizárólag alifás üzemanyagot használva, a speciális TerraClean gépen keresztül folyatva, egy „kolumbikus frakciónális” eljárás következtében, az passzív negatív elektromos töltést kap. Ez felbontja az üzemanyag molekulaszerkezetét, és a folyadékot szinte gázzá alakítja. Mivel az egész rendszerben található korom alapvetően pozitív elektromos töltéssel rendelkezik, az üzemanyagot és az abból keletkező kipufogógázokat magához vonzza. A két anyag találkozásakor kémiai reakciólép fel, aminek következtében a korom széndioxiddá és vízzé alakul és a kipufogócsövön keresztül távozik. A végeredmény? Tisztább égéskamrák, tisztább kipufogógáz és lambda szonda.

DPF tisztítás

A tisztítás következtében a motor hatékonyabb, finomabb és csendesebb működésű lesz, az autó kevesebb károsanyagot bocsát ki, valamint üzemanyagot takarít meg. A dízelmotorok tisztítása technikájában kicsit eltérő a benzinmotorhoz képest, azonban a folyamat lépései megegyeznek. A gépkocsi motorja a szabadalmaztatott TerraClean tisztító géphez csatlakoztatva kerül megtisztításra. Az eljárás során a gépjármű motorját az egyedülálló speciális üzemanyaggal működtetik, annak érdekében, hogy az égés előtti, az üzemanyag égése során érintett részek, valamint az égést követő részek is kitisztuljanak. Az alkatrészek megtisztulása az előzőekben felsorolt előnyökkel jár.

benzines, mélytisztítás

A TerraClean termékcsaládján belül a megelőző karbantartási eljárás mellett egyes problémák felmerülése esetén is találunk megoldást. A szervizekben elérhetőek az alábbi szolgáltatások: DPF tisztítás, EGR tisztítás, indukciós tisztítás. A TerraClean tisztítás szinte minden járművön elvégezhető és hatásos, de természetesen az eredmények a jármű modelljétől, életkorától és a megtett kilométerektől függően változnak. Legyen szó kamionokról, mezőgazdasági gépekről, építőipari gépekről, kisteherautóról, autóról, buszról, motorkerékpárról vagy hajómotorokról! Mindegyik esetében sikerrel és érzékelhető eredménnyel elvégezhető.

Az eljárás időtartama annak típusától függ, de nagyjából egy órát vesz igénybe, és előzetes bejelentkezés után (+36 20 450 9998) a TerraClean szervizeiben végzik, melynek listája a terraclean-group.com oldalon érhető el. (A szervizek hálózata folyamatosan bővül.)

Érdemes időről időre megismételni a tisztítást, hiszen az ideális állapothoz közeli üzemeléssel meghosszabbíthatjuk a motor élettartamát és az autó jövőbeli értékét, valamint jelentős költségeket takaríthatunk meg.

 

 

Kategóriák: Zöld hírek

Tengervízből állítanak elő ivóvizet egy magyar fejlesztéssel Tunéziában

A konténer egy halászkikötőnek és egy katonai támaszpontnak biztosít egészséges ivóvizet. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a létesítmény kritikus helyszínen van, az Afrikából érkező migrációnak leginkább kitett területen. Ezzel a magyar fejlesztéssel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen jussanak egészséges ivóvízhez és maradjanak az országban – mondta. A technológia napi 50 köbméter kapacitású. Eddig évente mintegy öt-hat hónapig volt elérhető ivóvíz a kikötőben és környékén, most az év minden napján hozzáférhető az ivóvíz, ami elegendő a helyi halfeldolgozáshoz is. Kiss Adrián jelezte azt is, hogy szeretnék a közelben lévő tunéziai-líbiai határátkelőhöz, valamint egy 20 ezer lakosú településre is eljuttatni a technológia által megtermelt vizet. Az ügyvezető hangsúlyozta, ez az első magyar referencia, amely tengervízből közvetlenül állít elő ivóvizet.

 

Ha sokallja a villanyszámlát vagy azt tapasztalja, hogy „szökik az áram”, kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Véget érhet a General Motorsnál a sztrájk

Ha a tárgyalóküldöttség ajánlásának megfelelően az országos tanács jóváhagyja a megállapodást, a dokumentumot a szakszervezeti tagok elé terjesztik ratifikálásra. A megállapodásról egyszerű többséggel döntenek a szavazók. A munkabeszüntetés azonban folytatódik a szakszervezet országos tanácsának üléséig, azon döntenek majd arról is, hogy azonnali hatállyal leállítják a sztrájkot vagy csak a tagok körében tartott szavazás után. A megállapodás konkrét tartalmát csak a munkavállalók voksolása után hozzák nyilvánosságra. A szeptember 16-án kezdődött sztrájk az Egyesült Államokban a GM több mint 30 gyárára terjedt ki. Ilyen hosszú munkabeszüntetésre az 1970-es évek óta nem volt példa.  A General Motorsnak több mint kétmilliárd dollárjába került, hogy korábban nem tudott megállapodni a magasabb béreket, nagyobb munkahelyi biztonságot, a nyereségből való nagyobb részesedést és jobb egészségügyi ellátás biztosítását követelő szakszervezettel. A felek már kedden karnyújtásnyira álltak a megállapodástól, a legtöbb ügyben dűlőre jutottak, és csak bizonyos témákban kellett véglegesíteni a dokumentum megszövegezését. Az, hogy látótávolságba került az alku, az is jelezte, hogy Mary Barra vezérigazgató és Mark Reuss elnök kedden csatlakozott a tárgyalásokhoz. A megállapodás hírére a General Motors árfolyama 2,5 százalékos pluszba ugrott a New York-i tőzsdén.

Tizenkét év óta először sztrájkolnak a General Motors (GM) munkásai, legutóbb 2007-ben tartottak kétnapos munkabeszüntetést a bértárgyalások alatt, ami 300 millió dollárjába került az autógyártónak. Az amerikai autóipar nincs könnyű helyzetben: az eladások növekedési üteme lassul, miközben emelkednek a költségek az elektromos autók fejlesztése és bevezetése, illetve a szigorúbb környezetvédelmi normák miatt. A detroiti székhelyű General Motors a világ 37 országában 173 ezer embert foglalkoztat, ezen belül az Egyesült Államokban mintegy 48 ezer munkása van.

Kategóriák: Zöld hírek

Díjat nyert a magyar napelemes tetőcserép

Budapesten a Szépművészeti Múzeumban átadták az E.ON Energy Globe verseny díjait. A fenntarthatóság és az energiahatékonyság jegyében megszervezett versenyen az alábbi hat kategóriában keresték a leginnovatívabb és legfenntarthatóbb ötleteket több mint 150 pályázat közül: egyéni kezdeményezés, épület, jövő generációja, vállalat, ötlet, önkormányzat. A vállalatok kategóriájában a Terrán Tetőcserépgyártó Kft. bizonyult a legjobbnak az áprilisban több éves fejlesztés után piacra dobott napelemes tetőcseréppel. A Generon nevű termék sikerének értékét növeli, hogy a zsűri által kiválasztott fődíjas pályázók bejutnak az energiavilág „Oscar-díjaként” emlegetett nemzetközi döntőbe is. Ahogy azt korábban is megírtuk, a Terrán Generon különlegességét az adja, hogy napcellák speciális módon vannak az egyedi tetőcserepek felszínére integrálva. Ennek köszönhetően a napelemes cserepek megjelenése és felhelyezése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel. A napelemes tetőcserép egyrészt a hagyományos napelemekkel egyező teljesítményre képes, másrészt ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Terrán többi tetőcserepe (fagyállóság, méretpontosság, vízzáróság, felületi védelem), biztosítva a tökéletes védelmet és fedést. A termék további előnye, hogy a standard modulos megoldásoktól eltérően nem szükséges hozzá külön tartószerkezet és keret sem, ezáltal nem kell áttörni a cserépfedést, így a vízzáró képesség nem csökken. A cserépfedés és a napelem tömege valamivel kisebb súlyú, a standard modulos rendszerhez viszonyítva, így nem okoz tehernövekedést a tetőn. Meghibásodása esetén az elem cserélhető, az elektronika kialakítása pedig olyan, hogy egyetlen elem meghibásodása vagy részleges árnyékolása nem okozza a teljes kör kiesését.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén több díjat is nyert fejlesztésünk, ami jól szimbolizálja gondolkodásmódunkat” – fogalmazott a Terrán Tetőcserépgyártó Kft. ügyvezetője a cég közleményében. Gódi Attila hangsúlyozta, hogy közel évszázados múlttal a hátuk mögött mindig képes megújulni és fejlődni. „Kiemelten fontos számunkra a környezettudatos gondolkodás, a fenntarthatóság. Az elismerések minket igazolnak, a visszajelzéseknek köszönhetően tudjuk, hogy korszerűsítéseinkkel jó utat jelöltünk ki magunknak.”

 

 

Ha sokallja a villanyszámlát vagy azt tapasztalja, hogy „szökik az áram”, kérjen itt ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap.

 

forrás: magyarepitok.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Óriási tőkevesztés Habony grúz barátainak magyar kölcsöncégénél

FN - Magazin - 2019, október 17 - 13:41

A két éve alapított MikroCredit Zrt. kénytelen 420 millió forintos jegyzett tőkéjét 50 millióra csökkenteni, miután 2018-ban majdnem egymilliárd forintos veszteséget szenvedett el – írja az mfor.hu.

A Magyar Nemzeti Bank június végén kötelezte a MikroCredit Zrt.-t, hogy legkésőbb július 15-éig feleljen meg a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ugyanis a cég saját tőkéje egymást követő két évben alacsonyabb lett a jegyzett tőkéjénél, amely 2017 decembere óta 420 millió forint, ennyire emelkedett a 2016. júliusi alapításkori 60 millióról. A cég 2017-es, közel 83 millió forintos vesztesége miatt saját tőkéje 338,5 millió lett, első teljes üzleti évét, a 2018-ast pedig már majdnem egymilliárdos mínusszal hagyta maga mögött, aminek következtében a saját tőkéje 78 millió forintra olvadt.

A magyar piacon alig egy éve elsőként jelent meg a MikroCredit a teljeskörű online folyamaton keresztül – az igényléstől a folyósításig – nyújtott hiteltermékeivel, amelyekkel kis összegű kölcsönt nyújt 25 ezer és 300 ezer forint közötti értékben.

A MikroCredit Zrt.-t 2016 júliusában alapította egy grúz cég, a Tbilisziben bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co LLC. A cégiratokban 2017. szeptember közepétől november elejéig igazgatósági tagként, azóta máig más munkavállalóként feltüntetett Varlami Rekhviashvili testvére Irakli Rekhviashvil bankár, Grúzia volt gazdasági minisztere. Rekhviashvili rajta volt azokon a felvételeken, amelyeket az Index 2016 júniusában rögzített a Rogán Antal köreihez tartozó Kertész Balázs ügyvéd irodája előtt, ahol a letelepedésikötvény-bizniszben is érdekelt és Habony Árpáddal jó kapcsolatokat ápolt Shabtai Michaelivel és Nika Gilauri volt grúz kormányfővel arról beszélgettek, hogy a magyar állami Eximbank hitelével erőműépítési projektbe fognának Magyarországon.

Egy július elejei – rögvest az MNB most megismert határozatának meghozatalát követően összehívott – sajtótájékoztatón Sárközi Zoltán, a MikroCredit ügyvezető igazgatója azt jelentette be, hogy mintegy 1,5 millió euró (nagyjából félmilliárd forint értékben) bocsátanak ki zárt körben kötvényeket. Azt viszont az mfor.hu kérdésére már nem volt hajlandó elárulni, hogy kik jegyezték le a kötvényeket, és azoknak mik a kondíciói. Így a portál arra következtet, hogy a kötvények eladásából befolyó pénzzel kívánták betömni a saját tőkén keletkezett lyukat. Az, hogy szeptember 12-én mégis 370 milliós tőkeleszállításról döntöttek, arra utal, hogy a kötvénykibocsátásból nem lett semmi, vagy ha megvalósult, abból nem jött össze annyi, amennyi elegendő lett volna a veszteség miatti tőkerendezéshez.

Kategóriák: Zöld hírek

Napelemes tetőcserép előnyei és hátrányai

Míg korábban a napelemes rendszerek kiépítését a gazdagabb réteghez tartozók engedhették csak meg maguknak, addig mára ez a technológia az átlag háztartások számára is elérhetővé vált. Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy ha legtöbb esetben ferde tetőre kerülnek a napelemek, akkor azok közvetlenül miért nem a cserepekbe vannak integrálva? Ennek a problémának a megoldásával világszerte több cég is foglalkozik, sőt mi több, a technológia éllovasai hazánkban is képviseltetik magukat. Mivel a szolárcserepek jelenleg is fejlesztési stádiumban vannak, így várhatóan ugyanazt az utat járják majd be, mint a hagyományos napelemek, vagyis az elterjedést és tömeggyártást megelőzően exkluzív terméknek fognak számítani.

LE FOGJA-E VÁLTANI A NAPELEMES TETŐCSERÉP A NAPELEMEKET?

A válasz nem egyszerű. A közeljövőben minden bizonnyal a hagyományos napelemek fogják még uralni a piacot, hisz már több évtizedes kiforrott technológiával rendelkeznek. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a panelek is folyamatos fejlesztésen mennek keresztül annak érdekében, hogy minél hatékonyabban és minél több energiát legyenek képesek előállítani. A két technológia között már több hasonlóság és különbséget jelentő specifikáció is ismert. A napelemes tetőcserepek elhelyezésére a napelemekhez hasonlóan a déli, a keleti és nyugati tetőfelületek és a 35-45 fokos dőlésszög a legoptimálisabb. A szolárcserepek átlagos teljesítménye körülbelül 15 Wp, ami mérettől függően 1 négyzetméterre vonatkoztatva nagyjából 160-170 W teljesítményt jelent. Ez az érték szinte megegyezik a hagyományos napelemek egységre vetített teljesítményével.

A napelempanelekkel szemben a napelemes tetőcserép egyik nagy előnye az lehet, hogy az optimális besugárzású tetőfelületeken szinte teljes borítottságot tudnak biztosítani, hisz a napelemek méretei és felszerelési korlátai adottak. A szolárcserepek esetében a tetőfelület széleitől (orom, falszegély, tetőgerinc, eresz) és a tetőfelépítményektől (kémény, tetőablak stb.) két cserépnyi távolságot el kell hagyni. Mindkét típus esetében a tetőnek és magának az épületnek megfelelő állapotúnak kell lennie a rendszer befogadására. Míg a ferde tetős megoldásoknál a napelemek rögzítésére széles paletta áll rendelkezésre tetőkampókból és tetőrögzítőkből, hogy bármilyen fajta fedésnél lehetővé váljon a telepítés, addig a szolárcserepeknél a tetőszerkezet lécezését szükséges a cserép formavilágához igazítani. Ez utóbbi esetben jelentős átalakítással és többletköltséggel járhat egy már használatban lévő, fedéssel rendelkező épület fotovoltaikus fejlesztése.

A napelemes tetőcserepek egyik további hátránya, hogy részleges tetőborítottság esetén nem minden cseréptípussal állnak kompatibilitásban. Vagyis csak olyan tetőburkolatba integrálhatók könnyedén, amelyek hasonló formavilágot képviselnek. Egyszerűbb tehát a szolár cserepekhez igazítani a tető hagyományos cserepeit, mint fordítva, ill. legcélszerűbb az épülő házra eleve szolár cserepes héjalást tervezni. A napelemes tetőcserepek ugyanakkor sosem fognak megfelelő alternatívát jelenteni a lapos tetővel rendelkező épületeknél. Itt továbbra is szükség lesz tartószerkezetek kialakítására, melyekre a hagyományos napelemek rögzítése a legoptimálisabb. A szolárcserepek jóval kisebb elemeket képviselnek a napelempanelekhez képest, így azok sorba bekötése is vélhetően több időt vesz majd igénybe. A hagyományos napelemek mellett szól az is, hogy adott esetben azok áthelyezése, másik tetőre költöztetése sokkal egyszerűbb művelet, míg a napelemes cserepek esetében egy teljes tetőfedés-cseréről lehet szó. A fent leírtak alapján kijelenthető, hogy a napelemes tetőcserepek a közeljövőben vélhetően még nem szorítják ki a hagyományos napelempaneleket a piacról.

 

Ha sokallja a villanyszámlát vagy azt tapasztalja, hogy „szökik az áram”, kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

400 ezren haltak meg idő előtt a légszennyezettség miatt 2016-ban az EU-ban

“Jelenleg a légszennyezettség az elsőszámú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve” – írták a friss jelentésben. A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve. A finomrészecskék mikroszkopikus porszemek, amelyek általában a fosszilis tüzelőanyagok égésekor keletkeznek. A szakemberek arról számoltak be, hogy bár a levegő minősége javulóban van a kontinensen, de nem a kellő ütemben. Rámutattak ennek kapcsán, hogy még nem sikerült elérni sem az EU, sem a WHO célkitűzéseit. A finomrészecske-koncentráció 2017-ben hét tagállamban, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában haladta meg az EU-s határértékeket. Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pedig nem teljesítette a finom szálló porra vonatkozó 2015-ös célszámokat. “A légszennyezettség elleni harc egyúttal küzdelem a klímaváltozás és a zajártalom ellen, illetve az egészségesebb életmód érdekében is” – szögezte le az EEA.

Kategóriák: Zöld hírek

A vízhiány és a tömeges migráció megelőzéséről tanácskoztak

Bekir Pakdemirli török mezőgazdasági és erdészeti miniszter arról beszélt, hogy a víz az élet kezdete, amely arra is motiválhatja az embereket, hogy lakóhelyet váltsanak. A konfliktusok, a tömeges migráció és a vízhiány óriási problémákat okoz – mondta. Kifejtette, hogy Törökországban 7 átmeneti befogadó központ van a menekülteknek, ahol kiépítették a szükséges infrastruktúrát, a táborokban ugyanakkor a menekültek alig 1,7 százaléka él, a többiek a tartományok városaiban élnek. A városok népessége jelentősen megnőtt, és egyszer előfordult, hogy a megnövekedett fogyasztás miatt elfogyott a víz az egyik török városban. Az ellátás biztosításához kutakat ástak – idézte fel. Törökország közel 40 milliárd dollárt költött a szíriai menekültekre, ennek 5 százalékát a vízügyi beruházásokra, szolgáltatások kiépítésére, ez jelentős kiadást jelent az országnak, a nemzetközi hozzájárulás elenyésző – tette hozzá. Nizar Zaied, az Iszlám Fejlesztési Bank infrastruktúráért és városi szolgáltatásokért felelős igazgatója szerint a migrációt az élethelyzet rosszabbodása, fenyegetettség, vagy életveszély, környezeti katasztrófa és számos más ok idézheti elő. Az elmúlt nyolc évben a vízellátási válság is megjelent a katasztrófát előidéző tényezők között, mára már a 4. legnagyobb problémát jelenti. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vízhiány térképének megfelelően alakul a migráció. Ismertetése szerint az Iszlám Fejlesztési Bank nemzetközi finanszírozást, támogatást biztosít a menekültproblémával küzdő országoknak, így Jordániának 7,7 millió euró, Libanonnak 1,6 millió euró támogatást nyújtottak. A migrációt jobb megelőzni – összegezte.

A vízügyi problémák kezelésében a határon átnyúló gondok miatt erőteljes nemzetközi együttműködésre van szükség – mutatott rá. A háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. A rendezvényre 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők tanácskoznak. Áder János kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve a kormány 2013 októberében rendezte meg először a Budapesti Víz Világtalálkozót.

 

mti

Kategóriák: Zöld hírek

Más feltételekkel adják idén a nyugdíjprémiumot, mint tavaly

FN - Magazin - 2019, október 17 - 08:36

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent a rendelet, amely alapján az állam ki tudja fizetni az idei nyugdíjprémiumot, illetve a kiegészítést – írja az Mfor. Idén nem lesz feltétel, hogy a tavalyi évben már nyugdíjba kellett vonulni, hogy az érintett idén prémiumban részesülhessen. Tavaly a prémiumot csak azok kaphatták meg, akik a megelőző évben – tehát 2017-ben – legalább egy napot már nyugdíjasként töltöttek,  vagy egy napon nyugdíjszerű ellátásban részesültek.

A friss jogszabály mindössze annyit mond ki, hogy 2019 novemberében fennálljon a nyugdíjas jogviszony. Aki tehát tavaly még aktív volt, nem esik el a pluszpénztől idén – írja az mfor.

A kiegészítést a novemberben esedékes nyugdíjjal együtt fizetik ki a jogosultaknak. Orbán Viktor közlése szerint a kiegészítés összege átlagosan 11 ezer forint lesz, a prémium pedig átlagosan 20 ezer forint lesz.

kiemelt kép: Csanádi Márton/24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.október 17-től 23-ig

Harmonet - 2019, október 17 - 07:00
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
Kategóriák: Zöld hírek

Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-10-17

Harmonet - 2019, október 17 - 07:00
Ma lassabban készülünk el, reggel jelentős késéssel indulhatunk. A munkánkkal is nehezebben haladunk, bár amit kiadunk a kezünkből, szinte tökéletes. Ma foglalkozhatunk precizitást igénylő feladatokkal is. Fontos, hogy ma minél több zöldséget fogyasszunk. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldféléket, hiszen akkor nem tudják megtartani értékes tápanyagtartalmukat. Inkább csak pároljuk meg a zöldségféléket, de ezt is csak minimális mértékben.
Kategóriák: Zöld hírek

Recesszió és halott monetáris politika – Ezeket jósolja a Saxo Bank közgazdásza

FN - Magazin - 2019, október 16 - 20:34

A szakértő a Portfolio Budapest Economic Forum rendezvényén beszélt a világgazdaság kilátásairól és a várható kihívásokról is. „Egy évvel ezelőtt a világ jegybankjai azt ünnepelték, hogy az amerikai Lehman Brothers csődje már történelem, mindenki a növekedést és a kilábalást hangsúlyozta, aztán rá pár hónapra decemberben eluralkodott a félelem” – kezdte a helyzetértékelését Jakobsen.

Hozzátette: a jegybankok politikájában látott változáshoz hasonlót az elmúlt harminc évben egyszer sem láttunk, ami az elmúlt kilenc hónapban történt, arra a válság alatt sem volt példa.

A monetáris politika ma halott. Ha működne, akkor a jelenlegi kamatkörnyezet mellett például német tőkekiáramlást kellene látnunk a feltörekvő országok felé, közben azt látjuk, hogy a németek megtakarítanak – vázolta a közgazdász.

Steen Jakobsen szerint ma a világon minden a hitelről, a hitelteremtésről szól, a jövőt négy fontos tényező fogja meghatározni: a pénzmennyiség, a pénz ára, az energia ára és a globalizáció.

A világot a hiteltorta hajtja előre

Ha nagyobb a torta, akkor nagyobb a növekedés, ha kisebb, akkor viszont a gazdasági növekedés is lassul. Most a kereskedelmi háborúnak is köszönhetően a torta kisebb lett, ezért azt látjuk, hogy hiába lesz olcsóbb a pénz az alacsony kamatokkal, a gazdaság nem tud növekedni, mert a hiteltorta kisebb.

Úgy véli, hogy jelenleg 60 százalék egy közelgő recesszió esélye, ha semmi nem változik a világban.

Ez azt jelenti, hogy akár nyugodtak is lehetnénk, hiszen van még 40 százalék a gazdasági visszaesés elkerülésére. A szakértő azonban azt várja, hogy a globális kockázatok nem oldódnak meg egyhamar, nem lesz megoldás a Brexitre, rövid távon nem oldódik meg a kereskedelmi háború, nem lesznek stabilabbak a politikai rendszerek. Így pedig a jelenlegi 60% szép lassan felkúszhat majd 100 százalékra.

Chikán Attila: Magyarország nem készült fel a válságraOrbán volt gazdasági minisztere tenne a korrupció ellen.

A világgazdaságban a hitelek több mint fele dollárban denominált, ezért Jakobsen szerint a dollár árfolyama lesz a legfontosabb tényező, ami a monetáris és fiskális politikát mozgathatja. A „halott monetáris politika” mellett a dollár gyengítése az egyetlen olyan politikai eszköz, ami „ingyen” van, és élénkíteni tudja a gazdaságot. A gond, hogy a dollárlikviditás nagyon szűk.

Előadása végén a hosszabb távú kilátásokról beszélt a közgazdász: szerinte egy 50 éves ciklus végén járunk, belátható időn belül visszatérünk a hetvenes évekhez. Ez azt jelenti, hogy visszatér majd az infláció, erősödnek az egyenlőtlenségek a világban, ami miatt nagy szociális elégedetlenség jön.

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

Életerő, csillogás, érzékiség és dráma a múzeumban

Harmonet - 2019, október 16 - 15:12
Az európai művészet meghatározó barokk mestere, Peter Paul Rubens és kora flamand festészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum október végén megnyíló kiállítása. A 120 művet bemutató tárlatra negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeznek műtárgyak.
Kategóriák: Zöld hírek

Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében

Gyuricza Csaba az október elején Brazíliába látogató magyar küldöttség tagja azt mondta, hogy Brazília is felfigyelt a Kolumbiában és Ecuadorban tesztelt magyar erdészeti technológiákra, legújabb informatikai módszerekre és drónos technológiákra. Hangsúlyozta, hogy a brazil kormány – a vádakkal ellentétben – sokat tesz a környezetvédelemért, az amazóniai esőerdők védelmében magyar szaktudást is igénybe kíván venni, ennek megvalósítására már együttműködést kötött a két ország. Elmondta: a klímaügy terén a gazdaság is meghatározó, Brazília mezőgazdasági területe Magyarország területének harmincszorosa, ezért fontos, hogy éljünk a kínálkozó állattenyésztési és a növénytermesztési együttműködési lehetőségekkel. A magyar tudás kiváló exportcikk, amelynek kiemelt célpontja Brazília – tette hozzá Gyuricza Csaba.

Kategóriák: Zöld hírek

Ami egy autót tönkretesz, az a napelemnek karcolás

De nem csak a telefongyártók alkalmazzák a vizsgálati formát, az autóiparban sokkal nagyobb hagyománya van. Az első töréstesztre történetesen 1938-ban került sor az Audi által. A fejlesztők eredetileg az autók ütközésellenálló képességét szerették volna volna felülvizsgálni, ezért nemes egyszerűséggel legurították azokat egy dombról, innét kezdve új fogalommal bővült a piac. Mára lényegesen szervezettebb körülmények között zajlanak a vizsgálatok és jobbára az autókon, illetve telefonokon kívül más termékeket is tesztelnek ilyenformán. Például napelemeket, melyek gyártására rengeteg szabály vonatkozik. Az egyik speciális szempont a mechanikai követelmény, ennek megfelelően a paneleknek 80km/h-val becsapódó jéggolyó zivatart is állniuk kell. Szintén fontos elvárás a napelemek nagy nyomásellenálló képessége, a minimum elvárás: 245kg/m2. Tehát igen komoly vizsgán kell jeleskedniük a paneleknek. Ennek célja, hogy a gyártók meggyőződjenek róla; a termékek zord időjárásban is állják a sarat. A teszteket innovatív körülmények között, külön szakemberek végzik. Ugyanis ezek nem egyszerű eszközök, a napelem egy olyan megújuló energiaforrás, ami lenullázza a villanyszámlát, miközben használatával a családok csökkentik ökológiai lábnyomukat.

Ha ön is szeretne csatlakozni a napelemesek köréhez, kérjen itt ajánlatot. A kalkulátor kitöltésével könnyen megtudhatja, mekkora rendszerre van szüksége. (x)

 

Kategóriák: Zöld hírek

Túl sok területet erodálnak a napelemek?

Az EU Közös Kutatóközpontja (Joint Research Center) összefüggő adatsorokat hozott létre, hogy leírhassák a blokk 28 tagállamának napenergia potenciálját. Az adatok tanúsága szerint még akkor is csak korlátozott területre lenne szükség, ha 100-szorosára nőne is a jelenlegi napenergia kapacitás – sokkal kevesebbet, mint a szélenergia. Az Európai Unió Közös Kutatóközpontjának (JRC) kutatói megalkották az Enspreso adatsort – energia rendszerek potenciálja megújuló energiaforrásoknál – hogy értékelhessék az EU tagállamok mintegy 276 régiójában a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos potenciális földhasználatot, illetve azt, hogy mekkora termelési kapacitás helyezhető el. Az ENSPRESO – az EU 28 tagállamának nyitott, átlátható és összefüggő adatbázisa a szél- és a napenergia, valamint a biomasszából nyert energiapotenciálra vonatkozóan című, a ScienceDirect weboldalon közzétett tanulmány szerint a 28 EU tagállam adatsorai energiamodelleket képeznek a tiszta energiában az EU szintjén rejlő lehetőségre vonatkozóan, mindezt életszerű, a földhasználat korlátozásait figyelembe vevő forgatókönyvek és alulról felfelé felépített erőforrás elemzések alapján.

A tanulmány szerzői külön kihangsúlyozták, hogy mind a napenergia, mind a szélenergia rendelkezik akkora potenciállal, amelynek révén háromszor annyi elektromos áram állítható elő, amennyit az EU 2016-ban összesen termelt. A dokumentum szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy ahhoz, hogy a cél napelem projektekkel történő eléréséhez a politikai blokk teljes földfelszínének mindössze 1,4%-ára lenne szükség – még a szélenergia létesítmények ehhez legalább 16%-ot igényelnének. A napenergia potenciálját úgy számították ki, hogy figyelembe vették a tetők, homlokzatok és bármilyen rendelkezésre álló földterület besugárzásra vonatkozó adatait, ezeket kombinálták a napelem telepítésre alkalmas területek térinformatikai adataival, és a napenergia kinyeréséhez rendelkezésre álló technológiákat – a napelemet és a koncentrált napenergiát.

Négyzetkilométerenként 170 MW napenergia termelési kapacitást és az összes mesterségesen létrehozott felület, továbbá a rendelkezésre álló, nem mesterséges területek 3%-ának felhasználását feltételezve az EU összesen 10 TW napenergia kapacitást tudna elhelyezni, áll a jelentésben, amely 11 000 TWó előállítását teszi lehetővé úgy, hogy az EU teljes földterületének mindössze 1,4%-át foglalja el. Ráadásul az 1,4% nem teljes egészében mezőgazdasági területeket érintene. A földterület eme 1,4%-os adata az elméleti legkedvezőbb forgatókönyvhöz kapcsolódik, a szolár technológia reális jövőbeli fejlődése valószínűleg lehetővé teszi az ennél kisebb terület elfoglalását, és a tanulmány még nem vette figyelembe a technológiai fejlődést, amelynek eredményeként a szolár létesítmények kevesebb területet fognak igényelni. A kutatók még hozzátették, hogy az adataik nem veszik figyelembe a földterület költségeinek korlátait vagy a közösség részéről felmerülő tiltakozást.

Földhasználattal kapcsolatos vita

A mezőgazdasági művelésre alkalmas területek napenergia célú felhasználása elleni tiltakozás nem új keletű, de Európában az utóbbi időben felerősödött, többek között Hollandiában, ahol májusban korlátozásokat vezettek be az ipari léptékű napelem parkok fejlesztésével szemben, és Olaszországban, ahol a tiltakozók tervezett szolár csomópontoknál adtak hangot véleményüknek Viterbo és Brindisi tartományokban. Németországban és Franciaországban is tiltakozásokra került sor a napelem parkok ellen, továbbá Dél-Koreában a napelem parkok miatti erdőpusztításokkal kapcsolatos vádak merültek fel. Májusban Franciaország környezetvédelemért és energiaügyekért felelős állami szerve (French Environment and Energy ManagementAgency) tett közzé egy jelentést az elhanyagolt földterületekben és parkolókban rejlő potenciálról amellett, hogy 17 764 olyan helyszínt azonosítottak, amely alkalmas napelemek elhelyezésére.

 

Ha sokallja a villanyszámlát vagy azt tapasztalja, hogy „szökik az áram”, kérjen itt ajánlatot. A kalkulációt követően 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

 

 

forrás: mnnsz.hu

Kategóriák: Zöld hírek