Zöld hírek

Európa második legnagyobb geotermikus rendszere épül Szegeden

Hat városrészben 9 fűtési kört kapcsolnak zöldenergiára a következő években Szegeden. A fedett uszoda mellett Felsőváros más területeit, továbbá Odesszát, az Északi városrészt, Rókust, Tarjánt, valamint a Belvárost 1700–2000 méteres talpmélységű kutakból feltörő 90 Celsius-fokos vízzel fűtik ki, ami több mint 600 ezer gigajoule termálenergiát jelent.

Tavaly 4 fűtési kör megújuló energetikai alapú átalakítására nyert KEHOP-támogatást a Szetáv Kft., a Geo-Hőterm Kft., valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. alkotta konzorcium, a beruházás önrészét az önkormányzati cég két partnere teremti elő. A 9,5 milliárd forint összértékű projekt támogatási intenzitása 50 százalékos, akárcsak az idén nyertes pályázatuk esetében, ami további 5 fűtési kör átalakítását tartalmazza 11,4 milliárdból. A fejlesztések a Szetáv fűtőműveit látják majd el tiszta, importfüggetlen alternatív termálenergiával, amivel összesen 20 millió köbméter földgázt váltanak ki, és 35 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

Javul a levegő minősége

– Mivel nem vagyunk iparváros, a Szetáv számít az egyik legnagyobb légszennyezőnek, ezen is változtathatunk a beruházás révén. A projekt legfontosabb eredménye az lesz, hogy 40-45 százalékkal tudjuk csökkenteni károsanyag-kibocsátásunkat 5 év alatt. Ezzel a fejlesztéssel Szeged felkerül az alternatív energiát hasznosítók térképére – részletezte lapunknak Kóbor Balázs, a Szetáv Kft. ügyvezetője. Megjegyezte, a lakosság azonban nem feltétlenül veszi majd észre az árban a zöldenergiára történő váltást, hiszen hiába kell majd kevesebb gázt vásárolnia a világpiacról a nonprofit városi cégnek, évek óta miniszter állapítja meg, mennyit kell fizetni a távfűtésért a szolgáltatást igénybe vevőknek, írta a delmagyar.hu.

Óránként 70 köbméter vizet termelnek majd

A primer hőenergia-ellátás 90 százaléka a távfűtést látja majd el, de vannak más fogyasztók is, például a 16 milliárd forint kormányzati forrásból épülő fedett uszoda, amelyet hőcserélőn keresztül szintén a kiépülő rendszer tart majd melegen, továbbá a Cédrus Liget Lakóparknál is létesülnek termálkutak. Szeged-szerte összesen 27 kutat fúrnak, az elsőt novemberben kezdik a tervek szerint Felsővároson, majd Odessza, az Északi városrész és Rókus következik. A kutak óránként átlagosan 70 köbméter vizet termelnek majd, ami fűtőközegként szolgál a kazánházakban, vagyis a távfűtő hálózatba nem kerül be, hanem visszasajtolják a mélybe. – Ennyi kúttal működő geotermikus rendszer egész Európában ritkaság, a szegedi lesz Reykjavík után a második legnagyobb – szemléltette a 4-5 éves kivitelezésű projekt jelentőségét Kóbor Balázs.

Kategóriák: Zöld hírek

Atomenergiáról megújuló energiákra vált Tajvan

A döntést komoly vita kíséri. A távlati célkitűzések között szerepel, hogy Tajvan 2025-ig beszünteti az atomenergia felhasználását és ezzel párhuzamosan fokozatosan a középpontba kerülnek a megújuló energiák. A döntést ugyanakkor az ipar egy része nem fogadta kitörő örömmel és mindent elkövet azért, hogy az ellenérzéseit kifejezésre juttassa. A helyi atomipar többek között népszavazást akar kezdeményezni a kérdésben, s így kényszerítené meghátrálásra az elnököt és annak támogatóit. Emellett kampányt indítottak azzal a fő mottóval, hogy a megújuló energiák túl drágák és nem képesek biztosítani az ország stabil energiaellátását. Éppen ezért az atomenergia és a szén gyakorlatilag még hosszú ideig elengedhetetlen Tajvan energiaellátása szempontjából.

Az elnök és támogatói ugyanakkor nem hagyták magukat és egy tajpeji energiaügyi konferencián azt javasolta a szakembereknek és a közvéleménynek, hogy ne hallgassanak az atomipar érveire, hanem álljanak ki a megújuló energiák mellett. Amennyiben ugyanis az elképzelések megvalósulnak, úgy az ország 2030-re a teljes energiaellátását a megújuló forrásokból biztosíthatja, írta a sonnenseite.com.

Az elnök megerősítette, hogy a kormány mindenképpen ki akar vonulni az atomenergia-üzletből és utalt arra, hogy már a 2011-ben, Berlinben folytatott megbeszélésein is felmerült ez a gondolat. A politikus pedig azóta is ragaszkodik az ötlet megvalósításához, különösen azóta, hogy Tajvan elnöke lett.

Kategóriák: Zöld hírek

Rohamléptekben telepítjük a napelemeket

A tájékoztatás szerint 2017 végén összesen 29 685 kiserőmű csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, 46 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A háztartási méretű kiserőművek piacán belül összesen 29 593 háztartási méretű, napenergiát hasznosító kiserőmű létesült. A háztartási méretű naperőművek számának növekedését az elmúlt években a napelemek beruházási költségének csökkenése, a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozó szaldó elszámolás és a pályázati úton hozzáférhető beruházási támogatások segítették – hangsúlyozta a MEKH. Az energiahivatal közölte: a háztartási és a nem engedélyköteles kiserőművek bővülése a 2018-ban az első negyedéves adatok alapján folytatódik, és várhatóan az előző évnél gyorsabb ütemű lesz a növekedés.

Az idei első negyedévben kétszer annyi háztartási méretű kiserőmű létesült, kétszer akkora beépített teljesítménnyel, mint 2017. azonos időszakában. Az újonnan telepített kiserőművek mind napelemes rendszerek voltak. A 0,5 megawatt beépített teljesítőképesség alatti, nem háztartási méretű kiserőművek esetében is jelentős volt a növekedés, a húzóerőt itt ugyancsak a naperőművek jelentették. Ebben a méretkategóriában a csökkenő beruházási költségek mellett továbbra is a kötelező átvételi rendszerben nyújtott támogatás a bővülés motorja – jelezte a MEKH.

Kategóriák: Zöld hírek

A Ruben Brandt a legjobb

Harmonet - 2018, október 16 - 17:40
A legjobb egészestés alkotás díját nyerte Milorad Krstic Filmalap támogatással készült akció-thrillere a bukaresti nemzetközi animációs filmfesztiválon.
Kategóriák: Zöld hírek

Egyre kevesebben félnek a munkahelyük elvesztésétől

FN - Magazin - 2018, október 16 - 13:23

A tavalyi év hasonló időszakához képest 1, az előző negyedévhez képest 2 százalékpontot emelkedett, így a mutató 71 ponttal most vette fel az elmúlt négy éves történetének legmagasabb értékét. A Munkaerőpiaci Stabilitási Index alapján a minimális ingadozások ellenére továbbra is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk a hazai munkaerőpiacon.
A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

A munkavállalók negyedévről-negyedévre egyre biztosabbnak látják a jelenlegi állásuk stabilitását, valamint a saját egzisztenciális biztonságukkal kapcsolatban is derűlátóbbak, ami egy folyamatosan emelkedő, több mint másfél éve tartó tendencia eredménye – mondta Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif vezérigazgatója.

Hozzátette: az elmúlt időszakot figyelembe véve az is fontos fejlemény, hogy az újbóli elhelyezkedés megítélésével kapcsolatos optimizmus is meredeken emelkedett. Az ezt mérő részmutató a két évvel ezelőtti 41, illetve a tavalyi 50 után idén szeptemberben már 56 ponton áll.

A megkérdezettek körében 92 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak a jelenlegi munkahelyük fennmaradásában. Az elmúlt egy évben 90 és 93 pont között ingadozott ez az érték, míg a korábbi években ez a részmutató nemcsak, hogy erősen ingadozott, de többször is lezuhant 80 pont alá.

Érdemes megemlíteni azt részmutatót is, amely azt vizsgálja, hogy a megkérdezettek mennyire érzik biztosnak a jelenlegi pozíciójukat. Tavaly szeptember óta 88 és 91 pont között ingadozik ez a mérőszám (jelenleg 90 pont), ami a 2016 és 2017 ősze között mért 77 és 87 között, valamint a 2015 és 2016 között realizált 72 és 78 közötti pontokhoz képest jelentős elmozdulásnak számít.

Karrierkilátások

A férfiak csaknem négyötöde (79%), míg a nők háromnegyede (74%) érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad az állása, illetve a férfiak 75%-a és a nők 72%-a látja biztosnak a saját pozícióját a jelenlegi munkahelyén.

Az álláskeresés kapcsán az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken az optimisták aránya: a 18-29 és a 30-39 éves válaszadók 48-48%-a érzi úgy, hogy könnyen vagy nagyon könnyen találna magának új, a szakmai képzettségének megfelelő állást. A 40 és 49, valamint az 50 és 59 év közöttiek körében ez az arány már csak 38, illetve 33%-ot ér el.

Vannak, akik leépítéstől tartanak

Azok az alkalmazottak viszont, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 44%-uk szerint a cég meg fog szűnni, 28%-uk pedig úgy látja, hogy nincs elég szakember, illetve a munkáltató nem találja meg a megfelelő kollégákat. 29%-uk azt jósolja, hogy nagy eséllyel leépítés várható, amelynek során tőle is megválnak. Ugyanakkor nagyjából ugyanekkora arányban (31%) válaszolták azt a megkérdezettek, hogy saját maguk szeretnének új munkahelyre kerülni, ami a korábbi negyedévekhez képest már 3-4 százalékpontos emelkedést jelent.

Korcsoportok szerint a harmincas korosztály kiugróan optimista a többi csoporthoz képest, mivel 75 pontot ért el, szemben a 18 és 29 év közöttiekhez, illetve a 40 felettiekhez képest. Az előbbinél 69, a 40-49 éves korosztálynál 71 pontot vett fel az index, míg az 50-59 éves korcsoportnál ugyancsak 69, a 60 felettieknél pedig 63 pontot regisztráltak.

Kategóriák: Zöld hírek

Keresztben jégeső: ha szereted Cseh Tamás dalait, ne hagyd ki!

Harmonet - 2018, október 16 - 12:31
Közös estet tart KERESZTBEN JÉGESŐ címmel Cseh Tamás két barátja és szerzőtársa, Bereményi Géza és Másik János.
Kategóriák: Zöld hírek

Hogyan takaríthat meg gyorsan, könnyen és energiahatékonyan?

A megoldás azonban sokszor kézenfekvőbb, mint gondolnánk. Egy kis odafigyelés, minimális pénz- és időbefektetés már komoly eredményekhez és nem utolsósorban jelentős megtakarításokhoz vezethet. Ehhez nyújt segítséget az EUREM EnergyManager tréning, egy olyan nemzetközi program, amely világszerte már 32 országban összesen több mint 5000 végzett szakembert számlál. A résztvevők olyan komplex energetikai szemléletet és tudást kapnak, amelynek segítségével milliókat takaríthatnak meg vállalatuk számára. Hazánkban eddig a program keretén belül megvalósult projektek összesen több mint 1,3 milliárd forint megtakarítást eredményeztek, ami projektenként éves szinten átlagosan több mint 17 millió forint költségcsökkentést jelent. Vagyis a program résztvevői átlagosan ennyivel csökkentették vállalatuk éves energiafogyasztását. A képzés szakmai vezetője, Dr. Magyar Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékének vezetője, egyetemi docens. Véleménye szerint a legfontosabb a megfelelő szemlélet elsajátítása, valamint az, hogy a leendő energiagazdásznak az „alacsonyan függő gyümölcsöket kell először leszedni”, vagyis olyan projekteket kell előkészíteni, megvalósítani, amelyeknek beruházási igénye kicsi, megtérülése gyors. Az Energiagazdász képzésről Dr. Magyar Zoltánt, valamint a képzés egyik szakoktatóját, Nagy Jánost, a Prlux Kft. ügyvezetőjét, Világítástechnikai Társaság elnökét kérdeztük:

– Az EUREM EnergyManager képzés oktatójaként mi az a három tudás, amit a legfontosabbnak tart átadni a képzésen résztvevők számára?

Dr. Magyar Zoltán: – Komplex elméleti és gyakorlati tudás, átfogó ismeretek, hazai gyakorlatnak megfelelő ismeretek – ezeket tartom a legfontosabbnak.

Nagy János: – Készség szinten nagyon fontos a probléma felismerése, vagyis az, hogy a megtakarítás helyét felismerje a résztvevő. A következő fontos lépés a megoldás keresésének elsajátítása, vagyis az, hogy a résztvevő meg tudja oldani az észlelt problémát, és végül rendkívül fontos, hogy megfelelően innovatív megoldást találjon a problémára, kellően nyitott legyen az újra.

– Mit tart a legnagyobb eredményének az eddigi képzések során?

Dr. Magyar Zoltán: – A résztvevők a megszerzett tudás alapján projekteket valósítottak meg, amelyek hozták az elvárt energiamegtakarítást.

Nagy János: – Már több olyan korszerűsítési projekt indult el, illetve valósult meg, amelynek alapját a képzés vizsgamunkája, a projektmunka adta.

– Ön miben látja a képzés egyediségét, miben más ez a képzés, mint a többi hasonló témájú hazai képzés?

Dr. Magyar Zoltán: – A képzés nemzetközi képesítést ad. Ez az egyetlen hazai képzés, amelyen a résztvevők nem csak magyar oklevelet kapnak, hanem olyat is, amelyet Európa más országaiban is elismernek. Fontos továbbá, hogy a tematika nagyon szerteágazó, nem csak műszaki, hanem gazdasági és pénzügyi témák is vannak benne. A képzés harmadik egyedisége, hogy projektmunkát kell készíteni a résztvevőknek, amelyben az általuk tervezett projekt megtakarítását, valamint megtérülési idejét is ki kell számítaniuk, majd ezt prezentálni kell szakmai vizsgabizottság előtt.

Nagy János: – A képzésnek rengeteg egyedisége van. Egy Európai Uniós tananyag került kidolgozásra, ehhez teszünk még hozzá mi, magyarországi oktatók, ezt bővítjük az újdonságokkal, hazai információkkal. Olyan elméleti alapokra épített gyakorlatorientált tudást kapnak itt a résztvevők, amely már másnap használható a gyakorlatban.

– Milyen eredménnyel jár az Ön tapasztalatai szerint a képzés? Valóban megéri részt venni?

Dr. Magyar Zoltán: – A képzés záróvizsgája az ún. projektmunka. Ez egy szakdolgozatszerű munka, egy energiahatékonysági projektterv. Ennek témáját a saját vállalatuktól hozzák a résztvevők. Az eddigi tapasztalat szerint több olyan téma volt, amelyet végrehajtottak és a projektmunkában számolt megtakarítás elérhető, sőt, több helyen még az vártnál is magasabb megtakarítás valósult meg. Egyértelműen pozitív visszajelzések érkeznek ezért résztvevői oldalról.

Nagy János: – A tapasztalataim alapján a képzésen elsajátítottakat jól tudják használni a résztvevők mindennapi munkájuk során, sokat profitálnak belőle. A legkedveltebb projekttémák közé tartozik az én témám is, a világítástechnika – hiszen világítani mindenhol kell. Emellett nagyon kedvelt a sűrített levegő, mivel itt nagyon rövid idő alatt hihetetlen mértékű megtakarítás érhető el, de szívesen választanak a résztvevők megújulós, vagy épületgépészettel kapcsolatos projektet is.

A képzés eddigi eredményeiről két résztvevőt is megkérdeztünk. Bogár Jánost, aki 2017-ig SEWS Autókábel Magyarország Kft. általános igazgatója volt, és itt valósította meg energiahatékonysági projektjét, valamint Wind Józsefet, a Pepperl + Fuchs Kft. faciliy managerét:

– Milyen eredménnyel járt Ön számára a képzés, eddig összesen mennyi megtakarítást sikerült elérniük a képzésnek köszönhetően?

Bogár János: – Nagyon megérte részt venni, sikerült a projektdolgozatomat 100 %-ban bevezetni a vállalatomnál és az eredmény még a számítottnál is jobb lett. Mások energiatudatos tevékenységét is generálta a látott és bizonyított fejlesztési eredmény. A tényleges projekt megtérülési ideje 0,73 év volt az oktatási és egyéb azzal kapcsolatos költségek nélkül. Ha azokat is hozzászámolom akkor a megtérülési idő : 0,80 év. Eddig a vállalatnál éves szinten 28 519 EUR költséget sikerült megtakarítani ami egyben 150,2 tonna CO2 gáz kibocsájtás csökkenést is jelentett.

Wind József: – 2010 óra folyamatosan érdeklődtem a képzés iránt, de csak 2015-ben sikerült részt vennem rajta. A képzés költsége 1 éven belül megtérült nálunk, ezt már biztosan látjuk. Több projekt is indult a vállalatunknál a képzés kapcsán. Egy hővisszanyeréses projekt a sűrített levegős rendszerünknél, amelynek megtakarítása már milliókban mérhető, valamint folyamatban van egy világítástechnikai projekt is.

További megvalósult projektek dióhéjban

 

1. projekt: gyártóvállalat, szellőztetés
Helyszín: német tulajdonú gyártóvállalat, 10.000 m2-es gyártócsarnoka
Ráfordítás: kevesebb, mint 500.000 Ft
Projekt kivitelezésének időtartama: 1 hónap
Megtakarítás %-osan: – 46% – a szellőzőgépek esetében
68% a folyadékhűtő esetében
Megtakarítás összegszerűen: 5,5 millió Ft/év

2. projekt: irodaház, épületfelügyeleti rendszer optimalizálása
Helyszín: budapesti, A energiaosztályú irodaház
Ráfordítás: munkatársak bérén felül nem volt további ráfordítás
Projekt kivitelezésének időtartama: 3 hónap
Megtakarítás összegszerűen: 2 millió forint/3 hónap

A következő kurzus 2018. október 25-én indul.

Jelentkezési határidő: 2018. október 17.

További extra lehetőség a most bejelentkezők számára:

INGYENES részvételi lehetőség további 5 fő számára 2019. szeptemberében induló Young Energy Europe Projekt – Junior Energiagazda képzésén!

Bővebb információ a képzésről. 

 

További információ a Junior Energiagazda képzésről ide kattintva érhető el. 

Kategóriák: Zöld hírek

Vajna Tímea barátnőjének is jutott a 11 milliárdos üzletből

FN - Magazin - 2018, október 16 - 11:15

Nettó 11 milliárd forintba kerülnek majd azok a rendezvények (több száz fős konferenciák, workshopok), amelyeken elmondják, hogy milyen sikeres volt két uniós program, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP).

Az EFOP-ra 2014 és 2020 között összesen 952 milliárd forint, a RSZTOP-ra pedig 34 milliárd forint jut a minisztérium közlése szerint. Vagyis a két segítő program teljes összege 976 milliárd forint volt, és a rendezvények a programokra költött teljes összeghez képest bő egy százalékot emésztenek majd fel.

A nettó 11 milliárdos rendezvényköltség viszont majdnem a harmada a rászorulók megsegítését szolgáló operatív program keretében 7 év alatt szétosztandó uniós támogatásnak.

A RSZTOP az a projekt, amelyben a leginkább rászorulóknak természetbeni juttatást adnak, például hajléktalanoknak ételt osztanak vagy szegény gyerekes családoknak élelmiszersegélyt, praktikusan élelmiszercsomagot juttatnak. Márciusban a 24.hu tudta meg, hogy az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) érdeklődését is felkeltette a magyar program megvalósítása, vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy csaltak-e a tavaly kiosztott élelmiszersegélyeknél.

Két évig várták a szegények az élelmiszerdobozokat, ezt tették bele 646 millióért A leszegényebb nyugdíjasok, megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők kaphatták meg.

A rendezvények megszervezésére kiírt közbeszerzési pályázatra 11-en jelentkeztek, és közülük nyolcan részt is vehetnek a teljesítésben. Ők a Budapest Party Service Kft.; a COMP-LET Party Service Kft.; a Hamu és Gyémánt Kft.; Keiok Kft.; a Király és Novotny Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (képviselő ajánlattevő); az EuroPro Consulting Kft.; az L.A. Multi-Zone Kft. és a Sensation Event&Congress Kft. Hogy ki-ki mekkora szeletet hasított ki az üzletből, az nem derül ki az eredményhirdetésből.

A Sensation Event&Congress Kft. Sárosi Krisztina MónikáéVajna Tímea barátnőjéé. Ez az a cég, amely az Andy Vajna fennhatósága alatt működő Magyar Nemzeti Filmalaptól 10,5 millió forintos fejlesztési támogatást kapott a Kölcsönlakás forgatókönyvére. 2013 decemberében pedig Rogán Antallal szerződött kommunikációs munkákra az Absolute Occasion Kft.-n keresztül, bruttó 47 millió forintért. Az óvónőképzésre szánt pénzekből is megszerzett több tízmillió forintot.

A Hamu és Gyémánt 2015 októberig Csetényi Csaba tulajdonában volt (tudják, ő Rogán Antal szomszédja), azóta állandó üzlettársához, Krskó Tiborhoz került a cég. Közös cégbirodalmuk megosztásáig sűrűn voltak sikeresek a közbeszerzéseken, az utóbbi időben azonban mintha pechszériába kerültek volna.

Kiemelt képünk illusztráció: Élelmiszercsomag tartalma Vásárosnaményban 2017. június 13-án. Ételcsomagot kapnak egy európai uniós támogatású program segítségével havonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, háromévesnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyermekek.
Fotó: Balázs Attila / MTI

Kategóriák: Zöld hírek

Lovas kocsis hulladékszállítás és Elektromos hulladékgyűjtő – Innovatív megoldások a hulladékgyűjtésben és -szállításban

A rendezvények célja a hulladékkezelési közszolgáltatás jövőképének és fejlesztési irányainak feltérképezése volt, az innovatív hulladékkezelési technológiák bemutatásán keresztül. 2017 nyara óta három konferencia lebonyolítására került sor, melyből az utolsó 2018 áprilisában zajlott le, fókuszában a hulladékgyűjtés és -szállítás témakörével. Itt szó esett a NHKV Zrt. által kijelölt új hulladékgazdálkodási régiókhoz kapcsolódó hulladékgyűjtés járatoptimalizálásáról, ami az új rendszerben idő- és költségmegtakarítást eredményez. A résztvevők megismerhették az automata sebességváltóval szerelt hulladékgyűjtő járművek előnyeit, illetve az IVECO által kínált elektromos, CNG és LNG hajtású hulladékszállító járműveket is.

Az NHKV Zrt. képviseletében Kövecses Péter fejlesztési és stratégiai igazgató a KEOP, az ISPA és a KEHOP támogatások integrációs tervét vázolta fel. Kiemelt célként jelölte meg a biológiailag lebomló hulladék eltérítését a hulladéklerakóktól, egy másik országos program pedig a szemléletformálással, a felelős hulladékgazdálkodás kialakításával, a visszagyűjtött haszonanyagok mennyiségének növelésével foglalkozik. A szakmai színvonal emelése érdekében az NHKV Zrt. támogatja a humánerőforrás életpálya modell kialakítását. Ehhez kapcsolódott a 2017 őszén, a Gödöllői és a Miskolci Egyetem közreműködésével elindult hulladékkezelési szakmérnök képzés, amely 2018-ban is várja a hallgatókat.

Elektromos hulladékgyűjtő

Magyarországon, a keletkező hulladék mennyisége meghaladja a napi 12 600 tonnát. Az Electromega Kft. hulladékgyűjtő járművei teljes mértékben elektromos hajtásúak, ami csökkentett szervizigényt, jelentős gázolaj megtakarítást és nulla CO2-kibocsátást eredményez. Az alacsony szervizigény elsősorban abból adódik, hogy ezeknél az autóknál nincs kipufogó, katalizátor, üzemanyag rendszer, kuplung, sebességváltó, ergo kevés a meghibásodásra okot adó elem. Ezeken kívül kevés a beépített súrlódó és hőleadó elemek száma, így a motor élettartalma jelentősen megnő.

Az elektromos energia jelenleg még főleg fosszilis erőforrásból származik, ennek zöld energiára váltása a jövő kihívása. Az e-kukásautók végsebessége 80 km/h és egy töltéssel 150 Km-t közúton és akár 100 Km-t gyűjtés közben képesek megtenni napi 8 óra munkavégzéssel, akár 10-18 mázsa hulladék begyűjtéssel mindeközben 10-12% hegyjáró képeséggel rendelkezik az Elektromos Hulladékgyűjtő.

Az e-kukásautók többféle igényhez igazodva, különböző méretben érhetők el. A 13 tonnás MIDI a belvárosi szűk utcákban használható. Az URBÁN fantázia névre hallgató autó 18 tonnás, és ez is olyan városrészekben praktikus megoldás, ahol közel van az átrakó, hulladékégető vagy -feldolgozó telephely. A MEGA 26 tonnás elektromos üzemű hulladékszállító jármű nagyobb lakótelepeknél, sűrűn lakott, bérházas városi övezetekben optimális. Ezek mellett készül E-DRIVE, amely 13-, 18-, és 26 tonnás elektromosan meghajtott önjáró alvázat jelent, amire a végfelhasználó saját felépítményét szerelheti fel. Az e-kukásautók 10-22 m3 felépítménnyel választhatók. 20-25 mp-s a tömörítési idő és 1:5 tömörítési arány érhető el. A tervek szerint 450 gépkocsit gyártanának évente, amelyből egyharmad kerülne Magyarországon felhasználásra a többi külföldi piacokra. Az Electromega autói jelenleg Pécsett, Debrecenben és Budapesten gyűjtenek.

forrás: NHKV

 

Lovas kocsis hulladékszállítás

A hulladékgyűjtés egy másik alternatívája a lovaskocsival történő módszer. Egy teherautó 100 kilométeren közel 100 liter üzemanyagot fogyaszt a lépésben történő haladás miatt. A lovas kocsi nem lassúbb, viszont jóval csendesebb, valamint üzemanyagfogyasztása és légszennyezése is nulla. A Zöld Bicske Nonprofit Kft. számításai szerint a kétféle üzemeltetési mód hasonló költségekkel jár. (A táblázatban két kukásautó és a helyettük alkalmazható négy lovaskocsi valamint a távolsági szállítást megoldó két kisteherautó éves üzemeltetési költségét hasonlítottuk össze.)

forrás: NHKV

Teszár Tamás, a Kft. képviselője ugyanakkor kiemelte, hogy 100 ezer lakos szelektív hulladékának begyűjtésekor a lovaskocsis módszer több humán-erőforrást igényel. Az alkalmazottak akár a közmunkaprogramból is átvehetők, hiszen a munkakörök betöltése nem igényel szakképzettséget, a lovaskocsi hajtásához csak KRESZ vizsga szükséges, szemben a kukásautó vezetésével, amelyhez elengedhetetlen a “C” kategóriás jogosítvány. A lovas kocsi 100 százalékban önellátó, szigetüzemű villamosenergia rendszerrel működik, hazai gyártásban készül, újrahasznált alkatrészek feldolgozásával. A felépítmények kézi csörlővel cserélhetők, legyen szó 8 köbméteres konténerekről, szelektív hulladékgyűjtő szigetről vagy sétakocsi felépítményről.

A bicskei kezdeményezéshez hasonlóan Nagyvázsonyban is elindul a pilot tesztelés. Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere a zajhatás, a hajnali kukásautós ébresztés elkerülése miatt, alternatív megoldásként gondolt a lovas kocsival történő szemétszállítás tesztelésére. A lezajlott próbaüzem kimutatta, hogy már a félig telt szelektív konténerek esetén is hatékony a fogatos üzemeltetés. A szűk utcák, gyenge aszfaltok, az üdülő- és kertvárosi, kertes házas övezet is jobban kedvez a lovas hulladékszállításnak és a helyi lakosok is örömmel fogadták a csendes, teljes mértékben környezetbarát alternatív rendszert. Emellett az NHKV Zrt. és a lovas társadalom is nyitott a megoldásra és szakmailag támogatja a projektet. Politikai oldalról is támogatottságot élvez az elgondolás, mivel ökoturisztikai és vidékfejlesztési lehetőségeket rejt.

Az innovációs konferenciasorozat folytatása 2018. október 30-án Budapesten, a Benczúr Hotelben lesz (Budapest, VI., Benczúr utca 35.), amelynek szakmai partnere továbbra is az NHKV Zrt. – eddigiekhez hasonlóan. A következő konferencián helyet kap a szemléletformálás és a környezeti nevelés is, hangsúlyt helyezve a környezettudatosságra és a helyes hulladékkezeléssel kapcsolatos ismeretterjesztésére.

forrás: NHKV

 

 

Forrás: Zöldunió 
Képek forrása: NHKV
Hirdetés (X)

Kategóriák: Zöld hírek

Heti általános horoszkóp 2018.október 16-tól 22-ig

Harmonet - 2018, október 16 - 07:00
Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
Kategóriák: Zöld hírek

Keddi HarmoNet horoszkóp 2018-10-16

Harmonet - 2018, október 16 - 07:00
Ma a kötelességek teljesítésének napja van. Szívesen segítünk, veszünk le mások válláról gondokat. Használjuk a napot arra, hogy idős családtagjainknak segítünk a vásárlásban, vagy a házimunkában! Reggel fáradékonyabban ébredhetünk, így nem is érdemes túl korán kelnünk. Adjunk alkalmat magunknak a pihenésre, - nyújtózzunk nagyokat, mielőtt felkelünk. Ha nagyon levertnek érezzük magunkat, akkor végezzünk néhány könnyebb tornagyakorlatot.
Kategóriák: Zöld hírek

Új NAV-szégyenlista: 3,2 milliárdos tartozás az élen

FN - Magazin - 2018, október 16 - 06:37

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte, hogy a 93 adózó közül 49 társaság, 44 pedig magánember. A hivatal honlapján közölt, szeptember 28-i adatok alapján a legnagyobb adós a budapesti székhelyű Rolling Visual System Kft. 3,234 milliárd forint tartozással, amiből 1,4 milliárd forint adóhiány, 1,834 milliárd forint bírság.

A második legnagyobb adós címet – szintén a jogkövetkezményeket is beleértve – egy magánszemély, a budapesti Szalay Nikoletta Angyal érdemelte ki. Tőle 1,689 milliárd forintot követel a NAV. Ebből 542 millió forint az adóhiány, 1,147 milliárd forint bírság.

A harmadik helyezés is egy magánszemélyé, a biatorbágyi lakcímű Kirschner Rolandé, akitől 925 millió forintot követel a NAV. Ez úgy jött össze, hogy a megállapított 300 milliós adóhiányhoz 625 millió forint jogkövetkezmény társult.

Alig marad el ettől a negyedik legnagyobb adós, az érdi Sweet Contact Kft. 901 millió forintos tartozása, amiből 554 millió forint adóhiány, 347 millió forint bírság.

Kilenc adózó tartozik a NAV-nak – a jogkövetkezményekkel együtt – 500 millió forintnál nagyobb összeggel, közülük 5 magánszemély.

A NAV negyedévente teszi közzé honlapján azoknak a listáját, akiknél az előző negyedévben jogerőre emelkedett határozatában magánszemélyeknél 10 millió, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg.  (mti)

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Kategóriák: Zöld hírek

X - A rendszerből törölve: A-kategóriás fesztiválok zsűrizik

Harmonet - 2018, október 15 - 14:17
Októberben két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, a Nemzeti Filmalap támogatásával készült X - A rendszerből törölve. Ujj Mészáros Károly különleges látványvilágú, erős hangulatú, fordulatokban gazdag, szövevényes thrillerének világpremiere az október 12. és 21. között zajló A-kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol versenybe válogatták a filmet. A 2018. október 10. és 21-e között tartó 54. Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon a World Cinema szekcióban mutatkozik be az amerikai közönség előtt az X - A rendszerből törölve.
Kategóriák: Zöld hírek

Ez lesz Európa legnagyobb kétoldalú napelemes létesítménye

Az egy hektáron felszerelt napelemek összteljesítménye várhatóan el fogja érni a 300 kilowattot. Az egyes modulsorokat akkora távolságra helyezik majd el egymástól, hogy a kimaradó területeket mezőgazdaságilag hasznosítani lehessen. Emellett a modulsorok alatt is megmarad a vegetáció, ami a rovarok számára kínál életteret. A tervek alapján hamarosan elkészülnek az 5700 kétoldalú napelem felszerelésével. A munkára két szakaszban kerül sor. A modulokat függőlegesen úgy fogják felszerelni, hogy szinte nem lesz árnyékuk, írta a solarserver.de.

Kategóriák: Zöld hírek

Vastagabb levelet növesztenek a növények a légkör növekvő szén-dioxid-szintje miatt

Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében. A Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint ha ezt az információt is beleveszik az évszázad további részére várható magas légköri szén-dioxidszinttel operáló globális klímamodellekbe, akkor a növények által végzett globális szén-dioxid-csökkentés veszít eredményességéből.

Méréseik szerint ennek hatására évente mintegy 5,8 petagrammnyi, vagyis 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben. Ez a mennyiség megközelíti azt a mennyiséget, mely egy év alatt az ember által generált fosszilis üzemanyag-kibocsátással a légkörbe kerül: 8 petagrammot, azaz 8,8 milliárd tonnát – ismerteti a tanulmányt a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál

“A növények rugalmasak és reagálnak a különböző környezeti feltételekhez. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra” – mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa. A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták – fáknál és fűterményeknél, például búzánál, rizsnél és burgonyánál is. A levél harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez és megváltoztatja a növény aktivitását – a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást. A növények döntő befolyásolói környezetüknek. Nélkülük a Föld légkörében nem lenne elég oxigén a lélegzéshez.

Kategóriák: Zöld hírek

Autómegosztó szolgáltatást indít elektromos modellekkel Berlinben a Volkswagen

Autómegosztó szolgáltatást indít a jövő év elején elektromos autókkal a Volkswagen Berlinben – jelentette be a konszern. A Volkswagen a jövő év első hónapjaiban a VW márka kétezer elektromos Golf és Up! modelljével indítja el “We Share” autómegosztó szolgáltatását Berlinben. A szolgáltatást 2020-ig kiterjeszti Európa és Észak-Amerika nagyvárosaira is – közölte. A Volkswagen és más nagy autógyárak hatalmas összegeket invesztálnak új mobilitási szolgáltatásokba azzal a céllal, hogy az autóhasználati szokásokat a személyes tulajdonlásról a közösségi szolgáltatások szükség szerinti igénybe vételére alakítsák át.

Kategóriák: Zöld hírek

A klímaváltozás elintézte: Kivi és füge nagyhatalom leszünk

Feldman Zsolt a legnagyobb magyarországi kiviültetvényben tett látogatásakor az MTI érdeklődésére elmondta: a tárca lehetőséget lát a kivi és a füge magyarországi termesztésében, ezért kezdeményezte az EB-nél a termeléshez kötött, hektáralapú támogatás kiterjesztését. Ezen felül elindult ezen gyümölcsfajták ültetési szakmai feltételeinek kidolgozása, hogy telepítési támogatásra is lehetőség nyíljon. A tervek szerint már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhetik igényüket a gazdálkodók a kivi- és a fügetermesztésre – tette hozzá az AM államtitkára.

Láthatóan komoly piaci igény van azokra a friss gyümölcsökre, amelyek nem messziről, tartósító eljárással eltarthatóvá tett formában érkeznek Magyarországra és árban is versenyképesek – mondta. Ezen felül a kivi- és fügeültetvények munkaerőigénye alacsonyabb sok más gyümölcskultúráénál, ezért is érdemes a gazdálkodóknak átgondolni ezt a lehetőséget ott, ahol megfelelőek a feltételek.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térségi Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a Magyarországon legnagyobbnak számító, hathektáros kiviültetvény egyfajta mintaprogram. Arra is példa, hogy a térség adottságait kihasználva, innovációval, új technológiákat alkalmazva miként lehet az elhagyott zártkerteket ismét termelésbe fogni, sőt importot kiváltani. Hozzátette: az agrártárcával egyeztetések kezdődtek arról, hogy miként lehet a kisebb ültetvények gazdáit támogatási forrásokhoz juttatni, és piacra segíteni, amire a közeli Nagyrécsén bogyósgyümölcsök termesztésére, feldolgozására és értékesítésére helyi gazdákból alakult termelői összefogás is példa lehet.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója az MTI kérdésére arról beszélt, hogy a klímaváltozás a mezőgazdaságban szükségessé teszi a technológiaváltást. Látható, hogy elsősorban Dél-Magyarországon olyan új növényfajták termesztésére nyílik lehetőség az egyre északabbra tolódó termesztési övezetek miatt, amelyekre néhány évtizede még nem volt példa.

Példaként említette, hogy a málnatermesztést ma már szinte nem lehet árnyékolás nélkül végezni Magyarországon, holott erre korábban nem volt szükség, miközben megjelentek új gyümölcsök, például a kivi vagy a füge. Mindez a változás szükségessé teszi a tudományos kutatásokat is, hiszen új irányokba kell mozdulnia a termelésnek. A mintegy hathektáros kiviültetvény szakmai vezetője, Miklós Ákos Márton azt mondta: a tavalyihoz képest megduplázódott a zöld kiviből a termésmennyiség, ami idén meghaladja a 20 tonnát, de ezen felül a sárga vagy gold kiviből is 3-4 tonnás termésre számítanak. A nemrég kezdődött betakarítás előtt már hónapokkal elkelt a teljes termésmennyiség, az egyik nemzetközi áruházlánc magyarországi hálózata árusítja a becsehelyi eredetmegjelölésű kivit, de a jelenlegi termésmennyiség többszörösére is lenne igény.

Kitért arra is, hogy nemrég a Pannon Egyetem Georgikon Karának kutatói és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a becsehelyi birtokon folyó fügekísérlet fajtavizsgálatán vettek részt. A most 226-fajta fügével zajló kísérlet során keresik azokat a változatokat, amelyek a leginkább alkalmasak a magyarországi viszonyok közötti nagyüzemi termesztésre. Ezt segíti többek között a Miklós Ákos Márton által betelepített fügedarázs is, az alig egymilliméteres porzórovarnak köszönhetően ugyanis keményebb héjú és magasabb cukortartalmú a termés.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti munkahoroszkóp 2018.október 15-től 21-ig

Harmonet - 2018, október 15 - 07:00
Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
Kategóriák: Zöld hírek

Hétfői HarmoNet horoszkóp 2018-10-15

Harmonet - 2018, október 15 - 07:00
Ma komoly hangulatban leszünk, nem foglalkozunk "léhaságokkal". Szinte kizárólag a munkánk érdekel minket, talán még a saját igényeinkre sem vagyunk hajlandóak odafigyelni. Ne kövessük el a hibát, hogy egész nap nem eszünk, nem iszunk, csak dolgozunk! Ma reggel nehezebben kászálódunk ki az ágyból, megmagyarázhatatlanul ólmosnak érezhetjük a tagjainkat. Gyanús kis fájdalmakat érezhetünk az izmainkban, s ennek oka, hogy a merevség egész testünkre jellemző lehet.
Kategóriák: Zöld hírek

Meteorológiai szolgálat: egyre kritikusabb a csapadékhiány

Mint kifejtették: a következő 8-10 nap során sincs kilátásban komolyabb csapadék, így tovább folytatódik az aszályos idő. A talaj az ország nagy részén száraz vagy egyenesen “csontszáraz”. Emiatt a repce és az őszi kalászosok is sokfelé sínylődnek – tették hozzá. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hét további részében is folytatódik a napsütéses, száraz, meleg idő. A maximumok 20 fok körül alakulnak, de a leghidegebb órákban helyenként fagypontig is hűlhet a levegő.

Kategóriák: Zöld hírek