Zöld hírek

Minden eddiginél idegőrlőbb lesz a karácsony előtti vásárlás

FN - Magazin - 7 óra 6 perc

Európai uniós viszonylatban is nagy tempóban bővült a magyarországi kiskereskedelmi forgalom, vagyis egyre többet vásárolnak a magyarok. A megnövekedett igényeket azonban egyre nehezebben tudják kiszolgálni a bolti dolgozók, pedig még csak most veszi majd igazán kezdetét az ünnepi bevásárlási szezon.

A tavaly tapasztaltakból kiindulva az idei karácsonyi vásárlási őrület még borzasztóbb lesz.

A tavalyi aranyvasárnapon az egyik élelmiszeráruházban több mint 60 telepakolt, majd magára hagyott bevásárlókocsit szedtek össze a dolgozók, benne mintegy 4 millió forint értékű áruval – említ egy példát Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

De nemcsak az ünnepek előtt, hanem egy sima hétköznapon is számtalan magára hagyott kosarat és bevásárlókocsit, illetve benne rejlő árut kénytelenek visszapakolni a dolgozók. A vásárlók egy része ugyanis nem hajlandó kivárni a hosszúra nyúlt sorokat

írja a Népszava.

Azok az áruházláncok vannak nehéz helyzetben, akik nem becsülték meg a régi dolgozóikat, nem adták meg nekik a kért fizetésemelést, inkább új munkaerőt vettek fel. De az újak közül sokan, tapasztalva a kemény munkát, gyorsan tovább is álltak.

A régi dolgozók megtartásának fontosságát Karsai Zoltán szerint leginkább a barkácsáruházak ismerték fel, mivel ott egy új munkaerő betanítása még több időt igényel. Az élelmiszerboltokban viszont hatványozottan érződik a munkaerő hiánya, hiszen ezek az árucikkek gyorsan fogynak, az üres polcok látványa pedig riasztó lenne.

A legtöbb üzletben ezért egy-egy dolgozóra többféle feladatot is rátestálnak. Ha például túl sokan állnak sorban a pénztárnál, akkor az árufeltöltőnek is be kell ugrania a kasszába, vagy éppen fordítva, a pénztárosoknak kell besegíteniük a kiürült polcoknál.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Kategóriák: Zöld hírek

Így is lehet: a túlfogyasztás helyett tudatos döntések

A fenntarthatóság témája azonban továbbra is napirendben marad, tetten érhető a tudatos fogyasztásra buzdító tartós ár stratégiában, a szortiment összeállításában és a társadalmi felelősségvállalás terén tett lépésekben is. Novemberben a túlfogyasztásra buzdító Giving Friday napot a dm Giving Friday nappá változtatta és aznapi bevétele 5 százalékát jótékony célra ajánlotta fel.

A vállalat nem csak saját folyamatainak optimalizálásán munkálkodik, de felelősséget érez abban is, hogy a vásárlók figyelmét felhívja a választási lehetőségekre. Az idei évben „Kezdd kicsiben” szlogennel edukációs kampányt hirdetett a dm a tudatos fogyasztás és a zöld lehetőségek középpontba állításával. A vállalat hisz a közös cselekvésben, s hogy egyéni és vállalati szinten is mindenkinek meg kell tennie a saját lépéseit. Egy Facebook kihívást is indítottak, napi gyakorlati tippekkel, s egy közös célt is kitűztek: a kihívásban részt vevők után a vállalat 100 forintot adott a jövő évi Tiszai PET Kupa megrendezésére. A kihívásban összegyűlt összeget kiegészítve végül 1 millió forinttal támogatja a dm a kezdeményezést. A zárt csoportban továbbra is tippekkel, a drogériához kötődő információkkal várják a tagokat.

Black Friday helyett Giving Friday

A vállalat a piacon megkülönböztető Mindig megéri – tartós ár stratégiájával is a fenntarthatóság mellett kötelezte el magát. A dm a tervezhetőségre és a tudatosságra buzdítja vásárlóit. Vállalja, hogy minimum négy hónapon át nem emelkedik az adott termékek ára. A drogéria ezzel a túlfogyasztás elkerülése mellett teszi le voksát, s hívja fel vásárlói figyelmét: akkor vásároljanak, amikor valóban szükségük van rá.

Ehhez a gondolathoz kapcsolódóan a dm a „Black Friday” idei shoppingnapot „Giving Friday” nappá változtatta, kedvezmények helyett teljes aznapi forgalmának 5%-át, 17,5 millió forintot jótékony célra ajánlotta fel. A Katolikus Karitász AKAROM programját támogatják. Ennek keretében 150 mélyszegénységben élő család kap életvezetési és pénzügyi tanácsokat. Ez a törekvés jól illeszkedik a dm eddigi tevékenységéhez, hiszen az Együtt a babákért programja keretében idén is 260 rászoruló kisgyermekes családot támogat pelenkával a Katolikus Karitásszal együttműködve.

Választási lehetőségek a szortimentben

A szortiment összeállításakor hangsúlyos szempont a fenntarthatóság, ez a vásárlók számára a választékon keresztül jól érzékelhető. A polcokon bio, környezetbarát és natúr termékek széles választékát kínálják. Egy teljesen egyedi kezdeményezést is elindított a dm idén: dm Start! címmel pályázatot írtak ki hazai, kezdő vállalkozások számára. A 83 pályázó cégből 14 nyertes vállalat 40 terméke kapott helyet a polcokon.

Fontosak az egyértelmű jelzések, a pontos termékinformációk, ezért a dm zöld színű etikettek bevezetését tervezi, amely egyértelműen orientálj majd a vásárlókat, a saját márkás szortimentben pedig a mikroműanyag-mentességet jelző logó kerül az érintett a termékekre.

Fejlesztések az erőforrások megóvása érdekében

A saját márkás termékek háza táján is fontos lépések történtek ezen a területen az utóbbi években, a termékpaletta számos eleménél megtalálhatók ezek az innovációk. Az európai gyártásnak köszönhetően rövid szállítási útvonalak jellemzők, továbbá szinte minden termékkategóriában fenntartható alternatívát is kínálnak. A kartonoknál nagy mértékben újrahasznosított anyagokat használnak, vagy felelős erdőgazdálkodásból származó friss rostokat alkalmaz a cég, ezek FSC tanúsítvánnyal rendelkeznek. A műanyag csomagolóanyagokban az újrahasznosított anyagokat a lehető legnagyobb arányban használják. 98%-ban újrahasznosított anyagot tartalmaznak például az alverde flakonok, legalább 50%-ban újrahasznosított anyagból készülnek az alverde tubusok. A SEINZ. márka esetén a tusfürdők és samponok csomagolásai 94% újrahasznosított anyagot tartalmaznak. A SEINZ márka ezen kívül a Plastic Bank támogatója.

 

 

 

Hirdetés (x)

Képek: dm.hu

Forrás: Zöldunió

Kiemelt kép: pexels.com

Kategóriák: Zöld hírek

Egyre több nyugdíjas nyomorog

FN - Magazin - 7 óra 55 perc

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványa szerint tovább emelkedett a nyugdíjasok körében a relatív jövedelmi szegények aránya. 2018-ban 11 százalékos volt az előző évi 10 százalék után. Ami azonban ennél is súlyosabb, hogy 2010-hez mérten már több mint a duplájára emelkedett a mutató – akkor még csak 4,6 százalék volt – írja az mfor.hu

Relatív szegénynek az számít most, akinek a jövedelme nem éri el a havi 93 ezer forintnak megfelelő szegénységi küszöböt. A szegénységi küszöböt pedig abból számolják ki, hogy a jövedelemmel rendelkezőknek mennyi a pontos jövedelme. (Megnézik, hogy mennyi az a jövedelem, amelynél ugyanannyi ember keres többet, mint ahány embernek kevesebb havi jövedelme van. A szegénységi küszöb ennek a jövedelemnek a 60 százaléka.)

Mivel azonban a munkavállalók bére az elmúlt években száguldott, ez feljebb húzza a szegénységi küszöböt is. A nyugdíjak azonban csak évi egy-két-három százalékkal nőttek, vagyis a nyugdíjasok közül egyre többen kerülnek a szegénységi küszöb alá.

A 11 százalékos jövedelmi szegénység azt jelenti, hogy 238 ezer nyugdíjas havi 93 312 forintnál kevesebb pénzből élt 2018-ban. Egy év alatt az érintettek száma közel 28 ezer fővel emelkedett.

Kategóriák: Zöld hírek

Lecsapott az MNB a nedolgozz.hu-ra

FN - Magazin - 8 óra 15 perc

Az MNB végzésével ideiglenes intézkedésként már korábban megtiltotta a magánszemélynek, hogy jogosulatlanul végezze e tevékenységeket. A jegybank emellett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában hívta fel a nyilvánosság figyelmét, hogy a nedolgozz.hu honlap működtetőjének nincs pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító jegybanki engedélye, bejelentése.

A jegybank a vizsgálat során megállapította, hogy a honlap működtetője egy írországi székhelyű befektetési vállalkozás számára jutalék fejében több mint száz magyarországi befektetőt érintően függő ügynöki tevékenységet végzett, euró/dollár devizapárokra vonatkozó ügyleteket érintően befektetési elemzés kiegészítő szolgáltatást is nyújtott, és egyes befektetők kereskedési számláin portfóliókezelést végzett.

A bírságösszeg kapcsán súlyosbító tényezőnek minősült, hogy a magánszemély huzamosabb ideig végezte a felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységeit, és a befektetési elemzést az MNB ideiglenes tiltása után is folytatta.

A portfóliókezelés és a befektetési elemzés kapcsán enyhítő körülménynek számított, hogy az érintett befektetők száma alacsony volt, így ez a tőkepiacra csekély hatást gyakorolt.

A függő ügynöki tevékenység azonban a befektetők széles körét érte el. Enyhítő körülményként értékelte az MNB, hogy a magánszemély a vizsgálat során közvetítői linkjének inaktiválását kérte a külföldi befektetési szolgáltatótól.

Kiemelt kép: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

Már 25 forinttal drágább a gázolaj, mint a benzin

FN - Magazin - 8 óra 38 perc

A benzin 4 forinttal lett olcsóbb ma, a gázolaj ára nem változott.

Ezzel a benzin átlagára 384 forint, a gázolajé 409 forint.

A 25 forintos árkülönbségnél volt már nagyobb is, 2018 végén 50 forinttal is drágább volt a gázolaj, mint a benzin.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Földi Imre

Kategóriák: Zöld hírek

150 ezer veszélyes fényfüzért vontak ki a forgalomból

FN - Magazin - 10 óra 6 perc

A korábbi évekhez hasonlóan a fogyasztóvédelmi hatóság idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit. A karácsonyi füzérek, egyéb világító díszek, kültéri dekorációs eszközök ellenőrzése a kereskedelmi forgalomban már kapható és az országba a vámhatáron beérkező termékekre is kiterjedt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában elvégzett vizsgálatokon november végéig 26 különböző fajtájú villamossági termék közül 21 típus bukott meg. A tárca kezdeményezésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködésben 30 féle vámkezelni kért díszvilágítási termékből 28, a termékbiztonsági követelményeknek nem megfelelő típust sikerült megállítani már a határon.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta:

A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott termékeket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak. Az országhatáron a vámhatósággal közösen megállított fényfüzéreket pedig megsemmisítették, így azok már a boltokba sem kerülhettek be. Az ellenőrzött típusokból összességében csak minden nyolcadik bizonyult megfelelőnek. Az akciónak köszönhetően összesen 150 ezer darab veszélyes terméket sikerült távol tartani a magyar otthonoktól, családoktól, gyermekektől.

Az ITM műszaki laborvizsgálatán megbukott karácsonyi világító dekorációs termékek legjellemzőbb hibája a vezetékek cérnavékonysága, nem megfelelő szigetelése, a csatlakozódugó elégtelen mérete volt. A legtöbb esetben a vezetékeket nem tehermentesítették húzás és csavarás ellen, a hiányosságok miatt a termékek áramütést okozhatnak.

Visszatérő hibaként jelentkezett még, hogy a hálózati vezeték hossza nem érte el az előírt másfél métert, a termékek vezérlő dobozainak széle éles volt, de előfordult, hogy a beltéri fényfüzért kültérre ajánlották. A súlyos veszélyt jelentő díszvilágítási füzéreket a kereskedő köteles a vásárlóktól is visszahívni. A laboratóriumban vizsgált termékfajták teljes listája és a kockázatértékelések során megállapított hiányosságok részletei itt érhetőek el. A fényfüzérek termékbiztonsági ellenőrzései decemberben is folytatódnak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a tisztességes kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozásokat védi a rendszeres vizsgálatokkal, akciókkal. A fokozott hatósági jelenlét hozzájárul a magyar családok nyugodt karácsonyi készülődéséhez, az ünnepek békéjéhez és biztonságához.

A dekorációs fényfüzéreket mindig olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a világítástechnikai termék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon és alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket célszerű elkerülni. További tanácsok a tudatos és körültekintő vásárláshoz itt olvashatóak.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Zöld hírek

Heti szexhoroszkóp 2019.december 6-tól 12-ig

Harmonet - 10 óra 44 perc
Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
Kategóriák: Zöld hírek

Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-12-06

Harmonet - 10 óra 44 perc
Ma tele leszünk energiával, örömünkre van a mozgás. Ha sportolunk, akkor ma sikereket érhetünk el, javul a teljesítményünk. Mivel kissé feszültebbek vagyunk, jól is tesszük, ha a sporttal vezetjük le az indulatokat. A karácsonyi ajándékvásárlás során ma a sportboltba vigyen az utunk. Vehetünk síeléshez felszerelést, vagy futócipőt, téli sportcikkeket. Magunkat is meglephetjük valamivel, amitől az újévben nagyobb kedvünk lesz a mozgáshoz.
Kategóriák: Zöld hírek

Mélyponton az ingatlanpiac

FN - Magazin - 10 óra 50 perc

Az erősebb őszi hónapok után nyári mélypontjára esett az ingatlanpiac, az idén novemberben országosan 10 945 ingatlan adásvétele bonyolódott le, szemben az egy évvel korábbi több mint 12 ezerrel – közölte a Duna House.

A társaság adatai szerint az októberhez viszonyított novemberi 17 százalékos visszaesés azt jelzi, hogy a szeptemberi és októberi fellendülés csak átmeneti volt és komolyabb átalakulások, változások okozzák az alacsonyabb ingatlanpiaci forgalmat. Az idén szeptemberben 13 364, októberben pedig 13 182 ingatlannak lett új tulajdonosa.

Az elemzés szerint a 11 ezer alatti novemberi tranzakciószám nemcsak az előző hónaphoz, hanem az előző évek ugyanezen időszakához képest is erős visszaesést mutat, a tavalyi adatoknál 9, a 2017-es évhez képest 7 százalékos a csökkenés. Az elmúlt két évben csak az ingatlanpiaci szempontból mindig is gyengébb decemberi és januári forgalom volt ilyen alacsony szinten.

A társaság elemzése szerint a nyári és a novemberi visszaesés egyrészt a magyar állampapír plusz elszívó hatása miatt következett be, másrészt a folyamatosan emelkedő árak miatt csökkent a kereslet a piacon. A Duna House közlése szerint ma már az eladóknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott helyzethez, hiszen már nem tudják a nagyon magas kezdőáron meghirdetett ingatlanokat eladni, így nagyobb alkulehetőséget és csökkenő irányárakat kell lehetővé tenniük és alkalmazniuk. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője elmondta, a jól meghatározott kezdőár nagyban segítheti a sikeres értékesítést a gyorsan változó piaci helyzetben.

Tavaly több mint 152 ezer ingatlan cserélt gazdát, míg az idén november végéig nem egészen 140 ezer. Novemberben, az ingatlanpiaci mutató csökkenésével párhuzamosan, a lakossági hitelezés is visszaesett. A társaság előrejelzése alapján novemberben 71,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel. Ennél kevesebb hitelt a háztartások csak januárban (62,1 milliárd forint), februárban (62,6 milliárd forint) és augusztusban (68,9 milliárd forint) vettek fel a jegybank adatai alapján.

kiemelt kép: mti

Kategóriák: Zöld hírek

Hogyan keress pénzt a partner marketinggel? (x)

FN - Magazin - 17 óra 55 perc

Az Admitad egy világszerte ismert affiliate hálózat, amely 10 éve a piacon van, is azzal foglalkozik, hogy összeköti a hirdetőket és a publikálókat. Ezen kívül közreműködik abban, hogy a webmesterek elhelyezzék az eladók hirdetését jutalékért cserében.

Kinek ajánlott egy ilyen programban részt venni? Ami a publikálókat illeti, mi az Admitadon különböző típusú forgalommal foglalkozunk és mindenkinek megadjuk a lehetőséget arra, hogy csatlakozzon hozzánk és kipróbálja magát az online hirdetésben. A mostani tendenciák szerint a közösségi oldalak, tartalmi oldalak, influencerek, kontextuális hirdetések és cashback rendszerek a legsikeresebbek az online marketingben; évről-évre egyre több eladást generálnak ezek a forgalmi csatornák. A partneri együttműködés a legjobban teljesítő megoldás lesz ebben az esetben. Első lépésben egy jó tartalom szükséges (pl.összefoglaló cikkek, tanácsok, videók), és egy affiliate link segítségével – melyet a tarlamomban szükséges elhelyezni – el is kezdhetjük a közös munkát. A publikálóink munkájának megkönnyítése érdekében speciális eszközöket hoztunk létre, amelyek nagyban segítik a munkájukat.

Az eladóinknak viszont ez kitűnő lehetőség arra, hogy csak egy bizonyos tevékenységért (eladásokért, előfizetővevőért, alkalmazás letöltéséért) fizessenek jutalékot és még több vevőt szerezzenek ezeken az új csatornákon keresztül előzetes befektetés nélkül. Ezenkívül, van eselyük arra is, hogy külföldi piacra lépjenek, mivel ezekkel a programokkal nem csak hazai , hanem külföldi webmesterek is egyaránt foglalkoznak.

Sőt, mind a hirdetőkkel, mind a publikálókkal saját menedzser foglalkozik, aki segítséget nyújt bármilyen kérdésben, akár magyar nyelven is.

 

Hogyan keress pénzt a partner marketinggel?

A Partnerhálózat egy jó megoldás azoknak, akik szeretnék növelni az eladásokat és azoknak is, akik online hirdetéssel pénzt keresnek.

Kategóriák: Zöld hírek

“Milliók kérik, hogy tegyenek többet a klímavészhelyzet ellen”

“Tudják, hogy ma kell a helyes útra lépnünk és nem holnap” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a december 13-ig tartó madridi konferencia lehetőséget ad az ehhez szükséges fontos döntések meghozatalára. Mint mondta, az eddigieknél “jóval ambiciózusabbnak” kell lenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésében, és frusztrálónak nevezte a változás lassú ritmusát főleg azért, mert mindehhez az eszközök és technológiák nagy része már rendelkezésre áll. Bírálta a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országokat – Kínát, az Egyesült Államokat és Indiát – mivel elkötelezettségük elengedhetetlen a kitűzött célok eléréséhez. “Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magunkat sodorjuk veszélybe” – jegyezte meg kitérve az energiatermelésre, az építőiparra, a közlekedésre és az élelmezésre. Emellett gyors és mély változásokat, a szénfüggőség felszámolását sürgette. Az ENSZ-főtitkár szerint a fejlődő országokban évente mintegy 100 milliárd dollárnyi összeget kell fordítani a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra és a káros hatások csökkentésére. António Guterres beszámolt arról, hogy mintegy hetven ország kész fokozni nemzeti hozzájárulását a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Madrid a klímavészhelyzet elleni harc, valamint a párbeszéd fővárosa kíván lenni – mondta megnyitóbeszédében Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök, aki szerint az emberen múlik, hogy helyreállítsa a saját maga által okozott környezeti károkat.
Hangsúlyozta: a klímavészhelyzet elleni küzdelem bátorságot, elkötelezettséget, szolidaritást kíván és leginkább tetteket. “Nincs más alternatíva mint a cselekvés” – jelentette ki és hozzátette: ma már csak egy “maroknyi fanatikus” tagadja a klímaváltozást.

Pedro Sánchez szintén gyorsabb cselekvést sürgetett a károsanyag-kibocsátás mérséklése terén, és bejelentette, hogy Spanyolország kész fokozni a csökkentés ritmusát. Szólt arról is, hogy Európának élen kell járnia a karbonsemlegességben. A konferencia megnyitóján Hoesung Lee, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke figyelmeztetett: a hőmérséklet növekedése fenyegetni fogja az emberiség létezését ezen a bolygón. Jelentéseik azt mutatják, hogy a felmelegedés hatásai sokkal súlyosabbak mint azt korábban gondolták. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali mérséklése elengedhetetlen a klíma stabilizálásához – mutatott rá a szakember. A madridi klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát. Mintegy ötven állam- és kormányfő van jelen, csakúgy mint az Európai Unió intézményeinek új vezetői, akik a megnyitót követően kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a klímacélokat. Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a tanácskozáson elmondta: a jövő hónapban bemutatja a klímasemlegességi átmenetről szóló európai javaslatot. A klímacscúcs alkalmából Madrid tartományban annyi fát fognak ültetni mint ahány résztvevője lesz a konferenciának, vagyis várhatóan több mint 25 ezret. Az esemény két hete alatt spanyol főváros több emblematikus épületét is zöld fénnyel világítják ki esténként.

Kategóriák: Zöld hírek

Ezt a kiadást bizony elfelejtette, amikor új autót vett

FN - Magazin - 2019, december 5 - 16:36
Szponzorált tartalom

A videó az UniCredit Bank támogatásával készült.

Kategóriák: Zöld hírek

90 ezer forintos minimálnyugdíjat és nyugdíjmaximumot is javasol a Párbeszéd

FN - Magazin - 2019, december 5 - 16:06

A Párbeszéd azt javasolja, hogy a legalacsonyabb nyugdíjakat néhány év alatt emeljék a létminimum szintjére, vagyis 90 ezer forintra.

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy egy nemrégiben publikált felmérés szerint a nyugdíjasok közel fele nem rendelkezik akkora tartalékkal sem, hogy kibírja, ha néhány napot késik a járandóságának a folyósítása.

A nyugdíjasok felének teljesen elfogy hó végére a pénzeA lakosság több mint harmada egy hónapot sem tudna átvészelni, ha kiesne a jövedelme.

A politikus hangsúlyozta, hogy olyan differenciált nyugdíjemelésre van szükség, ami a legalacsonyabb nyugdíjakat részesíti előnyben. Hozzátette, hogy a Párbeszéd ezzel párhuzamosan a legmagasabb nyugdíjakat az átlagkereset háromszorosában maximálná. Az idei év első kilenc hónapjában a nettó átlagkereset a KSH jelentése szerint 239 300 forint volt, ezek szerinthaaPárbeszédisnettóragondolt,akkor a nyugjímaximum most 717 900 forint lehetne. Holott kétmillió forint feletti nyugdíjak is vannak:

Meghökkentő nyugdíjszámok, és ami mögötte vanA nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a bérektől.

Egyúttal javasolják, hogy a nyugdíjszámítás során az állam térjen vissza a svájci indexálásra, vagyis ne csak az inflációt, de a keresetek növekedését is vegyék figyelembe. Ezt kérték a nyugdíjas szervezetek is:

Nyugdíjemelésnél vegyék figyelembe a bérek növekedését is, sürgetik a nyugdíjasokAz idősügyi szervezetek elvárnák, hogy a kormány rendszeresen álljon szóba velük.

Kiemelt kép: 24.hu / Csanádi Márton

Kategóriák: Zöld hírek

Egyiptomi szimbólumok, amiket ma is használunk

Harmonet - 2019, december 5 - 15:50
Az ősi egyiptomi mágusok tudása akarva-akaratlanul is része mindennapjainknak, az ókori jelképek ma is számos helyen felbukkannak - képeken, ruhákon, ékszereken. De mit jelentenek?
Kategóriák: Zöld hírek

A magyarok ötöde hazudott már a munkahelyén

FN - Magazin - 2019, december 5 - 15:40

A magyarok többsége – tízből hatan – szokott a barátaival, ismerőseivel a munkájáról beszélgetni, és bizony előfordul, hogy ilyenkor nem vagyunk őszinték. Saját bevallásuk szerint az emberek 14 százalékával fordult már elő, hogy letagadta a munkáját, vagy munkakörét mások előtt – derül ki az 1000 fős, reprezentatív mintán végzett online felmérés adataiból. A szakmunkásképzőt, szakiskolát végzők körében a munkáját letagadók aránya a fentinél jóval magasabb, 21 százalék.

Bonyolult lett volna elmagyarázni…

Azok kicsit többen vannak – a válaszadók 18 százaléka –, akik ugyan még soha nem tagadták le mivel foglalkoznak, de nem is fedte teljesen a valóságot az, amit meséltek a munkájukról másoknak. Ez az arány a férfiak esetében magasabb (25 százalék), de a 30-39 év közöttiekre, valamint a szakmunkás, szakiskolai végzettségűekre is jellemző.

A legtöbben (45 százalék) a pontos munkakörükkel kapcsolatban lódítottak, sokan (38 százalék) a fizetésükről nem mondtak igazat. De a munkahelyéről (27 százalék), a konkrét pozíciójáról (21 százalék) vagy éppen a főnökéről (11 százalék) sem mindenki mond igazat egy-egy baráti beszélgetés során. Érdekesség, hogy a pályakezdők nagy része arról vallott, hogy a munkahelyével kapcsolatban állított már valótlant.

De miért nem mondanak a munkavállalók igazat a munkahelyükről? 24 százalékuk azért, mert kínosnak érezte a valódi munkakörét, 22 százalékuk pedig a céget szégyellte, ahol dolgozik. 30 százalékuk számára bonyolult lett volna elmagyarázni, pontosan mivel foglalkoznak. A válaszadók 16 százaléka azzal indokolta füllentését, hogy fel akart vágni valaki előtt, 10 százalékuk viccesnek tartotta a szituációt, 6 százalékuk valamilyen konkrét előnyt remélt tőle, 5 százalékuk pedig rá akart ijeszteni valakire.

Hazugság a munkahelyen

De nemcsak a magánéletünkben hazudunk a munkánkról, hanem a munkahelyünkön is előfordulhat, hogy nem mondunk igazat. 100-ból 17-en vallották be, hogy előfordult már velük, hogy valótlanságot állítottak a munkahelyükön. A férfiaknak ennél jóval nagyobb arányban vallották ugyanezt: minden negyedik férfi válaszoló füllentett már a munkahelyén.

Akikkel előfordult már, hogy nem mondtak igazat a munkahelyükön, azoknak a negyede (24 százaléka) le is bukott. A lebukásnak az esetek kétharmadában következménye is lett: a kollegák neheztelésével, a főnökkel való összetűzéssel, de több esetben volt, ahol a munka elvesztésével járt az eset.

Milyen dolgokkal kapcsolatban hazudunk leginkább főnökünknek és kollégáinknak? 100-ból 20 emberrel fordult már elő, hogy nem volt kedve dolgozni, ezért beteget jelentett, 100-ból 12 elfoglaltságra hivatkozott, amikor a főnök megkérte valamire, pedig csak nem akarta elvégezni a feladatot. 100-ból 16 a forgalomra fogta a dolgot, amikor elaludt és késve esett be a munkahelyére, 100-ból 9 pedig technikai problémára hivatkozott, amikor elfelejtett egy feladatot határidőre elkészíteni.

A válaszadóknak csupán 3 százaléka vallotta be, hogy előfordult már vele, hogy azt ígérte, home officeban fog dolgozni, de helyette teljesen mást csinált otthon. 9 százalékuk pedig mondta már azt a munkahelyén, hogy orvoshoz megy, miközben csupán szüksége volt néhány szabad órára.

Hazudni nehéz, lebukni könnyű

De van, aki már álláskeresés közben sem mond igazat: a válaszadók 4 százaléka állított már valótlant az önéletrajzában, 3 százaléka pedig az állásinterjún lódított.

Adott pozícióra nem véletlenül keresnek adott profilú jelöltet. Ha valahol tárgyalóképes nyelvtudást várnak el, és azt, hogy jól tudjon csapatban dolgozni az új kolléga, annak oka van. Aki ezekről valótlant állít, a saját dolgát nehezíti meg. Hiszen ha még esetleg sikerül is elnyernie a pozíciót, valószínűleg rosszul fogja magát érezni az új munkakörében

– magyarázza Göröcs Lili, a Profession.hu HR vezetője.

Már ha nem bukik le azonnal:

jól hazudni nagyon nehéz. Gyerekkorunk óta belénk nevelik, hogy ne tegyük – így az emberek többsége természetellenesen viselkedik ilyenkor. Verbális és non-verbális jelek sora árulkodik arról, ha valaki egy interjún nem mond igazat. Egy tapasztalt, képzett interjúztatónak ezek azonnal feltűnnek, nagyon könnyű lebukni, és azonnal csorbul a jelölt hitelessége

– teszi hozzá a szakértő.

De gyakran előfordul az is, hogy az önismeret, reális önkép hiánya miatt nem mond valaki magáról igazat az önéletrajzában vagy egy állásinterjún.

Pályakezdőkre jellemző, hogy olyan dolgokra bólintanak rá – például, hogy jól bírják-e a terhelést – amiről igazából nincsen valós tapasztalatuk.

Akadnak azonban olyan állások is, ahol nem hátrány, ha valaki hajlamos nagyot mondani: értékesítői állások esetén például megbocsájtóbbak az interjúztatók, hiszen az is a feladat része, hogy az illető jól el tudja magát adni.

Kiemelt kép: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

Klímavédelmi fórumot hozott létre a volt amerikai külügyminiszter

A kezdeményezést az ENSZ hétfőn Madridban kezdődő kéthetes klímakonferenciája (COP25) előtt bocsátották útjára, és hivatalosan “Zéró világháború” névre keresztelték. A fórum honlapot is indított, amelynek beköszöntő írásában John Kerry küldetésnek nevezte a fórum várható tevékenységét, s azt hangoztatta, hogy a résztvevők közös célja ráébreszteni a világot a klímaválságra. Mint fogalmazott: “ugyanúgy teszünk most, ahogyan mozgósítottunk a második világháború megnyerése érdekében”. A klímakoalíció részvevői között van Jimmy Carter és Bill Clinton volt elnök, Madeleine Albright volt külügyminiszter, John Kasich, Ohio volt republikánus kormányzója, Arnold Schwarzenegger színész, aki Kalifornia állam republikánus kormányzója is volt, valamint olyan közismert művészek, mint Emma Watson brit színésznő vagy Leonardo DiCaprio amerikai színész. John Kerry vasárnap az NBC televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: a fórum résztvevői ugyan különböző politikai álláspontokat képviselnek, de abban valamennyien egyetértenek, hogy az Egyesült Államokban és szerte a világban meg kell értetni az emberekkel a klímaválság jelentőségét. Leszögezte, hogy gyors cselekvésre van szükség, és harminc éven belül muszáj megállítani a széndioxid-kibocsátást. “Mindent megteszünk, amit meg kell tennünk, szervezkedni és mozgósítani fogunk, és a szó szoros értelmében amerikaiak millióihoz fogunk szólni az elkövetkező hónapokban” – fogalmazott.

A műsorvezető kérdésére, hogy vajon a kezdeményezésnek nem az-e a valódi célja, hogy Donald Trump amerikai elnököt rábírja a cselekvésre klímaügyben, Kerry azt válaszolta: nem csak Trumpról van szó. Mint mondta: a világon egyetlen ország sem tette meg ez ügyben azt, amit meg kell tenni. Nyilatkozott az NBC televíziónak Arnold Schwarzenegger is, aki szerint a környezet- és klímavédelmi aktivistáknak az eddiginél sokkal hatékonyabban kell kommunikálniuk. Kiemelte, hogy nem csupán a globális felmelegedésről kell beszélni, hanem az ezt részben előidéző környezetszennyezésről is. “Ahhoz, hogy az egész világot meggyőzzük, nem állandóan klímaváltozást kell emlegetni, mert ez az emberek jó részének nem sokat jelent. Amikor például azt mondtuk, hogy klímaváltozás, a konzervatívoknak csak 17 százalékát érdekelte a dolog és úgy gondolták, hogy ez nem komoly fenyegetés. Ám amikor környezetszennyezésről beszéltünk, akkor az érdeklődők aránya az 50 százalékot is meghaladta” – fejtette ki Schwarzenegger. A volt kaliforniai kormányzó a környezetvédelemmel is foglalkozó Schwarzenegger Intézet felméréseire hivatkozott.

A kezdeményezésnek 500 ezer dolláros költségvetés áll a rendelkezésére, ennek eredetéről azonban nem hoztak nyilvánosságra információkat. Januártól konferenciákon és rendezvényeken próbálják meggyőzni az embereket a klímaváltozás fontosságáról. A The New York Times című lap értesülései szerint elsősorban az úgynevezett csatatér államokban kampányolnak majd, ahol sem a demokratáknak, sem a republikánusoknak nincs egyértelmű fölényük a jövő évi választásokon. Donald Trump amerikai elnök és republikánus kormányzata klímaszkeptikus, vagyis kérdésesnek tartja, hogy a klímaváltozás az emberi tevékenység következménye lenne. Trump már 2017-ben jelezte, hogy Washington kilép a párizsi klímaegyezményből, s ezt a döntését az idén november elején hivatalosan is megerősítette.

 

Kategóriák: Zöld hírek

Ezek a hónap szerencsenapjai! 2019. december

Harmonet - 2019, december 5 - 12:41
A csillagok segítségével megmondom, hogy mikor érdemes lottózni, befektetni és szerencsét próbálni!
Kategóriák: Zöld hírek

100 kilogramm szemetet találtak egy bálna tetemében

A tengeri emlős gyomrából halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, táskák és műanyag poharak kerültek elő hatalmas “labdává” tömörödve. Szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a szemétnek szerepe volt-e az állat kimúlásában. A helyi lakosok, akik csütörtökön megtalálták a tetemet a Seilebost strandon, azt mondták, az eset a tengerszennyezés problémájára világít rá. A bálnák és delfinek pusztulását vizsgáló szervezet, a Smass (Scottish Marine Animal Stranding Scheme) szakértői felboncolták az állatot, hogy a halál okát megállapítsák. A szervezet Facebook-oldalán azt írta: “a bálna nem volt különösebben rossz állapotban, és bár egyértelmű, hogy a hatalmas tömegű szemét közrejátszott abban, hogy élve partra sodródott, nem találtunk bizonyítékot arra, hogy elzárta volna a bélrendszerét”. Mindazonáltal a talált hulladék mennyisége ijesztő, minden bizonnyal ártott az emésztésének és ismét megmutatta, mekkora kockázatot jelent az élővilág számára a tengerszennyezés és az elhagyott halászeszközök – írták. A parti őrség és a szigetek önkormányzata segített a boncolásban és a gigantikus gödör kiásásában, ahová a bálnát temették. A Smass adatai alapján a cetek egyre nagyobb számban sodródnak a skót partokra: 2009-ben 204 eset történt, 2018-ban több mint 900.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Szépségtippek a csillagok segítségével - 2019. december

Harmonet - 2019, december 5 - 09:55
December révén, nyakunkon a karácsony és a szilveszter. Hogy hogyan időzítsük megjelenésünket kedvenc téli ünnepünknek megfelelően, hogy a legjobb formánkat hozhassuk, ahhoz most a csillagok lesznek segítségül.
Kategóriák: Zöld hírek

Nyugdíjemelésnél vegyék figyelembe a bérek növekedését is, sürgetik a nyugdíjasok

FN - Magazin - 2019, december 5 - 08:37

Az Országház Felsőházi üléstermében szerdán összeülő megyei nyugdíjas parlamenteken megválasztott 378 küldött több kérdésben is sürgős intézkedéseket kezdeményezett.

  • A legfontosabbnak azt tartották, hogy az év elejei nyugdíj  emelésekor a fogyasztói áremelkedésen kívül a keresetek várható emelkedésének a mértékét is vegyék figyelembe.
  • Azt is szorgalmazzák, hogy a kormány és az idősügyi szervezetek képviselői között jöjjön létre az intézményes egyeztetési mechanizmus intézménye.

Ezen kívül javaslatokat fogalmaztak meg a települési önkormányzatok idősügyi munkájához, az elmagányosodás csökkentéséhez, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához és az országos népszavazási kezdeményezésekhez. (MTI OS)

A nyugdíjas szervezetek már szeptemberben is hangot adtak annak, hogy a nyugdíjemelésnél nem csak az inflációt kellene figyelembe venni:

Másképp számolnák a kiegészítő nyugdíjemeléstNem akarnak tovább hitelezni év közben az államnak az idősek.

Másrészt a nyugdíjasok inflációja idén is magasabb volt, mint az általános inflációs mutató, így emiatt is rosszabbul jártak az idősek:

A nyugdíjasok inflációja szinte minden hónapban több, mint a nyugdíjkompenzációA szakértőket is meglepte, hogy mindössze 2,8 százalékos lett az infláció szeptemberben, de a nyugdíjasok rosszabbul jártak: a fogyasztásuk szerint

Tény továbbá, hogy a nyugdíjak egyre inkább leszakadnak a bérektől, és még rosszabb lesz a helyzet, ha a nyugdíjemelés szabályai nem változnak:

Meghökkentő nyugdíjszámok, és ami mögötte vanA nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a bérektől.
Kategóriák: Zöld hírek