Zöld hírek

Hogyan lehet Önnek is 0 forint a villany és fűtésszámlája?

Lássunk a kulisszák mögé, és nézzünk meg egy konkrét esetet, mely az Országos REZSINULLÁZÓ Program egyik ügyfelével történt meg.

A kulisszák mögött…

Ön mit gondol az alábbi párbeszédről, ami Attila és Péter között hangzott el?

„Attila: Én a jövő évtől márpedig sem villany, sem gázszámlát nem fogok fizetni!
Képzeld, még a házam is jóval többet fog érni, a megtakarításokból pedig minden évben elviszem a családot nyaralni! Na, mit szólsz?
Péter: Ne viccelj velem! Hogyan, amikor te is csak bérből – fizetésből élsz? Talán nyertél a lottón?
Attila: Nem, megtaláltam az Országos REZSINULLÁZÓ Program egyik hirdetését a Facebook-on és képzeld, egy néhány általam megadott fontos paramétert követően, teljesen ingyen küldtek nekem egy Előzetes Megvalósítási Tervezetet és elmagyarázták, hogyan lehetséges 10% önerővel belevágni egy megújuló energetikai beruházásba. De ha már lúd, akkor legyen kövér, ezért úgy döntöttem, hogy a napelemes és hőszivattyús beruházásom mellett, az egész házat le fogom szigeteltetni és kidobom a 15 éves régi nyílászárókat is.
Péter: REZSINULLÁZÓ, kik ezek? „

E rövid bevezető után eláruljuk, Attila az Országos REZSINULLÁZÓ Program egyik valós ügyfele, aki uniós visszatérítendő támogatás által, 0%-os kölcsönből valósítja meg 132,3 m2-es, 1960-ban épült családi háza teljes energetikai korszerűsítését. A projekt lassan már a vége felé jár és a kezdeti, talán lassúnak tűnő banki folyamat ellenére, most nagyon örül, hogy már látja a napelemeket a háza tetején és hamarosan az egész beruházása elkészül.
Nos, lássuk, hogyan működik mindez akár Önnél is!

Bár az országunkban a megújuló energiaforrások még nem hódítottak tért, biztosak lehetünk benne, hogy néhány éven belül hatalmas robbanás fog bekövetkezni a megújuló energetikai beruházások terén. Miért? Ez nem választás kérdése, hiszen a fosszilis energiahordozók olyan mértékben szennyezik a környezetünket, hogy az utolsó percekben vagyunk, amikor még megfordítható a hanyatlás, biztosítva ezáltal a jövő társadalmának is a tisztább és élhetőbb földet.

Az Európai Unió ezért helyez ki komoly forrásokat, és most elsőként a lakosság számára is elérhetővé tette a 115 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pénzügyi terméket. Ez a pénzügyi konstrukció nem keverendő össze egy energetikai pályázattal, hiszen a termék tájékoztató egyértelműen tartalmazza a jogosultsági feltételeket, így egy szakértő számára könnyen eldönthető, hogy az érdeklődő kaphat-e forrást, vagy nem. Nincs kockázat és a keretösszeg is nagyon magasnak mondható, mely országos szinten elérhető.  Most pedig jöjjön egy kis matek. Miért érte meg Attilának, hogy belevágjon az energetikai beruházásba és vajon mennyibe került neki mindez?

Az alábbi táblázat segítségével azonnal látszik, hogy számára ez nem is volt kérdés. Természetesen Attila a díjmentes Előzetes Megvalósítási Tervezet után biztos volt benne, hogy a jogosultsági kritériumoknak megfelelt, hiszen ezt a Rezsinullázó pénzügyi szakemberei garanciával ellenőrizték, mielőtt a mérnöki tervezési munka elindult volna.

Attila vajon miért az Országos REZSINULLÁZÓ Programot választotta a teljes projekt lebonyolítása érdekében?

Az Országos REZSINULLÁZÓ Program komplex energetikai és finanszírozási szolgáltatással és innovatív, saját fejlesztésű Folyamatirányító Webiroda által láttatja minden ügyféllel az energetikai beruházás pontos ügymenetét és kapcsolja össze a folyamat közben szükséges Szakértő Részleggel. Országos Ernyőszervezetként olyan műszaki – technológiai megoldást terveznek meg, ami a fejlesztendő ingatlan esetén a lehető legnagyobb megtakarítással jár, figyelembe véve az elérhető pénzügyi maximumot és az ügyfél igényeket. Mint sokunknak, Attilának sem volt ideje, sem energiája külön-külön saját maga megkeresni a támogatás igényléséhez szükséges energetikust, gépésztervezőt, pályázatírót, kivitelezőket és laikusként nem tudta volna szakértői tanácsok nélkül eldönteni, hogy melyik gyártó, melyik termékét válassza. Természetesen magánszemélyként sem sétálhatott volna be egyik gyártó bemutató termébe sem, hogy olcsóbb árakat kapjon.

Ezt egy kézből kapta meg a REZSINULLÁZÓ Független Ernyőszervezete által. Igazából hasonló szolgáltatót nem is talált a piacon, aki az MFB Pontokkal együttműködve, 25 fős saját alkalmazotti stábbal áll rendelkezésére az érdeklődő ügyfelek számára. Ráadásul a folyamat első szakasza egy forintba sem került, hiszen a jogosultsági feltételek ellenőrzése és az Előzetes Megvalósítási Tervezet is ingyenes volt.

Összegezve, elmondható tehát, hogy „csillag együttállásnak is mondhatóan” jelenleg a technológia is olyan szinten áll már, hogy alkalmas a teljes energiafüggetlenség elérésére és uniós támogatás is rendelkezésre áll ahhoz, hogy elérhessük akár a teljes rezsinullázást.  Péter kezdeti kételyeit Attila eloszlatta, így Ő is igényelt egy Előzetes Megvalósítási Tervezetet.

„ A technológia már készen áll, és Ön?”
Folytatás következik Péterrel…

Kategóriák: Zöld hírek

A hullámerőmű elképesztő változásokat hozhat az energiatermelésben

A Pingvin nevű úszó platform az Egyesült Királysághoz tartozó Orkney-szigetek közelében van, energiát termel a hullámok mozgásából. Fejlesztésének, építésének és karbantartásának is megvoltak a hullámhegyei és -völgyei.

Az Orkney-szigetek az erős hullámzás miatt ideális helyszín, ezért itt építették meg a hullámerőmű prototípusát.

“Amikor a hullám átcsap a hajótesten, az elkezd forogni”, magyarázta az Euronewsnak Timo Lotti, elektromérnök. “Benne van egy excentrikus súly, amely elkezdi követni a test mozgását. Ez össze van kötve egy generátorral, ami szintén elkezd forogni. Így a Pingvin belsejében a hullámok mozgása folyamatos forgómozgássá alakul.”

A prototípus 50 méter mélyen van a tengerfenékhez horgonyozva.

“Tavaly télen tizennyolc méter magasak voltak a legmagasabb hullámok. És huzamos ideig voltak tíz méter magasak”, mondta a helyválasztás indokairól David Cousins mérnök. Vízalatti kábelek szállítják az így generált energiáta szárazföldre, ahol tárolják, majd később betáplálják a hálózatba.

“Ez a létesítmény elboldogul akár hét megawattnyi áramtermeléssel. Minden beérkező kábel egy megawattot képes szállítani. A hálózatba betáplált árammal kapcsolatban mindenképpen meg kell említeni, hogy a fejlesztők így már a próbaüzem alatt megkapják a megtermelt energia árát”, magyarázta az Európai Tengeri Energia Központ kereskedelmi menedzsere.

A Pingvin optikai kábelen küld adatokat a mérnököknek a közeli egyetemn található irányítóközpontba.

“Negyven-ötven műszer van a Pingvinen, amelyeknek az adatai nagyon gyorsan ellenőrizhetőek. Vannak például sztenderd gyorsulásmérőink, ezek adataiból tudjuk, hogyan áll a Pingvin, milyen irányba, milyen sebességgel mozog”, mondta az Euronewsnak Cousins.

A kutatók szerint a hetvennégy milliárdos hullámenergia-piacon a Pingvin mindent megváltoztat.

“Ezekkel az energiaforrásokkal, ezekkel a technológiákkal, ha teljes mértékben használatba vesszük őket, Európa és az egész világ teljesen más hely lesz, mint most”, véli Timo Lotti.

A projekt egy az Európai Innovációs Tanács által finanszírozott fejlesztések közül. A Tanács a legígéretesebb uniós újításokat támogatja. Egyes kutatások szerint a fejlett országokban a termelékenység növekedésének 85%-a valamilyen innováció eredménye. Az európai vállalkozások ennek ellenére még mindig relatíve keveset költenek kutatás-fejlesztésre. Ha az innováció terén Európa utolérné az Egyesült Államokat, az húsz év alatt egymillió új munkahelyet jelentene, az EU GDP-je pedig kétezer milliárd euróval nőne. Az Európai Innovációs tanács ezért 2,7 milliárd eurót költ arra, hogy bizonyos újító fejlesztések léptéket váltsanak.

 

A Pingvin, ami megváltoztatja a világot | Euronews

A hibrid üzemű mozdony

A következő utunk Rigába vezet. Lettországban, ahol egy régi dízelmozdonyt úgy alakítottak át, hogy földgázzal is fusson. A kutatók abban reménykednek, hogy ez segít majd az európai vasúti közlekedés versenyképességének megőrzésében. Pár nap elegendő a mindössze huszonöt darab alkatrész beszereléséhez, amely lehetővé teszi az üzemanyag-váltást. Az átalakítás 15-20 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátást, valamint harminc százalékkal a nitrogén-oxidét.

“A gáz-dízel platform nagyon különböző részekből áll. Van egy gáz-tároló és egy redukáló rendszer. van egy elektronikus megoldás a dízel és a gáz üzemanyag adagolására. Van egy telemetria-egység is. Meg kell említeni a biztonsági rendszereket is, ide értve a tűzvédelmi rendszert és a gázszivárgást érézkelő rendszert”, magyarázta Nikolaj Volev, a Digas csoport gépészmérnöke. A kutatók szerint az átalakítás körülbelül három év alatt megtérül, elsősorban a csökkenő dízelfogyasztásnak köszönhetően.

“A hibrid mozdonymotorok a vasút számára meghatározó kihívásokat kezelnek: az üzemanyagköltségeket és a környezeti károkat. Az üzemanyagköltség a vasúti tevékenység költségeinek felét adja. Ha a dízel üzemanyagot földgázzal helyettesíthetjük, az akár negyven százalékkal nagyobb üzemanyagmegtakarítást is hozhat”, mondta el a Digas csoport vezérigazgatója, Petr Dumenko.

Ehhez azonban rengeteg problémát kell legyűrni. A motorban megnövekedett nyomással, illetve hőmérséklettel kell megküzdeni. Kifinomult mechanikai és szoftveres megoldásokkal kellett előállni.

“A telemetria rendszer korai figyelmeztetéseket képes leadni a kritikus helyzetekről. Ezek az adatok lerövidítik a karbantartáshoz szükséges időt, növelik a hatékonyságot. Egy mesterséges intelligencia platformot is terveztünk, amely a másként nem felismerhető esetleges problémákat jelzi a karbantartónak”, magyarázta Oleg Golevics, telekommunikációs mérnök.

A jelenlegi dízelmozdonyok kevéssé hatékony motorokkal vannak felszerelve. Lettországban a teljes vasúthálózat átállítása elektromos üzemre túl drága lenne. A lett vasúttársaság vezetője szerint a hibrid mozdonyok fejlesztése a megfelelő lépés, hogy felkészüljenek a jövő kihívásaira.A közúti szállítás és a többi vasúttársaság kemény konkurenciát jelent. Muszáj innovatív technológiákba fektetni, amelyek adott esetben versenyelőnyt biztosítanak.

A faforgácsminőség-ellenőr

Végül beszéljünk arról, hogyan lehet versenyképesebbé tenni az európai villamos erőműveket? Egy svéd biomassza-erőműbe látogattunk, amelyben évente százezer tonna faforgácsot égetnek el. A közeli kisváros húszezer lakójának biztosít fűtést és meleg vizet. Az üzemben egy újító technológiát tesztelnek, amellyel a szektor hatékonyságát és versenyképességét tervezik javítani. A faforgács nagyon különböző helyről érkezhet. Van benne kéreg, gyökér, ágak, a fűtőanyag minősége egyenetlen, a fűtőértéke gyakran alacsony. Néha még nedves is.

“Íme egy példa arra, milyen problémákkal szembesülünk”, kezdte a magyarázatot Tommy Kindblom, az erőmű menedzsere. “Ilyen a hamu, ami a szeméttel, kövekkel, homokkal szennyezett faforgács égetése után marad. Az ilyen forgács után maradó égéstermék egyfajta üveget hoz létre, ami tönkreteheti a rendszert. Emiatt költséges karbantartási munkákra kényszerülünk, sőt időnként szünteteltetni kell az áramtermelést, abba kell hagynunk az égetést, hogy kitisztítsuk az égésteret.”

Európai kutatók ezért felszereltek egy bioüzemanyag-elemző készüléket. Egy perc alatt megbecsüli a faforgács nedveség- és hamutartalmát, fűtőértékét, illetve szennyezettségét. Ehhez korábban több napra lett volna szükség egy szakosodott laborban.

“Ez elsősorban gazdaságossági probléma”, szögezte le az erőmű sales menedzsere, Karl Wejke. “Lehet ellenőrizni a biofűtőanyag minőségét, és ennek megfelelően meghatározni az árát, vagy lehet fizetni azért, ami éppen leesik a teherautóról. De környezetvédelmi szempontból sem mindegy, mert a jobb minőségű fűtőanyag alacsonyabb károsanyag-kibocsátást és kevesebb hamut jelent. Végül ott van a karbantartás kérdése, ha kevesebb a homok és a kavics, az kíméli a bojlert.”

Az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogyan kalibrálják a műszert ahhoz, hogy megbízható adatokat kapjanak. A rendszer röntgen-sugarakkal működik, amelyekkel azonosíthatóak a fa közé keveredett, nagyobb sűrűségű anyagok, mint a kő és a homok.

“A feladat nem egyszerű, ugyanis külsőre nem sok különbség van a fadarabok és a szemét vagy a homok között”, mondta az Euronewsnak Ralf Torgrip, vegyész. “Az érzékelő kalibrálása meglehetősen nehéz, mert egyszerre nagyon sokféle anyagot kell figyelembe venni. Ez a labor segít a megfelelő minták beszerzésében, így a műszer beállításában.”

A következő lépés a kutatók szerint az, hogy az elemzőkészülékeket felszerelik a futószalag mellé, hogy nagy mennyiségben tudják elemezni a biomasszát. Az alacsonyabb működési költség végső soron az energiaárakat csökkentené, mondja az erőmű vezetője.

“A készülék 100-150 000 euró közötti összeget takarítana meg nekünk évente, ez a megnövekedett energiatermelésből és a csökkenő karbantartási költségből állna össze”, mondta el Tommy Kindblom.

A fejlesztők szerint a technológiamegfelelő adaptáció után más típusú biomasszát használó erőműben is alkalmazható lenne.

Kategóriák: Zöld hírek

Hamarabb jön a filléres áram a vártnál

Nem csupán a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják. Az áramtermelés költsége 40-60 százalékkal zuhan. Ismét meglepetést okozott a napenergia, amely nem is olyan régen még olyan drága volt, hogy csak az űrhajókon volt értelme a használatának – derül ki a Bloomberg cikkéből. A korábban vártnál hamarabb ütheti ki az áramtermelésből a szenet és a gázt. A jövő a világ egyes részein már valójában a jelen. A Boomberg New Energy Finance (BNEF)jelentése 2040-ig próbálta előre jelezni a világ energiaiparát fenekestől felforgató folyamatokat. A napenergiával termelt elektromos energia ára már ma is versenyképes a szénerőművekben termelt áraméval Németországban és az USA-ban és 2021-re ugyanez lesz a helyzet két olyan gyorsan növekvő óriási piaccal, mint India és Kína.

Gyorsabb lesz

A fosszilis energiahordozók felhasználásából származó szén-dioxid-kibocsátás 2026-tól csökkenni kezd – állítják a BNEF szerzői szembe helyezkedve az International Energy Agency tanácsadó cég jóslatával, amely szerint még évtizedekig növekedni fog az emisszió. Ma már a kérdés nem az, hogy az alternatív források megverik-e a költségversenyben hagyományos társaikat, hanem az, hogy mikor.
A jelentés szerint 2040-re:

– India és Kína lesz az új energiatermelés legnagyobb piaca, magukhoz vonzzák az összes befektetés majdnem 40 százalékát, ami négyezer-milliárd dollár értékű fejlesztést jelent.

– A tengeri szélfarmokkal termelt áram ára több mint 70 százalékkal esik, ami ezt a jelenleg még igen drága technológiát is teljesen versenyképessé teszi.

– Legkevesebb 239 milliárd dollár befektetés (az éves magyar GDP kétszerese) megy a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésébe és gyártásába, ami kézenfekvő eszközökké teszi ezeket az alternatív forrásból származó elektromos energia tárolására.

– Földgázerőművekre 804 milliárd dollárt költenek, amelynek köszönhetően ezek fogják biztosítani a világ energiatermelésének egyensúlyát, miközben egyre nő a hullámzó nap- és szélenergia-termelés súlya az ellátásban.
Drámai árzuhanás

A BNEF megdöbbentő következtetésekről számol be az árakkal kapcsolatban. Ezek szerint a napelemekkel termelt áram ára, amely ma a negyede annak a szintnek, ahol 2009-ben állt, további 66 százalékkal zuhan 2040-re. A szárazföldi szélfarmokkal előállított elektromos energia ára, amely 30 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc évben, további 47 százalékkal esik a következő 23 évben.

Eközben a szén fogja betölteni a vesztes szerepét: 369 gigawattnyi szénre alapuló áramtermelő kapacitás megépítéséről fognak lemondani. Ez Németország és Brazília együttes kapacitása, a paksi atomerőmű két gigawattos. Az USA-ban is hanyatlani fog a szén, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök nagy barátja a hagyományos energiahordozóknak. A teljes cikk itt olvasható.

Kategóriák: Zöld hírek

Gyulladhat-e a napelem?

Kiemelt témaként a napelemek tűzvédelme volt középpontban. A szakmai napot Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője nyitotta meg. Először a napelemes rendszerek tervezéséről, felépítéséről, kivitelezéséről tartott előadást Beke Béla, aki Techniq 2000 Kft. képviseletében érkezett hozzánk. Kitért még többek között a napelemes rendszerek villámvédelmére és szakaszolási lehetőségeire is. Latyák Csaba tűzoltó őrnagy előadásában a napelemek tűzvédelmét a hatóság szemszögéből mutatta be, Arató Gábor tűzoltó százados a szolgáltatás felügyeleti ismeretekről számolt be, Fischer András tűzoltó alezredes pedig ismertette a tűzvédelem szakterület aktualitásait. A délután szekcióülésekkel és szakmai konzultációkkal folytatódott. A hatósági szekció résztvevőinek mind tűzvédelmi, mind pedig a vízügyi felügyeleti ellenőrzésekre kiterjedő gyakorlati képzése következett, írta a bama.hu.

Az iparbiztonsági szekcióban a veszélyes üzemek technológiai felülvizsgálatára és a veszélyes üzemek külső alvállalkozóinak tapasztalatainak megismerésére tértek ki. A polgári védelmi, tűzoltósági és főügyeleti szekció keretein belül az aktualitásokról beszéltek az érintettek.

Kategóriák: Zöld hírek

Szelfitilalom: a medve nem játék

A hazánkban kóborló, majd az elmúlt héten szabadon engedett barnamedve, Robi esetét sorra követik a médiában megjelenő hírek és videók különböző medveészlelésekről. A WWF Magyarország szerint az eset rávilágított arra, hogy mennyire fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Zavartalanságuk biztosítása fontos, a természetvédelmi szervezet a lakosság együttműködését kéri.

A múlt héten szabadon engedett barnamedve kóborlása során jelentős távolságokat tett meg dél felé. Érintette Abonyt, Kocsért, Tiszaalpárt, Tömörkényt, végül pedig Sándorfalva környékén sikerült altatólövedékkel elkábítani az állatot. E hosszú út során a riadalmon kívül a medve más gondot nem okozott. A napokban azonban újabb hasonló hírek keltek szárnyra: medvét láttak Sajókeresztúron, Szirmabesenyőn, Mezőkeresztesnél és Miskolcon is.

“A média közelmúltban megjelent híradásai azt a téves képzetet keltik, hogy a medvék újbóli felbukkanása egy kivételes és aggodalomra okot adó hír – mondta Patkó László, a WWF Magyarország nagyragadozó-programjának vezetője. – Az Északi-középhegység területén dolgozó természetvédelmi szakemberek, erdészek, állattartók és vadgazdálkodók eddig is tisztában voltak vele, hogy ezek a nagyragadozók előfordulhatnak a területükön. Állománynövekedésük egy természetes folyamat, amely Európa legtöbb országára jellemző.” Magyarországon a barnamedve őshonos, fokozottan védett faj, amelyet az 1800-1900-as években már csak ritkán figyeltek meg az országban. Az 1980-as évektől azonban egyre többször észleltek kóborló példányokat az ország területén. A barnamedvék május és június környékén szaporodnak, ilyenkor a nagyobb távolságok megtétele sem ritka a párkeresés érdekében.

A mostani Sajó menti megjelenés egyébként nem újdonság: korábban több híradás is érkezett már Sajópüspökiről, amelyek azt jelzik, hogy a Sajó-völgy fontos zöldfolyosó lehet a faj számára.

Ne hajszoljuk a medvét!

“Az országon átkóborló, Robinak keresztelt medve a megfigyelések alapján főleg gyümölcsökkel táplálkozott, ami egyébként is jellemző a barnamedvére, hiszen táplálékforrásuk akár 60-80 százaléka növényi eredetű lehet” – tette hozzá Patkó László. A medve múlt szerdai szabadon engedése óta azonban újabb egyedekről készült felvételek tartják lázban az országot. “A videókon szereplő medve – egyes romániai társaival ellentétben – nem szokott be a városokba és nem kukázik élelem után kutatva. Ez igaz a többi, hazánk területén előforduló medvére is. A települések környékén történő megjelenések sokkal inkább emberi zavarásra vezethetők vissza. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha medvét látunk, ne próbáljuk gépkocsival vagy traktorral hajszolni egy jó felvétel érdekében, hanem értesítsük az illetékes nemzeti parkot a weboldalukon szereplő telefonszámon” – jelentette ki a programvezető.

“A WWF Magyarország ezúton kéri a hazai lakosságot, hogy ne kövesse, ne kergesse, és semmilyen módon ne zavarja a nagyragadozókat, így a települések közelében esetlegesen előforduló medvét se. Nincs okunk a pánikra, ugyanakkor a hajszolással megijeszthetjük a medvét, míg az jó eséllyel magától visszatérne megfelelő élőhelyére. Tegyük lehetővé, hogy ezt zavartalanul megtehesse. Legyen ez az első lépés az együttélés felé” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

“Az együttélés nem lehetetlen, nagyragadozóinkkal meg lehet osztozni a természetes élőhelyeken, ahogy ezt külföldi példák is mutatják. Ez igaz a hiúzra, a szürke farkasra és a barnamedvére is” – mondta Domokos Csaba, a Milvus Csoport medvevédelmi és kutatási programvezetője.

A WWF Magyarország ezért párbeszédet kezdeményezett az érintettek bevonásával egy határon átnyúló, Euro Large Carnivores elnevezésű LIFE program keretein belül.

“Természetesen visszatelepülő őshonos nagyragadozóinknak – így a medvének, farkasnak és a hiúznak is – helye és szerepe van az Északi-középhegység erdeiben. Egykor elterjedt, de élőhelyük felszabdalása és üldöztetésük miatt eltűnt nagyragadozóinknak nagy szerepük lehet az erdő növényzetének megújulásában. Ezért elengedhetetlen, hogy a lakosság bevonásával, megfelelő tájékoztatás mellett konszenzusos alapon tanuljunk meg újra együtt élni a medvével és a többi nagyragadozóval. Ez mindannyiunk közös érdeke” – fejezte be Patkó László.

Kategóriák: Zöld hírek

Mit mond a Tarot a Harmonet 19. születésnapján?

Harmonet - 2018, június 19 - 09:00
19-szer gördült át az Évkör nagy szekere a nyári napfordulón. 19 éves a Harmonet! Ezt nem hittem volna. Úgy jártam vele, mint az ismerős gyerekekre nézve: már ekkora? Hiszen szinte tegnap született... Nézzük hát meg a Tarot nyelvén, mi volt a sikerekhez vezető út eddig, mi a helyzet most, és mi javasolt a jövőre nézve. Vagyis, csináltam egy gyors kirakást, három kártyalappal a Crowley-féle kártyacsomagból.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti általános horoszkóp 2018.június 19-től 25-ig

Harmonet - 2018, június 19 - 07:00
Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
Kategóriák: Zöld hírek

Keddi HarmoNet horoszkóp 2018-06-19

Harmonet - 2018, június 19 - 07:00
Ma már nyoma sem lesz bennünk a lazaságnak, minden feladatunkat pontosan végezzük el. Örülünk, ha hasznosnak érezhetjük magunkat, szívesen túlórázunk, vagy járunk főnökünk kedvében némi pluszmunkával. Ma tarthatunk víznapot, ami egészségünknek is jót tehet, hiszen tehermentesítheti az emésztőrendszerünket. Készíthetünk zöldségleveket is, vagy fogyaszthatunk salátákat. A lényeg, hogy keveset együnk, és főleg rostban gazdag táplálékokat.
Kategóriák: Zöld hírek

Ezekre figyelmeztet a NAV az online számláknál

FN - Magazin - 2018, június 18 - 20:56

Függetlenül attól, hogy a számlát számlázó programmal vagy kézzel állítja ki valaki, mindenképpen regisztrálnia kell az Online Számla rendszerben, hogy az adatszolgáltatást el lehessen végezni. Mostantól elérhető a regisztrációs felület: https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio.

A regisztrációt annak kell elvégeznie, aki az adott vállalkozás nevében a NAV előtt törvényes képviselőként vagy állandó meghatalmazottként eljárhat.

Elsődleges felhasználó

Az Online Számla aloldaláról két kattintással az Ügyfélkapu bejelentkezési oldalára érkezik az, aki a vállalkozást képviseli, és aki sikeres azonosítás után megkezdheti a regisztrációt. Ennek eredményeként, a regisztrációt végző személyéhez kapcsoltan létrejön egy elsődleges felhasználó, aki az adott adózó ügyeiben a webes felületen teljes körű intézkedési joggal rendelkezik.

A NAV nem halaszt, július elsejétől kötelező az online számlázás Nem lesz büntetlenségi moratórium sem, de nem a büntetésre megy rá az adóhatóság. Technikai felhasználó

A számlázó programmal történő adatküldéshez az úgynevezett technikai felhasználót is létre kell hozni, amihez egy jelszó megadása, illetve a jogosultsági szint beállítása szükséges. Ez biztosítja azt, hogy az adatszolgáltató számlázó programja a számlák adatait emberi beavatkozás nélkül, időben és szabályosan továbbíthassa az adóhatósághoz. A technikai felhasználó regisztrálása után lesznek hozzáférhetők a számlázó program és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükséges további technikai elemek (felhasználónév, xml aláírókulcs, cserekulcs).

Másodlagos felhasználók

Lehetőség van arra, hogy egy gazdálkodó szervezeten belül ne csak a törvényes képviselő férjen hozzá a rendszerhez. Létrehozhatók másodlagos felhasználók, akik jogosultságuknak megfelelően használhatják a rendszert. Ezeket a jogosultságokat az elsődleges felhasználó határozza meg számukra, például számlatömböt, azaz kézi számlát használó vállalkozások számláit feltölthetik; lekérdezéseket végezhetnek.

Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni a műveletet.

A korábbi, tesztrendszeri regisztráció nem elegendő, mert az csak a tesztelés lehetőségét biztosítja.

Így kérhet segítséget
  • A rendszerről szóló információk, a regisztráció menetét bemutató leírás és videó, a gyakori kérdésekre adott válaszok a NAV honlapjáról elérhető Online Számla aloldalon találhatók: https://onlineszamla.nav.gov.hu.
  • A regisztrációval kapcsolatban technikai segítség kérhető az Infóvonalon: 1819-es telefonszám, 7. menüpont, 2. almenüpont – Informatikai segítségnyújtás.
  • Vagy írhat a hatóságnak a nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/levelkuldes funkciónál a „Számlaadat-szolgáltatás, informatikai problémák” tárgy kiválasztásával.
  • Videóbemutató: https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Zöld hírek

Eladták a TriGranitot

FN - Magazin - 2018, június 18 - 14:56

Alig 3 évvel azután, hogy Demján Sándor nem kis meglepetésre megvált élete főművének egy jelentős részétől, az akkori vevő, a TPG most értékesítette a TriGranitot – írja a Portfolio.hu.

A vevő a Revetas (közép-európai régióra specializálódott ingatlan-befektetési vállalat), ami a Goldman Sachs Asset Management által kezelt alapokkal közösen vásárolta meg a magyar központú régiós ingatlanfejlesztés egyik ikonikus cégét a TPG Real Estate-től.

A felek a tranzakció részleteit nem hozták nyilvánosságra, de mint a Portfolio megjegyzi, „Budapesten és a régió fontosabb városaiban az elmúlt 3-4 évben mintegy 20-30 százalékkal nőttek az árak a kereskedelmi ingatlanok piacán is, tehát a TPG nem csinált rossz üzletet. Török Árpád vezérigazgató és a menedzsment a hírek szerint marad.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Kategóriák: Zöld hírek

Íme, a napelemes toronyház

A folyamat része egy napelemes toronyház felépítése is. A Frey építésziroda projektleírásából kiderült, hogy a Smart Green Tower nevű épületet a korábbi freiburgi teherpályaudvaron építik fel a jövő évben. A toronyház 5600 négyzetméteres területen épül fel és az alapterülete 15 000 négyzetméter lesz. Az épületben szolgáltató és lakónegyedek egyaránt lesznek, s ehhez fog társulni egy intelligens energiakoncepció. A tervek alapján az építészek szinte a teljes külső homlokzatot fényáteresztő napelemekkel látják el, amelyek összteljesítménye 400 kilowatt lesz és évente körülbelül 250 000 kilowattóra áramot tud majd termelni. A napelemes homlokzatot egy nagy akkumulátor fogja kiegészíteni, amely nem csupán az optimalizált energiaellátásra szolgál majd, hanem a hálózat stabilizálására is. Az energiatárolót az ADS-Tec biztosítja, s a berendezés által termelt hőt a medencék és az üvegházak fűtésére akarják felhasználni.

Az energiatermelés és -fogyasztás koordinációjára a Siemens egy energiamenedzselési rendszert akar telepíteni, amely lehetővé teszi majd a különböző üzemeltetési stratégiákat, például a saját felhasználás optimalizálását vagy a terhelés elosztását. Emellett a központi vezérlés átfogó lesz és érinteni fogja az épületautomatizálást és -biztonságot, a videomegfigyelést, a tűzvédelmet és a hozzáférések ellenőrzését. A projekt egyébként nem csupán a toronyházat foglalja magába, hanem annak környékét is, ahol egy “okos zöld kerületet” akarnak kialakítani.

 

Kategóriák: Zöld hírek

Hatszázezer kilométert tekertek a Bringázz a munkába! tavaszi kampánya alatt

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos ismertette, 27 millió forintot biztosítottak a Bringázz a munkába! megvalósításához. Megjegyezte, hogy a fővárosiak alig 3 százaléka jár dolgozni kerékpárral, a fővárosi önkormányzat ezt az arányt 10 százalékra szeretné növelni 2030-ra Budapesten. Élhetőbbé kell tenni a városokat, ennek érdekében ősszel újabb közös kampányt indítanak a tervek szerint – tette hozzá. Közölte azt is: a fővárosi kerékpárút-fejlesztésekre több mint 10,5 milliárd forint áll rendelkezésre a következő években. A kormánybiztos véleménye szerint a kerékpározás népszerűsítését segítené, ha támogatnák a kerékpárral munkába járást, például a bérlet- vagy kilométer hozzájáruláshoz hasonlóan adómentes juttatás lenne a kerékpározás ösztönzése. További lehetőségnek nevezte azt is, ha az elektromos autókhoz hasonlóan az elektromos kerékpárok vásárlását is támogatná az állam.

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese elmondta: idén – a négy év után újraindított – Bringázz a munkába! kampányban az öt legtöbbet bringázó város az együtt letekert munkanapok szerinti sorrendben Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Szeged és Győr lett. A kampányban 2150 cég vett részt, amelyek dolgozói 2375 csapatot alkotva versenyeztek. A kampányban résztvevők 10,5 millió kalóriát égettek el, a kerékpározással több mint 85 millió forintot takarítottak meg, és csaknem 95 tonna szén-dioxid-szennyezéstől kímélték meg a levegőt – ismertette. Hozzátette, hogy az idén a Bike Citizens applikáció letöltésével lehetett részt venni a kampányban, ezzel pontos adatokat nyertek, még a legnépszerűbb útvonalakról is.

Halász Áron elmondta: a magyar háztartásokban hétmillió kerékpár van, és a hasonló kampányokkal tervezik növelni a kerékpárosok arányát a közlekedésben, amihez pénzügyi ösztönzők is kellenek. A civil kezdeményezésként indult Bringázz a munkába! akció mellé állt nem csak az állam – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Budapesti Közlekedési Központ -, hanem számos cég is, így erdészetek, élelmiszergyártók támogatták. Ebből 4 millió forint értékű nyereményjátékot indítottak a résztvevők között, a nyereményeket a zárórendezvényen adták át.

Kategóriák: Zöld hírek

Napelemet szerelne fel? Könnyítésről döntöttek

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály hatályon kívül helyezi a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló rendelet egyik passzusát. Ez úgy szólt, hogy az engedélyezéshez nem nyújthatók be a szükséges iratok másolatai. Ezek után tehát másolatokat is elfogad az engedélyező hatóság. Az eredeti rendelet kiterjed a saját ingatlanon megvalósított villamos műre – így a napelemre – is. Az engedélyezési idő maradt 25 nap. Lehet, hogy a jogszabály módosítás azért került be a mezőgazdasági rendelet módosításai közé, mivel a kormány pártolja azt, hogy a mezőgazdasági termelők napelemeket szereljenek fel a saját földjeikre, írta a napi.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Női intim testrészek lenyomatai rúzzsal és akvarellel - meglepő kiállítás a Klauzál13-ban

Harmonet - 2018, június 18 - 14:18
Davide Di Votti első HER… című kiállítása Budapesten a Klauzál13 könyvesbolt és kortárs galériában debütál június 21-én. A kiállítást Novák Angéla nyitja meg, aki maga is modellje volt az intim lenyomatokat bemutató művésznek. A kiállítás része a Pride Fesztivál programjának is.
Kategóriák: Zöld hírek

Miért kövér a gyermekem?

Harmonet - 2018, június 18 - 11:21
Azok a gyermekek, akiknek túlsúlyos szülei, testvérei vannak, minden valószínűséggel maguk is túlsúlyossá válnak. Bár a genetikai eredetű súlyprobléma legtöbbször öröklődik, megfelelő életvitel és étkezési szokások mellett ez a probléma szinten tartható és kezelhető.
Kategóriák: Zöld hírek

Nem veszem fel a telefont szabi alatt!

Harmonet - 2018, június 18 - 08:50
Itt a VAKÁCIÓ, de máris érkeznek a kérdések, hogy milyen kötelezettségek terhelik a munkavállalót szabi idején. "Köteles vagyok felvenni a telefont munkaidő után?" "Kell válaszolnom a szabadság alatt az e-mailekre?" Ezekre a kérdésekre ad választ jogi szakértőnk, dr. Tóth Renáta ügyvéd (www.jogipraktikak.hu).
Kategóriák: Zöld hírek

Nem értük be Romániát a béremelésekkel

FN - Magazin - 2018, június 18 - 07:46

Az unión belül ez a harmadik legmagasabb növekedés volt, nálunk nagyobb emelkedést csak Romániában (12,7 százalék) és Lettországban (11,2 százalék) regisztráltak. Az uniós átlag 2,7 százalék volt.

Mivel a munkára rakódó terhek nem növekedtek, sőt a járulékcsökkentés miatt alacsonyabb lett az adóék is, ezért a költségek emelkedése a nettó bérek növekedésében csapódott le. Az Eurostat indexét két komponensére bontva azt láthatjuk, hogy a béremelkedés 12,8 százalékos volt, míg az egyéb költségek 0,7 százalékkal csökkentek.

A szektorális bontásban nagy eltéréseket nem figyelhetünk meg: a legjobban az építőipar bérköltsége emelkedett (10,7 százalékkal), az iparban a ráfordítások 9,4 százalékkal lettek magasabbak, a szolgáltató szektorban pedig 9 százalékos bővülést mutattak – olvasható a Világgazdaságban.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti munkahoroszkóp 2018.június 18-tól 24-ig

Harmonet - 2018, június 18 - 07:00
Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
Kategóriák: Zöld hírek

Hétfői HarmoNet horoszkóp 2018-06-18

Harmonet - 2018, június 18 - 07:00
Ma nem vágyunk a társaságra, nem szeretnénk elmenni otthonról. Ha mégis programot szervezünk, akkor legyen intellektuális jellegű. Jó ötlet egy kiállítás, vagy egy kis beszélgetés a barátokkal. Gondoljuk végig, hogy emésztőrendszerünket mennyire tesszük ki megterhelésnek. Ha emésztési problémákkal küzdünk, akkor célszerű táplálkozási szokásainkon változtatnunk. A sok ülő munka nem kedvez a belek természetes működésének.
Kategóriák: Zöld hírek

Átlagosan a fizetés negyede megy el lakáshitel-törlesztésre

FN - Magazin - 2018, június 18 - 06:27

Az idén márciusban a lakáshitelek átlagos piaci kamata 4,42 százalék volt, a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagbér pedig meghaladta a 220 ezer forintot. 2014 márciusában a nettó fizetés 155 ezer forintot tett ki, a lakáshitelek átlagkamata pedig 7,82 százaléknál járt. Mindez egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében – feltételezve a kamatok változatlanságát – azt jelenti, hogy 2014-ben a törlesztés 81 ezer forint lett volna, azaz a nettó fizetés több mint felét vitte volna el — derül ki a BankRáció.hu legfrissebb elemzéséből.  A nettó fizetésnektehát  ez a lakáshitel most a 28 százalékát vinné el, ellentétben a 2014-es helyzettel, amikor több mint az 50 százalékát.

Az idén márciusi helyzet sokkal kedvezőbb, a 220 ezer forintos nettó fizetés alig több mint negyedét, egészen pontosan 28 százalékát kellene a törlesztésre fordítani. A havi törlesztőrészlet pedig közel 20 ezer forinttal került lejjebb

– mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője. Hozzátette: 2015-ben lépett életbe az adósok védelmét, ezen keresztül a túlzott eladósodás megakadályozását célzó adósségfék-szabályozás, amely bevezette az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hiteltörlesztés egy-egy család esetében nem haladhatja meg a nettó jövedelem felét.

Nagyon sokféle kamatra van példa

A BankRáció.hu szakembere kiemelte, hogy a bankok közötti egyre élesebb verseny miatt a bankok folyamatosan jelennek meg újabb és újabb ajánlatokkal, ezért a hitelfelvétel előtt érdemes alaposan körülnézni, mert könnyen lehet, hogy nem a számlavezető bank adja a legkedvezőbb feltételeket.

Trencsán Erika szerint az is nagyon fontos, hogy minél hosszabb ideig fix kamatozású lakáshitelt válasszanak az igénylők. A fix kamatozás idejére ugyanis a törlesztőrészlet nem változik, még akkor sem, ha esetleg a kamatkörnyezet és maguk a kamatok is emelkednek. Éppen ezért a fix kamatozású lakáshitelek kiszámíthatóbbak a változó kamatozású társaiknál, ma pedig már a piacon vannak olyan konstrukciók, amelyek a futamidő végéig fix törlesztőrészletet biztosítanak.

Kategóriák: Zöld hírek