Zöld hírek

Heti wellness horoszkóp 2018.augusztus 19-től 25-ig

Harmonet - 2018, augusztus 19 - 07:00
Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
Kategóriák: Zöld hírek

Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2018-08-19

Harmonet - 2018, augusztus 19 - 07:00
Ma szívesen találkozunk barátainkkal, de örömmel kötünk új ismeretségeket is. Barátságosak vagyunk, vidámságunk mások számára is vonzó lehet. Kedvünket leljük a szerelmi kalandokban is. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, hiszen rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
Kategóriák: Zöld hírek

Hasznot is termelhet a lakossági napelem

A minap ugyanis Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára jelezte: a kormány célja, hogy a ciklus végére két-háromszorosára növekedjen a háztartási méretű kiserőművek beépített napelemes kapacitása. Jelenleg közel húszezer háztartásban van napelemes rendszer, ezek teljesítménye átlagosan 8,7 kilowatt. A lakosági és a kisvállalati szektor folyamatosan bővül, minden évben hozzávetőlegesen 10 ezer háztartással bővül ez a szegmens – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke. A napelemes rendszerek megtérülése elég jó, ezért a szakember szerint mindenki számára élhető alternatíva, hogy a villanyszámla helyett inkább a napelemes rendszert fizesse, főleg, hogy most 0%-os hitelek rendelkezésre állnak akár a kkv szektornak, akár a lakossági piacnak” – írta az infostart.hu.

Nyolc-tíz év

A Napkollektor Szövetség elnöke szerint olyan mértékben csökkentek a napelemes berendezések árai, hogy Magyarországon egy átlagos család, illetve kisvállalat számára nyolc-tíz év alatt térül meg egy napelemes rendszer. “Mivel egy ilyen rendszer élettartama 30-40 év, ezért ez a megtérülés rendkívüli kedvező, és rendkívüli befektetés is, ha valakinek van megtakarítása, hiszen ha tízéves megtérüléssel számolunk, az 10% hasznot jelent, nyolc évnél pedig 12,5% is kijön, ami pénzügyi befektetésnek is kiváló, különösen ha tudjuk, hogy a napelemes rendszer 30-40 éven keresztül fogja termelni a befektetők számára a hasznot” – vélekedett.

Kategóriák: Zöld hírek

Audi: elindult Győrben az elektromos motorok sorozatgyártása

Mint mondta, 25 éve kis motorgyárként indult – 700 munkatárssal, 60 ezer négyzetméteren napi kétezer erőforrást előállítva – a győri üzem, amely napjainkban, több mint nyolcmilliárd eurós beruházásokat követően ötmillió négyzetméteren, 12 és fél ezernél több munkatársat foglalkoztatva kilencezer motort és ötszáz járművet bocsát ki naponta. Achim Heinfling hangsúlyozta: ez a fejlődés minden negyedszázaddal ezelőtti elképzelést és várakozást felülmúl, az itt felhalmozott technikára és szaktudásra pedig komolyan épít az Audi, amikor az elektromobilitásban játszandó fontos szerepre készül.

Ennek célja, hogy fenntartható módon, hosszú távra biztosítsák a vállalat versenyképességét, hangsúlyozta a cégvezető, aki emlékeztetett arra: nem csupán termékeik, de gyártási eljárásaik is innovatívak, a futószalag helyett ugyanis például moduláris, szigetszerű rendszerben zajlik a munka az új egységekben.  Az eseményen Peter Kössler, az Audi AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatója azt emelte ki: a győri járműgyár – amelyben eddig 33 milliónál több erőforrás és több mint 1,1 millió autó készült az elmúlt negyedszázadban – példamutató az Audi-konszern számára.

Kiemelte: a győri üzem fontos része a konszernnek, a brüsszeli gyárban nemsokára sorozatgyártásba kerülő teljesen elektromos SUV-juk “szíve” is Győrben készül.  Peter Kössler emlékeztetett: 2025-re minden alapmodelljük elérhető lesz elektromos meghajtású változatban is, amivel minden szegmensben jelen lesz a konszern a nem hagyományos meghajtással. Az Audi csúcsmenedzsere kijelentette: a győri gyár felkészült a jelen és a jövő kihívásaira.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a modern kori ipari forradalom megjelenítőjeként beszélt az Audi győri gyáráról. Kiemelte, hogy az elmúlt hét-nyolc évben megduplázódott, tavaly meghaladta a 8 ezer milliárd forintot a magyar autóipar teljesítménye.

Ma Magyarország az európai autógyártás, az európai autóipar egyik meghatározó fellegvára – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Az ágazatnak kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy négy százalék fölött maradjon a gazdasági növekedés mértéke – tette hozzá. Mint mondta, a világgazdaságban zajló – a gazdaság szereplőit és a szabályozókat is komoly kihívás elé állító – versenyben a siker záloga az, hogy minél több, az új ipari korszakot meghatározó beruházást vonzunk magunkhoz.

Hozzátette: ebben a versenyben komoly érv lehet, hogy Európán belül Magyarországon a legalacsonyabbak a társasági és a személyi jövedelemadó kulcsai, valamint évről évre csökken a munkára rakódó adóteher.
Simon Róbert Balázs (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki: a beruházás egyfelől mutatja az Audi vezetésének bizalmát a magyar szakemberek iránt, a német munkakultúrára és a magyar kreativitásra épülő szakemberképzés eredményeit, valamint a magyar kormány, Győr városa, az itt működő egyetem és a járműgyártó együttműködésének sikerét. Negyed százada kevesen gondolták, hogy az Audi mostanra nyolcmilliárd eurónál nagyobb összeget ruház be Magyarországon, és közvetlenül 12 ezer 600, a beszállítókkal együtt mintegy 30 ezer embernek ad munkát a régióban, a világ legnagyobb autóipari motorgyárát üzemelteti, és Magyarország egyik legnagyobb árbevételű vállalata lesz – jelentette ki. Hozzátette: az Audi folyamatos fejlődése nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű, ezért is támogatja a kormány a cég beruházásait. Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke 2016 őszén beszélt először arról az MTI-nek, hogy 2018 végén, 2019 elején indul az Audi elektromos autók sorozatgyártása Győrben, s ekkor kezdik meg az elektromos motorok előállítását a magyarországi üzemben. Akkor jelezte: ez a gyár látja majd el a társaságot elektromos motorokkal.

Kategóriák: Zöld hírek

5 belső erőt fejlesztő mozgástípus

Harmonet - 2018, augusztus 18 - 14:03
Testünk a lelkünk temploma, ezért figyelnünk kell arra, hogy fenntartsuk külső-belső harmóniánkat. Ennek az egyensúlynak az egyik alappillére a mozgás. Íme, 5 olyan mozgásforma, amely oldja a stresszt, növeli az önbizalmat, fejleszti az állóképességet és a koncentrációt.
Kategóriák: Zöld hírek

Naperőművet épít Kiskőrösön az Alteo

A True Energy Kft. és az F.SZ. Energia Kft. 14 egységből álló, összesen majdnem 7 megawatt teljesítményű berendezés építésére rendelkezik engedéllyel, az Alteo naperőművi portfóliójának névleges teljesítménye ezzel eléri a 20 megawattot. A villamos energiát a jövő év első felétől kezdve 25 éven keresztül a kötelező átvételi rendszerben értékesítik. Chikán Attila vezérigazgató a közlemény szerint bejelentette, hogy a cég újabb beruházásokat tervez. Hozzátette, hogy a két cég megvásárlását másik projektekkel együtt a 15 milliárd forintos beruházási keret tette lehetővé. Az Alteo márciusban közölte, hogy a domaszéki és monori naperőmű után Balatonberényben bővíti naperőműves portfólióját.

Tavaly az Alteo árbevétele 32 százalékos növekedéssel meghaladta a 18,4 milliárd forintot, nettó eredménye pedig 12 százalékos növekedéssel a 900 millió forintot. A vállalat a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában jegyzett társaság. Pénteken 655 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb ára 815 forint, a legalacsonyabb 531 forint volt.

Kategóriák: Zöld hírek

Kínai kontroll alá kerülhet egy EU-ország teljes áramellátása

Az ügy kimenetele a későbbi hasonló esetekre nézve is meghatározó lehet, miközben az Európai Bizottság gyakorlatilag nem rendelkezik az uniós érdek megvédését célzó megfelelő jogi keretekkel. A kínai törekvés ezért egyfajta ébresztőt jelenthet a közösségnek, hogy gyorsítsa fel a beruházásokat monitorozó mechanizmus létrehozásának procedúráját.

A portugál kormánynak még az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap által biztosított 78 milliárd eurós segélyhitel-szerződés részeként lett 2011-ben előírva, hogy értékesítse az ország villamosenergia-rendszerében lévő részesedését. A kínai Three Gorges Corporation (CTG) szinte azon nyomban fel is vásárolta az Energias de Portugal (EDP) 21,35 százalékát 2,7 milliárd euróért. Az ázsiai vállalat 2012-ben még többször megerősítette, hogy csupán kisebbségi tulajdonos kíván maradni a portugál társaságban. Az Európai Bizottságot nem értesítették az ügyletről, amelynek így előzetes értékelését sem végezte el a brüsszeli testület.

A kínai cég azonban jelenleg már egyértelműen többségi részesedésre tör az EDP-ben, ami a többi, nem állami vállalat részesedéseivel együtt már csaknem teljes kontrollt adna Kínának az uniós tagország teljes villamosenergia-rendszere felett. Az EDP a megújuló energia területén is jelentős pozíciókkal rendelkezik, mivel többségi tulajdonnal rendelkezik az EDP Renováveis (EDPR) nevű, a világ negyedik legnagyobb szélenergia-termelő társaságában. A CTG, amely a világ legnagyobb vízerőművével a kínai Három-szurdok-gáttal büszkélkedhet, már be is nyújtotta ajánlatát az EDPR azon részére, amely nincs az EDP tulajdonában. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben az anyavállalatra adott ajánlatát elfogadják, mindkét társaság felett megszerezheti az irányítást.

Az Euractiv értesülése szerint az EDP jelenleg is értékel egy körülbelül 10 milliárd euró értékű kínai ajánlatot, amelyet egyébként a portugál kormány nem ellenez. Amennyiben elfogadják, Kína kontrollálná a portugál villamosenergia-termelést és -elosztást, azon túl, hogy 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a helyi áram- és gázhálózat üzemeltető vállalatban is (Redes Energéticas Nacionais, REN). A teljes cikk itt olvasható.

Kategóriák: Zöld hírek

Napelemes beruházás valósult meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00082 azonosítószámú, „A Magyar Képzőművészeti Egyetem napelemes beruházásai” című projekt keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy megújuló energia felhasználásával ehhez a célhoz hozzájárulhassunk. A projekt 100%-os Európai Uniós támogatásból valósult meg a Széchenyi2020 program keretében, 103.924.500,- Ft elnyert támogatási összeggel. Nemcsak gazdasági, gazdaságossági szempontok érvényesültek ezen projekt kapcsán, hanem társadalmi hasznosságát is ki kell emelnünk.

Napjainkban egyre inkább a globális környezeti externáliák állnak a környezetvédők figyelmének középpontjában, ezen belül is a globális felmelegedés és az ezzel szembeni küzdelem. Az energiatermelés tekintetében is az egyes technológiák CO2 kibocsátása vagy a kibocsátott CO2 szintben elért csökkenés kerül a középpontba, ahol a megújuló technológiákat egyértelműen az alacsonyabb értékek jellemzik fosszilis társaikhoz mérve.

A napelemes beruházás pozitív hatásaiból közvetlenül az intézmény fog részesülni, közvetetten pedig az épületeket környezetében élük és tágabb értelemben az egész település, főképpen fővárosunk, Budapest. A projekt fejlesztésének köszönhetően évente összesen 167.860 kWh-val csökkenthető az elektromos szolgáltatóktól igénybe veendő áram mennyisége, ami az intézmény összes fogyasztásának kb. 30 %-át jelenti. A beruházás révén évente kb. 74 tonnával csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok mennyisége. Ez mindenképpen pozitív extrern hatás, melynek társadalmi haszna kiemelendő.

A projekt keretében az alábbi helyszíneken telepítettünk napelemes rendszereket:

1062 Budapest, Andrássy út 69. Főépület
1063 Budapest, Bajza u.41. 4. sz. és 5. sz. épület
1093 Budapest, Török Pál u. 1. Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola
1110 Budapest, Somlói út 9. Fiú Kollégium
1110 Budapest, Somlói út 26. Lány Kollégium
8237 Tihany, Völgy u. 49. Somogyi József Művésztelep

A projektről bővebb információ a http://www.mke.hu/node/37630 oldalon olvasható.

Forrás: sajtóközlemény

Kategóriák: Zöld hírek

Rekordszinten az üzemanyag-forgalom

FN - Magazin - 2018, augusztus 18 - 08:46

A Népszava a nagy olajcégeket összefogó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatai alapján írta meg, hogy gázolajból  most először ugrott 1 milliárd liter fölé a fogyasztás. Ez jelentős, 9,8 százalékos emelkedés, ami a 2015-ös utáni második legmagasabb érték. Benzinből 676 millió liter fogyott, ami ugyan még messze áll a 2007-es csúcstól, mégis tisztes, 5,6 százalékos bővülés.

A prémium üzemanyagok népszerűsége szintén egyre nő: a benziné 23 százalékkal 43 millió literre emelkedett, ami már közelíti a teljes forgalom tizedét. A felturbósított dízel iránti igények 6,4 százalékkal fokozódtak.

Az emelkedés mértéke a MÁSZ-t is meglepte – közölte a lap kérdésére Grád Ottó főtitkár. Korábban azt feltételezték, hogy a fél év alatt mért, körülbelül 10 százalékos áremelkedés némileg visszavetheti a lényegében öt éve tartó növekedés ütemét. Ám a jelek szerint a gazdaság és a jövedelmek bővülése az üzemanyagok iránti igényeket az áremelkedés dacára se vetette vissza. Ebben szerepet játszhat a forintgyengülés is: a fuvarozók eurós bevételeikből a gyengébb forint miatt Magyarországon több gázolajat tankolhatnak, mint a környező államokban – áll a cikkben. (mti)

Kategóriák: Zöld hírek

Heti Style-Art-Party horoszkóp 2018.augusztus 18-tól 24-ig

Harmonet - 2018, augusztus 18 - 07:00
Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
Kategóriák: Zöld hírek

Szombati HarmoNet horoszkóp 2018-08-18

Harmonet - 2018, augusztus 18 - 07:00
Ma a szélsőségek határozhatják meg az egész napunkat. Foglalkozzunk a nemi szervek, húgyvezeték, meddőség, menstruációs problémák megoldásával. Ma szellemileg és érzelmileg a dolgok mélyére tudunk hatolni, sejtelmeink lehetnek, különös hangulatok ragadhatnak magukkal. Kitűnő a nap az önismeretre.
Kategóriák: Zöld hírek

Csalódás, maradt a magyar adósbesorolás

FN - Magazin - 2018, augusztus 18 - 06:07

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek “BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását a Standard & Poor’s.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) éjjel Londonban bejelentette, hogy

a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

Az S&P 2016-ban minősítette fel Magyarországot befektetésre ajánlott kategóriába, a besorolásokra éppen egy éve érvényes a további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitív kilátást.

A cég az idei évre összeállított hivatalos menetrendje alapján 2018-ban már nem veszi napirendre a magyar államadósság-osztályzatok felülvizsgálatát, így a magyar szuverén osztályzat módosítása az S&P Global Ratings részéről legközelebb 2019-ben lehet esedékes.

Az MNB értékelése alapján Magyarország már megérett a felminősítésre.

Ez jövő év elején várható az S&P-nél, a Fitch részéről pedig augusztus végén. Mint írták, a Fitch-nél Magyarország már szinte egy éve pozitív kilátással rendelkezik, az intézet módszertana alapján figyelt kulcsváltozókban azóta jelentős javulás történt.

Úgy vélték, az S&P e mutatók és a globális befektetői környezet stabilizálódására várhat a felminősítéssel. Mint írták, a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik.

Elemzők indokolatlannak, csalódást keltőnek nevezték az Standard & Poor’s döntését. 

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint teljesen indokolatlan a felminősítés elmaradása, a hitelminősítő intézetek akár több fokozattal is le vannak maradva a hazai gazdasági folyamatoktól, a piaci árazásoktól. A felminősítés elmaradását különösen indokolatlanná teszi, hogy a bankrendszer helyzete, kilátásai határozottan javultak az utóbbi években.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a csalódást leginkább az jelenti, hogy bár az S&P már 2017 augusztusa óta pozitív kilátással látta el a besorolást (BBB-), úgy tűnik, egy év nem volt elég bizonyíték a felminősítéshez. Ennyi idő általában elég szokott lenni egy hitelminősítőnek arra, hogy a felminősítés mellett döntsön. A pozitív kilátás megerősítése azt jelenti, hogy a következő felülvizsgálatnál jöhet a felminősítés. Ehhez továbbra is javuló tendencia kell a bankszektorban (csökkenő nem teljesítő hitelállomány és erősödő hitelezés), valamint további dinamikus adósságcsökkentés – mutatott rá. (mti)

Kategóriák: Zöld hírek

1,6 milliárdért, Mészáros Lőrincéktől vesz laptopokat az E.ON

FN - Magazin - 2018, augusztus 17 - 11:03

Az E.On közlése szerint 1,6 milliárd forintért vesznek lapotopokat a 4iG Nyrt.-től. Visszabontva a szálakat: Mészáros Lőrinc érdekeltségétől.

Június végén engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy az Mészáros Lőrinc-féle  Opus Global, valamint a Mészáros Lőrinc-féle Konzum Befektetési Alapkezelő és annak két tőkealapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap közvetlen irányítást szerezzen a 4iG Nyrt. felett.

A 4iG Nyrt. 100 száazlékos tulajdonú leányvállalata, a HUMANsoft Kft., ezzel a céggel kötött szerződést az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. valamint az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. a Terepi IT hardver eszközök és tartozékainak szállítása tárgyú nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként. A szerződés értéke 4 988 180 EUR (1,6 milliárd forint) + ÁFA.

(Portfolio)

Fotó: Marjai János/24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Én vagy Ő? Otthon vagy elvigyem?

Harmonet - 2018, augusztus 17 - 11:00
Ma már fényképet készíteni mindenki tud, sőt, szinte napi szinten szokott is. Ezeknek a fényképeknek nagyobb része soha nem kerül ki a maga digitális valóságából, léteznek a mobilon, a felhőben vagy egy pendrive-on, de nyomtatásra legtöbbjük nem kerül. És ha mégis?
Kategóriák: Zöld hírek

Felfoghatatlanul elszállt a költségvetési hiány

FN - Magazin - 2018, augusztus 17 - 08:59

Az államháztartás uniós módszertannak megfelelően névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága a negyedév végén

28 743 milliárd forintot, a GDP 72,5 százalékát tette ki. Az állami Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor maastrichti adóssága 2 százalékponttal magasabb, a GDP 74,5 százaléka volt.

A folyó áron számított adósságot a tranzakciók 376 milliárd forinttal, az átértékelődések 322 milliárd forinttal növelték a negyedévben – közölte az MNB.

Ingatlanhitel van dögivel
  • A június végén zárult egy évben 1161 milliárd forintot tett ki az államháztartás nettó finanszírozási igénye, ami az éves GDP 2,9 százalékának felel meg.
  • Az államháztartás nettó tartozása (23 650 milliárd forint) a GDP 59,7 százalékát tette ki 2018 második negyedévének végén. A második negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 258 milliárd forint volt.
  • A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 26 milliárd forint volt idén január-júniusban.
  • A háztartások nettó finanszírozási képessége a második negyedévében a GDP 6,3 százalékát tette ki (640 milliárd forint), a júniussal záruló egy évben pedig a GDP 5,8 százaléka (2283 milliárd forint) volt. A háztartások pénzügyi eszközei közül ebben a negyedévben tranzakcióból eredően jelentős mértékben növekedtek a készpénz, a folyószámla betétek, a központi kormányzat által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, és kisebb mértékben a részvények és részesedések, a biztosítástechnikai tartalékok és az egyéb követelések, ugyanakkor a befektetési jegyek és a devizabetétek csökkentek. A devizabetétek állománya összességében nem csökkent, mert a forint árfolyamának gyengüléséből származó átértékelődési nyereség ellensúlyozta a tranzakciók hatását

A háztartások kötelezettségeit tekintve a hitelintézetektől felvett hitelek esetében tranzakcióból adódóan számottevően bővült az ingatlanhitelek állománya, és a fogyasztási és egyéb hitelek állománya is növekedett.

Kategóriák: Zöld hírek

További beruházásokat és IoT-fejlesztéseket tervez az Invitech

FN - Magazin - 2018, augusztus 17 - 08:25

A jövőre nézve organikus bővülésben, hálózatépítésben gondolkodunk, de vannak felvásárlási terveink is. Tavaly az alkalmazotti létszámunk 10 százalékkal bővült, ezzel is igyekeztünk felkészülni a várható fejlesztésekre. Ezek közül kiemelten kezeljük az optikai hálózat fejlesztését, a felvásárlási területen is inkább infrastruktúra-alapú cégek vannak a célkeresztben – összegezte David Blunck, az Invitech vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjúban.

A cégvezető kérdésre válaszolva elmondta: a vállalati szektorban sem lehet pihenni, az ügyfelek elvárásai magasak, és van választék a szolgáltatók között, hiszen nemcsak hazai, de nemzetközi szereplők is jelen vannak. Szerinte az Invitech előnye az, hogy az egyetlen integrált szolgáltató a piacon, amely csak Magyarországra koncentrál – minden termékük, megoldásuk és minden fejlesztés a magyar piacra van testre szabva.

Nagy az 5G körül a felhajtás

Napjainkban a technológiai világ hívószavai közé tartozik az 5G, vagyis az ötödik generációs mobilhálózat, az Ipar 4.0, a Dolgok Internete (IoT), az önvezető autózás vagy éppen a telemedicina. Ugyanakkor rengeteg még a nyitott kérdés a hálózati szolgáltatók és a fejlesztők, gyártók számára is.

Jelentős átrendeződés zajlik a magyar távközlési piacon Az Invitech vezére további piaci koncentrációra számít.

„Abban mindenki egyetért, hogy fontos lesz, jobb lesz, gyorsabb lesz, forradalmi lesz az 5G, csak ténylegesen az a kérdés, hogy hogyan lehet ebből pénzt csinálni. Azt látjuk, hogy az eszközgyártók között jelentős véleménykülönbség alakult ki a kérdésben. Az Ericsson még mindig nagyon hisz az 5G-ben, a Huawei azonban inkább visszafogott, és arra figyelmezteti az iparágat, hogy az 5G valóban nagy változásokat hozhat, de üzletileg nincs még alátámasztva. Mi sem találtuk még meg a Szent Grált, de azt látjuk, hogy fejlesztésekre szükség van, mivel az olyan infrastruktúrafejlesztők nélkül, mint az Invitech – amely a háttérben semleges infrastruktúrát biztosít több szolgáltatónak – elképzelhetetlen az 5G” – fejtette ki az Invitech vezére.

David Blunck hozzátette: „mi abban vagyunk jók, hogy már ma is monitorozunk egy országos hálózatot, berendezések százezreit, naponta jelek millióit figyeljük. Megkülönböztetjük a fontos és nem fontos jeleket, és nagyon gyorsan reagálunk, amikor például valamilyen hibát jelez a hálózat. A jövőben pedig nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű jelet kell majd kezelnünk, nem szenzorok, végpontok százezreiről, hanem tízmillióiról fogunk beszélni”.

Termelésoptimalizálás okostechnológiával

Az interjúban arról is szó volt, hogy az infokommunikációs vállalatnak vannak már olyan kísérleti projektjei, ahol alkalmazzák az Internet of Things (IoT) technológiát – a többi között a tejiparban.

Van, ahol már a tehenek is „interneteznek” Az élet szinte minden területére betört a digitalizáció és az okostechnológia.

A tejtermelés naponta akár jelentősen ingadozhat, függ például az istálló hőmérsékletétől, a takarmány páratartalmától vagy akár a szélsebességtől is. Telepített szenzorokkal ezt mind mérni tudják, a visszacsatolás révén pedig a gazdák változtathatnak a körülményeken a termelésoptimalizálás érdekében.

Az Invitech Magyarország egyik legnagyobb üzleti informatikai és telekommunikációs megoldásszállítója. A társaság ügyfelei között közép- és nagyvállalatok, valamint intézmények is megtalálhatóak, emellett a távközlési szektor több száz szereplője számára biztosít nagykereskedelmi szolgáltatásokat. A cég jelenleg több mint 650 szakembert foglalkoztat, és mintegy 6000 partnerének nyújt telekommunikációs-, adatközponti- és felhőmegoldásokat, illetve IT-szolgáltatásokat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Zöld hírek

Egyetlen nap alatt 11,6 milliárd dollárt keresett a világ leggazdagabb családja

FN - Magazin - 2018, augusztus 17 - 08:23

Hála a kedvező gyorsjelentéseknek, csütörtökön 11 százalékkal ugrott meg a Walmart-részvények ára, így a világ leggazdagabbjaként számontartott Walton család egyetlen nap leforgása alatt 11,6 milliárd dollárt (kb. 3294 milliárd forintot) keresett — írta meg a Bloomberg.

A Walmart részvényei egy évtizede nem jártak ilyen magasan, ezzel Alice, Jim, Rob, Lukas és Christy Walton vagyona összesen 163,2 milliárd dollárra nőtt. A Walmart papírjainak több mint fele az öt Walton  kezében van két vállakozáson keresztül, de a Walmarton kívül az Asda üzletlánc is az övék.

Fotó: Wilking/Getty Images/AFP

Kategóriák: Zöld hírek

Heti szexhoroszkóp 2018.augusztus 17-től 23-ig

Harmonet - 2018, augusztus 17 - 07:00
Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
Kategóriák: Zöld hírek

Pénteki HarmoNet horoszkóp 2018-08-17

Harmonet - 2018, augusztus 17 - 07:00
Ma álmodozó hangulatban leszünk, s aki mentális problémákkal küzd, rosszabbul érezheti magát. Ha tudjuk, hogy ismerősünk, vagy családtagunk lelkileg kibillent állapotban van, akkor törődjünk vele többet!
Kategóriák: Zöld hírek

Nem ez az év meglepetése: gyengült a forint

FN - Magazin - 2018, augusztus 17 - 06:11

Az euró jegyzése a csütörtök esti 323,89 forintról 323,94 forintra emelkedett. A frank árfolyama 285,48 forintról 285,60 forintra, a dolláré pedig 284,46 forintról 284,68 forintra nőtt.

Az euró minimálisan gyengült a dollárral szemben, árfolyama péntek reggel 1,1378 dolláron állt a csütörtök esti 1,1386 dollár után.

Fotó: Berecz Valter/24.hu

Kategóriák: Zöld hírek