Zöld hírek

Közel húszezer napelemet telepítenek Környén

A nyolc hektáros, saját területre szeptember végéig közel húszezer napelemtáblát telepítenek. Szűcs Attila, a vállalkozás ügyvezetője elmondta, a beruházás összege 1,6 milliárd forint, mely saját erőből és tíz éves futamidejű, Takarékbank által folyósított hitelből származik. A projekt megtérülési ideje 9-8 év, a társaság húsz évre kötött áramátvételi szerződést a MAVIR Zrt.-vel. A napelemparkban a kínai BYD szolárpaneljeit helyezik el, a keletkező energiát 12 kilométeres kábelen továbbítják és 68 Huawei inverter alakítja váltóárammá a villamosenergia hálózat számára. Az ügyvezető ismertette, hogy az Eurotrade Zrt. cégcsoportja közel 30 megawattnyi naperőműves kapacitást fejleszt, három erőmű már termelésben áll. Az Eurotrade Zrt. megállapodást kötött a Komáromban elektromos autóbuszokat gyártó, kínai BYD-del napelemek kereskedelmére. Magyarországon napelemparkoknak már több tízezer táblát értékesítettek és készülnek a háztartási kiserőművek piacára való belépésre. Az Eurotrade Zrt. egy 1990-ben alapított, magyar családi vállalkozás, kezdetben cseh és szlovák teherautók importjával foglalkoztak, majd emellett olasz teherautók forgalmazására és szervizelésére álltak át. Tevékenységüket a komáromi autópálya csomópont melletti, 33 ezer négyzetméteres központból irányítják, ezenkívül Budapesten és Szombathelyen van telephelyük, illetve leányvállalatot alapítottak Romániában és Szlovákiában. A cégcsoport mintegy 30 vállalkozást foglal magába, 300-nál több embernek adnak munkát, 2018-as bevételük megközelítette a 15 milliárd forintot.

Kategóriák: Zöld hírek

A Srí Lanka-i robbantások margójára - asztrológiai elemzés

Harmonet - 2019, április 24 - 19:02
A Srí Lanka-i köztársaság kikiáltásának időpontja 1972. május 22. 12.43. Mundán horoszkópot néztünk.
Kategóriák: Zöld hírek

Mikroszkópos gyökérkezelés: trendi vagy tényleg segít?

Harmonet - 2019, április 24 - 14:33
Vajon csak egy múló divat a mikroszkópos gyökérkezelés, vagy a felkapottságnak komoly szakmai oka van? Hatásosabb, mint a hagyományos gyökérkezelés, és ha igen, akkor miért végeznek még mindig szabad szemmel is ilyen beavatkozásokat? Megmenti a fájó fogat a kihúzástól, vagy csak időt nyerünk vele?
Kategóriák: Zöld hírek

Három hónap alatt 15 milliárdot költöttek kommunikációra Rogánék

FN - Magazin - 2019, április 24 - 13:15

Idén három hónap alatt 15,4 milliárdot költött a Nemzeti Konzultációs Hivatal, a legtöbbet, 10 milliárdot az Európa jövőjét érintő kommunikációval kapcsolatos feladatokra fordították, írja az Átlátszó az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató alapján.

A munkát a Balásy Gyula tulajdonában lévő New Land Media Reklám Kft. és Lounge Design Kft. végezte el, ami a Hivatal egyetlen partnere.

Az Európa jövőjét érintő kommunikációra szánt 10 milliárd pedig valójában a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátokra ment el.

10 milliárd lehetett az országot elárasztó Soros-Juncker plakátok áraMinden más állami szervezet kampányára összesen 5 milliárdot költött a Rogán Antal fennhatósága alatt álló hivatal az első negyedévben.

Ezen kívül az Orbán Ráhel barátnője által vezetett Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek is jutott 155 millió forint.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Augusztustól él az éjszakai repülési tilalom Budapest felett

Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be kedden Budapesten. A Légiközlekedési és Repülőgépipari Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól “biztosan működik” majd az éjszakai repülési tilalom. Ugyanakkor lehetnek rendkívüli helyzetek, amikor abban az időszakban is leszállási lehetőséget kell majd biztosítani repülőgépeknek – mutatott rá. A főpolgármester közölte azt is, hogy külön vizsgálják majd a hajnali öttől reggel nyolc óráig terjedő időszak kérdését.
A zajmérések hivatalos jogosultságát a közlekedési hatóság kapja meg, de kérelemre lehetőség lesz egyedi mérések elvégzésére is – ismertette Tarlós István. Közölte: a mérések alapján szankciókat szabhat ki a Budapest Airport és a közlekedési hatóság a légitársaságokra. Az ezekből befolyó összegeket a zajvédelemre lehet majd fordítani – tette hozzá. Palkovics László közölte, a repülési tilalom azt jelenti, hogy 0 és 5 óra között manővert Budapest felett nem lehet majd tervezni. A döntés meghozatalánál a repülés biztonsága elsődleges követelmény volt. Van ugyanakkor egy sor repülésbiztonsági és nemzetközi kötelezettség, amely szerint bizonyos helyzetekben a korlátozástól függetlenül leszállási lehetőséget kell biztosítani – tette hozzá. A miniszter azt mondta, hogy az átlagos három éjszakai manővert nullára szeretnék csökkenteni.

Szankcióként zajvédelmi díjat vezetnek majd be, az érintett lakosság számára pedig újból meghirdetik az ablakszigetelési programot – jelentette be. Ha a zajszint meghaladja a határértéket, akkor azért az adott légitársaság felelősséggel tartozik. A szankciókból befolyó összegeket részben a zajmonitorrendszer fejlesztésére, nagyobb részben pedig a lakossági zajszigetelési programra fordítják – mondta. Palkovics László kitért arra is, hogy a már említett időszakban meg akarják emelni az eddig ötcsomós engedélyezett hátszélszintet. Az ügyben egy független intézet által készítendő tanulmányra várnak, és ha az pozitív lesz, akkor szeptembertől tíz csomóra emelkedne a hátszélszint. A nemzetközi tapasztalatok szerint ötcsomósnál nagyobb hátszél esetén is biztonságosan le lehet szállni – mondta.

Palkovics László kitért arra is, hogy a Közlekedéstudományi Intézet és a Budapest Airport mérései egymásnak megfeleltek, de azt is megállapították, hogy bizonyos zajmérő helyeket át kell helyezni. Mint mondta, szeretnék azt is, hogy a Budapestre repülő légitársaságok lehetőség szerint olyan gépeket használjanak, amelyeknek a zajterhelése kisebb. Ebben a Wizzair élen jár, hiszen a legutóbb átadott flottájának gépei fele akkora zajt produkálnak, mint a korábban általuk használt gépek – tette hozzá Palkovics László. A miniszter kijelentette: a megállapodás a budapestiek érdekei mellett Magyarország gazdasági érdekeit is szolgálja, hiszen olyan mértékben nem limitálták a repülőgépek forgalmát, hogy annak erre hatása lenne. Kérdésekre válaszolva Tarlós István elmondta: a közfejlesztési tanács napirendjén szerepel a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út megújítása, és várhatóan ez a következő önkormányzati ciklusban meg is történik majd.

Palkovics László ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy folyik a repülőtér kötöttpályás megközelítésének vizsgálata is. Két koncepció van: az egyik a meglévő vasúti infrastruktúra használatával érné el a repülőteret, a másik egy közvetken, direkt megközelítés. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatára vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta: a kormány azt gondolja jónak, hogy a kutatóhálózat ne az MTA-n belül, hanem más módon működjön, és a kutatóhálózatot irányító testületbe fele-fele arányban delegáljon tagokat az akadémia és a kormány. Ehhez a struktúrához és ehhez az arányhoz ragaszkodik – mondta.

Kategóriák: Zöld hírek

Az ország legnagyobb naperőműve épül Kapuvár mellett 10 milliárd forintból

A próbaüzemet követően októbertől indulhat a termelés. Az ország eddigi legnagyobb, mintegy 25 megawatt csúcsteljesítményű naperőműve a volt Lengyár területén létesül majd. A beruházó Közép-Európa legnagyobb, tőzsdén jegyzett, megújuló energiára szakosodott szereplője, az Enlight Renewable Energy. A kivitelező fővállalkozó a Greencells, az alvállalkozói munkákat magyar cégek végzik. A legmodernebb technológiát felvonultató naperőműparkot magas minőségű napelempanelekkel, és német inverterekkel látják el. Pusztai Péter, a projektfejlesztő cég, a BNRG ügyvezető igazgatója beszédes számadatokat is megosztott lapunkkal. – A fejlesztés egy 220 ezer négyzetméteres iparterületen valósul meg, s mintegy 76 ezer napelempanelt szerelünk fel. A készülő naperőmű 10 ezer háztartás, azaz 30 ezer ember villamosenergia-igényét fedezi 25 éven keresztül. Átvitt értelemben ez nemcsak Kapuváron, de a környező településeken élőket is zöldenergiával látja el negyedszázadon át. Nem beszélve arról, hogy a működésének köszönhetően éves szinten több tízezer tonnávalcsökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását – tudtuk meg az ügyvezetőtől. Jöjjön még egy jelentős számadat. Magyarország jelenleg legnagyobb működő naperőműve 20,6 megawatt kapacitású, a kapuvári ezt közel 20 százalékkal meghaladó, 25 megawattos csúcsteljesítménnyel üzemel majd. S hogy miért a Kapuvár melletti területre esett a választás?

– A naperőmű-fejlesztésnél az elsődleges szempont, hogy hol képes a hálózat az ekkora mennyiségű betáplálandó elektromos áramot fizikailag befogadni. Kapuváron erre megvan a lehetőség. Másfelől nem kellett kivonnunk művelési ágból mezőgazdasági területet, egy már meglévő, megfelelő méretű iparterületre telepítjük a napelemeket. E két szempont alapján döntöttünk úgy, hogy Kapuváron valósítjuk meg ezt a gigantikus beruházást – sorolta az okokat Pusztai Péter, majd hozzátette, hogy a helyi önkormányzat is mindvégig partner volt a fejlesztésben. A városvezetést innovatív szemléletűként, nyitott gondolkodásúként jellemezte. – Köszönjük a testületnek, a városnak és a polgármesternek a segítőkész hozzáállást.  A teljes cikk itt olvasható.

Kategóriák: Zöld hírek

Eltűnt a magyar krumpli a boltokból

FN - Magazin - 2019, április 24 - 09:33

Február óta tovább emelkedett itthon a burgonya ára. Jelenleg már csak Franciaországban, illetve Észak-Afrikában termesztett burgonya kapható itthon.

Szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, így a szükségleteket döntően importból fedezik a kereskedők – mondta az InfoRádiónak az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja, aki azt is közölte, hogy a februárban tapasztalt nagyobb mértékű áremelkedést az elmúlt két hónapban is követték további kisebb emelések. A Központi Statisztikai Hivatal egy év alatt 66 százalékos áremelkedést mért a krumpli esetében.

A gyenge minőségű termékeket kilónként 130, a jók 160-170 forintos termelői áron forgalmazzák, de a bevásárlóközpontokban 300-450 forintos áron lehet hozzájutni.

Murai György azt is elmondta: a magyar fogyasztók szükségleteit főként Franciaországból pótolják, ahonnan piros héjú burgonyák érkeznek, amit kifejezetten exportra, többek között Magyarországra termelnek. Franciaországban a sárga héjú fajták a népszerűek. Érkezik Magyarországra krumpli Észak-Afrikából is. Annak ellenére, hogy ez Algériából és Marokkóból, hűtőkonténerekben érkezik, a beszerzési ára a magyar termelői árral közel megegyező. Ezek elsősorban sárga héjú burgonyák.

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja hozzátette: kisebb mennyiségben a piacokon már a hazai új krumpli is elérhető, igaz, most még 1200-1300 forintos kilogrammonkénti áron.

Kategóriák: Zöld hírek

Nap a Bikában: Kinek mit hoz ez az időszak?

Harmonet - 2019, április 24 - 09:20
A csillagok megsúgják, asztrológusunk pedig megfejti az üzeneteket.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti vagyonhoroszkóp 2019.április 24-től 30-ig

Harmonet - 2019, április 24 - 07:00
Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
Kategóriák: Zöld hírek

Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-04-24

Harmonet - 2019, április 24 - 07:00
Ma kissé visszafogottabb hangulatban leszünk. Legszívesebben saját magunkkal foglalkoznánk, olvasgatnánk, vagy zenét hallgatnánk. Teremtsük meg az egyensúlyt, kapjanak teret a saját igényeink is! Ma a legjobban a zöldfélék hasznosulnak szervezetünkben. Különösen a répa, burgonya lesz kedvező, hiszen szükségünk van az ásványi anyagokra, vitaminokra. Megtehetjük, hogy egészséges, tápláló zöldségleveket készítünk.
Kategóriák: Zöld hírek

Az 5G-s világban nagyobb lesz az együttműködésre való hajlandóság

FN - Magazin - 2019, április 23 - 16:57

Az elmúlt időszakban világszerte sorra jelentenek be ötödik generációs vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódó fejlesztéseket.

„Sok pilot projekt fut, megjelentek már 5G készülékek is. A barcelonai világkongresszus is szinte csak az 5G-ről és a hozzá kapcsolódó alkalmazásokról szólt. A piaci szereplők nagy vonalakban már látják, hogy mi kell az 5G-hez, és lényegében tudják a hozadékát, például a jelentős sávszélesség-növekedés melletti késleltetéscsökkenést, vagy azt, hogy ugyanazon a hálózaton egymástól nagyon eltérő alkalmazásokra lehet megoldást kínálni. Már az is látszik, hogy a hálózat műszakilag miként fog felépülni, a szabványosítás ugyanis eléggé előrehaladott stádiumban van” – összegezte a Napi.hu-nak adott interjújában Kis Albert, az Invitech nagykereskedelmi és hálózatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A jövő hálózatait építi az InvitechMára már közismert rövidítések jelzik a fejlődés útját: a legismertebbek közé tartozik az 5G és az IoT.

Hozzátette: ezek a technológiák belátható időn belül elérhetőek lesznek, a költségek is tervezhetőek. Az is világos, hogy ezt a hálózatot nem lehet a vezetékes infrastruktúrától elválasztani. Ami viszont a nagyobb kérdés, hogy mi lesz a bevételi oldallal, miből lesz forrás a hatalmas beruházási költségekre.

Milyen állapotban van a hazai telekommunikációs hálózat?

Az interjúban szó volt arról is, hogy az 5G hálózatoknak létfontosságú részeleme lesz a vezetékes, optikai infrastruktúra. Ezen a területen gerinchálózati és lefedő, hozzáférési (access) hálózati szintet szoktak megkülönböztetni.

Kis Albert

„A magyarországi távközlési gerinchálózat jelentős része 15-20 éve létesült, ekkor még a régióban kiemelkedően jónak számítottunk. Jelentős gerinchálózati nyomvonalfejlesztés azóta nem történt. Lefedettség szempontjából most nagyjából ott tartunk, ahol a környező országok, de azok a hálózatok részben korszerűbbek. Magyarországon 2-3 országos gerinchálózat létezik, ezek közül az egyik az Inviteché, ami egy jelentős érték. Ezen kívül jellemzően területi hálózatok vannak. Európában is nagyon hasonló a kép: általában 2-4 országos gerinchálózat és kisebb területi rendszerek jellemzőek” – részletezte a vezérigazgató-helyettes.

A hozzáférési hálózatok esetében általában a szélessávú lakossági hálózatokra kell gondolni. Ezen a területen számos fejlesztés folyik például a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében is. „A hozzáférési hálózatok szempontjából vegyes a kép: van, ahol 2-3 párhuzamos optikai alapú rendszer is kiépült. Vannak viszont olyan területek, ahol egyáltalán nincs optikai lefedettség, csak rezes hálózat. Ezeket le kell cserélni, ami költséges beruházásokat jelent. Összességében tehát úgy gondolom, nem állunk rosszul. Fontos, hogy a vezetékes hálózatok fejlesztésénél a leendő mobilhálózati igényeket is figyelembe vegyük” – mondta Kis Albert.

Erősségek és lehetőségek a dinamikusan fejlődő környezetben

Mi arra alapozhatunk, hogy van egy jelentős, országos lefedettségű hálózatunk, egy gyakorlatilag az egész régióban egyedülálló, TIER III-as minősítésű adatközpont-infrastruktúránk, és van egy hosszú távra visszatekintő, bizalomra épülő együttműködésünk a nagy mobilszolgáltatók legtöbbjével. Mi biztosítjuk a számukra szükséges optikai infrastruktúra jelentős részét, és azt gondolom, értjük az igényeiket – emelte ki a szakember.

Az 5G-értékláncban a vezetékes optikai infrastruktúrának és az intelligens transzporthálózatnak nagyon fontos szerepe lesz. Ebben az Invitechnek komoly tapasztalata van, és az infokommunikációs szolgáltató arra törekszik, hogy ennek a környezetnek szereplője legyen a jövőben is. Ehhez viszont a meglévő hálózataikat bővíteniük kell, illetve a lefedettséget is szükséges növelni.

Az átviteltechnikai rendszerelemeknél viszont speciális elvárások jelentkeznek az 5G kapcsán, ma még a jövő kérdése, hogy itt együtt tudnak-e működni a mobilszolgáltatókkal, vagy ezeket a cégek maguk kívánják létrehozni. A mobil 5G fejlődésével az adatközpontok és a hosting területen is megjelennek új igények. Az Invitech ebben szintén jól áll: már előkészítették azokat a bővítéseket, amelyeket viszonylag gyorsan meg tudnak lépni.

Összességében az 5G-s világban az együttműködésre, a hálózatmegosztásra való hajlandóság technológiai okokból és gazdasági kényszerűségből is vélhetően nagyobb lesz – legalábbis én erre számítok. Meggyőződésem, hogy ebben a folyamatban – a mobilpiacon közvetlenül nem érdekelt, független szereplőként – win-win helyzeteket tudunk kialakítani a mobilszolgáltatókkal – hangsúlyozta Kis Albert.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

Így bukhatnak le az üzemanyaggal trükközők

FN - Magazin - 2019, április 23 - 14:55

A tavalyi év folyamán a közlekedési vállalat saját üzemanyagkút hálózatán vezették be azt a teljes körű kontrolling megoldást, ami a kutakon és a járműben található készletet együttesen képes monitorozni. A kúthálózat szintjén egy automatizált mérőrendszer felügyeli a tárolt üzemanyagot, járműszinten pedig a flottakövető rendszer végzi az üzemanyagszint-mérést.

A hálózat egyes pontjain mért tankolási adatokat a rendszer automatikusan továbbítja a felügyeleti rendszernek, ami eltérés esetén azonnal riaszt.

„Autóbuszainkon egy napon belül több gépjárművezető dolgozik, akik együttesen használják fel a feladatuk elvégzéséhez felvett üzemanyagot. Az általuk felhasznált mennyiséget korábban csak a megtett kilométer arányában tudtuk viszonyítani. A rendszer bevezetésével és azzal, hogy a járművekbe sofőrazonosító rendszer is beépítésre került, személyre szólóan tudjuk mérni az üzemanyag-felhasználást – mondta Durucz József, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. járműüzemeltési osztályvezetője.

A fejlesztés a többi közt képes egy rendszerben kezelni a tankolási adatokat, segítségével a tankolás és az üzemanyag felhasználása mindig személyhez köthető, valamint pontos képet ad a felhasználás helyéről, idejéről és mértékéről is. A megoldás a fűtésre, klímára is vonatkozó gazdaságos járműüzemeltetés ösztönzésében és nyomon követésében is segíthet.

Újabb állomás az integrált, okos vasúti közlekedés feléUniós támogatással átfogó kutatási és fejlesztési program indul.

„A rendszer kiépítésére fél év állt rendelkezésünkre, ami alatt csaknem ezer buszt szereltünk fel i-Fleet nyomkövetővel, 12 darab kutat automatizáltunk, majd hangoltunk össze felügyeleti rendszerünkkel. A 2019 januárjában lezajlott átadás-átvételt egy-egy hónapos próbaüzem követte, aminek lezárása után kijelenthető, hogy a fejlesztés stabilan működik” – mondta Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív igazgatója.

Az „okosmegoldás” olyan cégeknél is alkalmazható, amelyeknél elektronikus formátumban rendelkezésre állnak a tankolási adatok, függetlenül attól, hogy saját kútról vagy közforgalmú hálózatról tankolnak a járművek. Az iCell következő lépésben az agrárszektorra terjeszti ki a megoldást, és tervben van nyilvános kúthálózatok integrálása is.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti tarot: A cselekvés hete

Harmonet - 2019, április 23 - 14:12
Véget ért a húsvét, és kezdetét vette egy újabb hét. A tarot kártyát használtam, hogy bepillanthassunk abba, mit tartogatnak a következő napok.
Kategóriák: Zöld hírek

A négycsillagos szállodákat szeretik a magyarok

FN - Magazin - 2019, április 23 - 11:06

A februári forgalom országos szinten 6,7 százalékkal, Budapesten négy százalékkal, a fővároson kívüli szállodákban kilenc százalékkal, a balatoni régióban pedig 19,4 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.

Az év első két hónapjában országos szinten a szállodák bruttó szoba árbevétele 27 677 millió forint, összes bruttó forgalma 52 207 millió forint volt.

A szállodai kategóriák között a négycsillagos hotelek teljesítettek a legjobban: 13 százalék növekedéssel. Február végéig a szállodai vendégéjszakák száma az észak-alföldi, a Budapest közép-dunavidéki, a balatoni, a közép-dunántúli és a Tisza-tavi régióban nőtt.

Kiemelt kép: MTVA/Jászai Csaba

Kategóriák: Zöld hírek

Vannak növények, amiket jobb, ha elkerülsz

Harmonet - 2019, április 23 - 10:19
Hasznos ismeretterjesztő kötettel jelentkezett a Scolar Kiadó: a Mérgező növények nem hiányozhat a könyvtáradból, ha a gyógynövények, természetes hatóanyagok híve vagy.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti általános horoszkóp 2019.április 23-tól 29-ig

Harmonet - 2019, április 23 - 07:00
Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
Kategóriák: Zöld hírek

Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-04-23

Harmonet - 2019, április 23 - 07:00
Ma lelkesen látunk neki a munkánknak, szívesen hallatjuk a véleményünket. Vigyázzunk, többet beszélünk a kelleténél! Ráadásul mindenkit meg akarunk győzni, a végsőkig védelmezzük az álláspontunkat. A Nyilas napokon könnyen megfájdulhatnak izmaink, különösen a combizmok érzékenyebbek. Ma ne terheljük túl magunkat, kerüljük a hosszú túrákat, és a torna, futás is több körültekintést igényel. Különösen akkor, ha nem is vagyunk edzésben.
Kategóriák: Zöld hírek

Rengeteg személyi hitelt vesznek fel a magyarok

FN - Magazin - 2019, április 23 - 06:40

Az internetes cég közölte: a háromnegyed részben szabad felhasználású hitelekből álló állomány átlagos futamideje 51 hónap, átlagos thm-e (teljes hiteldíj mutató) 14,5 százalék volt.

A közleményben Juhász Szilvia, a Netrisk.hu üzletágvezetője elmondta: a lakosság egyre szélesebb rétege képes hitelt felvenni és mer ismét adóssá válni bizonyos célok gyorsabb elérése reményében.

Az igényelt személyi hitelek 14 százaléka haladja meg a 3 millió forintot, szemben a tavaly év eleji 8 százalékkal. A hitelösszegek emelkedésével párhuzamosan a havi törlesztőrészletek is nőttek,

átlagos összegük egy év alatt 12 százalékkal, 31 600 forintról 35 400 forintra emelkedett.

A vállalt törlesztő részletek emelkedése összefüggésben van az ügyfelek jövedelmi helyzetének javulásával is. Az idei év első negyedében a személyi hitelt felvevők 24,1 százaléka rendelkezett havi 250 ezer forintot meghaladó jövedelemmel, ugyanez az arány 2016 elején 18,3, míg 2017 első hónapjaiban 21,1 százalékot ért el.

Adósságrendezés, autóvásárlás, ingatlan

A mintában szereplő személyi hitelek szabad felhasználásúak, azon személyek közül ugyanakkor, akik a felhasználás tervezett célját megnevezték, 48 százalékban adósságrendezésre, 40 százalékban autóvásárlásra, 12 százalékban ingatlan-felújításra költötték a felvett pénzt.

Az internetes vállalkozás adatai szerint egyre inkább a fiatalabb korosztályok irányába tolódik el a személyi hitelt felvevők köre. Egy évvel korábban még a 45 évnél idősebbek aránya 45 százalék volt, az idei első negyedévben már csak 31 százalékuk tartozott ebbe a korcsoportba. Ugyanakkor a korábbi 5-ről 13 százalékra emelkedett a 25 éves vagy annál fiatalabb korosztály aránya.

A Netrisk.hu üzletágvezetője szerint kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy a lakossági hitelezés idén is bővülni tudjon. A jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésén nem kezdett új kamatemelési ciklust, a tovább emelkedő bérek hatására tovább javul a lakosság hitelképessége, ugyanakkor a hitelfelvétel növekedési üteme várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál – jelezte.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Zöld hírek

Egy laza hónapban is 9500 forintot adóztam, mert gyereket vállaltam

FN - Magazin - 2019, április 23 - 05:00

Semmin sem kaszál akkorát az állam, mint a „szegények adóján”. Az általános forgalmi adót (áfa) a legtöbben nem kerülhetik el: szegény és gazdag egyaránt 27 százalékos sarcot fizet a legtöbb élelmiszer, de még a megkerülhetetlen higiéniai termékek, a ruházat és az elektronikai termékek után is, így ez az adónemünk társadalmi szempontból a legigazságtalanabb.

Csak néhány termékkörben csökkentették a terhet, például:

  • 18 százalékkal adózik a szálláshely-szolgáltatás,
  • 5 százalékos az áfa a halon, a sertés- és a baromfihúson, a friss tejen és a tojáson, a gyógyhatású készítményeken. Az egy más kérdés, hogy az árakon ez nem igazán látszik meg.

Az áfáról valószínűleg azért beszélünk keveset, mert az áfa alanyai — tehát akinek közvetlenül be kell fizetniük az államkasszába —  a kereskedők, ők pedig automatikusan beépítik azt áraikbaA magyar államnak jelenleg semmi sem jelent akkora üzletet, mint az áfa. Magyarország 2012. január 1-én történelmet írt és megdöntött egy világcsúcsot: ezen a napon az addig is igen magas, 25 százalékos áfakulcs 27 százalékosra emelkedett. Ez a méretes fogyasztási teher meg is látszik a büdzsé bevételein: a cégek által fizetett társasági adó, a dohány és az alkohol után fizetett jövedéki adó, de még a jövedelemadó is eltörpül az áfából származó bevételek mellett. A KSH adatai szerint az államháztartás idei előirányzatai így alakulnak:

A szegények adóját egy 22 hónapos gyerek sem úszhatja meg. Emberkísérletünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a világcsúcstartó magyar áfa mekkora sáppal súlyt egy kisgyerekes családot.

A módszertanról

Mielőtt rátérnénk a konkrét adatokra, fontos leszögezni, hogy a megjelenített összegek csak arra jók, hogy rávilágítsanak: a magyar adórendszer —  kerülőúton ugyan, de — rengeteg pénzt szed be olyan helyzetekben is, amikor indokolt lenne a könnyítés.

A vizsgált időszak nem reprezentatív: nem kellett nagyobb értékű eszközt venni vagy a magánegészségügy szolgáltatásaival kompenzálni a közegészségügy hiányosságait, viszont szükség volt egy pár cipőre, egy bilire és két enyhe vírusfertőzést is menedzselnünk kellett. A módszertan egyszerű: számoltam, mennyit hagyok a boltokban és a gyógyszertárban a gyereknek szánt termékekre február 28. és március 28. között.  Eltettem minden számlát és odafigyeltem, hogy felesleges kiadásokkal ne torzítsam az eredményt. Mivel a növekedést nem tudtam  számszerűsíteni, ezért az összesítésben nincsen benne a rezsink változása —  ami főleg téli hónapok miatt szembetűnő — és nem számoltam fel azokat az étkezéseket sem, amikor a gyermek a családnak készített ételből evett, amikor nagyszülő költött rá vagy amikor a konyhakert lefagyasztott zöldségeit használtam. A havi átlagba illene belevenni az olyan költséges beszerzéseket is, mint a babakocsi, a gyerekbútor vagy a légzésfigyelő, de a célom az volt, hogy kiderüljön: mennyire bünteti az állam a kisgyerekeseket csupán a teljesen hétköznapi bevásárlások alkalmával.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Az alapfeltevésem ugyanis az volt, hogy az alanyi jogon járó havi 12 200 forintos családi pótlékból körülbelül 2-3 ezer forint marad egy átlagos családnál, ha levonjuk belőle az áfára kiadott összeget. (Az összehasonlítási alap azért a családi pótlék, mert a családi adókedvezményt sokan nem tudják igénybe venni. Ehhez nem is kell feltétlenül munkanélkülinek lenni, a családtámogatási rendszer kialakításakor ugyanis nem gondoltak az atipikus foglalkoztatásban résztvevőkre.)

Egy ilyen nagyvonalú számításnál is 9509 forintot juttattunk vissza az államkasszába.

A legtöbbet, összesen 16 375 forintot a gyógyszertárban hagytunk, ennyibe került az orvos által ajánlott probiotikum, a köptető, a köhögéscsillapító és a szirupos lázcsillapító, a D-vitamin, a C-vitamin, illetve egy bababőrre való kenőcs.

Termékcsoportonként így nézett ki a hónap:

Ez a helyzet több okból is visszatetsző.

  • Míg az áfa emelésére már 2012-ben talált módot a kormány, addig a családi pótlék tíz éve változatlan, még az inflációval sem korrigálták.
  • A kormány családbarát intézkedéseit 1,1 milliárd forint közpénzből reklámozzák, miközben a gyereket nevelőktől kerülőúton rengeteg pénzt szednek vissza. Úgy támogatnak, hogy bújtatva visszaveszik a pénzt.
  • A gyereket nevelőket hatványozottan érinti az élelmiszerárak robbanása. Egy gyerek esetében nincs mese: meg kell venni a zöldséget, a gyümölcsöt. És nem, az sincsen jól, ha a felnőttek az egészséges élelmiszereken spórolnak. Nemrég írtuk meg, hogy csak a magyarok harmada eszik naponta zöldséget valószínűleg nem függetlenül attól, hogy 2008 és 2018 között 87 százalékkal drágult a friss zöldség ára.
Tállai: a családok érdekében 27 százalékos az áfa

2018 októberében az Európai Parlament elfogadta az MSZP-s Szanyi Tibor az áfa 25 százalékon történő maximálására vonatkozó javaslatát. Az módosítás egyedüliként Magyarországot érintené, hiszen csak nálunk haladja meg ezt a határt a forgalmi adó. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azzal érvelt, hogy Brüsszel az adócsökkentési javaslatával valójában növelni akarja a magyarok adóterheit.

Azért van idehaza magasabb áfa, hogy a lehető legkisebbre csökkenhessen az szja és a cégek adója, és hogy támogatni lehessen a családokat és a munkahelyteremtést.

— mondta az egykori NAV elnök hozzátéve: egy-egy fontos árucikknél vagy szolgáltatásnál ugyanakkor van értelme a célzott áfacsökkentésnek, ezt a döntést indokolhatja a feketegazdaság elleni harc, vagy az, hogy az adott árucikket a legszegényebbek közül is sokan vásárolhassák.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Egy-egy termékcsoport, konkrétan az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek áfatartalmát akarta csökkenteni a Jobbik 2016 áprilisában, de a fideszes többségű bizottság lesöpörte a javaslatot az asztalról. Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatóján elmondta: az általuk felvetett csökkentés a nehéz sorban és átlagos körülmények között élő magyar családok helyzetét könnyítette volna meg, ellentétben azokkal a fideszes megoldásokkal, melyek a felső középosztálynak vagy az annál gazdagabbaknak kedveznek.

A gyermeknevelési cikkek áfacsökkentéséhez ráadásul a spanyol viaszt sem kellene feltalálni. Nagy-Britanniában az általános forgalmi adó 20 százalékos, azonban csak 5 százalékos sarcot kérnek a gyermekülések után és áfamentesek az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermekruhák is.

Nemrégiben bemutattuk, mi a baj a magyar adórendszerrel. Ebben többek között arra is kitértünk, hogy minél magasabb az áfa, annál jobban megéri elcsalni azt.

Miért rossz az adórendszerünk?Például mert ilyen szélsőséges helyzeteket eredményez: egy garantált bérminimumot kereső, egy egyetemista és egy középiskolás gyereket egyedül nevelő nő több adót fizet, mint egy háromgyerekes, havi 650 ezer forintot kereső családfő – előbbi havonta nagyjából 20 ezer, utóbbi nulla forint szja-t fizet. Frissítés

Cikkünk első változatában módszertani-számítási, ám az eredmény érdemben nem befolyásoló hibát követtünk el, újraszámolás után javítottuk az adatokat. A hibáért olvasóink elnézését kérjük!

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Nagyon Zöld Könyv a Föld Napjára

Harmonet - 2019, április 22 - 10:55
Gévai Csilla gyerekeknek (és szüleiknek) szánt ismeretterjesztő könyve régóta hiánycikk, sokan keresik. Most friss tartalmakkal kiegészítve jelenik meg újra a Pagonynál - miközben semmit sem veszít abból a humoros, egyedi látásmódból, játékos megközelítésből, amely miatt annyian megkedvelték.
Kategóriák: Zöld hírek