Zöld hírek

Vészhelyzet alakult ki a klímaváltozás miatt

Világszerte vészhelyzet alakult ki az klímaváltozás miatt, és a kormányok eddigi, elégtelen vállalásai miatt az elviselhetőnél kétszer nagyobb mértékben, 3 Celsius-fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet az évszázad végéig az iparosodás előtti korszakhoz képest – figyelmeztetett Patricia Espinosa, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára hétfőn a németországi Bonnban az egyezmény 25. éves ülésének (COP 25) előkészítésére összehívott tanácskozás kezdetén. Kiemelte, hogy már 1 Celsius-fokkal emelkedett a globális átlaghőmérséklet, és a jelenlegi vállalások mellett ez az emelkedés nem áll meg a párizsi klímavédelmi egyezményben rögzített 1,5 Celsius-fokos szintnél, hanem eléri a 3 Celsius-fokot, ami végzetes következményekkel fenyegeti az emberiséget. A tengerek vízszintjének az eddig vártnál is nagyobb mértékű emelkedése, még több szélsőséges időjárási jelenség, hőséghullám, aszály, vihar és árvíz, és a földért, a vízért, az élet fenntartásához szükséges alapvető erőforrásokért folytatott pusztító, elkeseredett harc vár a bolygó népeire, ha 3 Celsius-fokos lesz a felmelegedés – mondta Patricia Espinoza. “Legfőbb ideje, hogy mindenkinek felnyíljon a szeme” – húzta alá, hozzátéve: “nem tudunk tovább várni, és nemcsak a kormányokra, hanem mindenkire szükség van a világ átalakításához, hogy elérjük a párizsi egyezmény 1,5 Celsius-fokos célját”. Az UNFCCC vezetője méltatta a fiatalok körében bontakozó nemzetközi klímavédelmi, környezetvédelmi mozgalmakat. Mint mondta, “ha a gyermeked odaáll eléd és azt mondja, hogy tűz ütött ki a konyhában, mindent megtennél a lángok eloltásáért”, most pedig “a fiatalok mondják nekünk, hogy lángokban áll a bolygó, az otthonunk, és ezért cselekednünk kell a klímavédelemért”.

Az UNFCCC titkárságának bonni székhelyén rendezett tanácskozás középpontjában a december 2-án a chilei fővárosban, Santiago de Chilében tartandó COP 25 áll, amelyen a 2015-ös párizsi klímaegyezmény végrehajtásának azon részleteiről tárgyalnak majd, amelyekről nem sikerült megegyezni a lengyelországi Katowicében tavaly rendezett COP 24-en. A bonni előkészítő tanácskozáson és a decemberi chilei klímakonferencián egyaránt az éghajlatváltozást fokozó gázok kibocsátásához fűzödő jogok nemzetközi kereskedelme lehet a legfőbb téma.

A párizsi egyezményben azt a célt tűzték ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon belül, vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani. Az egyezményt az ENSZ 193 tagállama közül 185 ratifikálta. Nem csatlakozott hozzá Oroszország, Donald Trump amerikai elnök pedig 2017-ben bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2020-ban kihátrál a megállapodásból.

Kategóriák: Zöld hírek

Méregdrága a lángos és a hekk a Balatonnál

FN - Magazin - 7 óra 56 perc

A Nosalty nézte meg, mennyibe kerülnek a Balatonnál az olyan klasszikus, strandolós ételek, mint a lángos vagy a sült hekk. Több helyszín árait is megnézve arra jutottak, hogy

  • az alap lángos ára 400 és 600 forint között mozog, míg a sajtos-tejfölösé 600 forinttól indul, de elérheti akár az 1000 forintot is,
  • 10 dkg sült hekk ára 400 forint és 500 forint között mozog a strandok büféiben, a hasábburgonyához legrosszabb esetben is 600 forintért juthatunk,
  • a palacsinta a legdrágább helyen 350 forint volt, az ára attól is függ, hogy milyen töltelékkel kérjük.

A lap úgy tapasztalta, hogy tavalyhoz képest nem emelkedtek az árak ebben a szezonban.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Kategóriák: Zöld hírek

Heti általános horoszkóp 2019.június 18-tól 24-ig

Harmonet - 8 óra 47 perc
Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
Kategóriák: Zöld hírek

Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-06-18

Harmonet - 8 óra 47 perc
Ma fáradtan ébredhetünk, de ez nem befolyásolja a munkakedvünket. Szeretnénk rendbe tenni a házat, vagy a kertet. Sajnos túlvállalhatjuk magunkat. Nem kell mindennel ma végeznünk! Fontos, hogy pihenésre is jusson időnk! Fontos kérdés, hogy mennyi ásványi anyagot, vitamint fogyasztunk. Ha úgy találjuk, hogy túlságosan egysíkú a táplálkozásunk, akkor szükségünk lehet egy étrend kiegészítő készítményre. Ma fontos lesz a kalcium utánpótlás!
Kategóriák: Zöld hírek

Jászai Gellért: Változatlan a barátságom Mészáros Lőrinccel

FN - Magazin - 9 óra 5 perc

Az üzletember a Világgazdaság keddi számában megjelent interjúban elmondta, a 4iG-t rövid időn belül piacvezető cégcsoporttá szeretné bővíteni, amihez akvizíciókon keresztül vezet majd az út. Vannak akvizíciós célpontok, és már nagyon közel járnak ahhoz, hogy hamarosan konkrétumokat is eláruljanak – tette hozzá.

Mészárossal összeborulva csinálná meg az országos jegyrendszert a T-Systems17,8 milliárdos munkára startolt rá a felcsúti milliárdos cége és a Telekom leánya, amit a piaci pletykák szerint bármelyik pillanatban megkaparinthat Mészáros.

A befolyásszerzés jogi értelemben vett első lépése a hétfőn bejelentett 32,02 százalékos tulajdonszerzés volt, amit a kötelező nyilvános vételi ajánlat követ, és a folyamatot egy további, 8,2 százalékos részvénycsomag megvétele zárja – ismertette. Arra a kérdésre, tervezi-e további részesedés megszerzését is az Opus-Konzum csoporttól, azt válaszolta, nincs ilyen terv. Kitért arra is, hogy a jelenleg 38 százalék körüli közkézhányadot egészséges aránynak tartja.

Az üzletember azt mondta, Mészáros Lőrinccel barátságuk változatlan “a munka-, illetve az üzleti kapcsolatunk alakult át, ami egy természetes folyamat része”. Nem merült fel, hogy Mészáros Lőrinc megválna további részesedéseitől a 4iG-ben, az Opus és a Konzum PE Magántőkealap révén továbbra is tulajdonos marad a társaságban.

Tehát társak maradunk az üzletben, de a megszerzett részvénycsomagokkal önállóan irányítom a céget

– mondta.

A kötelező nyilvános vételi ajánlat kapcsán kifejtette, a jelenlegi árfolyam mellett nem lenne túl sok racionalitás abban, ha valaki a 180 napos mozgóátlagból kiindulva megközelítőleg 676 forinton vételre ajánlaná a részvényeit.

Mészáros Lőrinc jobbkeze a 4iG főrészvényeseJászai Gellért irányító befolyást szerzett az informatikai nagyvállalatban.

Beszélt arról is, az a céljuk, hogy a teljes IT-életciklust végigkísérjék az ügyfeleknél, oldjanak meg minél több feladatot maguk, támaszkodjanak egyre kevésbé alvállalkozókra, függetlenül attól, hogy piaci vagy állami megrendelőről van szó.

Kevésbé hiszek abban az integrátori szerepben, amit többen próbáltak az elmúlt évtizedben magyar vagy külföldi hátterű cégként elérni. Tehát abban a modellben, hogy a projekteket alvállalkozók garmadával kelljen megvalósítani

– mondta.

A vállalat üzleti terveivel kapcsolatban Jászai azt hangsúlyozta, hogy a 4iG ma már egy új, és más vállalat, mint tavaly ilyenkor volt, a társaság dinamikus fejlődés előtt áll, amelynek eredményes működését az előkészítés alatt lévő akvizíciók is jelentős mértékben befolyásolják majd.

Jászai Gellért két ütemben 40,2 százalékos tulajdonrészt vásárol, és ezzel irányító befolyást szerez az informatikai tőzsdecégben. Az ügyletek zárása után Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos, az Opus Global Nyrt. pedig 9,95 százalékos tulajdonnal rendelkeznek majd a társaságban – ismerteti a Világgazdaság.

Kiemelt kép: Jászai Gellért az Inforádió Aréna című műsorában 

Kategóriák: Zöld hírek

Több mint egymillió végrehajtást indított a NAV tavaly

FN - Magazin - 9 óra 48 perc

Tavaly 266,3 milliárd forint bevételt szerzett az államkincstárnak behajtással a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), többet, mint 2017-ben — írta meg a Világgazgaság keddi lapszámában.

Ezen belül a végrehajtásokból származó bevétel 198,8 milliárd forintról 183,8 milliárd forintra csökkent. A laps zerint a felszólításoknak köszönhető, hogy mégis sikerült többet beszedni, mint előző évben: akko a fizetési felszólítások nyomán 48,9 milliárd került az államkasszába, 2018-ban pedig 68,1 milliárd.

A fizetési felszólítás esetében az adózóknak 20 napjuk van a tartozás kiegyenlítésére, ellenkező esetben az adósságra végrehajtást rendenek el. A lap sezerint a 266,3 milliárd forint bevétel több mint egymillió végrehajtási eljárásból származott. Az összes végrehajtási bevétel 59,1 százaléka inkasszóból keletkezett.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

17,6 milliárd forintnyi közpénzt kapott a Fradi

FN - Magazin - 10 óra 17 perc

A Ferencvárosi Torna Club nyilvánossá tette beszámolóját, ebben szúrta ki az mfor.hu, hogy a focicsapat mögött álló gazdasági társasághoz hasonlóan az egyesület is mínuszt volt kénytelen elkönyvelni.

A 2017-es 197,7 milliós veszteség után tavaly -130,8 millió lett a tárgyévi eredménye. A központi költségvetésből évek óta kap pénzt a 16 kiemelt sportág sportlétesítmény-fejlesztési támogatás jogcímen. Tavaly a Fradinak 6,8 millió forint jutott ezen a jogcímen.

A tárcáktól érkezett összesen 17,6 milliárd forint mellett a sportági szakszövetségektől is kapott még 42 millió forintot a Fradi, vagyis jelentős mértékben állami pénzekből gazdálkodik a sportegyesület. A szövetségeken keresztül a központi költségvetésből az úszók, az atléták, a birkózók, a vívók és a triatlonozók kaptak támogatást — írja az mfor.hu.

Kiemelt kép: MTI/Földi Imre

Kategóriák: Zöld hírek

Egy életed van! Csernus Imre új könyve az életről, az időről

Harmonet - 2019, június 17 - 16:28
Számomra a folyékony tűz, a láva nagyon fontos motívum, az életet jelképezi: a lávafolyam vékonyan indul, a közepe kiszélesedik, majd a vége lassan eltűnik. Az én szememben a láva azt jelenti, hogy az ember mer tűzzel élni, szenvedéllyel élni, kitűnni a feketeségből, mert miközben a környezete fekete, a láva maga a tömény izzás. - Csernus Imre
Kategóriák: Zöld hírek

Szúnyoghelyzet: Ezeken a területeken folytatódik a szúnyogirtás

Mukics Dániel közleményben azt írta, hogy a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni, ezért a katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat – tudatta. A következő napokban a Duna-menti településeken, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében, Szigetközben, Baja és Mohács térségében, valamint a Tisza-tónál folytatódnak a permetezések. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a Dráva mentén is kiterjedt védekezés lesz a szúnyogok ellen jövő héten. Mint írták, a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség miatt több településen is elmaradt a légi szúnyoggyérítés a Dunakanyarban, Csongrád megyében, Kaposvárnál és a Balaton partján. Az előző héten elmaradt légi kezelések pótlásáról a hét eleji rovarszakértői felmérések alapján döntenek a szakemberek, vagyis a tervezett program bővülhet. Az érintett önkormányzatok minden esetben egyedi értesítést kapnak a szúnyoggyérítés idejéről. A szúnyoggyérítés heti programja a katasztrofavedelem.hu weboldalon érhető el. Ebben a cikkben található 10 növény, amelyek a szúnyogokat riasztják. 

 

 

Borítókép: Szúnyogirtás az egyetemvárosi tónál Miskolcon 2019. május 25-én. A védekezés során olyan környezetbarát készítmény kerül a környezetbe, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, más élőlényekre és a környezetre ártalmatlan. MTI/Vajda János

Kategóriák: Zöld hírek

Közép-Európa legnagyobb naperőművét építik fel a kínaiak Kaposváron

A beruházás 32 milliárd forintba fog kerülni, a cég már minden engedélyt megszerzett, a közelmúltban kötött szerződést a szükséges földterület megvételéről, jelenleg a kivitelezés előkészítése zajlik. A CMC és leányvállalata az elmúlt években több tízmilliárd dollár értékű beruházást valósított meg nemzetközi szinten, jelentős részben az energetikai szektorban. Az ITM közlése szerint a társaság összesen akár 1 milliárd euró értékű saját forrásából is beruházhat a jövőben Magyarországon. A nagyvállalat szándékai szerint hazánkban hozná létre regionális központját, az irodából 16 közép- és kelet-európai országban tervezett fejlesztései projekt-előkészítési és -menedzsment feladatait irányítaná. Az együttműködést megalapozó megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Ruan Guang, a CMC vezérigazgatója írták alá 2019. április 25-én, Pekingben. A magyar kormány a 2018 végén körülbelül 700 MW beépített napenergia-kapacitást öt éven belül 2-3000 MW-ra kívánja növelni, írta az index.hu. 

Kategóriák: Zöld hírek

Vállalkozók, figyelem: akár 3 milliót is el lehet nyerni a napelem pályázaton!

A vállalkozások minimum 1,5, maximum 3 millió forint vissza nem térítendő fejlesztési forrást nyerhetnek el, a teljes keretösszeg 15 milliárd forint – mondta. Rákossy Balázs kiemelte: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent felhívás egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését, és hozzájárul a klímavédelemhez. A pályázat keretében a vállalkozások épületeinek és az épületekben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztásának fedezését szolgáló minimum 7,5, maximum 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer telepítése valósítható meg – ismertette az államtitkár.  A támogatásból lehetőség van a napelemes rendszeren túl a kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek, valamint az épület elektromos rendszeréhez, illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz és a műszakilag biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzésére és ezek kiépítésére. Szintén lehetőség van akkumulátorok, mérő- és szabályozó berendezések vásárlására és felszerelésére – tette hozzá. Kiemelte: a korábbi pályázatokhoz képest radikálisan egyszerűsített lett a költségstruktúra és az elszámolás. A támogatás meghatározása nem tényleges költségek alapján történik, hanem az iparági adatok alapján megállapított egy összegű átalányár és a telepítendő napelemes rendszer kapacitása alapján, amely 200 000 forint/kWp. Az egy összegű átalány alkalmazásának köszönhetően a támogatási kérelmek beadásához mindössze három mellékletre van szükség, energetikai tanúsítványt és árajánlatokat nem kell benyújtani. Mivel nincs lehetőség hiánypótlásra, így a támogatási kérelmek elbírálása is gyorsabbá válik, a tervek szerint 5-10 ezer közötti sikeres fejlesztés valósulhat meg – mondta Rákossy Balázs.

Kategóriák: Zöld hírek

Tőzsde kezdőknek: Ez mozgatja a piacokat

FN - Magazin - 2019, június 17 - 12:25

Amíg új vagy a tőzsdén és nem ismerd az alapokat, akár mások elemzésének értelmezése is nehézséget okozhat a kedvenc magazinod tőzsde rovatából.

Az olyan kifejezések, mint a „pénzügyi nyereség maximalizálása” vagy a „kockázat minimalizálása” nem biztos, hogy sokat mondanak egy kezdő befektetőnek.

Természetesen ezen kifejezések mögött számos módszer van, amelyeket érdemes megismerned, amennyiben érdekel a tőzsdei kereskedés. A Tőzsde kezdőknek rövid útmutatónk most éppen ezekre fog fókuszálni.

A tőzsde alapjai

A tőzsdék különböző értéktőzsdékre bonthatók, ilyen például az európai Euronext, a New York-i értéktőzsde vagy az amerikai Nasdaq. A részvényeket különböző tőzsdéken jegyzik, ahol vevők és eladók összessége kereskedik a piacon ezekkel a részvényekkel.

A tőzsdei piacokon az aktuális árak az adott időszakra vonatkozó kereslet és kínálat szerint változnak.

Az egyéni befektetőknek és kereskedőknek azonban nincs közvetlen hozzáférése a piacokhoz, így általában egy brókercég (pl. online brókercég) reprezentálja őket. A kereskedő elhelyezi a megbízását a brókercégen keresztül, aki kiközvetíti azt a piacra.

Részvényindexek

Amikor az eső vagy emelkedő tőzsde piacokról hallunk, az emberek általában egy főbb részvényindex mozgására gondolnak. A részvényindexek követik egy részvénycsoport „átlagos” teljesítményét, ami képviseli a piac egyik teljes vagy specifikus ágazatát, például ilyenek lehetnek a technológiai vagy a pénzügyi cégek.

Valószínűleg hallottál már az Euro Stoxx 50-ről, a DIJA-ról vagy az S&P500-ról; ezeket általában a globális piac teljesítmény mutatójaként használják Európára és az Egyesült Államokra vonatkozóan.

A befektetők emellett arra is használják az indexeket, hogy összehasonlítsák a saját portfóliójuk teljesítményét a globális pénzügyi helyzettel és felmérjék, hogy megfelelő részvényeket válogattak-e össze. Emellett befektethetsz akár egy teljes indexbe is a CFD-ken vagy az ETF-eken keresztül, amelyek követik egy részvényindex árát. Ez lehetővé teszi, hogy egyetlen instrumentumot vegyünk, ahelyett, hogy az index minden részvényét külön-külön megvásárolnánk.

Bika piacok és medve piacok

A medve piac eső piaci árakat jelent. Ezzel ellentétben a bika piacon növekvő árakat látunk. A bika piacokat gyakran követik eső trendek, és fordítva, és gyakran ezek egy nagyobb gazdasági helyzet kialakulásának kezdetét jelentik. Másszóval, a bika piacok gyakran tükrözik azt, hogy a befektetők magabiztosak, jelezve ezzel a gazdasági növekedést. Egy medve piac azonban általában azt jelenti, hogy a befektetők nem sok jót remélnek az adott piactól, ezzel talán gazdasági recessziót jelezve.

A jó hír az, hogy egy átlagos bikapiac messze túlteljesít egy átlagos medve piacot, ezért van az, hogy hosszú távon gyarapíthatod a tőkéd a részvény vagy részvényindex befektetésekkel.

Azonban azt is tudnod kell, hogy a hanyatlás időszakai veszélyesek lehetnek a hosszú távú befektetéseidre nézve is, mivel a félelem vagy pánik bármikor eluralkodhat rajtad, amikor az első pici esés után a következővel találkozol.

A tőzsdei diverzifikáció fontossága

Ha minden pénzedet egy cég részvényeibe fekteted, a befektetésed kimenetele egy adott cég vezetőségén, szabályozói hátterén vagy az iparág sajátosságán fog múlni. Ahhoz, hogy ezt a kockázatot csökkentsék, a befektetők diverzifikálják a portfóliójukat, azzal, hogy például különböző ágazatok részvényeibe fektetnek (pl. pénzügyi szektor, egészségügy stb.)

Azonban egy különálló részvényekből álló diverzifikált portfólió építése sok időt és türelmet vesz igénybe. Egy másik opció lehet akár az index CFD vagy az ETF kereskedés. Ezek részvénykosarakat tartalmaznak, így automatikusan diverzifikálva lehetsz. A CFD-knek köszönhetően fejlesztheted a diverzifikációd más-más országokból származó indexekkel úgy is, hogy a tőkéd például Euróban van.

Kategóriák: Zöld hírek

Megvan hány órát kell eltölteni a természetben az egészséges élethez!

A szabadidő parkokban, erdőkben vagy strandokon való eltöltésének fizikai és mentális hatásai jól ismertek, de ez az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi idő szükséges ezen hatások eléréséhez – olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon. Az Exeteri Egyetem orvostudományi karának kutatói húszezer embert kérdeztek ki Angliában előző heti tevékenységükről. Rossz egészségi állapotra panaszkodott azoknak az egynegyede, akik csekély vagy semennyi időt nem töltöttek el a természetben, és mintegy fele elégedetlen is volt az életével. Azoknak viszont, akik legkevesebb két órát eltöltöttek a természetben, csupán egyhetedük panaszkodott rossz egészségi állapotra és egyharmada volt elégedetlen életével. “Igazán az lepett meg minket, hogy ez minden csoportra fennáll, fiatalra és idősre, gazdagra és szegényre, városi és vidéki emberre egyaránt” – mondta Mathew White, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány vezetőszerzője. Azokra is fennáll, akik tartós betegségben szenvednek, vagy fogyatékosok. “Tehát a kiszabadulás a természetbe mindenkire jó hatással van. És nem kell, hogy testedzést végezzünk, a padon való üldögélés is elégséges” – tette hozzá.

A kutatókat az is meglepte, hogy egyáltalán nem számít az, hogy ez a két óra egybefüggő volt, vagy több rövidebb időszakból áll, és az sem, hogy városi parkba, erdőbe, vagy strandra mentek az emberek.
Nem mérték azt, hogy az emberek mennyi időt töltöttek el saját kertjükben. White elmondta, hogy az emberek fele kertjére inkább teherként és nem élvezetként tekint. Az adatok azt mutatták, hogy két óra volt az a küszöbérték, amelynek pozitív hatásai voltak: a természetben eltöltött jóval több időnek sem volt plusz hatása az egészségre. A tanulmánynak nem az volt a célja, hogy kiderítsék, a természetnek miért van áldásos hatása. White szerint a nyugalom lehet a kulcs. “Az emberek többsége rendszeresen többszörös nyomás alatt áll. Ha kimegy a természetbe, ott nyugalom honol, pihentető, és időt biztosít arra, hogy elkezdhessük feldolgozni a dolgokat” – magyarázta. “Egyre inkább az találjuk, hogy fontos a biodiverzitás gazdagsága. Ugyanebben a felmérésben 4500 ember követtünk nyomon, és azt találtuk, hogy ha páratlan természeti szépséggel vagy különleges tudományos jelentőséggel bír az a hely, ahol szabadiejüket eltöltötték, akkor stresszes állapotuk jobban oldódott” – tette hozzá.

Kategóriák: Zöld hírek

Balog Ádám: Mészáros Lőrinc gondos gazda

FN - Magazin - 2019, június 17 - 10:23

Mészáros Lőrinc korrekt tulajdonos az MKB Bankban – ezt állította Balog Ádám pénzintézet elnök-vezérigazgatója a tőzsdén tartott sajtótájékoztatóján. Az MKB Bank Nyrt. törzsrészvényeit május 30-án vette a terméklistájára a Budapesti Értéktőzsde, hétfőn pedig a kereskedés is megindulhatott.

Balog a 24.hu kérdésére azt mondta, hogy a bank 48 százalékát tulajdonló felcsúti milliárdos eddig nem szólt bele a menedzsment munkájába, ugyanakkor érdeklődve figyeli, milyen eredmények vannak, merre tervezik a továbblépést.

Gondos, jó gazdaként figyel a működésünkre.

Az állam öt éve 37 milliárd forintért adta el a bankot, amely most a szanálása és átalakítása után becslések szerint 200 milliárdot érhet. Az MKB így már a tőzsdére lépés előtt is jó biznisz volt Mészáros számára.

Balog válaszaiból nem derültek ki pontosabb információk a Mészáros-érdekeltségek ismeretlen összegű, de közismerten hatalmas MKB-s hiteleiről. A bankvezető erről annyit mondott, hogy nincs a banknál olyan hitelezett csoport, amelyre ők vagy a hatóságok kiemelt kockázatként tekintenének.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Heti munkahoroszkóp 2019.június 17-től 23-ig

Harmonet - 2019, június 17 - 07:00
Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
Kategóriák: Zöld hírek

Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-06-17

Harmonet - 2019, június 17 - 07:00
Ma már nyoma sem lesz bennünk az elmúlt napok melankolikus hangulatának. Optimizmusunk és tetterőnk visszatér, így erőnk teljében folytatódik a munkahét. Igaz a türelmünk kevesebb és az aprólékos munkáknak sem örülünk. Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. A jelenség azért érinti elsősorban a nőket, mert a női testben másképpen rendeződnek el az irha rostjai, így bőradottságuk eltérő a férfiakétól.
Kategóriák: Zöld hírek

Többet fizethetünk a közjegyzőnek, de van néhány kivétel

FN - Magazin - 2019, június 16 - 20:08

Szécsényi-Nagy Kristóf hozzátette: a lakásvásárlásoknál a jelzáloghitel-szerződéshez kapcsolódó kötelezettségvállaló nyilatkozat díja a közjegyzői szerződés szokásos munkadíjának 30 százaléka lesz az eddigi 50 százalék helyett.

A nyugdíjkorhatárt betöltöttek az öröklési, tartási és életjáradéki szerződések megkötésénél 25 százalék díjkedvezményt kapnak az eddigi közjegyzői munkadíjhoz képest. Felére csökkentik a díjat a szociális vagy egészségügyi okok miatt közjegyzői közreműködésre szorulóknál, például látássérültek vagy kórházban fekvő betegek esetében az egyoldalú jognyilatkozatoknál, meghatalmazásoknál vagy végintézkedéseknél.

A nagycsaládosok – akik közjegyzővel készíttetik az ingatlan-adásvételi szerződést – a szokásos munkadíjból 25 százalék kedvezményt kapnak. Az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig, ha az illetéktörvényben támasztott egyéb feltételeknek is megfelelnek, a szerződés elkészítéséért járó munkadíj felét kell kifizetniük – idézte az MTI a kamara szakügyvezetőjét.

Többszöri halasztás után ugyanakkor júliustól több tétel is kedvezőtlenül változik. A közjegyzői munkadíj mértéke 200 millió forint ügyértékig 4500 forinttal emelkedik. Ha az ügyérték nem állapítható meg, akkor a munkadíjat a közjegyzői tevékenységre fordított idő alapul vételével kell számítani. Az egy óráért felszámítandó munkadíj pedig 1500-ról 5500 forintra nő.

Kiemelt fotó: MTVA / Faludi Imre 

Kategóriák: Zöld hírek

Íme 10 növény, amit nem bírnak a szúnyogok

Vannak olyan emberek, akik egy pillanatot sem tudnak úgy kint tölteni, hogy ne marják őket össze azonnal a szúnyogok. Ezek a kellemetlen rovarok meleg időben mindenhol ott vannak, és megkeserítik sokak szabadban töltött pillanatait. Egyesek szúnyogriasztó spray-vel védekeznek ellenük, de nem mindenki szereti a vegyszereket. Nekik nyújthatnak segítséget azok a növények, amelyeknek szúnyogriasztó hatása van. Ezekből gyűjtötte össze a 24.hu néhányat.

Levendula

Ezernyi jó tulajdonsága van közkedvelt virágunknak, többek közt ismert tény róla, hogy kiváló molyűző. A molyokon kívül azonban a legyeket, szúnyogokat is távol tartja. Napfény, kevés víz, s máris búcsút inthetünk a kellemetlen vendégeknek.

Citromfű

Friss, citromhoz hasonlító illatát mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát onnan, hogy a citromfű a leggyakrabban használt természetes összetevő a szúnyogriasztókban. Azt már kevesebben tudják, hogy az élő növény is hatékony a kártevők ellen. Ültessünk kis cserépbe és tegyük az ablakba, teraszra, de levelét tenyerünkben összedörzsölve, magunkra oszlatva is alkalmazhatjuk. Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.

Bársonyvirág, más néven büdöske

A bársonyvirág elnevezést finom tapintású szirmai miatt, a büdöske nevet pedig igencsak kellemetlen illata miatt kapta a virág, ami jó szolgálatot tehet nekünk a szúnyogok ellen, hisz épp úgy, ahogy mi nem bírjuk, a rovarok sem kedvelik a büdöske illatát. A benne található vegyület a rovarirtók egyik alapanyaga. Kiváló terasznövény. Cserepekbe ültetve remekül mutat majd, vidám színével feldobja a környezetét, a szúnyogokat pedig távol tartja.

Muskátli

Hasonlóan jó szolgálatot tehet nekünk a muskátli is. Balkonnövényünk csodásan pompázik nekünk a teraszon, az ablakban, s bónuszként távol tartja a darazsakat, szúnyogokat is.

Macskamenta, csobormenta, borsmenta

Mi emberek nagyon kedveljük a menta illatát, de a rovarok nem. Erős rovartaszító növények, így a mentafélék is kiválóan alkalmasak arra, hogy távol tartsák a repülő betolakodókat. Akaszthatunk kisebb csokorban az ablak, ajtó köré, de ültethetünk is belőle cserépbe. Egyiket sem bánjuk meg.

Bazsalikom

Fűszernövényként él a köztudatban, előszeretettel használjuk olasz ételek ízesítésére, azonban az ablakpárkányra cserepekben elültetett egy-két csokor bazsalikomot nem csak az ételeknél tudjuk majd használni. Erős illatú növény, aminek hatása morzsolás nélkül is érződik, így a rovarokat távol tartja.

Rozmaring

A rozmaring is ismert fűszer és gyógynövény. Minden része kifejezetten aromás illatú, amit a rovarok nem kedvelnek. Kerti sütögetések alkalmával a szárnyas hús ízesítése mellett a tűzbe is dobhatunk egy-egy ág rozmaringot, illata a füst közelében biztosan távol fogja tartani a szúnyogokat.

Körömvirág

A körömvirág sokféleképpen használt gyógynövény. Nagyszerű választás a szúnyogok visszaszorítására. Ez a virág is tartalmaz olyan vegyületet, ami számos rovarriasztóban megtalálható, egyedi aromája van, amit a szúnyogok visszataszítónak találnak. A kis színes virágok egyébként szépek, és remekül mutatnak bármilyen virágágyásban. Érdemes az otthon köré ültetni, s a szúnyogok kevésbé akarnak majd közelebb merészkedni.

Kakassarkantyú, szúnyogűző

Már a neve is sokatmondó! Igénytelen, egynyári balkonnövény, jól kombinálható vidám színű virágokkal, de akár magában is mutatós. Leveleinek citrusos illata van, ezzel tartja távol a szúnyogokat.

Dohányvirág

A pillangók kedvelik, a szúnyogok viszont messziről kerülik a fehér, rózsaszín vagy lila színű, csillag formájú szépséges dohányvirágot, ugyanis erős illatukat nem bírják a vérszívók. Jó barátja lesz a virág minden kertésznek, aki alkonyatkor még tenne-venne a kertben. Ha dohányvirág van a közelben, a szúnyogok nem fogják zavarni a munkában.

forrás: 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Heti Tarot - A felismerés hete előtt állunk

Harmonet - 2019, június 16 - 15:05
A Tarot az egyik legősibb sorselemző módszer. Rákérdezhetsz vele a saját jövődre, de csoportokéra is. Sokat segít a döntésekben. KaLily cikke elárulja, mit érdemes felismerned a következő héten és minek érdemes ellenállni.
Kategóriák: Zöld hírek

Szakszervezet: nem tartják be a hőségriadóra vonatkozó szabályokat a Suzuki-gyárban

FN - Magazin - 2019, június 16 - 11:03

A szakszervezet szerint nem tartják be a hőségriadóra érvényes szabályokat az esztergomi Suzuki gyárban – erről a Mérce ír.

A Vasas Szakszervezeti Szövetségbe tartozó E. S. Autóipari Szakszervezetnek több alkalmazott jelezte, hogy a cég figyelmen kívül hagyja a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendeletet, ami szerint „a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését”.

A rendelet előírja, hogy 24 fok felett óránként 5-10 perces pihenőidőt kell beiktatni, biztosítani kell, hogy a munkavállalók fokozatosan hozzászokjanak a meleghez, és legalább félóránként 14-16 fokos védőitalt kell biztosítani.

A szakszervezet szerint voltak olyan munkahelyek a gyárban, ahol a 33 fokot is meghaladta a hőmérséklet. Miközben a hőségszüneteket nem tartották be, annyit sem tettek meg, hogy a dolgozók számára palackokban juttassanak a munkahelyekre vizet. Az érdekképviselet úgy véli, mindenki életét megnehezíti, hogy a Suzuki mondvacsinált kifogásokkal gátolja a munkaügyi kapcsolatok normális mederbe terelését, miközben figyelmen kívül hagyja a munkavállalói érdekeket.

A szakszervezet a munkavédelmi szabályok haladéktalan betartására és az óránkénti szünet elrendelésének felülvizsgálására szólította fel a munkáltatót.

Kategóriák: Zöld hírek