Zöld hírek

Heti szexhoroszkóp 2021.június 11-től 17-ig

Harmonet - 2021, június 11 - 07:00
Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
Kategóriák: Zöld hírek

Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-06-11

Harmonet - 2021, június 11 - 07:00
Ma érdeklődő hangulatban leszünk, szívesen beszélgetünk a barátainkkal és örülünk az új híreknek, pletykáknak. Ha tehetjük, akkor szervezzünk egy baráti találkozót, - üljünk be egy kellemes kávézóba egy kis eszmecserére. Ma vigyázzunk a zsírokat, olajokat tartalmazó ételekkel, - ragadnak ránk a kilók. Ma jobban felszívódnak a zsírok, ezért jobb, ha egyáltalán nem eszünk nehéz ételeket. A legjobban akkor járunk, ha nyers salátákat eszünk, öntet nélkül.
Kategóriák: Zöld hírek

Ön mire költené a 3 milliós Otthonfelújítási támogatást?

FELMÉRÉSRE KERÜLT AZ ÉPÍTŐIPAR

A hazai építőanyag-kereskedelmi hálózat megbízásából az újHÁZ Centrum átfogó felmérést készített 2021. április 13-16. között, melynek legfőbb célja az volt, hogy betekintést nyújtson a fenntartható építőipari megoldások megítélésébe, valamint az igénybe vehető állami támogatásokkal kapcsolatos tájékozottságba. A vizsgálatban 1339, 18-59 éves kor közötti, különböző státuszú és lakhelyű személy vett részt okostelefonja segítségével, ugyanis a lekérdezés online zajlott.

A FELMÉRÉS EREDMÉNYEI

Az eredmények rámutattak arra, hogy a megkérdezett magyarok többsége (82%-a) költségesnek tartja a zöld megoldások (pl. napelemes rendszerek) integrálását, mégis a válaszadók több, mint felének (54%-ának) fontos szempont az építkezések, felújítások alkalmával a környezettudatosság. Közülük 7% nyilatkozott úgy, hogy a környezetvédelem elsődleges szempont az építkezés, felújítás során.

Napelemes rendszerek telepítése, cseréje

A felmérésből az is kiderült, hogy melyek a legnépszerűbb alkalmazott, vagy alkalmazni kívánt fenntartható építészeti-, illetve energetikai megoldások. A környezetbarát energetikai technológiák közül egyértelműen a napelem-telepítés (91%) volt a legnépszerűbb, de sokan választanák a hőszigetelést (87%), napkollektor telepítését (79%) vagy hőszivattyú rendszer kialakítását.

MIT HOZ A JÖVŐ AZ ÉPÍTŐIPARBAN?

A felmérést végző cég tapasztalatai alapján az iparág jövőjét az állam beavatkozása mellett a fenntarthatóság fogja meghatározni. Ennek okán kiemelten fontos a hazai lakosság folyamatos edukálása. Szükségszerű, hogy a társadalom tisztában legyen a legújabb technológiákkal és azok jelentette környezetkímélő hatásokkal. El kell magyarázni az építkezők, felújítók számára, hogy ugyan jelenleg egy magasabb árkategóriát képeznek a zöld megoldások, viszont azok megtérülése és környezetre gyakorolt hatása sokkal kedvezőbbek. Ilyen technológia például a napelemes rendszer is, ami egy egyszeri nagy beruházást követően évtizedekre megszabadítja tulajdonosát a villanyszámlától úgy, hogy a háztartás által felhasznált, a napelemek által biztosított energia semmilyen károsanyag-kibocsátással nem jár!

Kategóriák: Zöld hírek

Változtatási tilalmat rendelnének el Szentendrén

FN - Magazin - 2021, június 10 - 17:00

Az építésügyi jogszabályok változása elsősorban az ingatlan-befektetők érdekeit érvényesíti, és a törvényhozók nem vesznek tudomást arról, hogy ezekkel milyen folyamatokat indítanak el, hogy döntéseik a települések élhető és fenntartható fejlődését veszélyeztetik

– nyilatkozta Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a város internetes oldalán, ahol azt is bejelentette, hogy a település egyes területein hamarosan változtatási tilalmat rendel el az önkormányzat.

Az előterjesztést jövő héten tárgyalja a képviselő-testület.

A polgármester szerint a korlátozás kényszerű lépés, mert olyan tervekről szereztek tudomást, amelyek később visszafordíthatatlan hatással lehetnek a városra. Bár az építéshatósági jogkörök a területileg illetékes kormányhivatalhoz kerültek, így az önkormányzatnak nincsenek pontos adatai a tervezett, engedéllyel rendelkező vagy folyamatban lévő építkezések számáról, de a tervezők tájékozódásából, a telekalakítás iránti érdeklődésekből tudható, hogy két újabb lakópark építésének a terve is foglalkoztatja az ingatlan-befektetőket.

A testület elé kerülő javaslat szerint a változtatási tilalom nem fogja érinteni azokat az ingatlanokat, amelyeken a jelenlegi szabályok szerint is csak egy lakóház vagy üdülő létesíthető.

Az új szabályozással azt próbálják legalább átmenetileg megállítani, hogy egy-egy telken többlakásos társasházak, az egyedi családi házas környezettől eltérő, azt jelentősen túlterhelő ikerházak, üdülők épüljenek.

A polgármester szerint a város infrastruktúrája már a jelenlegi lakosságszámot sem tudja megfelelő színvonalon kiszolgálni. Hosszú évek óta fennálló probléma, hogy a város lélekszámának gyors növekedésével nem képes lépést tartani az infrastruktúra fejlesztése, a közművek, az úthálózat korszerűsítése, a gyermekintézmények bővítése, a városvezetés ezért fontosnak tartja, hogy lassítsák lélekszám-növekedést.

Hasonló intézkedést jelentettek be a napokban Győrben. A fideszes polgármester, Dézsi Csaba András döntése az építési szabályzat módosításának elfogadásáig, de legfeljebb három évre marad érvényben.

The post Változtatási tilalmat rendelnének el Szentendrén first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Az ivóvizünk egyelőre nincs veszélyben, de folyóinkban már ott van a mikroműanyag

A magyar ivóvízbázis egyelőre nincs veszélyben, de a hazai folyók közül a Felső-Tisza nemzetközi összehasonlításban is súlyosan szennyezett, míg Budapestnél egy-egy pontminta adataiból az látszik, hogy ötödével emelkedik a szennyezés a város alatti szakaszon – összegezte Jurecska Laura környezetkémikus, az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének tudományos munkatársa a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően oldalon szerdán közzétett cikkében. A vizeink mikroműanyag-szennyezettségével foglalkozó cikkben Jurecska Laura kiemelte: a műanyagokkal együtt olyan egészségre káros adalékanyagok is megjelennek vizeinkben, amelyeknek a veszélyeire az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet. Jelenleg azonban sem rendszeres mérések, sem ezekre épülő egészségügyi kockázatelemzés nem készül, ahogy nincs szó a szennyezés lehetséges mérsékléséről sem. A vízhálózatban használt anyagok, csövek kopása is szennyezőforrásnak tekintendő, ennek mértékéről sem ismerünk még átfogó hazai kutatást – tette hozzá.

Az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének tudományos munkatársa kifejtette: a mikroműanyagok, az 5 milliméternél kisebb plasztikdarabkák, mindenhol egyre növekvő mennyiségben fordulnak elő a levegőtől kezdve vizeinken át a talajig, és egyre nagyobb mértékű egészségügyi és környezeti kockázatot jelentenek. Bár átfogó felmérést egyelőre nem publikáltak hazai vizeink mikroműanyag-szennyezettségéről és annak trendjeiről, egy-egy adat már rendelkezésre áll. Egy nemzetközi tanulmány szerint éves szinten 90 ezer darab mikroműanyag-részecskét visz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt, ezzel szemben aki csak és kizárólag csapvizet iszik, az csupán 4 ezer műanyag darabkát “iszik meg” – mutatott rá. Mint írta, a Duna már Ausztriából szennyezetten érkezik és Budapestnél tovább romlik.

Osztrák vizsgálatok alapján a Duna által szállított mikroműanyag mennyisége évente 530-1500 tonnára becsülhető. A magyar főváros pedig mintegy ötödével emeli a Duna mikroműanyag-szennyezettségének szintjét. “Nemzetközi összehasonlításban ez sajnos nem számít meglepőnek: a nagy esőzések során a burkolatokról bemosódó csapadék és a szennyvíztisztító telepek egyaránt jelentős forrásai a szennyezésnek” – írta, hozzátéve, hogy mivel a főváros ivóvize parti szűrésű kutakból kerül ki, gyakorlatilag a Duna vize az ivóvíz forrása. A folyó vize homokos, kavicsos vízáteresztő rétegeken halad át, így azt maguk a vízáteresztő rétegek, illetve azok baktériumközössége egyaránt tisztítja. Ennek köszönhetően a főváros ivóvízbázisa egyelőre nem tekinthető veszélyeztetettnek. A környezetkémikus a Felső-Tisza szennyezettségét katasztrofálisnak nevezi írásában. “A Tisza vizében mért értékeket még nemzetközi szinten is jelentősnek ítélik a szakemberek. Számításaik szerint óránként több millió mikroműanyag úszik le a Felső-Tiszán” – jegyezte meg.

Jurecska Laura szerint a probléma elsődleges forrása – nem felmentve a hazai szennyezőket – az ukrán és román oldalról érkező hulladék. “Bár a vízügyi szakemberek és a civilek együttesen évente több tonna szeméttől tisztítják meg a folyót, ez inkább folyamatos – de rendkívül fontos – kármentesítés. Hosszú távon megoldást csakis a hatékony környezetvédelmi diplomácia, a magyar, ukrán és román hatóságok együttműködése hozhat.” Jurecska Laura szerint kiemelt figyelmet érdemel a Rába vizének szennyezettsége is. Három évvel ezelőtt itt 1 köbméter vízből 12,1 darab mikroműanyagot mutattak ki, amely naponta akár több mint 20,7 millió részecskét is jelenthet. Valamivel kedvezőbb a helyzet a Balaton és fő táplálója, a Zala esetében, ahol a köbméterenkénti mikroműanyag mennyisége 5-10 közötti.

“Hazánk vizeinek mikroműanyag-szennyezettségéről egyelőre viszonylag keveset tudunk, a már rendelkezésre álló adatok nemzetközi eredményekkel való összevetését pedig nagyon megnehezíti – sokszor el is lehetetleníti – az, hogy nincs egységes, mindenki által elfogadott módszertan a mintavételezésre és a mérésre. Amíg ez meg nem valósul, addig arra sincs mód, hogy akár ivóvízre, akár a felszíni vizek minőségére vonatkozóan határértékeket állapítsanak meg a szakértők” – írta. A környezetkémikus szerint fontos lenne, hogy minél előbb megvalósuljon egy átfogó felmérés, amelynek segítségével a helyzetről nemcsak pillanatképet kapunk, hanem láthatóak az esetleges változások is. “Az kijelenthető, hogy a hazai ivóvíz biztonságos, a benne kimutatható mikroműanyagok mennyisége még nem éri el a kockázatos mértéket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy kevésbé szennyezett forrásokból nyerjük az ivóvizet, de a probléma már nálunk is felütötte a fejét” – állapította meg végül a környezetkémikus.

“Ne várjuk azt, hogy a problémát kizárólag az ivó- és szennyvízkezelés technológiájának fejlesztésével képesek leszünk megoldani. Továbbra is szükséges a műanyagokhoz fűződő viszonyunk radikális újragondolása, a körforgásos gazdaságra történő mielőbbi áttérés, valamint a határokon átívelő szennyezés együttműködésen keresztül történő kezelése” – hangsúlyozta szerdán megjelent cikkében Jurecska Laura.

Kategóriák: Zöld hírek

Így kerülhetjük el a digitális átállás buktatóit

FN - Magazin - 2021, június 10 - 12:15

A digitális transzformációt (DT) célzó projektek jelentős része már a kezdetkor megbicsaklik, mert sokkal több területet kell koordinálni, és jóval nagyobb erőfeszítést kell tenni érte, mint amire a legtöbben elsőre számítanak. Ugyanis nemcsak a technológia és az adatkezelés, hanem a munkafolyamatok és a szervezeti felépítés sem maradhat érintetlenül – emelte ki blogján az Invitech.

Kévés Tibor

Ha a projektet egy repülőgéphez hasonlítjuk, akkor a technológia a digitális átalakulás motorja, az adatok jelképezik az üzemanyagot, a munkafolyamatok megfelelnek az irányítási rendszernek, a szervezeti változás képessége pedig a maga a futómű.

„A hétköznapokban a digitális transzformáció elemei közül kiemelhető például a papírmentes iroda, a home office vagy a digitális tanrend. Egyre többen intézzük a pénzügyeinket az online térben, egyre többet vásárolunk az interneten, de idesorolható az ipar 4.0, a robotizáció és az automatizáció is. Minden vállalkozás érintett vagy érintett lehet a jövőben. A technológiai és automatizációs fejlesztésekkel csökkenthetők a költségek, növelhető a hatékonyság, és ezáltal jelentős versenyelőnyre tehetnek szert azok, akik élnek a digitális transzformáció lehetőségével” – mondta Kévés Tibor, az Invitech presales csoportvezetője.

Kihívás vagy lehetőség?

„Egyszerre kihívás és egyszerre egyedi lehetőség, amivel minden cégnek érdemes élnie. Kihívás azért, mert a jól megszokott analóg folyamatokat digitális folyamatokká kell átalakítani. Egyre többször találkoznak a vállalatok olyan versenytársakkal, amelyek már alkalmazzák ezeket a fejlesztéseket, és sokkal hamarabb reagálnak a gazdasági kihívásokra, mint adott esetben ők. Ugyanakkor a digitális transzformáció olyan lehetőség, amivel profitot maximalizálhatnak a cégek, és a költségcsökkentés és hatékonyságnövelés mellett sokkal gyorsabb reakcióidőre tehetnek szert” – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó Elképesztő adatmennyiség: Magyarországon is növekszik az adatközpontok iránti igény A digitalizáció egyre gyorsabb ütemű terjedése hatalmas méretű adatmennyiség-növekedéssel jár.

A technológia rohamléptékű fejlődésével az új megoldásokban rejtőző potenciál is egyre nő. Miközben számos technikai megoldást egyre könnyebb használni, ezzel párhuzamosan egyre nehezebb átlátni, hogy egy adott fejlesztés hogyan járul hozzá az átalakulási lehetőségekhez, és miként integrálható a meglévő rendszerekkel.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy számos vállalat technológiai lemaradásban van – például az örökölt, nehezen alakítható megoldásaik miatt. Eközben sok cégnél úgy érzik, hogy a saját IT-osztályuk nem képes jelentős változásokat előidézni. Sokszor ennek az az oka, hogy az informatikai csapat kapacitását az üzemeltetés és a működés fenntartása köti le.

 • Üzleti tipp: ezeket a problémákat csak olyan szakemberek segítségével lehet megoldani, akik mélységben ismerik a fejlesztési lehetőségeket, és kéz a kézben tudnak dolgozni az üzleti oldallal. Minden innovációs javaslattal valós üzleti értéket kell felmutatniuk, továbbá egyensúlyozniuk kell az innováció és a technológiai lemaradás behozása között.
Ne dobjuk ki az adatokat az ablakon

Nem kérdés, hogy a változáshoz sokkal jobb adatminőségre és analitikára van szükség, így meg kell oldani a rengetegféle forrásból származó, eltérő struktúrájú és formátumú adat fogadását, feldolgozását és integrálását.

 • Üzleti tipp: a legtöbb vállalkozás tisztában van vele, hogy saját adatminőségük nem megfelelő, sokszor mégsem jelölnek ki dedikált felelőst erre a területre, inkább a technikai megoldásaikat hibáztatják. Pedig valakinek át kell gondolnia, hogy milyen adatokra van szükség most, és mi lesz a helyzet a transzformáció után. Sőt, meg kell győznie a vállalat munkatársait, hogy az adatok előállítójaként és felhasználójaként is működjenek.

További részletekért olvassa el az Invitech összefoglalóját, amelyben Kévés Tibor bemutatja a digitális transzformáció további előnyeit és a vállalatokra gyakorolt hatásait is.

The post Így kerülhetjük el a digitális átállás buktatóit first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Az Amazonas őslakosai ötezer éve élnek a környezetük megváltoztatása nélkül

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A szakértők Peruban a talaj rétegeit vizsgálták az emberi hatások mikroszkopikus, fosszilis nyomai után kutatva. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt eredményeik szerint az erdőket a történelem előtti korban “nem vágták ki, nem művelték meg, vagy változtatták meg más módon”. A kutatást vezető Dolores Piperno, a panamai Balboában lévő Smithsonian Trópusi Kutatóinézet munkatársa és kollégái szerint a bizonyítékok segíthetnek a modern természetvédelemben, ugyanis megmutatják, hogyan élhetnek az emberek az Amazonas-vidéken úgy, hogy megőrzik hihetetlenül gazdag biodiverzitását. Az új felfedezések információt szolgáltattak ahhoz a jelenleg is tartó vitához, mely arról szól, hogy az amazóniai őslakosok milyen mértékben formálták ezt a hatalmas, változatos vidéket – írja a BBC hírportálja.

Egyes szakértők szerint a területet aktívan, intenzíven formálták az itt élők, mielőtt az európai ember megérkezett Dél-Amerikába. Bizonyos vizsgálatok szerint az esőerdőben jelenleg élő fafajokat is a prehisztorikus ember ültette. Piperno és munkatásai botanikai-régészeti feltárást végeztek, elemezték a talajrétegeket, hogy képet kapjanak az esőerdő történelméről. Peru északkeleti részének településektől távol eső részén három helyszínen vizsgálták a talajt. Mindhárom terület úgynevezett interfluviális zóna, vagyis legalább egykilométeres távolságban van bármilyen folyómedertől vagy árterülettől. Az ilyen erdők alkotják az Amazonas szárazföldi régiójának 90 százalékát, ezért tanulmányozásuk kulcsfontosságú az őslakosok hatásának vizsgálatához. Mindegyik üledékrétegben mikroszkopikus növényi kövületeket, úgynevezett fitolitokat kerestek.

Ezek apró jelzései annak, mi növekedett az erdőben több ezer éve. “Nagyon kevés nyomát találtuk az emberi hatásnak az elmúlt 5000 évben” – mondta Piperno. A szakértők kiemelték az őslakosok tudásának értékét, mely nagy segítség lehet az Amazonas biodiverzitásának megőrzésében. Segíthetnek például az újratelepítés és helyreállítás szempontjából legjobb fajok kiválasztásában.

Kategóriák: Zöld hírek

Elektromos autóbuszok érkezhetnek a Volánbuszhoz

 

A közlemény szerint így 100 szóló, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású, minimum 24 ülőhellyel, és egy feltöltéssel minimum 240 kilométert megtenni képes autóbusz beszerzésére írtak ki feltételes közbeszerzési eljárásokat. A pályázatok és a közbeszerzési eljárások eredményessége esetén Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben 6, a fővárosi agglomerációban pedig 40 jármű korszerűsítheti a járműállományt. A társaság célja az autóbusz-állomány zöldítése elektromos, illetve CNG-meghajtású járművek beszerzésével; ezek üzemeltetéséhez szükséges a töltőállomások kiépítése is. Ezért hozta létre a Volánbusz és az MVM Mobiliti Kft. a Mobiliti Volánbusz Kft.-t, és ehhez nyújt segítséget a Zöld Busz Program is – tették hozzá.

A budapesti agglomerációba kerülő e-buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak szolgálatba ennek megfelelően kék színű lesz és a fedélzeti kijelzőkön üzemel majd a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR) – közölték. A fejlesztés során kiépül az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges töltő-infrastruktúra is. A beruházások megvalósulása esetén évente több mint 3600 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás – írták. A közleményben Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kifejtette, a kormány a járványhelyzetben is kiemelt figyelmet fordít a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv végrehajtására, és az egyik sarkalatos elemként a közlekedés zöldítésére – tette hozzá.

“A Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatjuk a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken” – mondta. A Volánbusz tulajdonosi jogait gyakorló MÁV elnök-vezérigazgatója, Homolya Róbert a közleményben kifejtette: a MÁV-Volán-csoport célja a fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet- és utasbarát közlekedés biztosítása, 2050-re a kvázi klímasemlegesség elérése. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta: 2018-ban indították járműfiatalítási programjukat, amelynek keretében 866 autóbuszt szereztek már be, és 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka újul meg.

A helyközi elővárosi vonalakra hamarosan érkezik 204 MAN Lion’s City GL A23 csuklós autóbusz, illetve megérkezik a Volánbusz első, saját elektromos autóbusza is – mondta. 2021-ben 1665 alacsonypadlós és alacsony belépésű, szóló, csuklós, hosszított szóló, normál padlós és turista autóbusz beszerzése indul, az idén év végéig 700 új, hagyományos és elektromos meghajtású jármű kerül forgalomba – tette hozzá.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti anya és gyermek horoszkóp 2021.június 10-től 16-ig

Harmonet - 2021, június 10 - 07:00
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
Kategóriák: Zöld hírek

Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2021-06-10

Harmonet - 2021, június 10 - 07:00
Ma fontosak lesznek a kapcsolatok, örülünk, ha barátainkkal pletykálkodhatunk egy kicsit. Ki vagyunk éhezve az új információkra. A jó programoknak is örülünk, különösen egy mozi dobhatja fel a hangulatunkat. Végtagjainkat óvjuk, vigyázzunk a konyhai munkálatok során. A barkácsolást sem kíséri ma siker. Kezeinket kényeztessük kamillás krémekkel, gyógyító kamillás pakolást is tehetünk rá. Ma kezünk duplán meghálálja a gondoskodást.
Kategóriák: Zöld hírek

Meteorológus: egyre gyakoribbak és pusztítóbbak az óceáni hőhullámok

A nagy intenzitású tengeri hőhullámok gyakorisága 20-szorosára nőtt az iparosodás előtti időkhöz képest, amihez az ember okozta éghajlatváltozás jelentős mértékben hozzájárult – összegezte Lehoczky Annamária, meteorológus, éghajlatkutató a Másfélfok – Éghajlatváltozás közérthetően oldalon kedden közzétett cikkében. Modellszámítások szerint egy 3 Celsius-fokkal melegebb Földön 1-10 évente többször lehetnek olyan nagy tengeri hőhullámok, amelyek korábban jellemzően több száz, vagy ezer évente csak egyszer fordultak elő – olvasható Lehoczky Annamária cikkében. A meteorológus felhívja a figyelmet arra, hogy a tengeri hőhullámok, amelyek szokatlanul magas vízfelszíni hőmérsékleteket okoznak egy adott régióban, már ma is jelentős károkat okoznak a tengeri ökoszisztémákban, tömeges állománypusztulást, elvándorlást és az egész ökológiai rendszer átrendeződését idézve elő. A halállomány megtizedelődése és a fajok elterjedési területének eltolódása – túlhalászattal és szennyezéssel kombinálva – az élelmiszerbiztonságot is fenyegeti – mutat rá.

A globális felmelegedés hatására azért melegednek gyorsuló ütemben az óceánok, mert azok nyelik el a légköri többlethő oroszlánrészét. Lehoczky Annamária a cikkben felidézi, hogy az elmúlt évek egyik legjelentősebb hőhulláma “Blob” (azaz “Folt”) néven híresült el, a Csendes-óceán északkeleti térségében 2013 és 2015 között. Az átlagosnál melegebb vízben mérgező algavirágzás alakult ki, aminek hatására több kereskedelmi szempontból fontos halászterületet le kellett zárni. A táplálék csökkenésével a helyi lazac populációk drámaian visszaestek, és tömegével pusztultak el a tengeri madarak és fókák. Számos faj elterjedési területe pedig északabbra tolódott.

A Blob-hoz hasonló nagy tengeri hőhullámok a többi óceáni medencében is előfordultak az elmúlt évtizedben. A cikk szerint a műholdas tengerfelszín-hőmérséklet mérések kezdete óta (1981) több mint 30 ezer hőhullám fordult elő, és ezek közül a 300 legnagyobb esemény átlagosan 1,5 millió négyzetkilométert érintett, 40 napig tartott és a hőmérsékleti csúcs idején 5 Celsius-fokkal volt magasabb a vízfelszín hőmérséklete a megszokottnál. Emellett a kutatók azt is kimutatták, hogy a nagy tengeri hőhullámok gyakorisága, intenzitása és hossza megnövekedett az utóbbi négy évtizedben az összes óceáni medencében.

Összességében a nagy intenzitású események előfordulási valószínűsége 20-szorosára növekedett az ember okozta éghajlatváltozás hatására – mutat rá Lehoczky Annamária. “Számos tanulmány figyelmeztet, hogy az emelkedő üvegházgáz-kibocsátások miatt a jövőben várhatóan folytatódni fognak a már észlelt változások, sőt rosszabbodik a helyzet: az egyre erősödő klímaváltozás egyre gyakoribb, intenzívebb és hosszabb tengeri hőhullámokat fog eredményezni” – írja. “A jelenlegi kibocsátási trendek mentén haladva még ebben a században elérhetjük a 3 Celsius-fokos globális hőmérséklet emelkedést, aminek hatására az óceán nagy részén állandósulhat a hőhullámos állapot, ami katasztrofális hatással lehet az ökológiai rendszerekre” – figyelmeztet a meteorológus, hozzátéve, hogy azok a térségek kifejezetten sérülékenyek a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben, ahol a fajok nagy hányada a hőmérsékleti tolerancia küszöbének felső határán van. Ilyen hely például a Csendes-óceán délnyugati szegmense és az Atlanti-óceán középnyugati része.

Emellett azok a térségek is fokozott veszélynek vannak kitéve, ahol az éghajlati hatások mellett egyéb emberi tényezők – elsősorban a túlhalászat és szennyezés – is nyomást gyakorolnak az ökológiai rendszerekre. Ilyen terület az Atlanti-óceán középső és északkeleti része, valamint a Csendes-óceán északnyugati része. “Ha sikerülne a melegedés mértékét 1,5 vagy 2 Celsius-foknál korlátozni (amit a világ országai elviekben vállaltak a párizsi megállapodásban), akkor a nagy tengeri hőhullámokkal sújtott területeknek még lenne némi esélye regenerálódni egy-egy esemény után, ugyanis így az intenzívebb események visszatérési ideje 5 és 20 év között alakulna” – írja a szakértő, aki szerint ahhoz, hogy minél több egészséges tengeri ökoszisztémát megőrizzünk és elkerüljük az állandósuló hőstresszt az óceáni medencékben, a globális üvegházgáz-kibocsátások azonnali és nagymértékű csökkentésére van szükség.

Kategóriák: Zöld hírek

Jó hír annak, aki családos és napelemet telepítene

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Már egy alkalommal történt kiegészítés a 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet – a gyermeket nevelő családok Otthonfelújítási támogatásáról szóló program kapcsán, melyet a napokban egy újabb követett.  A módosítás a napelemet vásárlóknak kedvez ismét, ugyanis egy rendkívül fontos kiegészítés történt.

MÓDOSULT A KORMÁNYRENDELET – ÚJ LEHETŐSÉG A NAPELEMEK TELEPÍTÉSÉBEN

Korábbi cikkünkben is beszámoltunk már arról, hogy a napelemes piacon nagy felháborodást keltett, hogy egyedüli felújítási (fejlesztési) tételként a napelemre határoztak csak meg költségkorlátot. A napelemeket értékesítő vállalatok hangot is adtak ennek, és a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) támogatásával hivatalos levelet is intéztek az illetékes minisztérium felé. A rendeletben meghatározott bruttó 450 000 Ft/kWp értékhatár megemelése azért is lett volna indokolt, mert kis rendszerméretnél – ami többnyire a lakossági igény fő irányvonala is – csak alacsonyabb műszaki feltételekkel, rövidebb garanciaidővel valósítható meg a napelemes rendszerek kivitelezése.

A megkereséssel sajnálatos módon a minisztérium nem értett egyet, viszont most lehetőséget teremtett egy olyan megoldásra, ami kedvezhet a lakossági igényeknek úgy, hogy a műszaki tartalom is magas színvonalat képvisel. A Kormányrendelet 5. Támogatható építési tevékenységek 7. §-a kiegészült azzal, hogy a „Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén – a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazat kivételével – az abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.” Vagyis a tetőbe integrált napelemes rendszerek esetében nem szükséges figyelembe venni a hagyományos napelemes rendszer telepítésére vonatkozó értékhatárt. Ezzel pedig biztosítható már a lakosság számára a kisebb rendszereknél is, hogy a műszaki tartalom a legkiválóbb legyen.

TETŐBE INTEGRÁLT NAPELEMES RENDSZEREK

Sokan talán még nem ismerik a tetőbe integrált napelemeket, pedig ezeknek a fent leírt támogathatóságon túl is számos előnyük van. Ezek a napelemes rendszerek nem a cserepek fölé épített tartószerkezeten kapnak helyet, hanem közvetlenül a tetőszerkezeten, így gyakorlatilag egy síkba helyezkednek el a paneleket körül ölelő cserepezéssel. A tetőbe integrált rendszer kompakt kialakítást tesz lehetővé, mivel a modulkeret egyszerre rögzítőként is szolgál. A felszereléskor a panelkeretnél fogva a napelemeket egyszerűen csak rá kell akasztani a tetőlécekre, majd a modulokat nút-féderes csatlakozással egymásba lehet tolni, és végül csavarkötéssel rögzíteni. Így nincs is szükség további rögzítő keretre. Mindez némiképp esztétikusabb megjelenést is kölcsönöz az ingatlannak, másrészt pedig felszámolja annak kockázatát, hogy a viharos szél a napelemek alá kapjon.

Mivel a tetőbe integrált napelemek alá nem kell cserepet helyezni, viszont a modulok biztosítják a megfelelő tetőfedést és a beázás elkerülését, így gyakorlatilag két legyet ütünk egy csapásra! A Kormányrendelet kiegészítése alapján feltételezhetjük, hogy a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazat kilowattonkénti egységköltsége magasabb, mint a hagyományos rendszerekre megszabott érték, viszont számos extra költséggel nem kell számolni. Gondoljunk csak bele: a napelemek viszonylag nagy felületük révén jelentős mennyiségű cserép felhelyezését teszik szükségtelenné, továbbá a panelek rögzítéséhez nincs szükség különleges tartószerkezetre sem. Ezzel a kialakítással pedig nemcsak a szükséges anyagráfordítás csökken, hanem a telepítési idő is!

Kategóriák: Zöld hírek

A járvány alatt a harmadával nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona, Mészáros Lőrinc egy év alatt 185 milliárddal gyarapodott

FN - Magazin - 2021, június 10 - 05:00

185 milliárd forinttal nőtt egyetlen év alatt Mészáros Lőrinc vagyona, közben az ország főbankára, Csányi Sándor OTP-vezér „csak” 110 milliárddal tudott gyarapodni, így át kellett adnia a leggazdagabbak listáján a vezető helyet a miniszterelnök felcsúti barátjának – ezt hozta ki a 2020-as eredményekből a magyar vállalkozók vagyonosodását húsz éve vizsgáló Szakonyi Péter és csapata a 100 leggazdagabbat listázó kiadványban. Csányi egy évtizeden át vezette a toplistát megszakítás nélkül, Mészáros tempóját azonban nem tudta tartani azzal együtt sem, hogy az OTP-részvények már magukhoz tértek a pandémia okozta megrázkódtatásból.

Mészárosnak csak az Opus Global Nyrt. és a három bankból összeolvasztott Magyar Bankholding (Budapest Bank, MKB, Takarékbank) révén 260 milliárdra tehető a vagyona, építőipari érdekeltségei tavaly rekordokat döntögettek, és az is előnyére válik, hogy alkalmasint megmenekül veszteséges befektetéseitől. Az állami tulajdonú MVM például megszabadította a Mátrai Erőmű Zrt.-től, amely 42 milliárd forint veszteséggel csúfította volna a képet, ha a portfóliójában marad.

A leggazdagabb üzletemberek rangsora és becsült vagyona milliárd forintban, zárójelben a 2020-as vagyon:

 1. Mészáros Lőrinc 455 (270)
 2. Csányi Sándor 420 (310)
 3. Gattyán György 305 (280)
 4. Felcsuti Zsolt 246 (187)
 5. Veres Tibor 230 (160)
 6. Bige László 201 (112)
 7. Széles Gábor 181 (170)
 8. Szíjj László 177 (120)
 9. Jellinek Dániel 170 (115)
 10. Kasza Lajos 121 (113)

A top tíz szereplői az előző évhez képest nem változtak, csak a sorrend borult fel helyenként. Látványosan növekedett a két éllovason kívül Bige László műtrágyakirály vagyona, nemrég még arról cikkeztünk, hogy felére apadtak a javai, most azonban megint 200 milliárd forintnál tart a számláló. A pétisóra a járvány alatt is nagy kereslet mutatkozott, és közben a kriminalisztikai szál is halványult a milliárdos ügyében. A szolnoki üzemlerohanásra okot adó környezetkárosítás gyanújától, úgy tűnik, megszabadultak, ugyanakkor Bige vesztegetési ügyében a nyomozás még folyamatban van.

Összességében a tíz leggazdagabb magyar vállalkozó vagyona 669 milliárd forinttal nőtt egy év alatt.

Ez több, mint amennyi 2002-ben az első száz összesített vagyona volt: az akkori 632,4 milliárdhoz képest most 5586,7 milliárd összvagyont becsült Szakonyi stábja. Az első tíz pedig ennek csaknem felét mondhatja magáénak, Mészárostól Kasza Lajosig a vagyonokat összeadva 2506 milliárd forint jött ki.

Mészáros és a Magyar Bankholding húzta a milliárdosokat

Csak tavaly került fel a gazdaglistára Vida József, a TV2 megszerzésével, és mindjárt a 33. helyre, most a bankholding létrehozása még magasabbra, a 18. helyre röpítette. Vagyonát az egy évvel korábbinak csaknem a duplájára, 64,5 milliárd forintra teszik, miután ő rendelkezik a legnagyobb, 9,6 százalékos részesedéssel a 744 milliárd forint értékűre becsült holdingban. A 48 éves bankár a pénzügyek mellett bicskei birtokán lovakat tenyészt, két ebtenyésztő egyesületnek is az elnöke, és közben Ruzsa Magdival ír receptkönyvet – villantja fel szabadidős tevékenységeit a kiadvány.

Vida üzlettársa, Gál Miklós – aki nemrég még a Mészáros-féle Opus Global vezérigazgatói székében ült – ugyancsak a toplistára került, újoncként mindjárt az előkelő 32. helyre. A bankmonstrumban közvetett tulajdonrészét bő 6 százalékra, teljes vagyonát 41,5 milliárd forintra becsülik. Ezzel megelőzte Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét is, aki ingatlanbefektetései révén egy év alatt 3,2 milliárddal növelte a vagyonát, a 39 milliárd forint ezúttal a 37. helyre volt elég.

A százas listára Gállal együtt hét új milliárdos került fel. Közülük az építőiparban utazik Balázs Attila, aki az 57. helyre katapultált 27 milliárddal. A székelyföldről származó üzletemberhez köthető a Bayer Construct, amely olyan hatalmas állami beruházásokban vett már részt, mint a Puskás Stadion építése, és benne volt a balatonfűzfői lőporgyár kivitelezésében is. A vállalatcsoport az alapanyaggyártástól az üzemeltetésig a teljes vertikumot átfogja, az állami támogatással épült hatalmas térkőgyárukról korábban írtunk. A Viastein termékeit nem csak állami beruházásoknál használják előszeretettel, Mészáros Lőrinc hansági luxus vadászházához is ezeken a térköveken át vezet az út.

Balázstól alig leszakadva, 20,9 milliárd forinttal bekerült a leggazdagabbak közé Keszthelyi Erik, a Hungarikum Biztosítási Alkusz cégcsoport alapítója is. Ez a magyar biztosításközvetítő piac legnagyobb szereplője, a vállalkozásba 2018-ban szállt be Mészáros Lőrinc 50 százalék erejéig.

Szintén újonc Gödry Zoltán és Gregorics László, a balatonboglári vállalkozók 19,9 milliárddal a 75. helyre kerültek. Élőhalak kereskedelmétől indultak, de később a fagyasztott termékekre nyergeltek át, és most már jelentős élelmiszer-kereskedőnek számítanak.

Az alsóházban a feltörekvők és a kegyvesztettek

Nem tűnt el teljesen az elitklubból a 2015-ben kegyvesztetté vált Simicska Lajos és üzlettársa Nyerges Zsolt sem. Nyerges említésre érdemes magyarországi vállalkozása a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt., ebből azonban nem következne 35 milliárdos vagyon. Szakonyiék azt írják, hogy Nyerges 2018-ban eladta vállalati befektetéseit, tőkéjét főként ingatlanokba fektette itthon és külföldön, Bécsben és Londonban vásárolt be. Az üzlettől visszavonuló Nyergesnél hátrébb végzett egy sor nagy név, például Hernádi Zsolt Mol-vezér, aki 27,5 milliárdnál tart. Ő is nagyot lépett tavaly óta: 9,2 milliárd forinttal gyarapodott.

Nyerges mögött végzett 26 milliárddal Jászai Gellért is, aki a 4iG Nyrt.-vel hasít az informatikai piacon. A cég a befutók között volt a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. által kiírt 15 milliárdos közbeszerzésen, ők építhetik ki a jegybanknak a teljes magyar készpénzforgalom logisztikai hátterét biztosító rendszert, és nyertek például a külügyi tárca kibervédelmi pályázatán. Emellett megállapodtak a Digi megvételéről, egy másik akvizíció révén pedig a műholdas távközlési meghatározó szolgáltatóvá válhat a cég.

Simicska Lajos, az egykori Fidesz pártpénztárnok, majd főoligarcha vagyonát még mindig 23,8 milliárd forintra teszik a lista szerkesztői, bár egyetlen túlélő cége a kecske és juhtenyésztéssel foglalkozó Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. Simicska ezzel egyébként éppen csak megelőzi Sánta Jánost, aki a dohánybizniszben hasít évek óta. A Lázár János volt kancelláriaminiszter holdudvarához tartozó hódmezővásárhelyi üzletember a többi között a trafikellátás monopóliumával rendelkező Országos Dohányboltellátó Zrt.-ben érdekelt közvetetten, és mint írtuk, 2020-ban rekord profitot hozott ez a cég.

Habony lejjebb csúszott

Némi változást mutat a befolyásbarométer – amelyet tizenegy politikai elemző véleménye alapján állítanak össze évről évre – az előző évi listához képest: kihullott az első tízből Habony Árpád, Matolcsy György jegybankelnök pedig három helyet csúszva a hetedik lett. Megelőzi őt immár a járványvédelmet is vezénylő Pintér Sándor belügyminiszter, az állami propagandafelelős Rogán Antal és Szijjártó Péter külügyminiszter. Ugyancsak lejjebb csúszott Varga Mihály pénzügyminiszter, őt megelőzi már Garancsi István, a miniszterelnök kötélbarátjaként emlegetett vállalkozó, aki az építőipartól az ingatlanbizniszen keresztül a kaszinókig mindenütt nyerő ember. A gazdaglistán egyébként egyet lépett előre, 67 milliárd forinttal most már a 14.

Kapcsolódó Garancsiék 8,3 milliárd forintot vesznek ki a volt Vajna-kaszinókból Csak néhány hétig voltak zárva.

A vezető trió évek óta változatlan, a miniszterelnököt Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc követi. Az első ötvenbe az ellenzéki politikusok közül hárman jutottak be: Karácsony Gergely főpolgármestert a 22., Gyurcsány Ferenc DK-elnököt a 27. legbefolyásosabb személynek tartják az elemzők, felesége, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje és az Európai Parlament alelnöke, Dobrev Klára a 34. helyre futott be. Dobrevhez hasonló újonc a listán Vaszily Miklós, a NER médiaguruja, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, míg a mezőhegyesi száműzetését töltő Lázár János egykori kancelláriaminiszter 48. a listán.

A legbefolyásosabbak tízes listája:

 1. Orbán Viktor
 2. Csányi Sándor
 3. Mészáros Lőrinc
 4. Pintér Sándor
 5. Rogán Antal
 6. Szijjártó Péter
 7. Matolcsy György
 8. Garancsi István
 9. Varga Mihály
 10. Kubatov Gábor

The post A járvány alatt a harmadával nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona, Mészáros Lőrinc egy év alatt 185 milliárddal gyarapodott first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Hagyományos napelem vagy napelemes tetőcserép?

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

LE FOGJA-E VÁLTANI A NAPELEMES TETŐCSERÉP A NAPELEMEKET?

A válasz nem egyszerű. A közeljövőben minden bizonnyal a hagyományos napelemek fogják még uralni a piacot, hisz már több évtizedes kiforrott technológiával rendelkeznek. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a panelek is folyamatos fejlesztésen mennek keresztül annak érdekében, hogy minél hatékonyabban és minél több energiát legyenek képesek előállítani. A két technológia között már több hasonlóság és különbséget jelentő specifikáció is ismert.

A napelemes tetőcserepek elhelyezésére a napelemekhez hasonlóan a déli, a keleti és nyugati tetőfelületek és a 35-45 fokos dőlésszög a legoptimálisabb. A szolárcserepek átlagos teljesítménye körülbelül 15 Wp, ami mérettől függően 1 négyzetméterre vonatkoztatva nagyjából 160-170 W teljesítményt jelent. Ez az érték szinte megegyezik a hagyományos napelemek egységre vetített teljesítményével.

A napelempanelekkel szemben a napelemes tetőcserép egyik nagy előnye az lehet, hogy az optimális besugárzású tetőfelületeken szinte teljes borítottságot tudnak biztosítani, hisz a napelemek méretei és felszerelési korlátai adottak. A szolárcserepek esetében a tetőfelület széleitől (orom, falszegély, tetőgerinc, eresz) és a tetőfelépítményektől (kémény, tetőablak stb.) két cserépnyi távolságot el kell hagyni. Mindkét típus esetében a tetőnek és magának az épületnek megfelelő állapotúnak kell lennie a rendszer befogadására.

Míg a ferde tetős megoldásoknál a napelemek rögzítésére széles paletta áll rendelkezésre tetőkampókból és tetőrögzítőkből, hogy bármilyen fajta fedésnél lehetővé váljon a telepítés, addig a szolárcserepeknél a tetőszerkezet lécezését szükséges a cserép formavilágához igazítani. Ez utóbbi esetben jelentős átalakítással és többletköltséggel járhat egy már használatban lévő, fedéssel rendelkező épület fotovoltaikus fejlesztése.

Tesla napelemes tetőcserepe  kép: tesla.com

A napelemes tetőcserepek egyik további hátránya, hogy részleges tetőborítottság esetén nem minden cseréptípussal állnak kompatibilitásban. Vagyis csak olyan tetőburkolatba integrálhatók könnyedén, amelyek hasonló formavilágot képviselnek. Egyszerűbb tehát a szolár cserepekhez igazítani a tető hagyományos cserepeit, mint fordítva, ill. legcélszerűbb az épülő házra eleve szolár cserepes héjalást tervezni. A napelemes tetőcserepek ugyanakkor sosem fognak megfelelő alternatívát jelenteni a lapos tetővel rendelkező épületeknél.

Itt továbbra is szükség lesz tartószerkezetek kialakítására, melyekre a hagyományos napelemek rögzítése a legoptimálisabb. A szolárcserepek jóval kisebb elemeket képviselnek a napelempanelekhez képest, így azok sorba bekötése is vélhetően több időt vesz majd igénybe. A hagyományos napelemek mellett szól az is, hogy adott esetben azok áthelyezése, másik tetőre költöztetése sokkal egyszerűbb művelet, míg a napelemes cserepek esetében egy teljes tetőfedés-cseréről lehet szó. A fent leírtak alapján kijelenthető, hogy a napelemes tetőcserepek a közeljövőben vélhetően még nem szorítják ki a hagyományos napelempaneleket a piacról.

 

 

borítókép: solcellstak.nu

 

Kategóriák: Zöld hírek

Akár 1,4 millió forint szja-t is visszakaphat egy nagyjából átlagosan kereső család

FN - Magazin - 2021, június 9 - 20:13

Visszakapják a 2021-ben befizetett szja-t a gyereket nevelő, átlag alatt kereső szülők, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Világgazdaság című lap konferenciáján.

A Telex kiszámolta, hogy azok a családok viszont, ahol a szülők átlagbért keresnek, akár 1,4 millió forintnyi adóvisszatérítést is kaphatnának jövő év elején, alig valamivel a parlamenti választások előtt.

A számításhoz a lap a márciusban elérhető 435 200 forintos bruttó átlagkereset vették alapul. Ekkora fizetésnél 65 280 forint a havonta levont szja. Ha a családban mindkét szülő pontosan ennyit keres, akkor az egyik szülő ennek az összegnek a tizenkétszeresét, azaz 783 360 forintot kaphatja vissza. Ha a házaspárnak egy gyereke van, akkor a másik szülő a havi 10 ezer forint szja-kedvezményt kihasználva már 55 280 forint adót fizet, így ő csak 663 360 forintot kap vissza.

Ennek megfelelően a két egyforma jövedelemmel rendelkező, az átlagkeresetet kereső szülő együttesen 1 446 720 Ft adót kaphat vissza.

Két gyerek esetén az igénybe vehető 25 280 Ft-os adókedvezmény miatt a második szülő már csak 303 360 forint adót fizetett éves szinten, így ők összesen 1 086 720 Ft adót kaphatnak vissza.

Három gyerek esetén a második szülő adókedvezménye havi 99 ezer forint, vagyis ha átlagfizetést kap, egyáltalán nem fizet adót. Így a háromgyerekes párok a megadott számítási feltételek mellett 783 360 Ft adót kaphatnak vissza.

A magyar gazdaság sajátossága, hogy sok munkavállaló minimálbérre van bejelentve, az afölötti részt pedig vagy valamilyen legális formában (például ekhós foglalkoztatottként), vagy illegálisan kapja meg. A minimálbér idén bruttó 167 400 forint, aminek az szja-ja 25 110 forint. Ha mindkét szülő ennyit keres, akkor összesen havi 50 220 forint jövedelemadót fizetnek havonta, ha nincs gyermekük.

Egy gyerek esetén ketten együtt 40 220 forint szja-t fizetnek, így a család 482 640 forinthoz juthat jövő év elején. Ha két gyereket nevelnek, érdemes megosztaniuk az szja-kedvezményt, ebben az esetben ketten 40 ezer forinttal csökkenthetik az adójukat, vagyis csak 10 220 forint adót fizetnek havi szinten. A választások előtt ők így 122 640 forintot kaphatnak majd vissza.

Három vagy több gyerek esetén, a minimálbért keresők a mostani adókedvezményt kihasználva már nem is fizetnek adót, így ők nem is lesznek jogosultak az adókedvezményre.

The post Akár 1,4 millió forint szja-t is visszakaphat egy nagyjából átlagosan kereső család first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

2600 milliárd forinthoz juthatnak a kisebb cégek

FN - Magazin - 2021, június 9 - 19:27

György László a Világgazdaság konferenciáján kiemelte: a vállalkozásfejlesztési program most indul, az első 100 milliárd forint értékű pályázatot pénteken hirdetik meg. Megújult a vállalkozás-fejlesztés eszköztára, ennek köszönhetően a következő másfél évben annyi társaságnak tudnak segíteni, amennyit a fejlesztéspolitika az elmúlt 30 évben elért.
A beruházásösztönző pályázatok átfutási ideje 45-60 napra rövidült a korábbi 3-5 hónapról, és az odaítélt támogatások 100 százalékához előlegben hozzájuthatnak a társaságok.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szolgáltatásokkal is segíti a cégeket abban, hogy a forrásokat a leghatékonyabban költhessék el, azokból minél többet a jövő technológiáira fordítsanak. Szerinte csak így lehet megőrizni a munkahelyeket és újakat teremteni azok mellé, illetve növelni a béreket.

„Aki most nem fektet be a digitalizációba, az lemarad” – idézte az MTI. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta patrióta politikát folytat, ami azt jelenti, hogy minden olyan vállalkozást segít, amely Magyarországot otthonának tekinti.

Emlékeztetett arra, hogy megváltozott világgazdaságba rendeződik vissza a magyar gazdaság az újraindítás után, be kell rendezkedni az önellátásra számos területen. Úgy véli, a gyorsan változó technológiai környezet kihívásaira többek között képzésekkel lehet jó választ adni.

A rendelkezésre álló források felhasználásában a minisztérium 500 ezer hazai vállalkozásnak kíván segítséget nyújtani a vali.hu oldalon keresztül személyre szabottan.

The post 2600 milliárd forinthoz juthatnak a kisebb cégek first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Gigantikus tervet fogadott el az Egyesült Államok szenátusa technológiai fejlesztésekre

FN - Magazin - 2021, június 9 - 16:07

Kétszázötven milliárd dollár értékű tervet fogadott el technológiai fejlesztésekre és termékekre az Egyesült Államok szenátusa. A törvénytervezet hátterében a növekvő nemzetközi technológiai verseny, mindenekelőtt Kína technológiai nyomulása áll – számolt be a BBC News. A törvényjavaslatra reagálva szerdán egy pekingi tisztviselő azt közölte, hogy az

eltúlozza a kínai fenyegetést.

A javaslatnak a hatályba lépése előtt még át kell mennie a képviselőházon is, az azonban már most látszik, hogy a beterjesztett csomag ritka egyetértést hozott a republikánusok és demokraták között. A szavazáson a száztagú szenátusból hatvannyolcan támogatták a javaslatot harminckettő ellenében. Mivel az amerikai felsőházban a republikánus és a demokrata szenátorok aránya jelenleg kiegyenlített, szakértők szerint a szavazás eredménye azt mutatja, hogy a két politikai párt nagyon is képes a közös fellépésre, ha Peking gazdasági és katonai ambícióival kell szembeszállniuk.

A csomag támogatói szerint ez az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb ipari csomagja, illetve évtizedek óta a legnagyobb befektetés a tudományos kutatásba.

A törvényjavaslat számos Kínára vonatkozó rendelkezést tartalmaz, többek között a TikTok közösségi média alkalmazás kormányzati eszközökre való letöltésének tilalmát. A javaslat a kínai gyártású vagy Kína által forgalmazott drónok beszerzését is akadályozná.

A törvényjavaslatot épp akkor terjesztették be, amikor a Washington és Peking közötti kapcsolatok épp az enyhülés jeleit mutatják. Májusban Kína és az Egyesült Államok virtuális tárgyalásokat folytattak kereskedelmi területen, a kínai kereskedelmi minisztérium június elején pedig közölte, hogy Kína és az Egyesült Államok megállapodott a normális kommunikáció újraindításában.

The post Gigantikus tervet fogadott el az Egyesült Államok szenátusa technológiai fejlesztésekre first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Gomba alapú, lebomló koporsót alkottak

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Bár sokan nem gondolnak bele, a gombák valójában lenyűgöző organizmusok, amelyek nemcsak a táplálkozásban, hanem a gyógyászatban is remekül alkalmazhatóak. Sőt, több szakértő úgy véli, hogy az élőlények még a zöldebb jövő megteremtésében is segíthetnek, hozzájárulhatnak például az olajszivárgások semlegesítéséhez. Egy holland kutató egészen meglepő területen, a temetkezésekben próbálja meg hasznosítani a gombákat – számol be a Treehugger. A Bob Hendrikx startupja, a Loop által készített Living Cocoon (Élő Gubó) a gombák fonalszerű, vegetatív részéből, micéliumból áll. A speciális koporsó felgyorsítja a bomlást, illetve javítja a talaj állapotát, miközben a benne lévő holttest néhány év alatt eggyé válik a természettel. A hagyományos temetési eljárások meglepőek károsak a környezetre. A koporsókból, illetve a kezelt holttestekből káros anyagok kerülhetnek a földbe, a normál temetést követő bomlás pedig kifejezetten lassú.

Sőt, a hamvasztás is problémás lehet, hiszen a maradványok égetése során többek között szén-dioxid és higany kerül a levegőbe. A Living Cocoon ugyanakkor kizárólag természetes, veszélytelen anyagokból épül fel. A micéliumhoz szerves vegyületeket adnak, a keveréket pedig egy formába helyezik: ahogy a micélium növekedik, felfalja a vegyületet, és nagyjából egy hét alatt felveszi az öntőforma, azaz a koporsó alakját. A folyamat további előnye, hogy nem igényel semmiféle külső energiát, fényt vagy hőt.A speciális koporsó úgy lett kifejlesztve, hogy a talajba engedve nemhogy ne ártson, hanem kifejezetten kedvezzen a földnek. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a micélium alapú anyagok képesek kivonni a különböző szennyező anyagokat. Hendrikx szerint jelenlegi életmódunk fenntarthatatlan, a Living Cocoon segítségével ugyanakkor segíthetünk a talajon, ahelyett, hogy károsítanánk azt.

A Loop eddig tíz alkalommal tesztelte élesben a koporsóját Delftben és Hágában. A vállalat célja az, hogy további elemzésekkel jobban megértsék, miként befolyásolja a Living Cocoon a föld minőségét. Hendrikx bízik benne, hogy fejlesztésükkel egy nap segíthetik majd a helyi önkormányzatokat a szennyezett területek helyreállításában.

 

 

Képek: loop-of-life.com

Kategóriák: Zöld hírek

Több napelemet, kevesebb idő alatt lehet telepíteni ezzel a finn fejlesztéssel

Mindez serkenti a vállalatokat, kedvez a technológiai innovációnak, aminek a fogyasztók is örülhetnek. Az egyik legjelentősebb fejlesztés, amelyet a helyi cégek az utóbb időkben elkezdtek ajánlani, az úgynevezett virtuális akkumulátor. Sok szakértő véli úgy, hogy a megoldásnak komoly szerepe lesz a jövő energetikájában. A finnországi piacnak is megvannak ugyanakkor a maga nehézségei. Ilyen többek között a más országokban is problémás telepítés, amely viszonylag gyakran nehezíti meg a szakemberek munkáját – szerencsére ezen a területen is egyre jelentősebb a fejlődés.

A piac egyik, ha nem a leggyorsabban telepíthető rendszere a Rauli vállalaté. Ville Tiainen, a cég vezérigazgatója szerint már több mint ezer napelemes rendszert építettek ki, amikor felismerték, hogy az installációs megoldások használata nem mindig egyszerű, és változásra van szükség. Ennek egyik oka az, hogy a bevett rendszert egy elektronikai vállalat dolgozta ki, amely nem igazán gondolkodott a telepítők fejével. Tiainen hozzátette, mivel egyre több a fekete napelem a piacon, olyan elegáns rögzítőt akartak készíteni, amely passzol a panelekhez.

A Rauli termékeit Finnországban gyártják napelem-telepítő és tetőbiztonsági szakemberek segítségével. A rögzítőknek több olyan egyedi tulajdonságaik is vannak, melyek más, korábbi gyártmányokban nem voltak jelen, és amelyek megkönnyítik a napelemek felszerelését.Ilyen többek között az Easy Click, amely lehetővé teszi, hogy a sín és a tartóelemek között ne kelljen csavarokat használni. Tiainen szerint telepítettek már olyan száz panelből álló rendszert is, ahol a síneket csupán 20 perc alatt szerelték fel. A Rauli emellett olyan egyedi rögzítőket is gyárt, amelyeket kifejezetten az extrém, északi időjárási körülményekre terveztek.

Tiainen úgy véli, az esetek 90 százalékában a különálló házakra egy nap alatt lehet telepíteni a napelemeket. Mint mondta, a Rauli termékeivel jelentősen felgyorsulhat a folyamat.

 

 

További információ: raulibrackets.fi

Képek: raulibrackets.fi

Kategóriák: Zöld hírek

Heti vagyonhoroszkóp 2021.június 9-től 15-ig

Harmonet - 2021, június 9 - 07:00
Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
Kategóriák: Zöld hírek