Zöld hírek

Megemelte az MFB a kkv-hitelek keretösszegét

FN - Magazin - 2018, december 15 - 15:10

A konstrukció célja, hogy olyan kis- és középvállalkozásokat juttasson forráshoz, amelyek a piacon jelenleg csak kedvezőtlen feltételekkel vagy egyáltalán nem jutnak hitelhez, bár versenyképességük fokozásához szükségük lenne pénzügyi segítségre. Azért, hogy a refinanszírozási konstrukcióban nyújtott hitel a legközvetlenebb módon jusson el az igénylőkhöz, a forrásokat pályázat útján kiválasztott pénzügyi vállalkozások közvetítik – elsősorban mikro- és kisvállalkozásoknak.

A refinanszírozási partnerek visszajelzései alapján jelentős a forrásigény a kkv-szektorban. Az MFB ezért az eredetileg 2018. december 28-án záruló hitelprogram igénylési határidejét 2020. január 31-ig meghosszabbította, a refinanszírozási kölcsönszerződés és hitelszerződés megkötésére pedig 2020. március 31-ig van lehetőség.

A konstrukció keretében igényelhető hitelösszeg 1 millió forinttól 100 millió forintig terjedhet. Az elvárt saját erő minimum 10 százalék, a futamidő pedig a hitelcéltól függően maximum 10 év lehet.

Beruházási hitelnél a teljes finanszírozás mértéke nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum 90 százalékát általános csekély összegű (de minimis) támogatás esetén, illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető – idézte a pénzintézet közleményét az MTI.

A hitelprogramra az agrárcégek kivételével minden kis- és középvállalkozás pályázhat. A forrás felhasználható a hatályos uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, idehaza megvalósuló ingatlanberuházáshoz, vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéséhez, illetve a beruházáshoz kapcsolódó vagy önálló forgóeszköz-finanszírozáshoz.

Kiemelt fotó: MTI / Máthé Zoltán

Kategóriák: Zöld hírek

Fűszeres halfilé

Harmonet - 2018, december 15 - 09:12
Egyszerű és nagyszerű! Hamar megvan, ideális ebéd vagy vacsora a karácsony előtti rohanásban. Meg még finom is.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti Style-Art-Party horoszkóp 2018.december 15-től 21-ig

Harmonet - 2018, december 15 - 08:00
Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
Kategóriák: Zöld hírek

Szombati HarmoNet horoszkóp 2018-12-15

Harmonet - 2018, december 15 - 08:00
Ma türelmetlenebbek vagyunk, gyorsan haladnánk a karácsonyi teendőkkel. Ha a vásárlás, vagy közlekedés során akadályokat tapasztalunk, akkor nagyon feszültté válunk. A karácsonyi beszerzéshez türelem kell! Ma szerelmünktől vad, gyors szexet várunk, - le akarjuk győzni. Az uralmi játszmák a szexben is megjelenhetnek, csak úgy jó a szex, ahogyan mi elképzeltük. A gyengéd összebújásra nincs nagy igényünk. Megterhelő számunkra, hogy romantikázzunk.
Kategóriák: Zöld hírek

A Nyócker málló pompája - szociokulturális kalandozás újra a Józsefvárosban

Harmonet - 2018, december 14 - 16:29
A Beyond Budapest Sightseeing 2018. december 15-én újraindítja a nyolcadik kerületi szociokulturális sétát. A nyócker málló pompája - szociokulturális kalandozás a Józsefvárosban az egyik legrégebbi tematikus sétája a Beyond Budapest csapatának, amelyet 10 évvel ezelőtt indítottak útjára. A séta során a résztvevők megismerhetik a világhírű politikusok, művészek, és tudósok lakta részen túl a Nagykörút kevésbé derűs oldalát is. Kivételes élmény, hiszen a séta egy helybéli muzsikus család otthonában ér véget.
Kategóriák: Zöld hírek

Nézzünk bizakodva a jövőbe! A Fény Ünnepe remek alkalom erre

Harmonet - 2018, december 14 - 13:27
Már hagyománnyá vált, hogy az év talán legfontosabb ünnepe közeledtével a MagNet Közösségi Ház jótékonysági rendezvényt szervez, értékes programoknak adva teret. A belépés ingyenes, a látogatók adományait azonban szívesen fogadják, idén a Baltazár Színház javára.
Kategóriák: Zöld hírek

Így lehetnek okosabbak a társasházak

FN - Magazin - 2018, december 14 - 12:43

Egy hazai startup fejlesztései nyomán már épül az első „okos” otthonokból álló társasház, nemrég kezdődött az 54 lakásos Budapesti épület kábelezése. Komplex számítógépes rendszer működteti majd a lakások fűtési és hűtési rendszerét, világítását, árnyékolását, a biztonsági rendszereket, de még az audiovizuális eszközöket is. A fejlesztés tehát képes egyetlen közös platformon kezelni több teljesen külön álló rendszert. Például, ha a kaputelefonon csengetnek, a mobilon meg lehet nézni, hogy ki az, és be is lehet engedni.

Nem feltétlenül kell új épületet felhúzni az okosmegoldásokért

Egy szegedi társasház például az OTP Business társasházi pályázatán egy különdíjjal utólagos „okosításra” nyert támogatást. A lakók egyebek mellett egységes IP hálózat kialakítására és a közösségi területek wifi-lefedettségére pályáztak. A wifi-elérésnek köszönhetően akár zenét hallgatni vagy dolgozni is tudnak a szabadban. Biztonságukat pedig növeli a ház közösségi tereiben újonnan elhelyezett nyolc darab kamera.

Íme, a kitörési lehetőség a hazai falvak számára Ceglédbercel egyre több területen nyit az okostechnológia felé.

Kovács Zsolt, a pályázatban aktívan részt vevő lakó elmondta, hogy a kötelező 200 ezer forintos önrészen túl még 170 ezer forintot költöttek, így a nyereményükkel együtt 1 millió 370 ezer forintnál állhatott meg a beruházás összege.

Napelemtől az okosmérőkön át a kemencéig

Az intranetes hálózat később a tervezett napelemrendszer ellenőrzésére is alkalmas lehet. Ezek a napelemek fognak energiát biztosítani a kiépített kamerarendszer, illetve a videókaputelefonok számára is.

A szegedi társasház azonban nem ezzel a pályázattal kezdte el az okosmegoldások alkalmazását. Korábban digitális vízmérőórákat szereltek minden lakásba, miután úgy látták, hogy túl nagy a különbség a főmérőn mért és az almérőkről összesített fogyasztás között. De a digitális megoldások mellett a közösségi élet „ősi” elemeiben is hisznek, hat éve például közösen építettek az udvarra egy kemencét.

Kiemelt kép: illusztráció (MTVA / Jászai Csaba)

Kategóriák: Zöld hírek

Tableten mesél a nagymama Teónak

Harmonet - 2018, december 14 - 10:42
Pipp és Polli, a legkisebbek barátai a karácsonyra készülnek. Egy friss 3-5-8 perces meseválogatás segít ellazulni az ünnepi rohanásban. Pásztohy Panka új könyve a Skype-nagyszülőkről és Skype-unokákról szól. Pagony-könyvek a karácsonyfa alá!
Kategóriák: Zöld hírek

Heti szexhoroszkóp 2018.december 14-től 20-ig

Harmonet - 2018, december 14 - 08:00
Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
Kategóriák: Zöld hírek

Pénteki HarmoNet horoszkóp 2018-12-14

Harmonet - 2018, december 14 - 08:00
Ma vigyázzunk, nehogy megbántsuk egymást! Sokkal érzékenyebbek leszünk, megnő az igényünk a szeretetre és az elfogadásra. A művészi tevékenységeknek különösen kedvez a mai nap! Ma jól hasznosulnak a szénhidrátok szervezetünkben, ezért bánjunk csínján a péksüteményekkel! Akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy egész nap stressznek teszik ki magukat, nagyobb szükségük van a szénhidrátra. A mérték azonban fontos!
Kategóriák: Zöld hírek

Te meddig mennél el, hogy megkapj egy állást?

FN - Magazin - 2018, december 14 - 07:54

Legutóbbi videónkban Dávid megkért pár kollégát, zúdítsa rá negatív tulajdonságait. Nos, nem kímélték: volt, aki szerint orvosi eset, míg más a meztelen képeit rótta fel neki.

Szétsavazták Katz Dávidot a kollégái Dávid megkért pár kollégát, zúdítsa rá negatív tulajdonságait. Nos, nem kímélték: volt, aki szerint orvosi eset, míg más a meztelen képeit rótta fel neki. Katz segítséget kért egy szakembertől, aki elmondta, hogyan kell kezelnie az őt ért kritikákat.

Most pedig arra szánta el magát, hogy változtat magán, és új állást keres egy tréner segítségével.

Szponzorált tartalom

A cikk a Coca-Cola HBC Magyarország  #énjövőm programja támogatásával készült.

Kategóriák: Zöld hírek

Isten ábécéjét írta meg az emberi génkészlet feltérképezője

Harmonet - 2018, december 13 - 14:02
Mi késztet arra egy világhírű természettudóst, hogy a hitről írjon könyvet? Hogyan egyeztethető össze vallás és tudomány? Francis S. Collins kötetéből kiderül.
Kategóriák: Zöld hírek

Ajándéktipp: Jazzpiknik karácsonyra!

Harmonet - 2018, december 13 - 11:32
Fél év, és újra elindul a fesztiválszezon. Ha egy igazán különleges programon szeretnénk részt venni, irány a Balaton északi partja, Paloznak és a Jazzpiknik. Három nap, ami a minőségi élőzenéről, a gasztronómiáról és a családias hangulatról szól. A jegyelővétel elkezdődött!
Kategóriák: Zöld hírek

Spanyol paella

Harmonet - 2018, december 13 - 09:12
Igazi mediterrán finomság a spanyol tradíciók szerint készülő paella!
Kategóriák: Zöld hírek

Heti anya és gyermek horoszkóp 2018.december 13-tól 19-ig

Harmonet - 2018, december 13 - 08:00
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
Kategóriák: Zöld hírek

Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2018-12-13

Harmonet - 2018, december 13 - 08:00
Ma ábrándos hangulatban leszünk, leköt minket érzelmi életünk. Ha éppen szerelmesek vagyunk, akkor mindent a rózsaszín szemüvegen keresztül látunk. Szívesen mutatjuk ki a gyengédségünket. A mai nap beszerezhetjük a szilveszteri mágia alapkellékeit. Ha a szilveszteri növő Hold fényénél beavatunk néhány pénzérmét, lehetőleg sárga selyembe csomagolva, ezüstszalaggal átkötve, akkor egész évben szerencsénk lehet a pénzügyekben.
Kategóriák: Zöld hírek

Everness Szilveszter: az ország legtudatosabb bulija!

Harmonet - 2018, december 12 - 15:27
Alkohol-és drogmentes, négy helyszínen önismereti, mozgás- és zenei programokkal tűzdelt szilveszteri rendezvényt szervez az Everness közössége. A cél az, hogy a tudatos életmód kedvelői jó hangulatban, közösségben, minőségi programok és vegán vacsora mellett üdvözölhessék az új évet.
Kategóriák: Zöld hírek

Pályázati pénzek: 2019 a digitalizáció éve lesz

FN - Magazin - 2018, december 12 - 13:31

2020 végén véget ér a jelenlegi uniós ciklus, azaz a támogató hatóság eddig az időpontig köthet szerződést a pályázókkal. A nyertes vállalkozóknak még további két év áll rendelkezésre, hogy megvalósítsák a vállalásokat, tehát akár 2023-ban is lehet még projektet befejezni.

Idén a GINOP pályázatok voltak hangsúlyban, mivel ezeknek a 2018-as kerete több százmilliárd forint, a Via Credit pályázati tanácsadó cég jövőre is jelentős nagyságú GINOP-os keretre számít.

Intenzív évet zárhat a vállalkozói szektor

A kapacitásbővítő beruházások területén voltak eredményhirdetések, valamint innovációval kapcsolatos pályázatokban hirdettek nyerteseket és kiírásokat egyaránt. Ezek mellett beindultak a képzési és az energetikai pályázatok.

2018-ban a legnépszerűbb pályázat a GINOP 2.1.8. számú adaptív innováció kiírás volt, több mint 3.500 érdeklődővel, és több mint 1.600 nyertessel. Technológiai berendezésekre lehetett támogatást igényelni a közép-magyarországi région kívül.

Népszerű volt még a kis- és középvállalkozásoknak kiirt képzési pályázati konstrukció, ahol több mint ezer érdeklődő mellett folyamatosak az eredményhirdetések. Több mint 1.500 érdeklődőt számol az informatikai rendszerek bevezetésével kapcsolatos pályázat – összegezte Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója.

A szakértő szerint az informatikai és képzési pályázat is azért volt népszerű idén, mert a fennálló munkaerőhiányra adott választ. A termelő-szolgáltató-kereskedői szektorban működő vállalatok nyújthattak munkavállalóik számára képzéseket, számítástechnikai fejlesztéseket végezhetnek, ami a munkaerő megtartására bizonyul hasznosnak.

Mit hoz 2019?

A jövő év eleje azzal fog telni, hogy a támogató hatóság összegzi az elmúlt év tapasztalatait, ilyenkor a ciklus vége fele gyakori, hogy átrendeződések történnek. Vagyis: a megmaradó pénzekből új kiírások lesznek.

A pályázati tanácsadó cég szerint 10-15 milliárd forint értékben Ipar 4.0-hoz való kötődés, valamint technológiai javuláshoz kapcsolódó kkv-pályázatok várhatóak, illetve az innováció területén még ennél is nagyobb értékben jelenhetnek meg támogatások termékfejlesztésre, piacfejlesztésre.

„Hasonló intenzitásra számítunk 2019-ben is, mint idén. A többi között arra is számítunk, hogy az innovációs pályázatok ismét elérhetőek lesznek Budapesten és Pest megyében” – mondta a szakértő. Összességében 2019 a digitalizáció éve lehet, a pályázati pénzek összes költsége 100 milliárd is lehet, akár 2-3 ezer nyertes pályázóval – összegezte a társaság.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Zöld hírek

Vörösáfonyás-narancsos-gyömbéres chutney

Harmonet - 2018, december 12 - 09:24
Hagyományosan ezt a chutney-t pulykasült mellé fogyasztjuk, de nagyon jól illik svéd húsgolyóhoz vagy hideg, főtt sonkához is. Vadraguhoz is adható a főzés vége felé, hogy gyümölcsös ízt kapjon.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti vagyonhoroszkóp 2018.december 12-től 18-ig

Harmonet - 2018, december 12 - 08:00
Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
Kategóriák: Zöld hírek