Zöld hírek

Megjelent a rendelet: nem csak a nyugdíjasok kapnak 9000 forintos rezsitámogatást

FN - Magazin - 2019, augusztus 23 - 19:28

Péntek délelőtt Gulyás Gergely miniszter jelentette be az aktuális kormányinfón, hogy a pozitív gazdasági eredmények folyományaként minden nyugdíjas 9000 forintos rezsiutalványt kap, a háromszor 3000 forintos bón március 31-éig használható fel gáz- és áramszámlára. Szeptember 30-ig érkezik meg, először Budapesten kézbesítik, majd vidéken kapják meg az idősek. Az utalványok felhasználásáról a héten részletes tájékoztatást adnak. Az utalványokat azok kaphatják meg, akik 2019 májusában már nyugdíjasok voltak.

Kormányinfo: 9000 forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasokGarantált az év végi nyugdíjprémium is.

Délutánra meg is jelent a nyugdíjasok rezsiutalványáról szóló kormányrendelet; amelyből kiderül, hogy az utalványra az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is jogosultak, így nagyjából 2,6 millió ember.

A rezsiutalványokat a Magyar Posta kézbesíti szeptember 30-ig. A posta a kézbesítést egyszer kísérli meg, a kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál kell kérni november 30-ig; az utalvány adómentes.

Közölték azt is, hogy a jogosultak körét a kormányrendelet részletezi, de utalványra jogosultak többek között a 2019 májusában ellátásban részesülő

 • öregségi nyugdíjasok,
 • özvegyi nyugdíjasok,
 • a szülői nyugdíjat,
 • árvaellátást,
 • korhatár előtti ellátást,
 • rokkantsági, rehabilitációs ellátást,
 • baleseti, rokkantsági járadékot,
 • fogyatékossági támogatást,
 • vakok személyi járadékát kapók.

A rezsiutalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni; postai csekk befizetéséhez vagy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet átadni. A részletes tájékoztatás erről a szolgáltató honlapján lesz elérhető. Egyszerre több utalvány is felhasználható több csekk befizetéséhez. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget kiegészíteni csak készpénzzel lehet, bankkártyával nem, és az utalvány készpénzre nem váltható.

A szolgáltató ügyfélszolgálatán átadott rezsiutalványok értékét a szolgáltató haladéktalanul, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a fogyasztó folyószámláján. A rezsiutalványokról érdeklődni a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.

Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter

Kategóriák: Zöld hírek

Miles Davis: Birth of the Cool

Harmonet - 2019, augusztus 23 - 17:57
Látnok, újító és alkotó, aki szembeszállt a kategorizálással, és megtestesített mindent, ami menő. Az augusztus végétől mozikba kerülő, Birth of the Cool című zenés dokumentumfilm Miles Davis életébe és pályafutásába enged betekintést, a zenei és popkulturális ikon saját szavaira és önéletrajzára alapozva.
Kategóriák: Zöld hírek

Kizöldítik a busz- és villamosvárókat Bécsben

Az újfajta utasvárók első prototípusát már át is adták. Kísérleti jelleggel, egyelőre öt utasvárót zöldítenek ki az osztrák fővárosban, hogy ezzel is csökkentsék a hősziget-jelenséget a városban. A busz- illetve villamosváróknak nemcsak az oldalát, de a tetejét is bezöldítik, hogy a lombtető árnyékot nyújtson a várakozóknak, illetve a környezetét is hűtse a levelek párologtatása és az árnyékolás révén. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a már meglévő utasvárók hátuljához kívülről két 120 centiméter széles és 60 centiméter magas, beépített víztárolóval felszerelt virágtartót rögzítenek, amelyeket jó minőségű ültetőközeggel töltenek fel. Ezekbe jönnek az ötméteres japán vadszőlők, amelyek gyors növekedésüknek köszönhetően hamar befutják a házikók tetejét. Azért ezt a megoldást választották, mert ez bármilyen típusú utasvárónál alkalmazható. Bécsben ugyanis számos olyan busz- és villamosváró van, amelyek régiek, illetve domború a tetejük, így azok a formájuk miatt vagy statikailag nem bírnak el egy klasszikus zöldtetős beültetést. A növényeket a bécsi kertészeti vállalat, a Wiener Stadtgärten gondozza az egyéves tesztidőszak alatt.

Bécsben városszerte összesen 2.200 busz- és villamosváró található, amelyeket a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien megbízásából a Gewista cég üzemeltet. Mivel szeretnék, ha a jövőben az utasvárókat már eleve úgy terveznék, hogy alkalmasak legyenek a zöldtetős megoldásokra, a Wiener Linien ötletpályázatot írt ki. Az építészek, kertészek és ötletgazdák 2019. október 10-ig nyújthatják be pályázatukat, a legjobb koncepcióra pedig jövőre közbeszerzési eljárást írnak ki.

Kép: Az első kizöldített villamosváró Bécsben, a Franz Josefs Kai-on © PID / Christian Fürthner

Kategóriák: Zöld hírek

Szigorítják a felhőkarcolók építésére vonatkozó szabályokat Londonban a járókelők érdekében

Amikor 2014-ben elkészült a 39 emeletes Walkie Talkie néven emlegetett felhőkarcoló a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, az emberek panaszkodni kezdtek, hogy olyan erős szél alakult ki miatta, amely járókelőket sodort el – emlékeztettek brit lapok. Ismertették a helyi vezetés arról szóló friss döntését, hogy azoknak az építőipari cégeknek, amelyek 25 méternél magasabb épületet akarnak felhúzni a Cityben, alá kell támasztaniuk, hogy a tervbe vett felhőkarcoló nem okoz elviselhetetlenül szelet az utcaszinten. Szélcsatornák könnyen ki tudnak alakulni a magas épületek halmazában: az épületek közötti szűk terek alacsony nyomást teremtenek, emiatt a szél felerősödik az épületek alján és a sarkain. Ez kellemetlen körülményeket teremthet a gyalogosok és a kerékpárosok számára, szélsőséges esetben pedig az is előfordulhat, hogy utóbbiakat a járművek elé sodorja.

A tervek szerint a szél legfeljebb megengedett erejét óránkénti 29 kilométerben korlátoznák, azokon a helyeken, ahol pedig állni szoktak az emberek, például a buszmegállókban, 21 kilométer/óra lenne a maximum. Az utcai “beülős” helyeken – kávézók, éttermek teraszán – nem haladhatná meg a 10 kilométer/órát a szélerősség. Az irányelvek kialakításakor most először vették figyelembe a kerékpárosok érdekeit is. Megállapították továbbá, hogy a főútvonalakon és a kerékpárutakon a szél átlagos ereje nem haladhatja meg az 55 kilométer/órát. Emellett az építtetőknek a “legrosszabb esetre” szóló forgatókönyvet is be kell mutatniuk. Továbbá elvárják tőlük, hogy a rendelkezésre álló legfrissebb technológiát alkalmazzák a tervezéskor a szélcsatorna erejének felmérésére, valamint két szakértőt is fel kell kérniük külön-külön tesztek elvégzésére. Az esetleges eltéréseknek pedig a végére kell járni.

Londonban az elmúlt években nőtt a felhőkarcolók száma, különösen a Cityben. Köztük van a Walie Talkie mellett a helyiek által csak Sajtreszelőként emlegetett Leadenhall Building is. További 13 toronyépület, mind 78 és 305 méter közötti emelkedhet a magasba 2026-ig. Hat már épülőben van, hét pedig megkapta az engedélyt.

 

Kategóriák: Zöld hírek

Harminc év alatt sem tudtuk utolérni Ausztriát

FN - Magazin - 2019, augusztus 23 - 11:42

Kis Katalin és Schindler István, a Magyar Nemzeti Bank munkatársai a Portfolión közölték cikksorozatuk első részét, amelyben Magyarország Ausztriához viszonyított konvergenciájának pályáját mutatják be.

Mint írják: a magyar GDP nagysága az elmúlt 25 évben közel háromszorosára, 35 milliárd euróról mintegy 132 milliárd euróra emelkedett. Ausztria euróban kifejezett GDP-je 386,1 milliárd eurót tett ki tavaly. Ennek megfelelően 1995 és 2018 között a hazai GDP 19,2 százalékról, az osztrák érték harmadára emelkedett 2018-ig.

Vásárlóerő-paritáson mérve hazánk fejlettsége 2018-ra az osztrák fejlettség 55,2 százalékát érte el.

Ha a GNI-t vizsgáljuk, ami csak a hazai tulajdonú vállalkozások és a magyar munkavállalók jövedelmeit veszi figyelembe, akkor is hasonló eedményre jutunk: vásárlóerő-paritáson mérve a magyar GNI 2018-ra az osztrák adat 53,2 százalékát tette ki. Ennél is beszédesebb, hogy

a magyar nettó bérszínvonal 2018-ban az osztrák szint 57,1 százaléka volt.

Kiemelt kép: Europress

Kategóriák: Zöld hírek

Globális veszélyt jelent az amazonasi erdőtűz

Az oltást folyamatosan végzik, de még mindig több mint 2500 helyen égnek a lángok Brazília északi részén. Az égő területek nagy mennyiségű széndioxidot és szénmonoxidot juttatnak a levegőbe. A füstfelhő a műholdak tanúsága szerint az Atlanti-óceán partvidéke felé vonult, és már elborította a a 3200 kilométerre lévő Sao Paulót is. A helyzet a francia elnök szerint már nemzetközi válság szintjére emelkedett. Emmanuel Macron a Twitteren azt írta: mivel az amazonasi esőerdők a világ oxigénellátásának 20%-áért felelnek, megmentésük kérdését ezért a hétvégi G7-es csúcstalálkozó legfontosabb témájaként kell tárgyalni. A brazil elnök szintén a Twitteren utasította vissza a felvetést. Jair Bolsonaro szerint a brazil kormány továbbra is nyitott az objektív adatokra és a kölcsönös tiszteletre alapozott párbeszédre, az a javaslat azonban, hogy mindezt az érintett országok távollétében tárgyalják, gyarmattartó felfogást sugároz.”

A lángok feltehetően az évszakban megszokott mezőgazdasági égetések miatt terjedtek el, az elnök azonban utalt arra a lehetőségre is, hogy civil szervezetek szándékosan gyújtogattak azért, hogy ezzel a klímaválsággal szemben köztudottan kritikus Bolsonarót kompromittálják, írja az euronews.com.

 

kép: flickr.com

Kategóriák: Zöld hírek

Újabb államosításra készülhet a kormány

FN - Magazin - 2019, augusztus 23 - 07:49

A számlázás és a díjbeszedés után az ország összes – jellemzően uniós támogatásból megvalósult vagy felújított – korszerű hulladékkezelőjének válogató, átrakó, lerakással hasznosító központját átvenné az állam az önkormányzati cégektől, illetve társulásoktól. Egyelőre még nem sikerült megtalálni hozzá a megfelelő  jogi formát — írja az Mfor.

A lap szerint az újabb államosítással a közelgő önkormányzati választások miatt nem kapkodnak, de az Mfor információi szerint gőzerővel dolgoznak a hulladékhasznosítók bekebelezésén. Az erre vonatkozó tervekről hiába kérdezték az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és a  Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt-t.

A cél a bevételnövelés mellett az lehet, hogy olyan eredménykimutatások készülhessenek, amelyek az uniós ellenőröket is meggyőzik arról, hogy a kifizetett támogatásokat megfelelően használták fel, a projektgazdák vállalásai teljesültek. Az Mfor szerint ugyanis erre most kevés az esély. Az irányító hatóságok folytonos átszervezése, a rezsicsökkentés, az NHKV által koordinált számlázás és díjbeszedés padlóra küldte az ágazatot. Becslések szerint országos szinten 80 milliárd forint hiányzik a szektorból. Ez ugyan a termékdíjból – egyfajta hulladék- és környezetvédelmi adóból – részben visszapótolható lenne, hiszen tavaly 75 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe ezen a címen, de a kormány ennek csak kis részét csorgatja vissza a hulladékgazdálkodóknak.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Heti szexhoroszkóp 2019.augusztus 23-tól 29-ig

Harmonet - 2019, augusztus 23 - 07:00
Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
Kategóriák: Zöld hírek

Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-08-23

Harmonet - 2019, augusztus 23 - 07:00
Ma a könnyed, barátságos viselkedés az uralkodó. Örülünk a barátainknak, tehát kedvező egy közös este, party, vagy csak egy vacsora jó beszélgetésekkel. Ma új barátokat is könnyen szerzünk, - örömmel ismerkedünk. Végtagjainkat óvjuk, lehetőség szerint vigyázzunk a konyhai munkálatok során. Könnyebben bekövetkeznek az égéses, vágásos balesetek, melyek apró figyelmetlenségekből adódnak. Kezeinket kényeztessük kamillás krémekkel, gyógyító kamillás pakolást is tehetünk rá.
Kategóriák: Zöld hírek

55 milliót kapott panziójára az államtól a mórahalmi polgármester kabinetvezetője

FN - Magazin - 2019, augusztus 22 - 19:50

55,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott az a cég, amely felerészben a mórahalmi fideszes polgármester, Nógrádi Zoltán kabinetvezetőjének, Balog Lászlónak a tulajdona – írja a Napi.hu. A portál hozzáteszi, hogy Balog ügyvezetője is a Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programjában nyertes Thermálgyűrű Turisztikai és Vendéglátó Kft-nek.

A háromcsillagos Thermál panzió közvetlenül az önkormányzati tulajdonú Szent Erzsébet gyógyfürdő mellett található, a fürdő és a panzió között közvetlen átjárás van. A Thermálgyűrű Kft. tavaly 163 millió forintos árbevétel mellett 95 millió forint profitot termelt, Balog pedig 2013-ban a Mórahalom turizmusáért díjat is megkapta. (Illusztráció: MTVA / Oláh Tibor)

Kategóriák: Zöld hírek

Uniós pénzek: ezekre pályázhatnak a kkv-k

FN - Magazin - 2019, augusztus 22 - 19:37

A legnagyobb számban a GINOP-6.1.6-17 kódszámú „munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára” felhívásnál születtek nyertes projektek, szám szerint 129 darab több mint 1,5 milliárd össztámogatással.

A legmagasabb odaítélt támogatást a GINOP-2.1.2-8-1-4-16 „vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” kombinált hiteltermék keretében ítélték oda – több mint 2,5 milliárd forint értékben.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója szerint az év hátralévő négy hónapjában lehet izgalmakra számítani. „Megjelenik a Magyar Multi Program, ami a kkv-kat segítő felhívás, illetve új energetikai pályázat is várható. 2019 hátralévő része főleg a kisebb, kkv-kat megcélzó pályázatokról szól. A vállalati működés valamennyi területén lehet majd támogatásokért jelentkezni, beleértve az informatikát, energetikát vagy termelőgépek vásárlását” – tette hozzá a szakértő.

Jelenleg is számos konstrukció áll nyitva a pályázást tervezők számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban. Ezek két csoportra oszthatók a támogatási intenzitás mértéke alapján.

100%-os támogatási intenzitást kínáló konstrukciók:

 • GINOP-5.1.7-17 – társadalmi célú vállalkozások ösztönzése: beadási határidő 2019.10.30., támogatás maximum összege 250 000 000 Ft,
 • GINOP-5.2.4-16 – gyakornoki program pályakezdők támogatására: 2020.03.31., 30 000 000 Ft,
 • GINOP-5.3.5-18 – munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek: 2019.09.30., 50 000 000 Ft.

100%-nál alacsonyabb támogatási intenzitás:

 • GINOP-3.1.2-8-2-4-16 – az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása: 40%-os támogatási intenzitás, beadási határidő: 2020.01.15., támogatás maximum összege: 40 000 000 Ft.
 • GINOP-3.2.2-8-2-4-16 – vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása: 40%, 2019.09.10., 24 000 000 Ft.
További várható kiírások

A GINOP-1.1.8-19 kódszámú Magyar Multi Program II. (a kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése) 1 milliárd forintos keretösszeggel várható megjelenése idén július volt, azonban ez még várat magára.

Fotó: iStock

Augusztusra várható a GINOP-1.1.9-19 „versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése” című kiírás 1,1 milliárd keretösszeggel és a GINOP-1.1.10-19 „a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén” 1,5 milliárdos keretösszeggel. Ez a két pályázat kiemelt státuszú, azaz a kedvezményezett meghatározása már megtörtént, így ezeken új résztvevő már nem tud indulni.

A közeljövőben várható a GINOP-1.2.7-19 kódszámú Magyar Multi Program III. (a kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása) kiírás 13,17 milliárd forintos keretösszeggel. Hasonló a helyzet a GINOP-1.3.7-19 (professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez kkv-k számára) kiemelt státuszú felhívás megjelenésével, amely 1 milliárdos keretösszeggel várható.

Ebben a hónapban várható még a GINOP-1.2.9-19 „szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” 2 milliárdos keretösszeggel.

Pályázatok, amelyekre ősztől érdemes figyelni

Szeptemberben a GINOP-1.2.9-19 „szabad vállalkozási zónákban működő mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatása”, valamint a GINOP-1.2.10-19 „a mikro-, kis- és középvállalkozások megújulásának ösztönzése feltételesen visszatérítendő technológiafejlesztési támogatás útján” kiírások várhatók 2-2 milliárd forintos keretösszeggel.

6,21 milliárdos keretösszeggel a GINOP-2.3.7-19 „kiválóságot szolgáló kutatási infrastruktúrák kapacitás bővítése” kiemelt státuszú kiírás is megemlíthető. A megjelenés júliusra volt előirányozva, azonban ebben az esetben is későbbi időpontra lehet számítani. Októberre prognosztizálható a GINOP-3.4.1-19 újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése (2. ütem) kiírás 4,1 milliárd forintos keretösszeggel.

A GINOP-4.1.4-19 „megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” felhívást is ki kell emelni, amelynek 20,42 milliárd forint a keretösszege. Erről a felhívás tervezet áprilisban megjelent, azonban a konkrét felhívás megjelenésére még várni kell.

A foglalkoztatás és versenyképesség

Mindkét területen több kiírásra lehet számítani még 2019-ben. Ezek egyike a GINOP-5.2.4-19 kódszámú új gyakornoki program, amelynek 10 milliárd forint a keretösszege. Erről a felhívástervezet már elérhető a www.palyazat.gov.hu oldalon. Késő ősszel valószínűsíthető a GINOP-5.3.12-19 „foglalkoztatás-bővítés ösztönzése” 15 milliárd-, illetve a GINOP-5.3.13-19 „kisgyermeket nevelők képzésének ösztönzése” 3 milliárd forintos keretösszeggel.

A versenyképesség területén a GINOP-6.1.10-19 „a gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések” felhívásának júniusi, valamint a GINOP-6.2.5-VEKOP-19 „a szakmai képzés digitális módszertanának egységesítése” felhívás júliusi megjelenése sem történt meg. Ezek a lehetőségek kiemelt státuszúak lesznek.

Végül ősszel várható 1 milliárd forintos kerettel a GINOP-6.1.9-19 “vállalati képzések támogatása a közlekedési ágazatban a kkv-k számára” című kiírás – összegezte elemzésében a Via Credit.

Kategóriák: Zöld hírek

Sertéspestis: rohamtempóban terjed a járvány, már Békés megye határába ért

FN - Magazin - 2019, augusztus 22 - 19:04

Mégsem verhetem fejbe a disznókat

– tamáskodott szerdán Viorel Muscă, a Lőkösházától tíz kilométerre, a román oldalon lévő Kürtösi (Curtici) Agráripari Komplexum tulajdonosa, miután megtudta, hogy a hatóságok sertéspestis gyanújával állategészségügyi felügyelet alá helyezték a hozzá tartozó fazekasvarsándi (Olari) farmot. Kinyitom a kapukat, szélnek eresztem az állatokat – dühöngött tehetetlenségében a cégvezető. Az ország egyik legnagyobb integrált mezőgazdasági vállalatának első embere joggal retteg, hogy az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) leöleti a sertéseit, és ezzel lakatot tehet az amúgy sikeres vállalkozására. Hiába, hogy a most épp kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) hű támogatója már a rendszerváltás óta, Ion Iliescu egykori államfő jó barátja.

Tény, hogy az elmúlt hetekben a sertéspestis rohamtempóban terjed Békés megye szomszédságában, nem véletlen, hogy Traian Petcu, az ANSVSA államtitkár helyettese napok óta Arad megyében tartózkodik, és a prefektúrával (kormányhivatal), a megyei szakigazgatósággal közösen döntenek, mikor, hol rendelik el a drasztikus intézkedéseket.

Az első ilyen intézkedés, amelyre mindenki felkapta a fejét, hogy az állami Romsilva erdészeti vállalat engedélyt kapott, hogy a magyar határtól légvonalban körülbelül 30 kilométerre lévő Németszentpéter környéki erdőkből kilövettesse a teljes vaddisznó állományt, a számítások szerint 140-150 állatot, ezzel is akadályozandó a sertéspestis terjedését. További fertőzött állatokra bukkantak még az Arad környéki Felnakon (Felnac) és Zádorlakon (Zădăreni).

Következett augusztus 21-én Köröscsente (Cintei), ahol elrendelték a falu összes sertésének leölését, majd augusztus 22-én a Gyulától légvonalban 23 km-re lévő, Kisjenő városhoz közeli Nadab (Nădab) faluban hoztak ugyanilyen intézkedést. Nadab környékén ezzel párhuzamosan kilövik a vaddisznó-állományt is. Kérdés persze, hogy vajon hány fertőzött vaddisznó „sétafikál” a határ két oldalán, Bihartól (egyelőre) Arad megyéig, mert a járvány a jelek szerint tovább terjed déli irányban, a Csongráddal határos Temes megye felé.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Arad megyében augusztus első hetében megtiltották a szabadtéri grillezést, tilos és büntetik, ha valaki szabadon engedi a disznait.

Szőnyegadományt kér a polgármesteri hivatal

A magyar határtól távolabbi Borosjenő (Ineu) város polgármesteri hivatala arra kérte a lakosságot,  adományozzanak szőnyegeket, hogy azokat vegyszerrel átitatva kihelyezzék a bevezető utakhoz. A nagylaki határállomástól 20 kilométerre lévő Pécska (Pecica) városa úgy döntött a közelmúltban, hogy ideiglenesen vegyszeres szőnyegeket raknak le a 7-es nemzetközi főútra más bevezető utakra. Más kérdés, hogy a korábbi tapasztalatoknak  megfelelően ezeknek a szőnyegeknek sok haszna nincs a fertőzés terjedésének megakadályozásában.

A vidéki lakosság pedig egyre dühösebb, ugyanakkor retteg, hogy településükön mikor rendelik el az állomány leölését.

Közel félmillió sertést öltek le eddig

A capital.ro által augusztus 21-én nyilvánosságra hozott statisztika szerint

Romániában 22 megye 83 települése érintett a járványban, a hatóságok 1252 gócpontot azonosítottak és eddig 428.744 sertés került kényszervágásra.

A leginkább Teleorman, Giurgiu, Tulcea, Călăraşi, Brăila megyéket sújtja a járvány.

A pestis teljesen nem küldi padlóra a romániai sertéságazatot, amelyik amúgy is képtelen biztosítani a hazai ellátást. 2018-ban az ország 19 ezer tonna sertéshúst exportált – a sertéspestis miatt 13.560 tonnával kevesebbet, mint 2017-ben – ellenben  a tavalyi import 295 ezer tonna volt, s ebből jelentős szeletet hasított ki Magyarország.

A járványtól ma már mindenki retteg Romániában, az is, aki csupán egyetlen malacot nevel a kert végében. Olyan körülmények között is, hogy a román állam kártérítést fizet az elkobzott, leölt sertésekért, kilogrammonként 400-800 forintnak megfelelő lejt.

Ahhoz képest, hogy az állatvilág legsúlyosabb járványa már a határ közelében tombol, Magyarországon nem verik félre a harangot, sőt Békés megye hírportálja, a beol.hu még csak utalás szintjén sem említi, milyen kritikus a helyzet a szomszédban. Igaz, augusztus 5-én lehozták az országos főállatorvos által kiadott „Magyarország új mentesítési tervét”, ám ebben megnevezve csak Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye szerepelt, s kizárólag a vadállomány fertőzöttségére fókuszált. A cikk szerint „Magyarországon nem érintett a sertéspestisben a házisertés-állomány, viszont a vaddisznók között terjed a betegség”. Vagyis továbbra is titkolóznak a hatóságok, mintha Magyarország határán megállt volna a járvány:

Hello, röfik: veszélyben a teljes magyar sertésállományTöbb jel utal arra, hogy a sertéspestis régebben megjelent Magyarországon, noha a hatóság tagadja ezt. Ám nehezen elképzelhető, hogy a betegség megállt a magyar határnál. Az, hogy eddig nem volt regisztrált eset a Fidesz-közeli vállalkozóknak is jól jött.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA/Craig Lassig

Kategóriák: Zöld hírek

Hamarosan ismét Vegetáriánus fesztivál!

Harmonet - 2019, augusztus 22 - 16:59
Szeptember 14-15-én Budapesten ingyenes életmód hétvége nem csak növényevőknek
Kategóriák: Zöld hírek

Bauhaus 100 finisszázs a hétvégén

Harmonet - 2019, augusztus 22 - 13:32
Pár napig még látogatható a Ludwig Múzeum Bauhaus-kiállítása, a záró hétvégén extra programokkal.
Kategóriák: Zöld hírek

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

“Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel, de tekintettel Mette Frederiksen miniszterelnök megjegyzéseire, miszerint nem érdekli őt Grönland megvásárlásának megvitatása, találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk” – írta mikroblogjában az államfő. Majd megköszönte a dán politikusnak, hogy “világosan beszélt”, mert – úgy fogalmazott – “költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára”. Trump jelezte: egy későbbi időpontban sor kerül a vizitre. A múlt héten a The Wall Street Journal című lap írta meg, hogy Donald Trump szűk tanácsadói körben többször is felvetette Grönland megvásárlását Dániától, sőt, a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow vasárnap egy televíziós interjúban megerősítette, hogy Trumpot tényleg érdekli Grönland esetleges megvásárlása.

Mette Frederiksen dán kormányfő éppen az amerikai sajtóhír megjelenése után és Kudlow nyilatkozata napján látogatott a Dán Királysághoz tartozó, autonómiát élvező szigetre, ahol közölte: a terület nem eladó, és egyébként reméli, hogy az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel. Donald Trump hétfőn még tréfás Twitter-anyaggal utalt Grönlandra: a mikroblogon fotómontázst tett közzé, amely az egyik szállodájának felhőkarcolóját és a bukolikus dán tájat ábrázolja. A kép mellé azt írta: “Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!”

 

I promise not to do this to Greenland! pic.twitter.com/03DdyVU6HA

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019

Az amerikai elnök a hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan indult volna Dániába. Szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról.

 

Frissítve, augusztus 22, 07:00

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő közleményében tudatta: Mike Pompeo és Jeppe Kofod megvitatta Donald Trump dániai látogatása elhalasztásának ügyét is. A szóvivőnő további részleteket nem ismertetett. Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren jelentette be, hogy lemondja dániai látogatását, mivel Mette Frederiksen dán kormányfő közölte: Koppenhágát nem érdekli Grönland megvásárlásának témája, a Dán Királyság nem akarja eladni az autonómiát élvező szigetet az Egyesült Államoknak. “Találkozónkat, amelyre két hét múlva került volna sor, elhalasztjuk” – írta kedden mikroblogjában az amerikai elnök. Majd még azt is megköszönte a dán politikusnak, hogy “világosan beszélt”, mert így “költséget és erőfeszítést takarított meg mind az Egyesült Államok, mind pedig Dánia számára”. Mette Frederiksen szerdán sajnálatát fejezte ki Trump útjának lemondása miatt. Azt mondta, meglepetéssel fogadta a hírt. “Nem gondolnám, hogy Dánia és az Egyesült Államok kapcsolata válságba került volna. A látogatás lemondása nem változtat Dánia és az Egyesült Államok jó kapcsolatán” – fűzte hozzá.

Trump szerdán nem hagyta válasz nélkül a koppenhágai álláspontot. “Utálatosnak” nevezte Mette Frederiksen reagálását. Ezt követően került sor Pompeo és Kofod telefonbeszélgetésére. Az amerikai lapok szerdán bőségesen tárgyalták az ügyet. A Vanity Fair című magazin internetes oldalán például Nicholas Burnst, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövetét idézte.

“Néha nehezen hiszi el az ember, hogy az, amit Trump mond és tesz a világpolitika színpadán, valóban megtörténik” – fogalmazott Burns. Hozzáfűzte: “ez a mostani egy újabb bizarr és humoros pillanata” az amerikai elnök tevékenységének. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Dánia kulcsfontosságú NATO-partnere az Egyesült Államoknak, elsőként vett részt az iraki és az afganisztáni háborúkban Washington oldalán.

Brett Bruen, az amerikai külügyminisztérium egykori munkatársa úgy nyilatkozott a magazinnak: először azt hitte, hogy kacsa vagy médiatréfa az egész. Bruen azt tartotta különösnek, hogy senki nem akadt Trump közelében, aki közölte volna, hogy “elnök úr, ez a sziget nem a miénk, nem rendelkezhetünk felette”.

Kategóriák: Zöld hírek

Valakinek mosógépre, valakinek új autóra van szüksége

FN - Magazin - 2019, augusztus 22 - 07:35

Alapvetően kétféle ember létezik: vannak, akik élményekre, vannak, akik inkább tartós dolgokra szeretnek költeni. Az viszont közös a két csoportban, hogy mindenkivel előfordult már, hogy éppen nincs elég megtakarítása vágyai eléréséhez. Vagy nem is vágyról, hanem szükségletről van szó. Ilyenkor ésszerű választás lehet a szabad felhasználású személyi kölcsön – de persze nem minden esetben.

„Alapvetően spórolni szoktam a komolyabb kiadásokra, mert kölcsönkérni kifejezetten utálok” – mondta Anti, amikor arról beszélgettünk, hogy mi volt az utolsó nagyobb dolog, amire sok pénzt költött. Nemrég viszont tönkrement az autója ami nélkül nem tud dolgozni – ráadásul plusz terhet jelent, hogy épp egy lakásfelújítás kellős közepén vannak –, úgyhogy áthidaló megoldásként személyi kölcsönt vett fel, amiből sikerült egy használtautót vásárolnia, és még jutott belőle a felújításhoz szükséges dolgokra is.

Ilyen „vészhelyzetek” bárkivel előfordulhatnak, ha a megtakarításait éppen felélte. Mindenki ismeri Murphy törvényét: „Ami elromolhat, az el is romlik”. És mintha egyszerre szeretne elromlani a hűtő, a mosógép, a kazán, a bojler: tiszta gépek lázadása, mintha a hátunk mögött összebeszélnének a tárgyaink. Ha pedig beüt a krach, akkor lehet az ember bármilyen előrelátó, simán kimerülhetnek pénzügyi tartalékai. Nálunk is egyszerre adta meg magát a hűtő és a mosógép, éppen egy héttel azután, hogy hazajöttünk a nyaralásból. Mivel nem rendelkeztünk éppen megfelelő összegű megtakarítással, nem volt kérdés, hogy személyi kölcsönt veszünk igénybe, ami jól tervezhető, szabadon felhasználható és kiszámítható, így egyszerűen be tudtuk építeni a havi törlesztőrészleteket a kiadásainkba.

Ehhez hasonló esetekben az áruhiteleket is érdemes megnézni az áruházakban, de Csaba barátom a személyi kölcsönt jobban szereti, ha hirtelen szüksége van egy nagyobb összegre: „éppen előléptettek nyár elején, úgyhogy igényeltünk a feleségemmel egy nagyobb összegű személyi kölcsönt, hogy végre kicseréljük a lakásunk ablakait” – mesélte Csaba, aki a személyi kölcsön kiszámítható részleteit a fizetéséből már könnyebben kifizeti.

Szponzorált tartalom

THM: 7,3%-24,1%. A tájékoztatás nem teljeskörű. A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.augusztus 22-től 28-ig

Harmonet - 2019, augusztus 22 - 07:00
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
Kategóriák: Zöld hírek

Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-08-22

Harmonet - 2019, augusztus 22 - 07:00
Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
Kategóriák: Zöld hírek

Még sehol a szuperkórház, de már ömlik bele a pénz

FN - Magazin - 2019, augusztus 22 - 05:44

Az autópálya mellé tervezett új szuperkórház építésébe még bele sem kezdtek, de már százmilliós tételekben rendelik az orvosi berendezéseket a Dél-Budai Centrum, illetve társkórházai számára – írja az Mfor.hu.

A portál cikke szerint érdekes, hogy miközben Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott januárban néhány hónapon belüli alapkőletételt ígért, az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszánál, a XI. kerületi Dobogó városrészben a dél-budai centrumkórház építésére kijelölt helyszínen háborítatlan parlag hever. 

Ehhez képest Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a program rendületlenül halad előre. A négymillió embert ellátó fővárosi és Pest megyei intézményhálózat korszerűsítési programjára a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot biztosított, ezen belül 21,7 milliárdból orvos-technológiai eszközök beszerzése valósult meg, 18,3 milliárdból pedig megkezdődött az építészeti tervezés. A 2018-as költségvetésben további 30 milliárd, az ideiben 41,9 milliárd jut a négy szuperkórház kialakítását is tartalmazó programra.

A pénzből jut a kormánymédia új csillagának számító Balásy Gyula cégének, a New Land Media Kft.-nek is. A csekélyke 40 millió forintot három hónapnyi kommunikációra kapták. A NER egyik fontos ügyvédjeként számon tartott Perenyei Tamás, aki többek között a 4-es metró építése, a 3-as metró kocsijainak felújítása, illetve Paks bővítése körül is feltűnt, immáron két szerződést is kötött jogi tanácsadásra, először 59 millióról, másodszorra már 181,6 millióról. De természetesen nem maradhatott ki a buliból Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó 4iG sem: 893,8 millióért szállítanak szervereket. S még el se kezdődött a szuperkórházak építése.

Az Újbudán épülő 1200 ágyas „egészségpláza” a kormányígéret szerint nemcsak hazai, de európai viszonylatban is páratlan lesz. A Dél-budai Centrum (DBC) 1,2 millió ember ellátásáért felel majd. A páratlanul gazdag diagnosztikai háttérnek, a modern digitális technológiáknak, az informatikai rendszereknek, a kimagasló szakmai tudással rendelkező munkatársi gárdának, illetve a különböző egységek fizikai közelségének köszönhetően jelentősen lerövidülnek majd a betegutak. Ugyanakkor egyelőre az sem bizonyos, hogy az építészeti pályázatot megnyerő Teampannon irodával megkötötték a kormányhatározatban 2,4 milliárdos keretösszeggel meghatározott tervezői szerződést. Ennek ugyanis semmi nyoma.

Nem mellékes, hogy a kijelölt 7 hektáros terület több mint felét a fideszes kötődésű, békementeken is masírozó, a Népliget közparkjából lakópark-építésre nagy darabot kihasító Tamás László birtokolta. A többin a Pilisi Parkerdő Zrt. és a XI. kerületi önkormányzat osztozott. Tamás László végül 4,4 milliárdot kapott a közművesítetlen, autópálya széli, mocsaras, parlagon heverő földekért. A parkerdő és az önkormányzat semmit.

Plázásított szuperkórház lesz Budapesten, de honnan lesz hozzá orvos?Centrumkórház, szuperkórház, egészségpláza. Sok névvel illetik az egyelőre még a tervezőasztalon sem létező új budapesti kórházat.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Kategóriák: Zöld hírek

Különböző formájú, méretű és színű nyomtatott napelemek jöhetnek?

A német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium által támogatott PRINTPERO nevű projekt keretében a szakemberek olyan digitálisan nyomtatható, nagy hatékonyságú és stabil napelemeket akarnak megalkotni, amelyeket integrálni lehet majd a tetőkbe, a homlokzatokba és az ablakokba. Emellett a Karslruhei Technológiai Intézet (KIT) által koordinált program keretében a tudósok olyan prototípusokon dolgoznak, amelyek méretét, formáját és színét szabadon lehet alakítani. A napelemekkel jelenleg laboratóriumi körülmények között több mint 23 százalékos hatékonyságot lehet elérni. A kutatásban használt általános eljárások ugyanakkor nem alkalmazhatók e modulok ipari mennyiségben való gyártásához. Dr. Ulrich W. Paetzold, a PRINTPERO koordinátora és a KTI új generációs fotovoltaikus anyagokat kutató csoportjának vezetője kijelentette, hogy a projektjük egyik célja az, hogy a laboratóriumi folyamatokat olyan digitális nyomtatási eljárásokkal helyettesítsék, amelyek alacsony hőmérsékleten is alkalmazhatók és alkalmasak az ipari gyártásra is. Ezenkívül kinyomtatható rétegeket is fejlesztenek, hogy megvédjék a napelemeket a káros UV-sugárzással szemben. A program része még az is, hogy javítsanak a napelemek stabilitásán, továbbá egyetlen nagy modullá illesszék össze ezeket a napelemeket. A PRINTPERO-ban a KTI mellett a SUNOVATION Produktion GmbH, a Technological Educational Institute of Western Greece és a Brite Hellas S.A. vesznek részt.

Kategóriák: Zöld hírek