Zöld hírek

Savanyú eredmények születtek a Nébih csemegeuborka tesztjén

FN - Magazin - 2020, június 30 - 08:06

A hivatal keddi közleményében kiemelték, élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató, hogy a vizsgálatok egy termék esetében sem mutattak ki határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot, sőt a mustármag allergénvizsgálat során is mindent rendben találtak a szakemberek.

A vizsgálatok során egyebek közt kiderült, hogy két terméknél a töltőtömeg kevesebb a csomagoláson feltüntetettnél, egy termék a termékkategóriában nem megengedett édesítőszerrel, egy másik pedig a jelölése szerint tartósítószerrel készült, holott a csemegeuborkák előállításánál egyáltalán nem lehet tartósítószert használni. Egy termék pedig a rajta feltüntetett 6-9 centiméteres uborkaméretnél nagyobb uborkákat is tartalmazott.

A Nébih közölte, a tesztelést követően csaknem 900 ezer forint bírságot szabtak ki, ennek megfizetésén túl a hibák javítására intézkedési tervet kellett benyújtaniuk az érintett élelmiszer-vállalkozóknak.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Kiemelt kép: Getty Images

Kategóriák: Zöld hírek

Vihar: 65 ezer debreceni maradt áram nélkül

FN - Magazin - 2020, június 30 - 07:00

Hétfő este 65 ezer fogyasztó maradt villanyáram nélkül Debrecenben – közölte a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére.

A hétfő esti viharban Debrecen-Létavértes térségében fa dőlt egy nagyfeszültségű vezetékre, emiatt 22 órától 65 ezer fogyasztónál nem volt áram.

A katasztrófavédelem és az E.ON munkatársai azonnal megkezdték a munkát, de mintegy 25 ezer fogyasztónál – Debrecen déli részén – még kedd reggel sem volt áramszolgáltatás.

A tűzoltók egyébként 33 esetben vonultak ki a megyeszékhelyen kívül Hajdúböszörménybe, Hajdúhadházra, Nyíradonyba fakidőlésekhez. A szóvivő elmondta még, hogy három házra dőlt fa, de személyi sérülés nem történt.

Kiemelt képünk illusztráció. Viharfelhõkbõl esik az esõ Debrecen térségében 2020. június 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Kategóriák: Zöld hírek

Heti általános horoszkóp 2020.június 30-tól július 6-ig

Harmonet - 2020, június 30 - 07:00
Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
Kategóriák: Zöld hírek

Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-06-30

Harmonet - 2020, június 30 - 07:00
Ma feszült hangulatban leszünk, az egyik pillanatban még jókedvünk lehet, de a másikban már a teljes lehangoltság állapotába kerülhetünk. Segíthet, ha kicsit elvonulhatunk, elmélkedni, meditálni. Egészségügyi vonatkozásaiban a has alsó részét és a nemi szerveket érinti a Hold. A mai nap lehetőséget ad arra, hogy ezekre a szerveinkre figyeljünk, erősítsük, illetve tisztítsuk. A cickafarkas megelőző ülőfürdők ilyenkor segíthetnek az egyes női bajokon.
Kategóriák: Zöld hírek

3 hét: 15 forinttal többet kell fizetni 1 euróért

FN - Magazin - 2020, június 30 - 06:33

Június 10-én 342,5 forint volt az euró árfolyama, június 29-én pedig már 357,4 forint.

Közben, június 23-án meglepetésre kamatot csökkentett a Magyar Nemzeti Bank, ennek a húzásnak a számlájára írható, hogy az euró árfolyama bőven 350 forint felett van. Ma, június 30-án reggel 356,5 forintnál jár a jegyzés.

A dollárárfolyam 317,1 forint.

Kategóriák: Zöld hírek

Grandiózus gátépítést tervez a kormány a Hajógyári szigetnél

FN - Magazin - 2020, június 30 - 06:02

Drasztikus beavatkozásra készült a kormány Budapest egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten: olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól – írja a Népszava, amely a Pest Megyei Kormányhivatal oldalán a hirdetmények között vette észre a részleteket rejtő dokumentációt.

A szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. Legrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni. Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet.

A terület teljes egészében hullámtér, vagyis időről-időre elönti a Duna. Nemrég azonban a kormány gondolt egy nagyot: „a kormány három éve határozott a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásáról az Óbudai sziget déli részének Pest felőli szarván, de egészen tavalyig nem sok minden történt az ügyben. Akkor azonban a kabinet újabb határozatot hozott, amelyben döntött a sziget árvízvédelmi rendszerének kiépítéséről. A beruházás előkészítésére 628 millió forintot biztosított” – írja a lap. Az egész gátrendszer kiépítésére pedig most 12-17 milliárd forintot becsülnek.

A kormányzati oldalon számolnak azzal, hogy nagy tiltakozást fog kiváltani a lakosság körében a terv, hiszen sok fát kellene kivágni.

„Az árvízvédelmi létesítményre öt lehetséges megvalósítási változat készült. Ezek közül az első négy kombinálásából létrejött ötödiket, egy differenciált árvízvédelmi megoldást kínálót találtak a legmegfelelőbbnek a szakmai döntéshozók. Durva egyszerűsítéssel a sziget északi részén földgát épülne mobilelem fogadására alkalmas résfallal. A déli területen, az Árpád hídhoz közelebbi részen a Hadrianus palota, a meglévő épületek és a tervezett kajak-kenu központ körül parapetfalas védművet, mobilgátat húznának fel. Az északi és a déli terület közé szintén kerülne egy földgát. A sportakadémia és környezetének területét pedig teljes egészében feltöltenék földdel a mértékadó árvízszintig” – ismerteti a lap.

Kiemelt kép: A Sziget fesztiválra látogatók a Hajógyári szigeten. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Kapunk két nap pihenőt a viharos időszakban

FN - Magazin - 2020, június 30 - 05:19

A sok napsütés mellett főként a Dunántúlon, illetve az északi megyékben gomolyfelhők képződnek. Számottevő csapadék nem valószínű, de néhol futó zápor előfordulhat – áll a Kiderül.hu-n olvasható, a mai napra vonatkozó időjárás-előrejelzésben. A nyugati, délnyugati szelet elsősorban az északi tájakon olykor élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható. Késő estére 17 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán a derült időt követően többnyire gyenge, a Dunántúl nyugati részén erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, utóbbi területre délutántól besodródhat egy-egy zápor, zivatar, másutt csapadék nem várható. A délies szél általában mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.

Csütörtökön aztán hiába lesz akár 35 fok is, újra záporok, zivatarok jönnek, és pénteken is több helyen esőre készülhetünk. Kicsit hosszabban kitekintve pedig ez várható:

Hatalmas vihar gázol át hazánkonFelhőszakadással, óriási széllel, helyenként jégveréssel ér véget a kánikula, de csak egy napra. Szerdán megint borzasztó meleg lesz, csütörtökön pedig újabb hidegfront tör ránk.

Kiemelt kép: Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Elvesztette a munkáját, két hónapot kellett várnia az álláskeresési járadékra

FN - Magazin - 2020, június 30 - 05:01

Szó volt arról, hogy lesznek különféle támogatások a cégeknek, hogy meg tudják tartani a dolgozóikat, de mire eldöntötte a kormányzat, hogy milyen feltételekkel lehetne kérni és mennyi juttatást, addigra nálunk, a kis cégnél kirúgtak mindenkit

– március végén így kezdődött Géza és munkatársai kálváriája, amely csak most ért véget. Pedig azóta hónapok teltek el.

Kései bértámogatási rendszer

Hiába születtek gyorsan döntések több nyugati és közép-európai országban is a bértámogatásra, nálunk csak április elején állt elő az első javaslatokkal a kormány. Ezután a hónap közepétől, tehát nagyjából egy hónappal a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet után lehetett igényelni a bértámogatást, amelynek feltételeit nem sokkal később korrigálni is kellett, és az elbírálás is csúszott, de akadt probléma teljesíthetetlen feltételből is.

Csupán három alkalmazottal futott az egyedi ajándéktárgyakat készítő budapesti vállalkozás, amelynek a márciusban terebélyesedő koronavírus-járvány szinte azonnal betette a kaput: a rendezvények, fesztiválok elmaradása miatt március végén úgy döntött a tulajdonos, hogy leáll a vállalkozás, a munkatársakat kénytelen volt elküldeni, 31-e volt az utolsó munkanapjuk.

Géza egyik kolléganője egy-két napra rá be is adta az igénylését az álláskeresési járadékra (közismertebb, korábbi nevén munkanélküli segélyre). Akkor még az elbocsátási hullám elején jártunk, alighanem ennek köszönhetően az ügyét viszonylag gyorsan el is bírálták, április végén már értesítették is, hogy jár neki a járadék, május elején pedig meg is kapta az első havi részt.

Géza és egy másik kolléganője kicsit ráérősebbek voltak – a férfinak gyerekei is vannak, a digitális oktatás miatt otthon is meg kellett oldani az új helyzetet, vigyázott a gyerekekre, és volt valamennyi tartaléka is –, nem azonnal tették meg az első lépést.

 • Géza az április 20-i héten regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál a bejelentett lakcíme alapján illetékes foglalkoztatási osztályon, kolléganője egy héttel korábban.
 • Géza pár napra rá, április 24-én kapott egy e-mailt, hogy nyilvántartásba vették, és a szükséges dokumentumokat szkennelje be, majd töltse fel az ügyfélkapun keresztül.
 • Ő ezt még a hónap vége előtt, 28-án meg is tette, és abban bízott, hogy az egyszerűbb esetekre érvényes 8 nap alatt elbírálják az igényét.
 • Csakhogy érkezett hozzá postán egy értesítés a foglalkoztatási szolgálattól. Az április 26-i keltezésű levél akkor íródott, amikor még nem is tudhatták a hivatalnál, hogy minden dokumentumot feltöltött-e Géza a rendszerbe, a levélben mégis azt közölték vele, hogy nem nyújtott be minden szükséges dokumentumot (ezt a regisztrációkor nem is kell megtenni, hanem csak azok után, hogy megjön a regisztrációt tudomásul vevő és a teendőkről informáló hatósági e-mail), ezért hiánypótlásra szólították fel.

Ez azonban már egy hosszabb határidejű vágányra terelte Géza ügyét: ebben az esetben 60 nap az elbírálás határideje.

Sokáig semmiféle visszajelzés nem jött. Mint mondja:

Rémisztő volt, mert több embertől hallottam, hogy nem történik semmi.

Géza több hét után írt a hivatalnak, érdeklődött az ügyéről. Három nappal később felhívta őt egy ügyintéző azzal, hogy Géza nem adott be semmilyen papírt, igazolást:

Ne mondja már, itt van az ügyfélkapumon egy visszaigazolás, hogy április végén ezt megtettem.

Erre azt válaszolta az ügyintéző, hogy a főnöke nem adta át neki ezt az információt – idézi fel a telefonbeszélgetést Géza. Az ügyintéző azt kérte, hogy küldje el neki közvetlenül is, e-mailben az anyagokat.

Géza elküldte. És csodák csodájára szinte az utolsó napon, a férfi a múlt héten megkapta a határozatot arról, hogy jár neki az álláskeresési járadék.

Még ezután sem azonnal kapott pénzt, mert nem az ügyfélkapun keresztül érkezett meg a határozat, hanem tértivevénnyel, postán ajánlva jött a napokban, és a hivatalba való visszaérkezés után intézkedhettek a pénz kiutalásáról. Géza így pénteken, két hónap után jutott végre jövedelemhez. 

Az álláskeresőket megillető ingyenes BKV-bérlethez szükséges igazolást nehéz megkapni Elveszítette munkáját a járvány alatt?

Ön is elveszítette állását a koronavírus-járvány alatt, és igényelt álláskeresési járadékot? Kérjük, írja meg tapasztalatait: roland.baksa@24.hu .

Kolléganője az április 13-i héten indította a folyamatot, de neki is kicentizték az eljárást: ő is a 60. nap előtt nem sokkal kapott értesítést, hogy megítélték számára a segélyt. Ő az ügyfélkapun kapta meg a jó hírt. Géza és kolléganői is Budapesten laknak, de más-más kerületben, az értesítés módja sem volt tehát egyforma.

„Nekem van tartalékom, de a kolléganőm sokkal rosszabb helyzetben van. Albérletben lakik, neki bizony számít, hogy két hónap alatt nem kapott semmilyen segítséget az államtól a hivatal lassúsága miatt.”

De van más is. Budapesten az állástalanoknak ingyenes BKV-bérlet jár. Ez jól jön, amikor az ember munkát szeretne keresni. Ám a bérlethez hozzájutni kihívás. Kolléganője igényelte az ingyenes BKV-bérlet vásárlásához szükséges papírt az állami hivataltól, de sokáig arra sem érkezett semmiféle válasz.

E-mailben és telefonon is érdeklődött a kolléganőm. Amikor végre sikerült egy ügyintézővel beszélnie, azt mondták neki, hogy nagyon sokan veszítették el a munkájukat, sok a feldolgozásra váró adat, kérelem, ezért időrendi sorrendben dolgozzák fel az anyagokat

– meséli Géza.

Az ingyenes BKV-bérlethez elengedhetetlen papírt pedig csak személyesen lehet elintézni, ahhoz be kell menni a kormányablakhoz, be kell állni a sorba, és egyszer csak kiadják.

Géza és kolléganője esete nem egyedi. A Pénzcentrumon is ismertettek még május közepén két, hasonlóan vontatottan haladó ügyet. Egy taxis diszpécser március 20-án veszítette el munkáját, április 2-án regisztrált online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Pár napon belül megkereste e-mailen a területileg illetékes foglalkoztatási osztály ügyintézője, és felhívta a figyelmét, hogy az álláskeresési járadék iránti kérelem elbírálásához szükség van néhány további dokumentumra. Beszkennelve, online elküldte a hiányzó iratokat. Hetekig nem történt semmi, pedig ő is albérletben lakik, minden forint számít. Több tucatszor hívta a munkaügyi központot, elmondása szerint a 48. alkalommal végül felvették a telefont, beszélt is az ügyintézővel, aki azt mondta, hogy még egy darabig legyen türelemmel, rájuk szakadt rengeteg ember, bent a hivatalban nem győzik a munkát. Azt mondták neki, júniusban érkezhet meg a számlájára a pénz.

Egy másik személy nem a koronavírus-járvány miatt lett állástalan, ő még február végén veszítette el a munkahelyét, azonnal, még abban a hónapban regisztrált, de csak május elején kapott álláskeresési járadékot.

Úgy fest, az ügymenet sebessége függ a területi elhelyezkedéstől is. Beszéltünk olyan munkavállalóval, aki Jász-Nagykun-Szolnok megyében él, áprilisban maradt munka nélkül, és sokkal olajozottabb ügyintézést tapasztalt.

A Miniszterelnökség válaszol

A bosszantóan lassú ügymenetről kérdeztük a kormányzatot, a Miniszterelnökség így válaszolt:

„A járvány magyarországi megjelenésekor jelentősen megnőtt az álláskeresők száma, amely jelentős többlet terhet eredményezett a kormányhivatalok munkatársai számára is. A kormányhivatalok többek között létszám-átcsoportosítással, a munkaszervezés átütemezésével, a munkafolyamatok felülvizsgálatával, valamint rendkívüli munkavégzés elrendelésével is igyekeztek a bajba jutott embereken segíteni. A megtett intézkedéseknek köszönhetően az álláskeresők nyilvántartásba vétele és az álláskeresési ellátás megállapítása az irányadó jogszabályban foglalt 60 napos ügyintézési idő szerint tartható.

Az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja, így – jogosultság esetén – az ügyfelek számára az ügyintézés idejére is visszamenőleg kifizetésre kerül a járadék. Az álláskeresési ellátás folyósítása az ellátást megállapító döntés véglegessé válását követően történhet meg, amely a közléssel válik véglegessé. Ez postai kézbesítés esetén az átvétel napja, a hatóság erről a tértivevény visszaérkezésével értesül, és ezt követően intézkedik az ellátás folyósításáról.

A 2020. március–2020. június közötti időszakra vonatkozóan rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten átlagosan 22,5 nap telik el az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételi kérelem benyújtása és a tényleges nyilvántartásba vétel között.

A Fővárosi Önkormányzat által a nyilvántartott álláskeresők számára biztosított díjmentes utazási lehetőséggel kapcsolatos ügyintézés jelentős többlet terhelést ró a fővárosi kormányhivatali foglalkoztatási osztályokra. A budapesti álláskeresők ingyenes utazásához szükséges hatósági bizonyítványokat a veszélyhelyzetre tekintettel postai úton vagy elektronikusan adta ki a hatóság. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a veszélyhelyzet ideje alatt elfogadta a 2020. február vagy március hónapban kiállított hatósági bizonyítványt, az álláskeresőknek így nem kellett minden hónapban kérniük a foglalkoztatási osztályon új hatósági bizonyítvány kiállítását.”

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Hogyan kezdjek neki a villanyszámla csökkentésnek? Kalkuláljon!

Minden potenciális vevőnél természetes, hogy arra a két kérdésre keresi a választ, hogy mekkora rendszerre lenne szüksége és ez mennyibe fog neki kerülni. A következőkben ezekről a kalkulátorokról osztunk meg néhány gondolatot, hogy ezzel is segítsük azokat, akik napelemes rendszerre vágynak.

MIT ÉRDEMES TUDNI A KALKULÁTOROKRÓL?

Néhányan megriadnak, amikor a kalkulátorra kattintva a rendszer olyan adatokat kér tőlük, mint név, lakhely/telepítési hely. Ugyanakkor felesleges az ijedelem! Mindezekre azért van szükség, hogy tényleg személyre szabott ajánlatot kapjon az érdeklődő, és minden meghatározó tényező figyelembevételre kerülhessen, ami alapvetően befolyásolhatja a napelemes rendszer méretét, árát. A telepítési hely minél pontosabb meghatározására például azért van szükség, hogy kalkulálni lehessen a napsütéses órák számával és a napsugarak beesési szögével.

Egy kalkulációt követően általában a következő adatokat kaphatja meg az érdeklődő a szükséges rendszerre vonatkozóan:

 • mekkora rendszer váltaná ki a megadott fogyasztást,
 • mennyit spórolhat a megfelelő napelemes rendszer kialakításával,
 • mekkora tetőfelületre van szüksége a napelemeknek,
 • esetleg egy közelítő árat a napelemes rendszerrel kapcsolatban.

PONTOSAK A KALKULÁTOROK, LEHET RÁJUK ALAPOZNI?

A kapott információk kapcsán érdemes azt tudni, hogy a napelemes kalkulátorok egy általános beállítás mentén működnek, vagyis optimalizált esetekkel számolnak, és csak becsléseket készítenek. Mindezért feltétlenül szükség van egy helyszíni felmérésre is, ahol további sajátosságokat, változókat is figyelembe veszik a szakemberek, hogy pontosabb értékeket adhassanak meg. Az ingatlannál tartott szemlét követően nem szabad meglepődni, hogy a kettő felmérés között némi eltérés van! Különbségek azért adódnak, mert a kalkulátor nem tudja figyelembe venni az épület olyan jellegű sajátosságait, mint a tető valós dőlésszöge, kitettsége, illetve az árnyékoló tényezőket (kémény, fa, szomszédos épület).

Összefoglalva a fentieket, a napelemes kalkulátor csupán egy közelítő becslés megadására alkalmas, ami segítheti a döntéshozatalt. Az egzakt és várható eredmény csak a tervezést követően születhet meg. A kalkulátor, mint jeleztük meghatározott értékekkel és arányokkal számol, a tervezéskor pedig már előfordulhat, hogy sokkal hatékonyabb elemekből épülhet fel a rendszer, így például kevesebb napelem mellett jobb teljesítmény hozható ki. Ennek ellenére a napelemes kalkulátorok mindenképpen hasznosak azok számára, akik még a kezdeti fázisban állnak, és egy lökésre van szükségük ahhoz, hogy meghozzák életük egyik legjobb döntését!

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Szigetel és termel is egyben az új napelem?

A félig áttetsző szerves napelemcellák képesek csökkenteni az ökológiai lábnyomot, és növelni az üvegházi termelés hozamát, egyúttal termelni és szigetelést biztosítani. Az egyesült államokbeli tudósok közlése szerint a szerves napelemcellákkal ellátott üvegházak energia szempontjából egész évben önellátóak lehetnek meleg éghajlaton és enyhén nedves éghajlaton, írta az mnnsz.hu. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a félig áttetsző szerves napelemcellák azáltal képesek csökkenteni az üvegház ökológiai lábnyomát, hogy melegebb és mérsékelt éghajlaton is árammal látják el a szerkezeteket. „A szerves napelemcellákban rejlő ígéretet a nem fullerén anyagok, a kis molekulájú felvevő anyagok terén mostanában tapasztalt gyors ütemű fejlesztések igazolják, amelyek jelentős mértékben növelték a szerves napelemcellák energiaátalakítási hatékonyságát, sok jelentés született 14-16% közötti hatékonyságú eszközökről, vagyis a technológia egyre közelít a kereskedelmileg eladhatóhoz“ – jelezte a Joule folyóiratban közzétett (Nettó nulla energiafogyasztású üvegházak elérése félig áttetsző szerves napelemcellák integrálásával) Achieving Net Zero Energy Greenhouses by Integrating Semitransparent Organic Solar Cells, című tanulmány.

Kevesebb verseny a napfényért

A kutatók azt közölték, hogy az ilyen cellák nem csak az általuk előállított energia miatt lesznek különösen előnyösek az üvegházak számára, hanem azért is, mivel színképelnyelésüket be lehet hangolni a napfényveszteség minimalizálása érdekében a növények fotoszintetikus tartományának egészére. „A szerves napelemcellák segítségével azért vagyunk képesek ennek megtételére, mert a ezek lehetővé teszik számunkra a napelemcellák által elnyelt fény tartományának beállítását, így jórészt azokra a hullámhosszakra tudunk összpontosítani, amelyeket a növények nem használnak fel“ – magyarázta Brendan O’Connor, a kutatás társzerzője. A tudósok még hozzátették, hogy az üvegházak tetején elhelyezett, átlátszatlan – a növényekkel a fényért versengő – napelem modulokkal szemben a félig áttetsző szerves napelemcellák több fényt engednek a növényekig eljutni.

Cellák szigetelő funkcióban

Az ötletet egyesült államokbeli helyszíneken vizsgálták: Phoenix államban, Arizonában; az észak-karolinai Raleigh-ben; és Wisconsin államban, Antigo városában. A helyszíneket azért választották, mert jelentős üvegházi mezőgazdasági piaccal rendelkező államokban találhatók, és három olyan jellegzetes éghajlati zónát képviselnek, amelyeket az Egyesült Államok Energiahivatala írt le forró-száraz, vegyes-párás illetve hideg éghajlatként. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói azt állítják, hogy az üvegház tetején elhelyezett félig áttetsző napelemcellák szigetelőrétegként viselkednek, mivel visszaverik az infravörös fénysugarakat, ezzel hozzájárulnak télen az üvegház melegen, nyáron hűvösen tartásához. A cellák alacsony emissziójú bevonata csökkenti az infravörös tartományba eső energia kibocsátását, és éjszaka ennek feladata a hőenergia üvegházon belül tartása. „Éjszaka a hő magasabb fokú megtartásának köszönhetően a szerves napelemcellás üvegházak [organic solar cell, OSC] energiaigénye jelentős mértékben alacsonyabbnak bizonyult mind a három helyszínen“ – áll a jelentésben.

Alacsonyabb fűtési terhelés

A fűtési terhelés visszaesése különösen kiemelkedő mértékűnek, 54%-osnak bizonyult Phoenix-ben, míg Raleigh területén 46%-ot és Antigo területén 32%-ot figyeltek meg. Arizonában és Észak-Karolinában a szerves fotovoltaikus rendszerek biztosították az üvegházak teljes éves energiaszükségletét, a többletenergiát kiegészítő világításhoz használták fel vagy visszatáplálták a hálózatba. „Például Arizonában az üvegházak energia semlegessé válhatnának – nem igényelnének külső energiaforrást – ugyanakkor a fény fotoszintézisre alkalmas tartományából mindössze 10%-ot foglalnának le“ – jegyezték meg a tanulmányban. A Wisconsin-i helyszínen a kutatók szerint a szerves napelemes rendszer nem fedezte az üvegház teljes energiaszükségletét, de jelentős megtakarításokat tett lehetővé, amelyeknek köszönhetően a hűvösebb éghajlaton folytatott üvegházi termelés vonzóbb alternatívává válik. A tudósok szerint megközelítésük kizárólag a statikus napelemcellákat és a korlátozott tervezés-optimalizálást vette figyelembe, és a további finomítások révén mind az energiahozamok, mind a termésátlagok felülmúlhatók.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Kategóriák: Zöld hírek

1 millió tonna faaprítékot használtak fel tavaly a biomassza erőművek

A biomassza felhasználásról szóló jelentés 61 Magyarországon 2019-ben működő biomasszát energetikai célra hasznosító erőmű, fűtőmű (26) és biogázüzem (35) adatai alapján készült. A beérkezett információk szerint további 15 cég (7 erőmű, fűtőmű és 8 biogáz üzem) nullás jelentést küldött, mivel náluk 2019-ben nem működött a kazán, vagy leállt a termelés. Egy működő biogázüzem és egy fűtőmű elmulasztotta az adatszolgáltatást. Az összes felhasznált biomassza-alapanyag harmadát a Közép-Dunántúlon, több mint 29 százalékát a Dél-Dunántúlon használták fel energiatermelésre. Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon a felhasznált biomassza mennyiségének kevesebb mint 6 százalékát fordították energiatermelésre, ebben a régióban azonban egy jelentős fűtőmű a 2019-es évre vonatkozóan nem szolgáltatott adatot. Az országban található biomassza-alapanyagokat felhasználó erőművek és fűtőművek 2019-ben 48,2 százalékban faaprítékot, mintegy 1 millió tonnát használtak fel energiatermelésükhöz. A tűzifa részesedése 14,9 százalék, a napraforgóhéj és gabonaszalma közel azonos mértékű 7,7 és 7,3 százalék volt. Az egyéb alapanyagok 21,9 százalékot tettek ki. Az energiatermeléshez a mezőgazdasági termékek és papíripari hulladékok 11,7 százalékkal járultak hozzá.

A biogáztermelés fő alapanyagai 2019-ben a mezőgazdasági termékek voltak 56,1 százalékkal, 632,3 ezer tonnával, amelynek 86,9 százalékát az állati trágyák jelentették. Ezt követték a gáztermelés során a feldolgozóipari alapanyagok 37,7 százalékkal, 435,8 ezer tonnával, amelynek 11,5 százalékát a szeszipari melléktermékek tették ki – olvasható a jelentésben.

Kategóriák: Zöld hírek

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Az állam északnyugati részén vásárolta meg a kormány az 1534 négyzetkilométeres, Narriearra nevű területet, amely a legnagyobb, környezetvédelmi célú magánbirtok-vásárlás fennállása óta. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. A környezetvédő szervezetek üdvözölték a döntést. Az új nemzeti park ártéri mezőket, vizenyős részeket, valamint olyan tájakat tartalmaz, “amelyek jelenleg nem találhatók egyik új-dél-walesi nemzeti parkban sem” – idézte a BBC hírügynökség Matt Kean környezetvédelmi minisztert. A Queenslanddel határos terület, mely nagyjából egy évszázadon át az O’Connor család birtokában állt, több mint 25 veszélyeztetett faj – köztük a lápi létrafarkú – otthona.

Kategóriák: Zöld hírek

Válságos állapotban vannak a tengerek a túlhalászás miatt

Hans Bruyninckx, a koppenhágai központú uniós ügynökség ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a tengerek helyzetét illetően továbbra is komoly kihívást jelent többek között a túlzott tápanyagterhelés, a víz alatti zajszennyezés, a műanyaghulladék és a szennyezés egyéb típusai, valamint a nem fenntartható halászat. “A 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós biodiverzitási stratégiára és az európai zöld megállapodás egyéb elemeire támaszkodva azonnali és egységes intézkedésekre van szükség a tengerek védelme és a helyreállítás érdekében” – fogalmazott. A tengerek helyzetéről készített jelentés azt mutatja, hogy a tengerek használatával kapcsolatos korábbi és egyes esetekben jelenlegi szokások mára jól érezhető változásokat idéztek elő a tengeri fajok és élőhelyek összetételében, valamint a tengerek általános fizikai és kémiai jellemzőiben. Európa part menti tengerszakaszainak csaknem fele intenzív algásodástól szenved. Noha a vegyi anyagok használatáról szóló uniós szabályoknak köszönhetően csökkent a szennyező anyagok mennyisége, a legtöbb tengeri faj egyedeiben nőtt a műanyagok és a műanyag kémiai maradékanyagok felhalmozódása. Az EU közös halászati politikájának köszönhetően az Atlanti-óceán északkeleti részén azonban szinte minden fogás egészséges halállományokból származik. A Földközi-tenger esetében ez azonban még nincs így, ezért itt további erőfeszítésekre van szükség – állapították meg.

A jelentés megoldásokat is javasol, amelyek segíthetik a tiszta, egészséges és termékeny tengerekre vonatkozó uniós célkitűzések elérését, elsősorban az ökoszisztéma-alapú halászati gazdálkodás révén. A jelentés szerzői szerint a gyakran évtizedeken át tartó jelentős erőfeszítéseknek, például a szennyező anyagok, az algásodás és a túlhalászás által okozott hatások csökkentésére irányuló lépéseknek köszönhetően egyes területeken már látszanak a tengeri ökoszisztémák helyreállásának jelei.

Kategóriák: Zöld hírek

Aranyláz Magyarországon: csak várólistáról lehet aranytömböt venni

FN - Magazin - 2020, június 29 - 17:00

Februárban 60 millió forintért vásároltak befektetési aranytömböket a BÁV-tól, márciusban, a veszélyhelyzet elrendelése után viszont már ennek közel nyolcszorosáért – olvasható a 24.hu-nak elküldött BÁV-közleményben. Még március vége előtt adott hírt arról a cég, hogy elfogyott a teljes aranykészlete.

A mostani közleményből pedig az derült ki, hogy koronavírus első hullámának lecsengése után sincs visszaesés az arany iránti érdeklődésben.

Az aranytömbök iránti kereslet miatt időközben már várólisták alakultak ki a galériáinkban. A nyitás után nem csupán a befektetési aranytömb, de az aranyékszerek piaca is magára talált, május utolsó hetére már másfélszeres forgalmat regisztráltak ebben a szegmensben a BÁV-nál

– tette hozzá Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az arany iránti érdeklődés tehát töretlen – szögezi le a BÁV. „Az aranytömböket készítő gyárak is újra kinyitottak, bár az utánpótlást egyelőre éppen a magas aranyár késlelteti.”

Kiemelt kép: Aranytömbök a Magyar Aranypiac Kft. épületében, a főváros XIX. kerületében, a Török utcában 2013. augusztus 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Zöld hírek

Kiderült, mennyibe fog kerülni a koronavírus elleni gyógyszer

FN - Magazin - 2020, június 29 - 16:31

Fiolánként 390 dollárért fogja árulni a Gilead Sciences remdesivir nevű koronavírus kezelését szolgáló gyógyszert, ez egy ötnapos kezelés esetében 2340 dollárt jelent – írja a washingtonpost.com.

A közel 120 ezer forintos ár egyelőre csak akciós jellegű, mert később, amikor már nemcsak kormányoknak adnak el, hanem biztosítóknak, akkor 520 dollárba fog kerülni egy fiola. Azaz 30 százalékkal lesz magasabb az ára.  

Az elsőre borsosnak tűnő árképzést árnyalja, hogy az is spórolást jelenthet az ellátórendszernek, ha a betegek gyógyultan, hamarabb távozhatnak a kórházakból.

A remdesivir tíz éve fejlesztették ki, és most a koronavírus idején azt észlelték, hogy a tüneteket enyhítette, illetve felgyorsította a felépülést a betegségből. A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Az EU gyorsított eljárásban vizsgálja az egyik legígéretesebb koronavírus elleni szertA remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet.

Kiemelt kép: MTI, kiemelt kép: Ulrich Perrey / POOL / AFP

Kategóriák: Zöld hírek

Matolcsy 12 pontja – nagy reformokat sürget

FN - Magazin - 2020, június 29 - 12:19

A Növekedés.hu-ra írt cikkét érdemes úgy olvasni, hogy az MNB elnöke a végén Thomas Jefferson mondását idézi: „Az őszinteség a bölcsesség könyvének első fejezete”. Matolcsy György ennek tükrében úgy látja, az ország a 2010 és 2019 közti időt jól használta fel nemzeti céljai elérésére.

Sőt, a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítettük.

Matolcsy György szerint a siker receptje az volt, hogy jelentős átalakításokkal az évtized elején sikerült megnyerni az évtized egészét. A jegybank elnöke úgy látja, az évtized 50 legfontosabb reformjából legalább 40-et az első három évben dolgoztak ki, vezettek be. Ez a kitétel írásában azért lehet fontos, mert ebben az időszakban ő volt a második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere. 

A siker megismételhető a következő évtizedben, tehát a 2020-2029/2030-as szakaszban is. Ehhez használnunk kell a bevált receptet: a 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben tervezni és indítani kell a 2030-ig szükséges reformok legalább 80%-át!

Az eddigi eredmények méltatása, a geopolitikai helyzet elemzése és némi történelmi kitekintés után Matolcsy György úgy véli, a drámai fordulatok csillapítására erős reformok kellenek.

Ha nem mi fordítunk, velünk fordul a világ, de nem nekünk kedvező irányba.

Matolcs György 12 pontba szedte, mire van szükség 2030-ra: 

 1. Teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel.
 2. Teljes életmód fordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává.
 3. Teljes intézményi fordulatra az egészségügyben.
 4. Új biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre.
 5. Versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között.
 6. A pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszerre.
 7. Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.
 8. Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.
 9. Tőke- és technológia-intenzív iparra.
 10. Fejlett kreatív iparra.
 11. Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.
 12. Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre.

Szerinte „ebből lép elő a második – az előző évtizedben egyszer már megszülető – 150 milliárd eurónyi magyar GDP legalább kétharmada, ezek nélkül aligha. Ehhez kellenek okos és mély reformok már az évtized elején”.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Debrecenben épít gyárat a Sensirion

FN - Magazin - 2020, június 29 - 11:24

Debrecenben építi fel közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion – jelentette be a beruházás hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyar Levente közölte, hogy az érzékelőket gyártó Sensirion csúcstechnológiát fog előállítani a hajdúsági megyeszékhelyen. Üdvözölte a bejelentést azért is, mert Debrecennel mint a leggyorsabban fejlődő magyar várossal „komoly tervei vannak a kormánynak”.

A Sensirion alelnöke a bejelentés alkalmából köszönetet mondott a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA), valamint az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központnak, amiért segítettek megtalálni a legmegfelelőbb beruházási helyszínt. Johannes Bleuel szerint a debreceni üzem hozzájárulhat ahhoz, hogy folytatódjon a vállalat csaknem két évtizedes növekedése.

Kiemelt kép: Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára (j) és Johannes Bleuel, a Sensirion alelnöke (b) kezet fog a Sensirion Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztató után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 29-én. Középen Papp László, Debrecen polgármestere. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kategóriák: Zöld hírek

Heti munkahoroszkóp 2020.június 29-től július 5-ig

Harmonet - 2020, június 29 - 07:00
Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
Kategóriák: Zöld hírek

Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-06-29

Harmonet - 2020, június 29 - 07:00
Ma fontossá válik párkapcsolatunk, örülünk, ha jó programokat oszthatunk meg kedvesünkkel. A flörtöt is szívesen fogadjuk. Könnyed szerelemre vágyunk, a mélységeket nem szívesen tapasztaljuk meg. Ma a csípő, kismedence, a bőr területe lesz érzékenyebb. Ha bőrbetegségünk, kiütésünk, ekcémánk van, akkor figyeljünk sokkal jobban arra, hogy milyen tisztálkodó szereket, kozmetikumokat használunk.
Kategóriák: Zöld hírek

Valóban csak a déli oldalon optimális a napelem?

A napelemes rendszer felszerelése megfizethetetlen

Egy minőségi napelemes rendszer kiépítése egyszer jár csak nagyobb költséggel, de ahogy azt a fenti pont is jól bizonyítja, belátható időn belül már akár nyereséget is képes termelni. A kiépítéssel kapcsolatos árat több tényező határozza meg, ezért a legtöbb gyártónál a végleges összeget csak az összes körülmény ismeretében érdemes elfogadni. Általánosságban véve nagyjából másfél millió forintról van szó, de elmondható, hogy minél nagyobb tétel kerül telepítésre, annál kedvezőbb lesz az ár alakulása.

Mivel csak nappal termel, ezért éjjel nincs áram

A modern rendszereknek már nem okoz gondot az éjszakai áramellátás. A hálózatra kötött napelemek folyamatosan kapcsolódnak a rendszerre, ami lehetővé teszi, hogy akkor is áramhoz juss, ha épp este van. A sziget üzemű megoldások esetében a rendszer képes nappal áramot táplálni az akkumulátorba, így éjjel is ellát téged a szükséges mennyiséggel.

Lehet, hogy 10 év múlva költözni fogok: akkor kidobtam egy csomó pénzt az ablakon?

Költözés esetében a napelemek szintén költöztethetőek, és az ezzel járó költség elenyésző a telepítés összegéhez képest. Ha azonban valamilyen oknál fogva nem szeretnéd magaddal vinni, a rendszer jelentősen növeli az ingatlan értékét, így jobb ajánlatot kaphatsz a házra.

Csak a déli oldalon működik a napelem

A rendszert nem mindegy, hogy milyen dőlésszögben helyezed el, hiszen egy rosszul megválasztott beállítás miatt akár jelentős mértékben csökkenhet a villamos energia előállítása. Magyarországon 35 fokos dőlésszöget ajánlanak déli tájolás esetében, de ez nem azt jelenti, hogy más körülmények között ne funkcionálnának jól. A nem déli tájolás során ugyanazt az eljárást kell követni, mint a felhős időben: a megfelelő dőlésszöget kell megtalálni. Az tény, hogy ilyen esetben nem használható ki a maximális teljesítmény, de 85 százalék még ígyis elérhető, ami jó eredménynek számít. Érdemes megemlíteni, hogy északi tájolású tetőfelületekre nem telepítünk, mivel azon rendszerek működése már messzebb van az optimálistól, mint engedhető.

A napelemekben a szélsőséges időjárás (például jégeső) kárt tehet

A napelemek energiaigényes folyamat során készülnek el. Az alapos munkálatoknak és a minőségi alapanyagoknak köszönhetően jól tűrik az időjárás viszontagságait. Mivel nem rendelkeznek mozgó alkatrésszel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkre mehetnének.
A szélsőséges időjárást a rendszerek jól bírják. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülés ellen. Azt azonban fontos észben tartani, hogy sajnos a napelemek törhetnek, sérülhetnek minden olyan esetben, amikor a házon lévő tetőt is komoly kár éri.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Kategóriák: Zöld hírek