Zöld hírek

Minden eddiginél erősebb elektromos repülőt épít a Rolls-Royce

A nulla károsanyag kibocsátással üzemelő, légcsavaros repülőgépet arra tervezik, hogy képes legyen túllépni az óránkénti 300 mérföldes (480 kilométer/órás) sebességet, ezzel az elektromos repülésben rekorder lenne. A projekt központja a délnyugat-angliai Gloucestershire reptér hangárjában van, ahol a Rolls-Royce minden részlegéből toborzott mérnökök dolgoznak a vállalat szerint történelmi repülőgép megalkotásán – írja a News In Flight. A repülőgép a várakozások szerint már jövőre, 2020-ban a levegőbe emelkedhet, és még abban az évben végrehajthatja a rekordkísérletet. Ez a mai elektromos motorok fejlettségével és teljesítményével már könnyedén elérhető, a probléma az energiaellátással, tehát az akkumulátorokkal van. Ezek a legtöbb esetben túl nagyok és nehezek, kapacitásuk pedig ehhez mérten kicsi. A Rolls-Royce szerint sikerült kifejleszteniük egy olyan, hatezer cellából álló szerkezetet, amely elég könnyű, és a repülés közbeni hőmérsékletváltozást is kelő mértékben elviseli.

Ez az eddig épített legerősebb olyan energiacella, amelyet repülőgépbe szánnak, már csak az üzemelés közbeni hűtését kell megoldani. Az akkumulátor kapacitása is elég nagy, 200 mérföldes út megtételére lesz elegendő egy teljes feltöltéssel, tehát a London és Párizs közötti légvonalbeli távolságot közbenső leszállás nélkül leküzdi a repülőgép. A gépet három motor hajtja majd meg, ezeket az oxfordi székhelyű YASA szállítja. A teljes cikk itt olvasható.

Kategóriák: Zöld hírek

Új vezér az Invitech élén

FN - Magazin - 7 óra 43 perc

Gerald Grace 2017 októbere óta az infokommunikációs cég pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként dolgozik. Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi B2B telekommunikációs szektorban.

Új vezetőket nevezett ki az Invitel Csoport Kívülről érkezett szakemberekkel is erősíti szervezetét az Invitel Csoport és az Invitech Solutions.

Korábban a GTS Central Europe pénzügyi vezérigazgató-helyettesi pozícióját töltötte be, az Invitech-hez történő csatlakozását megelőzően pedig a Six Degrees hoszting és menedzselt szolgáltatásokat nyújtó cégcsoport (UK) pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként tevékenykedett.

Gerald Grace

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy lehetőséget kaptam az Invitech csapatának vezetésére, amelynek során David kiváló örökségére építhetek. Vezetése alatt az Invitech az ICT-piac vállalati szegmensének egyik vezető vállalatává fejlődött” – fogalmazott az új vezérigazgató.

„Nagysebességű optikai és rádiós hálózatunk, valamint Tier III adatközponti infrastruktúránk révén cégünk ideális szolgáltató partnere 6000 vállalati ügyfelünknek, akiknek folyamatosan növekvő igényeit jó minőségű menedzselt adatátviteli-, felhő- és IT-szolgáltatásokkal kívánjuk kielégíteni a jövőben is” – tette hozzá Gerald Grace.

„Nagy örömmel köszöntjük az Invitech élén Gerald-ot, aki a vállalatot a további beruházások és fejlesztések révén a növekedés következő fázisába fogja vezetni” – mondta Szalai Tamás, a CEE Equity Partners befektetési igazgatója.

63 milliárd forintért felvásárolják az Invitelt Az Invitel többségi tulajdonát megvásárló vevő a Budapesti Metropolitan Egyetemet is tulajdonló China-CEE Fund.

„Szeretnék egyúttal köszönetet mondani Davidnek, aki az elmúlt években sikerrel irányította a vállalatot, és eredményesen levezényelte a vállalatcsoport lakossági üzletágának, az Invitelnek a Digi csoport számára történő eladását is” – tette hozzá a befektetési igazgató.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Zöld hírek

A tervezettnél kétszer drágábban építi az UTE jégcsarnokát Mészáros

FN - Magazin - 8 óra 50 másodperc

A Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó ZÁÉV 4,7 milliárd forintért építi meg az UTE új jégcsarnokát Budapesten – írja a 444. Ez a tervezett ár duplája, eredetileg ugyanis 2,2 milliárd forintra becsülték a költségeket a pályázat kiírói.

A napokban egy másik, hasonló léptékű megbízást is elnyert a ZÁÉV: Nettó 3,39 milliárd (bruttó 4,4 milliárd) forintért újítja fel és építi át az egykori Raoul Wallenberg Szakközépiskola épületét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Kategóriák: Zöld hírek

Heti munkahoroszkóp 2019.február 18-tól 24-ig

Harmonet - 11 óra 12 perc
Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
Kategóriák: Zöld hírek

Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-02-18

Harmonet - 11 óra 12 perc
Ma dinamikus hangulatban leszünk, kedvünk támad baráti kapcsolatainkat ápolni. Szórakozásra vágyunk, örülünk a színháznak, mozinak. A családosok remek programokat szervezhetnek a gyerekekkel együtt. Ma keringési rendszerünk lehet érzékenyebb, különösen akkor, ha sok nehéz ételt fogyasztunk, elszoktunk a mozgástól. Ha vissza szeretnénk szerezni a fittségünket, akkor haladjunk kis lépésekben, először csak sétáljunk jó nagyokat. Fokozatosan térhetünk át a kocogásra.
Kategóriák: Zöld hírek

A duplájára nő az olimpiai életjáradékok költsége

FN - Magazin - 12 óra 13 perc

A tervezett 1,9 milliárd forint helyett idén 3,6 milliárd forint megy majd az olimpiai bajnokok, edzők és özvegyek járadékára – írja a hétfői Világgazdaság, januártól ugyanis változott a rendszer.

A járadék mértéke a bérből és fizetésből élők előző évi bruttó átlagkeresetéhez arányosuló összeg. Ez tavaly a 35. életévüket betöltő olimpiai bajnokok esetében 297 ezer forint volt, az ezüstérmeseknél az olimpiai bajnokoknak járó járadék 70 százaléka, az bronzérmeseknél az 50 százaléka. A nemzet sportolóinak havi járadéka 2015 óta havi 630 ezer forint.

Eddig a második, harmadik és a negyedik aranyérem után 20, 40 és 60 százalék járadék járt, míg az ötszörös olimpiai bajnokok (Egyerszegi Krisztina és Keleti Ágnes) az eredeti összeg dupláját kapták, 2019-től azonban az ötszörösét, mert minden aranyérem után ugyanakkora összeg jár.

2016-ban, 2017-ben és 2018-ban mintegy 850-880 személy részesült olimpiai, edzői valamint özvegyi járadékban, közölte Emberi Erőforrások Minisztériuma, ez 1,6 – 1,9 milliárd forintos összeget tett ki évente.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kategóriák: Zöld hírek

A cégek sikere az IT-gurukon is múlik

FN - Magazin - 2019, február 17 - 20:24

A sikeres digitális átálláshoz meg kell találni a megfelelő képzettségű IT-munkatársakat. Ugyanakkor nehézséget jelent, hogy a szakemberek 90 százaléka csak online térben keres állást, általában négy lehetőséget pályázik meg, és legtöbbször két héten belül elhelyezkedik. Eközben pedig 39 százalékuk két évet sem dolgozik egy munkahelyen – összegezte tanulmányában a Profession.hu és a Boston Consulting Group.

Az információs technológiában jártas szakemberek az ország területi eloszlását tekintve főként Budapesten és vonzáskörzetében, illetve Győr-Moson-Sopron, Fejér, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében találhatóak.

Mitől lesz vonzó egy munkáltató? Új irányok a vállalati HR-ben Sokkal kisebb ma már a hangzatos szlogenek szerepe.

A technológiai átalakulás eredményességét az is meghatározza, hogy egy cég milyen mértékben tudja a hagyományos munkakörökben dolgozó kollégák digitális készségeit fejleszteni. A folyamatos képzésekre már csak azért is szükség van, mert az utóbbi években lezajlott technológiai fejlődés hatására a nem IT-jellegű állások is új tudást és kompetenciákat igényelnek. A munkaadók például elvárhatják, hogy az alkalmazottak kezelni tudják a mobil felületeket, a közösségi médiafelületeket, valamint képesek legyenek a magas szintű adatelemzésre.

A Profession.hu teljes adatbázisára kiterjedő 2014 és 2018 közti elemzése szerint a vizsgált időszakban (amikor 60 ezer, illetve 105 ezer nem IT-jellegű álláshirdetést vetettek össze) legalább 67 százalékkal emelkedett azoknak a pozícióknak a száma, ahol a munkaadó elvárásként jelölte meg a magas fokú adatelemzést.

A vállalatok HR-stratégiáinak a kialakításánál is fontos szerepet kell kapnia a digitalizációnak, részben az IT-szakemberek megfelelő elérése érdekében, részben pedig azért, hogy a munkaerővel összefüggő folyamatokat képes legyen adatok formájában kezelni és értelmezni – összegezte az MTI.

Fotó: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

A dolgozó nyugdíjasok még nem váltották be Kósa Lajos álmát

FN - Magazin - 2019, február 17 - 13:11

Két éven belül legalább 800 ezer-1 millió nyugdíjas tartozzon a szövetkezeti világhoz

– ezt célozta meg a nyugdíjas szövetkezetek megálmodója, Kósa Lajos még 2017-ben. A Fidesz volt parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy óriási erőforrást jelent az a 2,7 millió inaktív ember, akik valamilyen nyugdíjszerű ellátásra jogosultak, nekik szeretnének lehetőséget adni arra, hogy dolgozzanak.

A siker érdekében a nyugdíjas szövetkezeteket a kormány kedvező adózással támogatta meg. A nyugdíjas tagok foglalkoztatása személyes közreműködés, ami nem számít munkaviszonynak, de szervezett munkavégzésnek igen, így nem terheli a munkáltatók által egyébként fizetendő szociális hozzájárulási adó (ez 2017-ben még 22 százalék volt, tavaly januártól 19,5 százalék) és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A bérből pedig csak a 15 százalék szja-t vonják, nem terheli a 10 százalékos nyugdíjjárulék, sem a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék.

Ez azt jelenti, hogy bruttó 100 ezer forint kifizetése a szövetkezetnek is kereken 100 ezer forintba kerül (és nem 121 000 forintba), a nyugdíjas pedig ebből 85 ezer forintot kaphat kézhez (és nem 71 000 forintot, mint korábban, vagy nem 66 500 forintot, mint egy nem nyugdíjas).

Az első nyugdíjas szövetkezetek 2017. júliusától alakulhattak meg, és augusztus vége felé úgy tűnt, a kormány húzása igazi sikertörténet lehet. Mind a cégek, mind a nyugdíjasok részéről nagy volt az érdeklődés, jellemző, hogy akkoriban az egyik nyugdíjas szövetkezet felmérése 330-660 ezer új dolgozót valószínűsített a nyugdíjazottak köréből.

És ha mindez nem lett volna elég a nyugdíjasok munkára fogására, az idei évtől a szövetkezetekhez hasonlóan az összes munkaviszonyban dolgozó saját jogú nyugdíjasnál is csökkent az adóteher. Azaz a bérből kizárólag szja-t kell levonni, járulékokat nem, és a munkáltatói adóterheket is lenullázták. Ezzel ugyan gyakorlatilag elolvadt a nyugdíjas szövetkezetek korábbi adóelőnye, viszont az összes lehetséges foglalkoztató ösztönzést kapott, hogy nyugdíjast vegyen fel.

A munkáltatók is rá fognak jönni: nyugdíjast kell felvenni Lenyomhatja a béreket, ha a nyugdíjasok foglalkoztatása túl olcsó lesz.

Hogy az idei változások miatt megugrott-e a foglalkoztatott nyugdíjasok száma, arról még nincsenek adatok, de a tavalyi és tavalyelőtti számokból látszik már némi emelkedés, igaz, egyelőre nem olyan mértékű, mint amit például Kósa Lajos is várt.

Nem többszöröződött meg a foglalkoztatott nyugdíjasok száma

A NAV-nak a munkáltatók, kifizetők a havi járulékbevallásban adnak számot a nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban foglalkoztatottak számáról. Ennek alapján

  • 2017-ben havi átlagban 144,4 ezer főt, míg
  • 2018 első kilenc hónapjában átlagosan 154,4 ezer főt foglalkoztattak nyugdíj mellett a munkáltatók, kifizetők.
  • A nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatottak száma 75 ezer fő volt.

A KSH is hasonló számokat hozott ki. Adataik forrása a mintavételes lakossági munkaerő-felmérés (MEF), ahol azonban a mintavételi hibát sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hiba nagyságától függően a valóságos értékek magasabbak, illetve alacsonyabbak is lehetnek, figyelmeztetett a KSH.

Rendelkezésre álló adataikból mindenesetre az látszik, hogy 2015 január és 2017 június között majdnem 109 ezerrel kevesebb lett a nyugdíjas, miközben több mint 11 ezerrel nőtt körükben a munkát vállalók száma. 2017 júliusa, a nyugdíjas szövetkezetek indulása és 2018 októbere között a nyugdíjasok és korhatár előtti ellátásban részesülők száma tovább csökkent, majdnem harmincezerrel, miközben a dolgozó nyugdíjasok száma az előző másfél évinél gyorsabban, több mint 21 ezerrel emelkedett. Ez csaknem 16 százalékos növekedést jelent.

Úgy tűnik tehát, elkezdődött bizonyos élénkülés, bár a mértéke egyelőre nem ér fel a várakozásokkal.

Kiemelt kép: MTI /Balázs Attila

Kategóriák: Zöld hírek

Heti wellness horoszkóp 2019.február 17-től 23-ig

Harmonet - 2019, február 17 - 08:00
Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
Kategóriák: Zöld hírek

Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-02-17

Harmonet - 2019, február 17 - 08:00
Ábrándos hangulatban töltjük a mai napot. Ma a mellkasunk lesz érzékenyebb, érdemes friss levegőről gondoskodnunk. Ne dohányozzunk túlságosan sokat, s olyan helyeken se tartózkodjunk, ahol vágni lehet a füstöt. Lakásunk illatát, pedig felfrissíthetjük egy kiadós szellőztetéssel!
Kategóriák: Zöld hírek

A színek mágiája

Harmonet - 2019, február 16 - 17:18
A színeknek fontos szerepük van a mágiában, varázslásban, ezzel minden mágus tisztában van! A színeket több mindenre lehet használni: védelemre, gyógyításra, szerelemre, pénzvonzásra, de a kellékek lehetnek különbözőek, pl. színes gyertyák, papírok, fonalak és cérnák, ceruzák és tollak.
Kategóriák: Zöld hírek

Szerelem, szenvedély vagy szenvedés?

Harmonet - 2019, február 16 - 13:57
A szerelem az egyik legkomplexebb, legérdekesebb, legmegmagyarázhatatlanabb és legcsodálatosabb érzelem amit egy ember érezhet. Több író és költő vetette már papírra a szebbnél szebb szerelmi történeteket, zenészek adták hangszerek által hallhatóvá a szerelem dallamát és mozivásznon keresztül hozták még közelebb a romantikus és könnyeket előcsalogató filmeket.
Kategóriák: Zöld hírek

Ide látogasson el, aki gyermeket szeretne

Harmonet - 2019, február 16 - 10:52
Budapesttől 100 kilométerre, a Mátra és a Cserhát ölelésében található a csodatévő erejéről is elhíresült Szentkút, ahová a gyermekre vágyók a legnagyobb számban érkeznek segítséget kérni. Jövő hétvégén ismét megrendezik a Gyermekre vágyók lelkigyakorlatát, amelyre feszült, aggódó párok érkeznek, s ahonnan reményteli házasok távoznak.
Kategóriák: Zöld hírek

Kocsonyázott alma Rézi néni szakácskönyvéből

Harmonet - 2019, február 16 - 09:49
Olvasni is élvezet! Dédanyáink, nagymamáink által ismert, számtalan kiadást megért, remekbe szabott szakácskönyv. Rézi néni, azaz Dolecskó Terézia 1876-ban jelentette meg először a Szegedi szakácskönyvet, amiben ezt a gyöngyszemet is találtuk.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.február 16-tól 22-ig

Harmonet - 2019, február 16 - 08:00
Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
Kategóriák: Zöld hírek

Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-02-16

Harmonet - 2019, február 16 - 08:00
Ma már érzelmesebb, romantikusabb hangulatban leszünk. Szívesen töltjük az időnket kedvesünkkel. A gyerekekkel való foglalkozás is örömmel tölt el, lepjük meg őket valamilyen közös programmal! Ma érzékenyebb a gyomrunk! A saláta, gomba, kelbimbó jó választás lehet. Az uborkának megvan az előnye, hogy magas víztartalommal rendelkezik, kalóriában viszont szegény. Ma óvakodjunk a túlfűszerezett, nehéz ételektől!
Kategóriák: Zöld hírek

Újabb 30 napig korlátozzák a kifizetéseket az NHB Banknál

FN - Magazin - 2019, február 15 - 21:12

Az MNB 2018. december 18-i végzésében 30 napra elrendelte a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását, 7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Az intézkedések az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket nem érintik.

Bajban az NHB, de a Matolcsy érdekeltségeknek már van menekülőútvonaluk Senkinek sem kell emiatt aggódnia.

Az MNB 2019. január 17-i végzésében további 30 nappal meghosszabbította az NHB Banknál a betétkifizetési korlátozást. A hitelintézeti törvény előírása szerint a korlátozó intézkedés teljes időtartama legfeljebb 90 nap lehet.

A jegybank decemberben azért rendelt el betétkifizetési korlátozást, és rendelt ki felügyeleti biztost az NHB Bankhoz, mert vizsgálata során megállapította, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövid távon is az elvárt 100 százalék alá süllyedt, ami az MNB azonnali beavatkozását indokolja. A jegybank ezért felszólította a pénzintézet vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Korlátozták a kifizetéseket az NHB Banknál A bank többségi tulajdonosa közvetett módon Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

Az MTI által idézett közlemény szerint a hitelintézet a kötelezésnek megfelelően intézkedési tervet nyújtott be, és megkezdte a likviditási helyzet orvoslására vonatkozó intézkedéseinek teljesítését, a korlátozásoktól eltekintve a megszokott rendben végzi napi működését.

A jegybank folyamatosan nyomon követi az NHB likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét. A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki.

A korábbi közlés szerint 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akiket a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint. Közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási összegét is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség.

A NHB Bankban 98,47 százalék részesedése van a BanKonzult Kft.-nek, 1,53 százalék a libanoni Fransa Holding Sal. pénzintézeté.

Kiemelt fotó: MTVA / Faludi Imre

Kategóriák: Zöld hírek

Bevonják a régi tízezer forintos bankjegyeket

FN - Magazin - 2019, február 15 - 21:07

A jegybank pénteki közleményében emlékeztet: a tízezer forintos címlet megújított változatával 2014 decembere óta lehet fizetni. Az elmúlt években az új tízezer forintos bankjegyek dinamikusan terjedtek a készpénzforgalomban, így a forgalomban levő tízezer forintosok 86 százalékát már a megújítottak teszik ki.

A régi címletváltozat bevonása után, 2020. január 1-től már csak a megújított tízezer forintos bankjegyek lesznek használhatók.

A bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek a bankokban és postafiókokban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Kategóriák: Zöld hírek

Humoros játékshow-val frissít a Viasat Explore

Harmonet - 2019, február 15 - 20:15
Érdemes késő este a Viasat Explore csatornára kapcsolni: ma indul A feladatosztó! (Ismétlés: szombat és vasárnap este.)
Kategóriák: Zöld hírek

Az életünk célja - és mások elvárásai

Harmonet - 2019, február 15 - 19:20
Amikor megszületünk, beleszületünk egy családba. Egy olyan családba, ahol már konkrét elképzelések vannak a világról, az életről, a szerelemről, tulajdonképpen mindenről. Ezek az elképzelések, meggyőződések a családtagok tapasztalatai alapján alakultak ki. Nekünk, akik még nem rendelkezünk tapasztalatokkal, ezt a tudást adják át. Amit ők tanultak, tapasztaltak. De vajon megegyezik-e ez azzal, amit nekünk kell földi életünk során megtanulni, tapasztalni?
Kategóriák: Zöld hírek