Zöld hírek

Meghátrált a Revolut, nem lesz díjemelés

FN - Magazin - 2021, április 22 - 12:03

A Revolut-felhasználók ma e-mailt kaptak, melyben arról tájékoztatják őket, hogy a Revolut mégsem módosítja a bankautomaták használatáért és nemzetközi átutalásokért felszámított díjat – számolt be a Portfolio.

Mint írják, a „múlt hónapban tévesen közölte” a Revolut az ügyfeleivel a változást, látszólag nem teszik összefüggésbe az intézkedés visszavonását az MNB figyelmeztetésével.

A Revolut februárban jelentette be, hogy április 23-tól limitálja a díjmentes készpénzfelvételek számát is, havi 5-re, efölött 2 százalékos díjat kell fizetnie az ügyfeleknek. Minimum díjat is bejelentettek a díjmentes keretet kimerítő készpénzfelvevőknek: ez tranzakciónként 400 forint lesz és mindenkire vonatkozik. Bejelentették azt is, hogy az ingyenes ügyfeleknek csak havi egy nemzetközi utalás marad díjmentes, efölött 150 forintos díjat vezetnek be. Az MNB március 17-én közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy a módosítások összeegyeztethetők a hazai hitelintézeti törvénnyel.

Kapcsolódó Négy hónapja nem ér célba egy átutalás, a bankoknak nincs rá magyarázatuk Az azonnali átutalások korában ez elég nyugtalanító.

The post Meghátrált a Revolut, nem lesz díjemelés first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Extra szabadnapot ad egy bank annak a dolgozójának, aki beoltatja magát

FN - Magazin - 2021, április 22 - 10:27

Az Erste Bank extra szabadnappal jutalmazza az oltakozókat. A pénzintézet minden munkavállalója, aki beadatta magának a Covid-19 elleni védőoltást, plusz pihenőnapot kap – közölte a hitelintézet.

Azon kollégák esetében, akik otthonról is tudnak dolgozni, ez egy ráadás szünnapot jelent, míg azok a munkavállalók, akiknél a home office nem megvalósítható (például a fióki dolgozóknál), plusz két napot ír jóvá a bank.

„Az elmúlt egy év valamennyiünk számára nehéz volt, elfáradtunk a pandémiás helyzettel járó stresszben és információdömpingben, miközben a munka sem lett kevesebb. Úgy gondoljuk, jelen körülmények között a pihenés, a plusz szabadnap lehet az, amire mindenkinek a legnagyobb szüksége van. Ezért döntöttünk úgy, hogy extra pihenőnapot adunk minden olyan kollégánknak, aki vállalja a felelősséget a közösségért is, és tesz azért, hogy mielőbb kilábaljunk a járványból” – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

The post Extra szabadnapot ad egy bank annak a dolgozójának, aki beoltatja magát first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Szárnyal az Opus Global, Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége a tőzsdén

FN - Magazin - 2021, április 22 - 09:58

Nagyot emelkedett ma a nyitást követően az Opus Global árfolyama, jelenleg közel 5 százalékos pluszban áll a papír, amivel a nap nyertese a magyar tőzsdén és a negyedik legforgalmasabb részvény – írja a Portfolio.hu a fél 11-ig produkált teljesítmény alapján.

Az Opus Global Mészáros Lőrinc érdekeltségének számít. A részvény szárnyalásának nem az az oka, hogy tegnap bejelentették, Mészáros Lőrinc feleségül veszi Várkonyi Andreát. Hanem amiatt megy felfele a részvény ára, hogy a szintén tegnap közzétett gyorsjelentésből jelentős bevételnövekedés és az alap üzleti folyamatok javulása olvasható ki. A cégcsoport működési bevétele tavaly megközelítette a 228 milliárd forintot, egy év alatt durván 20 milliárd forinttal nőtt.

Az Opus-részvény idén ennek ellenére mínuszban van. Év végén 290 forintot ért a részvény, most 251 forinton jegyzik.

The post Szárnyal az Opus Global, Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége a tőzsdén first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

A kormány megtilthatja a külföldi tulajdonszerzést a televíziókban és az egyetemeken

FN - Magazin - 2021, április 22 - 09:07

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről hozott törvényben kapott hatáskört Palkovics László tavaly júniusban, amellyel a miniszter megtilthatja külföldiek tulajdonszerzését Magyarországon, eleveníti fel a Hvg.hu.

A törvényben stratégiai társaságnak nyilvánították egyebek közt az energetikai, közlekedési, kommunikációs cégeket, a robot- és biotechnológiai, a kritikus infrastruktúrákkal, élelmezésbiztonsággal kapcsolatos, érzékeny adatokhoz hozzáférő vállalkozásokat. Ezen kívül egy, a törvényben hivatkozott európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint a média szabadsága és pluralizmusa terén is vizsgálhatják a tagállamok, hogy egy adott közvetlen külföldi befektetés valószínűleg hatást gyakorol-e a biztonságra vagy a közrendre.

A magyar szabályozásban azonban eddig a kommunikációs szektorból csak a távközlésre vonatkozott az ilyen vizsgálat lehetősége,

ezt egészítették most ki a kiadói tevékenységgel, film, videó, televízióműsor gyártásával és műsorszolgáltatással. Emellett felvették a listába a felsőoktatást.

Az ilyen stratégiai társaság esetén a miniszter a tulajdonszerzést vagy az üzemeltetési jog megszerzését megtiltja például akkor, ha az új külföldi tulajdonos Magyarország államérdekét, közbiztonságát, közrendjét esetleg veszélyeztetné, különös tekintettel az alapvető társadalmi szükségletek ellátásának biztonságára. Indoklást nem tettek közzé.

Koronavírus Valakik külföldi számról küldenek sms-t az oltásra váróknak A második oltás után kikérdezi az orvos a beoltott személyt. Pintér Sándor és a kormánypárti képviselők sem jelentek meg a népjóléti bizottság ülésén A németek azt követően vesznek Szputnyikot, hogy az megszerzi az EU-s forgalmazási engedélyt

The post A kormány megtilthatja a külföldi tulajdonszerzést a televíziókban és az egyetemeken first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Otthonfelújítási kölcsön: van, akinek meggyűlt a baja a jogviszony igazolásával

FN - Magazin - 2021, április 22 - 07:30

Olvasónk szeretne élni az új otthonfelújítási támogatás és a hozzá felvehető állami kamattámogatású kölcsön lehetőségével – éppen van felújítani valójuk a családi házon, és a feltételeknek is megfelel. Egy dologgal azonban elakadt, nem sikerült kinyomoznia, milyen nyomtatványon kell kérnie a biztosítotti jogviszony fennállásáról szóló igazolást a kölcsön igényléséhez.

Kérelem, ami nincs

Először a NAV-nál érdeklődött, ahonnan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) irányították, talált is az oldalukon egy nyomtatványt, de azon pont az nem szerepelt, ami neki kellett volna, vagyis a lakásfelújítási kölcsönnel kapcsolatos biztosítotti jogviszony-igazolás. Azért beküldte a kérelmet a kormányhivatalhoz, ahonnan nem sokára meg is jött az igazolás. A bank azonban nem fogadta be, mert nem az volt ráírva, hogy lakásfelújítási kölcsönhöz adták ki, hanem otthonteremtéshez. Ezek után kérte a bankját, adják meg, honnan tudná letölteni a megfelelő igazoláskérelmet, de ezt nem sikerült megtudnia.

Közben mi is megkerestük a bankját, az UniCreditet, ahonnan a kormányrendeletre hivatkozva megerősítették, hogy az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal állítja ki az igazolást. Azt is hozzátették, hogy ebben az esetben nem egy „saját” banki nyomtatvány kitöltésére van szükség, hanem a kormányhivatalban beszerezhető igazolás benyújtását írja elő a jogszabály. Hozzátették még, hogy a honlapjukon egy lista formájában részletes tájékoztatás érhető el a kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumokról, amelyen a harmadik oldalon szerepel a biztosítotti jogviszonyról szóló igazolás. Olvasónk azonban ebből sem tudta meg, hogyan juthatna hozzá az igazolás igényléséhez szükséges nyomtatványhoz.

A neten nem találtuk meg a nyomtatványt

Ekkor kértük Valkó András hitelszakértő segítségét, aki elküldte nekünk a nyomtatványt, amin tudomása szerint kérni lehet a szükséges igazolást. Bemásoltuk ide a felső részét – az utolsó sorban szerepel, amit be kell ikszelni, ha otthonfelújítási kölcsönhöz kéri valaki a biztosítotti jogviszony igazolását:

Kiderült, a nyomtatványt Valkó egyik ügyfele kapta még februárban a NEAK irodájában, azóta ezt használják, akik hozzá fordultak. Linket ő sem tudott a nyomtatványhoz. Megnéztük ismét a NEAK honlapján, de az Igénylőlap a családok otthonteremtési kedvezményeinek igényléséhez szükséges biztosítási jogviszonyt igazoló Hatósági Bizonyítvány kiállításához címszó alatt csak az a nyomtatvány volt elérhető, amin még nem szerepel az otthonfelújítási kölcsön. Kerestük a NEAK-ot is, hol érhető el a nyomtatvány, de választ nem kaptunk.

Nem is kell hozzá nyomtatvány

A fővárosi kormányhivatal megkeresésünkre azt írta, hogy az otthonfelújítási kölcsön kamattámogatásának igényléséhez szükséges biztosítási jogviszony-igazolást a budapesti és Pest megyei lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezők a kormányhivatal Egészségbiztosítási Főosztályától igényelhetik. Hozzátették, a jogviszony-igazolás a helyszínen személyesen is igényelhető, és ha az igénylő megfelel a jogosultsági feltételeknek, azonnal át is veheti az igazolást.

És általuk az is kiderült, hogy az otthonfelújítási kölcsönhöz szükséges hatósági bizonyítvány igényléséhez nincs szükség speciális nyomtatvány kitöltésére. Megjegyezték azonban, hogy a személyi adatok és a tajszám közlése mellett fontos, hogy a kérelem otthonfelújítási kölcsön igénybevételére szóljon.

Postai úton is lehet igényelni a hatósági bizonyítványt. (Cím: Budapest Főváros Kormányhivatala, Egészségbiztosítási Főosztály, 1387 Budapest, Pf. 27.) A jogosultsági feltételek megvalósulása esetén az igazolást tértivevényes küldeményként továbbítja a főosztály az ügyfél által megadott címre. Jelezték továbbá, hogy akiknek van ügyfélkapujuk, azok a kérelmet az e-Papír szolgáltatáson keresztül, elektronikus úton is igényelhetik.

Igénylés, lépésről lépésre

Ami az e-Papírt illeti, a hitelszakértő praktikus tanácsokkal is szolgál. Az ügyfeleinek készített videóban lépésről lépésre vezet, hogy mit kell kiválasztani a felkínált menüből, mit kell beírni, hogyan lehet kitölteni és csatolni a nyomtatványt, majd elküldeni. Ami azért érdekes, mert a kormányhivatal azt írta, hogy nem kell a kérelemhez a nyomtatvány. Ők mindenesetre használták.

Tapasztalata szerint van, akinek két-három munkanapon belül megérkezett az igazolás, de egyébként nyolc munkanapon belül kell, hogy megérkezzen a tárhelyre.

Eddig még minden bank, így az UniCredit is elfogadta az általuk használt nyomtatvány segítségével megkért biztosítotti jogviszony-igazolást, amin egyébként a következő szöveg kell, hogy szerepeljen:

A videós útmutató alapján olvasónk is beadta április 9-én a kérelmét, de mivel saját maga nem lelte fel a nyomtatványt, ezért csak leírta, mi álljon a hatósági igazoláson. Április 15-én meg is kapta a szükséges igazolást, amit aztán el is fogadott a bankja.

The post Otthonfelújítási kölcsön: van, akinek meggyűlt a baja a jogviszony igazolásával first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti anya és gyermek horoszkóp 2021.április 22-től 28-ig

Harmonet - 2021, április 22 - 07:00
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
Kategóriák: Zöld hírek

Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2021-04-22

Harmonet - 2021, április 22 - 07:00
Ma sokat dolgozunk, hasznosnak szeretnénk érezni magunkat. Estére nagyon kifáradhatunk, így már nem sok kedvünk lesz a baráti összejövetelekhez, bulikhoz. Inkább csak elvonulnánk és olvasgatnánk kicsit. Ma jól tesszük, ha odafigyelünk táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, tápláló ételeket, például a zöldségféléket, melyek nem terhelik meg a gyomrunkat. A mai napon – amennyire csak lehetséges – kerüljük el a stresszes helyzeteket.
Kategóriák: Zöld hírek

Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég

FN - Magazin - 2021, április 22 - 06:01

A 2021 szeptemberében startoló „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás összesen 67 milliárd forintot emészthet fel, ha a költségekbe beleszámoljuk a rendezvény fő helyszínéül szolgáló Hungexpo 50 milliárd forintos felújítását. Ha nem, a költségek akkor is csillagászatiak: a kiállítás kommunikációs és rendezvényszervezési költségei már biztosan több mint ötmilliárd forintot visznek el.

Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a kiállítást félmilliárd forint alatt megússza az ország. A helikopteres vadászatáról is ismert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2016-ban jelentette be, hogy Magyarország ötven év elteltével újra vadászati világkiállítást szervez 2021-ben. Az anyagiakról csak egy évvel később, egy kormányhatározatból derültek ki részletek: a kormány öt évre elosztva összesen 387,5 millió forintot különített el az eseményre.

 • A büdzsét 2017-ben még csak 25 millió forinttal, majd 2019-ben már kétmilliárddal toldották meg.
 • Tavaly áprilisban – már a koronavírus-járvány idején – a kormány 1,67 milliárdot, júniusban 2,1 milliárd forint pluszt biztosított a rendezvénynek.
 • Tavaly júliusban Kovács Zoltán, a kiállítás előkészületeiért felelős kormánybiztos aztán már arról beszélt, hogy akár 10 milliárd forintot is elkölthetnek a szervezésre. Az államtitkár, volt kormányszóvivő nem aprózta el a várakozásokat: az eseménysorozatra legalább egymillió látogatóval számolnak.
Mire megy a rengeteg pénz?

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. ötmillió forintot elérő vagy meghaladó szerződéseinek listája szerint nagyot szakít Győri és Sárhegyi Ügyvédi Társulás, ahogyan ábránkon is látható, a bő egyéves, határozott idejű megbízásokkal összesen 378,4 millió forinthoz jut. Ez még kiugróan magas, nettó 60 ezer forintos óradíjjal számolva is több, mint 6300 munkaóra.

A szervezőcéget hiába kérdeztük, hogy milyen szempontok alapján döntöttek az ügyvédi iroda mellett, illetve hogy a költségek láttán felmerült-e, hogy alkalmazottakkal lássák el a jogi teendőket, levelünkre nem érkezett válasz, így arra sem kaptunk magyarázatot, mi indokolja a százmilliós jogi költségeket.

A Győri és Sárhegyi Ügyvédi Társulás egyik névadója Sárhegyi Zoltán, aki a Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja volt, a fia, Sárhegyi István pedig a részben állami űrtávközlési bizniszben kapott bizonyítási lehetőséget. A fiatal üzletember édesanyja, Bártfai Beatrix úgyszintén ügyvéd, és ugyancsak milliárdos állami megrendelések gyarapítják érdekeltségeit. Győri Tibor – a másik névadó Simicska Lajos után lett a Fidesz jogtanácsosa, a G-nap előtt a főoligarchával együtt építgették a MAHIR médiabirodalmat, egy időben a Miniszterelnökség államtitkári posztját is betöltötte. Habony Árpáddal is együttműködött, a Modern Media Group Kft.-n ügyködtek együtt, amely később a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz, azaz a kormányközeli médiabirodalomhoz került. Sárhegyiék milliárdos állami megbízásairól és a NER legmagasabb köreibe nyúló kapcsolatairól bővebben itt írtunk:

Kapcsolódó Agybizsergető összegeket kaszál egy fideszes kötődésű ügyvédi iroda Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda gyakori közreműködője és haszonélvezője a fideszközeli ügyleteknek.

58,8 millió forint jutott az Országos Vadászati Védegylethez a Nimród című vadászújság kiadói jogaiért, 2019 augusztusa és 2021 vége között ugyanis az állami cég adja ki a vadászlapot. A Védegylet elnöke Semjén Zsolt, a lap főszerkesztője pedig Kovács Zoltán, a kiállítás kormányzati felelőse.

Milliós bérek, jól bejáratott emberek

Mi is beszámoltunk róla, hogy Vida József, a Takarékbank és TV2-tulajdonos főzős műsort indított egy akkor még Mészáros Lőrinchez, ma már a kormányközeli KESMA-hoz tartozó gasztronómiai portálon. Vida séftársa Segal Viktor, Sercegés és erdőzúgás című szakácskönyvük értékesítésére pedig nyolchónapos időszakra 15 millió forintot fizet az állami cég a Nemzeti Értéktár Zrt.-nek, aminek korábbi tulajdonosa éppen Vida egyik cége, az Arthur Bergmann Informatika Kft. volt.

Ugyancsak az említett szerződéslistán tüntetik fel a HírTV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-t, amelynél a 2020. október 10. és 2021. december 31. közötti időszakra 31 millió forintot költenek műsoridő vásárlására. Két évre 64,8 millió forintot kap a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási feladatokra, de nekik ez szinte semmi százmilliós állami megbízásaik mellett.

Bő hét hónapra 88,9 millió forintos keretszerződést kapott a Film Positive Productions Kft., amelyet korábban a 444.hu Lajos Tamáshoz, az új SZFE kuratóriumi tagjához kötött, amikor kiderült, hogy a producer hat tévéfilmes és sorozatos pályázatára kapott állami támogatást. A megbízás tárgyánál csak annyit tüntettek fel, hogy filmkészítés.

A szerződéslistán ott találjuk Szőke Gábor Miklós Dantebirodalom Kft. nevű vállalkozását, ő 240 millió forintért készít egy hatalmas, 10 tonna szarvasagancsból készülő szobrot a kiállításra. Az összeget Kocsis-Cake Oliviónak, a Párbeszéd politikusának erősítették meg, mi hiába kérdeztük a céget. A művész NER-es megrendeléseiről bővebben itt olvashat.

Nem panaszkodhatnak a cég vezetői sem:

 • az ügyvezető igazgató Szűcs Veronika, aki ugyanezt a tisztséget töltötte be a Digitális Jólét Nonprofit Kft.-nél is. Hogy kikhez csorgatták a Digitális Jólét Program milliárdjait, arról a 444.hu írt cikket.
 • A stratégiai igazgató Katona Andrásnak is van tapasztalata hatalmas közpénzekkel gazdálkodó cégnél, ő 2012 és 2015 között a Magyar Turisztikai Ügynökségnél kamatoztatta tudását.
 • A felügyelőbizottság elnöke Mancsiczky László debreceni ügyvéd. A Fidesz-tag Mancsiczky a közzététel szerint nem veszi fel tiszteletdíját, nem úgy, mint Regász Alajos, akinek neve Mancsiczkyéhez hasonlóan a Kartonpack Nyrt. állami irányítás alá vonásakor került elő. A Kartonpackot a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva tavaly áprilisban állami irányítás alá vonta, és a vezetőség leváltásával sem vacakolt sokáig. A hirtelen vezetői székbe ültetettek között volt a Kósa Lajos ügyvédjeként is megnyilvánuló Mancsiczky és az MFB Zrt.-nél, majd az állami tőkebefektetésekkel foglalkozó MFB Invest Zrt.-nél tevékenykedő Regász is. Ráadásul nem csak ők fordultak meg a vadászati kiállításos cégnél a Kartonpack-körből: tavaly februárig az ugyancsak MFB-s múlttal rendelkező Uszkay-Boiskó Sándor is ott ült a felügyelőbizottságban, ő tavaly április óta a kormány döntése alapján a Kartonpack Nyrt. igazgatósági elnöke és vezérigazgatója.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-t több alkalommal is levélben kerestük meg a közzétételi listán szereplő adatok részletei után érdeklődve, de leveleinkre nem érkezett válasz.

Kiemelt kép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a 22. FeHoVa kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2015. február 12-én. 

The post Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Több helyen esni fog, holnaptól visszatér a hajnali fagy

FN - Magazin - 2021, április 22 - 05:24

Egy hidegfront felhőzete vonul át az országon északnyugatról délkelet felé, amelynek nyomán átmeneti felhőzet-növekedés várható, és a front mentén több helyen törnek ki záporok, zivatarok – áll a Kiderül.hu-n olvasható előrejelzésben. Napsütés a nap első felében inkább a déli megyékben, késő délután északnyugaton lehet. A déli, délnyugati szél napközben nagy területen megélénkül, majd délutántól fokozatosan északnyugatira fordul és mérséklődik. Zivatarok környezetében azonban lehetnek erős, viharos lökések is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Pénteken aztán hajnalra annyira visszahűl a hőmérséklet, hogy a hidegebb helyeken fagyni fog. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése még hétfőre is azt mutatja, hajnalban mínusz 1 és plusz 6 fok közötti lehet a hőmérséklet.

The post Több helyen esni fog, holnaptól visszatér a hajnali fagy first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Már év közben kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok

FN - Magazin - 2021, április 22 - 05:21

Kedden késő délután nyújtotta be a kormány az idei évi költségvetést módosító javaslatot, amelyben több soron is megváltoztatták a bevételi és kiadási előirányzatokat – számolt be az Mfor.hu.

A benyújtott módosító dokumentum teljesen átírja a tavaly elfogadott költségvetést: az eredetileg tervezett 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycélt 7,5 százalékra növelnék arra hivatkozva, hogy a költségvetés elfogadása után a koronavírus-járványnak volt egy második és már egy harmadik hulláma is.

A lap szó szerint idéz a javaslatból, eszerint: „2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti.”

Hozzáteszik: a kormány ezzel beismerte, hogy

a várhatónál alacsonyabbra belőtt infláció miatt a nyugdíjasok idén is kiegészítésre szorulnak.

Külön érdekesség, hogy a javaslat év közbeni kiegészítő emelésről tesz említést. Eddig az volt a metódus, hogy az első nyolchavi nyugdíjas inflációs adat ismeretében döntött a kormány a kiegészítésről, amit novemberben fizettek ki. A korábbi években, amikor az Mfor.hu kérdést intézett Gulyás Gergely miniszterhez a Kormányinfókon, hogy a kormány hajlandó-e november előtt rendezni a számlát a nyugdíjasokkal, mindig az volt a válasz, hogy tartják magukat a törvényi előírásokhoz, megvárják a novembert. A mostani törvényjavaslat alapján idén más eljárást választ a kormány. Ráadásul már áprilisban színt vallottak – a korábbi, hasonló alkalmakkor általában a nyár vége felé módosított inflációs várakozásán a kormány. A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a kormány módosítani készül az idei makroszámait, azokat hozzáigazítva a valósághoz, teszi hozzá a lap.

The post Már év közben kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

3,4 milliárdos családbarát kampányt indít Novák Katalin

FN - Magazin - 2021, április 22 - 05:03

Ismét borsos áron hirdetik Magyarország családbarát voltát, a plakátkampányok lebonyolításáról ismertté vált Balásy Gyula cégei ezúttal egy 3,4 milliárd forintos (2,7 milliárd forint + áfa) keretszerződést kaptak a Rogán Antal tárcája alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivataltól.

Az április elején aláírt szerződés (.pdf) szerint a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. a „Családbarát Magyarország országos programsorozat és kommunikációs kampány 2021” komplex kommunikációs és rendezvényszervezési feladatait látja el „a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter részére.” A Miniszterelnökség vállalása szerint a keretösszeg 70 százalékát (1,92 milliárd forint + áfa) mindenképpen elköltik Balásynál, de ez 30 százalékkal (826,7 millió forint+áfa) bővíthető. A szerződés április 12-én vált hatályossá, a keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 2021 december 31-ig, tehát maximum 253 napra jött létre. Ez azt jelenti, hogy ha Novákék egy forintot sem vesznek igénybe az opciós keretből,

a rendezvénysorozat és kommunikációs kampány naponta átlagosan 9,6 millió forintba kerül.

Ha a teljes  opciós keretet felhasználják, akkor a napi átlagköltség 13,4 millióra forintra jön ki.

Kapcsolódó Nem nőknek való vidék Hol a nők helye? Az elmúlt évek legnagyobb port kavaró kijelentéseiből válogattunk. Eddig is milliárdok mentek az önfényezésre

2018-ban a kormány milliárdokat költött a Családok Évére, bár sok érintett vagy egyáltalán nem tudott a nekik dedikált évről, vagy csak hirdetések, a hidakon elhelyezett zászlók,  hirdetések és rendezvényeken elhelyezett standok jutottak eszükbe a drága kezdeményezésről.

2019-ben Balásy cégei nettó 1 milliárd 181 millió forintos megbízást kaptak a „Családbarát Magyarország 2019” intergrált médiaügynökségi feladatainak ellátására, tavaly ugyancsak Balásy cégei vitték el a „Családbarát Magyarország országos programsorozat és kommunikációs kampány 2020” elnevezésű szerződés első (126 millió forint) és második (1816 millió forint) ütemét is.

Kapcsolódó Tavaly átlagosan havi 650 millió forint hasznot hoztak a plakátkampányos Balásy cégei Nem egészen egy év alatt csaknem 4 milliárdos forgalmat bonyolított új szerzeménye, a rendezvényszervező Moonlight Event Kft.

The post 3,4 milliárdos családbarát kampányt indít Novák Katalin first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Piszok drágák az alapvető élelmiszerek

FN - Magazin - 2021, április 22 - 05:03

Néhány kivételtől eltekintve erőteljesen emelkedett az alapvető élelmiszerek, vagy azok előállításához szükséges alapanyagok ára – legalábbis ez a következtetés vonható le az Agrárközgazdasági Intézet áprilisban közzétett agrárpiaci jelentéseiből, írja a Portfolio.hu. Az ok kettős: koronavírus-járvány és időjárás.

Az intézet a budapesti nagybani piacon írta össze az alapvető élelmiszerek árait. Néhány példa:

 • A hazai 47–57 mm-es gömb paradicsom kilója 685 forintos átlagáron szerepelt a 14. heti kínálatban, ezzel szemben a spanyol származásút 587 forintért értékesítették. Előbbi ára 5, utóbbié 44 százalékkal magasabb, mint egy éve
 • A belföldi újhagyma termelői ára 11 százalékkal 162 forint/csomóra emelkedett, az importterméké nem változott, 188 forint/csomó körül alakult
 • Az importszamóca kilogrammonként 1000 és 1300 forint volt, de már felbukkant a nagyon korai termesztésű hazai szamóca is, amelynek ára jelentősen elszállt, a tavalyi azonos hetet 17 százalékkal meghaladóan 3500 forint/kilogramm termelői áron értékesítették
 • Nemcsak az eper ára emelkedett, hanem a hazai termesztésű, lédig kiszerelésű almák ára is, a 14. héten az egy évvel ezelőtt jellemző árukat 20–28 százalékkal haladták meg.
 • Emelkedik a tojás és a hús ára is
 • A nyerstej termelői átlagára 4 százalékkal haladja meg a tavalyit
 • A natúr vajkrém 7 százalékkal, a kefir 4 százalékkal, a tehéntúró 3 százalékkal nőtt

A reteknél vegyesen alakult az ár. Egy csomó retek termelői ára 176 forintot tett ki az idei év 1–14. hetében, ami 5 százalékos mérséklődés az előző év azonos hetéhez képest. Ugyanebben az időszakban az olasz importból származó hónapos retek nagykereskedelmi ára 19 százalékkal, kilónként 146 forintra nőtt.

Van persze pár dolog, ami olcsóbb lett:

 • A belföldi termesztésű, 30–70 mm vállátmérőjű édes paprika átlagára kilogrammonként 680 forintot tett ki, ez 10 százalékkal olcsóbb, mint egy éve
 • A hazai, tavalyi termésből eltárolt fejes káposzta kilónként 130 forintért, a vörös káposzta 180 forintért, a kelkáposzta 255 forintért került a választékba a vizsgált héten, ezek kissé olcsóbbak a tavalyinál

The post Piszok drágák az alapvető élelmiszerek first appeared on 24.hu.

Kategóriák: Zöld hírek

Hallott már a hőszigetelő napelemről?

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A félig áttetsző szerves napelemcellák képesek csökkenteni az ökológiai lábnyomot, és növelni az üvegházi termelés hozamát, egyúttal termelni és szigetelést biztosítani. Az egyesült államokbeli tudósok közlése szerint a szerves napelemcellákkal ellátott üvegházak energia szempontjából egész évben önellátóak lehetnek meleg éghajlaton és enyhén nedves éghajlaton, írta az mnnsz.hu. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a félig áttetsző szerves napelemcellák azáltal képesek csökkenteni az üvegház ökológiai lábnyomát, hogy melegebb és mérsékelt éghajlaton is árammal látják el a szerkezeteket.

„A szerves napelemcellákban rejlő ígéretet a nem fullerén anyagok, a kis molekulájú felvevő anyagok terén mostanában tapasztalt gyors ütemű fejlesztések igazolják, amelyek jelentős mértékben növelték a szerves napelemcellák energiaátalakítási hatékonyságát, sok jelentés született 14-16% közötti hatékonyságú eszközökről, vagyis a technológia egyre közelít a kereskedelmileg eladhatóhoz“ – jelezte a Joule folyóiratban közzétett (Nettó nulla energiafogyasztású üvegházak elérése félig áttetsző szerves napelemcellák integrálásával) Achieving Net Zero Energy Greenhouses by Integrating Semitransparent Organic Solar Cells, című tanulmány.

Kevesebb verseny a napfényért

A kutatók azt közölték, hogy az ilyen cellák nem csak az általuk előállított energia miatt lesznek különösen előnyösek az üvegházak számára, hanem azért is, mivel színképelnyelésüket be lehet hangolni a napfényveszteség minimalizálása érdekében a növények fotoszintetikus tartományának egészére. „A szerves napelemcellák segítségével azért vagyunk képesek ennek megtételére, mert a ezek lehetővé teszik számunkra a napelemcellák által elnyelt fény tartományának beállítását, így jórészt azokra a hullámhosszakra tudunk összpontosítani, amelyeket a növények nem használnak fel“ – magyarázta Brendan O’Connor, a kutatás társzerzője. A tudósok még hozzátették, hogy az üvegházak tetején elhelyezett, átlátszatlan – a növényekkel a fényért versengő – napelem modulokkal szemben a félig áttetsző szerves napelemcellák több fényt engednek a növényekig eljutni.

Cellák szigetelő funkcióban

Az ötletet egyesült államokbeli helyszíneken vizsgálták: Phoenix államban, Arizonában; az észak-karolinai Raleigh-ben; és Wisconsin államban, Antigo városában. A helyszíneket azért választották, mert jelentős üvegházi mezőgazdasági piaccal rendelkező államokban találhatók, és három olyan jellegzetes éghajlati zónát képviselnek, amelyeket az Egyesült Államok Energiahivatala írt le forró-száraz, vegyes-párás illetve hideg éghajlatként. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói azt állítják, hogy az üvegház tetején elhelyezett félig áttetsző napelemcellák szigetelőrétegként viselkednek, mivel visszaverik az infravörös fénysugarakat, ezzel hozzájárulnak télen az üvegház melegen, nyáron hűvösen tartásához.

A cellák alacsony emissziójú bevonata csökkenti az infravörös tartományba eső energia kibocsátását, és éjszaka ennek feladata a hőenergia üvegházon belül tartása. „Éjszaka a hő magasabb fokú megtartásának köszönhetően a szerves napelemcellás üvegházak [organic solar cell, OSC] energiaigénye jelentős mértékben alacsonyabbnak bizonyult mind a három helyszínen“ – áll a jelentésben.

Alacsonyabb fűtési terhelés

A fűtési terhelés visszaesése különösen kiemelkedő mértékűnek, 54%-osnak bizonyult Phoenix-ben, míg Raleigh területén 46%-ot és Antigo területén 32%-ot figyeltek meg. Arizonában és Észak-Karolinában a szerves fotovoltaikus rendszerek biztosították az üvegházak teljes éves energiaszükségletét, a többletenergiát kiegészítő világításhoz használták fel vagy visszatáplálták a hálózatba. „Például Arizonában az üvegházak energia semlegessé válhatnának – nem igényelnének külső energiaforrást – ugyanakkor a fény fotoszintézisre alkalmas tartományából mindössze 10%-ot foglalnának le“ – jegyezték meg a tanulmányban.

A Wisconsin-i helyszínen a kutatók szerint a szerves napelemes rendszer nem fedezte az üvegház teljes energiaszükségletét, de jelentős megtakarításokat tett lehetővé, amelyeknek köszönhetően a hűvösebb éghajlaton folytatott üvegházi termelés vonzóbb alternatívává válik. A tudósok szerint megközelítésük kizárólag a statikus napelemcellákat és a korlátozott tervezés-optimalizálást vette figyelembe, és a további finomítások révén mind az energiahozamok, mind a termésátlagok felülmúlhatók.

 

 

Képünk illusztráció.

Kategóriák: Zöld hírek

A Föld napja – Ingyenesen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain csütörtökön

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A társaság hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel. A díjmentes utazást egy forgalmi engedéllyel egy utas veheti igénybe egész nap – tették hozzá. A társaság arra szeretné ösztönözni az autóval közlekedőket, hogy a környezet és saját egészségük megóvásáért válasszanak egyéb, alternatív közlekedési eszközt, vagy használják a közösségi közlekedést úticéljuk eléréséhez. Ezáltal csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, járhatóbbá, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok, az aktív mozgással pedig sokat lehet tenni az egészség megőrzéséért is – írták.

Ismertették: a BKK a fővárosi önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák Budapesten. A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti mobilitási terv 2030 célja a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezése, hogy a főváros a jelenleginél élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát város legyen – hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy a közösségi közlekedés a koronavírus-járvány ellenére is folyamatos, a biztonságos utazás feltételeinek megteremtéséért pedig rendszeresen és alaposan fertőtlenítik a teljes utasteret, a járművek vezetőállásait, a metróállomások utasforgalmi területeit, valamint a mozgólépcsők korlátait. Emellett továbbra is kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk használata a járműveken és a megállókban. A BKK munkatársai folyamatosan ellenőrzik ennek betartását – olvasható a közleményben.

Kategóriák: Zöld hírek

A Föld napja – Már 100 ezer fát ültetett el a 10 millió Fa Alapítvány

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A szervezet szerdai tájékoztatása szerint “az idén elmaradó ballagásokra gondolva, Kovács Gyula Tündérkertjéből származó őshonos gyümölcsfákat” ültetnek. A megmozduláson, csütörtök a Föld napján veszi kezdetét. A kizárólag önkéntesekből álló, 160 településen jelen lévő országos közösség támogatói között a cégek mellett megjelentek a helyi önkormányzatok és egy egyház is. A Gurulj a Fákért! elnevezésű kezdeményezésben az elektromos közösségi autózókat is a faültetés támogatására buzdítják.

A 2019-ben megalakult szervezet több tízezer önkéntese és 50-60 ezer követője hisz abban, hogy a klímaváltozásra faültetéssel lehet a leggyorsabban válaszolni. A járvány azonban lassította a tervek megvalósítását, a közösség tavaly nyáron egyszerre két kampányt is indított, hogy behozzák a lemaradást.  Az alapítvány összefogott Budapest e-carsharing szolgáltatójával is. A közösségi elektromos autót használók minden vezetéssel töltött perce után 1 forint érkezik a fák ültetésére szánt kasszába, amit a cég megdupláz. Az összegyűlt pénzből őszre tervezik a következő faültetést.

Kategóriák: Zöld hírek

A Föld napja – online kutatást indít a Pannon Egyetem az éghajlatváltozásról

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az anonim, 16 kérdésből álló kérdőívet április 22. és május 22. közt bárki kitöltheti – hangsúlyozták a közleményben. A kutatás nemzetközileg is egyedülálló abban, hogy az ismeretek felmérését összeköti az attitűd vizsgálatával. Idézték Gelencsér András légkörkutatót, a Pannon Egyetem rektorát, aki a huszonegyedik század egyik legnagyobb kihívásának nevezte a klímaváltozást. Kiemelte: az éghajlatváltozásról az idősebb generáció az iskolában még nem tanult, és napjainkban is csak néhány eleme szerepel egy-egy tantárgyban. A médiából mégis naponta hallani a globális felmelegedésről, klímaváltozásról és annak következményeiről, valamint a politika és a gazdaság döntéseit, illetve a mindennapi életet is alapvetően meghatározza a jelenség – jegyezte meg.

A rektor tájékoztatása szerint olyan kutatási projektet állítottak össze, melynek tudományos eredményei és megállapításai közvetlenül hozzájárulhatnak a globális klímaváltozás további vizsgálatához, egyúttal hasznosulhatnak a jövőben számos társadalmi szinten. Hozzátette: több ezer kitöltőt várnak. A projektben számos természet- és társadalomtudós vesz részt, kiemelt szakmai partner az Ökológiai Kutatóközpont.

 

Kép: veszpreminfo.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Sarkvidéki jég olvadása miatt nem indult éves vádorútjára a grönlandi bálna

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A grönlandi bálna (Balaena mysticetus) általában ősszel elhagyja a stabilan jéggel borított területeket.
Ez a faj azon kevesek egyike, amelyek kizárólag az Északi-sarkvidéken és a szubarktikus vizekben élnek meg. Nagyon szűk skálán mozog az a hőmérsékleti spektrum, amelyben jól érzi magát: általában mínusz 0,5 és plusz 2 Celsius-fok között – írja a The Guardian online kiadása. Jelenleg négy ilyen bálnacsapat úszik az Északi-sarkvidék térségében. Az egyik legnagyobb évente a Bering-tenger északi részéből elindul, tavasszal a Csukcs-tengeren át jut a Beaufort-tengerbe, ahol a nyár nagy részét tölti, mielőtt ősszel visszatérne a Bering-tengerbe, hogy ott töltse el a telet.

Víz alatti felvételekből származó adatok alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy ez a bálnapopuláció nem tette meg szokásos körutazását 2018-2019-ben – írják a Royal Society Open Science című tudományos lapban. A tanulmány vezető szerzője, Stephen Insley, a kanadai Wildlife Conservation Society természetvédelmi szervezet munkatársa szerint egyelőre nem tudni, hogy ez egy eseti eltérés volt, vagy egy új korszak kezdete. A szakértők szerint számos ok lehetséges, mely a jelenség hátterében állhat. A víz hőmérsékletének emelkedésével a ragadozók, például az orkák elszaporodása is arra ösztönözhette a grönlandi bálnákat, hogy maradjanak téli helyükön.

Egy másik lehetséges tényező, hogy ezeket az állatokat akár fél méteres vastagságban is boríthatja a bálnazsír, amely miatt nagy melegben fenyegetheti őket a túlhevülés veszélye. Az is elképzelhető, hogy a magasabb hőmérséklet miatt planktontúltengés volt a területen, ezért a bálnák az energiaspórolás érdekében nem indultak vándorútra, itt táplálkoztak. Ha teljesen stabil jég alakul ki a tél során, az arra kényszeríti a bálnákat, hogy elinduljanak. Mert bár nagy, vastag koponyával rendelkeznek, mely segítségével akár egy méter vastagságú jeget is áttörhetnek, a jégnek eléggé nyitottnak kell lennie ahhoz, hogy áthatolhassanak a repedéseken a levegővételhez.

 

 

Kép: earth.com

Kategóriák: Zöld hírek

A kínai elnök is részt vesz az amerikai szervezésű klímacsúcson

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Hszi videokapcsolaton keresztül mond majd beszédet az eseményen – állt a minisztérium közleményében. Peking és Washington feszült viszonya ellenére a klímavédelem terén hajlandónak mutatkoznak az együttműködésre. John Kerry amerikai klímavédelmi különmegbízott a múlt héten Sanghajban folytatott tárgyalásokat Hszie Csen-hua kínai klímavédelmi főtárgyalóval. Egyeztetéseik nyomán vasárnap a két ország közös nyilatkozatott tett közzé, amelyben leszögezték: Kína és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy fokozottabb klímavédelmi kötelezettségvállalásra van szükség még az ENSZ novemberben esedékes klímavédelmi konferenciája előtt. Megállapodtak továbbá abban, hogy folytatják az egyeztetéseket azokról a konkrét teendőkről, amelyek segítségével a 2020-as években csökkenthetik a károsanyag-kibocsátás szintjét a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek elérése érdekében.

A kínai elnök múlt pénteken Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott egyeztetést videokapcsolaton keresztül a klímaváltozásról. Hszi a megbeszélésen hangsúlyozta: a klímaváltozással az emberiségnek közösen kell szembenéznie, az nem lehet ürügy más országok megtámadására vagy kereskedelmi akadályok alkalmazására. Az Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. A klímavédelmi párbeszéd megszakadt Donald Trump idén befejeződött amerikai elnöksége alatt, mert Trump egyoldalúan kiléptette országát a párizsi klímaegyezményből azzal az indoklással, hogy a megállapodás tisztességtelenül bünteti az amerikai vállalatokat.

Utódja, Joe Biden hivatalba lépésekor visszavezette az Egyesült Államokat az egyezményhez, és mintegy 40 vezetőt hívott meg az általa kezdeményezett klímacsúcsra. A kínai elnök a tavaly szeptemberi ENSZ közgyűlésen bejelentette, hogy Kína 2030-tól jelentősen csökkenteni kívánja a szén-dioxid-kibocsátását, és 2060-ra tervezi elérni a karbonsemlegességet. Kína emellett a világ országai közül a legtöbbet költ az új energiájú fejlesztésekre.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti vagyonhoroszkóp 2021.április 21-től 27-ig

Harmonet - 2021, április 21 - 07:00
Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
Kategóriák: Zöld hírek

Szerdai HarmoNet horoszkóp 2021-04-21

Harmonet - 2021, április 21 - 07:00
Ma este nem lesz túl nagy bennünk az elfogadó hajlam! Önfeledtek és játékosak lehetünk a mai napon, ezért nagyon jó sikerülnek a közösen töltött órák.
Kategóriák: Zöld hírek