Zöld hírek

Egy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együtt

FN - Magazin - 2020, november 26 - 11:36

A G7 már tavaly bemutatta, hogyan ér össze néhány lépésben a Borkai-ügy a Fidesz legfelsőbb körével, most viszont a portál több forrásból is úgy értesült, hogy a történet egyik mellékszereplője épp egy szállodaeladási ügylet kellős közepén van. Az elbeszélések szerint a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászatait fizető üzletember három hotelt készült értékesíteni Mészáros Lőrincnek.

Hamar kiderült, hogy a történet nem alaptalan: az érintett szállodáknál a megelőző hetekben hatalmas mozgás kezdődött. A hoteleket bonyolult cégjogi ügyletek kíséretében egy vállalatba pakolták, majd 2020 elején valóban gazdát is cseréltek. Az első pletykákkal ellentétben azonban nem Mészáros Lőrinc lett a vevő, hanem egy olyan szupergazdag, akinek nála is előrébb kellene szerepelnie a magyar gazdaglistákon.

Kapcsolódó Orosz üzleti kör vásárolta fel a Semjén Zsoltot vadásztató vállalkozó szállodáit A Putyin-közeliként is emlegetett Rahimkulov család eddig a Balaton partján terjeszkedett.

A hotelek új tulajdonosa, Rahimkulov Ruszlan ugyanis Magyarország egyik leggazdagabb embere, ha nem a leggazdagabb.

Testvérével, Rahimkulov Timurral közösen pedig óvatos becslés szerint is nagyjából akkora vagyonuk van, mint a hazai gazdaglistákat vezető Mészáros Lőrincnek és Csányi Sándornak együttvéve.

A testvérpár szinte teljesen ismeretlen Magyarországon, nyilvános fénykép sincs róluk. Hiába tartoznak a legnagyobb tulajdonosok közé a két legjelentősebb magyar vállalatcsoportban, az OTP-ben és a Mol-ban, lényegében egyáltalán nem jelennek meg a médiában. Mi is megkerestük őket a cikkünkkel kapcsolatban, de nem reagáltak kérdéseinkre.

Az elmúlt években mindössze a fiatalabb testvér, a 41 éves Ruszlan hotelpiaci terjeszkedéséről jelent meg néhány cikk. E mellett múlt héten írtuk meg, hogy számos ponton kötődik hozzá nyolc előadó-művészeti szervezet, amelyek éveken keresztül milliárdos nagyságrendben jutottak közpénzhez egy állami támogatási rendszernek, a kultúr-taónak köszönhetően.

Az érintett szervezetek hiába halmoztak fel több milliárdos vagyont, a támogatási rendszer megszüntetését követően azonnal összeomlottak. A fellépések után járó támogatások jogosságát az érintett művészek is kétségbe vonják, a NAV pedig költségvetési csalás gyanújával nyomoz a szervezetek többsége ellen.

Több mint 500 milliárd egy cégben

Annak, aki elég régóta böngészi a hazai gazdaglistákat, valószínűleg nem ismeretlen a Rahimkulov név. A Népszabadság rangsorában ugyanis évekig szerepelt Ruszlan és Timur édesapja, Megdet Rahimkulov. Olyannyira, hogy az első két kiadványban, 2005–2006-ban konkrétan az élen állt, megelőzve Csányi Sándort és Demján Sándort is. A napilap listájának azonban épp az volt a sajátossága, hogy nem a leggazdagabb magyarokat, hanem a leggazdagabb magyarországi lakosokat rangsorolta. Emiatt került fel rá a kilencvenes évek közepétől itt tartózkodó, de egyébként orosz állampolgár Rahimkulov. És emiatt is került le róla, amikor néhány évvel később visszaköltözött Moszkvába.

Két fia, Ruszlan és Timur ekkor vették át a magyar üzleteket. Mindketten nagyjából két és fél évtizede élnek Budapesten, itt jártak egyetemre, és rendelkeznek magyar állampolgársággal.

A Rahimkulov család üzleti birodalmának legfontosabb cége egyértelműen a vagyonkezelőjük, a testvérek 50-50 százalékos tulajdonában álló Kafijat Zrt. A vállalat neve évek óta szerepel az OTP legnagyobb részvényesei között. A cégnek jelenleg is több mint 7 százalékos részesedése van a bankcsoportban, nála csak a Mol rendelkezik nagyobb OTP-pakettel. Az a Mol, amelyben szintén nagyrészvényes a Kafijat: tavaly év végén 3,4 százalékos tulajdonhányaduk volt. Magyarul

a Rahimkulov testvérek a két talán legjelentősebb magyar cég, az OTP és a Mol legnagyobb tulajdonosai közé tartoznak.

Már önmagában ez alapján is a gazdaglisták élvonalában lenne a helyük. Az OTP-pakettjük tavaly év végén közel 300 milliárd forintot ért, míg a Mol-részvényeik további bő 80 milliárdot. A könyveikben egyébként ezt a teljes részvénycsomagot ennek kevesebb mint harmadán tartják nyilván, ami vélhetően a vételárat takarja, azaz a testvérpár durván 250 milliárd forintot keresett tavaly év végéig a Mol- és az OTP-részvényein.

Ez azonban korántsem a teljes vagyona a Kafijatnak. A társaságnak más cégekben is van érdekeltsége több milliárd forint értékben, van egy 100 milliárdos kölcsönkövetelése, és tavaly év végén csak a bankszámláin több mint 37 milliárd forint állt. Emellett milliárdokat érő ingatlanokkal is rendelkezik. Az övé például az Általános Értékforgalmi Bank egykori székháza, amely tulajdonképpen egy 4400 négyzetméteres kastély a fővárosi Városligeti fasoron, és van egy 1700 négyzetméteres villája is Buda egyik legelitebb részén.

Ezek alapján a Kafijatban 2019 végén legkevesebb 540 milliárd forintnyi vagyon lehetett. Ez pedig teljes egészében Rahimkulovéké, a vállalatnak ugyanis érdemi kötelezettsége nincs. A Kafijat előző évi adózott eredménye egyébként 31 milliárd forint volt, és a cég az előző években rendszeresen a Rahimkulov Ruszlan irodájába bejegyzett előadó-művészeti szervezeteknek fizette ki társasági adójának egy részét a tao-rendszert kihasználva.

Mészáros és Csányi vagyona együtt

A Rahimkulov testvéreknek tehát csak ebben az egy cégben közel annyi vagyonuk volt 2019 végén, mint amekkorára Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor együttes vagyonát becsülte a napi.hu, szintén főleg a 2019. végi céges adatokból kiindulva. Náluk a leggazdagabb magyarok listáját az OTP-vezér vezette 310 milliárddal, az egykori felcsúti polgármester pedig a harmadik helyen állt 270 milliárddal.

A napi.hu gazdaglistáját szerkesztő Szakonyi Péter azt mondta nekünk, hogy Rahimkulovék azért maradnak ki a kiadványaikból, mert abban csak magyarok szerepelnek, még kettős állampolgárok sem kerülnek be a rangsorba. A Forbes listáját szerkesztő Zsiborás Gergő pedig azt közölte velünk, hogy korábban vizsgálták a Rahimkulov-érdekeltségeket, de nem volt tudomásuk róla, hogy a fiúk magyar állampolgárok. „Ha egy-egy ilyen új információ kiderül, utánajárunk, és amennyiben hitelt érdemlően kiderül, hogy egy-egy üzletember magyar állampolgársággal is rendelkezik, felértékeljük a vagyonát” – írta.

A Rahimkulov-birodalom mindenesetre nem csak erre az egy cégre korlátozódik, a Kafijat még csak nem is az egyetlen közös vagyonkezelője volt tavaly év végén a testvérpárnak. Az MGTR-Invest Kft.-t szintén együtt tulajdonolták, és ebben a vállalatban is elég komoly kötvény- és részvényvagyon van. Azt azonban nem részletezi a beszámoló, hogy pontosan milyen cégekben birtokolnak így részesedést, illetve milyen kötvényeik vannak.

Mindent figyelembe véve az MGTR-Investben 2019 végén további legalább 32–33 milliárd forintnyi vagyona volt Rahimkulovéknak. A tényleges összeg azonban ennél a részvények és kötvények aktuális értéke alapján sokkal több is lehet.

Orosz részvények

A közös üzletek mellett a két testvérnek külön cégei is vannak. A kevésbé aktívnak az idősebb, 43 éves Timur tűnik, akinek saját érdekeltségeit egy harmadik vagyonkezelő fogja össze, amely jóval kisebb, mint a Kafijat vagy az MGTR-Invest.

Ez a cég a dokumentumok alapján az elmúlt években főleg orosz nagyvállalatok részvényeit és kötvényeit birtokolta. Korábban a Kafijat is főleg ilyen papírokat tartott: olyan cégekben volt részesedése, mint az itthon is aktív a Sberbank, a gázipari óriás Gazprom, az olajiparban érdekelt Rosneft, a vezető orosz vegyipari vállalatnak számító Sibur vagy éppen az acélipari Evraz. Ezeknek a vállalatoknak a papírjai viszont a Mol- és az OTP-részesedések megjelenésével párhuzamosan 2014-ben eltűntek a Kafijatból. Ugyanekkor az egy évvel korábban alapított, kizárólag Timur tulajdonában lévő vagyonkezelőben pedig, ha nem is teljes átfedéssel, de megjelentek hasonló részvények és kötvények.

A vagyonkezelő részben azóta is ilyenekkel kereskedik, 2019 végén is

volt részesedése például a Gazpromban, a bányaipari Mechelben, a Sistema holdingcégben vagy éppen Oroszország második legnagyobb bankjában, a VTB-ben,

amelynek Vlagyimir Putyinhoz fűződő kapcsolatáról és magyarországi kötődéseiről tavaly a Direkt36 írt hosszabban. Emellett a cégnek tavaly év végén több mint 14 milliárd forintnyi készpénze is volt, főleg dollárban. A vagyon forrását is figyelembe véve a vállalat így 6,5 milliárd forintot biztosan ért.

Hotelek, irodák, társasházak

A nyilvános adatok szerint Timur üzleti érdekeltségeit az eddig felsorolt vagyonkezelők nagyjából lefedik. Testvére azonban sokkal aktívabban üzletelt az elmúlt néhány évben, elsősorban az ingatlanszektorban. A bevezetőben említett három hotel (a négycsillagos noszvaji Oxigén Family & Spa Hotel, a háromcsillagos, szintén noszvaji Tündérkert Hotel és a ráckevei Duna Relax Hotel) ugyanis nem az első szállodapiaci szerzeménye volt Rahimkulov Ruszlannak, illetve ingatlanos üzlettársának, Zentai Péternek.

Ruszlannak ezeket az érdekeltségeit többnyire a Greennovatív Kft. nevű cége fogja össze, amelynek egyedül több mint két tucat másik vállalatban van tulajdonrésze. Ebből adódóan nem egyszerű megbecsülni, hogy ez a cég mennyit érhet. Könyv szerinti értéke 2019 végén valahol 1,1 és 13 milliárd forint körül lehetett, vélhetően közelebb az utóbbihoz.

Mindenesetre a Greennovatív mostanra elég masszív portfóliót állított össze. A már említett három hotelen kívül mások mellett Zentai cégével közösen övék

 • a budapesti Symbol és a Fáklya klub, ahol az előző cikkünkben bemutatott, közpénzzel kitömött előadó-művészeti szervezetek is gyakran felléptek,
 • a siófoki Residence Hotel,
 • a marcali fürdő és szabadidőközpont melletti félkész gyógyszálló,
 • a Csepel Művek központi irodaházának nagy része,
 • egy kilencedik kerületi irodaház a Groupama Aréna közelében,
 • de építenek kisebb, illetve nagyobb társasházakat is Budapest-szerte.

A csoportban így becslésünk szerint valójában több tízmilliárd forintnyi ingatlanvagyon lehet. Emellett egyes cégek elnevezése és főtevékenysége arra utal, hogy az ingatlanszektor mellett az energetikában is próbálkozik a Greennovatív, amely teljes nevén Greennovatív Energetikai Fejlesztő. Az elmúlt években főleg naperőmű parkokat üzemeltető társaságokba szálltak be.

Összefoglalva tehát az látszik, hogy a Rahimkulov testvéreknek tavaly év végén csak a közös magyarországi cégeiben legalább 570–580 milliárd forintnyi vagyona volt, de külön-külön is további milliárdok-tízmilliárdok felett rendelkeztek.

Ciprustól Moszkváig

A családnak Magyarországon kívül is vannak érdekeltségei. A testvérek édesapja, mielőtt 2007 környékén visszaköltözött Moszkvába, egy Figyelőnek adott interjújában azt mondta:

tőkeerős befektetési társaságuk van Cipruson és Moszkvában is.

Az bizonyos, hogy az előző évtized közepén a magyar üzleteik egy részét is ciprusi vállalatokon keresztül intézték (pdf, pdf). Ezeknek a cégeknek egy része még most is működik.

Emellett van egy londoni vállalatuk is, amin keresztül birtokolnak egy bécsi székhelyű, de egy időben Oroszországban termelő vegyipari céget. Utóbbiban érdemi vagyon már nincs, de néhány éve egyes források még úgy hivatkoztak rá, mint Oroszország legnagyobb aeroszolgyártójára, amely főleg hajlakkokat és légfrissítőket állít elő. A cég valószínűleg akkor ürült ki teljesen, amikor 2013-ban eladta Moszkva-közeli, szépségápolási termékeket előállító üzemét a Henkelnek.

Tavaly év vége óta egyébként komoly változások történtek a Rahimkulov-birodalomban. Először a százmilliárdokat érő Kafijatból kivált egy másik cég, amely elvitte a vagyon nagyjából hetedét, de ekkor még az új vállalat tulajdonosai is közösen voltak a testvérek. Októberben azonban Ruszlan elajándékozta Timurnak az ebben az új cégben meglévő részesedését, illetve hasonlóan tett a tavaly év végén még 32–33 milliárdot érő MGTR-Investben meglévő tulajdonhányadával is. Így ezeket most már egyedül Timur birtokolja.

Úgy tűnik tehát, hogy a testvérek üzletileg különválnak, amit megkönnyített, hogy ezzel most már a hatalmas költségeket is elkerülhetik, hiszen július óta a testvérek közötti ajándékozás is illetékmentes Magyarországon. Eddig, ha hasonlóan akarták volna átadni egymásnak a cégeket, akkor az ajándék értékének 18 százalékát kellett volna befizetniük, ami ugye esetükben masszív tízmilliárdokat jelent.

Kategóriák: Zöld hírek

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Hőszigetelésben gondolkodnunk kell, az szinte biztos. Kérdés, hol és milyen mértékben. Példánkban a hőszigetelő anyagokat gyártó BACHL szakértőjével tekintjük falazat korszerűsítésének lehetőségeit.

Fontos a megújuló energia használata, sőt új építésű épületek esetén jövőre részben kötelező is, de előnyös, ha épületfelújítás után egy megújuló energiát hasznosító berendezéssel megtermelt energiával nem az utcát fűtjük. 

A finisében vagyunk annak a folyamatnak, amely szerint 2021. január 1-je után csak közel nulla energiaigényű épületek valósulhatnak meg, sőt az épület energiafogyasztásának egy meghatározott részét megújuló erőforrásokból kell fedezni. Ez persze nem egy meglepetésszerűen előírt dátum, sőt volt egy viszonylag hosszú, a felkészülésre rendelkezésre álló idő. 

Nulla energiafelhasználás: érthető elv, talán ma már magyarázni sem kell az okokat, azért álljon itt néhány jellemző szám.

A települések károsanyag-kibocsátásának összességében akár több mint 40%-a köthető valamilyen formában az építőiparhoz. Átlagosan 28% a hűtés-fűtés és energiaellátás számlájára írható, további 14% pedig az építési folyamatokhoz és az építőanyag-gyártáshoz kapcsolódik. A gyakran elavult gépészeti berendezésekkel biztosított energia – és a ráköltött pénz – a rosszul hőszigetelt falakon, nyílászárókon távozik. 

Tehát fontos „zöldítenünk” a közlekedési és fogyasztási szokásainkon, de hasonlóan kell eljárnunk épületeink kapcsán is. Mindez viszonylag költségesnek tűnő vállalkozás, de számítások igazolják, hogy az épületek energiatakarékosabbá tételére költött pénz megtérülő befektetés. Aki azonban a megtérülésnél csak az éveket számolja és ez alapján dönt, nem jó úton jár, legalábbis a fenti előírásokat, tényeket és számokat figyelmen kívül hagyja.

Más kérdés, hogy mennyire sikerült a magyar építési szokásokat, vagy nevezzük építési kultúrának, a megfelelő irányba terelni? Sajnos a magyar lakosság döntő része olyan energetikai állapotú, kifejezetten energiapocsékoló otthonokban el, amelyekhez képest a januártól szabályosan épülők fényévnyi távolságra vannak. 

De mit tehetünk, ha építünk, és ha felújításra készülünk. Vagy ha nem készültünk, de e sorok olvasása után elgondolkodunk rajta.

Tekintsük át „hőszigetelési lehetőségeinket”!

Tévhit, hogy csak építési költségek komoly emelkedésével érhető el az előírás szerinti közel nulla energiafelhasználású új építésű otthon. A hőszigetelési vastagságok növekedése persze nem elkerülhető, ám a megfelelő eredményt a különféle szerkezetek energetikai finomhangolásával érhetjük el. Az építkezők számára hasznos információk a „Mit nyerünk a hőszigetelés vastagságán?” című cikkben.

Kezdjük a falazatnál és forintosítsuk is!

Egy-egy épületen több hőszigeteléssel jobbá tehető szerkezetet találunk: ilyen a falazat, a lábazat, a pince, a födém, a tető, hogy csak a legkézenfekvőbbeket említsük. Az, hogy melyik hőszigetelésével érjük el a legjobb eredményt, épülettől, igényeinktől és pénztárcánktól is függ. Most tekintsünk át a leggyakrabban fókuszba kerülő területet, a falazatot és forintosítsuk is a kiadásainkat.

Vegyünk példának egy 120 m2 alapterületű, földszintes, nyeregtetős, egyszerű épületet, amelynek szigetelendő falfelülete (lábazat és nyílászárók nélkül számolva) 200 m2.

Számos szempontból kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik egy hagyományos tömör tégla falazat, mint modern társai, hőtechnikai jellemzők tekintetében azonban gyakran szorul javításra – mindkettő.

Ha a mai kornak megfelelő, vagy inkább előremutató energetikai szintet szeretnék elérni, és a példánkban szereplő épület modern, 30 cm vastagságú téglafalú, úgy minimum 15 cm, míg ha 25 cm vastag tömör téglából épült 21 cm hagyományos EPS-t hőszigetelést érdemes beépítenünk. A hőszigetelő anyag költsége 30 cm-es falra bruttó 420.000 forint körüli összeg, átlagos kivitelezési és egyéb anyagdíj költséggel hozzáadásával 2.370.000 Ft. Mindez 25 cm tömör téglafal esetén a hőszigetelést tekintve bruttó 590.000 Ft, kivitelezéssel és egyéb anyagdíj együtt pedig 2.540.000 Ft.

Ha az elmúlt években egyre közkedveltebbé váló grafitadalékos polisztirolt használjuk, amely kb. 20%-kal kedvezőbb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, akkor 15 és 19 cm-elérhető a kívánt hatás.

A fal teljes vastagságát nézve egy régi falra tett jobb hőszigeteléssel vékonyabb méret érhető el. Modern téglafal 30 cm+15 cm=45 cm, míg a réginél 25 cm+19 cm=44 cm. A költségünk pedig anyag- és munkadíjjal együtt az első esetben bruttó 2.475.000 és bruttó 2.615.000 Ft lesz.

Bővebb információ: www.bachl.hu

 

 

(X)


window.googletag = window.googletag || {cmd: []};

googletag.cmd.push(function() { googletag.pubads().display('/28240038/pr_mero/0511_bachl_cikk_cikkav', [1, 1], 'div-gpt-ad-1605700168932-0'); });

Kategóriák: Zöld hírek

Javult Európa levegőminősége és csökkent a szennyezéssel összefüggő halálesetek száma

A jobb levegőminőségnek köszönhetően 2018-ban a tíz évvel korábbi adatokhoz képest mintegy 60 ezerrel kevesebben haltak meg idő előtt a szálló por okozta szennyezés következtében. A nitrogén-dioxid vonatkozásában a csökkenés még nagyobb mértékű, hiszen a korai halálesetek száma az elmúlt évtizedben mintegy 54 százalékkal csökkent. Az értékelés szerint a szálló pornak való kitettség 2018-ban mintegy 417 ezer idő előtti halálozást okozott 41 európai országban. Ezek közül a halálesetek közül mintegy 379 ezer az unió akkor még 28 tagállamában történt. További 54 ezer, illetve 19 ezer korai haláleset a nitrogén-dioxidnak (NO2), illetve a talajközeli ózonnak (O3) tulajdonítható – közölték.

A jelentésből kiderült, hogy a vizsgált évben hat uniós tagállam – Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Olaszország és Románia – túllépte a szálló porra (PM2,5) vonatkozó európai uniós határértéket. Mindössze négy európai országban – Észtországban, Finnországban, Izlandon és Írországban – volt a finomrészecske-koncentráció az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szigorúbb iránymutatásaiban szereplő értékek alatt.

Az uniós, nemzeti és helyi szakpolitikák, valamint a kulcsfontosságú ágazatokban végrehajtott kibocsátáscsökkentések Európa-szerte javították a levegőminőséget. A közlekedésből származó, legfontosabb légszennyező anyagok, köztük a nitrogén-oxidok (NOx) kibocsátása 2000 óta annak ellenére csökkent, hogy a mobilitási igény nőtt és ehhez kapcsolódóan növekedett az ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátása is. Az energiaellátásból származó szennyezőanyag-kibocsátás szintén nagymértékben csökkent, míg az épületekből és a mezőgazdaságból származó kibocsátások csökkentése terén lassú az előrelépés.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése kitért a koronavírus-járvány és a levegőminőség közötti összefüggésekre is. Kiemelték, hogy a 2020-ra vonatkozó előzetes adatok részletesebb értékelése és az úgynevezett légkörmonitoring szolgáltatás (CAMS) által végzett modellezés megerősíti azokat a korábbi értékeléseket, amelyek szerint egyes légszennyező anyagok mennyisége akár 60 százalékkal is csökkent azokban európai országokban, ahol 2020 tavaszán kijárási korlátozások voltak érvényben. Hozzátették, az uniós ügynökség még nem rendelkezik becslésekkel a 2020-ban tapasztalt tisztább levegő lehetséges pozitív egészségügyi hatásairól.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a légszennyező anyagoknak való hosszú távú kitettség szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségeket okoz, amelyeket a koronavírus-fertőzött betegeknél a halálozás kockázati tényezőiként azonosítottak. A levegőszennyezés és a koronavírus-fertőzések súlyossága közötti ok-okozati összefüggés azonban nem egyértelmű, ezért ezen a téren további epidemiológiai kutatásra van szükség – tették hozzá.

MTI

Kategóriák: Zöld hírek

Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.november 26-tól december 2-ig

Harmonet - 2020, november 26 - 08:00
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
Kategóriák: Zöld hírek

Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-11-26

Harmonet - 2020, november 26 - 08:00
Ma érzékeny hangulatban leszünk, ábrándos hangulatunk az egész napunkra kihat. Sajnos a munkánkra nem tudunk figyelni, így célszerű inkább lassabban dolgoznunk. Segíthet, ha többször tartunk szünetet. Ma fontos, hogy egészséges, kényelmes lábbelit vegyünk fel, hiszen érzékenyebbek a lábaink. Különösen a talpunk területe lesz sokkal sérülékenyebb, ezért nem túl előnyös a magas sarkú cipő. Egy kényelmes, tehermentesítő talpbetét viszont sokat tehet komfortérzetünkért!
Kategóriák: Zöld hírek

Megérkeztek a napelem támogatás részletei!

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

A külföldi társadalombiztosítási (tb)-jogviszonyt is elfogadják a januárban induló otthonfelújítási támogatás igénylésénél – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a közzétett videóban azt mondta, hogy megjelent az otthonfelújítási támogatásról szóló kormányrendelet: januártól a kormány a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti. A szülők a várandóság 12. hetétől az otthonukban nevelt gyermek 25 éves koráig vehetik igénybe a támogatást, ha viszont a gyermek után a szülő gyermekek otthongondozási díjára jogosult, nem számít az életkor – tette hozzá.

A további feltételekről beszámolva elmondta: az igénylőnek legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, amelyet legfeljebb 30 napra szakított meg az elmúlt egy évben. A tb-jogviszonyba a bel- és külföldi munkaviszony mellett beleszámít többi között a felsőoktatási jogviszony, a nyugdíj melletti munkavégzés, a hallgatói, diplomás gyed időszaka és az álláskeresési járadék is.

A lehetőséggel egyszülős családok is élhetnek, az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást, vagy le is mondhatnak saját részükről a másik szülő javára. Az egyszülős családok akkor is igényelhetik a támogatást, ha a szülő külföldön dolgozott, de az igénylés napján már belföldi tb-jogviszonnyal rendelkezik. Jogosult a visszatérítésre az a család is, amelyben az egyik szülő külföldön dolgozik, ha a másiknak van magyarországi tb-jogviszonya – ismertette.

Tudatta azt is: az, akinek régóta tulajdonában van a ház, csak akkor kérheti a támogatást, ha az igényléskor legalább egy éve a felújítandó ingatlan van bejelentve lakóhelyeként, és gyermekével együtt ott is lakik. Új lakás, ház esetén ez nem feltétel. A támogatást a munkahely miatt ingázók is igényelhetik, ha a magyarországi, felújítással érintett ingatlanban a bejelentett lakóhely fennmarad, és a többi feltétel is teljesül – fűzte hozzá.

A tájékoztatás szerint nem kötelező a teljes támogatást igénybe venni, de a lehetőséggel minden család csak egyszer élhet. Az ingatlan eladása miatt nem kell visszafizetni a támogatás összegét, az új tulajdonos pedig igényelheti a támogatást, ha korábban még nem tette – mondta a miniszter. Novák Katalin kitért arra is: a támogatást szinte minden otthonfelújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos munkavégzésre – például kőművesmunkára, villanyszerelésre, tetőcserére, napelem-beruházásra és akár háztartási nagygépekre is – lehet kérni.

Kategóriák: Zöld hírek

Okos otthonokon is tesztelik a Tesla napelemes tetőcserepeit

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

A közelmúltban kiderült, hogy a helyi épületeken a Tesla harmadik generációs napelemes cserepei is megjelennek majd. A Tesla napelemes tetőcserepeivel bővül az Enzor Place – számol be a Teslarati. Anthony Wilson, a Mississippi Power elnöke és vezérigazgatója szerint az okos szomszédság célja, hogy megkönnyítse a lakók életét, és nagyobb kontrollt biztosítson otthonuk, illetve energiahasználatuk felett. A projekt első fázisában nagyjából 45 otthont fognak kialakítani, a végső cél pedig 100-150 ház felépítése. Ha minden a tervek szerint alakul, a munkálatok 2021-ben indulnak majd meg.

A Tesla már korábban is biztosított napelemeket a Mississippi Powernek egy, a mississippi Hattiesburgben található otthonhoz. Ezt a házat arra használta a cég, hogy felmérje, miként teljesítenek a Tesla paneljei Délkelet-Mississippiben. A telepítést az erre szakosodott Cross Roofing végezte, a vállalat kevesebb mint három nap alatt szerelte be a különleges napelemes cserepeket.

RJ Johnson, a Tesla globális kommunikációs feje szerint a vállalat egyre közelebb jár a telepítési idő lerövidítéséhez. Mint mondta, az utóbbi egy évben rengeteg tapasztalatot szereztek a beszereléssel kapcsolatban, és már olyan eset is volt, amikor egyetlen nap alatt el tudták készíteni a napelemes tetőt. Johnson hozzátette, a mérettől, az összetettségtől, az időjárástól és egyéb tényezőktől függően nagyon változó lehet a munka időtartama.

Az Enzor Place házai nem csupán a napelemek miatt okosak, az épületekben egyéb intelligens, takarékos technológiákat is alkalmaznak majd. Az otthonokban a Tesla Powerwall nevű házi akkumulátora is megtalálható lesz, ezzel a napelemek által előállított energiát tárolhatják el. Johnson szerint akkumulátoraik iránt egyre nagyobb a kereslet, és jelenleg is dolgoznak azon, hogy növelni tudják a gyártási kapacitást. Bár a Powerwallt alapvetően a napelemekhez fejlesztették ki, egyéb rendszerekkel is jól használható.

Kategóriák: Zöld hírek

Itt a lista, mire lehet igénybe venni az otthonfelújítási támogatást

FN - Magazin - 2020, november 25 - 13:47

Bár Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter korábban már ismertetett részleteket arról, hogy milyen feltételekkel, kik vehetik igénybe a legfeljebb hárommillió forintos otthonfelújítási támogatást, a Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló kormányrendelet is.

Ebből az is kiderül, hogy a vissza nem térítendő támogatást az alábbi felújítási munkálatokra lehet felvenni:

 • Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy
  cseréje.
 • Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
 • Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások
  alkalmazását is.
 • Az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
 • A külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,
  párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása.
 • Tető cseréje, felújítása, szigetelése.
 • Égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése.
 • Klímaberendezés beépítése, cseréje.
 • Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje.
 • Belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását,
  festését, tapétázását, továbbá a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, illetve a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását.
 • A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség
  (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása.
 • Kerítés építése.
 • Gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása.
 • Terasz, loggia, erkély, előtető építése.
 • Térburkolat készítése, cseréje.
 • Télikert kialakítása.
 • Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül a kormányrendeletben meghatározott akadálymentesítési munkák.
 • Alapozási szerkezet megerősítése.
 • Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Novák Katalin nemrég jelentette be, hogy jövő januártól a kormány a legalább egy gyermeket nevelő családok felújítási költségeinek felét, maximum hárommillió forintig visszatéríti. A közlönyben megjelent szabályok értelmében erre 2022. december 31-ig van lehetőség, amit minden család csak egy alkalommal vehet igénybe.

Kiemelt kép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 2-án. (MTI/Kovács Tamás)

Kategóriák: Zöld hírek

Életveszélyes hajszárítókat találtak a boltokban, nem is keveset

FN - Magazin - 2020, november 25 - 10:22

A közlemény beszámol arról, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai a kereskedelmi forgalomban kapható, közvetlenül hálózati feszültségről működő kézi hajszárítókból vettek mintát. A 155 különböző fajtájú termék eltérő színváltozatait figyelmen kívül hagyták. A labor minden esetben megmérte a hajszárító által felvett teljesítményt. Ezen a vizsgálaton 18 termékről derült ki, hogy valójában nem képes hozni a csomagoláson és a hajszárítón feltüntetett értékeket.

A szakemberek ellenőrizték az áramütés elleni védelmet és a fűtőtest túlmelegedését megakadályozó úgynevezett hőkioldó meglétét is. Előbbi elvárás hét terméknél nem teljesült, mivel a meleg levegőt előállító fűtőtesthez hozzáérhet a fém hajcsat, hajpánt. Egy hajszárító csatlakozódugóját a névleges áramfelvételhez képest alulméretezték, ami szintén áramütést okozhat. A hővédelmi eszköz hiánya tizenegy terméknél járt túlhevüléssel, és így az égési sérülés súlyos kockázatával. A több mulasztáson is rajtakapott hajszárítók miatt összesen tizenhárom bizonyult életveszélyesnek. A tételes terméklista és hibajegyzék a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: az elvégzett vizsgálat a hazai kereskedelmi forgalomban megtalálható hajszárítók szinte teljes palettáját felmérte. A széles merítés hasznosságát támasztja alá, hogy a tavalyelőtti piacfelügyeleti ellenőrzésen átesett tizenkét hajszárító mindegyike megfelelt a követelményeknek.

A súlyos kockázatú, áramütéssel és égési sérüléssel fenyegető árucikkek lekerültek az üzletek polcairól, azokat a webáruházak kínálatából is eltávolították. A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, az életveszélyes termékeket a vásárlóktól is visszahívják.

Kategóriák: Zöld hírek

Varga Mihály: Lehet, hogy jövőre nem jön pénz az EU-ból

FN - Magazin - 2020, november 25 - 08:29

„A Next Generation és az MFF forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában, hozzátéve, egy kivétel van: az agrártámogatás 500 milliárd forintja, ami mindenképpen megérkezik a gazdákhoz.

Varga arra utalt, hogy a magyar és a lengyel kormány megvétózta a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés, illetve a világjárvány miatti mentőcsomag elfogadását a jogállamisági mechanizmus tervezett bevezetése miatt. A pénzügyminiszter ugyanakkor azt is mondta, „optimális esetben”, vagyis ha mégis megszületik a megállapodás, akár 2500 milliárd forintnyi pluszforrással is lehet számolni jövőre.

Ez már csak azért örömteli lenne, mert mint Varga kifejtette, 6,4 százalékos gazdasági visszaeséssel, az államháztartásban pedig durván 1700 milliárd forintnyi bevételkieséssel kell számolni, miközben a kiadások növekednek a koronavírus miatt.

„Ez azzal jár, hogy az eredetileg tervezett 1 százalékos hiány helyett a költségvetési deficit 9 százalék körül lehet majd az év végére” – mondta a miniszter, aki szerint a költségvetés és az államháztartás finanszírozása így is stabil, az ország működőképességének és a gazdaság újraindításának jövőbeli költségeire megvan a fedezet. Nem terveznek további devizakötvény-kibocsátást sem, a szaktárca hároméves tervet dolgozott ki a hiány és a 78-80 százalék közelébe ugró államadósság csökkentésére.

A miniszter elmondta még, várhatóan nem kell tartósan magas élelmiszerárakkal kalkulálni, a kormánynak pedig a forint hektikus  időszaka ellenére ezután sem lesz árfolyamcélja, szerinte az EU-val folytatott vita sem rángatta meg annyira az árfolyamot, ami aggodalomra adhatna okot.

Úgy látja, a védőoltástól függ nagyon sok minden, így a gazdaság következő éves teljesítménye is. A gazdaságvédelmi operatív törzsnek összesen 76 javaslata volt, 44 már megvalósult, húsz folyamatban van, tizenkét javaslatot pedig nem támogatott a kormány.

Koronavírus - Még több hír a témában Gulyás Gergely: A kormány az eddigi intézkedéseket tartja fenn Karanténba vonult a fideszes Boldog István Két negyvenes férfi hunyt el a koronavírus miatt
Kategóriák: Zöld hírek

Heti vagyonhoroszkóp 2020.november 25-től december 1-ig

Harmonet - 2020, november 25 - 08:00
Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
Kategóriák: Zöld hírek

Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-11-25

Harmonet - 2020, november 25 - 08:00
Ma érzékeny hangulatban leszünk, egész nap álmodoznánk. Szívesen szervezünk romantikus programot kedvesünkkel, szeretnénk, ha áramolnának az érzelmek. Csak arra vágyunk, hogy megéljük a védettséget a párkapcsolatban. Ma érzékenyebb a talpunk területe, nem mindegy, hogy milyen cipőt viselünk. Válasszunk egy kényelmes, lapos sarkú cipőt, vagy vásárolhatunk magunknak egy jó minőségű talpbetétet. A szorító, vagy túlságosan laza lábbeli komoly problémák, előidézője lehet.
Kategóriák: Zöld hírek

Felhős napon is lehet hatékony a napelem?

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

Sok szakértő véli úgy, hogy a napenergiának óriási szerepe lesz a zöldebb, környezetbarátabb jövő felépítésében – igaz, hosszú út áll még előttünk. Bár a technológia egyre elterjedtebb, még rengeteget kell fejlődnie. Az egyik fő probléma az, hogy a panelek megkövetelik a sok napsütést, a felhősebb régiókban így egyelőre nem kifizetődő a használatuk.

Egy Fülöp-szigeteki villamosmérnök hallgató ugyanakkor a közelmúltban áttörést érhetett el ezen a területen. Carvey Ehren Maigue olyan módszert dolgozott ki, mellyel a szabad szemmel nem látható UV-sugárzást is hasznosíthatják a panelek – írja a Fast Company.

Az AuREUS nevű fejlesztésében foszforeszkáló szerves részecskéket alkalmazott, ezek képesek az UV-sugárzást elnyelni, majd látható fénnyé alakítani. A rendszerben egy napelemes réteg is megtalálható, amely a fényből energiát hoz létre. „Ahhoz hasonlít, ahogy belélegezzük az oxigént, majd kifújjuk a szén-dioxidot” – mondta Maigue.

Az AuREUS hasonló gyantaszerű anyagból épül fel, mint amilyenből a golyóálló üvegek is készülnek. A paneleket a hagyományos napelemekhez képest több területen is alkalmazhatnák, a rendszerből ablakokat, falakat és egyéb épületrészeket alakíthatnak ki.

Maigue a foszforeszkáló anyagokat növényi hulladékból állította elő. A részecskéket gyantával keverte el, és egy napelemes rétegre vitte fel. A hallgató egy nagyjából 0,9-szer 0,6 méteres, üveglapra emlékeztető, hajlékony, átlátszó, zöld prototípust hozott létre, amely egy nap alatt elegendő energiát termel két telefon számára. Maigue szerint a méretek növelésével egy egész épület energiaigénye is fedezhető.

A fejlesztés a közelmúltban a 35 ezer dollár pénzjutalommal járó James Dyson Fenntarthatósági Díjat is megkapta. Tom Crawford, a zsűri tagja úgy véli, az AuREUS komoly változást hozhat el az iparban. Maigue szerint a következő cél egy tesztprojekt elindítása: terve az, hogy a rendszert egy kis Fülöp-szigetei klinikánál próbálják ki, ahol a nagyobb viharok után előfordul, hogy nincs áramellátás.

 

Fotók: James Dyson Foundation

Kategóriák: Zöld hírek

Ne lepődjön meg: személyesen is bekopoghat otthon a főnöke

FN - Magazin - 2020, november 24 - 21:25

Az otthoni munkavégzés szabályozását célzó friss kormányrendelet alapján a foglalkoztató már nem dönthet egyoldalúan a home office bevezetéséről. A részletszabályok figyelmen kívül hagyása egy vitás helyzetben komoly pénzügyi következményekkel járhat.

Az otthoni munkavégzés kapcsán bevezetett átmeneti szabályozások mellett sem lehet megfeledkezni arról, hogy a könnyítések mellett vannak alsóbb szintű jogszabályok és részletszabályok, amelyeket változatlanul be kell tartani.

Újabb járványhatás: jönnek a hibrid állások? A kizárólag otthonról végzett munka helyett készülhetünk az okos munkavégzésre.

Ezek az előírások a többi között a munkahelyi szék és a munkatér méreteit, sőt még a szükséges fényforrások paramétereit is meghatározzák.

 • A feltételek teljesülését a munkáltatónak ellenőriznie kell, és kötelező meggyőződnie arról, hogy adottak a távoli munkavégzéshez szükséges körülmények a beosztottak számára.
 • Erről a foglalkoztató akár személyesen is megbizonyosodhat vagy kérhet a helyszínről fotókat.
 • A cég nyilatkozatot is igényelhet az alkalmazottól, amihez a munkavállaló által készített képeket is bekérhet.

„A foglalkoztatók számára a távmunkavégzés friss veszélyhelyzeti szabályozása valóban rugalmasságot biztosít, amelynek egyik fontos eleme, hogy nincs szükség a munkaszerződés módosítására annak alkalmazásához. Fontos tudni, hogy az elrendelés szabályai eltérnek a tavaszi intézkedésektől. Míg tavasszal egyoldalúan is elrendelhette a foglalkoztató a távmunkavégzést, addig a mostani vészhelyzeti intézkedések hatására a munkáltató és a munkavállaló megállapodással dönthetnek a home office mellett” – mondta Nyitrai Tibor, az ügyvédi társulás szakértője.

A távoli munkavégzésre vonatkozó közös megállapodás részleteit nem határozza meg a jelenlegi szabályozás, azonban a viták elkerülése érdekében érdemes minden részletet írásba foglalni. Így későbbi vitás helyzetben sem kell tartani kellemetlen, akár súlyos pénzügyi következményektől.

Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila

Kategóriák: Zöld hírek

Ukrajnában több mint félmilliárd eurót fektettek be napelemekbe

Az idei év harmadik negyedévében több mint kétezer háztartás vált energiafüggetlenné – írja az Ukrajnai Állami energiahatékonysági és Energiatakarékossági Ügynökség sajtószolgálata. Kiemelték, hogy ezzel a megújuló energiát használó háztartások száma 8 százalékkal 27 623-ra növekedett. A napelemek nagy része a Dnyipropetrovszk régióban van telepítve melynek összkapacitása meghaladja a 100 megawattot.

“Becsléseink szerint 2015 óta a háztartások mintegy 560 millió eurót fektettek be napelemekbe” – fogalmazott Konstantin Gura, az Ukrajnai Állami energiahatékonysági és Energiatakarékossági Ügynökség megbízott vezetője.

 

Forrás: karpathir.com / mnnsz.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Elkészült a világ 20 ezer méhfajának globális térképe

A méhpopulációkra egyre nagyobb nyomás nehezedik a természetes élőhelyeik elvesztése és a rovarirtószerek használata miatt. Noha bizonyos csoportokat, például a poszméheket mostanra alaposan tanulmányozták a kutatók, a méhfajok zöméről, több mint 96 százalékukról alig tud valamit a tudomány – írja a BBC hírportálja. 

A Kínai Tudományos Akadémia munkatársa, Alice Hughes szerint a méhek kulcsfontosságú szolgálatot tesznek az ökoszisztémáknak és számos alapélelmiszer legfőbb beporzói. Egészen mostanáig azonban nem állt rendelkezésre arra vonatkozó adat, hogy a méhfajok miként oszlanak el a bolygón.

A térkép elkészítéséhez a kutatók összevetették az egyes méhfajok előfordulására vonatkozó adatokat. A Current Biology című folyóiratban publikált eredmények megerősítették, hogy ellentétben más állatokkal, például a madarakkal és emlősökkel, a méhfajok jelentős része a sarkvidékektől távol eső száraz, mérsékeltövi területeket részesíti előnyben az Egyenlítőhöz közeli, trópusi környezetekkel szemben. 

Az északi féltekén több méhfaj él, mint a délin, és a rovaroknak az Egyesült Államokban, Afrikában, valamint a Közel-Keleten vannak gócpontjaik. Jóval kevesebb méhfaj él erdőkben és dzsungelekben, mint sivatagi környezetben, mivel a fák kevesebb táplálékforrást nyújtanak a méheknek, mint az egyéb növények, a virágok. Az egyes rovarpopulációk hanyatlása az állatok alaposabb monitorozásának szükségességére figyelmeztet.

A bolygón élő rovarfajok puszta számából – 900 ezer körüli – eredően ez egy óriási feladat, miközben múzeumi példányok milliói várnak azonosításra. Noha a méhek sokszínűségének megértéséhez még sok kutatás vár a szakemberekre, reményeik szerint a munkájuk segíteni fogja a méhek, mint globális beporzók megóvására irányuló erőfeszítéseket.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti általános horoszkóp 2020.november 24-től 30-ig

Harmonet - 2020, november 24 - 08:00
Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
Kategóriák: Zöld hírek

Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-11-24

Harmonet - 2020, november 24 - 08:00
Ma érzékeny hangulatban leszünk, szívesen törődünk családi kapcsolatainkkal. Különösen gyermekeink társasága lesz kedvünkre, de örömmel törődünk idős családtagjainkkal is. Látogassuk meg ma őket! Fontos, hogy egészséges, kényelmes lábbelit vegyünk fel, hiszen érzékenyebbek a lábaink. Különösen a talpunk területe lesz sérülékenyebb, ezért nem előnyös a magas sarkú cipő. Egy kényelmes, tehermentesítő talpbetét viszont sokat tehet komfortérzetünkért!
Kategóriák: Zöld hírek

Milyen az innovatív zsalutechnológia? Erdőkímélő!

Ezek az elvek a zsaluzás területét sem hagyták érintetlenül, jóllehet a zöld technológia itt már nem újkeletű, hanem emberi léptékben számolva nagykorú.

Új erdő telepítésekor az erdészeti hatóság állapítja meg annak rendeltetéseit. Az erdőgazdálkodásra szánt területek csak egy részét használhatják fel az erdészetek gazdasági célú erdőtelepítésekre, azaz olyan erdőket, amik a faanyagtermelést szolgálják. A teljes erdőgazdálkodásra használt területek méretét illetően az EUROSTAT adatai alapján Magyarország az utolsók között, csak a 23. az uniós tagállamok listáján. Ennek a részaránynak pedig egyértelműen nem tesz jót az évek óta jellemző szélsőséges időjárás sem.

A Trianon utáni Magyarországon nagyjából 10 százaléknyi erdőterület maradt, ez a szám jelenleg is csupán bő 20 százalék. Ugyan a legújabb klímavédelmi intézkedések között számontartott döntés alapján ennek 27 százalékra emelése a cél, de ehhez körülbelül 100 évre lesz szükség, így ez sajnos nem rövidtávú perspektíva. Igaz 2019-ben sok új fa ültetésére került sor, a több hektárnyi erdő azonban még sokáig nem lesz képes pótolni a korábban kivágottakat.

A KSH adatai alapján, Magyarországon 2019-ben az erdőterületek csupán 1,6-%-a gazdasági célú erdőtelepítés, amit fel lehet használni faanyagtermelésre. Ezért tény, hogy minden iparágban, de főleg a jelentős mennyiségű fát felhasználó építőiparban is figyelni kell megóvásukra.

Miért használunk fát, ha nem szükséges?

Az építőiparban dolgozó cégek egyre másra mutatják be a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet előtérbe helyező újításaikat, új megoldásaikat. A MEVA ilyen innovációja bár nem a legfrissebbek közé tartozik, hiszen a cég már 2000 óta alkalmazza és ajánlja a 100 %-ban famentes, számtalanszor felhasználható és újrahasznosítható műanyag alkus zsaluhéjat, Magyarországon ma még egyedülálló technológiának számít.

A számos előnyös tulajdonsággal rendelkező műanyag zsaluhéj alkalmazásával elkerülhető, hogy nagy mennyiségű fa vesszen kárba. A technológia előnyei között említhetjük, hogy a rugalmas műanyag zsaluhéj bármilyen forma, térgeometriai alakzat készítésére alkalmas, és hogy egyszerű felújításával számtalanszor felhasználható. A MEVA „alkus” műanyag zsalutechnológia a megaberuházásokat éppúgy meggyorsító, költséghatékonnyá és „zöldebbé” tevő eleme vagy éppen az építőművészet eszköze, mint a kisebb költségvetésű, akár gyorsan kivitelezhető családi házak homlokzati kialakításának számos előnyt kínáló kelléke.

A MEVA az „alkus” műanyag zsaluhéj feltalálója és egyedüli forgalmazója. A cég szakemberei azt is büszkén vallják, hogy a műanyag zsaluhéj 20 éves pályafutása alatt érvényes 7 év garanciális idő folyamán senki nem élt a reklamáció lehetőségével. 

Hetente egy emelet

Az építőiparban is fontos tehát a környezet védelme, de természetesen a gyors munkavégzés és a minőségi technológia legalább ennyire lényeges. A MEVA zsalumegoldásai arra is kiválóan alkalmasak, hogy az előmunkát megtakarítva gyors építést garantáljanak. Erre egy nagyszerű példa a Baselben épült úgynevezett „Bau1” torony a maga 178 méteres magasságával, amely Svájc legmagasabb épülete. A kivitelezés során a 41 emelet magas épület a MEVA zsalumegoldásainak köszönhetően, hetente egy emeletet épülésével extrém gyorsan növekedett.

MEVA Mammut XT

Akár 60%-kal gyorsabb zsaluzás

A keretes falzsalurendszerek teljesítményét és összeszerelési idejét mérő és dokumentáló szervezet (Institut für Zeitwirtschaft und Betriebsberatung Bau) 2019. évi kiadványában (Handbuch Arbeitsorganisation Bau) tette közzé az eredményt, miszerint a MEVA Mammut XT bármely, a piacon jelenleg elérhető rendszernél időtakarékosabban alkalmazható. A termék kifejlesztésének elsődleges célját, miszerint a legkevesebb kiegészítővel és előszerelés nélkül lehessen egyoldali átkötésű falzsaluzatot használni, az eredmények egyértelműen visszaigazolták.

Az iparágban meghatározó és iránymutató kiadványban közölt adatok szerint összetett falak esetén a másodiknál 25, a harmadik helyezettnél 39, a hagyományos kétoldali átkötésű megoldásnál akár 60%-kal is gyorsabban lehet a zsaluzatot összeállítani. A zsalutechnológiával foglalkozó cégeknek ez jelentős előny lehet Magyarországon is a jelenlegi munkaerőhiányos időben.

A MEVA acélkeretes falzsaluk profilvastagsága, ebből adódó kiemelkedő terhelhetősége, az évtizedek óta alkalmazott műanyag zsaluhéj legendás kopásállósága, a tűzihorganyzott felületkezeléssel bizonyítottan olyan tartósságot kínál a zsalueszközök tulajdonosának, amellyel ténylegesen több generáció is dolgozhat a jövőben, a jövőnkért. 

Zsalutechnológia: „Van jó ajánlatunk a jövőben gondolkodók számára…”

A rendhagyó piaci helyzet ellenére az építőiparban is sokan – helyesen – a jövőre való felkészülés lehetőség látják. Ugyanakkor előfordul, hogy a válságévek után beindult eszközbeszerzések során még csak a magyar viszonyokhoz képest modernebb zsalumegoldásokat keresik, amelyek nem ritkán távol esnek a nyugat-európai értelemben vett korszerűtől. A világ legmagasabb épületeinek kivitelezéséhez csúcsminőségű zsaluzatokat biztosító, a legmodernebb zsalutechnológiát kínáló MEVA most új elemekkel frissítette kínálatát. Hasznos forgatni a legmodernebb zsalumegoldásokat tartalmazó új őszi katalógust annak is, aki bérelni, de annak is, aki venni akar.

További információ a Meva környezetkímélő megoldásairól: http://akcio.meva.hu/

 

Képek: MEVA

Forrás: Zöldunió

 

Hirdetés (X)

Kategóriák: Zöld hírek

Egyszerű napelemes rendszer engedélyeztetés? Lehetséges!

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

Az engedélyeztetés persze attól is függ, hogy mely hatóságok illetékesek napelemes rendszer tervezésekor, ha otthonunkba szeretnénk, vagy ha ipari termelésre szeretnénk felhasználni leendő napelemes rendszerünket, írta az mnnsz.hu.

Háztartási napelemek engedélyeztetése

A háztartási méretű napelemes rendszerek működési elve szinte azonos az akár több hektárnyi területen elhelyezett napelem parkokéval. A működés során a napelemek által termelt egyenáramot egy inverter alakítja szabványos váltóárammá. Szigetüzemű háztartási napelemes rendszerek esetén nem szükséges semelyik hatóság, vagy áramszolgáltató bevonása a tervezésbe.

Az úgynevezett hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek esetén az inverter és az úgynevezett ad-vesz méróra teszi alkalmassá a rendszer a fel nem használt energia visszatáplálására az áramszolgáltató kisfeszültségű hálózatára. Ennek segítségével a háztartás az aktuális fogyasztását fedezheti akár a saját maga által megtermelt energiából, melyből a fel nem használt többletenergiát visszatáplálja a közcélú villamos hálózatba, ugyanakkor többletfogyasztás, vagy napsütésmentes időszak esetén csak a szükséges különbözetet veszi a szolgáltatótól.

Ehhez azonban mindenképp szükséges a helyi áramszolgáltató engedélyét kérni, aki előírhatja, hogy az adott napelemes rendszernek milyen paramétereknek kell megfelelnie. Területtől függően az alábbi szolgáltatókhoz fordulhatunk hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítésére:

E.ON,

ELMŰ-ÉMÁSZ

NKM

Háztartási méretű kiserőművek

Amennyiben hálózatra visszatápláló napelemes rendszerben gondolkodunk, akkor jó eséllyel találkozhatunk a háztartási méretű kiserőmű, azaz HMKE fogalmával. Ilyen kiserőműnek minősül minden villamosenergia-termelő berendezés, amely:

közcélú kisfeszültségű hálózathoz, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózatra csatlakozik,

erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményének mértékét,

maximum 50 kVA erőművi névleges teljesítőképességű.

Tehát lényegében minden 50 kVA teljesítményű hálózatra visszatápláló napelemes rendszer háztartási méretű kiserőműnek minősül. Ugyanakkor háztartási méretű kiserőmű lehet napelemes rendszer, szélturbinás, vagy vízturbinás berendezés is.

Napelem parkok engedélyeztetése

Az esetenként több MW teljesítményű napelemparkok esetében a hálózati csatlakozás kisfeszültség helyett, ipari méretű 20 kV-on történik a csatlakozás. A több napelem panel által megtermelt energia továbbításához nagyobb teljesítményű inverterek szükségesek, illetve az erőmű és a hálózat közé telepített transzformátor állomás szükséges. Emiatt szükséges egyrészt felvenni a kapcsolatot a helyi áramszolgáltatóval, de más hatóságokat is be kell vonni a tervezési és kivitelezési folyamatokba.

A jellemzően néhány kW teljesítményű háztartási napelemes rendszerek ugyan hatósági engedély nélkül is elhelyezhetőek, de a nem szigetüzemben működő, 50 kW-os háztartási méretet meghaladó rendszerek létesítése hatósági engedély köteles tevékenység.

Ezt a hatósági engedélyt jellemzően az adott megyében a Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály hatáskörébe tartozik kiállítani. Az engedélyezéshez szaktervezők által készített tervdokumentációkra van szükség. Továbbá termőföld igénybevétele esetén annak időleges vagy végleges más célú hasznosítását engedélyező határozatra, illetve az eljárás során még további szakhatóságok bevonására és hozzájárulására is szükség lehet.

Attól függően tehát, hogy háztartási méretű, vagy erőművi teljesítményre szánjuk leendő napelemes rendszerünket, mindenképp érdemes lehet a helyi szolgáltatónál és hatóságnál is érdeklődnünk a szükséges engedélyek beszerzéséről.

Kategóriák: Zöld hírek