Zöld hírek

Orbán személyesen győzködött egy közvetítőt, hogy újraindul a kötvénybiznisz

FN - Magazin - 8 óra 51 perc

A kormányfő a HírTV Célpont című műsora szerint azt mondta, a választások után újraindul a letelepedési kötvények árusítása. Erről a téma szakértője, a Magyar Nemzet újságírója, Wiedemann Tamás beszélt a műsorban.

A gazdag bevándorlóknak tartózkodást biztosító program csak az első két évben, 2014-ig volt nyereséges, azóta masszív veszteséget termel az államkasszának. Úgy, hogy offshore hátterű cégek több mint százmilliárd forintot is kereshettek az üzleten.

Az Államadósság Kezelő Központ szerint tavalyig összesen mindössze 1 milliárd forint hasznot hozott a letelepedésikötvény-üzlet a magyar államnak. A nemzetgazdasági miniszter helyettese novemberben még 7-8 milliárdos pluszról beszélt, de 2015-től a piaci kamatok megfeleződtek.

Azóta bukás a dolog, jelenleg is több mint ezer ember vár arra, hogy elbírálják vásárlási szándékát. A program így végül várhatóan milliárdos mínuszban zárhat.

„A kormány által démonizált multinacionális cégek, mint a Goldman Sachs vagy a Deutsche Bank, egy normális magyar államkötvény-kibocsátásnál a kötvény értékének 0,2-0,3 százalékáért cserébe jegyzik le a kötvényeket. A letelepedési kötvénynél olyan 25-30 százalékos a haszonkulcs, tehát százszoros haszonra tesznek szert, mint egy normális kötvénykibocsátás esetében”, mondta a műsorban Wiedemann.

Június elején Genfben tartottak konferenciát a kötvényekről, ott volt az újságíró is, ő azt mondta, több helyről is hallotta ott Rogán Antal és Habony Árpád nevét is, sőt, Orbán Viktor is személyesen győzködte az egyik ügynököt, hogy a magyar kormány most csak szünetelteti ezt az egész konstrukciót, és a választás után újranyitja.

A Célpont megkereste a kormányfőt, igaz-e ez. Nem cáfolt.

– Miniszterelnök úr egy nagyon gyors kérdést megenged? Meg tudja azt ígérni, hogy a letelepedési kötvényeket nem vezetik vissza a választás után?
– Van rá egy szabály. Döntés van róla.
– De bármikor visszavonható.
– Döntés van róla.
– Akkor nem? Ezt vehetjük nemnek, miniszterelnök úr?
– Döntés van róla.

(HírTV)

Kategóriák: Zöld hírek

Gateway to Space, Gateway to Space, jelentkezz!

Harmonet - 9 óra 43 perc
Másfél év Föld körüli keringés után visszatér Budapestre a világ legnagyobb utazó “űr-gyűjteménye", a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás. Az emberiség legnagyobb kalandját végig kísérő expó július 1-től szeptember 11-ig látogatható a Millenárison, ezúttal azonban nagyobb interaktív teret és több játékot kínálva a látogatóknak.
Kategóriák: Zöld hírek

Michael Jackson halálának évfordulóján - mit üzen a popkirály tragédiája?

Harmonet - 11 óra 41 perc
Ha úgy érkezel a világra, hogy tudod, hogy szeretnek, és így is távozol, mindennel meg tudsz birkózni, ami a kettő között történik" nyilatkozta egykor Michael Jackson. A popkirály legendás életútja egy maratoni koncertsorozatban tetőzött volna 2009-2010-ben, amelyre azonban már nem került sor: orvosa "segítsége" révén függőséget okozó szerek végeztek a popkirállyal nyolc esztendeje, június 25-én.
Kategóriák: Zöld hírek

Heti wellness horoszkóp 2017.június 25-től július 1-ig

Harmonet - 13 óra 11 perc
Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
Kategóriák: Zöld hírek

Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-06-25

Harmonet - 13 óra 11 perc
Ma a családi összejövetelek napja van. Szívesen töltjük az időt családtagjainkkal, örömmel kényeztetjük őket ínyenc módra elkészített fogásokkal. Ma boldogan főzőcskézünk, új recepteket is kipróbálhatunk! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk rá, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy gyógyteát.
Kategóriák: Zöld hírek

Hajvasaló, naptej - Mit szállíthatnak a repülőn a nyaralók?

Harmonet - 13 óra 21 perc
Ha repülővel utazunk nyaralni, gondosan meg kell tervezni, mit viszünk magunkkal kézipoggyászként, és mit adunk fel a bőröndben. A repjegy.hu összegyűjtötte az ügyfélszolgálatához érkező leggyakoribb kérdéseket. Tudta például, hogy hajvasalót vagy akár kézi pumpát is felvihet a fedélzetre?
Kategóriák: Zöld hírek

Bombaüzlet: sorra nyílnak a luxusnyugdíjasházak Magyarországon

FN - Magazin - 2017, június 24 - 14:00

Magyarország lakossága a fejlett nyugati államokhoz hasonlóan folyamatosan öregszik, ennélfogva egyre fontosabb szerep jut az idősgondozás különböző intézményeinek. A magyar állam viszont visszavonni látszik a szociális ellátórendszerből, így egyre nagyobb igény mutatkozik a fizetős nyugdíjasgondozás iránt, hasonlóan a magán egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Ezt a keresletet ismerték fel hazai vállalkozók, akik jó üzletet látnak a fizetős, úgynevezett magánnyugdíjasházak fejlesztésében. Terveiknek nagy lökést adott az ingatlanpiac és a hitelezés felfutása, az új építésű lakások áfacsökkentése, és az építési szabályok egyszerűsítése.

Cikksorozatunk első részében olyan hazai példákat mutatunk be, amelyek tisztán piaci alapon, állami támogatás nélkül terveznek vagy működtetnek nyugdíjasházakat.

A nyugdíjasház nem idősek otthona

Az idősek ápoló-gondozó otthona állami szociális intézmény, míg a nyugdíjasház piaci alapú – általában lakásbérleten alapuló – szolgáltatás, tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Egy szociális munkás úgy fogalmazta meg ezt a különbséget, hogy a nyugdíjasház elvileg “makkegészséges magánszemélyeknek, a másik fizikailag-szellemileg leépült beteg embereknek van”. Probléma akkor adódik, amikor egy üzemeltető keveri a kettőt, és emelt szintű idősek otthonának próbálja eladni a “sima” nyugdíjasházat, vagy (nem állami szolgáltatóként) felveszi a kliensek után járó állami támogatást, de valójában nem nem nyújt emelt szintű egészségügyi szolgáltatást. Ebből korábban már voltak botrányok Magyarországon, sok helyen kihasználták a demens időseket, elvették a nyugdíjukat, nem megfelelő módon látták el őket. 2012-től azonban szigorítottak a szabályokon. Jelenleg elvileg nincs akadálya, hogy egy magánnyugdíjasház létrehozzon például demens részleget is, amely a szociális törvény hatálya alá tartozik, de a valóságban a létesítés-engedélyezés szigorított szabályai miatt erre minimális az esélye. Az adott évben befogadható új kapacitásokat a miniszter közleményben teszi közzé. Az állam által befogadott egészségügyi szolgáltatók a demens betegek ellátására kliensenként havi 64 ezer forint állami támogatást kapnak. Ez az összeg 2012 előtt sokkal magasabb, 84 ezer forint volt.

Nyugdíjas Falu Projekt Debrecen. Nyugdíjas falu Debrecen határában

Egy debreceni vállalkozói kör a város arborétumának szomszédságában tervez nyitni egy egész nyugdíjas falut, luxuskivitelben. Kétszáz darab, földszintes apartman bérleti jogát kínálják geotermikus fűtéssel, saját kertrésszel, nagy terasszal. Terveik szerint gyógyfürdőt is építenének a komplexumhoz, saját minősített gyógyvízzel, gyógykezelőkkel, fitnessrészleggel.

A beruházás tervezett bekerülési összege 2,8 milliárd forint, amelyet részben bankhitelből, részben magánbefektető bevonásával szeretnénk megvalósítani

– mondta a 24.hu-nak Pocsai József, a beruházó Arbo Invest Zrt. képviseletében, hozzátéve: Debrecen városa, a polgármester támogatja a projektet, a szükséges engedélyek rendelkezésükre állnak.

A Debrecenben közismert vállalkozó (többek között taxitársaság, kereskedelmi rádió, szabadidőközpontok, szálloda egykori és mai tulajdonosa) elmondta: a cég tulajdonában lévő kivett, közművesített ingatlan 17 hektáros, amiből 4 hektáron alakítanák ki a nyugdíjas falut, a projektfinanszírozás ugyanakkor a teljes ingatlanra vonatkozik. Jelenleg a Magyar Fejlesztési Bankkal tárgyalnak 10 éves futamidejű, 2,5 milliárd forintos projekthitelről, amelynek első fedezete az 1,5 milliárdra értékelt 17 hektáros terület.

200-200 millió forintra teszik a beruházó és a magánbefektető által összerakott önrészt, utóbbit még keresik. Az üzleti terv szerint évi 8 százalékos profitot kínálnak a leendő befektetőnek, 50 százalékos telítettségnél, mondja Pocsai.

Terveik szerint 27-40-60 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki, amolyan falusi stílusban. A „beugró” 10,5-13,5-17,5 millió forintba, a havi térítési díj 150 ezerbe kerül.

Nyugdíjas Falu Projekt Debrecen

Ebben a díjban benne van az ingatlanok és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások közös költsége, beleértve az étkeztetést, a takarítást, a mosodát, illetve a termálvizes gyógyfürdő használatát, sorolja Pocsai. A területen két orvosi rendelő is működne 30 fős egészségügyi személyzettel, külön térítés ellenében.

Van benne üzlet

Hogy mennyire jó üzlet a magánnyugdíjasház, jól jelzi, hogy Pocsai a bankhitel visszafizetését a nyugdíjas falu értékesítésének megkezdésétől számított második évre teszi. Ez után a projekt már a tulajdonosoknak termeli a pénzt, 100 milliót évente. Főként nyugatra szakadt magyarokra, illetve a jómódú idősekre számítanak, mondja.

Az időzítés ugyanakkor kulcskérdés, ha fél éven belül nem tudják elkezdeni az első kapavágást, akkor – a kedvezményes lakásáfa 2019-es kivezetésével – pénzügyileg megbillenhet a projekt. Pocsaiék azonban nem tartanak ettől, szerinte a tervezőasztalról elkelnek majd a lakások, illetve reméli, hogy marad a kedvezményes lakásáfa 2019 után is.

Nyugdíjasház a Telki Magánkórház helyén

Az egykori Telki Magánkórház épületében másfél éve működik a Telki Hold Otthon nevű emelt szintű nyugdíjasház. Az intézmény befogadóképessége 55 fő, jelenleg 25 idős ember bérel apartmant a házban. Az idősek átlagéletkora 80 év, közülük öten külföldről hazatelepült magyarok.

A Telki Hold Otthon épülete kívülről. Fotó: Bielik István

Kockázati tőke segítségével hoztuk létre a nyugdíjasházunkat, amelyet szeretnénk országos hálózattá bővíteni

– mondta a 24.hu-nak Jákli Andrea, a házat üzemeltető Park Kórház és Otthonok Kft. kisebbségi tulajdonosa, hozzátéve: kialakítás alatt áll egy dombóvári létesítményük, amelyet az ország több pontján továbbiak fognak követni.

A Telki Hold Otthonban a beköltözők választhatnak

  • a 9 millió forinttól induló egyszeri befizetés, és egy alacsonyabb havi díj (átlagosan 250 ezer forint)
  • illetve az egyszeri befizetés nélküli, de magasabb havi díjas (360 ezer forintos) konstrukció között.

A kettő között lényegében bármi elképzelhető, hiszen mindenkivel egyedi szerződéseket kötnek. A térítési díjért cserébe többek között állandó 24 órás nővérszolgálatot, napi ötszöri étkezést (menüválasztásos rendszerben, egyénre szabott diétával), házon belüli, rendszeres orvosi konzultációt, mindennapos mentálhigiénés, pszichológiai vagy fizikai jellegű foglalkozást, mosodát, takarítást, heti egyszeri gyógytornát biztosítanak. E mellett a lakók helyben, térítés ellenében fodrászatot, kozmetikát, manikűrt, masszázst, fogászatot is igénybe vehetnek. Az üzlethelyiségeket környékbeli vállalkozóknak adják bérbe a ház földszintjén.

Elégedettek

A nyugdíjasházban ottjártunkkor kiemelkedő színvonalat és gondoskodást tapasztaltunk. A legtöbb lakóegység egy fő számára kialakított, magas színvonalú, 22 négyzetméteres apartman önálló fürdőszobával, de lehetőség van kettő- vagy többszobás elhelyezésre is; ezek mérete 35-90 négyzetméter között változhat. A szobák berendezése rendkívül ízléses, szállodai szintű. A többszintes épületben nagyméretű lift működik, megkönnyítve az idősek közlekedését. Minden szinten állandó nővérpult található.

Könyvtár a Telkiben. Fotó: Bielik István

Több idős lakóval is beszéltünk, akik messzemenően elégedettek voltak a szolgáltatással. Olga néni, aki 1956-ban emigrált Kanadába, elmondta: nyolc hónapja lakik a házban, a fia találta neki az otthont. Szerinte Telkiben az ellátás nagyon jó, a programok változatosak. Kiemelte a személyzet kedvességét, a mindennapi tornát, és hogy gyakran kirándulnak. Olga néni Torontóban dolgozott óvónőként negyven évig, és a kanadai nyugdíjából (amelynek összegét nem volt hajlandó elárulni) bőven kijön a pénzéből Magyarországon, tudtuk meg.

Olga néni. Fotó: Bielik István

Telkiben az üzleti tervben tervezetteknek megfelelően halad a feltöltés. Jellemzően az ilyen jellegű intézmények maximális feltöltése 3-5 év, a 75 százalékos feltöltésig az intézmény nem jövedelmező

– mondja Jákli Andrea.

Szerinte nem kérdés, hogy szükség van magánnyugdíjas-otthonokra. Ez a jövőben még inkább így lesz, hiszen a magyar társadalom öregszik, az állam pedig egyre kisebb mértékben járul hozzá a szociális idős otthonok normatív támogatásához. 

Arra a kérdésre, hogy ezzel párhuzamosan a fizetőképes kereslet is egyre nő-e, Lénárt Judit értékesítési és marketingvezető azt mondta: ez annyiban igaz lehet, hogy a mai idősebb korosztály gyermekeinek egy része külföldön dolgozik, így nem tud a szülőkről helyben gondoskodni, de a legjobb ellátást szeretné biztosítani számukra, ezért a magasabb színvonalú otthonok preferáltabbak lehetnek.

Valamint az 56-ban disszidált magyarok most érték el azt a kort, hogy esetlegesen hazatelepüljenek, és a külföldi nyugdíjukból egy magas szintű itthoni ellátást válasszanak, mely a kinti hasonló kategóriás otthonoknál sokkal kedvezőbb, mondta.

Idős otthonok Magyarországon

Az EMMI tájékoztatása szerint jelenleg Magyarországon összesen 848 telephelyen működik idősek ápoló-gondozó otthona, ebből 351 önkormányzati fenntartásban, 95 állami fenntartásban, 209 egyházi fenntartásban, 193 pedig civil szervezet fenntartásában. Összesen 54 ezer idős ember él bentlakásos intézményben: 20 457 fő önkormányzati, 9929 fő állami, 13 006 fő egyházi, 10 661 fő pedig nem állami szervezet által fenntartott intézményben.

Cikksorozatunk következő részében a szociális idős ellátás intézményrendszeréről írunk. 

Kategóriák: Zöld hírek

Még szaunát is építenek a feltuningolt balatoni strandokra

FN - Magazin - 2017, június 24 - 14:00

Csaknem 2 milliárd forintnyi hazai támogatással 38 Balaton-parti település 55 strandján, 344 beruházás, felújítás valósul meg az idén – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szombaton.

Több helyen már elkészültek, és van, ahol jelenleg is zajlanak, egyes településeken pedig a nyári szezon után valósulnak meg a 100 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatást élvező strandberuházások – mondta Guller Zoltán.

A strandtulajdonos önkormányzatok jellemzően játszóterek, vízi-játszóterek, fitneszparkok, parkok, vizesblokkok felújítására, létesítésére és stégek, lépcsők építésére nyertek támogatásokat.

A strandfelújítások egy része a szezonhosszabbítást szolgálja, hogy ősszel és télen is használhatóak legyenek a létesítmények, ezért a kiszolgáló helyiségek és vizesblokkok téliesítésére, valamint szaunák építésére is nyertek támogatást a strandtulajdonosok.

A fejlesztések zöme elsősorban fizetős strandokon valósul meg, de kaphatott támogatást néhány olyan tóparti település is, ami csak szabadstranddal rendelkezik. Majd elfelejtettük, Mészáros Lőrinc strandja és kempingje különösen jól járt idén.

Kategóriák: Zöld hírek

A változtatás szintjeinek titokzatos piramisa

Harmonet - 2017, június 24 - 09:59
Tudjuk: nem a külső stresszt okozó események az ártalmasak, amik megbetegítenek, hanem az, ahogyan értelmezzük ezeket az eseményeket. Nem az a legfontosabb, ami velünk történik, sokkal fontosabb, hogy mi történik bennünk.
Kategóriák: Zöld hírek

Belerúgott az országba a boltzár

FN - Magazin - 2017, június 24 - 08:00

A boltzárról szóló törvényjavaslatot 2014-ben a KDNP kezdeményezte, a lobbijuk pedig annyira sikeres volt, hogy kevés kivétellel 2015. március 15-től egy éven át a boltok nagy részének be kellett zárnia vasárnap. A változtatásnak nem önként lett vége: a kormány tavaly áprilisban döntött az intézkedés visszavonásáról, így téve okafogyottá az MSZP népszavazási kezdeményezését.

Eltűnnek a boltok

A KSH folyamatosan közzéteszi a kiskereskedelmi üzletek számát típusonként. A legfrissebb adatokból kiderül, hogy míg 2012-ben, azaz öt évvel ezelőtt 45 ezer élelmiszer és élelmiszer jellegű volt belőlük Magyarországon, addig tavaly ez a szám kilenc százalékkal alig 41 ezerre csökkent.

Az önálló vállalkozók által működtetett egységeknél még ennél is nagyobb, 13 százalékos volt a csökkenés 4 év alatt.

A boltbezárások mögött egyébként több ok is áll: 2013-ban a dohányboltok létrehozása, 2014-ben az online pénztárgéprendszer kialakítása, 2015-ben pedig a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény alapján bevezetett vasárnapi boltzár játszott közre.

Nem volt más választás

Vetettünk egy pillantást a kiskereskedelmi üzleti forgalomra is (gépjármű-üzemanyag nélkül), majd megvizsgáltuk a naptárhatástól megtisztított negyedéves adatokat. A boltzár 2015. március 15-én lépett életbe, mi a változást 2015 második negyedévétől számítottuk, és mivel 2016 áprilisában ért véget, így a 2016-os első negyedév volt az utolsó időszak, amit közvetlenül érintett. Az egyes negyedéveket az előző év hasonló időszakához viszonyítottuk (2016 július-szeptemberét például 2015 július szeptemberéhez), az alábbi diagramon pedig az látható, hogy mekkora volt a százalékos növekedés – a középső értékek a boltzárosak.

var divElement = document.getElementById('viz1498137632386'); var vizElement = divElement.getElementsByTagName('object')[0]; vizElement.style.width='100%';vizElement.style.height=(divElement.offsetWidth*0.75)+'px'; var scriptElement = document.createElement('script'); scriptElement.src = 'https://public.tableau.com/javascripts/api/viz_v1.js'; vizElement.parentNode.insertBefore(scriptElement, vizElement);

A második negyedév 2014-ben 4,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél és az látszik, hogy a következő két évben kicsit nagyobb ütemben nőtt a forgalom. A 2015-ös adat betudható annak, hogy az még az útkeresés és a jogszabályi határok feszegetésének időszaka volt, a 2016-os április és június közötti időszakban pedig már véget ért a boltzár. A harmadik negyedévben 2015-ben az előző évi három százalékot 5,2 követte (itt már hétköznap is hosszabb nyitva tartással működtek a boltok és mindenki elintézte a hét másik hat napján a bevásárlást), az igazi sokk viszont az év végén jelentkezett: hiába volt 2014-ben 5,2 százalékkal magasabb a forgalom az előző évinél, ez 2015-ben már csak 4,6 volt, tavaly pedig még ennél is kevesebb, 3,5.

Arányaiban a legnagyobb változás az első negyedévhez kapcsolódik és látszik, hogy súlyos gazdasági következményei lettek volna, ha tavaly nem vonják vissza a törvényt:

a boltzár első, „érintetlen” negyedévében 7 százalékkal több forgalmat hoztak az üzletek, mint előtte, azonban 2016 januárja és márciusa között (ez a boltzár utolsó három hónapja) már csak 4,7-tel, idén pedig folytatódott a tendencia és feleannyit (3,7) mint a vasárnapi zárva tartás előtt.

Fejléckép: Getty Images

Kategóriák: Zöld hírek

Heti Style-Art-Party horoszkóp 2017.június 24-től 30-ig

Harmonet - 2017, június 24 - 07:00
Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
Kategóriák: Zöld hírek

Szombati HarmoNet horoszkóp 2017-06-24

Harmonet - 2017, június 24 - 07:00
Ma romantikus elképzelésekkel rendelkezünk az életről. Könnyen megbánthatjuk egymást egy rosszul fogalmazott mondattal. Ha sikerül konfliktusba keverednünk, akkor a vita után sértetten vonulunk el. Ma könnyen felszaporodik a víz szervezetünkben. Elképzelhető, hogy néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy egy kis petrezselymet rágcsálunk, ami vízhajtó hatású.
Kategóriák: Zöld hírek

Majdnem 60 millió forintot fizet az MTVA az online Ridikülért

FN - Magazin - 2017, június 24 - 05:15

A hvg vette észre a Közbeszerzési Értesítőben, hogy az MTVA közel 60 millió forintot fizet ki a Ridikül portáljának tartalomszolgáltatásáért. A pályázaton a 42 Digitális Kommunikációs Ügynökség Kft. nyert.

A Ridikül című műsorról a legtöbben nem azért tudják, hogy micsoda, mert nézték, hanem mert botrányos körülmények között váltak meg a műsort vezető Jakupcsek Gabriellától. A műsor nélküle folytatódott, és úgy látszik, az MTVA-nak bőven vannak még tervei vele.

Az egész pontosan 59,4 millió forintért az MTVA azt kérte, készüljön egy a 30-40 éves korosztályt célzó női online magazin, amely „pozitív életszemléletű, az életet, a családot, az emberi kapcsolatokat, az egészséget és a női szépséget (test és lélek szépségét) értékként kezelő felület” lenne.

A cél napi 50 ezer, havonta 700 ezer látogatót hozni, ami a magyar online lappiacon nagyjából a Top50-be kerülést jelentené. A nyilvánosan elérhető májusi napi olvasottsági adatok alapján a 179. helyen áll a 700-nál is több portált tartalmazó Gemius-adatbázisban.

Kategóriák: Zöld hírek

Íme, az 5 legjobban fizető munka, amihez diploma sem kell

FN - Magazin - 2017, június 23 - 18:24

Épp a napokban kavart nagy vihart Demeter Márton, egyetemi oktató Facebook-posztja, amelyben összehasonlította egy egyetemi docens és egy áruházi raktáros fizetését. A bejegyzés aztán valóságos lavinát indított el, mindenki állást foglalt a témában, sokak szerint a kétkezi munkás megérdemli a magasabb bért, míg mások azzal érveltek, hogy egy docens sokkal többet tanul ugyanazért a pénzért.

Egy kezdő Aldi raktáros többet keres, mint egy egyetemi docens Szerintetek is oké, hogy ennyire becsülik a több évtizedes tanulást, a több diplomát, a nyelvtudást Magyarországon?

A témához nem kapcsolódik közvetlenül, de a Business Insider épp most közölt egy ötös listát, amelyen az olyan legjobban kereső munkákat szedték össze, amikhez nem feltétlen van szükség diplomára. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell az adott szakmához rengeteget tanulni, vagy épp sokat dolgozni. A lista pontjainál feltüntetett pontos összegek kicsit értelmezhetetlenek lesznek, mivel elsősorban nem a magyar gazdasági környezetre íródtak.

5. Pilóta Pilóta

Sokaknak meglepő lehet, de annak, aki ezt az elit szakmát választja, nem feltétlen kell diplomával rendelkeznie. Ellenben remek állóképesség, gyors reflexek, jó szem és gyors gondolkodás szükséges hozzá. És nem utolsósorban egy sikeresen elvégzett kiképzés, amelynek az ára rendkívül borsos, 60 000 és 90 000 font körül mozog, ami nagyjából 30 millió (ne feledjük, nem magyar viszonyokról beszélünk) forintnak felel meg. Ezt a magas belépési küszöböt azonban jól ellensúlyozza, hogy a pilóták fizetése gyakran eléri az évi 140 ezer fontot is.

4. Asszisztens Asszisztens

Az asszisztensek fizetése nagyon változó, hiszen minden attól függ, hogy milyen környezetben, milyen cégnél, milyen magas pozícióban lévő felettes alatt dolgozik az illető. Az asszisztensi munkához nem feltétlen szükséges diploma, de cserébe rengeteg dologoz érteni kell. Több nyelven kell beszélni, érdemes konyítani a könyveléshez, a szervezéshez, valamint minden olyan apróbb munkafolyamathoz, amit a főnöknek nincs ideje, vagy kedve megcsinálni.

3. Fitness menedzser Fitness menedzser

Az egészségiparban manapság rengeteg pénz van és a brandek egyre jobban megbecsülik az olyan szakembereket, akik nemcsak, hogy meg tudnak tartani egy edzést, de még értenek is hozzá, hogy hogyan kell felfuttatni egy-egy helyet. A fizetés itt is attól függ, hogy milyen magasan vagyunk a ranglétrán, de egy komoly hely magas pozícióban lévő menedzsere komoly összegeket tehet zsebre hó végén. Ehhez a munkához sem szükséges diploma, viszont az edzés mellett annál több dologhoz kell érteni. Marketing, PR, üzletvezetési feladatok, stb.

2. Karbantartás/felújítás Karbantartó

Természetesen itt is csak akkor lehet nagyot kaszálni, ha saját helyet visz az ember, vagy egy lánc üzletét vezeti. Az alap szakma/szakmák ismerete mellett itt tisztában kell lenni a munkaszervezési, beszerzési feladatokkal is. A vezetőre mindig több felelősség hárul, de így jóval többet is keres, mint egy egyszerű alkalmazott. Az felújítási menedzserek tartják a kapcsolatot a megrendelővel, sőt, olykor a tulajjal is, de nekik kell például a munkások napi feladatait is irányítani.

1. Építésvezető Építésvezető

Az építésvezető feladata rendkívül komplex és összetett. A fent soroltakhoz hasonlóan nem szükséges hozzá diploma, ellenben rengeteg szakmai tapasztalat. Az építkezés sikere, hogy egy épület, egy híd vagy egy stadion állva marad-e, nagy százalékban múlik az építésvezetőn. A napi feladatok ellenőrzése mellett neki kell tartania a kapcsolatot, a megrendelővel, sőt, néha még a külsős kivitelező cégekkel is. Gyakorlatilag egy lapát sódert nem raknak le úgy, hogy arról ő ne tudna.

Kategóriák: Zöld hírek

Ellentmondásos képet fest a magyarok pénzügyi kultúrája

FN - Magazin - 2017, június 23 - 15:04

Eltérő motivációkkal és célokkal rendelkeznek az idősebbek és a fiatalok, ha anyagi döntéseik meghozataláról van szó. Más szempontok érvényesülnek, ha egy fiatal felnőtt önálló élet kialakítására törekszik és mások, ha valaki közelgő nyugdíjas éveire készülve tesz félre. A CIG Pannónia kutatásában azt vizsgálta, hogy az élethelyzet adta különbségeken túl vajon mennyiben tér el a fiatalok és idősek pénzügyi tudatossága.

A CIG Pannónia felmérése szerint szinte a teljes lakosság foglalkozik pénzügyeivel, ám a 18-29 évesek csupán 52 százaléka, míg az 50-59 évesek 66 százaléka követi rendszeresen kiadásait és megtakarításait. A 30-39 év közöttiek közel tizede pedig egyáltalán nem foglalkozik pénzügyeivel. A 18-29 évesek 40 százaléka kizárólag önállóan hozza meg pénzügyi döntéseit, akik mégis bevonnak mást, azoknak negyede a párját, 35 százaléka pedig a háztartás valamelyik másik tagját kérdezi meg. A 40 év felettiek 40 százaléka a párjával együtt dönt, több mint felük azonban teljesen egyedül.

40 felett inkább szakembert kérdeznek

Míg a 18-29 évesek ötöde párját, ismerősét vagy rokonát kérdezi meg, ha pénzügyekkel kapcsolatban szeretne tájékozódni, a 30 és 59 év közöttieknél ez az arány alig haladja meg a 10 százalékot. Az internet leginkább a 30-39 év közöttieket ejtette rabul, 45 százalékuk a világhálót böngészi, ha anyagi kérdésekben szeretne információt gyűjteni. Ez a korosztály egyébként a legérdeklődőbb, 74 százalékuk tudakozódik pénzügyi kérdésekben. Az 50-59 év közöttiek több mint ötöde bankját vagy biztosítóját kérdezi, míg a 40-49 évesek közel tizede pénzügyi tanácsadóhoz fordul.

A fiatalok jobban féltik testi épségüket

Míg a legfiatalabb megkérdezett korosztály, a 18-29 évesek csupán 40 százaléka tartja hasznosnak a lakás, ház, autó vagy vagyontárgyak védelmére kötött biztosítást, addig a 30 és 59 év közötti korkategóriákban ez az arány mindenütt eléri az 50 százalékot. A balesetek és biztosítások esetére megköthető biztosításokat azonban éppen a 30 évnél fiatalabbak tartják leginkább előnyösnek, 27 százalékuk szerint érdemes ilyen biztosításokat kötni.

A megkérdezettek 76 százaléka rendelkezik megtakarítással, 59 százalékuk forintban tart otthon készpénzt, több mint felük pedig bankszámlán lekötés nélkül tart hazai devizát. Lakástakarékkal a 18 és 49 év közöttiek nagyjából ötöde rendelkezik, míg ez az arány vélhetően a sikeres lakásvásárlások miatt az 50 év felettieknél alacsonyabb, csupán 15 százalék.

Kategóriák: Zöld hírek

Tarsoly Csaba egyelőre megmenekül a börtöntől

FN - Magazin - 2017, június 23 - 12:43

Az ügyész fellebbezését lesöpörve úgy döntött a Kúria, hogy a Quaestor-csoport korábbi tulajdonos-vezetője maradhat házi őrizetben, nem kell visszatérnie a börtönbe, értesült a hvg.hu.

Tarsoly Csaba kétévnyi előzetes letartóztatás után áprilisban mehetett haza. Az ügyészség azzal érvelt, hogy fennáll a bűnismétlés veszélye, ezért Tarsolynak börtönben kéne maradnia. A bíróság szerint mivel Tarsoly cégei mind végfelszámolás alatt állnak, nincs mivel megismételnie a bűncselekményeket. A lap információit Tarsoly védője megerősítette.

Eldőlt: eltűnik a Quaestor bankja A jegybank a Quaestor bedőlése előtt pár hónappal adott engedélyt a bank megvételére. Most ugyanaz a jegybank mondta ki: itt a vége.

A csalással és sikkasztással vádolt Quaestor-vezért a nyomozók 2015. március 26-án vették őrizetbe, több mint két héttel a brókercég 200 milliárd forintos kárt okozó bedőlése után. A Quaestor 250 milliárd forint kifizetetlen adósságot hagyott maga után, amiből 160 milliárd forintnyi szabálytalanul kibocsátott lakossági kötvény volt.

Kategóriák: Zöld hírek

Itt az új 2000 és 5000 forintos érme

FN - Magazin - 2017, június 23 - 12:42

Az emlékérmék a Bartók Béla és Kodály Zoltán után színre lépő magyar zeneszerző-nemzedék meghatározó alakjának, Lajtha László zeneszerzőnek, népzenekutatónak, zenepedagógusnak és a világhírű táncházmozgalom legfontosabb ihletőjének állítanak emléket – közölte az MNB az MTI-vel.

Az érmék előlapján, a kompozíció középpontjában egy forgó néptáncos pár dinamikus mozgása látszik népzenészekkel a háttérben. A választott motívum Lajtha László munkásságának egyik meghatározó elemére, a néptánc- és népzene-kutatásra, -gyűjtésre utal, amelyért 1951-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. Egyedi módszert követett, ő kezdte meg a célirányos hangszeres népzenei gyűjtést. A kezdetben még vitatott metodikájú, rendkívül részletező leírásait a táncházmozgalom autentikus forrásnak tekintette, munkássága a táncházmozgalom alappillérévé vált.

Képgaléria:

Új pénzérmék Fotó: MNB

Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: a Magyarország felirat, az 5000, illetve 2000 forint értékjelzés, a 2017-es kibocsátási évszám, valamint a “BP” verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz, az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálva.

Az emlékérme hátlapján Lajtha László portréja látható. A portrétól jobbra négy egymás alatti sorban az 1892, a Lajtha László és az 1963 feliratok olvashatók, utalva a zeneszerző születési és halálozási évére.

Jön az új 50 forintos érme Kétmillió darabot vernek belőle a vizes vb tiszteletére.

Az érméket rendhagyó módon két művész tervezte, az előlapot alkotó Horváth Andrea mesterjegye a nagybőgőbe, a hátlapot jegyző Pelcz Balázs mesterjegye Lajtha ruházatába rejtve jelenik meg.

Az 5000 forint névértékű érme 925 százalék finomságú ezüstből, míg a 2000 forint névértékű színesfém változat réz- és nikkel ötvözetből készült, súlyuk 12,5 gramm. Harminc milliméteres átmérőjük igazodik a magyar táncházmódszer tiszteletére 2013-ben kibocsátott emlékérméhez.

Az érmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg, belőlük 5-5 ezer darab készíthető, az ezüstből tükörfényes, míg a színesfémből selyemfényes kivitelben.

Kategóriák: Zöld hírek

Nem lesz olimpia, de áthelyezik a vasutat

FN - Magazin - 2017, június 23 - 12:38

A sokadik olyan ötlet valósul meg a 2024-es olimpia tervének elvetése óta, ami afelé mutat, hogy egyszer azért szeretné a kormányzat megvalósítani a nagy sporteseményt. Az egyik fő campus az olimpia alatt Ferencváros Kis-Duna-parti részein lett volna, többek között az olimpiai faluval. Emiatt az itt elhaladó 150-es számú vasútvonalat is arrébb helyezték volna.

Olimpia nem lesz, de az áthelyezés megvalósul így is az Iho.hu cikke szerint. Mivel a területre most diákvárost akarnak építeni, ráadásul hamarosan belevágnak az értelmetlenül drága Budapest-Belgrád vasút építésébe, hozzácsapták ezt a költséget is az Mfor szerint. Így az eddigi brutális 750 milliárd forintos összeget további 80 milliárddal fejelik meg.

Az Iho szerint azonban megmarad a szűk keresztmetszet: a Soroksári úti rendező-pályaudvar, valamint a Szabadkikötő vasúti kapcsolata. Ahogy korábban írtuk, eleve a Gubacsi vasúti hídat is elég drágán, 10 milliárdért akarják kicserélni egy olyanra, amin akár 5 kilométer/óra sebességnél gyorsabban is át tudnak gördülni a kikötőbe tartó vonatok.

A 150-es vonal áthelyezése mindenesetre már a tervezés szintjén 1,2 milliárd forintot emészt fel, a terveket a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt., az Infraplan Vasút- és Úttervező Zrt. és az Utiber Közúti Beruházó Kft. alkotta konzorcium (egyedüli indulóként) alkothatja meg. Ebben benne van a döntéselőkészítő tanulmány, a megvalósíthatósági tanulmány, a környezetvédelmi engedélyezési tervdokumentáció, a komplex engedélyezési tervdokumentáció és a létesítési, építési engedélyek megszerzése is.

Kategóriák: Zöld hírek

Így is lehet: Szegeden 600 felújított önkormányzati lakást adnak ki szociális alapon

FN - Magazin - 2017, június 23 - 12:01

Szegeden három év alatt hatszáz önkormányzati lakást újítanak föl és adnak bérbe pályázati úton, a piaci ár harmadáért rászoruló családoknak – közölte Botka László (MSZP) polgármester pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.

A polgármester közölte, az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérbeadásából származó bevételét visszaforgatva tavaly a város 204 önkormányzati bérlakást újított föl. Idén 220 ilyen ingatlan rekonstrukciója történik meg, jövőre pedig 200 lakásét tervezik. Így három év alatt 600 rossz állapotú vagy korábban visszaadott bérlakás újulhat meg.

A módosított rendelet szerint:

  • a pályáztatás során 70 százalékos súllyal veszik figyelembe a szociális szempontokat,
  • kiemelten vizsgálják a gyermekek számát,
  • pluszpontokat kapnak a tartósan beteg,
  • fogyatékkal élő,
  • korábban állami gondozott pályázók.

A jelentkezőket pontszám szerint rangsorolják, akik ebben a sorrendben választhatnak a meghirdetett lakások közül – ismertette a politikus.

Az országban több tízezer önkormányzati lakás áll üresen, egy állami támogatással megvalósuló bérlakás felújítási program indulásával sok rászoruló család lakhatását lehetne megoldani

– mondta Botka László.

A lengyelek pont az ellenkezőjét csinálják a lakásépítésekkel, mint mi Nagyszabású, olcsó bérlakásépítési programot jelentett be a lengyel kormány a szegényebbeknek.

Joób Márton (MSZP), az önkormányzat szociális bizottságának elnöke elmondta, Szegeden jelenleg 3700 család él szociális bérlakásban. A rendeletmódosítás nyomán a jelentkezőknek nem kell pályázati díjat fizetniük.

(MTI)

Kategóriák: Zöld hírek

NFM: csaknem 1,3 milliárd forint fűtéskorszerűsítési támogatásra lehet még pályázni

Ismertették, hogy a költségvetési forrásból meghirdetett fűtéskorszerűsítési alprogram új kondenzációs kazánok beépítéséhez és a kiegészítő költségekhez – például kéményátépítéshez, radiátorok cseréjéhez, fűtési csőhálózat korszerűsítéséhez – nyújt támogatást az elszámolható bruttó költségek 40 százalékáig, de legfeljebb 700 ezer forintig. Az NFM arra számít, hogy a szén-dioxid kibocsátási egységek eladásából biztosított 3,5 milliárd forintos keret 6-9 ezer épület vagy lakás fűtési rendszerének korszerűsítésére lehet elegendő. Eddig több mint 4300 támogatási kérelem érkezett – a legtöbb a közép-dunántúli (közel 1300), az észak-alföldi (közel 700) és észak-magyarországi (több mint 560) régióból -, a pályázatok feldolgozása folyamatos – írták. Az NFM kiemelte, hogy a kormány az adócsökkentések, a családi adókedvezmények és a foglalkoztatási programok mellett a rezsiköltségeket jelentősen csökkentő intézkedésekkel is erősíteni kívánja a magyar családokat. A 2014-ben indult Otthon Melege Program eddig közel 120 ezer háztartás energetikai korszerűsítését tette lehetővé mintegy 23 milliárd forintnyi támogatással – áll a közleményben. Az Otthon Melege Programról hivatalos tájékoztatás a kormányzati honlapon és a pályázatkezelő NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. oldalán található.

Kategóriák: Zöld hírek