Zöld hírek

Lengyelország 2049 végéig bezárná az összes kőszénbányáját

Mateusz Morawiecki miniszterelnök úttörőnek nevezte a megegyezést. A tárgyaló felek szem előtt tartották Lengyelország “korszerű energetikai transzformációját, valamint az egész sziléziai társadalom méltó munkakörülményeinek biztosítását is” – írta Morawiecki a Facebook közösségi honlapján. A bányaipar tervezett átalakítása miatt a múlt kedd óta több sziléziai bányában tartó tiltakozást lezáró megállapodásról közös sajtóértekezleten számolt be a Szolidaritás szakszervezet sziléziai bányászati részlegének elnöke, Dominik Kolorz, valamint az energiaszektor átalakításáért felelős kormánybiztos, Artur Sobon állami kincstárügyi miniszterhelyettes.

“Lengyelország történelmében egyik legfontosabb ágazat felszámolásáról írtunk alá megállapodást” – jelentette ki Kolorz, aki egyúttal pozitívan értékelte az elért kompromisszumot. Sobon szerint a megegyezésben meghatározták a lengyel bányászat és energetika átalakítása “becsületes, igazságos újtának a modelljét”. Az államtitkár közölte: a kormány a bányavidék társadalmi és gazdasági átalakításáért felelős biztost fog kinevezni, és új eszközöket szánnak a helyi gazdaság fejlesztésére. A megállapodás mellékleteként kidolgozták az egyes bányák leállításának ütemtervét. A megegyezés szerint az utolsó lengyelországi kőszénbánya lezárásáig az ágazatot állami támogatásban részesítik. Az alapelv az, hogy a most foglalkoztatott bányászok nyugdíjig dolgoznak, és szociális juttatásokban, illetve előrehozott nyugdíjban részesítik azokat, akiknek mégsem sikerül munkát biztosítani a föld mélyén.

A jövő évben bezárandó üzemek között szerepel a Katowicében működő legendás Wujek bánya, amelynek területén az 1981-es hadiállapot kihirdetése után az egykori különleges belügyi alakulatok (ZOMO) tüzet nyitottak a sztrájkolókra, 9 bányász veszítette életét, 21-en megsérültek akkor. A Wujek bánya szénkészleteit mára gyakorlatilag kitermelték. A megállapodásban foglalt transzformációs stratégiát az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia. Lengyelország az Európai Unió úgynevezett zöld megállapodásának keretében nem vállalt kötelezettséget arra, hogy a karbonsemlegességet 2050-re eléri, mivel egyéni tempóban kívánja átalakítani jelenleg szénalapú energiaiparát. A múlt héten Varsó bírálta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von de Leyen javaslatát, miszerint 2030-ig a jelenleg tervezett 40 helyett legalább 55 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok uniós kibocsátását.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.szeptember 26-tól október 2-ig

Harmonet - 8 óra 30 perc
Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
Kategóriák: Zöld hírek

Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-09-26

Harmonet - 8 óra 30 perc
A mai napon elemi igényünkké válhat, hogy szabadnak érezhessük magunkat. Csináljunk magunknak önálló programot, találkozhatunk a barátainkkal. Az sem baj, ha nem kedvesünkkel töltjük a délutánt! Ma vigyázzunk a bokánkra! Ezt akkor tehetjük meg, ha kényelmes cipőt hordunk. Óvakodjunk a magas saroktól, hiszen egy rossz lépés következtében kificamodhat a bokánk. Inkább válasszunk egy kényelmes darabot, ami megfelelően tartja a lábunkat.
Kategóriák: Zöld hírek

A Moody’s javított a magyar adósosztályzaton

FN - Magazin - 10 óra 8 perc

Stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította  Magyarország „Baa3” szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását a Moody’s Investors Service. A cég egyben megerősítette a szuverén besorolást. Az MTI szerint a nemzetközi hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy a koronavírus-járvány ugyan visszaveti a magyar gazdaságot, de hatása vélhetően nem lesz olyan markáns, mint máshol az EU-ban.

A Moody’s előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 5,5 százalékkal csökken, jövőre 4 százalék körüli ütemben nő. A cég úgy számol, hogy a magyar gazdaság reálértéken számolt növekedési üteme 2022-től visszatér a növekedési potenciál szintjére, a GDP-érték a 2022-2024 közötti időszakban 3,5 százalék körül növekszik éves átlagban.

A Moody’s közölte: a kilátás pozitívra javításának fő tényezője, hogy a magyar gazdaság a hasonló besorolásúakhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, ez várható a továbbiakban is és ehhez társul a hazai és a külső adósságpozíció javulása. .

A hitelminősítő számol, a magyar gazdaság külső sérülékenységének csökkenése tartós marad. Az elemzés szerint a 2018. novemberi osztályzati megerősítés óta a magyar kormány további haladást ért el államháztartási konszolidációs és adósságcsökkentési stratégiájának megvalósításában, és ezt a tartósan erőteljes növekedési lendület is segítette.

A Moody’s szerint a magyar államadósság a koronavírus-válság hatására tíz százalékponttal, 76 százalék környékére emelkedik, de a tartós növekedési lendület és a megfontolt költségvetési politika melletti elkötelezettség újból lefelé fordítja majd a rátát. A magyar kormány előrejelzésénél valamivel fokozatosabb deficitcsökkenést jósol, de így is arra számít, hogy az államháztartási hiány 2024-ig a GDP-érték 3 százalékára csökken az idei évre várt 7,3 százalékról.

A Moody’s előrejelzése szerint a magyar államadósság-ráta 2024-ig ismét a tavaly mért szintre csökken.

A cég közölte: javulhat a magyar államadós-osztályzat, ha a magyar gazdaság mérőszámai a várakozásoknak megfelelően gyors kilábalást jeleznek a válságból, és ha ez – szakpolitikai intézkedésekkel együtt – visszafordítja az emelkedő pályáról az államadósság-rátát.

A Moody’s Investors Service jelenlegi “Baa3” magyar államadós-besorolása a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és az Standard & Poor’s módszertanában “BBB mínusz”-nak felel meg.
A Fitch és az S&P tavaly egyaránt “BBB”-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody’s a másik két cégnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra. Ha azonban a most megadott pozitív kilátást a Moody’s osztályzatjavításra konvertálja, ez a különbség megszűnik.

Az S&P februárban szintén pozitívra javította az addigi stabilról a magyar államadósság-kötelezettségek besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság addigi váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. Április 28-án azonban soron kívül a korábbi stabilra módosította vissza a kilátást, mindenekelőtt a koronavírus-járvány várható gazdasági hatásaival indokolva a lépést. A Fitch magyar osztályzatának kilátása is stabil, így most a Moody’s a három nagy hitelminősítő közül egyedüliként tart érvényben pozitív kilátást a magyar államadós-besorolásra.

Kategóriák: Zöld hírek

Napelemekre hatalmas támogatás érzik uniós pénzből

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Palkovics László a GreenTech – Zöld energia és fenntarthatóság című szakkiállításon és konferencián a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem összefüggéseiről tartott előadásában azt mondta, hogy nemcsak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is szeretnék ösztönözni a megújuló energiaforrások használatát. Az elképzelések szerint az energiaszolgáltatókat arra ösztönöznék, hogy a fogyasztóknál hatékonyabb legyen az energiafelhasználás, például okosmérők felszerelésével, ami az energetikai rendszerek átalakításának egyik legnagyobb projektje lesz – jelentette ki a miniszter.
Elmondta, hogy a környezetvédelem és a versenyképesség nem áll ellentétben egymással, ezek az iparágak egymást erősíteni is tudják.

Szólt arról is, hogy az ENSZ és az Európai Unió energiapolitikai célkitűzéseinek megfelelően Magyarország is vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik, ehhez 95 százalékkal kell csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Az EU mostanáig 25 százalékos csökkenést ért el, Magyarország ennél jobb, 33 százalékos szintnél jár – tette hozzá.

A kormány klímavédelmi akcióterve alapján a karbonsemlegesség elérése 2050-ig mintegy 50 ezer milliárd forintba kerülhet, de az a cél, hogy azt ne az adófizetők, hanem a “környezetrongálók” fizessék meg, a költségek ne vezessenek az energia- és közvetve az élelmiszerárak emelkedéséhez – mondta a miniszter. Magyarország az EU-n belül a jól teljesítő tagállamok között van, 2030-ra a földgázfogyasztás csökkentése és ezzel az importfüggőség javítása és a karbonsemleges áramelőállítás 90 százalékos arányának elérése a cél. Ehhez szükség van a paksi atomerőmű kapacitásának növelésére, a napelemes erőművek bővítésére, illetve a Mátrai Erőmű átalakítására is, ez utóbbihoz az EU Life programja a napokban jelentős támogatási összeg biztosításáról is döntött – közölte.

Kategóriák: Zöld hírek

Állami támogatással tömték ki az ország legnagyobb pulykás cégét, mielőtt  Mészárosék közelébe került

FN - Magazin - 2020, szeptember 25 - 11:38

731,9 millió forint támogatásról kötött szerződést a Pénzügyminisztérium a Gallicoop Pulykafeldolgozó  Zrt.-vel július 27-én – derül ki a minisztérium legújabb szerződéskötési listájáról. A pénzt a szarvasi cég technológiai fejlesztésre kapta. Ez nemcsak azért érdekes fejlemény, mert az ország legnagyobb pulykafeldolgozójáról van szó, a Gallicoop tavaly 35 milliárd forint árbevételt ért el és 2 milliárd forintos profitjából egymilliárd forint osztalékot vettek ki a tulajdonosai, hanem azért is, mert az állami támogatással létrejövő fejlesztés hasznát már más seperheti be. Néhány héttel a szerződéskötés után ugyanis kiderült, hogy a piacvezető pulykás cég tulajdonost vált.

Mint megírtuk, a céget felépítő Erdélyi István az előző évben még arról nyilatkozott, hogy nem akar megválni a Gallicooptól, de végül beadta a derekát:

Nemrég még nem akarta eladni a gazdája, mégis Mészárosék közelébe került az ország legnagyobb pulykafeldolgozójaEddig úgy tudtuk, nincs kényszerhelyzet, megvannak az utódok, akik továbbviszik a szarvasi céget.

A hivatalos közlemény szerint  három magyar magántőkealap-kezelő vásárolta meg a Gallicoop Zrt.-t, a társaság 100 százalékos részvénycsomagja a Takarék, a Béta és a Status Food Magántőkealap tulajdonába került, az igazgatóság elnöke pedig Csák Gyula lett. Ő cikkünk írásakor is tagja volt a felcsúti multimilliárdos Mészáros Lőrinc agrárportfólióját összefogó vagyonkezelőnek, a Talentis Agro Zrt.-nek, ezért is tartják úgy a piacon, hogy a Gallicoop Mészárosék közelébe került.

Kiemelt kép: Daráltpulykahúst csomagoló gépsor a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. szarvasi üzemében 2017. március 28-án. Fotó: Rosta Tibor /MTI

Kategóriák: Zöld hírek

Fekete év lesz az idei a gyümölcstermesztésben

FN - Magazin - 2020, szeptember 25 - 10:14

Elmondható, hogy a 2020-as év a gyümölcskultúrák fekete éve volt, nagyon rossz évjáraton vagyunk túl. A tavaszi fagykárok gyümölcsfajtól függően elvitték a termés 50-80 százalékát, aztán a megmaradt szerény cseresznye- és meggytermésben további jelentős problémát okoztak az extrém júniusi esőzések is. A nyár már egészen jó időjárást hozott: kevés volt a kánikulai időszak és a napégés, illetve a jég- és viharkárok is átlagosak maradtak – mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB alelnöke.

„A zöldségtermesztőknek elsősorban a júniusi esőzésekkel gyűlt meg a bajuk. Egyes kultúrák esetében állományok pusztultak ki, vagy lehetetlenné vált a betakarítás a sok víz miatt. Ezzel együtt a zöldségtermesztők termésveszteségei jóval mérsékeltebbek, mint a gyümölcstermesztőké. A gyümölcsben a drasztikus terméskiesésekért 80-90 százalékban a tavaszi fagy, 10-20 százalékban pedig a júniusi esőzés felel” – részletezte Apáti Ferenc.

Tavasszal a határok lezárása okozott fennakadást

A járvány miatti veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után körülbelül egy hónapig voltak zavarok a szektor munkaerő-ellátásában. Ez azonban abban az időszakban még nem érintett sok ágazatot, „csak” azokat, ahol a betakarítás már megindult (például spárga és szamóca), illetve ahol a tavaszi időszak intenzív élő munkaigénnyel rendelkezik (ilyenek a fóliás növénykultúrák).

Megszenvedi a külföldi vendégmunkások hiányát a mezőgazdaságA munkanélküliek mobilizálhatósága az egyszerűbb idénymunkák esetében sem feltétlenül megoldható.

Aztán egy fontos lazítás következett be a külföldiek beutazásában: szigorú szabályok, de egyszerűsített adminisztráció mellett már jöhettek a szomszédos országok vendégmunkásai. A tavaszi veszélyhelyzet megszüntetése után még szabadabb volt a beutazás, így a gazdálkodóknak ebben az időszakban már semmivel sem voltak nagyobb gondjaik, mint egy átlagos évben.

Sok éve általános jelenség a munkaerőhiány, idén ennek a mértékét enyhítette, hogy az állás nélkül maradt emberek a mezőgazdasági munkákat is keresték. Ez ugyanakkor csak helyben, az adott térségen belül igaz, a ’pesti pincérek’ azért nem mentek le például Szabolcsba. Továbbá sajnos az is számottevően tompította a foglalkoztatási problémákat, hogy a már említett tavaszi fagyok és a júniusi csapadékok miatt jelentős volt a terméskiesés – fejtette ki Apáti Ferenc.

Második hullám: az ősz már elketyeg

A szakmaközi szervezet alelnöke a jelenlegi járványhelyzetről elmondta: a határok újabb lezárása miatt a gazdálkodóktól eddig nem érkeztek olyan panaszok, amelyek tavasszal tömegesen jellemzőek voltak.

Ez vélhetően azzal függ össze, hogy érdemben már csak az alma, a körte és a szilva szürete zajlik, a többi gyümölcsfajnál a betakarítás befejeződött. Ezekben az ágazatokban nagyobbrészt hazai munkaerő dolgozik, ahogy a kertészetekben is döntően ugyanez jellemző.

Sorra nyíltak az újabb határátkelők az ingázók számáraA korlátozás bevezetése után 37 átkelőhelyet lehetett használni, azóta azonban további 24 átkelő működik.

A külföldiek foglalkoztatása elsősorban azokban az ágazatokban gyakori, ahol nem szezonális, hanem tavasztól őszig folyamatos az élőmunkaigény. Ennek köszönhetően hosszú időn keresztül tudják foglalkoztatni az ideérkezőket. Valószínűsíthető, hogy ez a munkaerő már szeptember 1-jén is Magyarországon dolgozott, így egyelőre nem okoz nagy problémát a határok lezárása, illetve a beutazás jelentős szigorítása.

Természetesen mi sem tudjuk kiszámítani, hogy néhány hetes vagy hónapos távlatban mivel jár a jelenlegi vírushelyzet. Az bizonyos, hogy a kertészet munkaerőigénye a november-február közötti időszakban meglehetősen szerény. Ekkor inkább csak az üvegházi kultúrákban zajlik munkavégzés, illetve a gyümölcsösökben a metszés, de ez utóbbinál nem jellemző a külföldi vendégmunka. Így egyelőre arra számítok, hogy az ősz már ’elketyeg’ valahogy, aztán legközelebb jövő márciusban találkozhatunk élesen szembe ezzel a problémával – foglalta össze a várakozásokat a szakember.

Kiemelt kép: Getty Images

Kategóriák: Zöld hírek

Heti szexhoroszkóp 2020.szeptember 25-től október 1-ig

Harmonet - 2020, szeptember 25 - 07:00
Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
Kategóriák: Zöld hírek

Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-09-25

Harmonet - 2020, szeptember 25 - 07:00
Ma a kozmetika napja van, - különösen a tisztító kezelések lesznek eredményesek. Jelentkezzünk be kozmetikusunkhoz, s akár egy hosszabb kúrát is megbeszélhetünk vele. Ma jót tesz, ha bőrradírt használunk, akár az egész testünket is megszabadíthatjuk az elhalt hámsejtektől.
Kategóriák: Zöld hírek

Hogyan zajlik a napelemes elszámolás a szolgáltatóval?

altenergia.hu - Alternatív Energia Hírportál - 2020, szeptember 25 - 03:07
100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

Először is érdemes leszögezni, hogy a napelemes rendszerek méretezésük során úgy kerülnek meghatározásra, hogy illeszkedjenek a háztartás, vagy a vállalkozás energiaszükségleteihez, és ne haladják azt meg. A pályázati és hitelkonstrukciókból támogatott rendszerek esetében a hatóságok ki is emelik, hogy a kialakítandó szolár berendezések nem lehetnek jövedelemtermelő beruházások. Többlettermelés általában akkor fordul elő, ha a telepített napelemes rendszer hosszú időn keresztül ideális körülmények között tud működni.

Mik is lennének ezek: teljesen tiszta felületű napelemek, több napon/héten keresztüli derült időjárás nyári időszak, amikor a napsütéses órák száma és a besugárzási időszak több. Ezek együttes hatása vezethet ahhoz, hogy többet termel a napelemes rendszer, mint amennyit az alatta elhelyezkedő ingatlan fel tud használni.

Az illetékes hálózati szolgáltatóval kötött szerződés alapján az elszámolás általában bizonyos időszakonként történik, így igen kis eséllyel fordul elő az az eset, hogy adott időszakban a napelemek által megtermelt áram felülmúlja a fogyasztást. Amennyiben viszont valós túltermelésről beszélhetünk, akkor van mód visszaigénylésre. Az éves elszámoló számlán a szolgáltatók által feltüntetésre szokott kerülni a napelemekkel visszatáplált energia mennyisége. Amikor ez a mennyiség meghaladja a felhasznált értéket, akkor szolgáltatótól visszaigényelhető a különbözet.

Ugyanakkor fontos azt tudni, hogy amíg a termelés és a fogyasztás kiegyenlítődig, addig a hálózati szolgáltató az energia díjjal és a rendszerhasználati díjjal kalkulál a betermelt energia esetében is, úgy, mint az elfogyasztott energiánál. Vagyis ugyanazon az áron veszi, mint amennyiért adja azt. Amennyiben a betáplált energia a fogyasztást meghaladja, akkor a szolgáltató már csak a különbözetet fizeti ki rendszerhasználati díj nélkül, így csak az energiadíj kerül megtérítésre. Ennek megfelelően az áramszámla végén szereplő „Számla végösszeg” pontban meghatározott kWh különbözetet „számlázhatjuk ki” a szolgáltató felé.

A gyakorlatban a visszaigénylés úgy bonyolódik, hogy az adott területi szolgáltató honlapjáról letöltött kifizetési kérelemről szóló nyilatkozatot értelemszerűen kitöltve postai úton el kell juttatni a szolgáltató felé egy adóelőleg nyilatkozattal együtt. A feldolgozást követően a hálózati szolgáltató a kiszámított különbözetet átutalja a megadott számlaszámra. Tehát a többlettermelés lehetősége ne riasszon el senkit a napelemes rendszerektől, hisz nem veszik el se a megtermelt áram, se annak pénzbeli ellentételezése.

Kategóriák: Zöld hírek

Egy hét maradt: még visszaigényelhető a külföldi áfa

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 20:39

A tanácsadó cég tájékoztatása szerint a szeptember 30-i határidőig 32 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést a tavalyi vásárlásaik után a magyar áfaalanyok. A lista új szereplője Törökország, itt a tavaly május 22-én vagy azután teljesített számlák áfáját lehet visszatéríttetni.

Gyakran előfordul, hogy egy vállalkozás olyan tagállamban vesz igénybe szolgáltatást vagy vásárol termékeket, ahol adóköteles gazdasági tevékenységet nem végez. Ilyenkor a cég jogosult a külföldön megfizetett áfa összegének visszatérítésére.

Üzemszünet volt a NAV Online Számla rendszerében, rendkívüli karbantartást kellett végezniA NAV szerint az ügyfeleket nem éri hátrány.

Ennek a folyamata az EU-ban letelepedett társaságok számára egyablakos rendszerben működik. A kérelmeket a saját nemzeti adóhatóságukhoz kell benyújtaniuk, és onnan továbbítják azt a másik tagállam hivatalához – idézte a közleményt az MTI.

H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója kiemelte: a szeptember 30-i határidő jogvesztő, ezt követően visszaigénylésre már nincs lehetőség. A papíralapon benyújtott vagy hiányos kérelmeket pedig az adóhatóság érdemi vizsgálat nélkül, automatikusan elutasítja. Típushiba például, hogy a kérelmező nem részletezi megfelelően a termékek és szolgáltatások azonosítására szolgáló kódokat.

A beadványhoz minden esetben kötelezően csatolni kell a teljesítést tanúsító számlákat és azok mellékleteit. A kézhezvételt a magyar adóhivatal rövid időn belül visszaigazolja. Ezután az igénylést továbbítja a visszatérítés helye szerinti tagállamnak, ahol a helyi hatóság dönt a kérelemről.

Kategóriák: Zöld hírek

A koronavírus hatással van fizetési szokásainkra is

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 11:45

Tízből négy ember változtatott fizetési szokásain a koronavírus hatására – derül ki a GKI Digital Digitális Pénzügyi Körkép 2020 című kutatásából. A tanulmány szerint mostanra csaknem egymillióra nőtt a digitálisan érett, az innovatív pénzügyi megoldásokra nyitottak köre az országban, például alig több mint egy év alatt 250 ezer ember kezdett Revolutot használni.

Az e-kereskedőknek is érdeke a kártyás vásárlás

Az elektronikus fizetés terjedésében kiemelt szerepe van az online kiskereskedelemnek. Az e-kereskedők üzleti érdeke a kártyás vásárlások népszerűsítése, a kormány döntése értelmében pedig 2021. január 1-jétől kötelező lesz minden online kassza mellett biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét. A szabályozás következményeként országszerte újabb 60 ezer helyen lehet majd elektronikusan is fizetni.

A járvány sebességváltásra késztette az e-kereskedelmet, és a szektor úgy tűnik élni tudott a lehetőséggel: az e-kereskedők rekord erős második negyedévet zártak, a bővülés mértéke 47 százalékos volt 2019 azonos időszakához mérve. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt az online bankkártyás fizetések száma és értéke is. Az MNB statisztikái szerint tranzakciószámban 43, értékben pedig mintegy 50 százalékos volt a bővülés 2019 második negyedévéhez képest.

Emellett fontos változás, hogy a vásárlók minden eddiginél nyitottabbá váltak a rendelések előzetes online fizetésére, ami hosszabb távon véget vethet az utánvét-orientált piacnak – fogalmazott Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója.

Csomagküldési trendek

A vírus hatása a csomagátvételek kapcsán is tetten érhető: a megnövekedett rendelésszám mellett az átvételi preferenciák is eltolódtak 2019 hasonló időszakához képest: kevesebb rendelést kértek a vásárlók bolti átvétellel, ugyanakkor jelentősen megugrott a házhoz szállítással vagy csomagautomatába kért csomagok aránya.

A csomagautomaták által nyújtott érintés- és érintkezésmentes csomagátvételi lehetőségnek is köszönhető, hogy a GKI Digital adatai szerint 2020 második negyedévében, a járvány első hullámának idején a csomagautomatás átvételi módnak volt a legjobb ügyfélelégedettségi mutatója. Az összes többi kézbesítési és átvételi módot figyelembe véve az automaták 4,46-os osztályzatot kaptak 1-5 skálán.

A kutatásban részvevő szakmai partner, az ország legnagyobb csomagautomata-hálózatát üzemeltető Foxpost vezetője szerint ehhez a magas ügyfél-elégedettséghez hozzájárul a Foxpost automaták által nyújtott gyors és intuitív csomagátvételi folyamat is, amit tovább gyorsít, hogy egyre több fizetési tranzakció történik előzetesen, az online térben. Bengyel Ádám vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ezt a trendet a járvány is erősítette. Ügyfélkörükben 2019-ről 2020-ra 50-ről 44 százalékra, majd a pandémia kitörése után 38 százalékra csökkent az utánvétes vásárlások aránya.

A járvány egyébként a csomagkézbesítéssel foglalkozó szolgáltatók stratégiai terveit is markánsan befolyásolta. A Foxpost korábbi hálózatfejlesztése során az volt a legfőbb üzleti szempont, hogy a legrugalmasabb és legegyszerűbb szolgáltatást nyújtsák, de idén a biztonságra helyezték a hangsúlyt, így 2020-ban kültéri automatákkal bővítik a hálózatukat – fogalmazott Bengyel Ádám vezérigazgató.

A Digitális Pénzügyi Körkép 2020 adatai szerint

 • ma Magyarországon 3,35 millió online vásárló van,
 • közülük, 1,34 millióan csak alap szinten értenek a pénzügyekhez, így körükben majdnem minden második vásárló a készpénzes fizetést részesíti előnyben, azonban
 • a pénzügyi szempontból digitálisan érett vásárlók mintegy 800 ezres táborában a készpénzes fizetés támogatottsága már csupán alig 3%.
Koronavírus - Még több hír a témában Koronavírus: már csaknem egymillió halott a világon

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Csendben kamatot emelt az MNB

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 11:21

A korábbinál 15 bázisponttal magasabb, 075 százalékos kamaton fogad el csütörtökön egyhetes betéteket az MNB – írta a Portfolio.hu a jegybank honlapján talált információ alapján. Ez effektív kamatemelést jelent, amivel a szakportál szerint az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhat a jegybank.

Délután háromkor jelenik meg az MNB egyhetes betéti tenderének eredménye, azonban a jegybank honlapjára már felkerült a mai tender meghirdetése. Ennek újdonsága, hogy az eddigi 0,6% helyett 0,75 százalékos kamat mellett fogad be ajánlatokat a jegybank, vagyis gyakorlatilag kamatot emelt az MNB.

Mindez azért számít szigorításnak a szakportál magyarázata szerint, mert az utóbbi hónapokban az egyhetes betét az effektív irányadó eszköz, vagyis annak kamata a meghatározó. Ez eddig mindig megegyezett az alapkamattal, most először van eltérés.

Az MNB Monetáris Tanácsa egyébként két nappal ezelőtt döntött a 0,6 százalékos alapkamat szinten tartásáról, de már akkor hangsúlyozták, hogy az egyhetes betétről hetente születik döntés továbbra is.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Szijjártó: a legmagasabb technológiai színvonalú világvállalatok is bíznak Magyarországban

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 11:09

A legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban, a beruházási környezetben és a magyar emberekben

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az MTI tudósítása szerint a veszprémi Continental Tesztpálya hivatalos megnyitóján csütörtökön.

Szijjártó Péter kiemelte: Kelet-Európa legnagyobb járműdinamikai tesztpályája épült Veszprémben, a 9,7 milliárd forintos beruházás 130 új munkahelyet teremt, amelyhez a kormány 1,460 milliárd forintos támogatást nyújtott. A beruházás a miniszter szerint javítja a cég nemzetközi versenyképességét, Magyarország mint fókuszország helyzetét és megerősíti a veszprémi fejlesztési központ szerepét a Continental globális működésében. Kitért arra is, hogy a fejlesztés azért is jelentős, mert a koronavírus-járvány után a kapacitások újraelosztásáért „éles és tétre menő” globális verseny indul meg a világgazdaságban. Ezért kulcskérdés a kormány számára hogy Magyarország a jelenlegi nehéz időszakban is fenntartsa működőképességét.

A jelenlegi helyzet kiváló lehetőséget jelent a magyar gazdaság dimenzióváltásának felgyorsítására és minél gyorsabb végigvitelére. A miniszter szerint a korábban szinte kizárólag termelésre fókuszáló magyar gazdaság egyre inkább mozdul el a tudás által vezérelt kutatás-fejlesztésre alapuló gazdasági tevékenységek irányába. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az autóipar mindig is a magyar gazdaság zászlóshajója volt, amelynek termelési értéke tavaly rekordértékre, 9500 milliárd forintra nőtt, egy év alatt 12 százalékos emelkedést ért el. Ez azt jelenti, hogy a magyar ipari kibocsátás 30 százaléka már ebből a szektorból származik – tette hozzá.

Magyarország nemzetközi versenyképességét nem csökkentette a világjárvány.

Megemlítette, az első hét hónapban a magyar autóipar 90 százalékos exporthányaddal dolgozott. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a német vállalatok mindig is fontos szerepet játszottak a magyar gazdaság teljesítményében, a Continentalnak 8000 magyar család köszönheti megélhetését. Felidézte:  a Magyarországra érkező külföldi beruházások negyede német, hatezer német vállalat háromszázezer magyar embernek ad munkát, és most is 24 német vállalathoz köthető beruházásról tárgyal a kormány.

A Continental közleménye szerint:

 • A gyártás és fejlesztés mellett saját tesztpályán, valós környezetben ellenőrzik a járműdinamikai fejlesztéseket a vállalat veszprémi mérnökei.
 • A hazai iparági gyakorlatban egyedülálló tesztelési lehetőség komoly versenyképességi tényező a gyors fejlesztési ciklusidőt elváró piaci szereplőknél.
 • A tesztpálya alkalmas a magasan automatizált és biztonsági funkciókhoz kapcsolódó fékezési és járműdinamikai tesztek elvégzésére

Continental

A Continental 30 éve van jelen Magyarországon, 10 helyszínen – 7 gyárral és 3 irodával – mintegy 8000 munkavállalót foglalkoztat. A Continental az elmúlt 10 évben több mint 500 millió euró, azaz mintegy 170 milliárd forint értékben ruházott be Magyarországon.

A gyártó azért megérezte a koronavírus-válságot, a vállalat minden üzletágát hátrányosan érintették a korlátozások és a kereslet csökkenése:

Bajban a Continental, csökkent a forgalma és nyeresége is az első negyedévbenA második negyedévre veszteségre, az év egészére a tavalyinál kisebb forgalomra és működési eredményre számítanak.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Matolcsy: Új pénzügyi forradalom küszöbén állunk

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 10:34

A 2020-as évtizedben új pénzügyi forradalom küszöbén állunk; a jegybankok szerepe átalakul, változnak a jegybanki politikák, a kormányok és a jegybankok stratégiai szövetsége jellemzi a jegybankok világát – mondta Matolcsy György jegybankelnök az 58. Közgazdász-vándorgyűlésen csütörtökön.

Matolcsy György az idei rendhagyó, online konferencián elmondta: az évtized mostanihoz hasonló „brutális” indulása ritka a történelemben. Az új pénzügyi forradalomban a jegybankelnök szerint az aranyalapú bretton-woods-i rendszer (1944-1971) nem jöhet vissza, az 1970-es években megindult pénzügyi liberalizáció sem jön vissza. Hozzátette: 2020-ban a modern pénzrendszer számos kihívás elé néz, a jegybankok szerepe átalakul, változnak a jegybanki politikák, bővül a jegybankok mandátuma. (MTI)

2020-as kihívások

A 2020-as évtizedben a jegybankok egyre inkább nem hagyományos, unortodox eszközökkel élnek majd. Az árstabilitás mellett más mandátumok is megjelennek, a fenntarthatóság felé mozdulnak el. Ez a fenntarthatóság a vagyoni és jövedelmi különbségek csökkentését igényli. Matolcsy szerint a kormányok és a jegybankok stratégiai szövetségre lépnek, ez a fúzió jellemzi majd a politikájukat. (Portfolio.hu)

Beszélt arról is, hogy 2020-ban a gazdaságpolitika jelentős kihívásokkal néz szembe: a válsággal, amit nem csak járványügyileg, hanem gazdaságilag-pénzügyileg-társadalmilag is kezelni kell. Ezzel párhuzamosan meg kell indítani a nagy évtizedes átmenetet a fenntarthatóság felé a társadalomban és a gazdaságban. Harmadik kiihívásként a növekvő eladósodásra is megoldást kell találni, hiába alacsonyak a kamatok és nem látszik infláció, ettől még hatalmasra dagadnak az adósságok, amit kezelni kell. Magyarországnak szerinte legkésőbb 2022-t követően vissza kell térnie az egyensúlyi pályára.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Üzemszünet volt a NAV Online Számla rendszerében, rendkívüli karbantartást kellett végezni

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 10:12

A NAV Online Számla oldalára szerdán többek között a következő figyelmeztetés került ki:

Az adóhatóság érdeklődésünkre azt írta, hogy az Online Számla rendszerben tegnap a reggeli órákban lassulás volt tapasztalható. (Erről is volt közlemény az oldalon.) Az adózók a gépi interfészes kötelező adatszolgáltatások beküldése, valamint a bejelentkezések során a megszokottnál hosszabb válaszidőket tapasztalhattak.

A megoldás érdekében a rendszert a NAV leállította, és rendkívüli karbantartást indított. A rendszert éjszaka újraindították, annak működését szakembereik folyamatosan monitorozzák. Hangsúlyozták, hogy az üzemszünet miatt az ügyfeleket nem éri hátrány, a rendszer minden beküldött adatot feldolgozott.

Kategóriák: Zöld hírek

Meglett az Év háza 2020-as győztese

altenergia.hu - Alternatív Energia Hírportál - 2020, szeptember 24 - 10:10
100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

A szervezők közleménye szerint a szakmai pályázat az elmúlt évtizedben a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építészszakmai elismeréssé vált. Az eredményhirdetést a megjelenteken kívül az érdeklődők a helyszínről sugárzott online közvetítésen élőben követhették. A két fődíj mellett hét különdíj és kategóriánként egy-egy közönségdíj is gazdára talált, az idei év újdonsága volt ugyanis, hogy a szervezők megkérdezték a közönség véleményét is. Idén húsz középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szakmai védnökségével írták ki, meghirdetését az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése tette lehetővé.

“Az idei pályázat minden nehézség ellenére további erősödést mutatott, főleg a nemrégen bevezetett középület kategóriában” – idézi a közlemény Szoják Balázst, az Év háza pályázat kurátorát. A családi ház kategóriában fődíjas hűvösvölgyi otthon “frappáns telepítése, az utca felől már-már rejtőzködő zártsága, ugyanakkor a belső terek feltárulása, izgalmas átlátásai, külső és belső térkapcsolatai mind a mai világunkból egyre nehezebben fellelhető józanságra, mértékletes és jóízlésű viselkedésre vallanak. A ház nyugodtságot áraszt – az otthon nyugodtságát” – méltatta Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál épületét Marián Balázs Ybl-díjas építész, a zsűri tagja.

Középület kategóriában az idei legjobb a Budai Vigadó felújítási munkáinak tervezéséért az Archikon csapata lett (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, T. Major Krisztina, Botos András, Chvalla Diána, Long Yining, Mészáros Eszter). “Manapság könnyen bontunk épületet, nem törődve a műszaki értékkel, az elpocsékolt energiával, hogy az épített örökségnek a nemzet identitástudatában elfoglalt helyét vagy akár a turisztikai vonzerejét ne is említsük. Most az öreg testbe új lélek költözött” – fogalmazott Dévényi Sándor, az MMA tagja, az Év háza pályázat társelnöke értékelésében.

Az este folyamán a szakmai szövetségek és támogatók által felajánlott hét különdíj is gazdára talált, ezekről szintén a zsűri döntött. A MÉK különdíját Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vehette át a Noszvajon tervezett Lombházak projektért. A MÉSZ különdíját Dósa-Papp Tamás kapta Telkiben épült családi házáért. A főtámogatói különdíjat családi ház kategóriában Bártfai-Szabó Gábornak és Bártfai-Szabó Orsolyának ítélték Budakeszin épült családi házáért. A középület kategória különdíját Sipos György és Vesmásné Zákányi Ildikó vehette át az ópusztaszeri gyógynövény-feldolgozó és -bemutató épületért.

A családi ház kategória főtámogatója által felajánlott Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat Sónicz Péter kapta Üllőn épült családi háza terveiért. Szintén támogatói különdíjjal jutalmazták Fajcsák Dénest és Fábián Gábort cserépfalui családi házáért, valamint Tóth Pétert és Füzes Andrást a Wekerletelep Kispiacért. A középület kategória közönségdíjasa Huszárik Krisztián kerékpárüzletnek és irodáknak otthont adó biatorbágyi épülete lett, míg családi ház kategóriában Németh Dávid és Csaplár György mosonmagyaróvári családi háza tetszett legjobban a közösségi médiában meghirdetett szavazáson.

A zsűri elnöki posztját idén Noll Tamás Ybl-díjas építész, a MÉK egykori elnöke vette át Dévényi Sándortól, az MMA tagjától, aki továbbra is a grémium társelnöke maradt. További társelnök Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke, Krizsán András, a MÉSZ elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora volt.

Kategóriák: Zöld hírek

Új családtámogatásokkal is tervez Novák Katalin

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 09:54

A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam, és azon keresztül a többi magyar ember segítségére – hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban. Kiderült, hogy tervezik a régi családi támogatások átdolgozását és lehetnek új elemek is, de alapelv, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult.

Szerinte nem állja meg a helyét az a bírálat, hogy a családtámogatási rendszer csak a középosztályt célozza meg. A babaváró támogatást említette ellenpéldaként, amely olyan lehetőség, amelyet a kedvező törlesztőrészlete miatt az alacsony jövedelmű családok is igénybe tudnak venni. A CSOK-ból sincsenek kizárva az alacsonyabb jövedelműek, ott ráadásul nem csak kölcsön van, hanem egy vissza nem fizetendő támogatási rész is, ami akár tízmillió forint is lehet – sorolta.

Azt a vádat pedig határozottan visszautasította, hogy a magyar családtámogatások célzottan csak a gazdagabb rétegek megsegítésére irányulnak. Ezt azzal támoasztotta alá, hogy a járulékokra is kiterjesztett családi adókedvezmény, az ingyenes tankönyvellátás, az ingyenes étkeztetés vagy az Erzsébet-táborok elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek jelentenek segítséget, és az egyszülős családok is élhetnek a lehetőségekkel. Szerinte a gyermekesek ma már sokkal kevésbé vannak kitéve a szegénységi kockázatoknak, mint korábban.

Reagált a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt javaslatára is. Matolcsy György nulla százalékos kamatozású jegybanki hitellel szorgalmazná új, zöld otthonok építését és vásárlását, ha a kormány is rábólint. Novák Katalin szerint ez a javaslat a családtámogatási tervekhez is kapcsolódik, ahogy eddig, a jövőben is jól kiegészíthetik egymást a jegybank és a kormány programjai.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Újabb csalókra figyelmeztet a Nemzeti Bank

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 09:24

Megszaporodtak a jogosulatlan vagy/és csalásgyanús befektetési tevékenységet reklámozó hirdetések – írja az MNB friss közleményében.

 • Ezért a Nemzeti Bank tájékoztató kampányt indít.
 • Ennek részeként a magyarországi ügyfelek által leggyakrabban használt keresőportálon a továbbiakban az egyes jogosulatlan tevékenységhez köthető kulcsszavas keresések esetében az MNB honlapján elérhető figyelmeztetések, illetve további pénzügyi ismeretterjesztő jegybanki tartalmak fognak előresorolva megjelenni a találati listákon.
 • Az MNB emellett folyamatosan naprakészen tartja honlapjának a jogosulatlan szolgáltatók kiszűrését segítő és további, a témához kötődő információkat nyújtó „Figyelmeztetések” aloldalát is.
 • A honlapon külön lekérdezhetők a hazai, illetve külföldi jegybankok, pénzügyi felügyeletek már ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló „feketelisták”.
 • A jegybank emellett részletesen bemutatja az MNB által nem felügyelt, s olykor az ügyfelekkel szembeni visszaélésre használt eszközöket, így a befektetési arannyal, karbon kredittel, nyereségrészesedési joggal és az ICO-val kapcsolatos ügyletek főbb jellemzőit.
 • A tájékoztatók részletesen ismertetik, hogy az ügyfelek miképp előzhetik meg, hogy jogosulatlan szolgáltatók áldozataivá váljanak.

A jegybank csak idén ez idáig mintegy 1,3 milliárd forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jogosulatlan szolgáltatókra, magánszemélyekre és számos büntetőfeljelentést tett a jogsértő cselekmények miatt.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

A 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az INNOByte-csoportban

FN - Magazin - 2020, szeptember 24 - 09:07

A 4iG Nyrt. kötelező vételi ajánlatot tett az INNObyte Zrt. és leányvállalata, az Innoware Kft. többségi tulajdonának megszerzésére, az ajánlatot az INNObyte tulajdonosai elfogadták. Az adásvételi megállapodást a felek október közepéig kötik meg, ezt követően a 4iG 70 százalékos tulajdont szerez az INNObyte Zrt.-ben – közölte a 4iG Nyrt. csütörtökön az MTI-vel.

Az INNObyte társaságainak tavalyi évi együttes árbevétele meghaladta a 3,3 milliárd forintot, adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) pedig a 447 millió forintot. A 2014-ben budapesti székhellyel és pécsi fiókteleppel alapított társaság és leányvállalata közvetlen és közvetett módon csaknem 200 embert foglalkoztató innovatív szoftverfejlesztő vállalatcsoport.

Az akvizícióval a 4iG célja fejlesztési erőforrásainak és kompetenciáinak bővítése. Az INNObyte többségi tulajdonának megszerzése nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a tőkepiaci társaság a Fintech, az Ipar 4.0, a mesterséges intelligencia-fejlesztés és a blockchain területén piacvezető státuszt szerezzen.

Az INNObyte a contact center szolgáltatások, az üzleti intelligencia, tesztautomatizáció, mesterséges intelligencia-fejlesztés, az adatbázis megoldások specialistája. A vállalat megrendelései elsősorban a telekommunikáció, az autóipar, az egészségügy, az agrárinformatika, közigazgatás, pénzügyi és banki informatika, valamint az egyházi digitalizáció területéről származnak. A társaság elsősorban piaci megrendelők – kis- és középvállalatok, illetve nagyvállalatok – igényeit szolgálja ki.

A 4iG Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, árfolyama csütörtökön a nyitást követően 1,64 százalékkal, 620 forintra nőtt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb ára 962 forint, a legalacsonyabb pedig 285,5 forint volt.

A 4iG korábban Mészáros Lőrinc érdekeltsége volt, Jászai Gellért júliusban vásárolta ki az Opus Global Nyrt. és a Konzum PE Magántőkealap informatikai vállalatban lévő részvénycsomagját:

Jászai Gellért kivásárolta Mészáros Lőrincéket a 4iG-bőlTovább növeli befolyását a 4iG-ben Jászai Gellért.

A cég eredményesen pályázik a közbeszerzéseken, tavasszal például 1 milliárd forintos NAV-os megbízást nyertek:

Nem tudja kizökkenteni a koronavírus-pánik az informatikai közbeszerzési piac új üdvöskéjétTöbb mint 1 milliárd forintos megbízás a 4ig-nek a NAV-tól.
Kategóriák: Zöld hírek