Zöld hírek

Elbukott a magyar villamosbiznisz Etiópiában

FN - Magazin - 2017, augusztus 19 - 14:59

Mégsem járnak magyar villamosok Etiópia fővárosában, a projekt becsődölt, miután egy kínai cég elhappolta az üzleti lehetőséget – írja a Magyar Nemzet.

Eredetileg a Dunai Repülőgépgyár Kft. épített volna villamosokat Addisz-Abeba számára, mégpedig úgy, hogy a járművek egyes elemeit helyben, etióp munkaerővel készítették volna. A városvezetés és a kormány viszont úgy döntött, kínaiak fejleszthetik az etióp főváros tömegközlekedését, annak ellenére, hogy az ő szerelvényeik teljes egészében Kínában készülnek.

Két villamosvonal már elkészült, ezek több mint 123 milliárd forintba kerültek, a beruházást 85 százalékban a kínai külkereskedelmi bank finanszírozta. A projekt nem mondható zökkenőmentesnek, a 15 perces késések sem ritkák. Mivel nem építettek ki külön áramellátást, vannak olyan pályaszakaszok, ahol a környéken elmegy az áram, ha jön a villamos. Emellett a villamosokat nem integrálták a város meglévő közlekedési rendszerébe, így az utasok csak hosszú gyaloglással szállhatnak át a buszokra, és forgalmas utakat kell lezárni, amikor áthalad a szerelvény, így a dugók csak súlyosabbak lettek.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a Dunai Repülőgépgyár még reménykedik abban, hogy a kínaiakkal szerzett rossz tapasztalatok miatt sikerrel járhatnak a következő közbeszerzési eljáráson. Ők korábban már a tesztpályát kezdték építeni Addisz-Abebában, amikor menniük kellett – a „rossz nyelvek” szerint azért, mert a kínaiak jobban kitömött táskákkal érkeztek a helyi döntéshozók irodáiba.

Kategóriák: Zöld hírek

Veszélyben a szabolcsi alma, lengyel jöhet helyette

FN - Magazin - 2017, augusztus 19 - 14:06

Tíz éven belül eltűnhet a szabolcsi alma – közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szombaton.

Azt írják: a hazai almatermő terület több mint fele, 15 ezer hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak nyújt kiegészítő, vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyinek teremt munkahelyet. Ám az ágazatot szinte teljesen magára hagyták, így a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények helyett ma elhanyagolt almáskertek tömegével találkozhatunk a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya, vagy más problémák miatt.

A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a nagyrészt elvesztett külföldi piacainkon túl

a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar helyét.

A szervezet abban reménykedik, hogy a terméktanácsok, TÉSZ-ek és termelők összefogásával segíthetnek a szabolcsi alma megmentésében.

Kategóriák: Zöld hírek

Ünnepi búza finomság augusztus 20-ra

Harmonet - 2017, augusztus 19 - 09:30
Búza édesen, aszalt gyümölcsökkel! Bizonyos népek karácsonyra készítik ünnepi ételként, én el tudom képzelni, hogy a magyarok asztalán augusztus 20-án ez is helyet kapjon!
Kategóriák: Zöld hírek

Heti Style-Art-Party horoszkóp 2017.augusztus 19-től 25-ig

Harmonet - 2017, augusztus 19 - 07:00
Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
Kategóriák: Zöld hírek

Szombati HarmoNet horoszkóp 2017-08-19

Harmonet - 2017, augusztus 19 - 07:00
Ma érzékeny hangulatban leszünk, - nincs ínyünkre a kíméletlen munkahelyi robot. A kritikának sem örülünk, napokra megsértődünk a bírálat miatt. Visszavonulunk és egyedül nyalogatjuk a sebeinket. Ma a gyomrunk lesz érzékenyebb, a nehéz, vagy túl zsíros ételek nagyon megterhelik emésztőrendszerünket. A hangulatunknak is jót tesz, ha inkább csak könnyű ételeket fogyasztunk. Együnk inkább kevesebbet, de naponta többször. Főleg zöldfélét fogyasszunk!
Kategóriák: Zöld hírek

Tesco: majdnem minden dolgozót érint a béremelés

FN - Magazin - 2017, augusztus 18 - 19:20

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tesco a sztrájkfenyegetés nyomán megemeli a dolgozók bérét. Erről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke beszélt korábban a 24.hu-nak.

Beadja a derekát a Tesco: lesz újabb béremelés Szeptembertől 11-17 ezer forinttal nőhet a leterhelt dolgozók bruttója. Az még kérdés, kié mennyivel. Újra van vezérigazgató a magyarországi áruháznál.

Péntek esti közleményében a Tesco-Global Áruházak Zrt. is megerősítette a béremelés hírét, arról tájékoztattak, hogy

az idei bérfejlesztés harmadik ütemében majdnem minden teljes munkaidőben dolgozó, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetése legalább további bruttó 11 ezer forinttal nő szeptemberben.

Azt írták, az újabb bérfejlesztéssel az idén mintegy kéthavi fizetéssel többet vihetnek haza a dolgozók. A közlemény szerint az elmúlt 2 évben a Tesco 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre, szeptember elsejétől a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet, a legtöbb Tesco munkatárs fizetése az idén átlagosan 18,9 százalékkal nőtt.

Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a vállalat közleményében kiemelte: a januári és júliusi bérfejlesztések egy hosszú folyamat első lépései voltak, az újabb bérfejlesztés jól mutatja azt az utat, amin a jövőben szeretnének végigmenni.

Kategóriák: Zöld hírek

Büntetést szabtak ki a minisztériumok ballonos vize miatt

FN - Magazin - 2017, augusztus 18 - 17:36

Megmagyarázhatatlanul olcsón üzemeltette volna a minisztériumok és háttérintézményeik vízadagoló automatáit a megbízást elnyert cég, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a szerződést, és 800 ezer forintra büntette a beszerzést kiíró Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot (KEF).

A Napi.hu azt írja: a KEF még februárban hirdetett nyílt tendert nettó 80 millió forintos keretösszegre, amiért a nyertes pályázónak 8190 vízadagoló berendezés működtetését, 60 ezer ballon víz és 7 ezer széndioxid palack, valamint 2500 csomag 2 deciliteres pohár szállítását kellett vállalnia.

A nyertes Clearwater 100 forintért vállalta volna az adagolók üzemeltetését, a széndioxid palackok töltését pedig kilogrammonként 396 forintért. A KEF a kirívóan alacsony árra magyarázatot kért, amit elfogadott, ám egy másik pályázó, a Montivíz jogorvoslatot kért. Ők 3900 forintos ajánlatot adtak az adagolókra.

A Közbeszerzési Döntőbizottság végül arra jutott, hogy mivel a Clearwater nem adott objektív alapú magyarázatot az alacsony árra, az ajánlatot érvénytelenné kellett volna nyilvánítani.

Kategóriák: Zöld hírek

Béremelést kapnak a Tesco dolgozói

FN - Magazin - 2017, augusztus 18 - 14:28

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) már tárgyalt az áruházlánc illetékeseivel, akik közölték az érdekképviselet vezetőivel, hogy lesz béremelés. Sáling József elnök a Klubrádiónak ezt elmozdulásként értékelte.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a további lépésekről a hétvégén egyeztetnek a munkavállalókkal, így egyelőre nem tudja, megalakítják-e a sztrájkbizottságot. Az elnök azt mondta, konkrét számok nem hangzottak el, csak annyi biztos, valamekkora béremelés lesz szeptembertől.

Mint korábban megírtuk, a kisebbik érdekképviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) már megalakította a sztrájkbizottságát, és csak néhány órával később tárgyal a Tesco illetékeseivel. A két szakszervezet vezetője hétfőn délben egyeztet arról, hogyan tovább.

Oszd meg és uralkodj? Külön tárgyal a két szakszervezettel a Tesco Nem egyszerre ül le az áruházlánc átbeszélni a követeléseket - először a nagyobbik aztán a kisebbik érdekképviselettel. Nem véletlenül.
Kategóriák: Zöld hírek

Beadja a derekát a Tesco: lesz újabb béremelés

FN - Magazin - 2017, augusztus 18 - 14:18

Mint írtuk, pénteken két körben tárgyal a két szakszervezettel a Tesco – az első megbeszélés a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) délben kezdődött, és fél háromig tartott.

Oszd meg és uralkodj? Külön tárgyal a két szakszervezettel a Tesco Nem egyszerre ül le az áruházlánc átbeszélni a követeléseket - először a nagyobbik aztán a kisebbik érdekképviselettel. Nem véletlenül.

A 24.hu a KASZ elnökétől, Sáling Józseftől a megbeszélés után megtudta, hogy a Tesco beadja végre a derekát, szeptembertől ismét megemelik a bruttó béreket, 11-17 ezer forinttal.

Vagyis hatott a sztrájkfenyegetés.

Azt azonban még nem tudni, hogy kinek mennyivel emelik a bérét – erről a Tesco péntek este fog egy részletes listát küldeni a szakszervezeteknek. A legkisebb bért az áruházban januártól az idei évnek megfelelő bérminimumra emelték (bruttó 161 ezer forint), majd a második félévtől 165 ezer forintra – Sáling szerint ezt toldanák meg most újabb 11 ezer forinttal (bruttó 176 ezer forintra). A följebb lévő fizetéseknél pedig akár 17 ezer forint is lehet az emelés. És akik az idén eddig kimaradtak (a központban dolgozók), azok is kaphatnak valamennyi pluszt.

A KASZ elnöke azt mondta, ha megkapják a táblázatot, tüzetesen átnézik majd, és megbeszélik a kollégákkal, elégségesnek tartják-e. Az átnézés azért is szükséges, mert a szakmunkás minimálbér 2018 januártól újra kell hogy emelkedjen (bruttó 161 ezer forintról 181 ezer forintra). A jövő évi bérekkel kapcsolatban újabb bértárgyalás lesz majd.

Az áruházlánc elismerte, hogy ugyan elindultak egy dinamikusabb emeléssel, de ebben megtorpantak az idén. Belátták, hogy az emelést folytatni kell. Azzal is tisztában vannak, hogy nagy a dolgozók leterheltsége, de a  létszámproblémák megoldására még nem fogalmaztak meg konkrét javaslatot. Sáling szerint az látszott, hogy még nem gondolkodtak jelentősebb létszámnövelésen. A régi dolgozók cafeteriás pluszelismeréséről pedig később tárgyalnának.

Ami még kiderült: újra van felelős vezetője a magyarországi Tescónak: Pártos Zsolt üzemeltetésért felelős kereskedelmi igazgatót ugyanis két hete kinevezték ügyvezető vezérigazgatóvá. Ez kedvez a bértárgyalásoknak, hiszen így közvetlenül tudnak beszélni az első vezetővel, még eddig a prágai irányítás mellett ez kissé nehézkes volt.

A két szakszervezet hétfőn egyeztet – azt még nem tudni, elkerülhető-e a sztrájk.

Kategóriák: Zöld hírek

IR gyógyszeres és életmódbeli kezelése

Harmonet - 2017, augusztus 18 - 11:28
IR esetén a betegek automatikusan a metformintól várják a megváltást, az orvos egyéb utasításait pedig elég nagy százalékuk szereti elengedni a füle mellett. Holott az orvosok kifejezetten felhívják a figyelmet arra, hogy elhízás esetén - még akkor is, ha IR igazolható - a megfelelő életmód, azaz diéta, edzés, megfelelő mentális hozzáállás az elsődleges, majd ezek eredménytelensége esetén javasolt a metformin szedése.
Kategóriák: Zöld hírek

Oszd meg és uralkodj? Külön tárgyal a két szakszervezettel a Tesco

FN - Magazin - 2017, augusztus 18 - 09:08

Kiderült, hogy pénteken ül le a Tesco a szakszervezettel (Magyar Idők). Előzmény: az összefogott két szakszervezet nyár eleje óta követeli, hogy legyen további béremelés, és hogy enyhítsenek a dolgozók leterheltségén. Július 8-án figyelemfelhívó demonstrációt is tartottak, ahol átadták a követeléseiket. A petícióban ez állt:

  1. Követeljük, hogy a Tesco tartsa be a korábban tett ígéretét, miszerint szeretne a három legjobban fizető munkáltató közé tartozni a szektorban!
  2. Követeljük, hogy a korábban alkalmazott rendszernek megfelelően a vállalat bérben is különböztesse meg a különböző felelősségi és nehézségi szinten dolgozó munkavállalókat!
  3. Követeljük, hogy becsüljék meg azokat a munkavállalókat, akik már régóta dolgoznak a vállalat eredményességének érdekében!
  4. Követeljük, hogy az alkalmi bérrendezéseknek egyszer és mindenkorra vessenek véget, és a Tesco térjen vissza a rendes éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez!
  5. Követeljük továbbá, hogy a vállalat biztosítson olyan létszámot az üzleteiben, amely csökkenti a munkavállalókra háruló óriási megterhelést!

Azóta nem történt érdemi lépés, viszont egy hete teljesen váratlanul és a korábbi szakszervezeti összefogás ellenére egyedül megalapította a kisebbik érdekképviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) a sztrájkbizottságot. Ezután egy héten belül vagy tárgyalás következik, vagy sztrájk. Eredetileg úgy volt egyébként, hogy 16-án vagy 17-én ül le velük a multi, de átcsúszott a megbeszélés mára. És mivel tárgyalnak, így ma még biztosan nem lesz sztrájk.

Felhívtuk a KDFSZ elnökét, Bubenkó Csabát, hogy egy kicsit többet tudjunk meg. Kiderült, hogy csütörtök este értesítette a Tesco arról (sms-ben majd írásban is), hogy pénteken délután háromra várják őket a sztrájkbizottság megalapítása okán a kollektív bértárgyalások megkezdésére. Bubenkó nem tudja, az esti értesítés a “jó szervezés” miatt volt-e, vagy inkább azért, mert olyan vezetők jönnek külföldről, akik csak az utolsó pillanatban tudtak fix igent mondani. Azt sem tudta megmondani, hogy a nagyobbik érdekképviseletet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetét (KASZ) mikorra hívták be. Csak annyit tudott, hogy ők is kaptak értesítést, és jelezte, hívni fogja az elnököt.

A 24.hu is megkérdezte Sáling Józsefet, és legnagyobb meglepetésünkre megtudtuk tőle, hogy a brit lánc nem egyszerre tárgyal a két szakszervezettel. A KASZ ugyanis délre kapott időpontot. Az elnök azonban azt is elmagyarázta, hogy ennek oka van, és a Tesco eljárása teljesen érthető, ugyanis a két szakszervezet jelenleg eltérő helyzetben van. A KDFSZ ugye megalapította a sztrájkbizottságot, és új követelésekkel állt elő.

A KASZ viszont fenntartotta a július 8-i országos demonstráción megfogalmazott követeléseket, és arra sürgette e találkozást a hétre:

Olyan kevés a pénztáros a Tescókban, hogy a vevők otthagyják a megpakolt kocsikat Nyár elején még munkalassításról volt szó, most teljes munkabeszüntetést emleget a szakszervezet. De mi történt azóta a Tescókban? És miért csak náluk lesz sztrájk, ha máshol is vannak gondok? Talán mert Orbán Viktor ki akarja ebrudalni a multiláncot?

És a KASZ kilátásba helyezte azt is, hogy ha a héten nem ülnek le velük tárgyalni, akkor ők is megalapítják a sztrájkbizottságot. Erre fel hívták be őket délre (szintén csütörtök este, sms-ben). Vagyis külön tárgyalás lesz, és mindegyiken csak az egyik szakszervezet fog részt venni. AZt a KASZ elnöke sem tudja még, hogy vajon a cseh HR-igazgató jobbkeze eljön-e tárgyalni – korábban ugyanis erről volt szó.

Sáling szerint annak ellenére, hogy ma tárgyalnak, elég valószínű, hogy lesz sztrájk.

Viszont úgy véli, hogy a KDFSZ sztrájkköveteléseit vissza fogja utasítani a Tesco, mert azok nem elég kidolgozottak. Időközben a két elnök megegyezett, hogy hétfőn délben találkoznak, hogy megbeszéljék, hogyan tovább. Vagyis úgy tűnik, újra egyesítik erőiket, és ha szükség lesz rá, közös sztrájkbizottságot alapítanak.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti szexhoroszkóp 2017.augusztus 18-tól 24-ig

Harmonet - 2017, augusztus 18 - 07:00
Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
Kategóriák: Zöld hírek

Pénteki HarmoNet horoszkóp 2017-08-18

Harmonet - 2017, augusztus 18 - 07:00
Ma a befelé forduló, álmos, romantikus hangulat uralkodik rajtunk. Rendkívül érzelmesek vagyunk, szükségünk van az odafigyelésre, kedvesünk gyengédségére. Nem is a szexet keressük, hanem inkább az érzelmeket. Ma felszaporodik a víz szervezetünkben. Elképzelhető, hogy néhány kilóval többet mutat a mérleg, de ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy egy kis petrezselymet rágcsálunk, ami vízhajtó hatású. A zöldségek is jót tesznek, a vitaminpótlás felkészít az őszi időszakra.
Kategóriák: Zöld hírek

3 ok, amiért Hollókőn megtalálhatod a harmóniát

Harmonet - 2017, augusztus 17 - 19:40
Ha egy kis nyugalomra vágyunk, de mégsem akarunk egyedül lenni, Budapestről akár egy óra alatt eljuthatunk Hollókőre, mely kihagyhatatlan célpontja lehet egy nyár végi, pihentető kiruccanásnak.
Kategóriák: Zöld hírek

A NAV csodafegyvere jövő nyáron érkezik

FN - Magazin - 2017, augusztus 17 - 15:44

Bő egy hónapja jelent meg a vállalkozások számlázással kapcsolatos kötelezettségeinek módosulásáról szóló jogszabály tervezete – hívta fel a figyelmet Soós László, a Grant Thornton könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég adóigazgatója. Eszerint a cégeknek jövő júliusig kell számlázóprogramjaikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz online bekötniük. A szaktárca szerint a változás csökkenti a cégek adminisztratív költségeit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium június végén feltette a honlapjára a „számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM-rendelet módosításáról” szóló tervezetét.

A dokumentum szerint 2018. július elsejétől a számlázóprogramoknak képesnek kell lenniük a 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó számlák adatainak elektronikus küldésére.

A korábbi tervek szerint már idén júliusban kellett volna a vállalkozásoknak számlázóprogramjaikat beköttetniük az adóhivatalhoz.

A cégeknek a számla adatainak programban való véglegesítését, illetve lezárását követően 24 órán belül kell majd továbbítaniuk az adóhivatal számára. Így a hatóság már a kiállítást követő napon ismerni fogja az adózók számláinak áfatartalmát az említett nagyságrend felett. A kötelezettség a sztornó és módosító számlákat is érinti.

A tervezet alapján az elektronikus adatszolgáltatást adózói regisztrációt követően lehet majd elkezdeni. A regisztráció nem váltja ki a számlázóprogramok eddig is hatályos bejelentési kötelezettségét, mert online adatszolgáltatás csak a 100 ezer forint áfát meghaladó számláknál szükséges. Így előfordulhat olyan adózó, amely számláit ugyan számlázóprogrammal állítja ki, ám azok áfatartalma az összeghatárt nem haladja meg, ezért online adatszolgáltatásra nem lesz köteles.

A rendeletmódosítás tervezete 120 oldalas, abból 117 oldal az adatszolgáltatás sémaállományának kódnyelvét tartalmazza. A szaktárca a tervezettel együtt a módosítás hatásvizsgálatát is ismertette. Eszerint az adatszolgáltatási rendszer fejlesztésére 18,5 milliárd forintot kell fordítani a központi költségvetésből. A változtatás emellett évente 300 millió forint, valamint 1,22 milliárd forint üzemeltetési költséget is igényel.

Állítólag nem növekednek az adminisztrációs terhek

A hatásvizsgálat szerint a rendszer a beruházási költségeken túl nem jelent adminisztratív tehernövekedést a vállalkozásnak. Sőt, csökkenti a cégek terheit, mert kiváltja a számlákkal kapcsolatos utólagos adatszolgáltatást. A rendszer bevezetésének előnye lehet még, hogy elektronikus számlázás esetén a számlát befogadó vállalkozás is valós időben értesülhet a számára kiállított számla tartalmáról, ami megkönnyítheti és felgyorsíthatja a bejövő számlákkal kapcsolatos ügyintézést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egy áprilisi közleménye szerint az intézkedés bevezetésének köszönhetően az adóhatóság a cégek teljes forgalmára rálát, és az adatok összegzését követően azonnal ki tudja szűrni a csalárd vállalkozásokat.

A rendszer bevezetésével megszűnik majd a számlázóprogrammal kiállított kimenő számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség, ami csökkenti a vállalkozások adminisztratív terheit.

Kérdés ugyanakkor, hogy például a befogadott számlák esetén továbbra is az áfabevallás részét képező M lapon kell-e majd teljesíteni partnerenként és számlánként az adatszolgáltatást, ami bizonyos esetekben többletterhet jelenthet az adózók számára – összegezte közleményében a Grant Thornton.

Kategóriák: Zöld hírek

Emeletes vonatok zakatolnak 2019-től Budapestre

FN - Magazin - 2017, augusztus 17 - 14:48

Nagy aláírási esemény zajlott le csütörtökön, aminek során elhatározták a felek: Magyarországon 2019-től emeletes motorvonatok fognak járni. A MÁV közleménye szerint Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Dunai Zoltán, a Stadler Bussnang AG országigazgatója voltak az aláírók. A keretszerződés egyébként összesen 40 motorvonat lehívását teszi lehetővé.

Támogatási szerződést is kötött a MÁV-START és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) még augusztus 8-án 60,5 milliárd forint értékben. A kétszintes vonatok fajlagos beszerzési ára amúgy 16,7 millió euró. Az első, 11 darabos lehívásban az üzemeltetési készlet és az oktatás is benne van.

Az új vonatok villamosüzeműek lesznek, 160-nal tudnak majd menni, vonatonként 12-36 biciklit lehet majd szállítani rajtuk, utasszámlálóval és leszállásjelzővel esznek ellátva, emelt peronnál pedig szintben lehet majd beszállni. Az már alapnak számít, hogy hálózati feszültséges dugaljak, wifi, klíma, utastájékoztatás is lesz rajtuk. Oldalanként 12 ajtót szerelnek fel, a mozgáskorlátozottak is használhatják majd a szerelvényt.

Forrás. MÁV

Az új, KISS (CSÓK!!!) fedőnevű vonatoknak előnyük lesz még, hogy a MÁV-nál futó 123 darab további Stadler FLIRT motorvonattal is össze lehet majd kapcsolni őket. Az emeletes kocsik 2019-20 között állnak majd forgalomba a Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vasútvonalakon. Csúcsidőn kívül, pl. hétvégén a debreceni-nyíregyházi intercityken és a dél-balatoni vasútvonalakon is közlekednek majd. A további lehívható motorvonatokat a Budapest–Újszász–Szolnok és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös vonalakra állítják majd be.

A közlemény kiemeli végül, hogy a kormány elővárosi vasúti stratégiájába passzol ez a beszerzés is. Az idei első 3 hónapban 4 százalékkal nőtt az utasszám. Az agglomerációban a jövőben csak korszerű motorvonatok járnak majd, az ülőhelyi kapacitást pedig 2025-re 7,6 százalékkal 50 800 helyre növelik majd.

Kategóriák: Zöld hírek

A stadionok őrzését is a Valtonra bízzák

FN - Magazin - 2017, augusztus 17 - 13:56

A kormány kedvenc őrző-védő cége, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., illetve a Target Group Facility Management Zrt. őrizheti a Nemzeti Sportközpontok közel két tucat létesítményét, illetve ezek a cégek végezhetik majd a ki- és beléptetést is – írja a Napi.hu a Közbeszerzési Értesítő nyomán.

A szerződés értéke a becsült 1,142 milliárd forintról 1,689 milliárdra hízott. Az ajánlatkérő, a Nemzeti Sportközpontok július 28-án szerződött a két nyertes céggel.

A Nemzeti Sportközpontok üzemeltetésébe tartozik a Puskás Ferenc Stadion, a Körcsarnok, a Millenáris Velodrom, a Kisstadion, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a Császár-Komjádi uszoda és a Révfülöpi Vitorláskikötő is.

Szerdán arról írtunk, hogy a bulinegyedben is a Valton-Sec lett a befutó, szeptember 17-ig minden héten csütörtöktől szombatig civil járőrszolgálatot látnak el Belső-Erzsébetvárosban, az esti-éjjeli órákban. A kft. bruttó 22 millió forintért szerződött a kerülettel.

Hárommilliárd forintnyi megbízást kapott 2010 óta a Fidesz kedvenc biztonsági cége Orbán Viktor 2010-es eskütétele után rohamtempóban jutott el az egymilliárdos megbízásig a biztonsági cég, amelyre a Liget-projektben, a vizes-vb-nél és egy Tiborcz István miatt emlegetett kastélynál is számítani lehet. A Fidesz hatalomátvétele óta már több mint 3 milliárd forintnál áll a Valton közpénzszámlálója.
Kategóriák: Zöld hírek

A tescósok fele sztrájkolna

FN - Magazin - 2017, augusztus 17 - 11:02

Már minden második Tesco-dolgozó vállalta, hogy részt vesz az áruházláncnál megalakult sztrájkbizottság közeljövőben tervezett akciójában, abban az esetben, ha a Tesco nem teljesíti a bér- és létszámemelésről szóló követeléseket, írja a Magyar Idők.

Ha mindenki letenné a munkát, az összes Tesco zárva maradna a sztrájk napján, azt követően pedig határozatlan ideig bizonytalanná válhat a működés. A cég csak annyit jelzett egyelőre a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete tagjaiból alakult sztrájkbizottságnak, hogy megkapták a követelésüket.

Ugyanakkor a KDFSZ sztrájkbizottságának elnöke a lapnak elmondta, felmérésük alapján már a boltok több mint 90 százaléka jelezte részvételi szándékát a munka­beszüntetésben, és minden második tescós dolgozó csatlakozni fog a sztrájkhoz.

A sztrájkbizottság egy olyan napon tervezi elindítani a tiltakozást, amikor a statisztikák szerint a legnagyobb bevételre számíthatna az üzlet­lánc, vagyis várhatóan néhány héten belül az adott hét második felére esik majd az általános sztrájk.

Kategóriák: Zöld hírek

136 milliót kaszált eddig Mészáros Lőrinc a MÁV-os vízmegrendelésen

FN - Magazin - 2017, augusztus 17 - 10:45

Idén is többször előfordult, hogy a nagy hőségben a pályaudvarokon vizet osztogatott a MÁV az utazóknak. Mint korábban megírtuk, a vízosztás mögött Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a Vivienvíz Kft. áll. Velük 2016-ban kötött közel 500 millió forintos szerződést két évre a vasúttársaság, védőital és ásványvíz szállítására.

Megkérdeztük a MÁV-ot, még mindig a Vivienvíz szállít-e nekik, és milyen összegben rendeltek eddig. A kért információhoz közérdekű adatigénylést kellett beadnunk, melyre a következő választ kaptuk csütörtökön:

A MÁV Magyar  Államvasutak Zrt., a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt., a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft-, valamint a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. 2016. augusztusában kötöttek szerződést nyári védőital – természetes ásványvíz- szállítására a Vivienvíz Kft.-vel. A szerződés az aláírástól számított 24. hónap végéig leadott megrendelésekkel kapcsolatos kötelezettségek teljesüléséig hatályos, a szerződés keretösszege 486,6 millió forint.

A fentieknek megfelelően a szerződés jelenleg is hatályos.

A szerződés terhére eddig a MÁV csoport nagyságrendileg 136,2 millió forint értékben rendelt, amelyből a MÁV-START Zrt részére 2017.07.17-ig 50 906 455 forint értékben szállítottak vizet.

Ezek szerint július közepén még nem hívta le a vasúttársaság az időarányosan nagyjából félidős járó keretösszeg felét.

Mint olvasónk a cikk megjelenése után felhívta a figyelmünket rá, egy június végi NFM tájékoztató (MSZP-s kérdésre adott válasz) szerint a MÁV-csoport – 2017. június 6-i állapot szerint – még csak 73,7 millió forintért vásárolt vizet a Vivienvíz Kft-től. A beszerzett vízmennyiség tehát jelentősen megnövekedett (majdnem megduplázódott) a forróságot meghozó bő egy hónap alatt.

Kategóriák: Zöld hírek

Heti anya és gyermek horoszkóp 2017.augusztus 17-től 23-ig

Harmonet - 2017, augusztus 17 - 07:00
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
Kategóriák: Zöld hírek