Keresés
Belépés
Online felhasználók
Jelenleg 0 felhasználó és 98 vendég van a webhelyen.
Honlap térkép

Szélenergia

A szél energiája:

A szél a levegő földfelszínhez viszonyított mozgása, mely a Nap sugárzó energiájának hatására alakul ki. A Nap különböző módon melegíti fel légkörünket nyomáskülönbségeket okozva ezzel. Ez a nyomáskülönbség és a Föld forgásából származó Coriolis-erő együttesen mozgásba hozza a levegőt, szél keletkezik.
A földfelszín közelében eltérő terepviszonyok között, a súrlódás ingadozásokat, örvényeket okoz, ezért a szél sebessége és iránya időben gyorsan változik. Mozgási energiája sebességfüggő. 1000 méter felett a szél gyakorlatilag állandóan jelen van.

A szélenergia hasznosítása:

Az ember ősidőktől fogva használja a szél energiáját, melyet kezdetben vízkiemelésre, gabona őrlésére használtak különböző szélkerekek, szélmalmok formájában. Napjainkban a szél energiájának hasznosítása környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben terjed a világban, főleg Európában.
Kitermelésének modernebb formája a szélturbinák által előállított villamos energia, mely a turbina lapátjainak forgási energiájából származik. A szélturbinák telepítése ma már ipari méreteket ölt. A legelterjedtebb szélenergia hasznosító rendszereket mégis inkább a kisebb méretű szélerőgépek, szélkerekek jelentik.
A szélerőgépek leginkább kisüzemi méretekben használatosak, mint például vízszivattyúzásra (öntözés, itatás, belvízvédelem, halastavak vízellátása), villamos energia termelésre (leginkáb tanyákon, farmokon, hétvégi házakban, ahol az áram ellátása nem megoldott) természetes világításra, hűtésre, fűtésre stb. A szélerőgépek alacsony indítási sebességűek (1,8-1,9 m/s), ami Magyarországon alkalmas arra, hogy elterjedjen. Magyarországon a szélenergia hasznosításának legkedvezőbb feltételei a Kisalföld egyes területein található. 2007 júniusáig összesen 40 szélerőmű épült hazánkban, melyek összesen 61 megawatt áramot termelnek.

Goboker Kosár
ArchEnerg Klaszter

Cégünk az ArchEnerg
Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter tagja

Goboker Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel
Legfrissebb kép
Zsombói munka