Keresés
Belépés
Online felhasználók
Jelenleg 0 felhasználó és 98 vendég van a webhelyen.
Honlap térkép

Napenergia

A Nap energiája

A Nap energiája biztosítja bolygónkon a természet és az élet fennmaradásához szükséges energiát. Tiszta, környezetkímélő energiaforrás, mely szabadon elérhető és még évmilliárdokig fog a rendelkezésünkre állni. Ezen energia maximális kihasználása egyre inkább szükségessé válik a jövőben ahhoz, hogy fenntarthassuk a szükséges energiaellátást és emellett megvédjük bolygónk légkörét a fosszilis energiahordozók felhasználásából eredő légszennyezéstől.
A napenergiát globálisan két paraméterrel jellemezhetjük egy megadott földrajzi helyen: az egyik a globális sugárzás mértéke adott időintervallumokra bontva, a másik pedig a napfénytartam mértéke. Magyarországon az éves globális sugárzásis érték négyzetméterenként 1150-1300 kWh. A napos órák száma adott évben 1800-2150h között mozog, ami a tényleges energiatermelés időszakát jelenti.Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a napsugárzás energiája Magyarországon is elegendő a villamos-, valamint a hőenergia igény részleges pótlására.

A napenergia hasznosítása:

A napból érkező energia hasznosítását két csoportra bonthatjuk: a passzív és az aktív energiatermelés. Passzív hasznosításkor az üvegházhatás fokozására törekszünk az épületek tájolásával, szigetelésével, valamint a felhasznált építőanyagok megválasztásával. Az aktív energiatermelésnek további két típusa van: Az első módszer amikor a napenergiát hőenergiává alakítjuk. Ez a berendezés a napkollektor, ami a napenergiát elnyelve átalakítja hőenergiává, majd továbbítja azt egy hőhordozó közegnek. A másik módszerrel a napenergiát elektromos energiává alakítjuk át, amit az úgynevezett fotovoltaikus eszköz(PV), vagy napelem állít elő.

Goboker Kosár
ArchEnerg Klaszter

Cégünk az ArchEnerg
Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter tagja

Goboker Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel
Legfrissebb kép
Zsombói munka