Keresés
Belépés
Online felhasználók
Jelenleg 0 felhasználó és 98 vendég van a webhelyen.
Honlap térkép

Geotermikus energia

 

A Föld energiája:

A geotermikus energia a földkéregből származó hő, amely a Föld keletkezése óta tartó radioaktív bomlásból származik. A hő kiáramlása az egyes kőzetlemezek határán, valamint forrópontok felett a legintenzívebb. A geológiailag inaktívabb területeken ez a jelenség gejzírek és hőforrásokban mutatkozik meg.

A Föld középpontja felé haladva átlagosan 3 oC-kal emelkedik a hőmérséklet 100 méterenként. Vulkanikus területeken, üledékes medencékben ez az érték magasabb az átlagosnál, azaz nagyobb hatásfokkal lehet a geotermikus energiát felhasználni. Mivel hazánk nagy része üledékes medencén terül el, ezért a geotermikus gradiens értéke 1,5-2-szerese az átlagosnak.

A geotermikus energia felhasználása:

Felszínre hozatala történhet mélyfúrással, hő formájában, vagy a gyakrabban alkalmazott gőz vagy termálvíz közvetítésével. Ahol gőz hozható fel, ott a geotermikus energiával elektromos áram termelhető, de ilyen terület csak kevés helyen fordul elő (Izlandon, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban). A mélyfúrással felszínre hozott hő, valamint a szinte mindenütt megtalálható termálvíz belső terek fűtésére, melegvíz előállítására alkalmas. A geotermikus energia egyaránt felhasználható ipari célokra, termálfürdőkben és a mezőgazdaságban.

Magyarországon 2003-ig kizárólag a mélységi termálvizek kerültek hasznosításra, melyek hőmérsékletük szerint elkülönített részét a termálvizek jelentik. Ezt követően jelentek meg az első hőszivattyús rendszerek. Ennek ellenére még mindig kiaknázatlan az ország potenciális geotermikus energiája.

Goboker Kosár
ArchEnerg Klaszter

Cégünk az ArchEnerg
Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter tagja

Goboker Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel
Legfrissebb kép
Zsombói munka