Keresés
Belépés
Online felhasználók
Jelenleg 0 felhasználó és 98 vendég van a webhelyen.
Honlap térkép

Biomassza

A biomassza:

A biomassza biológiai eredetű szervesanyag-tömeg, amelybe a szárazföldön és vízben élő és nemrég elhalt szervezetek testtömege, biotechnológiai iparok termékei, valamint a különböző transzformálók (ember, állatok, feldolgozó iparok) összes biológiai erdetű terméke, mellékterméke, hulladéka tartozik. Ezen alkotóelemek alapján csoportosíthatjuk a biomasszát a következőképpen:
Elsődleges biomasszának nevezzük a növényi fotoszintézis által keletkezett szervesanyagot, a természetes vegetációt, a vízben élő növényzetet, szántóföldet, az erdőt, a rétet és a legelőt.
Másodlagos biomassza közé soroljuk az állatvilág és a haszonállatok összességét, továbbá az állattenyésztés fő- és melléktermékeit, hulladékait.
Harmadlagos energia a biológiai eredetű anyagokat felhasználó ipar melléktermékei és hulladékai, a szerves eredetű kommunális szilárd és folyékony hulladék, valamint a biotechnológiát alkalmazó ipar melléktermékei.

A biomassza hasznosítása:

Felhasználásának széles a spektruma. A közvetlen eltüzeléstől, a villamosenergia-termelésen át a különféle könnyebb vagy nehezebb üzemanyagok előállítása is beletartozik /utóbbi eljárások közvetve történnek/.
A biomassza energetikai célú felhasználása elsősorban a hagyományos agrártermelési ágazatokban keletkező szerves melléktermékből és hulladékokból áll.
Magyarországon jelenleg három nagyobb biomassza-erőmű működik: Kazincbarcikán, Pécsett és Ajkán. Kisebb erőművek működnek Szigetváron és Papkeszin. A jövőben további 6 kisebb erőművet terveznek, a pécsi és az ajkai hőerőmű teljesítményét pedig meg kívánják növelni.Ha ezek megvalósulnak akkor a hazai bioerőmű kapacitás eléri a 400MW-ot.

Goboker Kosár
ArchEnerg Klaszter

Cégünk az ArchEnerg
Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter tagja

Goboker Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel
Legfrissebb kép
Zsombói munka