Keresés
Belépés
Online felhasználók
Jelenleg 0 felhasználó és 99 vendég van a webhelyen.
Honlap térkép

Biogáz

A biogáz:

A biogáz szerves anyagok baktériumok által anaerob környezetben, valamint a biomassza zárt térben való elgázosításakor fejlődő gáz. Körülbelül 45-70% metánt és 30-55% szén-dioxidot tartalmaz, de emellett előfordul benne nitrogén, hidrogén és kénhidrogén is. Természetes környezetben elsősorban mocsarakban keletkezik, de a kérődzők bélrendszerében is képződik kisebb mennyiségben.

Biogáz előállítására szinte az összes szerves anyag (kivéve a szerves vegyipar termékeit) alkalmas, mint például a trágya, élelmiszeripari melléktermékek, kommunális hulladékok és szennyvizek, valamint zöld növényi alapanyagok.

A biogáz hasznosítása:

A biogáz energiatartalmát annak metántartalma (45-70%) határozza meg, ezért összetétele és fűtőértéke nagyban függ a felhasznált nyersanyagtól és az alkalmazott eljárástól. A legtöbb energiapotenciállal rendelkező nyersanyagok az állati eredetű melléktermékek. A felhasználás során arra kell törekedni, hogy a felszabadult gázt keletkezésének környezetében fel kell használni. Így érhetjük el a leggazdaságosabb felhasználását. A biogáz energiáját egyaránt felhasználhatjuk elektromos áram előállítására (generátorblokk), fűtésre (gázmelegítők, gázégők), valamint mechanikus hasznosításra (gázmotor, gázturbina).

Magyarországon mivel a mezőgazdasági adottságok kiválóak, ezért érdemes korszerű biotechnológiai eljárásokat kifejlesztenie. Napjainkban azonban mindössze 15 biogáz üzem működik. Többsége kommunális szennyvíziszap feldolgozására szakosodott, ebből 6 olyan üzem van, amely mezőgazdaságból származó anyagokat dolgoz fel.

Goboker Kosár
ArchEnerg Klaszter

Cégünk az ArchEnerg
Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter tagja

Goboker Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel
Legfrissebb kép
Zsombói munka