FN - Magazin

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 15 óra 46 perc

Kgfb-roham várható a biztosítóknál

2020, október 24 - 07:46

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még idén is több mint egymillió autóst érint, közülük akár 120 ezren is válthatnak majd kgfb-szerződést a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint.

A szövetség arra számít, hogy a biztosítók az előző évhez képest 5-10 százalékkal emelik díjaikat, ezzel az éves átlagdíj a személyautók esetében 35-40 ezer forint közötti szinten áll be. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy ez az összeg jelentősen alacsonyabb az év közben váltók 60 ezer forint körüli átlagdíjánál, amit az év végi kampányban érintett autók speciális összetétele magyaráz. Január elsejével ugyanis jellemzően a 2010 előtt vásárolt gépjárművek üzembentartói válthatnak szerződést, ezeknek pedig a háromnegyede a legkedvezőbb, B10 bónuszfokozattal rendelkezik.

Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződések esetében már nem a naptári év kezdete, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak. Míg korábban minden autós egységesen január elsején tudott szerződést váltani, azóta csak azok a járművek érintettek ezen a napon, amelyeknek 2010 óta nem változott a tulajdonosa.

Az év végén forduló kgfb-szerződések aránya évről évre csökken, de még jelenleg is csaknem 1,1 millió gépjármű, köztük mintegy 650 ezer személyautó tartozik ebbe a körbe. A január elsejére meghirdetett díjtarifákban jelentkezhet elsőként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárása, amely megszüntetné a szélsőséges, kárstatisztikával nem igazolható díjakat, és visszafogná a bonus-malus rendszert kiüresítő túlzott károkozói pótdíjakat,  hívta fel a figyelmet Papp Lajos, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke.

Emiatt a biztosítók díjstruktúrája akár jelentősen is átalakulhat, így az idén mindenképpen indokolt elvégezni az egyes biztosítók díjainak összehasonlítását. Bár az érintettek folyamatosan szűkülő köre miatt az év végi kampány évről évre csendesebb, a várható változások miatt a jelenlegi kampányban emelkedhet azok aránya, akik a váltás mellett döntenek.

Az MTI emlékeztet rá, a biztosítók az idén is legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki év végi tarifáikat. Az ügyfelek ezt követően tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben. A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december elseje éjfélig van lehetőség, az új biztosítás kiválasztásának határideje ugyanakkor december 31-e.

Kategóriák: Zöld hírek

A NER új célpontja: a női tévéműsorok

2020, október 22 - 14:09

100 millió forintos hozzájárulással, Vital Media Alapítvány néven hozott létre egy civil szervezetet idén januárban az utóbbi időben Szijjártó Péter jachtoztatása miatt emlegetett Szíjj László, pontosabban egyik cége, az Andrssy-Rezidencia Kft. A szervezet feladata a női tartalmak előállításának támogatása – tudta meg a 24.hu. Az alapítvány nem állhat távol Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdostól, Szíjj gyakori üzlettársától sem: székhelye jelenleg a herceghalmi Talentis Business Parkban van, amely a miniszterelnök barátjának tulajdona és számos Mészáros-érdekeltség székhelye is.

A háromfős kuratórium összetétele is beszédes:

 • A kuratórium elnöke Sisa András, Felcsút jegyzője.
 • Kuratóriumi tag Konczné Kondás Tünde, a nemrég – elhunyt édesapja helyett – országgyűlési képviselővé választott fideszes politikus, Koncz Zsófia édesanyja, egyben a Mészáros-féle Talentis Group Zrt. vezérigazgatója. Konczné a MET és Mészárosék közös energiacégénél, a Tigáz Zrt.-nél igazgatósági tag, és ugyancsak a vezető testület tagja Mészáros tőzsdei mamutcége, az Opus Global többségi tulajdonában lévő, állami milliárdokkal megtámogatott Wamsler SE-nél.
 • A másik kurátor Székely Szilárd, aki az egykori Echo TV gazdasági igazgatója volt, LinkedIn oldala szerint jelenleg a TV2 Média Csoport Zrt. pénzügyi vezetője. Székely a többek között a TV2 és a közmédia reklámidejét is értékesítő Atmédiát tulajdonló Visus Invest Kft. vezetője, korábban pedig a TV2 legnagyobb beszállítójaként ismert IKO ügyvezetője volt. (A TV2, Habony Árpád és az IKO összefonódásáról korábban itt írtunk.)

A műsorgyártási-pénzügyi szakember jelenléte, illetve TV2-s és IKO-s kapcsolódása azért is érdekes, mert a Vital Media Alapítvány feladata az alapító okirat szerint olyan audiovizuális médiaszolgáltatók és szolgáltatások támogatása, melyek

felvállaltan elsődlegesen célkitűzése, hogy a nőknek a családban, társadalomban, közösségépítésben betöltött sokszínű szerepét társadalmilag széles körben elismertté tegyék. A fentiek megvalósítása érdekében az alapítvány a klasszikus női értékeket, illetőleg a női személyiséget középpontba helyező, célzottan női közönség számára készült televíziós műsorok készítését, illetve vásárlását segíti elő, valamint kutatási és közösségszervező tevékenységet végez.

A dokumentum szerint a Vital Media Alapítvány céljának tekinti egyebek mellett az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás társadalmi elfogadottságának elismertetését, és ennek érdekében támogatja az ezen témákat műsorra tűző médiaszolgáltatásokat.

Az alapítvány székhelye:

Családi összefogással

Magyarország negyedik leggazdagabb embereként számon tartott Szíjj László az alapítvány papírjaiban személyesen nem, csak cégével jelenik meg. Hogy a rengeteg Szíjj-érdekeltség közül miért éppen az Andrssy-Rezidencia Kft. az alapító, az nem derül ki az alapítvány dokumentumaiból. Ahogy az sem, honnan érkezett az alapítványhoz a százmilliós hozzájárulás, az ingatlankezelő cég ugyanis létrehozása óta egyetlen forint bevételt sem termelt, és a tavalyi évet csaknem félmillió forint veszteséggel zárta.

Az alapítvány székhelye kezdetben a Szíjj-birodalom tiszakécskei központjában, az Andrssy-Rezidencia Kft. címén volt, kurátornak pedig Dr. Polyák Józsefet, Tiszakécske fideszes alpolgármesterét, Szíjj egyik vejét jelölték ki. Az Opten szerint az alapító vállalkozásban 2019. december 4-ig a későbbi kurátor felesége, Polyák-Szíjj Zsuzsanna Cintia volt az ügyvezető, Szíjj László lányának távozásával azonban nem érheti az a vád az alapítványt, hogy kurátorát a saját neje jelölte ki erre a posztra. Az alapítvány tető alá hozása e nélkül is családi projekt volt, a szervezet bejegyzését ugyanis a Szíjj és Társa Ügyvédi Iroda intézte, amely Dr. Cziráné dr. Szíjj Berta Elvira, Szíjj László másik lányának irodája.

Májusban azonban egyre több Szíjj-kapcsolat tűnt el: Szíjj vejének helyét a felcsúti jegyző vette át, bejegyezték a két új kuratóriumi tagot, a székhely Tiszakécskéről a Mészáros-birodalom herceghalmi irodaházába került, a Szíjj és Társai Ügyvédi Iroda helyett pedig már az Opus Nyrt.-nek is dolgozó Nadray Ügyvédi Iroda, illetve a korábbi fideszes képviselőjelölt, dr. Nadray Katalin intézte a papírmunkát.

A Vital Media úgynevezett nyílt alapítvány, tehát ahhoz természetes személyek vagyon felajánlásával csatlakozhatnak, azonban így sem kaphatnak alapítói jogokat. Márpedig az alapítónak – jelen esetben Szíjj cégének – egyetlen alapvető joga van: ő nevezi ki a kuratórium tagjait, akik pedig a vagyon felhasználásáról, a támogatások odaítéléséről döntenek. Tehát Szíjj bár személyesen nincs benne az alapítványban, és alapítóként nincs ráhatása annak működésére, cége jelöli ki azokat, akik viszont a lényeges kérdésekben határoznak.

Hasonlóan nyílt alapítványként, egy nyaralóba bejegyezve hozták létre a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA), amelynek nagyon jól jött a nyitottság, hiszen kormányközeli üzletemberek több tízmilliárd forintnyi értékű vagyonelemeiket ajánlották fel a szervezetnek. A NER-hez sorolt médiumok között szép számmal akadnak női tartalmakat előállító csatornák, műsorok: ilyen a TV2 csoportba tartózó FEM3 vagy a jelenleg a Mészáros Lőrinctől válófélben lévő Mészárosné Kelemen Beatrix tulajdonában lévő Life Tv. A kormányközeli, közpénzes műsorgyártás mintapéldánya pedig a percenként átlagosan egymillió forintért készülő 5 perc angol TV.

Percenként egymilliót fizetett angol leckét kínáló műsorért az állami cég, Habony köréig érnek a szálakA NER legtitokzatosabb cégeinek egyike a kedvezményezett.

Bár az alapítványt idén januárban bejegyezték, nincsen honlapja, és az sincs könnyű helyzetben, aki telefonon vagy emailben szeretne kommunikálni velük, mivel hivatalos irataik alapján ezt csak írásban lehet megtenni. Az alapítványt levélben, Szíjj Lászlót telefonon és a Duna Aszfalton keresztül is kerestük, választ nem kaptunk.

Illusztráció: Csóti Rebeka /24.hu

Kovács-Angel Marianna korábbi cikkei
Kategóriák: Zöld hírek

Nagy Elek BKIK-elnök mégsem indul Parragh Lászlóval szemben az MKIK-elnöki posztjáért

2020, október 22 - 13:50

Azt az információt kaptunk arról, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, Nagy Elek  indulna a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hó végén esedékes tisztújításán az elnöki posztért Parragh Lászlóval szemben, megkérdeztük, valóban így van-e.

A BKIK megkeresésünkre azt írta, Nagy Elek BKIK-elnöknek valóban szándékában állt indulni az MKIK október végi tisztújító küldöttgyűlésén az elnöki pozícióért. A koronavírus járvány azonban megakadályozta abban, hogy a területi kamarák nagy többségét személyesen meg tudja látogatni, hogy elmondhassa elképzeléseit. Ezért úgy ítélte meg, azzal a törekvésével, hogy új irányokkal más szellemiségű vezetés honosodjon meg az országos kamarában, nem tudta mozgósítani azt a kritikus tömeget, ami a változáshoz szükséges. Ugyanakkor a jelenlegi, a koronavírus okozta válsághelyzetben a területi elnökök többségének a részéről nagyon nagy volt az igény a békés megoldásra és a kompromisszumra. Nagy Elek ezen okok miatt visszalépett a jelöléstől.

Hozzátették, a KATA-szabályozásról alkotott vélemény is mutatja a két szemlélet közötti különbséget. A budapesti kamara mielőtt bármilyen véleményt kialakított volna, megkérdezte a katás vállalkozókat: a kutatásban részt vevő válaszadók száma több mint 6000 volt. A kamara ezen válaszok, valamint a rendelkezésre álló statisztikai adatok és több szakmai szervezet javaslatainak figyelembevételével készítette el a KATA újraszabályozását célzó 7+1pontos javaslatát. Nem véletlen, hogy számtalan szakmai szervezet a vendéglátóktól az adótanácsadókig támogatta és támogatja a BKIK javaslatát. A BKIK továbbra is szorgalmazza a KATA törvény általa javasolt módosítását.

Nem szigorítani kellene a katát, hanem kiszűrni azokat, akik visszaélnek veleA BKIK mentené a katát, de az adószakértők szerint nem eléggé.

Az MKIK-elnökség döntése értelmében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tisztújító küldöttgyűlésére 2020. október 29-én kerül sor. Az elnökjelöltek személyéről az Országos Választási- és Jelölőbizottság dönt. A kisadózás esetleges enyhítésével kapcsolatban azt írte megkeresésünkre az MKIK, hogy  Parragh László elnök nem képvisel a korábbi kamarai javaslattól, illetve a Pénzügyminisztérium legutóbbi állásfoglalásától eltérő álláspontot kata ügyben.

A csütörtöki kormányinfón is elhangzott, a kormány nem enyhítene a parlament által már elfogadott szigorításokon:

Kőbe véste a kormány a katát, nem enyhítenek a szigorításonNem lesz újabb bértámogatási program sem. Koronavírus - Még több hír a témában Csehországban először haladta meg a 15 ezret az új fertőzöttek száma

Kiemelt kép: Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke beszédet mond a Vállalkozások a környezetvédelemért címmel tartott konferencián a BKIK I. kerületi székházában 2019. november 13-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kategóriák: Zöld hírek

Kőbe véste a kormány a katát, nem enyhítenek a szigorításon

2020, október 22 - 12:51

A kormány véglegesnek tekinti a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) 2021. január elsején hatályba lépő szabályozását – mondta az Mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Ennek értelmében a parlament előtt lévő adócsomaghoz nem terveznek a katával kapcsolatban módosító indítványt benyújtani.

A törvényjavaslatban egyébként egy aprócska könnyítés azért mégiscsak van a katával kapcsolatban, ahogy írtuk:

Kicsit enyhítenének a kata szigorításánKülföldi partnernél kevesebb lenne a katás büntetőadó. Csökkenne a kivaadó, és bővülhetne a kivázók köre.

A portál emlékeztet rá, hogy vállalkozási szövetségek, kamarák (mint a VOSZ vagy a BKIK) szerint jelen gazdasági helyzetben nem időszerű a kata szabályainak szigorítása (így a 40 százalékos büntetőadó beléptetése az egy kifizetőtől származó, 3 millió forint bevételt meghaladó összegnél). Jelenleg egyébként mintegy 450 ezer vállalkozás katázik.

Gulyás Gergely azt is elmondta a portálnak, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a gazdaságmentő intézkedések részeként. Gulyás Gergely szerint a kormányban úgy látják, most a beruházások támogatása a legfontosabb, ez biztosíthatja, hogy jövőre növekedjen a gazdaság, és legyenek munkahelyek. Ettöl függetlenül sokféle javaslat van a kormány asztalán, és egyedi döntések születhetnek a munkahelyek megtartása érdekében – tette hozzá. Vagyis a kormány gazdaságmentő intézkedéseinek fókuszába a munkahelymegőrzés helyett a beruházások felpörgetése került.

Az is kiderült, hogy a gazdasági növekedést támogató beavatkozásra mindenképpen szükség van, mert az idei harmadik negyedévben – a kormány előzetes információi alapján – negatív előjelű volt a GDP az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A második negyedévhez képest azonban pozitív adatot vár a miniszter. A miniszter szerint a járvány elhúzódása csökkentheti a 2021-re tervezett 4,8 százalékos növekedést. (Orbán Viktor miniszterelnök korábban ősz végére, tél elejére várta a járványcsúcsot, de most már inkább a téli hónapokra teszik ezt.)

Koronavírus - Még több hír a témában Koronavírus: 1820 fertőzött, 38 áldozat az elmúlt 24 órában Magyarországon

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

A járvány második hulláma is jelentősen csökkentette a lakásárakat

2020, október 22 - 12:33

A Covid-19 járvány második hulláma is megérintette az ingatlanpiacot, a változó vásárlási szokások folytán szeptemberre az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest. A legnagyobb mértékben az új építésű lakások esetében mutatkozott visszaesés, országos átlagban 8,5 százalékkal mérséklődtek a lakásárak. Ez részben azzal magyarázható, hogy olcsóbb termékeket jobban keresték, de számos példa akadt arra is, hogy kivitelező néhány százalékkal csökkentette az árat. Ugyancsak az új építésű lakásoknál tapasztalható a legnagyobb különbség a nagyvárosok és a kistelepülések között. Budán, valamint a megyei jogú városokban 10 százalék körüli visszaesést mért az ingatlanos cég, ezzel szemben, a kisebb városokban 5 százaléknál is nagyobb mértékű árnövekedés volt tapasztalható, árnyalta a lakáspiaci képet az elemzés.

A tanulmányából az is kiderül, hogy a használt téglalakások sem úszták meg, a 4 százalékos átlagos csökkenés még a budai és belvárosi kerületekben is érzékelhető volt, sőt a fővárosi agglomerációban is 2 százalékkal olcsóbban lehetett hozzájutni egy négyzetméterhez. Az áresés rekordere a felkapott XIII. kerület mellett az észak budai körzet volt, ahol a lakást vásárlók akár 10 százalékot meghaladó csökkenésnek örülhettek. A megyei jogú városok és külső pesti kerületek ellenben javítottak pozícióikon, itt 10 százalékos emelkedést mutattak a négyzetméterárak.

A családi házak ára országos átlagban nem nagyon mozdult, de az előző hónapban mért 2,5 százalékos növekedés mögött nagy eltérések mutatkoztak az egyes régiókban. Budapesten 10-20 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető, míg a kisebb városokban nemritkán 5-10 százalékkal csökkentek a fajlagos árak. A megyei jogú városok jobbára tartották a nyári hónapokban tapasztalt árszintet.

Topon a panelek

A panelek továbbra is toplistás ingatlanok, hiszen tömegek számára érhetők el: ez a magyarázata, hogy az állandó kereslet miatt országos átlagban 7 százalékkal többet kellett fizetni egy négyzetméterért, mint az előző három hónapban. Mindez akár árkorrekciónak is felfogható, ugyanis a vírus első, tavaszi hulláma során ennek az ingatlantípusnak esett a leginkább az ára. A mostani áremelkedés sem általános, jelentősebb árnövekedés a kisebb városokra és a külső pesti kerületekre volt jellemző.

A világjárvány nyilvánvalóan megváltoztatta értékesítéséhez szükséges átlagos időt is. A panellakások esetében szeptemberben 10 napot csökkent a forgási sebesség az előző hónapokhoz képest és jelenleg 90 nap. A téglalakások esetében országos összevetésben nem történt változás, az értékesítési idő változatlanul átlagosan 110 nap. A családi házaknál 170 napról 166 napra csökkent a piacon eltöltött idő. Budapest a kivétel, itt másfél hónappal kevesebb idő, már átlagosan 100 nap is elég az eladáshoz.

A családi házak esetében vannak a legjobb alkupozícióban a lakásvásárlók: a meghirdetett árhoz képest átlagosan 9,5 százalékot engednek az eladók a ház meghirdetésétől az adásvételi szerződésig A téglalakások esetében a teljes alku 8,5 százalék maradt. A panellakásoknál a legnehezebb árengedményt kiharcolni, átlagosan 7 százalék érhető el az eladónál.

Áfahatás

A piacra rövid távon hatással lehet még a kormány új otthonteremtési programja, amelynek nyomán a 2022 végéig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája. Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető szerint ez valóban elősegítheti az év elején leállt projektek folytatását, egyben rugalmasabb árazást biztosít a fejlesztőknek, ugyanakkor az időbeni korlátozás miatt ez leginkább az építő cégek tárgyalási pozícióját erősíti, ezért várhatóan csak ott lesz érdemi hatása az intézkedésnek, ahol nagyobb számban versenyeznek egymással az új lakásprojektek.

A használt lakásokat érinti a kormány egy másik intézkedése, amely szerint a legalább egy gyermeket nevelő családok 2021. január 1-je után elkezdett lakásfelújításuk felét (legfeljebb hárommillió forintig) visszaigényelhetik az államtól. Mivel az energetikai korszerűsítéstől a fürdőszoba, a konyha vagy lakószobák teljes felújításáig mindenre kiterjed a támogatás, a használók komfortjának növekedése mellett ezeknek a lakásoknak az értékesíthetősége is javulni fog.

Koronavírus - Még több hír a témában A nap legfontosabb hírei - 2020.10.23.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Müller Cecília: A járvány kiteljesedni látszik

2020, október 22 - 12:32

A járványnak még mindig a felfutó szakaszában vagyunk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A ma nyilvánosságra hozott, tehát a szerdai napra vonatkozó adatok szerint 2000 fölé ugrott a napi új regisztrált fertőzöttek száma. Ez rekord. Ez úgy jött össze, hogy minden eddiginél több, 16 ezernél is több tesztet végeztek.

A pozitív eredmények aránya 12,4 százalék lett.

Elhunyt 46 személy, ennél csak a tegnap közölt 48 napi halálozási adat több.

56 és 97 év közöttiek voltak az elhunytak, mondta Müller. Mindegyiküknél be tudtak azonosítani krónikus betegséget.

A járvány kiteljesedni látszik.

Minden adat emelkedik, nálunk is és a környezetünkben is – fűzte hozzá az országos tiszti főorvos.

„Eredményes védekezést folytatunk” – fogalmazott Müller. Az elhunytak tekintetében az európai középmezőnyben helyezkedik el Magyarország, ezzel indokolta, és azzal, hogy az egymillió lakosra jutó fertőzöttek száma elmarad a világátlagtól.

Influenza elleni oltás

Elmondta, hogy mindenhova kiszállították az influenza elleni oltóanyagot a megrendelt mennyiségben. Heti jelentést kér Müller az egészségügyi szolgáltatóktól, hogyan fogy az oltóanyag, hol kell még. Kéri, hogy a lakosság a szokásos rendnek megfelelően igényelje az influenza elleni oltást. Rendelkezésre áll az oltóanyag, kétféle oltóanyag van: az egyikkel a 3 év alattiakat is be lehet oltani. A másik a háromkomponensű oltóanyag.

Nem felvásárolta az állam ezt az előbbi oltóanyagot, hanem térítésmentesen biztosítja – fogalmazott. Felesleges aggodalmat keltenek a hírek, amiket lehet újságokban, portálokon olvasni Müller szerint.

Nagyon szépen kéri önmérsékletre a sajtóorgánumokat, mert ezzel nem segítenek az ügynek.

Mindegyik oltóanyag biztonságos és hatékony, tehát az is, amellyel a 3 év alattiakat nem oltják be, mondta.

Bárki, aki a gyermeket számára kéri a vakcinát, az jelezze a háziorvosnak, gyerekorvosnak. Erre időpontot kell kérni.

Mindenki türelmét kéri Müller.

És kívánt a hosszú hétvégére egy kis feltöltődést, biztonságos pihenést.

Koronavírus - Még több hír a témában Egész Lengyelország piros besorolású járványövezet lesz

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Kategóriák: Zöld hírek

A legszegényebbeknek továbbra is ingyenes maradhat az orvosi ellátás

2020, október 22 - 11:40

A PM keddi közleményében fogyelt fel rá az Azénpénzem.hu , hogy a legszegényebbeknek mégis ingyenes lehet az orvosi ellátás.

A közlemény szerint mintegy 4,5 millió foglalkoztatott mellett ötmillió embernek, köztük a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a kismamáknak, a szociálisan rászorulók és a hajléktalanok számára törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást. Mint közismert, akinek nincs legális munkája és a törvény erejénél fogva sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, annak havonta úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell lerónia, amivel igénybe veheti a teljes körű egészségügyi szolgáltatást. Mint a PM hangsúlyozta, ezért a jogért az Európai Unióban a magyar állam kéri el az egyik legkisebb összeget, mindössze havi 7710 forintot, azért, hogy az adófizetők hozzáférhessenek az egészségügyi ellátórendszerhez.

A PM szerint senki sem eshet ki – önhibáján kívül – a térítésmentes egészségügyi ellátásból július 1-től. Magyarázatuk szerint azért nem, mert az új társadalombiztosítási rendszerben amint megszűnik valakinek az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azonnal tájékoztatja erről az adóhatóságot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezután értesíti az érintettet arról, hogy a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével veheti igénybe. A NAV a járulék összegéről és a fizetés elmulasztásának következményeiről is tájékoztatja a címzettet.

A 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot minden hónap 12-éig a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni, amit – az adóazonosító jel feltüntetésével – átutalással, bankkártyás fizetéssel vagy csekken is lehet teljesíteni.

Hathavi tartozás után nem jár ingyenes orvosi ellátás

Ha azonban a 2020. július 1-je után felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát (2020-ban ez az összeg 46 260 forint), akkor a társadalombiztosítási azonosító jel (tajszám) érvénytelenné válik. Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe:

Új szabály: nem jár az ingyenes egészségügyi ellátás annak, aki három hónapig nem fizet járulékotAz elmaradást utólag sem lehet rendezni, így is ki kell fizetni a kórházi, orvosi számlát.

A PM szerint az adóhivatal abban is segít, hogy senkinek ne halmozódhasson fel félévnyinél nagyobb összegű tartozása, ugyanis már megkezdte az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozással rendelkező ügyfelek tájékoztatását az aktuális tartozásuk összegéről, a fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről. A levelet az érintettek a napokban kapják meg, amely elektronikusan az ügyfélkapun keresztül, ennek hiányában a postai levélcímükre érkezik. A NAV nemcsak a kötelezettség kezdetéről, hanem a megszűnéséről is tájékoztatást küld az érintetteknek. Így például, ha valakinek a jövőben lesz munkaviszonya vagy egyéb jogcímen jogosult lesz egészségügyi szolgáltatásra, a fizetési kötelezettség automatikusan megszűnik.

Szeptember közepéig már több mint 67 ezer magánszemélyt értesített az adóhivatal a fizetési kötelezettség törléséről, mert a NEAK és NAV közti adategyeztetések során kiderült például az, hogy időközben az érintettnek lett legális munkája, vagy – például a felsőoktatási tanulmányok megkezdése vagy a nyugdíjba vonulás okán – a törvény garantálja a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást.

Lényeges, hogy tiszta lappal indul mindenki, vagyis az új rendszerben csak az a tartozás számít, amely 2020. július elseje után keletkezett. A 2020. június 30-áig fennálló tartozás az ellátás igénybevételét közvetlenül nem érinti, a NAV azt más adótartozással azonos módon kezeli. Éppen ezért az adóhivatal létrehozott egy – a korábbi tartozásoktól független – új számlaszámot. Az adóhivatal a tévesen a korábbi számlaszámra fizetőkön is segít, így az érintetteknek nem kell az átvezetési nyomtatvány kitöltésével bíbelődniük. A NAV mintegy 66 ezer régi számlaszámra utalónak rendezi a tartozását azzal, hogy átvezeti a téves befizetéseket. A hivatal erről a döntéséről, és a helyes számlaszámról tájékoztatást küld minden érintettnek.

A legszegényebbeknek hatósági bizonyítvány biztosíthatja egy évig az ingyenes orvosi ellátást

A közlemény alapján azonban mégiscsak számítanak arra, hogy lesznek, akik nem fogják tudni fizetni a járulékot, és így alapból nem lesznek jogosultak ingyenes orvosi ellátásra. Azt írja ugyanis a PM, hogy ha valaki vagyoni, jövedelemi helyzete miatt nem tudja megfizetni a havi 7710 forintot, annak mindenképpen érdemes kezdeményezni az illetékes járási hivatalnál, hogy állapítsák meg a szociális rászorultságot az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából. Amennyiben a szociális rászorultság feltételek fennállnak, így például ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a 34 200 forintot nem haladja meg, a hivatal egy erről szóló hatósági bizonyítványt állít ki, amely a kérelem kiállításától számítva egy évig biztosítja az ingyenes egészségügyi ellátást.

A PM azt is írja, hogy ha valaki nem tudja határidőre megfizetni a tartozást, akkor méltányossági kérelmet nyújthat be az adóhivatalhoz. Fizetési nehézség esetén mindenképp érdemes élni ezzel az ingyenes lehetőséggel.

Kiemelt kép: Heti Betevő ételosztás a Klauzál téren 2020.02.02-án. Fotót: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Meggazdagíthatja a kiberbűnözőket a PayPal új szolgáltatása

2020, október 22 - 10:44

A Portfolio.hu írta meg, a CNBC alapján, hogy a PayPal beszáll a kriptó-bizniszbe . Hamarosan elindítanak egy olyan szolgáltatást, mellyel venni, tartani és adni lehet kriptodevizákat. A PayPal kriptós szolgáltatása az Egyesült Államokban indul el a következő hetekben, eleinte bitcoinnal, ethereummal, bitcoin cash-sel és litecoinnal lehet majd rajtuk keresztül kereskedni. 2021 elejétől pedig várhatóan fizetni is lehet majd kriptóval a PayPalre csatlakozott 26 millió boltnál.

Az új szolgáltatást a Paxos nevű kriptostartuppal közösen indítják el, már megvannak a megfelelő engedélyek az induláshoz. A hírre a PayPal részvényei 3, a bitcoin árfolyama pedig 5 százalékot növekedett. Ezzel a PayPal lesz a legnagyobb pénzügyi vállalat, amely ilyen módon szavaz bizalmat a virtuális devizáknak.

A Sophos kiberbiztonsági vállalat vezető kutatója, Chester Wisniewski rövid véleménye szerint az új szolgáltatással a PayPal meggazdagíthatja a kiberbűnözőket:

A PayPal beszállása a kriptó-bizniszbe azt fogja eredményezni, hogy a kiberbűnözök jelentős része meggazdagszik.  Sok bűnöző ugyanis jelentős mennyiségű bitcoinnal rendelkezik a zsarolóvírus váltságdíjak vagy egyéb dark webes ügyleteik révén. Minden bizonnyal, ezek a kiberbűnözök nagyon örülnek annak, hogy a PayPal 7-11 százalékkal gazdagabbá teszi őket ma.

Kiemelt kép: Egy bitcoin elfogadóhely-azonosító a 2016. február 10-én tartott sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy februártól bitcoinnal (virtuális, digitális fizetőeszköz) is lehet fizetni a Budapest Taxi autóiban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kategóriák: Zöld hírek

A kormány átalakítja a háziorvosi rendszert

2020, október 22 - 10:36

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy a kormány nekiáll a háziorvosi rendszer átalakításának.

A program megvalósítási határidejét 2022. december 31-ben jelölte meg a kormány, vagyis több mint két évet ad magának, hogy átszabja a háziorvosi rendszert.

Az elmúlt egy-két  hétben néhány információmorzsa napvilágra került. A kormány nemrég a Magyar Orvosi Kamarával egyeztetett a  háziorvosi rendszer átalakításáról. A terv szerint mintegy ezer praxisközösségbe szervezné a kormányzat a nagyjából 6500 házi-, és gyermekorvosi praxist – idézi fel a Portfolio.hu. Járásonként, illetve a fővárosban kerületenként 2-6 praxisközösség jönne létre, ennyi fedné le az adott területi egységet. A kiszivárgott információ szerint egy-egy praxisközösség 36 millió forinttal több finanszírozáshoz jutna évente.

Két miniszter koordinálja az egész projektet, Pintér Sándor belügy- és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Kategóriák: Zöld hírek

PM: a hitelmoratórium automatikusan meghosszabbodik

2020, október 22 - 10:13

A műsorban arról beszéltek, hogy jövőre 400-450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál annak köszönhetően, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés elfogadta az év végén lejáró hitelfizetési moratórium féléves meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot.
Gion Gábor emlékeztetett, a hosszabbítással

 • minden gyermeket nevelő család,
 • minden nyugdíjas, továbbá
 • a munkanélküliek és
 • a közfoglalkoztatottak élhetnek, valamint
 • azok a vállalkozások, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent.

A moratóriummal a gyermeket várók is élhetnek, ha a magzat már legalább 12 hetes, de erről tájékoztatni kell a bankot – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tetszőleges alkalommal lehet felfüggeszteni, majd újrafizetni a hitelt.

A december 31-ig érvényben lévő moratóriumról azt mondta, a világon is egyedülálló, hiszen teljes körű és automatikus, illetve hosszabb ideig (9 hónapig) tart, mint más országokban.

Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs szeptember 19-i rendkívüli ülése után jelentette be, hogy a kormány fél évvel meghosszabbítja az év végén lejáró moratóriumot, 2021. június 30-ig. A parlament e héten kedden fogadta el a törvényjavaslatot.

A vállalkozásoknak kérelmezniük kell a moratórium hosszabbítását

A Pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint vállalkozásoknál egy (a jelentős bevételcsökkenés mértékére vonatkozó) mutatószám alapján lesz majd lehetőség a moratórium meghosszabbítására. A mutatószámot külön kormányrendelet fogja meghatározni. Az érintett vállalkozásoknak viszont kérelmezniük kell majd a moratórium további igénybevételét, bemutatva, hogy nehézséggel küzdő vállalkozásnak minősülnek, adatokkal is alátámasztva.

Az új intézkedéssel a lakossági moratórium az eddigi résztvevőknek 47 százaléka, összesen több mint 750 ezer ember élhet. A moratóriumot igénybe vevők legnagyobb csoportját a gyermeket nevelő családok jelentik, becsült számuk meghaladja a félmilliót. A fizetési haladék igénybevétele miatt az adósok továbbra sem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Az elfogadott törvény kimondja, hogy az elhalasztott tartozásra nem lehet kamatos kamatot felszámítani, a futamidő meghosszabbításával kell biztosítani a fizetési terhek egyenletes elosztását.

2021. június 30-ig emellett nem mondhatók fel sem a vállalati, sem a lakossági adósok hitelszerződései. A felmondási moratórium azoknak jelent majd segítséget, akik fizetési problémákkal szembesülnek, azonban nem élhetnek a törlesztési moratóriummal.

Azok, akik anyagi helyzetüknél fogva tudnak és akarnak továbbtörleszteni, változatlanul teljesíthetik fizetési kötelezettségüket, azonban ha időközben mégis fizetési problémával szembesülnének, ismét élhetnek a moratórium adta kedvező lehetőséggel.

Koronavírus - Még több hír a témában Kiderült, kik szenvednek a legtovább a koronavírustól

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Két és fél év letöltendőt kértek Töröcskei Istvánra, akit most engedtek ki a börtönből

2020, október 22 - 10:01

Kiengedték a börtönből a Széchenyi Bank egykori vezetőit, akiket hatmilliárdos hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. Töröcskei István és felesége, valamint a harmadik, letartóztatásban lévő társuk is bűnügyi felügyeletbe került. Szinte ezzel egy időben kitűzték Töröcskeinek a zalai Széchenyi István Hitelszövetkezethez kapcsolódó ügyében az előkészítő ülés időpontját.

A Zalaegerszegi Törvényszék sajtóosztálya megkeresésünkre azt közölte, hogy abban az ügyben a Zala Megyei Főügyészség két és fél év letöltendő börtönbüntetést kért az ügy első- és másodrendű vádlottjára is folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Egyikük pedig, információnk szerint, Töröcskei.

A vádhatóság ajánlata azonban csak arra az esetre érvényes, ha a jobboldali üzletember a decemberre kitűzött előkészületi ülésen beismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A felszámolás alatt álló Széchenyi István Hitelszövetkezet volt vezetőit azzal vádolták meg júliusban, hogy 2012-ben és 2013-ban megszegték a hitelkihelyezésekkel kapcsolatos vagyonkezelői kötelezettségüket, és 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak. Ezekben az években Töröcskei volt a zalaegerszegi székhelyű hitelszövetkezet igazgatósági elnöke.

Az ügy nyolc vádlottja közül kettővel szemben 2 év 6 hónap letöltendő börtönt, míg a többi vádlott esetében 1 év 6 hónap és 2 év közötti próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a főügyészség beismerés esetére. Töröcskeivel és az ügy elsőrendű vádlottjával szemben azt kérte az ügyészség, hogy a bíróság három évre tiltsa el őket pénzügyi intézmény vezető tisztségétől, és csak a büntetésük kétharmadának letöltését követően bocsáthassák őket feltételesen szabadon.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Széchenyi István Hitelszövetkezet körülbelül hatezer betétessel rendelkezett, működési területe elsősorban Zala megye és környéke egy részét ölelte fel. Töröcskei 2009 júliusától töltötte be a pénzintézet igazgatósági elnöki posztját, egészen 2014 novemberéig, amikor a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a hitelszövetkezet működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez. Ezután már nem volt megállás, nem sokkal később a társaság felszámolási eljárás alá került.

A pénzintézet betéteseit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanította. Összesen 2705 károsultnak – háromnegyedük magánszemély volt – 8,9 milliárd forintot fizetett az OBA. Érdekesség, hogy Töröcskei István 2011-től egy ideig az Államadósság Kezelő Központ vezetője volt, amely a kártalanító szervezet, az OBA vagyonát is kezelte.

A volt bankvezérnek azonban nem csak az előkészületi ülés miatt főhet a feje. Hatmilliárdos hűtlen kezeléssel gyanúsítja ugyanis a Fővárosi Nyomozó Ügyészség – feleségével és további 24 társával együtt – a Széchenyi Banknál történt, korábban már említett visszaélések miatt.

A hat évvel ezelőtt becsődölt hitelszövetkezet és a bank ügye között nincs összefüggés – azon kívül, hogy Töröcskei mindkettőben érintett. A fejlemények tükrében azonban így is érdekes, hogy megszüntették Töröcskei letartóztatását a hatmilliárdos károkozással kapcsolatos ügyben, miközben a másik eljárásban már a nyáron vádat emeltek ellene Zalaegerszegen.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványa alapján a bíróság bűnügyi felügyeletbe helyezte a bankárt, a feleségét, valamint az ügy harmadik, letartóztatásban lévő vádlottját is. A végzés ellen a nyomozó ügyészek fellebbezéssel éltek, így az nem végleges, de végrehajtható. A zalai ügyben viszont már ki is tűzték az előkészületi ülés időpontját, azt december 9-én és 10-én tartják.

A korábban Simicska Lajos embereként jegyzett Töröcskeiről, politikai kapcsolatairól és a Széchenyi Bank ügyéről itt írtunk bővebben:

Évekig félrenéztek, most mégis elindult a megtorlás Töröcskei István ellenSimicska Lajos embereként jegyezték, mindvégig veszteséges bankja mellett rábízták az Államadósság Kezelő Központ vezetését is. Most bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és hatmilliárdos károkozással gyanúsítják, noha még mindig az igazgatóság elnöke egy állami cégben.

Kiemelt kép: Filep István / MTI

Kategóriák: Zöld hírek

Az MKOE szerint korlátozásokkal nehezíti a könyvelők munkáját a NAV Online Számla

2020, október 21 - 09:13

Július 1-jétől minden adóalanynak kiállított számláról adatot kell szolgáltatniuk a magyarországi vállalkozásoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. Azoknak is, akik számítógéppel számláznak, és azoknak is, akik kézi számlatömböt használnak. Október elsejétől pedig már büntet is a NAV, ha a vállalkozások nem regisztráltak a NAV Online Számla rendszerébe, illetve ha nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Azzal, hogy létrejött a NAV Online Számla rendszere, a könyvelők meghatalmazottként láthatják a megbízóik által kibocsátott számlákat, és azokat is, amiket nekik kiállítottak. Vagyis ki tudják nyerni a számlák adatait. Ha ezekhez az adatokhoz gördülékenyen hozzájutnak, az gyorsíthatja a könyvelést. Ha tömegesen tudják letölteni a számlákat, a könyvelőszoftverek segítségével még gyorsabb lehet a számlák feldolgozása, lekönyvelése. Tehát a NAV Online Számla rendszere segítheti a könyvelők munkáját is. Elvileg.

A könyvelőegyesület szerint a NAV korlátoz

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) Facebook-posztja szerint a NAV hónapok óta korlátozza az onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a lekérdezéseket, így nem lehet konkrét listákhoz hozzájutni. Az MKOE küldött is még szeptember 20-án egy videót a NAV-nak arról, mit jelent a korlátozás – a konkrét webes lekérdezésben az augusztus 1. és 8. közötti időszakot még engedte a rendszer, az augusztus 1. és 12. közöttit már nem, kiírva egy hibaüzenetet, miszerint „túl sok a találat, szűkíteni kell a listát”. Tehát ennél az ügyfélnél egy hét belefért, kettő már nem. Az MKOE alelnöke, Ruszin Zsolt lapunknak elmondta, hogy a napi rengeteg számlát kibocsátó cégeknél gyakran előfordul, hogy egyetlen napot sem tudnak lekérdezni, sem webesen, sem interfészen keresztül. A könyvelőknek pedig az lenne az optimális, ha – a bevallások elkészítéséhez – korlátozás nélkül tudnának hozzájutni ügyfeleik számlaadataihoz. A jelenlegi szűkítésekkel ugyanis a rendszer igen nehezen használható.

A NAV azóta, vagyis egy hónapja nem válaszol a könyvelőegyesület jelzésére, miközben a hibajelenség változatlanul fennáll. A korlátozás megnehezíti, hogy a könyvelők kinyerjék egy-egy ügyfelük összes adott időszakra eső kimenő és bejövő számláinak adatait. Az MKOE szerint a hiba nem lehet véletlen, korlátozás okozhatja, amiről a NAV nem szeretne nyilatkozni.

Van egy tömeges letöltési funkció is, ami elvileg arra jó, hogy például az összes ügyfél bejövő és kimenő számláit letölthessék a könyvelők egy-egy időszakra. Ez úgy lehetséges, hogy a könyvelőszoftverekhez és az ügyviteli programokhoz egyre szélesebb körében építik ki az online számlaadatok tömeges letöltésére alkalmas interfészeket és ezekkel csatlakoznak fel a NAV-ra. A könyvelők újabb tapasztalata szerint azonban a múlt héten a NAV itt is durva korlátozással élt. A korlátozásra adtak ugyan magyarázatot kommentben, de az nem közérthető, informatikai bikkfanyelven fogalmazták meg. Ruszin Zsolt megemlítette, a NAV informatikusai arra panaszkodtak, hogy a fölös forgalmat generáló lekérdezőket nem tudták elérni. Ahogy ő látja, ahelyett, hogy célirányosan tiltották volna az onnan jövő megkereséseket, egyszerűbb volt az egész jogkövető szoftveres kört büntetni.

Az MKOE alelnöke hétfőn próbált telefonon egyeztetni az ügyben a NAV Központi Irányításán az informatikai területért (is) felelős vezetővel, azonban elmondása szerint Mizsányi Attila elzárkózott ettől. Pedig ekkor még a fórumon is zajlott a vita a forgalomkorlátozásról.

A NAV szerint nincsenek állandó korlátozások

A 24.hu kérdésére a NAV azt írta, az Online Számla rendszerben állandó jelleggel nem korlátoz semmilyen lekérdezési lehetőséget a hivatalosan is meghirdetett és használható webes vagy gépi interfészeken. Ideiglenes, rövid ideig tartó forgalomkorlátozásra – a rendszer működésbiztonságának és kiszolgáló-képességének  fenntartására – eddig kétszer került sor, amiről tájékoztatták felhasználóinkat.

Jelenleg korlátozások olyan végpontokon (V1) vannak, amelyekre július 1-je óta nem lehet adatszolgáltatást küldeni. (Weboldalukon azt írják ezzel kapcsolatban, hogy vannak felesleges forgalmat generáló számlázóprogramok, amelyek erőforrást vonnak el az üzemszerű működéstől. Hogy ez ne történhessen meg, október 15. óta egy IP-címről másodpercenként csak egy kérést lehet beküldeni.)

A NAV szerint tehát nincsenek állandó korlátozások, a könyvelők viszont azt mondják, szeptember 20-a óta változatlanul tapasztalják a szűkítéseket a lekérdezéseknél.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

A szeptemberi áremelés után még egyszer drágul idén a liszt

2020, október 21 - 04:59

Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg – írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.

Búzából a hazai szükséglet nőni fog, keményítőgyártásra ebben a szezonban 240-250 ezer tonna alapanyagigénnyel számolunk, míg az előző szezonban ez csupán 80 ezer tonna volt

– mondta a lapnak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára. A malomipar évi 1,3 millió tonna búzát vásárol fel – ebben már a lisztexporthoz szükséges mennyiség is benne van -, takarmánycélokra 1,6-1,7 millió tonna, vetőmagra 300 ezer tonna a belföldi igény.

Ez összesen 3,2-3,3 millió tonna, miközben az össztermés az agrártárca szerint 4,7 millió tonna volt az idén. A külpiaci kereslet is árfelhajtó hatású, mert a búzát és az árpát is viszik exportra. Az export elszívó hatása viszont tovább nehezíti a malomipar helyzetét, a malmok ugyanis kénytelenek magasabb árat fizetni a búzáért, mint amennyivel eredetileg kalkuláltak – fűzte hozzá Pótsa Zsófia.

A világgal kell versenyeznünk a búzáért – mondta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, megerősítve, hogy az exportőrök is veszik a hazai búzát. A világpiaci ármozgások miatt a malmok egyre drágábban tudnak vásárolni, ami Lakatos Zoltán szerint azt jelenti, hogy nem lesz elég a szeptemberi 2-3 forintos lisztáremelés, még az idén tovább kell növelniük átadási áraikat – olvasható a az MTI által szemlézett cikkben.

Kiemelt kép: Cipók a Pannon Sütő Kft. várpalotai üzemében 2020. szeptember 24-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Kategóriák: Zöld hírek

A fogyasztók nem díjazzák a kettős mércét

2020, október 20 - 20:04

A laboratorium.hu-n olvasható közlemény szerint már 2017-ben is sokan számoltak be eltérésről a belföldön és a külföldön kapható termékek között.

2019 tavaszán, amikor hasonló felmérést készítettek, a több mint ezer válaszadó csaknem ugyanekkora, 50 százalékot közelítő arányban válaszolta, hogy szerinte van különbség. Az ilyen esetek több mint 95 százalékában a külföldi gyártású terméket ítélték jobbnak. Legtöbben, 240-en az édességeket említették példaként a kettős minőségű élelmiszerekre.

Csaknem 60 százalék elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy gyártó azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszereket forgalmaz, és kevesebb, mint 40 százalék volt elfogadóbb. Utóbbi azt jelenti, hogy ők egyértelmű jelölés esetén elfogadhatónak tartják a különbséget – írta az MTI.

A kettős minőség tényét a Nébih ellenőrzése is megerősítette. Tavalyi vizsgálatuk 51 termékpárból 27-nél talált érzékszervi eltérést, de a korábbi vizsgálatok is jelentős arányban észleltek különbséget a termékpárok között.

Az uniós jogszabályok nem tiltják eltérő összetételű termékek forgalmazását, de a közlemény szerint ez a gyakorlat megkérdőjelezhető, mert megtévesztheti a vásárlókat.

Kiemelt kép: MTI / EPA / Clemens Bilam

Kategóriák: Zöld hírek

365 forintnál is többe kerül egy euró

2020, október 20 - 06:16
 • Az euró jegyzése 365,04 forint volt hét órakor a hétfő kora esti 365,15 forint után.
 • A svájci frank árfolyama azonban 340,60 forintról 340,80 forintra emelkedett, a dolláré pedig 309,71 forintról 309,98 forintra nőtt.
 •  Az euró gyengült a dollárral szemben: a hétfői 1,1787 dollár után kedd reggel 1,1776 dolláron jegyezték.

Kiemelt kép: Getty Images

Kategóriák: Zöld hírek

A járványhelyzetben 852 használt Porschét adtak el Magyarországon

2020, október 20 - 06:05

Magyarországon az idén az első háromnegyed évben 586 489 gépkocsiátírást regisztráltak, mindössze 2,1 százalékot esett vissza az értékesítések száma 2019 hasonló időszakához képest, idézik a Datahouse adatait.

A Volkswagen Csoport márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használt autó üzletágának vezetője, Frank György az élénk forgalmat azzal magyarázza, hogy az új kocsik hiányára a fiatal, minőségi használt gépjárművek jelentenek megoldást. A márkaigazgató várakozásai szerint az utolsó negyedév forgalma még az eddigi csekély kiesést is kompenzálhatja.

A közleményben ismertetik: januártól szeptember végéig a legtöbben alsó-középkategóriájú  gépkocsit kerestek, ez tette ki a piac 29,48 százalékát, de a kisautók (22,79 százalék) és a felső-középkategóriás modellek (15,28 százalék) is népszerűek voltak. A luxusautók piaca szintén pezsgett: az országban új gazdára talált 852 Porsche, 18 Ferrari, 5 Rolls-Royce és 3 Lamborghini.

A legnagyobb számban Budapesten, Pest megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vásároltak használt autót.

Frank György beszámolt arról, hogy a céghez tartozó telephelyek alig győzik kiszolgálni a megnövekedett ügyfélforgalmat, a DasWeltauto már az idei első háromnegyed évben 15 százalékos növekedést ért el, 6306 járművet adtak el az egy évvel korábbi 5470 után.

Koronavírus - Még több hír a témában Dinnye vagy narancs? A magyarok szerint sokkal fontosabb problémáink vannak a migrációnál

Kiemelt kép: Getty Images

Kategóriák: Zöld hírek

Kiegyenlítődik a benzin és a gázolaj ára

2020, október 19 - 11:41

Rég volt olyan, hogy a benzin és a gázolaj ára ellentétesen mozduljon el. Most szerdán ez fog történni.

A benzin 2 forinttal lesz olcsóbb, a gázolaj ugyenennyivel drágább – tudta meg a holtankoljak.net.

Így lényegében kiegyenlítődik a két üzemanyagtípus ára. Előbbi literje 367, utóbbié 366 forintra változik.

Kiemelt kép: Fotó: MTI / Kovács Tamás

Kategóriák: Zöld hírek

Az OTP Bank beperelte Horvátországot

2020, október 19 - 11:24

Az OTP bank nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) Horvátország ellen. A bank álláspontja szerint Horvátország megsértette a Magyarország és Horvátország között fennálló beruházásvédelmi egyezményt a deviza- és deviza alapú lakossági hitelek kötelező átváltásának előírásával – írja a Portfolio.hu.

A választottbírósági eljárás célja az OTP horvátországi leánybankját ért – jelenleg 224 millió horvát kuna (jelenlegi árfolyamon 10,8 milliárd forint) összegűre becsült – veszteség megtérítése.

Ezt a veszteséget azon horvát jogi szabályozás okozta, amely 2015-ben kötelezően előírta, hogy a svájci frankban vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra, vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással, áll a bank közleményében.

Kategóriák: Zöld hírek

Munkahelyenként 38 millió forintot adnak Orbánék egy kínai gyárnak

2020, október 19 - 10:43

Mintegy 17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto, a miskolci fejlesztéshez a kormány 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter az MTI tudósítása szerint. Szijjártó Péter elmondta: az autóipari beruházás első ütemben 138 új munkahelyet teremt, a vállalat célja pedig az, hogy évente kétmillió alkatrészt gyártsanak mind a hagyományos, mind az elektromos autóipari vállalatok számára. A nyolchektáros miskolci területen egy 26 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot húz fel a kínai cég.

Vagyis egy munkahely létrehozását átlagosan 38 millió forinttal támogatja a magyar kormány a kínai tulajdonú gyárban.

A külgazdasági és külügyminiszter három szempontból nevezte jelentősnek a beruházást. Egyrészt, mert a magyar gazdaság zászlóshajóját jelentő autóiparba érkezik, másrészt azért, mert keleti beruházás, egy eddig csak Kínában működő vállalat hozza létre első Kínán kívüli üzemét, harmadrészt pedig azért, mert a fejlesztés újabb visszaigazolása annak, hogy Magyarország, a magyar emberek kiváló munkájának köszönhetően továbbra is rendkívül vonzó beruházási helyszín.

Kategóriák: Zöld hírek

Az egyik leggazdagabb magyar a reptér után ráhajtott az ikonikus szállítócégre

2020, október 19 - 10:15

Két hete sincs, hogy kiderült, a 10. leggazdagabb embernek tartott, 100 milliárd forint feletti becsült vagyonnal rendelkező Jellinek Dániel cégcsoportja, az Indotek-cégcsoport megvenné a Budapest Airportot, tárgyalásokat folytat a megvásárlásról. Most pedig azt jelentették be, hogy megszerezték a szállítmányozócég, a Waberer’s International Nyrt. 24 százalékos tulajdonrészét.

Egészen pontosan az Indotek Csoport egyik leányvállalata, a Trevelin Holding részesedést szerez a Waberer’sben, ezzel a fuvarozócég nagytulajdonosa lesz.

Sőt, a mostani többségi tulajdonossal, a Mid Europa Partners-szel abban is megállapodtak, hogy a Mid Europa vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészére. A tranzakció a szokásos versenytilalmi eljárás tárgyát képezi, és várhatóan 2021 első negyedévének végéig zárul le – írja a Portfolio.hu.

Az Indotek hosszú távú stratégiai befektetésként tekint az üzletrészre, de irányító többséget nem kíván szerezni a vállalatban. Az opciós jogot elsősorban iparági tapasztalattal rendelkező szakmai befektetőknek fogja értékesíteni – áll a vevő közleményében.

Kiemelt képünkön Jellinek Dániel. Fotó: Indotek.hu

Kategóriák: Zöld hírek