FN - Magazin

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 1 nap 1 óra

Béremelés kaphatnak a Posta dolgozói, miközben bezárják az egyik budapesti fiókot

2020, július 2 - 12:42

Az óbudai Eurocenterben található posta július 17-én nyit ki utoljára. A Magyar Posta hivatalos indoklása szerint a bezárás oka, hogy lejárt a bérleti szerződésük a plázában – írja az mfor.hu.

Ugyanakkor több hónapos szünet után július 1-én a munkáltatót képviselő vezetők és az érdekképviseletek vezetői folytatták a bértárgyalást. „A munkáltató arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a veszélyhelyzet feloldását követően vizsgálja a forgalom alakulását, a bevételek nagyságát, melynek függvényében 2020. július 13-án, hétfőn teszi meg ajánlatát az érdekképviseletek részére” – közölte a Postás Szakszervezet a honlapján.

Az mfor.hu felidézi: tavaly átlagosan 10 százalékos volt a béremelés az állami társaságnál. Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója már tavaly márciusban bejelentette: a mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezer 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben részesül 2019-ben, azaz szerinte 2017 óta átlagosan 40,4 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Közel 170 ezer embert bocsáthattak el csak a magyar cégek a koronavírus miatt

2020, július 2 - 11:12

Az 5 fő feletti vállalkozások (a multinacionális cégeket nem tekintve) június elejéig nagyságrendileg 110 ezer főt (5,5%) bocsátottak el, illetve jelentős munkaköri átszervezéseket hajtottak végre (távmunka, állásidő, kényszer szabadságolás). Az 5 fő alatti vállalkozásokkal együtt ez országosan 160-170 ezer elbocsátást jelent – áll a GKI Gazdaságkutató jelentésében.

A GKI Zrt. június elején egy, a multinacionális cégekre nem kiterjedő, 835 vállalkozást magába foglaló reprezentatív kutatást végzett. A felmérés időszakában, Közép-Magyarországot leszámítva lényegében mindenhol feloldották a szigorú korlátozásokat, s már Pest megyében is jelentősen enyhültek a szabályok.

Koronavírus - Még több hír a témában A koronavírustesztek fele pozitív, a kormány mégis az újranyitás mellett döntött

Kiemelt kép: 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Így lehet gyorsabb az önkéntes tűzoltók riasztása

2020, július 2 - 08:26

A civil szervezet a riasztási láncot gyorsító alkalmazás projektötletével pályázott. Az applikáció mottója: „aki időt nyer, életet nyer”. Céljuk, hogy az alkalmazást használó önkéntesek időben tudjanak az adott tűz- és káreseményre reagálni, segítve ezzel a bajba jutott embereket és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját.

Digitális fejlesztések az esélyegyenlőségért – Így segítenek az InnoMax-díjasokAz Invitech idei InnoMax-pályázatára csaknem 60 civil szervezet nevezett.

Az ajaki tűzoltók a zsűri elismerése mellett a közönségdíjat is elnyerték: így a pályázáskor remélt 500.000 forintos keretet megduplázták, és a projekt fejlesztésére összesen 1.000.000 forintos támogatáshoz jutottak az Invitech-től. A 2020-as jubileumi InnoMax Díjra mintegy hatvan nonprofit szervezet pályázott.

Sms, e-mail, applikáció

Jelenleg a 112-es segélyhívó rendszeren lehet káreseményt bejelenteni, majd ezt követően továbbítják a készenléti szervek felé a hívásokat. Amennyiben tűzoltókra van szükség, akkor a segélykérés a katasztrófavédelem műveletirányítási rendszerében jelenik meg.

A mostani rendszerben a helyi egyesületek értesítése sms-ben, illetve ezzel párhuzamosan e-mail útján történik. Az sms-ek ugyanakkor a korlátozott karakterszám és üzenetszám miatt nem mindig nyújtanak teljes körű tájékoztatást, az e-maileket pedig nem minden önkéntes tag ellenőrzi folyamatosan. A fejlesztés célja egy olyan okostelefonra letölthető program bevezetése, amely valós időben, széles körű információkkal látja el az egyesületi tagokat és a mentést irányító önkéntes szakmai vezetőket.Az applikáció az e-mailben kapott információkat dolgozza fel. Az alkalmazás fontos funkciója az adott időszakban műszakot vállaló önkéntesek számára az azonnali értesítés kiküldése. Ez a riasztási funkció, akkor is működik, ha a telefon esetleg le van némítva, vagy más korlátozó beállítás van rajta.

Az Invitech InnoMax Díjnak és az egymillió forintos támogatásnak köszönhetően egy részletesebb és az eredeti tervekhez képest még színvonalasabb alkalmazás fejlesztésére nyílt lehetőség.

„Az applikáció további előnye, hogy nemcsak a mi munkánkat segíti, hanem más önkéntes – nem csak tűzoltó – szervezetek is használhatják bel- és külföldön egyaránt. Jelenleg a projekt tesztelési fázisban van. A tesztelésben az önkéntes tűzoltók mellett aktívan részt vesz, a fejlesztést végző AppSolution Kft. teljes csapata, garantálva az alkalmazás mind szakmai, mind informatikai sikerességét” – emelte Rubóczki Zoltán, az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnoka.

Hamarosan 100 éves lesz a szervezet

Az egyesület története 1923-ra nyúlik vissza, amikor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon megalakult a helyi tűzoltóegylet. A szervezet a csaknem 100 éves fennállása alatt több alkalommal szerveződött újjá a kor követelményeinek megfelelően. A 2008-as újjászervezésnél vették fel az Ajaki Tűzoltó Egyesület nevet.

Rubóczki Zoltán elmondta: szervezetük létszáma eléri a 40 főt, és ebből húszan rendelkeznek szakmai végzettséggel. Ajak több mint 3700 fős város, de az egyesület természetesen a környékbeli településeken is segítséget nyújt. Az önkéntes szervezet tagja a kisvárdai járási mentőcsoportnak is, illetve szükség esetén az ország bármely pontján segítenek.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Horvátország turistaforgalma 70 százalékkal kisebb a tavalyinál

2020, július 1 - 11:18

Az első félévben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba és 7,6 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 70 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban – közölte szerdán Kristijan Stancic, a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) igazgatója.

Júniusban kicsit javult a helyzet, a tavalyinál 68 százalékkal volt kisebb a forgalom.

Stancic elmondta, a körülményekre tekintettel elégedettek, továbbá fontosnak találta kiemelni, hogy nem regisztráltak egyelten koronavírus-fertőzött turistát sem az országban.

A horvát turisztikai minisztérium által elindított eVisitor rendszer adatai alapján június végéig a hazai turisták a vendégéjszakák 31 százalékát, a külföldi turisták a 69 százalékát töltötték el országban.

A legtöbb vendégéjszakát a szlovénok töltötték el (26 százalék), őket a németek (25 százalék), az osztrákok (9 százalék), a boszniaiak és a csehek (7-7 százalék) követték. Stancic szerint júliusban és augusztusban nőni fog az idegenforgalmi kereslet és forgalom, itt főleg a közép-európai országok piacára számítanak, Németországra, Szlovéniára, Ausztriára, Csehországra, Lengyelországra, Magyarországra és Szlovákiára. Bár a világban állandóan változik a járvány-helyzet, az emberek alkalmazkodtak az új körülményekhez, és a járvány megfékezésre hozott intézkedések betartása mellett újra elkezdtek utazni. Horvátország szerinte jobban áll, mint a konkurens országok, mert az említett országok számára autóval elérhető, változatos szálláshelyeket kínál és továbbra is kedvező járvány-helyzettel rendelkezik.

Stancic úgy értékelte: az év végéig a turisztikai ágazatban a tavalyi rekordév legalább egyharmadát teljesíteni tudják.  (MTI)

Kategóriák: Zöld hírek

Mostantól minden vállalkozás számlájára rálát az adóhivatal

2020, július 1 - 05:26

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az online számla kiterjesztésével új korszakot nyit az adóegyszerűsítésben és a gazdaságfehérítésben.

Július 1-től az online számlázás nemcsak az áfabevallások jövőbeni adóhivatali elkészítésének képezheti az alapját, hanem segíthet a feketegazdaság szereplői, az adóelkerülők elleni további küzdelemben is – tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Szerdán lép hatályba az a változás, ami kiterjeszti az Online Számla elnevezésű valós idejű adatszolgáltatási rendszer kereteit. Az adóelkerülés lehetősége ezzel a kisebb üzleteknél is a minimálisra csökkenhet.

Szakmai becslések szerint az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt hozott, a rendszer kiterjesztése is több tízmilliárd forinttal növelheti az államkassza bevételét.

Eddig havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, az így bejövő számlákban havonta 1200 milliárd forint összegű áfa szerepelt.

A NAV kockázatelemzői rendelkezésére álló adatok megsokszorozódnak a július 1-jei kiterjesztéssel, hiszen a beérkezett számlák száma többszörösére nőhet – közölte Izer Norbert.

Az államtitkár elmondta, hogy a NAV szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek, még mielőtt az első számlájukat ki kellene állítaniuk, regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerében. Most a regisztráció a lényeg – közölte az államtitkár.

Június 29-ig nagyjából 30 százalékkal nőtt az Online Számla rendszerben regisztráltak száma, így már több mint 711 ezren regisztráltak.

Az online számlázás rendszerében eddig a vállalkozások csak azon számlák adatait küldték el elektronikus úton az adóhivatalhoz, amelyeket cégek részére állítottak ki, és amelyek áfatartalma elérte a százezer forintot. Mától az összeghatár megszűnik, így az adóhatóság elvben a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított minden számla adatát látja.

Kategóriák: Zöld hírek

Új szabály: nem jár az ingyenes egészségügyi ellátás annak, aki három hónapig nem fizet járulékot

2020, június 30 - 12:05

Több lényeges törvényi változás lép életbe holnap, tehát július 1-jén, köztük az is, amelynek nyomán könnyebb lesz kiesni az ingyenes egészségügyi ellátásból – derül ki az ado.hu cikkéből.

Az egészségügyi ellátásra való jogviszony rendezésére mind munkavállalóként, mind munkáltatóként érdemes fokozott figyelmet fordítani.

Az egészségbiztosítási alapkezelő ötféle lámpaszínnel jelzi a különböző állapotokat az adóhivataltól érkező jelzés alapján, a taj-szám pedig lehet érvényes vagy érvénytelen.

A lámpaszínek a következők lehetnek:

 • zöld esetén a jogviszony rendezett, a taj szám érvényes
 • piros esetén a jogviszony rendezetlen, a taj szám érvényes
 • kék esetén az érintett személy az EGT területén biztosított, az orvosilag szükséges ellátást a külföldi biztosító által kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyával veheti igénybe, a taj szám érvénytelen
 • barna esetén a jogosultság rendezetlen, a taj szám érvénytelen, az érintett személy az egészségügyi szolgáltatásokat csak térítés ellenében veheti igénybe
 • sárga korlátozott jogosultságot jelent, a tajszám érvényes, önkéntes megállapodás alapján, teljes körű ellátásra jogosult személy, ide nem értve, a transzplantációs ellátásokat, a külföldi gyógykezelést, illetve a térítésmentesen igénybe vehető fogászati ellátások közül kizárólag a sürgősségi fogászati ellátásra jogosult.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a rendszerben zöld és piros – érvényes taj szám – lámpánál megkaptuk az ellátást térítésmentesen, pirosnál e mellé járt egy értesítő a jogviszony rendezetlenségéről. Barna és kék taj-számnál pedig fizetni kellett az ellátásokért – ismerteti a portál.

Azonban az új, holnap érvénybe lépő szabály szerint az adóhivatal „ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, s három egymást követő hónap elmaradt járulékfizetése után figyelmeztet, ha a jogosultság továbbra is rendezetlen, jelzést küld a NEAK-nak – ahol ez alapján barnítják a lámpaszínt, azaz érvénytelenítik a taj-számot, így az adott személyek nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra.” (A parlament előtt van egy törvénymódosítás, 3 helyett 6 hónap lenne a türelmi idő.)

„Ez azt jelenti, hogy 2020. július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére (korábban ez működőképes megoldás volt), vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza.”

A sürgősségi ellátást mindemellett továbbra sem lehet megtagadni.

Kiemelt kép: Fotó: Marjai János/24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Brutális kirúgási hullám söpört végig Magyarországon

2020, június 30 - 10:00

Áprilisban 200 ezerrel alacsonyabb volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány időszakában a vállalati szféra épített le, míg a költségvetés tartotta a létszámot – írja a Központi Statisztikai Hivatal friss számai alapján a Portfolio.hu.

„Az alkalmazásban állók létszáma csaknem 200 ezer fővel, 6,4 százalékkal csökkent áprilisiban az előző év azonos időszakához képest a KSH adminisztratív adatai alapján Magyarországon. Márciusban és áprilisban összesen 172 ezer fős csökkenést mért a hivatalt a foglalkoztatotti létszámban, így a hónap végén 2 millió 895 ezer fő volt alkalmazásban. Ez nagyon gyors leépítési hullámot jelez, a foglalkoztatottak száma 2018-as szintre süllyedt” – írja a portál.

Mivel ezek csak a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél, költségvetési intézményekben, nagyobb nonprofit szervezeteknél dolgozókat veszik számításba, ezért a mikrovállalkozások, maximum 4 főt foglalkoztató kisebb cégek nincsenek is benne. De ebben a körben is sokakat elbocsátottak, vagy leálltak a vállalkozások.

Sokakat tehát elbocsátottak, azonban nagyon lassan jutottak álláskeresési járadékhoz, állami segítséghez. Ilyen esetekről mai cikkünkben írtunk.

Elvesztette a munkáját, két hónapot kellett várnia az álláskeresési járadékraLassan jutnak pénzhez azok, akik elveszítették az állásukat a járvány okozta válság miatt.

Májusban aztán némiképp nőhetett a foglalkoztatás, tehát fordulat állt be.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Kategóriák: Zöld hírek

Lemondott az Index.hu Zrt. múlt héten kinevezett vezérigazgatója

2020, június 30 - 09:27

Június 30-ától vezérigazgató nélkül működik tovább az Index.hu Zrt., a mindössze egy hete kinevezett Ződi Zsolt távozik a posztról és a cégből is, derül ki abból a közleményből, amit Bodolai László igazgatótanácsi elnök juttatott el a Kreatívhoz.

Ebben úgy fogalmazott,

vezérigazgató nélkül, de továbbra is zavartalanul működik az Index. Sajnálom, hogy Zsolt barátom felmondott, de azt azért köszönöm neki, hogy még az elején jelezte, hogy nem tudja ellátni a tisztséggel járó kötelezettségeket. Az Index.hu Zrt. pénzügyi helyzetét illetően azt tudom mondani, hogy igyekszünk minél hamarabb tartós megoldást találni a fennálló cash-flow problémára, ugyanakkor szeretném megjegyezni azt is, hogy ez nincs hatással az Index napi szintű működésére, a lap független tartalomgyártására.

Az ötletgazda megírta, miért akarta szétszedni rovatokra az IndexetGerényi Gábor blogján magyarázta el, mire gondolt, amikor azt javasolta, szervezzék ki cégekbe a lap egyes rovatait.

Ződi Zsolt a közleményben jelezte, továbbra is hű olvasója marad az Indexnek.

Döntésem oka egyszerű: miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghez vitele túl nagy feladat számomra. Sajnálom, ha esetleg Bodolai László barátomat ezzel most nehéz helyzetbe hoztam

– írta.

Ződi múlt kedden azután érkezett a céghez, hogy a korábbi vezérigazgató, Pusztay András lemondott nem sokkal azután, hogy a szerkesztőség átszervezési tervét az ország legnagyobb lapjának beszántási kísérleteként értékelte nemcsak ő, hanem a szerkesztőség is.

Ződi Zsolt a hvg.hu-nak ezután adott interjúban a múlt héten azt mondta, kinevezése előtt nem látta az Index és a hirdetéseket értékesítő Indamedia Csoport közötti szerződést, amely pedig meghatározó a lap működése szempontjából. Az utóbbi cég ugyanis erősen kapcsolódik kormánykörökhöz, egyik tulajdonosáról, Vaszily Miklósról, a TV2 elnökéről hétfőn derült ki, hogy Mészáros Lőrinc pénzéből, a Pesti Srácok tartalomszolgáltatásával indít kábeltelevíziót.

A vezérigazgató lemondásáról az Index híre szerint a szerkesztőség akkor értesült, amikor Bodolai, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke közleményt küldött erről több szerkesztőségnek.

Dull Szabolcs főszerkesztő – akit még Ződi kinevezése előtt kitettek az igazgatóságából – azt írja: „a történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásunk, ráhatásunk nincs ezekre. Egy hét alatt két vezérigazgató távozott, és egyelőre mi sem tudjuk, ki lesz a következő a poszton. És azt sem tudjuk, milyen változtatások véghez viteléről van szó.”

Kategóriák: Zöld hírek

Így is akadálymentesíthető a digitális oktatás

2020, június 30 - 08:50

„Szervezetünk infokommunikációs akadálymentesítéssel foglalkozik. Célunk, hogy a különböző fogyatékkal élőknek segítsünk speciális internetes felületekkel, webes alkalmazásokkal és honlapokkal. Míg egy építészmérnök a fizikai akadálymentesítés jegyében egy épület elé rámpát tervez, addig mi segítségképpen különböző kódokat helyezünk el a szoftverekben. Természetesen ez egy komplexebb, de sokak számára mégsem látható informatikai munka. Ezeket a beépített elemeket ugyanis csak azok a felhasználók veszik észre, akik speciális képernyőolvasót vagy például fejegeret használnak. Fontos hozzátenni, hogy nemcsak a fogyatékkal élők mindennapjait segítik az ilyen fejlesztések, hanem többek között a színtévesztőket és az idős embereket is” – összegezte Bodnár Attila, a HappyHelp Nonprofit Közhasznú Kft. vezető szoftverfejlesztője, akadálymentesítési specialistája.

InnoMax: a járvány még inkább felértékelte a digitalizációtAz Invitech májusban tizedik alkalommal osztotta ki az InnoMax innovációs díjakat a nonprofit szervezetek körében.

A szegedi székhelyű nonprofit vállalkozás megváltozott munkaképességű munkavállalókat is foglalkoztat. Bodnár Attila is látássérültként vezet egy kilencfős csapatot. Munkájukat a koronavírus-járvány is felértékelte, hiszen tavasszal országosan szinte egyik napról a másikra kellett átváltani a digitális oktatásra és számonkérésre. A tapasztalatok szerint a használt platformokon sok esetben nem voltak akadálymentesítve a vizsgafelületek, így még inkább előtérbe került az erre vonatkozó fejlesztési igény.

„Azt gondolom, hogy az InnoMax Díj elnyeréséhez valószínűleg a járványhelyzet is hozzájárulhatott, és a zsűri számára is felértékelődhetett a mi digitális oktatáshoz kapcsolódó fejlesztési tervünk. Tavaly is részt vettünk az Invitech innovációs versenyén, most pedig sikerült a díjazottak közé is bekerülnünk” – részletezte a szakember.

A kidolgozás alatt álló HappyStudent egy olyan webes alkalmazás lesz, amely bárki számára könnyen használható, webergonómiai szempontok alapján készül, és természetesen figyelembe veszik a felhasználói élményt növelő UI és UX megoldásokat is. A vizsgarendszert backend oldalon Laravel keretrendszerben fejlesztik. A projekt végén egy olyan platformot szeretnének létrehozni, amelyben nemcsak technikai, hanem módszertani sajátosságokat is megvalósítanak.„Jelenleg kutatásokat végzünk, és olyan felhasználókat kérdezünk meg a diákok köréből, akik használtak vagy jelenleg is használnak ilyen platformokat. Ezt követően oktatók, tanársegédek és egyetemi adjunktusok véleményét fogjuk kikérni, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak, hogyan tudják használni az oktatási felületeket a vizsgák összeállításánál. A diákok és a tanárok szemszöge alapján levonjuk a konklúziókat, hogy melyek azok a hibák, hiányosságok és felhasználói igények, amelyekre figyelnünk kell. Terveink szerint év végére készülhet el a szoftver bétaverziója, valamint a fejlesztői és felhasználói dokumentáció. Egy olyan optimális utat szeretnék megteremteni, amely mindkét fél munkáját segíti, valamint az is fontos szempont, hogy az oktatóknak ne legyen azzal plusz munkája, hogy akadálymentes verziói is vannak az online vizsgafeladatoknak” – fejtette ki Bodnár Attila.

Az Invitech InnoMax Díj támogatásával létrejövő platform nyílt forráskódú lesz, és valószínűleg alkalmazásprogramozási felületen (API) keresztül teszik majd elérhetővé. Ezt követően bármelyik fejlesztő, iskola vagy intézmény a saját igényei alapján tovább formálhatja a programot.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Lassan megint annyian járnak a Westendbe, mint a járvány előtt

2020, június 30 - 08:44

A Westend látogatóinak száma a járványidőszak legsúlyosabb napjaiban az átlagos forgalom 10 százalékára esett vissza: a korlátozások miatt a megszokott napi 55 ezer helyett alig több mint 5 ezer ember látogatta a bevásárlóközpontot.

Kísérteties volt látni az üres üzleteket, tereket, folyosókat. A Westend megnyitása óta sosem történt olyan, hogy ha kiállt valaki a folyosóra, nem látott mozgást az egész épületben. Most ez is megtörtént. Voltak olyan pillanatok, amikor egy ember sem járt a házban

– idézte föl a 24.hu-nak Ágházi Gyula, a Gránit Pólus csoport vezérigazgatója.

A pláza bezárása azonban a példátlan látogatószám-csökkenés ellenére sem jöhetett szóba. Pedig a járványidőszak alatt ez volt a fő kérdés:

miért nem zár be a Westend, ha nincsenek vásárlók?

Ennek az egyik oka az volt, hogy az épületben több, közszolgáltatást végző üzlet – szupermarket, drogéria, bankfiók és patika – van, ezeknek biztosítani kellett a működési lehetőséget. Jogi szempontból is döntő volt, hogy nyitva maradjon a bevásárlóközpont, még akkor is, ha valójában alig üzemelt. A hitelező bankokkal csak komoly tárgyalások árán sikerült megegyezni a hiteltörlesztés módosításáról. A kormányzat által biztosított moratórium a magyar nagyvállalatok külföldi hiteleivel kapcsolatosan ugyanis nem adott egyértelmű iránymutatást.

Az üzletek bérlői ugyanakkor amiatt panaszkodtak, hogy ők viselik a válság terheit:

Nincs forgalom a plázában, de az üzleteknek a teljes bérleti díjat fizetniük kellA nullához közelítő bevételekkel egyre súlyosabb helyzetbe kerülnek a bevásárlóközpontok bérlői.

A vezérigazgató szerint a rendkívüli helyzetben egy mindenki számára elfogadható megoldást kellett kidolgozni a bérlőkkel, az üzemeltetést végző alvállalkozókkal, a hitelezőkkel, valamint a jogalkotókkal. A ház gyorsan reagált a kialakult helyzetre, egyik napról a másikra csökkentette a működési költségeit, enyhítve a bérlők terheit. Ágházi Gyula elmondta: kulcsfontosságú volt, hogy a jogalkotó ne avatkozzon a bérlő és a bérbeadó jogviszonyába, hiszen annál jobb üzleti megoldást, mint amit két, egymásra utalt piaci szereplő köt, nem lehet szabályozással kialakítani. A Westend munkatársai végül egyesével ültek le a bérlőkkel, és személyre szabott megoldásokat ajánlottak.

Ami nem kizárólag a bérleti díj csökkentését jelentheti, magába foglalja a fizetési átütemezést, az üzemeltetési költségek csökkentését, az egyéb díjak (például a marketing-hozzájárulás) időszakos elengedését. A Westendnél az a cél, hogy miután a piac lenyugodott, a nyár végére visszaálljanak a tavalyi üzleti megállapodások. Ha ez sikerül, az jó hír, hiszen azt jelenti, hogy a vásárlóerő és a fogyasztási szint is elérte a pandémia előtti szintet. Június második felére egyébként, annak ellenére, hogy a mozit még nem lehetett megnyitni, 80 százalékos szintre emelkedett vissza a napi látogatószám.

Bár a válsághelyzet elmúlt, a bevásárlóközpont vezetése igyekszik a korábbinál jobban kihasználni az épület szabadtéri területeit. A tetőteraszon található 3000 négyzetméteres zöldterületen új vendéglátóhelyeket nyitnak, szabadtéri sportprogramokat szerveznek, és a látogatókat is biztatják arra, hogy az információs pultnál felvehető piknikkosárral a kezükben kiüljenek a tetőkert füves területeire.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Savanyú eredmények születtek a Nébih csemegeuborka tesztjén

2020, június 30 - 08:06

A hivatal keddi közleményében kiemelték, élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató, hogy a vizsgálatok egy termék esetében sem mutattak ki határértéket meghaladó növényvédőszer-maradékot, sőt a mustármag allergénvizsgálat során is mindent rendben találtak a szakemberek.

A vizsgálatok során egyebek közt kiderült, hogy két terméknél a töltőtömeg kevesebb a csomagoláson feltüntetettnél, egy termék a termékkategóriában nem megengedett édesítőszerrel, egy másik pedig a jelölése szerint tartósítószerrel készült, holott a csemegeuborkák előállításánál egyáltalán nem lehet tartósítószert használni. Egy termék pedig a rajta feltüntetett 6-9 centiméteres uborkaméretnél nagyobb uborkákat is tartalmazott.

A Nébih közölte, a tesztelést követően csaknem 900 ezer forint bírságot szabtak ki, ennek megfizetésén túl a hibák javítására intézkedési tervet kellett benyújtaniuk az érintett élelmiszer-vállalkozóknak.

A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Kiemelt kép: Getty Images

Kategóriák: Zöld hírek

Vihar: 65 ezer debreceni maradt áram nélkül

2020, június 30 - 07:00

Hétfő este 65 ezer fogyasztó maradt villanyáram nélkül Debrecenben – közölte a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére.

A hétfő esti viharban Debrecen-Létavértes térségében fa dőlt egy nagyfeszültségű vezetékre, emiatt 22 órától 65 ezer fogyasztónál nem volt áram.

A katasztrófavédelem és az E.ON munkatársai azonnal megkezdték a munkát, de mintegy 25 ezer fogyasztónál – Debrecen déli részén – még kedd reggel sem volt áramszolgáltatás.

A tűzoltók egyébként 33 esetben vonultak ki a megyeszékhelyen kívül Hajdúböszörménybe, Hajdúhadházra, Nyíradonyba fakidőlésekhez. A szóvivő elmondta még, hogy három házra dőlt fa, de személyi sérülés nem történt.

Kiemelt képünk illusztráció. Viharfelhõkbõl esik az esõ Debrecen térségében 2020. június 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Kategóriák: Zöld hírek

3 hét: 15 forinttal többet kell fizetni 1 euróért

2020, június 30 - 06:33

Június 10-én 342,5 forint volt az euró árfolyama, június 29-én pedig már 357,4 forint.

Közben, június 23-án meglepetésre kamatot csökkentett a Magyar Nemzeti Bank, ennek a húzásnak a számlájára írható, hogy az euró árfolyama bőven 350 forint felett van. Ma, június 30-án reggel 356,5 forintnál jár a jegyzés.

A dollárárfolyam 317,1 forint.

Kategóriák: Zöld hírek

Grandiózus gátépítést tervez a kormány a Hajógyári szigetnél

2020, június 30 - 06:02

Drasztikus beavatkozásra készült a kormány Budapest egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten: olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól – írja a Népszava, amely a Pest Megyei Kormányhivatal oldalán a hirdetmények között vette észre a részleteket rejtő dokumentációt.

A szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. Legrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni. Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet.

A terület teljes egészében hullámtér, vagyis időről-időre elönti a Duna. Nemrég azonban a kormány gondolt egy nagyot: „a kormány három éve határozott a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásáról az Óbudai sziget déli részének Pest felőli szarván, de egészen tavalyig nem sok minden történt az ügyben. Akkor azonban a kabinet újabb határozatot hozott, amelyben döntött a sziget árvízvédelmi rendszerének kiépítéséről. A beruházás előkészítésére 628 millió forintot biztosított” – írja a lap. Az egész gátrendszer kiépítésére pedig most 12-17 milliárd forintot becsülnek.

A kormányzati oldalon számolnak azzal, hogy nagy tiltakozást fog kiváltani a lakosság körében a terv, hiszen sok fát kellene kivágni.

„Az árvízvédelmi létesítményre öt lehetséges megvalósítási változat készült. Ezek közül az első négy kombinálásából létrejött ötödiket, egy differenciált árvízvédelmi megoldást kínálót találtak a legmegfelelőbbnek a szakmai döntéshozók. Durva egyszerűsítéssel a sziget északi részén földgát épülne mobilelem fogadására alkalmas résfallal. A déli területen, az Árpád hídhoz közelebbi részen a Hadrianus palota, a meglévő épületek és a tervezett kajak-kenu központ körül parapetfalas védművet, mobilgátat húznának fel. Az északi és a déli terület közé szintén kerülne egy földgát. A sportakadémia és környezetének területét pedig teljes egészében feltöltenék földdel a mértékadó árvízszintig” – ismerteti a lap.

Kiemelt kép: A Sziget fesztiválra látogatók a Hajógyári szigeten. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Kapunk két nap pihenőt a viharos időszakban

2020, június 30 - 05:19

A sok napsütés mellett főként a Dunántúlon, illetve az északi megyékben gomolyfelhők képződnek. Számottevő csapadék nem valószínű, de néhol futó zápor előfordulhat – áll a Kiderül.hu-n olvasható, a mai napra vonatkozó időjárás-előrejelzésben. A nyugati, délnyugati szelet elsősorban az északi tájakon olykor élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között várható. Késő estére 17 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán a derült időt követően többnyire gyenge, a Dunántúl nyugati részén erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, utóbbi területre délutántól besodródhat egy-egy zápor, zivatar, másutt csapadék nem várható. A délies szél általában mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.

Csütörtökön aztán hiába lesz akár 35 fok is, újra záporok, zivatarok jönnek, és pénteken is több helyen esőre készülhetünk. Kicsit hosszabban kitekintve pedig ez várható:

Hatalmas vihar gázol át hazánkonFelhőszakadással, óriási széllel, helyenként jégveréssel ér véget a kánikula, de csak egy napra. Szerdán megint borzasztó meleg lesz, csütörtökön pedig újabb hidegfront tör ránk.

Kiemelt kép: Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Elvesztette a munkáját, két hónapot kellett várnia az álláskeresési járadékra

2020, június 30 - 05:01

Szó volt arról, hogy lesznek különféle támogatások a cégeknek, hogy meg tudják tartani a dolgozóikat, de mire eldöntötte a kormányzat, hogy milyen feltételekkel lehetne kérni és mennyi juttatást, addigra nálunk, a kis cégnél kirúgtak mindenkit

– március végén így kezdődött Géza és munkatársai kálváriája, amely csak most ért véget. Pedig azóta hónapok teltek el.

Kései bértámogatási rendszer

Hiába születtek gyorsan döntések több nyugati és közép-európai országban is a bértámogatásra, nálunk csak április elején állt elő az első javaslatokkal a kormány. Ezután a hónap közepétől, tehát nagyjából egy hónappal a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet után lehetett igényelni a bértámogatást, amelynek feltételeit nem sokkal később korrigálni is kellett, és az elbírálás is csúszott, de akadt probléma teljesíthetetlen feltételből is.

Csupán három alkalmazottal futott az egyedi ajándéktárgyakat készítő budapesti vállalkozás, amelynek a márciusban terebélyesedő koronavírus-járvány szinte azonnal betette a kaput: a rendezvények, fesztiválok elmaradása miatt március végén úgy döntött a tulajdonos, hogy leáll a vállalkozás, a munkatársakat kénytelen volt elküldeni, 31-e volt az utolsó munkanapjuk.

Géza egyik kolléganője egy-két napra rá be is adta az igénylését az álláskeresési járadékra (közismertebb, korábbi nevén munkanélküli segélyre). Akkor még az elbocsátási hullám elején jártunk, alighanem ennek köszönhetően az ügyét viszonylag gyorsan el is bírálták, április végén már értesítették is, hogy jár neki a járadék, május elején pedig meg is kapta az első havi részt.

Géza és egy másik kolléganője kicsit ráérősebbek voltak – a férfinak gyerekei is vannak, a digitális oktatás miatt otthon is meg kellett oldani az új helyzetet, vigyázott a gyerekekre, és volt valamennyi tartaléka is –, nem azonnal tették meg az első lépést.

 • Géza az április 20-i héten regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál a bejelentett lakcíme alapján illetékes foglalkoztatási osztályon, kolléganője egy héttel korábban.
 • Géza pár napra rá, április 24-én kapott egy e-mailt, hogy nyilvántartásba vették, és a szükséges dokumentumokat szkennelje be, majd töltse fel az ügyfélkapun keresztül.
 • Ő ezt még a hónap vége előtt, 28-án meg is tette, és abban bízott, hogy az egyszerűbb esetekre érvényes 8 nap alatt elbírálják az igényét.
 • Csakhogy érkezett hozzá postán egy értesítés a foglalkoztatási szolgálattól. Az április 26-i keltezésű levél akkor íródott, amikor még nem is tudhatták a hivatalnál, hogy minden dokumentumot feltöltött-e Géza a rendszerbe, a levélben mégis azt közölték vele, hogy nem nyújtott be minden szükséges dokumentumot (ezt a regisztrációkor nem is kell megtenni, hanem csak azok után, hogy megjön a regisztrációt tudomásul vevő és a teendőkről informáló hatósági e-mail), ezért hiánypótlásra szólították fel.

Ez azonban már egy hosszabb határidejű vágányra terelte Géza ügyét: ebben az esetben 60 nap az elbírálás határideje.

Sokáig semmiféle visszajelzés nem jött. Mint mondja:

Rémisztő volt, mert több embertől hallottam, hogy nem történik semmi.

Géza több hét után írt a hivatalnak, érdeklődött az ügyéről. Három nappal később felhívta őt egy ügyintéző azzal, hogy Géza nem adott be semmilyen papírt, igazolást:

Ne mondja már, itt van az ügyfélkapumon egy visszaigazolás, hogy április végén ezt megtettem.

Erre azt válaszolta az ügyintéző, hogy a főnöke nem adta át neki ezt az információt – idézi fel a telefonbeszélgetést Géza. Az ügyintéző azt kérte, hogy küldje el neki közvetlenül is, e-mailben az anyagokat.

Géza elküldte. És csodák csodájára szinte az utolsó napon, a férfi a múlt héten megkapta a határozatot arról, hogy jár neki az álláskeresési járadék.

Még ezután sem azonnal kapott pénzt, mert nem az ügyfélkapun keresztül érkezett meg a határozat, hanem tértivevénnyel, postán ajánlva jött a napokban, és a hivatalba való visszaérkezés után intézkedhettek a pénz kiutalásáról. Géza így pénteken, két hónap után jutott végre jövedelemhez. 

Az álláskeresőket megillető ingyenes BKV-bérlethez szükséges igazolást nehéz megkapni Elveszítette munkáját a járvány alatt?

Ön is elveszítette állását a koronavírus-járvány alatt, és igényelt álláskeresési járadékot? Kérjük, írja meg tapasztalatait: roland.baksa@24.hu .

Kolléganője az április 13-i héten indította a folyamatot, de neki is kicentizték az eljárást: ő is a 60. nap előtt nem sokkal kapott értesítést, hogy megítélték számára a segélyt. Ő az ügyfélkapun kapta meg a jó hírt. Géza és kolléganői is Budapesten laknak, de más-más kerületben, az értesítés módja sem volt tehát egyforma.

„Nekem van tartalékom, de a kolléganőm sokkal rosszabb helyzetben van. Albérletben lakik, neki bizony számít, hogy két hónap alatt nem kapott semmilyen segítséget az államtól a hivatal lassúsága miatt.”

De van más is. Budapesten az állástalanoknak ingyenes BKV-bérlet jár. Ez jól jön, amikor az ember munkát szeretne keresni. Ám a bérlethez hozzájutni kihívás. Kolléganője igényelte az ingyenes BKV-bérlet vásárlásához szükséges papírt az állami hivataltól, de sokáig arra sem érkezett semmiféle válasz.

E-mailben és telefonon is érdeklődött a kolléganőm. Amikor végre sikerült egy ügyintézővel beszélnie, azt mondták neki, hogy nagyon sokan veszítették el a munkájukat, sok a feldolgozásra váró adat, kérelem, ezért időrendi sorrendben dolgozzák fel az anyagokat

– meséli Géza.

Az ingyenes BKV-bérlethez elengedhetetlen papírt pedig csak személyesen lehet elintézni, ahhoz be kell menni a kormányablakhoz, be kell állni a sorba, és egyszer csak kiadják.

Géza és kolléganője esete nem egyedi. A Pénzcentrumon is ismertettek még május közepén két, hasonlóan vontatottan haladó ügyet. Egy taxis diszpécser március 20-án veszítette el munkáját, április 2-án regisztrált online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Pár napon belül megkereste e-mailen a területileg illetékes foglalkoztatási osztály ügyintézője, és felhívta a figyelmét, hogy az álláskeresési járadék iránti kérelem elbírálásához szükség van néhány további dokumentumra. Beszkennelve, online elküldte a hiányzó iratokat. Hetekig nem történt semmi, pedig ő is albérletben lakik, minden forint számít. Több tucatszor hívta a munkaügyi központot, elmondása szerint a 48. alkalommal végül felvették a telefont, beszélt is az ügyintézővel, aki azt mondta, hogy még egy darabig legyen türelemmel, rájuk szakadt rengeteg ember, bent a hivatalban nem győzik a munkát. Azt mondták neki, júniusban érkezhet meg a számlájára a pénz.

Egy másik személy nem a koronavírus-járvány miatt lett állástalan, ő még február végén veszítette el a munkahelyét, azonnal, még abban a hónapban regisztrált, de csak május elején kapott álláskeresési járadékot.

Úgy fest, az ügymenet sebessége függ a területi elhelyezkedéstől is. Beszéltünk olyan munkavállalóval, aki Jász-Nagykun-Szolnok megyében él, áprilisban maradt munka nélkül, és sokkal olajozottabb ügyintézést tapasztalt.

A Miniszterelnökség válaszol

A bosszantóan lassú ügymenetről kérdeztük a kormányzatot, a Miniszterelnökség így válaszolt:

„A járvány magyarországi megjelenésekor jelentősen megnőtt az álláskeresők száma, amely jelentős többlet terhet eredményezett a kormányhivatalok munkatársai számára is. A kormányhivatalok többek között létszám-átcsoportosítással, a munkaszervezés átütemezésével, a munkafolyamatok felülvizsgálatával, valamint rendkívüli munkavégzés elrendelésével is igyekeztek a bajba jutott embereken segíteni. A megtett intézkedéseknek köszönhetően az álláskeresők nyilvántartásba vétele és az álláskeresési ellátás megállapítása az irányadó jogszabályban foglalt 60 napos ügyintézési idő szerint tartható.

Az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja, így – jogosultság esetén – az ügyfelek számára az ügyintézés idejére is visszamenőleg kifizetésre kerül a járadék. Az álláskeresési ellátás folyósítása az ellátást megállapító döntés véglegessé válását követően történhet meg, amely a közléssel válik véglegessé. Ez postai kézbesítés esetén az átvétel napja, a hatóság erről a tértivevény visszaérkezésével értesül, és ezt követően intézkedik az ellátás folyósításáról.

A 2020. március–2020. június közötti időszakra vonatkozóan rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten átlagosan 22,5 nap telik el az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételi kérelem benyújtása és a tényleges nyilvántartásba vétel között.

A Fővárosi Önkormányzat által a nyilvántartott álláskeresők számára biztosított díjmentes utazási lehetőséggel kapcsolatos ügyintézés jelentős többlet terhelést ró a fővárosi kormányhivatali foglalkoztatási osztályokra. A budapesti álláskeresők ingyenes utazásához szükséges hatósági bizonyítványokat a veszélyhelyzetre tekintettel postai úton vagy elektronikusan adta ki a hatóság. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a veszélyhelyzet ideje alatt elfogadta a 2020. február vagy március hónapban kiállított hatósági bizonyítványt, az álláskeresőknek így nem kellett minden hónapban kérniük a foglalkoztatási osztályon új hatósági bizonyítvány kiállítását.”

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Aranyláz Magyarországon: csak várólistáról lehet aranytömböt venni

2020, június 29 - 17:00

Februárban 60 millió forintért vásároltak befektetési aranytömböket a BÁV-tól, márciusban, a veszélyhelyzet elrendelése után viszont már ennek közel nyolcszorosáért – olvasható a 24.hu-nak elküldött BÁV-közleményben. Még március vége előtt adott hírt arról a cég, hogy elfogyott a teljes aranykészlete.

A mostani közleményből pedig az derült ki, hogy koronavírus első hullámának lecsengése után sincs visszaesés az arany iránti érdeklődésben.

Az aranytömbök iránti kereslet miatt időközben már várólisták alakultak ki a galériáinkban. A nyitás után nem csupán a befektetési aranytömb, de az aranyékszerek piaca is magára talált, május utolsó hetére már másfélszeres forgalmat regisztráltak ebben a szegmensben a BÁV-nál

– tette hozzá Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója.

Az arany iránti érdeklődés tehát töretlen – szögezi le a BÁV. „Az aranytömböket készítő gyárak is újra kinyitottak, bár az utánpótlást egyelőre éppen a magas aranyár késlelteti.”

Kiemelt kép: Aranytömbök a Magyar Aranypiac Kft. épületében, a főváros XIX. kerületében, a Török utcában 2013. augusztus 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Zöld hírek

Kiderült, mennyibe fog kerülni a koronavírus elleni gyógyszer

2020, június 29 - 16:31

Fiolánként 390 dollárért fogja árulni a Gilead Sciences remdesivir nevű koronavírus kezelését szolgáló gyógyszert, ez egy ötnapos kezelés esetében 2340 dollárt jelent – írja a washingtonpost.com.

A közel 120 ezer forintos ár egyelőre csak akciós jellegű, mert később, amikor már nemcsak kormányoknak adnak el, hanem biztosítóknak, akkor 520 dollárba fog kerülni egy fiola. Azaz 30 százalékkal lesz magasabb az ára.  

Az elsőre borsosnak tűnő árképzést árnyalja, hogy az is spórolást jelenthet az ellátórendszernek, ha a betegek gyógyultan, hamarabb távozhatnak a kórházakból.

A remdesivir tíz éve fejlesztették ki, és most a koronavírus idején azt észlelték, hogy a tüneteket enyhítette, illetve felgyorsította a felépülést a betegségből. A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Az EU gyorsított eljárásban vizsgálja az egyik legígéretesebb koronavírus elleni szertA remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet.

Kiemelt kép: MTI, kiemelt kép: Ulrich Perrey / POOL / AFP

Kategóriák: Zöld hírek

Matolcsy 12 pontja – nagy reformokat sürget

2020, június 29 - 12:19

A Növekedés.hu-ra írt cikkét érdemes úgy olvasni, hogy az MNB elnöke a végén Thomas Jefferson mondását idézi: „Az őszinteség a bölcsesség könyvének első fejezete”. Matolcsy György ennek tükrében úgy látja, az ország a 2010 és 2019 közti időt jól használta fel nemzeti céljai elérésére.

Sőt, a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítettük.

Matolcsy György szerint a siker receptje az volt, hogy jelentős átalakításokkal az évtized elején sikerült megnyerni az évtized egészét. A jegybank elnöke úgy látja, az évtized 50 legfontosabb reformjából legalább 40-et az első három évben dolgoztak ki, vezettek be. Ez a kitétel írásában azért lehet fontos, mert ebben az időszakban ő volt a második Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere. 

A siker megismételhető a következő évtizedben, tehát a 2020-2029/2030-as szakaszban is. Ehhez használnunk kell a bevált receptet: a 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben tervezni és indítani kell a 2030-ig szükséges reformok legalább 80%-át!

Az eddigi eredmények méltatása, a geopolitikai helyzet elemzése és némi történelmi kitekintés után Matolcsy György úgy véli, a drámai fordulatok csillapítására erős reformok kellenek.

Ha nem mi fordítunk, velünk fordul a világ, de nem nekünk kedvező irányba.

Matolcs György 12 pontba szedte, mire van szükség 2030-ra: 

 1. Teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel.
 2. Teljes életmód fordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává.
 3. Teljes intézményi fordulatra az egészségügyben.
 4. Új biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre.
 5. Versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között.
 6. A pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszerre.
 7. Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.
 8. Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.
 9. Tőke- és technológia-intenzív iparra.
 10. Fejlett kreatív iparra.
 11. Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.
 12. Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre.

Szerinte „ebből lép elő a második – az előző évtizedben egyszer már megszülető – 150 milliárd eurónyi magyar GDP legalább kétharmada, ezek nélkül aligha. Ehhez kellenek okos és mély reformok már az évtized elején”.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Kategóriák: Zöld hírek

Debrecenben épít gyárat a Sensirion

2020, június 29 - 11:24

Debrecenben építi fel közép- és kelet-európai gyártóüzemét a svájci központú Sensirion – jelentette be a beruházás hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyar Levente közölte, hogy az érzékelőket gyártó Sensirion csúcstechnológiát fog előállítani a hajdúsági megyeszékhelyen. Üdvözölte a bejelentést azért is, mert Debrecennel mint a leggyorsabban fejlődő magyar várossal „komoly tervei vannak a kormánynak”.

A Sensirion alelnöke a bejelentés alkalmából köszönetet mondott a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA), valamint az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központnak, amiért segítettek megtalálni a legmegfelelőbb beruházási helyszínt. Johannes Bleuel szerint a debreceni üzem hozzájárulhat ahhoz, hogy folytatódjon a vállalat csaknem két évtizedes növekedése.

Kiemelt kép: Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára (j) és Johannes Bleuel, a Sensirion alelnöke (b) kezet fog a Sensirion Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztató után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 29-én. Középen Papp László, Debrecen polgármestere. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kategóriák: Zöld hírek