FN - Magazin

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 7 óra 3 perc

Új vezér az Invitech élén

7 óra 41 perc

Gerald Grace 2017 októbere óta az infokommunikációs cég pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként dolgozik. Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi B2B telekommunikációs szektorban.

Új vezetőket nevezett ki az Invitel Csoport Kívülről érkezett szakemberekkel is erősíti szervezetét az Invitel Csoport és az Invitech Solutions.

Korábban a GTS Central Europe pénzügyi vezérigazgató-helyettesi pozícióját töltötte be, az Invitech-hez történő csatlakozását megelőzően pedig a Six Degrees hoszting és menedzselt szolgáltatásokat nyújtó cégcsoport (UK) pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként tevékenykedett.

Gerald Grace

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy lehetőséget kaptam az Invitech csapatának vezetésére, amelynek során David kiváló örökségére építhetek. Vezetése alatt az Invitech az ICT-piac vállalati szegmensének egyik vezető vállalatává fejlődött” – fogalmazott az új vezérigazgató.

„Nagysebességű optikai és rádiós hálózatunk, valamint Tier III adatközponti infrastruktúránk révén cégünk ideális szolgáltató partnere 6000 vállalati ügyfelünknek, akiknek folyamatosan növekvő igényeit jó minőségű menedzselt adatátviteli-, felhő- és IT-szolgáltatásokkal kívánjuk kielégíteni a jövőben is” – tette hozzá Gerald Grace.

„Nagy örömmel köszöntjük az Invitech élén Gerald-ot, aki a vállalatot a további beruházások és fejlesztések révén a növekedés következő fázisába fogja vezetni” – mondta Szalai Tamás, a CEE Equity Partners befektetési igazgatója.

63 milliárd forintért felvásárolják az Invitelt Az Invitel többségi tulajdonát megvásárló vevő a Budapesti Metropolitan Egyetemet is tulajdonló China-CEE Fund.

„Szeretnék egyúttal köszönetet mondani Davidnek, aki az elmúlt években sikerrel irányította a vállalatot, és eredményesen levezényelte a vállalatcsoport lakossági üzletágának, az Invitelnek a Digi csoport számára történő eladását is” – tette hozzá a befektetési igazgató.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Zöld hírek

A tervezettnél kétszer drágábban építi az UTE jégcsarnokát Mészáros

7 óra 59 perc

A Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó ZÁÉV 4,7 milliárd forintért építi meg az UTE új jégcsarnokát Budapesten – írja a 444. Ez a tervezett ár duplája, eredetileg ugyanis 2,2 milliárd forintra becsülték a költségeket a pályázat kiírói.

A napokban egy másik, hasonló léptékű megbízást is elnyert a ZÁÉV: Nettó 3,39 milliárd (bruttó 4,4 milliárd) forintért újítja fel és építi át az egykori Raoul Wallenberg Szakközépiskola épületét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Kategóriák: Zöld hírek

A duplájára nő az olimpiai életjáradékok költsége

12 óra 11 perc

A tervezett 1,9 milliárd forint helyett idén 3,6 milliárd forint megy majd az olimpiai bajnokok, edzők és özvegyek járadékára – írja a hétfői Világgazdaság, januártól ugyanis változott a rendszer.

A járadék mértéke a bérből és fizetésből élők előző évi bruttó átlagkeresetéhez arányosuló összeg. Ez tavaly a 35. életévüket betöltő olimpiai bajnokok esetében 297 ezer forint volt, az ezüstérmeseknél az olimpiai bajnokoknak járó járadék 70 százaléka, az bronzérmeseknél az 50 százaléka. A nemzet sportolóinak havi járadéka 2015 óta havi 630 ezer forint.

Eddig a második, harmadik és a negyedik aranyérem után 20, 40 és 60 százalék járadék járt, míg az ötszörös olimpiai bajnokok (Egyerszegi Krisztina és Keleti Ágnes) az eredeti összeg dupláját kapták, 2019-től azonban az ötszörösét, mert minden aranyérem után ugyanakkora összeg jár.

2016-ban, 2017-ben és 2018-ban mintegy 850-880 személy részesült olimpiai, edzői valamint özvegyi járadékban, közölte Emberi Erőforrások Minisztériuma, ez 1,6 – 1,9 milliárd forintos összeget tett ki évente.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kategóriák: Zöld hírek

A cégek sikere az IT-gurukon is múlik

2019, február 17 - 20:24

A sikeres digitális átálláshoz meg kell találni a megfelelő képzettségű IT-munkatársakat. Ugyanakkor nehézséget jelent, hogy a szakemberek 90 százaléka csak online térben keres állást, általában négy lehetőséget pályázik meg, és legtöbbször két héten belül elhelyezkedik. Eközben pedig 39 százalékuk két évet sem dolgozik egy munkahelyen – összegezte tanulmányában a Profession.hu és a Boston Consulting Group.

Az információs technológiában jártas szakemberek az ország területi eloszlását tekintve főként Budapesten és vonzáskörzetében, illetve Győr-Moson-Sopron, Fejér, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében találhatóak.

Mitől lesz vonzó egy munkáltató? Új irányok a vállalati HR-ben Sokkal kisebb ma már a hangzatos szlogenek szerepe.

A technológiai átalakulás eredményességét az is meghatározza, hogy egy cég milyen mértékben tudja a hagyományos munkakörökben dolgozó kollégák digitális készségeit fejleszteni. A folyamatos képzésekre már csak azért is szükség van, mert az utóbbi években lezajlott technológiai fejlődés hatására a nem IT-jellegű állások is új tudást és kompetenciákat igényelnek. A munkaadók például elvárhatják, hogy az alkalmazottak kezelni tudják a mobil felületeket, a közösségi médiafelületeket, valamint képesek legyenek a magas szintű adatelemzésre.

A Profession.hu teljes adatbázisára kiterjedő 2014 és 2018 közti elemzése szerint a vizsgált időszakban (amikor 60 ezer, illetve 105 ezer nem IT-jellegű álláshirdetést vetettek össze) legalább 67 százalékkal emelkedett azoknak a pozícióknak a száma, ahol a munkaadó elvárásként jelölte meg a magas fokú adatelemzést.

A vállalatok HR-stratégiáinak a kialakításánál is fontos szerepet kell kapnia a digitalizációnak, részben az IT-szakemberek megfelelő elérése érdekében, részben pedig azért, hogy a munkaerővel összefüggő folyamatokat képes legyen adatok formájában kezelni és értelmezni – összegezte az MTI.

Fotó: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

A dolgozó nyugdíjasok még nem váltották be Kósa Lajos álmát

2019, február 17 - 13:11

Két éven belül legalább 800 ezer-1 millió nyugdíjas tartozzon a szövetkezeti világhoz

– ezt célozta meg a nyugdíjas szövetkezetek megálmodója, Kósa Lajos még 2017-ben. A Fidesz volt parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy óriási erőforrást jelent az a 2,7 millió inaktív ember, akik valamilyen nyugdíjszerű ellátásra jogosultak, nekik szeretnének lehetőséget adni arra, hogy dolgozzanak.

A siker érdekében a nyugdíjas szövetkezeteket a kormány kedvező adózással támogatta meg. A nyugdíjas tagok foglalkoztatása személyes közreműködés, ami nem számít munkaviszonynak, de szervezett munkavégzésnek igen, így nem terheli a munkáltatók által egyébként fizetendő szociális hozzájárulási adó (ez 2017-ben még 22 százalék volt, tavaly januártól 19,5 százalék) és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A bérből pedig csak a 15 százalék szja-t vonják, nem terheli a 10 százalékos nyugdíjjárulék, sem a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék.

Ez azt jelenti, hogy bruttó 100 ezer forint kifizetése a szövetkezetnek is kereken 100 ezer forintba kerül (és nem 121 000 forintba), a nyugdíjas pedig ebből 85 ezer forintot kaphat kézhez (és nem 71 000 forintot, mint korábban, vagy nem 66 500 forintot, mint egy nem nyugdíjas).

Az első nyugdíjas szövetkezetek 2017. júliusától alakulhattak meg, és augusztus vége felé úgy tűnt, a kormány húzása igazi sikertörténet lehet. Mind a cégek, mind a nyugdíjasok részéről nagy volt az érdeklődés, jellemző, hogy akkoriban az egyik nyugdíjas szövetkezet felmérése 330-660 ezer új dolgozót valószínűsített a nyugdíjazottak köréből.

És ha mindez nem lett volna elég a nyugdíjasok munkára fogására, az idei évtől a szövetkezetekhez hasonlóan az összes munkaviszonyban dolgozó saját jogú nyugdíjasnál is csökkent az adóteher. Azaz a bérből kizárólag szja-t kell levonni, járulékokat nem, és a munkáltatói adóterheket is lenullázták. Ezzel ugyan gyakorlatilag elolvadt a nyugdíjas szövetkezetek korábbi adóelőnye, viszont az összes lehetséges foglalkoztató ösztönzést kapott, hogy nyugdíjast vegyen fel.

A munkáltatók is rá fognak jönni: nyugdíjast kell felvenni Lenyomhatja a béreket, ha a nyugdíjasok foglalkoztatása túl olcsó lesz.

Hogy az idei változások miatt megugrott-e a foglalkoztatott nyugdíjasok száma, arról még nincsenek adatok, de a tavalyi és tavalyelőtti számokból látszik már némi emelkedés, igaz, egyelőre nem olyan mértékű, mint amit például Kósa Lajos is várt.

Nem többszöröződött meg a foglalkoztatott nyugdíjasok száma

A NAV-nak a munkáltatók, kifizetők a havi járulékbevallásban adnak számot a nyugdíj mellett bármilyen jogviszonyban foglalkoztatottak számáról. Ennek alapján

  • 2017-ben havi átlagban 144,4 ezer főt, míg
  • 2018 első kilenc hónapjában átlagosan 154,4 ezer főt foglalkoztattak nyugdíj mellett a munkáltatók, kifizetők.
  • A nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatottak száma 75 ezer fő volt.

A KSH is hasonló számokat hozott ki. Adataik forrása a mintavételes lakossági munkaerő-felmérés (MEF), ahol azonban a mintavételi hibát sem szabad figyelmen kívül hagyni. A hiba nagyságától függően a valóságos értékek magasabbak, illetve alacsonyabbak is lehetnek, figyelmeztetett a KSH.

Rendelkezésre álló adataikból mindenesetre az látszik, hogy 2015 január és 2017 június között majdnem 109 ezerrel kevesebb lett a nyugdíjas, miközben több mint 11 ezerrel nőtt körükben a munkát vállalók száma. 2017 júliusa, a nyugdíjas szövetkezetek indulása és 2018 októbere között a nyugdíjasok és korhatár előtti ellátásban részesülők száma tovább csökkent, majdnem harmincezerrel, miközben a dolgozó nyugdíjasok száma az előző másfél évinél gyorsabban, több mint 21 ezerrel emelkedett. Ez csaknem 16 százalékos növekedést jelent.

Úgy tűnik tehát, elkezdődött bizonyos élénkülés, bár a mértéke egyelőre nem ér fel a várakozásokkal.

Kiemelt kép: MTI /Balázs Attila

Kategóriák: Zöld hírek

Újabb 30 napig korlátozzák a kifizetéseket az NHB Banknál

2019, február 15 - 21:12

Az MNB 2018. december 18-i végzésében 30 napra elrendelte a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását, 7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Az intézkedések az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket nem érintik.

Bajban az NHB, de a Matolcsy érdekeltségeknek már van menekülőútvonaluk Senkinek sem kell emiatt aggódnia.

Az MNB 2019. január 17-i végzésében további 30 nappal meghosszabbította az NHB Banknál a betétkifizetési korlátozást. A hitelintézeti törvény előírása szerint a korlátozó intézkedés teljes időtartama legfeljebb 90 nap lehet.

A jegybank decemberben azért rendelt el betétkifizetési korlátozást, és rendelt ki felügyeleti biztost az NHB Bankhoz, mert vizsgálata során megállapította, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövid távon is az elvárt 100 százalék alá süllyedt, ami az MNB azonnali beavatkozását indokolja. A jegybank ezért felszólította a pénzintézet vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Korlátozták a kifizetéseket az NHB Banknál A bank többségi tulajdonosa közvetett módon Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

Az MTI által idézett közlemény szerint a hitelintézet a kötelezésnek megfelelően intézkedési tervet nyújtott be, és megkezdte a likviditási helyzet orvoslására vonatkozó intézkedéseinek teljesítését, a korlátozásoktól eltekintve a megszokott rendben végzi napi működését.

A jegybank folyamatosan nyomon követi az NHB likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét. A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki.

A korábbi közlés szerint 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akiket a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint. Közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási összegét is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség.

A NHB Bankban 98,47 százalék részesedése van a BanKonzult Kft.-nek, 1,53 százalék a libanoni Fransa Holding Sal. pénzintézeté.

Kiemelt fotó: MTVA / Faludi Imre

Kategóriák: Zöld hírek

Bevonják a régi tízezer forintos bankjegyeket

2019, február 15 - 21:07

A jegybank pénteki közleményében emlékeztet: a tízezer forintos címlet megújított változatával 2014 decembere óta lehet fizetni. Az elmúlt években az új tízezer forintos bankjegyek dinamikusan terjedtek a készpénzforgalomban, így a forgalomban levő tízezer forintosok 86 százalékát már a megújítottak teszik ki.

A régi címletváltozat bevonása után, 2020. január 1-től már csak a megújított tízezer forintos bankjegyek lesznek használhatók.

A bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek a bankokban és postafiókokban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Kategóriák: Zöld hírek

Magyar kézbe kerül a hazai McDonald’s

2019, február 15 - 14:55

Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval a McDonald’s Corporation, a megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki Developmental Licensee (DL) partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani. Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa.

A tranzakció várhatóan 2019 első negyedévében zárul majd le, pénzügyi feltételei nem publikusak.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Federico Parra

Kategóriák: Zöld hírek

Népszava: A kormány engedett a dohánylobbinak

2019, február 15 - 06:42

A kormány két évvel elhalasztotta a cigarettásdobozok egységes csomagolásának bevezetését – értesült a Népszava. Annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben több mint másfélszeresére nőtt a dohányzó fiatalok aránya és a nemzetközi tapasztalatok szerint akár ez az egy intézkedés is jelentősen visszavetheti a 14-25 évesek körében a dohányzást.

A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos, Lázár János sajtósa a visszakozásról azt mondta, hogy a dohánylobbi próbálja hátráltatni a számukra kedvezőtlen döntéseket. Az eredeti tervek szerint májustól kényszerítették volna a gyártókat arra, hogy egyszínű, márkajelzés nélküli csomagokat használjanak, de tavaly év végén módosították a jogszabályt és a cégek 2022-ig haladékot kaptak. Sőt, az is lehet, hogy az addig legyártott, raktáron maradt készleteket még utána is árusíthatják.

Tavaly 17 százalékkal nőtt a magyarok cigarettafogyasztása, az Eurobarometer adatai szerint míg 2014-ben a magyar 14-25 éveseknek a 25 százaléka dohányzott, mostanra már a 39 százaléka. Ráadásul körükben jobban fogy az olcsóbb, de szűrő nélküli sodort cigi.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kategóriák: Zöld hírek

Drágább lett a benzin és a gázolaj

2019, február 15 - 06:31

A Mol bruttó 2-2 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken. Az emeléssel a benzin átlagára 349 forintra, a gázolajé 387 forintra emelkedett literenként.

Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, a benzin és a gázolaj egyaránt 2 forinttal drágult.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. (MTI)

Kategóriák: Zöld hírek

A ZÁÉV Mészáros kezében is milliárdos állami munkát kapott

2019, február 14 - 14:55

Nettó 3,39 milliárd (bruttó 4,4 milliárd) forintért újítja fel és építi át az egykori Raoul Wallenberg Szakközépiskola épületét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára (NKE) a januárban Mészáros Lőrinc tulajdonába került ZÁÉV Zrt. – derül ki a 24.hu. birtokába került, február 12-én aláírt szerződésből. A ZÁÉV a megbízást nyílt eljárásban nyerte meg.

A milliárdos állami megrendelésekkel bőságesen ellátott cég az épület belső felújításának keretében az oktatási funkciót átalakítja, a fűtést és az informatikai rendszereket teljesen kicseréli. (A szerződés itt található .pdf-ben).

A ZÁÉV már azelőtt sok milliárd forintért vett részt a Ludovika Campus, illetve az Orczy tér felújításában, hogy a miniszterelnök barátja megszerezte volna: ők építették a komplexum lovardáját és ehhez kapcsolódóan elvégezték az Orczy park átépítését 2,99 milliárd forintért.

A mostani projekt azért különleges, mert ez az első olyan milliárdos közbeszerzés, amit a ZÁÉV már Mészáros-cégként nyer el. Nagyságrendileg viszont a közelében sincsen az Új Nemzeti Múzeum kivitelezésének, amit a ZÁÉV a Magyar Építők Zrt.-vel szerzett meg tavaly év végén: a 25,6 milliárdos üzletet a cég még Peresztegi Imre érdekeltségeként húzta be, de a Mészáros-birodalom darabjaként végzi el.

Csak a tanulók és a zöldek háborogtak

A kormány 2012-ben úgy döntött, hogy az azévben alakuló Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) karait egyetlen területre kell rendezni. Egy kormányhatározattal az NKE-nek juttatták az Orczy-kertet, amit szép lassan körbeépítenek a Ludovika Campus épületeivel Magyarország eddigi legnagyobb campusfejlesztési programjaként.

A központosítás egészen addig simán ment, míg 2015-ben be nem jelentették, hogy az NKE-nek szüksége lesz a Raoul Wallenberg Szakközépiskola épületére is, ahonnan csaknem ezer tanulónak és több száz tanárnak kellett költöznie. Budapest egyetlen egészségügyi, szociális és pedagógiai képzést biztosító szakközépiskolájának az volt a pechje, hogy műemléki védettségű székhelye a Ludovika téren állt, azt pedig az akkor még az NKE Ménesi úton székelő Közigazgatás-tudományi Karának nézték ki. Bár az épület megtartásáért demonstrációt tartottak, a költözést nem tudták elkerülni, a Raoul Wallenberg Szaközépiskolát pedig a VI. kerületi Rippl-Rónai utcába helyezték át.

Nemcsak ők vesztettek, hanem a környék fái is. A hvg.hu korábbi cikke szerint a Ludovika Campus Projekt munkálatainak kezdetén, 2013 októberében 131 fát vágtak ki, 2016 júniusában pedig újabb 146-ot távolítottak el, összesen pedig a négyszázat közelíti az építkezések miatt kivágott fák száma. A lapnak Jakabfy Tamás józsefvárosi LMP-s képviselő azt mondta, több kisebb fakivágási hullám is volt, amik nem kaptak nyilvánosságot. A projekt keretében ugyan nőtt a zöldfelület nagysága, mert korábban nem használt területeket is bevontak a fejlesztésbe, azonban a park 2000-3000 egyedesre becsült faállománya jelentősen lecsökkent. A park és a környék állapotát, illetve a zöldterület csökkenését jól mutatja, ha a Google Earth 2011-es és 2018-as képeit összehasonlítjuk:

#img-comparison-d505d6f8031732da7ad2cf825f9105a2 .twentytwenty-before-label:before { content: 'A Ludovika tér és környéke 2011-ben'; } #img-comparison-d505d6f8031732da7ad2cf825f9105a2 .twentytwenty-after-label:before { content: 'A Ludovika tér és környéke 2018-ban'; }

 

Bár az ígéret szerint a campusfejlesztésből a lakók is profitálni fognak, egyre inkább úgy tűnik, hogy a Ludovika Campus egy olyan gigaberuházás, amivel csak a NER kedvenc államigazgatási intézményének akarnak kedvezni. A környék lakosságát egyre inkább elszigetelik az Orczy-kerttől, nemcsak az egyre szaporodó épületekkel, hanem hebehurgya döntésekkel is. Tavaly februárban egyik napról a másikra zárták le a park szinte egészét a lakosság elől, egy rossz állapotú, 300 méteres futószakasz meghagyásával. Ez még az egyébként fideszes vezetésű józsefvárosi önkormányzatnál is kihúzta a gyufát és a 444.hu cikke szerint a kéviselő-testület felkérte az NKE-t, hogy az Orczy park rekonstrukcióját úgy ütemezzék, hogy ne legyen olyan időszak, amikor a park rekreációs területének egésze a közönség előtt zárva tart.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Kategóriák: Zöld hírek

Kétszer emeli a dolgozók bérét idén a Tesco

2019, február 14 - 10:25

A mostani emeléssel együtt 2017. január óta a Tesco közel 15 milliárd forintot fektetett a munkatársak bérének növelésébe. A vállalat elkötelezett amellett, hogy munkatársai számára versenyképes juttatási rendszert biztosítson.

A legalacsonyabb elérhető csomag (alapbér, cafeteria, átlagos pótlékok) így 2019. január –augusztus között kb. 240 000 forint, ez az összeg 2019. szeptember és 2020. február között kb. 248 500 forintra emelkedik.

A Tesco a béremelések mellett nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlődés biztosítására: a 2018-as évben 160 millió forintot is meghaladó összeget fordított az összesen több mint 3800 kolléga képzésére.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a Tesco olyan munkahely legyen, ahol jó dolgozni, és ahol széleskörű, versenyképes juttatási csomagot biztosítunk munkatársainknak. Örülök, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is partnerünk ebben, és hogy a bértárgyaláson idén is olyan párbeszédet tudtunk folytatni, ahol a felek a munkatársak érdekeit és a fenntartható üzleti működés biztosítását tartották szem előtt

– mondta Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója.

A mai egyeztetésen hatalmas előrelépés történt, hiszen most először nemcsak a bérről, hanem a vállalat által éves szinten garantált juttatási csomagról is meg tudtunk állapodni

– mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Nagy eredménynek érezzük, hogy a vállalattal 14 hónapos bérmegállapodást tudtunk kötni.  Ezen felül az is nagy siker, hogy a béremelés két fázisban történik meg, hiszen ez biztosítja, hogy a 2020-as bértárgyalásokat magasabb alapról kezdhetjük

– mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Kategóriák: Zöld hírek

4,8 százalékkal nőtt a GDP tavaly

2019, február 14 - 09:17

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 4,9 százalékkal nőtt 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest – jelentette első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly a negyedik negyedévben a GDP a nyers adatok szerint 5,0, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kormány szerint megérezné a gazdaság, ha nem dolgoznánk szombaton Visszavetné a GDP-növekedést.
Kategóriák: Zöld hírek

Ingyen lakást is jelenthet az állami családtámogatás

2019, február 14 - 09:14

A vasárnap bejelentett gyermekvállalási támogatás egy legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel, amelyet júliustól számítva három évig lehet felvenniük az új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nőknek. A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség.

Az Otthon Centrum azt vizsgálta meg, hogy milyen lehetőségeik vannak a lakásvásárlásra azoknak a fiatal házaspároknak, akik három gyereket vállalnak, és az így rendelkezésre álló 10 millió forintot lakáscélra használnák fel.

Három gyerek után az említett 10 millió forint mellé használt lakás vásárláshoz még 2,2 millió forint vissza nem térítendő csok támogatás is igénybe vehető, az így rendelkezésre álló 12,2 millió forint pedig számos nagyvárosban már önmagában elegendő egy a csok feltételei által előírt legalább 60 négyzetméteres használt lakás megvásárlására. Még akár úgy is, hogy nincs szükség egyéb kiegészítő finanszírozásra, hitelfelvételre. Azaz jelen állás szerint úgy tűnik, hogy előfordulhat, hogy a három gyereket vállaló családok akár 100 százalékban állami támogatásból juthatnak majd lakáshoz

– véli Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Mint mondta: ekkora összegből a jelenlegi átlagos tranzakciós árak mellett Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon, Dunaújvárosban és Nagykanizsán is bőven lehet legalább 60 négyzetméteres lakást vásárolni, de Egerben, Szegeden és Zalaegerszegen is nagyjából elég fedezetet jelent már önmagában ez az összeg.

27,5 millió forint ingyenpénzt akaszthatnak le a nagycsaládosok Három gyerekkel egy vidéki használt lakás biztosan és akár egy új autó is kijöhet a kedvezményekből.

Elmondható, hogy a vidéki nagyvárosok és megyeszékhelyek zömében a jelenlegi átlagos vételárak legalább 70-90 százalékát teheti ki ez a vissza nem térítendő támogatás, amennyiben 60 négyzetméteres használt lakásról beszélünk, de még Budapesten is a kerületek jelentős részében legalább a vételár felét teszi ki már önmagában ez az összeg

– jegyzi meg Soóki-Tóth Gábor.

Azok a három gyereket vállaló fiatal házasok, akik ehhez az összeghez még néhány millió forint saját megtakarítást hozzá tudnak tenni, a jelenlegi árakon szinte minden nagyvárosban könnyedén lakást vásárolhatnak, tette hozzá.

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a vasárnap bejelentett, három gyermek születése esetén vissza nem térítendő támogatássá váló 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel felvételének pontos feltételei még nem ismertek. Illetve, hogy az új családtámogatások bizonyosan hatnak majd az ingatlanpiacra is, és befolyásolhatják az árakat.

A támogatások következtében az érintett kör – a több gyermeket tervező fiatal házasok és családosok – valószínűleg kivár júliusig, elhalasztja addig a vásárlást, ez valószínűleg tetten érhető lesz majd a következő hónapok ingatlanpiaci forgalmán. Ugyanakkor másik oldalról a kedvezményekben nem érintetteknek pont ezekben a hónapokban érdemes még lebonyolítaniuk a tervezett lakásvásárlást, ugyanis nyártól áremelkedés várható a támogatásoknak köszönhetően megjelenő pluszkereslet miatt

– összegzi Sóoki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Kategóriák: Zöld hírek

Szenzorokkal a tehenek is több tejet adnak

2019, február 13 - 13:13

A globális felmelegedés egyik hozadéka a meleg napok számának növekedése. Ennek egyik negatív következménye az állattartásban a hőstressz, ami jelentős kiesést okozhat – például a tejtermelő gazdaságokban.

A termelők ugyan már korábban felismerték a technológiai modernizálás fontosságát, de a termelési és a kiesési adatokon kívül eddig nem állt rendelkezésre megfelelő adatsor a mikroklímáról, illetve arról, hogy mi is zajlik napi szinten az istállókban, az állatok közvetlen környezetében. Ebben hozhat látványos előrelépést az Internet of Things, vagyis a Dolgok Internete technológia.

Tarr Zoltán

„Az Invitech infrastrukturális fejlesztései keretén belül elkezdett egy új technológiával kísérletezni, ez az úgynevezett LoRa technológia, amely nagy hatótávolságú, alacsony energiaigényű hálózat. Egyértelműnek tűnt, hogy az agrárium az egyik olyan ágazat, ahol ezek a paraméterek kifejezetten jól hasznosíthatóak. Így jutottunk el két évvel ezelőtt oda, hogy a többi között az állattenyésztésben, azon belül is a tejhozamú szarvasmarha-tenyésztésben dolgozunk ki megoldásokat a gazdálkodók számára” – összegezte a HVG Brandchannel által készített videóriportban Tarr Zoltán, az Invitech IoT-projektmenedzsere.

Az infokommunikációs vállalat a rábapordányi Holstein Genetika Kft.-nél a projekt keretében LoRa-hálózatot épített ki és az Invitech IoT Insights platformot alkalmazza.

Az IoT-projekt része a többi között a szenzorok telepítése a helyszínen, a mérések LoRa hálózaton való küldése, valamint a valós idejű (real time) adatok megjelenítése, kiértékelése egy online platformon.

„A platform egyik előnye, hogy minél több – például páratartalomra vagy hőmérsékletre vonatkozó – adat áll rendelkezésre, annál pontosabban tudjuk prognosztizálni, hogy milyen események bekövetkezése várható. Így időben fel tud készülni a gazdálkodó a várható változásokra akár takarmány-kiegészítővel vagy a körülmények módosításával” – fejtette ki a szakember.

A tartási körülmények szenzoros monitoring rendszere magában foglalja a többi között az állatok lokációjának nyomon követését az istállóban, a táplálkozás és pihenés nyomon követését, valamint a hőstressz és más környezeti körülmények felügyeletét is. További részletekért nézze meg a videóriportot!

Kiemelt fotó: Thinkstock

Kategóriák: Zöld hírek

Lehúzza a rolót Romániában a német cipőgyártó

2019, február 12 - 19:36

A gyár bezárásának hírét megerősítette a Mediafax hírügynökségnek a Temes megyei munkaerő-elosztó hivatal vezetője. Pavel Kasai közölte, hogy értesítést kaptak a vállalattól, miszerint mind a 663 dolgozójukat elbocsátják – számolt be róla az MTI.

Az intézményvezető nem tudott részleteket a bezárás okairól. Erről Ionut Pasula, a lugosi üzem menedzsere sem nyilatkozott, csak annyit mondott a helyi médiának, hogy a következő napokban közleményt adnak ki.

A román pénzügyminisztérium adatai szerint a Rieker Romania 2017-ben 264,7 millió lej (17,8 milliárd forint) árbevételt ért el, nyeresége 2,8 millió lej (188,3 millió forint) volt.

Az 1874-ben alapított cipőgyártó 1998-ban nyitotta meg üzemét a Temes megyei településen. A svájci központú cégnek világszerte mintegy 20 ezer dolgozója van. A Rieker cipőgyárakat működtet Kelet-Európában, Észak-Afrikában és Vietnámban is.

Kiemelt fotó: iStock

Kategóriák: Zöld hírek

Kiváltságos réteghez juthat a 10 milliós asszonyhitel

2019, február 12 - 08:18

A bankokon múlhat, kit tartanak elég hitelképesnek ahhoz, hogy tízmillió forintot adjanak kölcsön húsz évre fedezet nélkül. Most sem adnak mindenkinek maximális összegű személyi hitelt — erről írt elemzésében a napi.hu.

A júliusban megnyíló lehetőségről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 18 és 40 év közötti nők tudják fölvenni, aminek a törlesztését az első és a második baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel, hanem a tartozás 30 százalékát el is törlik, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást eltörlik. A program 2019. július 1-től nyílik meg, három évig lehet belépni. A 10 milliós szabad felhasználású hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt, olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019 július 1. után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. A 10 millió forint a maximálisan felvehető összeg, ennél kevesebbet is föl lehet venni. A maximális összeg esetében a futamidő nagyjából 20 év.

A napi.hu viszont arról ír, hogy

hasonló konstrukció egyáltalán nincs a bankok palettáján, ezért a pénzintézetek extrém szigorú feltételeket szabhatnak.A személyi kölcsönök maximális futamideje jellemzően nyolc-tíz év, húszéves hitelt fedezet nélkül nem nyújtanak a bankok.  Hozzáteszik: a pénzintézetek a jelenlegi gyakorlat alapján csak kevés klienset tartanak annyira hitelképesnek, hogy a maximális összegű személyi hitelt kiutalják a számára. Várhatóan a tízmillió forintos támogatott hitelnél is óvatosak maradnak, és csak a legjobb adósoknak – a felső osztályokba tartozóknak – adnak majd nagyobb összeget. Az átlagos vagy alacsonyabb fizetésű friss házas nők – ha marad a mostani hitelezési gyakorlat – kénytelenek lesznek beérni alacsonyabb összeggel.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Zöld hírek

27,5 millió forint ingyenpénzt akaszthatnak le a nagycsaládosok

2019, február 12 - 06:03

Orbán Viktor vasárnapi bejelentése után hétfőn a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tartott tájékoztatót a tervezett új családvédelmi lépésekről. Novák Katalin a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bővítéséről azt mondta, hogy

  • a kamattámogatott kölcsönt a használt lakások vásárlására is kiterjesztik, várhatóan július elsejétől.

Idén januártól már 2 gyermek vállalásakor is igénybe lehet venni a tízmillió forintos államilag támogatott kedvezményes kamatozású hitelt, de csak új lakás vásárlására. A három- vagy többgyerekeseknél pedig tízről 15 millió forintra emelték fel a CSOK-hitel maximumát. Júliustól azzal bővül a rendszer, hogy használt lakásokra is él ez a lehetőség.

  • Újdonság az is az év második felétől, hogy eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis ennél drágább használt lakásra is meg lehet majd kapni a CSOK-hitelt.

Újabb lökést adhat az ingatlanpiacnak a kedvezményes CSOK-hitel kiterjesztése – vetítette előre a Duna House ingatlanközvetítő hálózat gyorsjelentése. A tranzakciók zöme most is a használtlakás-piacon zajlik, 2018 első három negyedévében az eladott lakásoknak mindössze 3,4 százaléka volt új építésű a KSH adatai szerint.

Ráadásul a használt lakásokhoz még az emelkedő árak mellett is kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni, mint az új építésűekhez. A különbséget jól mutatja, hogy a fővárosban 500 ezer forint alatti négyzetméteráron is találni használt panellakást, míg az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 700-800 ezer forint körül mozog. Az ingatlanos cég szerint a használt lakások felé bővített kedvezményes hitel lehetősége sokat segíthet azokon a gyerekes családokon, amelyek eddig nem tudtak, mertek új építésű lakás vásárlásába belefogni. A Duna House adatai szerint

2019 januárjában vidéken átlagosan 15 millió forintos lakásárral lehetett számolni, míg Budapesten 34-35 millió forint körülivel.

Egy átlagos vidéki használt lakás vételénél tehát a most bejelentett változás azt jelenti, hogy ha egy kétgyermekes család az 1 millió 430 ezer forintos CSOK (állami támogatás) mellett rendelkezik 3 millió 570 ezer forint önerővel, akkor a lakás árából fennmaradó 10 millió forint teljes egészét tudja kedvezményes hitellel finanszírozni. Ez pedig a piaci kamatozású hitelekhez képest akár 2-2,5 millió forinttal kedvezőbb is lehet.

Fotó: iStockphoto

Ha viszont budapesti lakást vennének, és nincs több önerejük, az gond lehet. A hitel maximális összege ugyanis a fő szabály szerint nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének 80 százaléka, viszont az általános gyakorlat alapján a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb 60-70 százalékáig mennek el, írta a Bankmonitor. Egy 34 millió forintos lakásnál tehát 10,2-13,6 millió forint önrésszel kellene rendelkezniük a kétgyermekes családoknak.

Ha ez nem probléma nekik, akkor a 10 millió forintos államilag támogatott hitel mellett csak 8,97-12,37 millió forintos piaci hitelt kell felvenniük. Ehhez megfelelő jövedelmet kell igazolniuk, az összes havi törlesztés ugyanis nem haladhatja meg a havi jövedelem felét (400 ezer forint jövedelem fölött a 60 százalékát).

A családvédelmi akcióval azonban ezen kívül is lehet még átcsoportosítani pénzt lakásvásárlási célra.

Még 10 millió hitel, szabad felhasználásra

Ott van például a maximum 10 millió forintos szabad felhasználású Novák Katalin bejelentése szerint kamamentes hitel, amit 18 és 40 év közötti, első házasságukat kötő vagy abban élő nők tudnak majd fölvenni. (Az nem gond, ha a férjnek már nem ez az első házassága.) A terv szerint ennél a hitelnél a törlesztést az első baba születése után három évre felfüggesztik. A második gyerek érkezése után már nemcsak a törlesztést függesztik fel, hanem eltörlik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek után pedig az egész tőketartozást elengedik. Ha a 10 millió forintos maximális hitelt veszi fel az anya, a havi törlesztőrészlet akkor sem lesz több, mint havi 50 ezer forint, a maximális összeg esetében a futamidő nagyjából húsz év. Fontos feltétel, hogy a hitelt felvevő nő három év munkaviszonnyal rendelkezzen.

A program júliustól nyílik majd meg, és abba csak három évig lehet belépni, vagyis 2022 nyarán, épp a következő parlamenti választás után zárul a lehetőség.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a 10 milliós szabad felhasználású hitelt olyan házas nők is igénybe tudják venni, akiknek már van gyermekük. Náluk viszont csak a következő, 2019. július elseje után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése. Vagyis a példánkban szereplő kétgyermekes család a budapesti lakás piaci hitelét is nagyrészt vagy teljesen kamatmentesre tudná cserélni. De ahhoz, hogy elengedjenek ebből a tartozásukból, be kellene vállalniuk a harmadik gyereket is.

Három gyerek = 5 milliós jelzáloghitel-átvállalás

Segítség lehet még a gyerekvállalási támogatás is: a második gyerek születésekor 1 millió, a harmadik gyerek születése után 4 millió forintot vállalna át a kormány a családok jelzáloghiteléből. További gyerekek után 1-1 millió forintot.

2018-tól egyébként már volt ilyen lehetőség, de csak a harmadik, és minden további gyermekre, 1-1 millió forint. Vagyis az újdonság az, hogy

már a második gyerek megszületésével átvállalna 1 millió forintot az állam a jelzáloghitelből. A harmadik gyerek pedig kiemelt, 4 millió forintos hitelátvállalást jelentene.

Kérdéses azonban, hogy a már meglévő gyermekekre is meg lehet-e majd kapni ezt a kedvezményt. Hiszen tavaly az volt a szabály, hogy csak a 2018 januárja után született harmadik gyerek számított be. Ha most is így lesz, akkor az még egy ok lehet arra, hogy a példánkban szereplő kétgyerekes család bővüljön.

A különbség ugyanis jelentős. Optimális esetben:

  • kétgyerekesként megkaphatják az 1,43 millió forint CSOK-támogatást, a 10 millió forintos kedvezményes kamatozású CSOK-hitelt és a kamatmentes 10 millió forintos szabad felhasználású hitelt. Ez 1,43 millió forint ingyenpénz és maximum 20 millió forint kedvezményes hitel.
  • Ha vállalnak még egy gyereket, akkor háromgyerekesként megkaphatják a 10 millió forintos CSOK-támogatást, 15 millió forintos kedvezményes kamatozású CSOK-hitelt, a 10 millió forintos szabad felhasználású kamatmentes hitelt, ami akár rögtön le is nullázódhat, és még 4 millió forintot el is engednének a hitelükből. Ez 24 millió forint ingyenpénz, és 15 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt jelenthet legfeljebb.

A negyedik gyerek bevállalása ilyen szempontból nem túl vonzó, hiszen csupán plusz egymillió forint ingyenpénzt jelent. Ha azonban az anya tud munkát vállalni, akkor az adómentesség jó érv lehet a negyedik gyermek bevállalásához.

Ha még csak egy gyerek van egy családban, vagy egy sincs, de bevállalnák a hármat, akkor 25 millió forint lehet az elérhető ingyenpénz összege, és 15 millió forint a kedvezményes kamatozású hitel maximuma.

Fotó: iStockphoto Hét ülésre 2,5 millió támogatás jár

A programban szerepel az is, hogy a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak egy legalább hétszemélyes autó vásárlásához. Ha mindent kimaxolnak, ezzel együtt már 27,5 millió forint lehet a begyűjthető ingyenpénz.

A legolcsóbban akkor jöhetnek ki a nagycsaládosok, ha a Dacia Lodgyt választják, ami 3,5 millió forintba kerül újonnan. A kedvezménnyel tehát 1 millió forinttal kellene csak rendelkezni ahhoz, hogy az autót megvásárolják, írta a hvg.hu.

Ne feledkezzünk el azért a maximum 10 millió forintos szabad felhasználású hitelről sem, amit akár autóvásárláshoz is fel lehet használni. Bár ez leginkább akkor jöhet jól az autónál, ha legalább 12,5 millió forintba kerül, és lakásgondjai már nincsenek a háromgyermekes családnak. Vagy ha nem gond nekik sem a lakás, sem az autó megvásárlása, de az ingyenpénzt azért igénylik.

Kategóriák: Zöld hírek

Még mindig küszködnek a lánctartozással a hazai cégek

2019, február 11 - 16:44

A GVI felmérése szerint a cégek több mint felének legalább egy üzleti partnere késedelmesen fizetett 2018 első félévében, a válaszadók 8 százaléka pedig maga is tartozott beszállítóinak legalább egyszer a vizsgált időszakban. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2018. júliusi negyedéves konjunktúrafelvételének keretében 400 hazai céget kérdezett meg.

Némi javulás azért látható

A megkérdezett vállalkozásoknak átlagosan kevesebb késve fizető partnerük van, és bevételeik kisebb hányadát kapják meg késve, mint az elmúlt években. Azon cégek aránya viszont enyhén nőtt 2018 januárjához képest, amelyek vevőik késedelmes fizetése miatt legalább egyszer nem tudtak időben fizetni a beszállítóiknak.

A válaszadók 55%-a rendelkezett olyan üzleti partnerrel, amely a tavalyi első félévben több alkalommal is késve fizetett. Ugyanezen cégek aránya 2017 második félévében 63%, míg egy évvel korábban 78% volt, azaz a legutóbbi adatfelvételekhez képest kevesebb válaszadó jelezte ezt a problémát.

Forrás: GVI

Szintén csökkent azon társaságok aránya, melyeknek üzleti partnereik több mint fele fizetett késedelmesen. Tavaly júliusban a cégek 2%-a, 2018 januárjában 3%-a, míg 2017 januárjában a válaszadók 7%-a számolt be erről.

A leginkább érintettek a 100–249 fő között foglalkoztató középvállalkozások voltak, melyek 63%-a volt kapcsolatban késve fizető partnerrel. Ugyanakkor átlagosan partnereik 13%-a fizetett többször is késedelmesen.

Még mindig az építőipar…

A felmérés alapján a leggyakrabban az építőiparban, illetve az egyéb gazdasági szolgáltatások területén működő vállalkozások találkoztak a jelenséggel: előbbiek 67, míg utóbbiak 57%-a volt kapcsolatban késve fizető vállalkozással.

Átlagosan az építőipari cégek partnereinek mindössze 16%-a, az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő vállalkozások partnereinek pedig 12%-a fizetett több alkalommal is késedelmesen.

Tulajdonszerkezet szerint nem volt lényeges eltérés

A tisztán hazai tulajdonú cégek 55%-a került kapcsolatba késedelmesen fizető üzleti partnerrel, átlagosan partnereik 9%-a fizetett a megadott határidőnél később. A külföldi (rész)tulajdonú cégek körében pedig 51 százalék ez az arány, míg átlagosan partnereik 8 százaléka fizetett határidőn túl.

Még mindig súlyos probléma a körbetartozás

A lánctartozás okozta problémák súlya a válaszadó cégek 79 százaléka szerint nem változott, 21 százalékuk szerint csökkent, míg fél százalékuk szerint nőtt a felmérést megelőző féléves időszakban.

A probléma súlyosbodását érzékelők aránya összességében csökkent a korábbi eredményekhez képest. Míg ez az arány 2016 év elején 10 százalék volt, addig 2017 és 2018 januárjában 8-8 százalék. A javulást érzékelők aránya a 20–49 fős méretű vállalkozások körében volt a legalacsonyabb (14%), míg az 50–99 fő közötti kategóriában a legmagasabb (29%).

Ágazatok szerint leginkább az építőipari, illetve az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő cégek (mindkét csoportban 25%) számoltak be arról, hogy a körbetartozás által okozott problémák súlya csökkent üzleti partnereik körében.

Kategóriák: Zöld hírek

Hétfőn tüntetnek a Teva debreceni gyárában

2019, február 10 - 13:20

A munkáltató által adott elfogadhatatlan bérajánlás és az ajánlás mértékének felosztási javaslata miatt hétfő délutánra tüntetést szerveznek a Teva gyógyszergyár munkavállalói Debrecenben — tudta meg az Index a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől (VDSZ).

Legutóbb az esztergomi Suzukival kapcsolatban írtuk meg, hogy azonnali hatállyal elbocsátották a gyár területéről azt a dolgozót, aki az újonnan alakuló alapszervezet titkára lett volna. A férfit szakszervezeti tisztségviselőként munkajogi védelem illetné, de a Suzuki még az alapszervezet megalakulásáról való hivatalos értesítés előtt elbocsátotta.

Még meg sem alakult az alapszervezet, a titkárt már ki is rúgta az esztergomi Suzuki A Vasasnál úgy tudják, soha semmilyen panasz nem érkezett az elbocsátott férfira.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kategóriák: Zöld hírek