altenergia.hu - Alternatív Energia Hírportál

Tartalom átvétel
www.alternativenergia.hu
Frissítve: 1 nap 11 óra

A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot

2020, április 3 - 11:58

A Sydney-i Egyetem agronómusa, Daniel Tan az Adelaide-i Egyetemen és az angliai Exeteri Egyetemen dolgozó kollégáival együttműködve tanulmányozta a magas cukortartalmú növény bioüzemanyagként való hasznosításának lehetőségét – olvasható az EurekAlert.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A kutatók eredményeikről a Journal of Cleaner Production című folyóiratban számoltak be. A szakemberek egy észak-queenslandi kísérleti agávéfarmon termesztett, kifejezetten bioüzemanyag alapanyagnak szánt agávék kémiai elemzésére alapozták a tanulmányukat. Tan szerint az agávé egy környezetbarát haszonnövény, amely nem csupán etanolalapú üzemanyagok, hanem egészségügyi termékek, egyebek között kézfertőtlenítők előállítására is alkalmas. A szakemberek szerint az agávé öntözés nélkül termeszthető a mérsékelten száraz területeken. Nem jelent plusz terhet az élelmiszertermelésre és a vízkészletekre. Bírja a hőséget és a szárazságot, vagyis túléli az ausztrál nyarakat. A kutatók szerint az eredményeik azt sugallják, hogy az agávéból előállított bioetanol felülmúlja a kukoricából vagy cukornádból készített változatokat egyebek között a minőség és az üvegházhatású gázkibocsátás tekintetében is. A tanulmány szerint évente hektáronként csaknem 7400 liternyi bioetanolt lehetne előállítani ötéves agávékból. A cukornád esetében ugyan 9900 liter nyerhető évente hektáronként, ám az agávé környezetkímélőbb alternatívát jelent.

Kategóriák: Zöld hírek

Koronavírus – Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben

2020, április 3 - 10:58

A 12,5 millió lakosú, az ország technológiai központjaként ismert város kormányzata csütörtökön hivatalos internetes oldalán tett közzé közleményt a döntésről, miszerint május 1-étől tilos lesz minden, az ország háztáji állatokat felsoroló listáján nem szereplő, tudományos célra, vagy bemutatásra használt vagy háziállatként tartott állat húsának fogyasztása. Hangsúlyozzák: “a háziállatként tartott macska és kutya a többi állatnál szorosabb kapcsolatot épített ki az emberrel, fogyasztásuk ezért számos fejlett országban, valamint Hongkongban és Tajvanon is tilos, amint azt a modern emberi civilizáció megköveteli.” A kormányzat közleményében a továbbra is fogyasztható állatok között a marhát, a sertést, a birkát, a szamarat, a nyulat, valamint a baromfit, illetve a galambot és a fürjet sorolja fel. A tiltás alól kivételt jelentenek továbbá a vízi állatok, köztük a teknős és a béka is. Az élelmiszerként nem hasznosítható állatok fogyasztásra történő szaporítása, tartása, kereskedelme, reklámozása, illetve az ilyen célra használt helyszín biztosítása mind törvénybe ütközik – hangsúlyozták.

Szakértők szerint az új koronavírus állatról terjedhetett át emberre, és bár a legtöbben a denevért tartják a vírus eredeti gazdatestének, arról egyelőre nincsen egységes elképzelés, hogy mi lehetett a köztes hordozó. A legkorábban azonosított betegek közül sokan a közép-kínai Vuhanban található hal- és húspiacon fertőződtek meg, ahol egyebek mellett denevéreket és kígyókat is árultak. A kínai központi vezetés február végén betiltotta a vadhúsok fogyasztását és kereskedelmét.

Kategóriák: Zöld hírek

Megnő az elektromos autóknak a jelentősége

2020, április 3 - 08:01

Gyárbezárások, termelésleállások, kijárási korlátozás és tilalom. Az ipari termelés, illetve a különböző közlekedési eszközök igénybevétele világszerte drasztikusan csökkent. A járvány kiinduló gócpontjában (Kína), az idei év első két hónapjában 13,5 százalékkal a feldolgozóipar, míg a kiskereskedelmi forgalom 20,5 százalékkal csökkent. A zuhanórepülés messzemenően túlszárnyalta a néhány százalékos visszaesésről szóló elemzői várakozásokat. De mindennek milyen hatása volt az adott terület légszennyezettségi mutatóira? A finnországi CREA kutatóközpont tanulmánya szerint, a kínai szén- és a kőolaj-felhasználás csökkenéséből adódóan, legalább 25 százalékkal csökkentt a szén-dioxid (CO2) kibocsátás az előző év azonos időszakához képest. A közlekedés és az erőművek okozta nitrogén-dioxid (NO2) emisszió 36 százalékkal szintén csökkent az előző éves kibocsátáshoz viszonyítva. Néhány napos hír, hogy Kínában újraindult a termelés (bár egyes kutatók szerint várható majd egy újabb fertőzéshullám, így az bármikor módosulhat). Kíváncsian várom, hogy milyen gyorsan érik el légszennyezettségi mutatók a korábbi szinteket.

Miután Olaszországban alakult ki (Európában elsőként) a koronavírus járvány újabb gócpontja, így a korlátozó intézkedések, légszennyezettségre való közvetett és közvetlen hatását elsőként ott lehetett érzékelni. Az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel-5P műholdjának felvételei és adatai alapján, az elmúlt hetekben drasztikusan csökkent az olaszországi légszennyezettség, mely leginkább az iparosodott észak-olaszországi területeket értintette. A legújabb olaszországi egészségügy területén végzett kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy ahol nagyobb mértékű a légszennyezettség, ott gyorsabban terjed, illetve nagyobb pusztítást végez a járvány, erre később még visszatérünk.

Mi a helyzet Magyarország fővárosában, Budapesten? Nemrég az index.hu hírportál vette górcső alá az Országos Meteorológiai Szolgála budapesti légszennyezésre vonatkozó számadatait. Már most szeretném kiemelni, hogy az időjárás alakulása (hidegfront átvonulás) is szignifikánsan hozzájárult a légszennyezés csökkentéséhez. Viszont nem mehetünk el azon tényezők mellett sem, hogy a nitrogén-dioxid (NO2), illetve a szállópor koncentrációja -ha kisebb mértékben is- de csökkent, amihez a közlekedési aktivitás csökkenése is hozzájárult. Hogy a koronavírus miatti intézkedések végül milyen kumulált kibocsátás csökkenéshez fognak vezetni majd a későbbiekben kiderül, de a Nemzeti Energiaügynökség több mint 10 éve publikált adatai iránymutatásként szolgálhatnak. Az akkori gazdasági világválság során 3 százalékkal csökkent éves összehasonlításban az üvegházhatású gázok emissziója.

De hogyan kapcsolódik mindez az elektromobilitáshoz, az elektromos autókhoz? A levegőszennyezés elsődlegesen az ipari aktivitásból, a közlekedésből, az energiatermelésből és a mezőgazdaságból származik. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint a kibocsátás 78 százalékáért volt felelős az energiaszektor, melynek nagyjából harmadát teszi ki a közlekedés. A mezőgazdaság 10,1 százalékát adja az uniós országok kibocsátásnak, míg az ipari termelés 8,8 százalékot, a hulladékkezelés pedig további 3,2 százalékot.

Emeljük ki a közúti közlekedést, azon belül a városi közlekedést. Olyan triviális és ismert kérdésköröket nem kívánok részletezni, hogy egyre több város már szinte élhetetlen a levegőszennyezés miatt (egyes károsanyagok a WHO ajánlásoknak a többszöröse is lehet), több nyugat-európai országból hamarosan kitiltják a hagyományos belsőégésű motorral szerelt járműveket a belvárosi területekről. Későbbiekben külön bejegyzést szentelek a légszennyezés és a különböző betegségek közötti összefüggések tárgyalására, melynek központi témája az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) megállapítása lesz. A tanulmány szerint közel 400.000 ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban. Megoldás? A környezetkímélő, emissziómentes elektromos gépjárművek. Számos esetben érkezik a következő kijelentés: „rendben, értem én, de a villanyautó nem helyben szennyez, hanem a városon kívül, plusz a teljes életciklusra vetítve nagyobb az ökológiai lábnyoma.” Ezen kijelentést általában 2 fő részre lehet bontani: szennyező, mivel az elektromos áramot fosszilis erőművekben állítják elő, illetve szennyező az akkumulátor előállítási folyamata miatt.

Számtalan tanulmány jelent már meg a fenti kérdéskört tárgyalva. Mindenkit arra kérnék, hogy éljen a forráskritika intézményével, függetlenül, hogy az pozitív vagy negatív megvilágításba helyezi az elektromos vagy hagyományos belsőégésű autókat. Csak megjegyezném, hogy több olyan tanulmánnyal találkoztam, melyek az elektromos autókat hozták ki „győztesként” a bolygónk megóvása iránti küzdelemből. A legújabb Radbund és Cambridge egyetem közös kutatása szerint, az elektromos autózás kevésbé megterhelő a környezet számára a világ 95 százalékán, mint a hagyományos belsőégésű társaik, figyelembe véve a teljes életciklust is (gyártás, használat, hulladékfeldolgozás). A több éves kutatás (nem titkolt) alapvető célja az volt, hogy megcáfolják a „villanyautó szennyezőbb mint a hagyományos autók” hipotézist.

A gondolatmenet zárásaként érdemes megemlíteni a magyarországi energiamix elektromobilitásban betöltött szerepét. Az Európai Unió 2050-re a teljes karbonsemlegesség elérését tűzte ki célul. Ezzel szemben a Kormányzat a klímastratégiában azt a fő célkitűzést jelölte meg, hogy 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban karbonsemleges legyen. Az energiamix tekintetében a cél, hogy az energia 50%-ban megújuló (napenergia) energiaforrásból, illetve 50 százalékban atomenergiából származzon. Ahogy közelebb kerülünk a fenti célok (akár részbeni) teljesítéséhez, úgy válnak az elektromos autók még környezetbarátabbá. Én a konstruktív vitának vagyok a híve, minden belső és külső érintett álláspontját, illetve az összes felmerülő érvet meg kell hallgatni. Számtalan esetben találkozom azzal a jelenséggel, hogy túlzó mértékű szubjektivitással próbálják meggyőzni egymást a felek. Ilyen esetben törekedjünk a racionális, számokkal történő érveléstechnika alkalmazására. A rövid bejegyzést gondolatébresztőnek szántam, jelen írás keretében csak a magas szintű összefüggésekre kívántam rávilágítani, hiszen ezen komplex rendszert alkotó elemeket, külön-külön is érdemes lesz majd vizsgálni.

forrás: Marsi Norbert  – Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület társelnöke

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Napelemes rendszerhez biztosít ingyen hitelt az állam

2020, április 2 - 23:33

A Magyar Fejlesztési Bank is beszállt a klímaváltozás elleni harcba. A Magyar Állam kizárólagos tulajdonában lévő pénzintézet idén nyártól olyan családokat támogat, akik eddig nem engedhették meg magunknak a napelemes rendszer telepítését. A Lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretei között várhatóan több százan juthatnak hozzá saját rendszerükhöz a közel 110 milliárd forintos támogatásból. A GINOP-8.4.1/A-17 célja, hogy növelje a megújuló energiaforrások használatát hazánkban. Ettől a lehetőségtől csupán a Közép-magyarországi régióban élők estek el, ugyanis 2019. október 17-én felfüggesztésre került a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pályázati kérelmek befogadása az MFB Pontokon. Így azon Pest megyei lakosok, akik a napelemes rendszer megvásárlását MFB hitel felvételével tervezték már elestek ettől a lehetőségtől.

Ehhez hozzátartozik a fegyvertény, miszerint Magyarország igencsak le van maradva nyugati szomszédaitól, ami a fenntarthatóságot illeti. Míg egy átlagos német kisvárosban is több utcában napelempanelekkel felszerelt házak sorakoznak, addig itthon jobb esetben a tehetősebb családok ingatlanjain látni hasonló eszközöket. Holott a rendszer ára nem megfizethetetlen. Az MFB épp ezért kamatmentes törlesztőrészletet garantál a megújuló energiaforrásokra. Az igénylőknek elég a teljes összeg 10%-ával rendelkezniük, ám ez is elszámolható, vagyis megközelítőleg már egy átlagos kereset havi összegéből megvalósítható a napelemes rendszer telepítése. A fennmaradó 90%-ot legfeljebb 20 éves futamidő alatt kell visszatörleszteni, ami sok helyen kevesebbre jön ki, mint a havi áramszámla. Három dolgot már az első percől garantál a napelemes rendszer: nulla forintos villanyszámla, értékesebb ingatlan és egy nagy lépés a klímaváltozás ellen.

A legfrissebb adatok szerint egyre többen adnak be pályázatot a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramra, de még így is több százan nyerhetnek. Az EU-Solar Zrt. a következőképp támogatja a pályázókat: előkészíti az engedélyeztetési dokumentumokat, műszaki tervet állít össze és a kivitelezésben is megbízható segítséget nyújt. A vállalat ezekkel a szolgáltatásokkal szeretné megkönnyíteni az igénylők dolgát. Így, aki a cég közreműködésével kopogtat az MFB ajtaján, jó eséllyel kap támogatást. Az idő most sem állt az átlagember szolgálatába, azonban az EU-Solar Zrt. sok-sok értékes órát spórol a pályázóknak. Mindez 30 villanyszámláktól mentes évért és egy értékesebb ingatlanért cserébe. Az EU-Solar Zrt. a piacvezető Growatt inverterek kizárólagos magyarországi forgalmazójaként közel 2000 engedélyeztetést végzett az elmúlt 7 évben. A vállalat elért eredményei garanciát biztosítanak a precíz kivitelezésre.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Ebben a városban majdnem minden tető napelemet kap

2020, április 2 - 07:03

A több mint 300 ezer lakosú városban először tavaly a buszmegállók tetejét ültették be kis sárga virágú varjúhájjal, és most már azt tervezik, hogy minden háztetőt zölddé változtatnak, hogy ezzel gazdagítsák a város biodiverzitását – adta hírül a The Guardian brit napilap. A projekt egyik leglátványosabb példája lesz a város vasútállomásának közelében álló toronyház, amelyből “függőleges erdőt” varázsolnak. A ház falait, erkélyeit és tetejét tízezer növénnyel borítják be: 360 fát, több mint kilencezer cserjét és virágot ültetnek el, ami annyi zöldet jelent, mint egy hektárnyi erdő. A zöld torony, amelyben 200 lakás lesz, 2022-ben készül el. A beruházók szerint évente 5,4 tonna szén-dioxidot tud majd elnyelni, és 41 tonna oxigént termel. A város vezetése szeptemberben tervez elfogadni egy rendelkezést, amelynek értelmében a város belterületén minden háztetőt be kell zöldíteni. Az önkormányzat már most is jelentős pályázati támogatást kínál a háztulajdonosoknak ehhez: pályázatonként 20 ezer euróig fedezi a költségek 50 százalékát. Az alacsonyabb háztetőket elsősorban zölddel ültetik be, a magasabbakra napelemet telepítenek – mondta Kees Diepeveen, az egyik városatya. Utrechtet, a leggyorsabban növekedő holland várost egy tanulmány tavaly az ország legfenntarthatóbb városaként sorolta be.

Kategóriák: Zöld hírek

Milyen hosszan működik a napelemes rendszer?

2020, április 1 - 23:08

A bankok általában 20 évvel számolnak üzleti tervekben nagyobb napelemerőműveknél. Azt is hozzá kell tenni, hogy ebben a 30-40 évben minden komolyabb befektető úgy szokott számolni, hogy a solar invertereket várhatóan a félidőben cserélni kell – egyszerűen bizonyos elektronikai alkatrészek az általános tapasztalatok szerint eddig bírják. Tehát a napelemes rendszer élettartama alatt egy solarinverter cserével azért számolni kell, de a napelemeknek, kábeleknek, napelem tartószerkezetnek -rögzítésnek (amennyiben rozsdamentes acél és alumínium rögzítést használtunk – és nem horganyzottat!) ki kell bírniuk a 30-40 évet is. De mi történik a huszadik év után? Vannak már példák, amiket ilyenkor érdemes lehet megnézni. Ilyen volt a 90-es évek elején Németországban indított “1000 tető” program, amit a szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium finanszírozott, és 70%-os támogatást adott az akkor még nagyon borsos árú napelemes rendszerre. Az egyik német egyetem épp ennek járt utána, hogy mi a helyzet az akkor telepített napelem rendszerekkel. Néhány meglepő eredményt találtak.

Minimális napelem degradáció

Egy Lipcse melletti napelemrendszer például több, mint 20 év után is évi átlagos 800-900 kWh áramot termel kilowattonként. Azaz szinte semmivel se kevesebbet, mint az új telepítési napelemrendszerek a szászországi időjárás mellett (itthon 1100-1200 kWh áram várható 1kWp napelemes rendszertől, kicsit délebbi és naposabb klímánk miatt). A napelemek teljesen megfelelő állapotban vannak – ami azért is érdekes, mert a 90-es években még sok gond volt a laminálással, még nem voltak olyan időtálló ragasztó, lamináló anyagok, mint amiket ma használnak. Semmilyen elszíneződés nem látható rajtuk. Az invertert maximum egyszer cserélték, ahogy az várható is volt.

A Chemnitz-i Egyetemen összesen 102 napelemes rendszert vizsgáltak meg, ami a 90-es évek “1000 tető” programjában került kiépítésre. Az egyik érdekesség, hogy a napelemek többsége ma is 90-95%-os teljesítményt hoz. Azaz a napelem gyártók által és általunk 80%-os, 25 évre szóló teljesítménygarancia valójában egy óvatos vállalás, a szilícium degradációja a gyakorlati tapasztalatok alapján jóval a várt 0.8% alatt van. Voltak olyan napelemegyártók, akik solarmoduljainál magasabb visszaesést mértek, de még ott is 80% felett voltak, és a vizsgálatok szerint még legalább 5 év működés ma is elvárható a legtöbb napelemtől.

Ma is működő inverterek

Ami még meglepőbb volt, hogy az inverterek is meglepően jól tartották magukat. Az esetek felében még ma is, 20-23 év távlatában is működik az eredeti inverter. Itt gyártónként azonban nagy volt a szórás: a Siemens invertereinek 80%-át kellett már cserélni, az SMA invertereknél 53%-ukat. Ez utóbbi már összhangban van a mai elvárásokkal is. Néhány, ma már nem is ismert gyártó (ASP és UFE) invertereinek például mindegyike azóta is működik, azaz 0% volt a cserearányuk. Összességében tehát a solarinvertereknél továbbra is jobb 15 évre tervezni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a 20-25 éves élettartam egyáltalán nem lehetetlen. A ma is működő napelemes rendszereket természetesen eszük ágában sincs gazdáinak lecserélni: már sokszorosan megtermelték a bekerülési árukat, “enni nem kérnek”, azaz további költséget – amíg az inverter bírja – nem jelentenek, gyakorlatilag valóban ingyen termelik a várt időn túl is az áramot. Sőt, egy solar inverter cserével, vagy főjavítással – még ha csak 80-90%-on termelve is – megérheti tovább üzemeltetni. A mai nagyobb, jó minőségű alapanyagokat felhasználó napelemgyártók solarmoduljai az elmúlt húsz év tapasztalatait hasznosítva, lényegesen jobb laminálási anyagokkal várhatóan felül is múlják majd a 90-es évek napelemeit, és elérhetik akár a 30-40 éves élettartamot is.

forrás: PV Magazine, napelemek.blog.hu

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Trump enyhített az autók kibocsátási szabályain

2020, április 1 - 21:16

Az új szabályozás értelmében az autógyáraknak 2026-ig évente 1,5 százalékkal kell növelniük új autóállományaik üzemanyag-hatékonyságát. Az Obama-kormányzat normája szerint a gyártóknak ugyanezen időszakra évi 5 százalékkal kellett volna hatékonyabbá tenniük a gépkocsik károsanyag-kibocsátását. Elaine Chao miniszter a döntés bejelentésekor azt hangoztatta, hogy az új rendelkezéssel mind az autógyártók, mind az új autót vásárolni szándékozó amerikaiak jól járnak. Az autógyárak – a kormányzat számításai szerint – mintegy 100 milliárd dollárt takaríthatnak meg, elemzők pedig arra számítanak, hogy csökken majd az új gépkocsik ára. Demokrata politikusok és környezetvédő szervezetek bírálták a döntést, arra figyelmeztetve, hogy megugrik majd az üvegházhatást kiváltó káros anyagok, azaz a kipufogógázok kibocsátása. Aggodalmainak adott hangot Nancy Pelosi demokrata párti házelnök is. Mint újságíróknak kifejtette: a kormányzat döntése árt a köz egészségének, és veszélybe sodorja az amerikai gazdasági biztonságot is. “A kormányzat üzemanyagnormákra vonatkozó tudományellenes döntése nyomán óriási mennyiségű szennyező anyag jut a levegőbe, és pont a lehető legrosszabbkor” – fogalmazott Pelosi, utalva az új típusú koronavírus járványára is.

A miniszter bejelentését követő első kommentárok azt jósolják, hogy egyes tagállamok bírósági úton támadják meg a döntést. Tavaly nyáron, amikor a Trump-adminisztráció megkezdte a környezetvédelmi intézkedések korlátozásainak enyhítését, Kalifornia vezetői titokban megegyeztek négy nagy autógyártó céggel (BMW, Ford, Honda, Volkswagen) arról, hogy a gyártók önként vállalják a jelenlegi kibocsátási normák fenntartását. Ehhez az egyezséghez akkor 12 másik tagállam is csatlakozott.

Kategóriák: Zöld hírek

A klímaváltozás megnyirbálja a fülemülék szárnyait

2020, április 1 - 21:04

A szakemberek a földközi-tengeri régió éghajlatának változásával, vagyis a tavasz korai beköszöntével és a fokozott szárazsággal hozzák összefüggésbe a jelenséget – írja a BBC hírportálja. A kutatók aggódnak, hogy a klímaváltozás befolyásolhatja a madarak vándorlási képességét a téli hónapokban. A fülemülék a szubszaharai Afrika térségében töltik a telet. A hatalmas távolságok megtételében kulcsszerepet játszik a madarak szárnyának mérete. A spanyol szakemberek 20 év adataira támaszkodva tanulmányozták, hogy miként változott a madarak szárnyának alakja két fülemülepopulációban. Megállapították, hogy a fülemülék átlagos szárnyhossza a testméretükhöz viszonyítva csökkent. “Eredményeinek azt mutatják, hogy a tavasz eltolódott, a nyári szárazság pedig intenzívebbé vált, ami rövidebb optimális költési időszakot jelent a madarak számára” – mondta Carolina Remacha, a madridi Complutense Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője. A szakemberek úgy vélik, hogy az olyan madarak, mint a fülemüle, fizikailag és az életmódjukban is alkalmazkodnak a hosszú vándorláshoz: hosszabb szárnyaik vannak, nagyobb számú tojást raknak, ugyanakkor rövidebb az élettartamuk. A változó éghajlati körülmények azonban mindezt megzavarják és válaszreakcióra kényszerítik a madarakat.

A kutatók szerint a költési időszak megrövidülése miatt a madarak “boldogulásának” kulcsát a rövidebb szárny és a kisebb család jelenti. A fülemüle rendkívül széles hangrepertoárral rendelkezik: több mint ezer különböző hangot képes megszólaltatni, míg a pacsirta mindössze 340-et. Noha Európa és Ázsia sok területén költ, elsősorban Anglia déli részén látni és hallani őket a legtöbbet. Az elmúlt fél évszázadban drasztikusan megfogyatkozott a számuk a szigetországban. Ennek hátterében sok tényező áll, köztük az éghajlat változása és az, hogy a szarvasok felélik a madarak kedvelt fészkelőhelyeit.

Kategóriák: Zöld hírek

Koronavírus – Csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban

2020, április 1 - 20:54

A trend az Európa-szerte tapasztalt folyamatokat tükrözi: az emberek kevesebb időt töltenek a járművekben, irodákban, gyárakban és több időt otthonaikban – olvasható a BBC hírportálján. Az Országos Légkörtudományi Kutatóintézet (NCAS) által gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a nitrogén-dioxid és a finomszemcsés szálló por (PM2,5) koncentrációja láthatóan mérséklődött és úgy tűnik, a tendencia folytatódik. “A forgalom tovább csökken, tehát még nem értük el a mélypontot. Néhány napja még arról beszéltünk, hogy az autóval tett utazások harmadával csökkentek, ma már 50-60 százalékos visszaesést látunk” – mondta el a BBC-nek Ally Lewis, az NCAS tudományos igazgatója. A kutatóintézet a február 15. és március 24. közötti időszak légszennyezettségét vetette össze az elmúlt öt év átlagával 10 brit városban (Birmingham, Belfast, Bristol, Cardiff, Glasgow, Leeds, London, Manchester, Newcastle és York). A PM2,5 finomszemcse – mely sok helyről származhat, az autók kipufogóiból is – minden városban csökkent. A nitrogén-dioxid a közlekedési kibocsátás egyik alapvető összetevője, Belfast és York kivételével koncentrációja mindenhol kisebb lett. A professzor szerint lehet, hogy ezeken a helyeken kevesebb a mérőállomás. A legnagyobb esést Londonban, Manchesterben és Birminghamben mérték. Múlt héten a holland meteorológiai szolgálat az Európa fölött gyűjtött műholdadatokról közölt elemzést, mely jól megmutatta a levegő tisztulását. A tanulmányból kimaradt az Egyesült Királyság, részben azért, mert a korlátozások ott később kezdődtek, mint a kontinens sok más országában, valamint azért is, mert nem láttak elegendő jó minőségű adatot. A NCAS információi azonban kizárólag földi mérésekből származnak.

Kategóriák: Zöld hírek

Kötelezővé tették a rendszámot az e-rollerekre Németországban

2020, április 1 - 16:03

Mind többen élnek ugyanis azzal a lehetőséggel, hogy nem a gépkocsit, a motort, a kerékpárt, a tömegközlekedési eszközöket részesítik előnyben úticéljuk elérésében, hanem divatjamúlt szóval élve, a hajtányt, a korszerű e-rellert veszik elő és azzal közlekednek a forgalomban. Vagyis, a mindennapi élet kihívása vetette fel, hogy aki hivatalos megjelölés nélkül „hajt” rollerével az utakon, az pénzbírságra számíthat. Az elektromos rollerrel való közlekedés előfeltétele lett a saját biztosítói rendszám igénylése. Az előírás a robogókat, a 25 km/h-nál nagyobb sebességre képes elektromos kerékpárokat, a Segway-eket és az 50 köbcentiméter alatti mopedeket is érinti, rájuk is vonatkozik a szabály betartása. A biztosítótársaságoknál kell igényelni a rendszámtáblát, és a szabályozás szerint 12 hónapban határozták meg ennek érvényességi idejét. A kötelező felelősségbiztosítás meglétét is az adott esztendőben a rendszám automatikusan bizonyítja. Nagy könnyítést jelent az az eljárás, miszerint nem szükséges regisztrálni az adott járművet ahhoz, hogy a biztosítási rendszámhoz valaki hozzájusson. Abban is döntés született, hogy a 18 év alatti fiataloknak és a gyerekeknek a szülők vagy a törvényes képviselők (gyámok) segíthetnek a biztosítási rendszám beszerzésében. A rendőröket felhatalmazták arra, hogy ellenőrizzék az elektromos rollerrel közlekedőket és aki hivatalos megjelölés nélkül vesz részt a forgalomban, azt pénzbírsággal büntethetik. A rendszám nélküli rollerrel kárt, vagy személyi sebesülést okozó személyt a biztosító be is perelheti.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Megéri a mezőgazdasági területeken napelemeket telepíteni?

2020, április 1 - 10:03

Ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében jött létre egy németországi kísérlet, ami az energiatermelés és a mezőgazdasági tevékenység házasításával próbálkozik.

NAPELEMPARK ÉS SZÁNTÓFÖLD HÁZASÍTÁSA

Németországban egy kutatócsoport olyan kísérletbe vágott bele, ahol egy kijelölt mezőgazdasági területen egyaránt folyik növénytermesztés és energiatermelés is. A kiválasztott szántóföld fölé egy olyan speciális tartószerkezetet emeltek, ami lehetővé teszi különböző típusú haszonnövények termesztését úgy, hogy felettük 5 m magasságban napelemtáblák rengetege helyezkedik el. A vizsgálatba első körben négyféle növényt vontak be: zellert, burgonyát, téli búzát és lóherét. A kutatók főként arra voltak kíváncsiak, hogy a fénykorlátozott termelési móddal milyen arányban csökken az elültetett haszonnövények terméshozama a hagyományos eljárásokkal szemben. Az eredmények pedig igen kedvezőknek mutatkoznak.  Az elültetett lóhere termésmutatóiban nem volt lényegi változás, a búza és a zeller hozamvesztesége is csupán 20%-ot esett vissza. A burgonyánál az árnyékolóhatás még kedvezően is hatott ugyanis a termésátlag jobban alakult a megszokott műveléshez képest.

Ennek a termelési eljárásnak ugyanakkor a legnagyobb előnye az, hogy a jelentkező veszteségeket a telepített napelemek bőségesen pótolni tudták. A kísérleti telepen kialakított 194 kW-os napelemes rendszer 62 háztartás áramellátását tudja biztosítani. Összefoglalva: ahol eddig 100%-os hatékonysággal lehetett eddig valamelyik termelési formát (energia/növény) alkalmazni, ott most akár 186%-os eredményeket lehet produkálni.

A NAPELEMES NÖVÉNYTERMESZTÉS TOVÁBBI ELŐNYEI

A kiépített „hibrid” rendszer a két termelési mód házasításán túl számos előnnyel rendelkezik. A szerkezet például modulárisan alakítható, így pedig bárhol beengedhető több napfény, ha szükséges. A napelemeknek köszönhetően a talajfelszínt érő sugárzás harmadával csökkent, a talajréteg vízgazdálkodása is optimálisabbá vált, hisz a talajnedvesség nyáron nagyobb, télen pedig kisebb volt. Ezek a feltételek pedig roppantul kedveznek egyes kultúráknak. A német kutatócsoport elmélete szerint ezt a technológiát Németország szántóinak közel 1/6-án alkalmazni lehetne, ami mind az ország klímacéljainak elérését, mind az élelmiszer-biztonságot támogatni tudná.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Kategóriák: Zöld hírek

Nem áprilisi tréfa: 100.000 Ft-ból lehet napelemes rendszere

2020, április 1 - 02:04

Rengeteg téves információ kering arról, hogy a magyarországi lakosság számára már nem elérhető a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 0%-os hitelprogram (MFB0), mely lehetőséget teremtett megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek kialakítására. Ez az információ pedig nem teljesen igaz! Ettől a lehetőségtől csupán a Közép-magyarországi régióban élők estek el, ugyanis 2019. október 17-én felfüggesztésre került a VEKOP-5.2.1-17 „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” pályázati kérelmek befogadása az MFB Pontokon. Így azon Pest megyei lakosok, akik a napelemes rendszer megvásárlását MFB hitel felvételével tervezték már elestek ettől a lehetőségtől.

MIT TEHETNEK A TOVÁBBIAKBAN A PEST MEGYÉBEN ÉLŐK?

A villanyszámla kiváltásához szükséges napelemes energiatermelés mielőbbi elindítása érdekében a támogatástól elesett Közép-magyarországi régióban élő lakosok így saját forrásból, vagy egyéb banki finanszírozással tudják ezt követően megvásárolni saját napelemes rendszerüket. Szerencsés helyzetnek mondható, hogy az EU-Solar Zrt. ezután sem engedi el jelenlegi és potenciális ügyfeleinek a kezét, és az MFB0-ás hitelprogramot követően is támogatást nyújt partnerei számára a banki ügyintézésben.

A VIDÉKIEKNEK MÉG NYITOTT A LEHETŐSÉG

A Pest megyén kívül élő lakosság szerencsésebb helyzetben van, mivel az ők hiteligényét másik, még nyitott operatív programban kezeli a Magyar Fejlesztési Bank. A vidéki lakosság a támogatása a GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú és „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című programból valósul meg. Természetesen a VEKOP-os pályázat felfüggesztése előre vetítheti, hogy idővel a GINOP-os forrás is kimerül, ezért azok számára javasolt mielőbb cselekedni, akik elkötelezettek a napelemes rendszerek vásárlása mellett.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Valóban megalkották a napelemes bőrt?

2020, március 31 - 23:03

Wang Lianzhou irányításával, a Queenslandi Egyetem kutatói alkották meg ezt az általuk bőrnek nevezett újdonságot, amelynek teljesítménye, hatékonysága sokat ígérő eredményekkel kecsegtet. Mindenféle hordozóra alkalmazható, a legkisebb méretű használati eszközöktől kezdve a legnagyobb házakig. Teljesen másfajta módon funkcionál, mint a napjainkban legelterjedtebb napelemek. Ennek a különleges szabadalomnak a lényege, hogy a napelemes filmben a napfény hatására kvantumpontoknak hívott nonorészecskék adják át egymásnak az elektront és így keltik az áramot. Olyan napelemet hoztak létre, amely egészen vékony hártyán kap helyet, rugalmas és gyenge fényviszonyok közt is hatékonyan működik. A megoldás figyelemre méltóan eredeti, ugyanis ehhez a hártyához nem szükséges a panel. A technológiát elemezve, fontos momentum, hogy hajlékony filmre nyomtatják a kvantumpontokat, miközben szabad szemmel átlátszóak maradnak e filmek. Ebből következik, hogy az ily módon burkolt tárgyakat nem takarják el. Az anyag így alkalmas lehet akár egész mobiltelefonok borítására is. Közvetlenül telepíthető tetőcserepekre, felvihető zsindelyre, helyet kaphat a házak falán, kerti szerszámtárolón, ha úgy tetszik, akárhol használható.

Az ausztráliai kutatók ezzel a felfedezésükkel, vagyis e kvantumpontok alkalmazásával meghaladták a hasonló technológiájú napenergia intenzitásának, eredményességének világcsúcsát. Ez a rekord 13,4 százalékot tett ki korábban, ezt most 16,6 százalékra sikerült feltornázni. (Meg kell viszont jegyezni, hogy ez csak a kvantumpontos technológiában számít csúcsteljesítménynek, hiszen már háromszor ennyinél jár a klasszikus napelemek csúcshatékonysága.)

Mi értékeli fel valójában ezt az újítást? Nos, az a megközelítés ad rá magyarázatot, miszerint az átlátszó, hajlítható filmek az eddig elérhetetlennek bizonyult területeken is alkalmazhatóvá teszik a napenergiát. Ezen túlmenően a kis súly tovább növeli a gyártmány célszerű igénybevételét. A praktikusságát elősegíti az is, hogy a kvantumpontok hathatósan képesek „üzemelni” kevesebb fény esetén is.

Ami a napelemes „bőr” jövőjét illeti, ha elérnék a húsz százalékos hatásfokot, és megoldást találnának a nagyüzemi, az ipari léptékű gyártás kihívására, akkor ez a folyamat 2 éven belül lehetővé tenné a technológia piaci megjelenését. (Kvantumpont-napelemek napjainkban még kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.)

A konstruktőrök az első megmérettetésként a kis méretű eszközök burkolására szolgáló szolárfilmmel akarnak bemutatkozni, ezt követné 3-5 év múlva a nagy ugrás, az egész háztetőket befedő változat széles körű tesztelése. Ha ez utóbbi kiállja a próbát, átütő erővel és sikerrel bírhat, piaca óriási lehet, tekintettel arra, hogy jóllehet a tradicionális napelemek erősségének, hatásfokának csúcseredménye ténylegesen 48 százalék, a számba vehető tetőn lévő panelek még a rájuk vetülő fény húsz százalékát sem alakítják árammá.

Kép forrása: uq.edu.au

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Kategóriák: Zöld hírek

Mennyi műanyagot esznek meg az állatok?

2020, március 31 - 19:45

Az egyetem fenntartható vízgazdálkodással foglalkozó kutatóintézetének szakértői több mint kétezer állat gyomortartalmát vizsgálták meg, és ennek alapján alkottak egy egyenletet, amellyel az állat testhossza alapján megjósolják, mekkora műanyagdarabot képes megenni. A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány szerint a legnagyobb darabok az állat méretének mintegy öt százalékát tehetik ki. A kutatók szerint a műanyagszennyezés problémájának súlyosbodásával kiemelt fontosságúvá vált a műanyagok jelentette kockázat felmérése a világ különböző állatfajai számára. Munkájuk segítheti a tudósokat is abban, hogy meghatározzák, mekkora kockázata van a műanyagszennyezésnek az ökoszisztémára, az élelmiszerforrásokra és végül az emberi egészségre. A kutatócsoport tengeri és édesvízi emlősök, hüllők, halak és gerinctelenek által lenyelt műanyagokat vizsgáltak. 9 milliméteres hallárváktól kezdve tíz méteres hosszúszárnyú bálnákig különböző méretű állatok vettek részt a vizsgálatban. Néhány sokkoló példát is találtak a szakértők: egy nagy ámbráscetben például kerti locsolótömlőre és virágcserépre, levesteknősökben műanyag banánoszacskóra, egy True-féle csőröscetben (Mesoplodon mirus) pedig vadászpuskából származó töltényre bukkantak.

“Még mindig nagyon keveset tudunk a legtöbb állatról arra vonatkozóan, hogyan táplálkoznak, ezért nehéz kitalálni, mennyi műanyagot ehetnek meg” – fogalmazott Ifan Jams kutató. A projektet vezető Isabelle Durance elmondta: “mindannyian láttunk már lesújtó, gyakran szívet tépő képeket a műanyagszennyezés miatt szenvedő állatokról, de az állatok és a műanyag közti interakciók nagyon sokszor szemtanú nélkül maradnak. Ez a tanulmány ezt a sok láthatatlan esetet segít kissé vizualizálni”. Hozzátette: miközben egyre többet tudni arról, hogy a világ mely vízi ökoszisztémáiban a legnagyobb a műanyag koncentrációja, csak az ehhez hasonló munkák révén derül ki, mely állatok számára jelent nagy veszélyt ezek lenyelése. “E tanulmány révén elkezdhetjük megérteni, mennyi műanyag kerül be a globális élelmiszerhálózatokba vagy az emberi táplálékba” – emelte ki Durance.

Kategóriák: Zöld hírek

Először volt hőhullám az Antarktiszon

2020, március 31 - 19:23
A hőhullámot a Kelet-Antarktiszon lévő Casey kutatóállomáson rögzítették a 2019-2020-as nyáron, miközben magas hőmérsékleteket regisztráltak az Antarktiszi-félszigeten is. Január 23. és 26. között a valaha mért legmagasabb maximum- és minimum-hőmérsékleteket mérték a Casey állomáson, ami hőhullámnak minősül. Hőhullámnak az nevezhető, amikor három egymást követő napon szélsőségesen magasak a maximális és a minimális hőmérsékletek is. A legalacsonyabb napi hőmérsékletek nulla Celsius-fok fölött, míg a maximum hőmérsékletek 7,5 Celsius-fok fölött voltak.  Január 24-én a Casey kutatóállomás valaha mért legmagasabb hőmérsékletét regisztrálta: 9,2 Celsius-fok volt, amely 6,9 Celsius-fokkal magasabb, mint az állomás átlag maximális hőmérséklete. Az ezt követő reggelen a legmagasabb minimum 2,5 Celsius-fok volt. Szintén hőmérsékleti rekordok születtek az Antarktiszi-félszigeten lévő bázisokon is februárban, a hónap átlagos napi hőmérsékletei a hosszú távú értékekhez képest 2-2,4 Celsius-fokkal emelkedtek.
A kutatók eredményeikről kedden a Global Change Biology című tudományos folyóiratban számoltak be. A kutatásban részt vettek a Wollongongi, a Tasmaniai Egyetem és az Ausztrál Antarktiszi Divízió tudósai. “Arra számítunk, hogy a következő években a jelenség számos biológiai hatásáról fogunk beszámolni, amelyek illusztrálják, milyen hatással van a klímaváltozás még a bolygó legtávolabbi régióira is” – közölték a szakemberek.

Kategóriák: Zöld hírek

Koronavírus – Táphiány van az állatmenhelyeken

2020, március 31 - 19:17

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében arra kéri a lakosságot, hogy tápadománnyal segítse az állatmenhelyeket. Ez online rendeléssel és fizetéssel otthonról is megoldható – tették hozzá. A MÁOSZ közölte: Magyarországon mintegy 140 aktív, a feladatellátással közvetlenül foglalkozó ilyen szervezet működik, amelyből mintegy 80, nagy létszámú menhelyet üzemeltet. Ezek egyszerre összesen mintegy 8-10 ezer kisállatot, kutyát, macskát gondoznak. Az állatmenhelyek és az állattartó telepek zavartalan működése nemcsak állatvédelmi-, hanem kiemelten fontos közegészségügyi- és járványügyi kérdés is – hangsúlyozták.

Kategóriák: Zöld hírek

Napelem típusok: melyiket válasszam?

2020, március 31 - 06:03

A napelemeket alapvetően két fő csoportba sorolhatjuk az alkalmazott technológiájuk szerint: vékonyfilm rétegű és kristályos típusokba. Utóbbi kategóriának további két változata is ismert a piacon: a mono-, illetve polikristályos. A kristályos technológiák számítanak jelenleg a legjobb és legelterjedtebb típusoknak, a hatalmas napelemparkokban és az épületek tetején is többnyire ezekkel találkozhatunk. A vékonyrétegű napelemek előállítása során a hordozórétegre kerülnek felgőzölésre a félvezető felületek, ezáltal ezek akár hajlékony, domború felületeken is működtethetők. Ezen típusoknak a hatásfoka 5-8%, ami némiképp elmarad kristályos társaiétól, továbbá fontos megjegyezni, hogy a mono- és polikristályos rendszerek 2,5-3-szor kisebb felületet igényelnek ugyanakkora energiamennyiség előállításához.

A mono- és polikristályos napelemek nagy tisztaságú szilícium cellákból épülnek fel, melyek általában egy többrétegű műanyag hátlap és egy edzett üveglap közé kerülnek rögzítésre. A két altípus leginkább gyártási módja alapján különböztethető meg. Megjelenésükben is könnyű megkülönböztetni őket, mivel a polikristályos napelemek cellái kékes-lila színűek és négyzet alakúak, a monokristályosé pedig nyolcszögletűek és szürkés, fekete árnyalatúak.

MILYEN NAPELEMET ÉRDEMES VÁLASZTANI NAPELEMES RENDSZERÜNKHÖZ?

A fentiek ismeretében egyértelmű, hogy a háztartások és vállalkozások számára a legoptimálisabb, ha a kristályos napelemek közül válogatnak. A további döntéshozatal során érdemes mérlegelni a két altípus között felmerülő pro és kontra érveket. A monokristályos napelem jelenleg a leggazdaságosabb és leghatékonyabb megoldásnak számít a 15-17%-os hatásfokát tekintve. Ezeknek a paneleknek az egyik további nagy előnye, hogy a rájuk vonatkozó gyártói garancia általában 25 év, élettartamuk pedig meghaladja a 30 évet is. A pozitív tulajdonságok mellett ugyanakkor a negatív jellemzőkről is szót kell ejteni. A monokristályos napelemek sokkal érzékenyebben reagálnak a nem megfelelő tájolásra és dőlésszög-beállításokra, mivel a szórt napfénnyel nem gazdálkodnak megfelelően. Ez a típus csupán direkt, közvetlen napsütés esetén képes a meghatározott teljesítményhez közeli értékeket leadni. Ezen oknál fogva nem az egykristályos napelem a legelterjedtebb paneltípus a piacon.

A polikristályos napelemek előállítása jóval kevesebb energiába és időbe kerül, mint a monokristályosé, így alacsonyabb a beszerzési költségük is. Ennek a paneltípusnak a hatásfoka alig marad el az előzőekben ismertetett fajtától, ami általában 14-16%. Ez a változat kevésbé érzékeny a dőlésszög és tájolási beállításokra, mert a szórt fénnyel is képes hatékonyan gazdálkodni. Szórt, vagyis diffúz sugárzásról pedig akkor beszélhetünk, amikor a közvetlen napsugárzás szóródik szét a felhőzeten, vagy a légköri részecskéken. Az előnyök mellett meg kell említeni a polikristályos napelemtípus hátrányát is: magas hőmérsékletre teljesítménycsökkenéssel reagál. Összességében viszont ez a változat a legelterjedtebb, ezekből áll a háztartási méretű napelemes rendszerek többsége és a nagyobb erőművek is.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Az én háztetőm alkalmas napelemek telepítésére?

2020, március 30 - 23:03

Mivel számos tetőszerkezetet ismerünk, felmerül a kérdés: pontosan milyen típusúakra telepíthető a rendszer?Ha röviden akarunk fogalmazni, elég, ha azt mondjuk, hogy a panelek az egyes palatetők kivételével szinte bármilyen tetőtípusra szerelhetőek. De annál érdekesebb kérdésről van szó, hogy a választ egy mondattal letudjuk. Ezért számításba vettük a leggyakoribb tetőtípusokat, hogy minden olvasónk saját ingatlanjához viszonyítva mérlegelhessen. A ferdetető hajlásszöge 5-45° között van, tehát optimális alap a napelemes rendszerek felszereléséhez. Viszont az egyre népszerűbb lapostetőről ez már nem mondható el. Az ilyen típusú fedőszerkezet hajlásszöge minimális, mintegy 1-5° között mozog. Ezért a rendszer telepítése során speciális tartószerkezetre van szükség, ami plusz költségekkel jár. Tehát napelem minden dőlésszögű tetőre szerelhető, csupán ritkán van szükség egyedi megoldásra. Mivel egy rendszer telepítésének első lépése a tartószerkezet rögzítése, nem mehetünk el a tetőborítás minősége mellett. A szerelés több órás folyamat, ami fúrással, néhány cserép elmozdításával, majd visszahelyezésével jár, így minél jobb állapotban van a tetőszerkezet, annál jobb.

Hogy pontosan milyen cserép jöhet szóba? Égetett cserép, beton cserép, fémlemez, zsindelytető és bizonyos feltételek mellett palatető is. Utóbbi rendkívül törékeny, ezért kizárólag az azbesztmentes változtat releváns a telepítés szempontjából. Ha az ügyfél ilyen jellegű palatetővel rendelkezik és ezt kivitelezői nyilatkozattal igazolni tudja, akkor nincs akadálya a munkálatoknak – ellenkező esetben érdemes fontolóra venni a tető felújítását. Egy napelemes rendszerrel csak hosszú távra érdemes tervezni, mivel az 30 évig biztosan termel áramot. Ezért a napelemszerelők adott esetben gyakran javasolják a tető rendbetételét. Hiszen mind a rendszer ára, mind az esetleges felújítás hamar megtérül és egyúttal növeli az ingatlan értékét.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Miért van szükség egyre nagyobb naperőművekre?

2020, március 30 - 10:55

Szinte minden nap napvilágot lát országok, cégek részéről 1-1 bejelentés azzal kapcsolatban, hogy rekordot döntő napelemes projektbe kívánnak kezdeni a jövőben. Mindez pedig nem véletlen, hisz nem csak az országok, de a kutatók is a minél nagyobb naperőművekben látják a jövőt érintően a bolygó energiaellátásának kulcsát. Ahogy a legtöbb energetikai beruházásnál, úgy a napenergia esetében is létezik méretgazdaságosság, vagyis minél nagyobb rendszert építünk ki, annál hatékonyabban tudunk olcsó energiát előállítani. A napelemparkok méretének és számának növekedésére a kitűzött klímacélok is kedvezően hatnak. Emellett a gigantikus napelemfarmok létesítése annak is köszönhető, hogy az alkatrészek, alkotóelemek piaci ára nagyot zuhant az utóbbi évtizedben. A telepítési költségek csökkenésével egyre növekszik a kialakított komplexumok mérete is. A gigászi parkok több esetben már nagyobb területet fednek le, mint 550 db egymás mellé helyezett amerikai futballpálya. A napelemparkok a beépített kapacitások révén pedig már felveszik a versenyt a szén-, olaj- vagy gázerőművekkel szemben. Egyre több helyen lehet találkozni a 200 MW-ot is meghaladó napelemparkokkal. A tavalyi évben 35 db ilyen méretet meghaladó park létezett. Csak hogy a méreteket szemléltessük 1 MW áram megtermeléséhez kb. 3.000 db összekötött napelemre van szükség, vagyis 200 MW-hoz már 600.000 db-ra, ami hatalmas területet foglal el.

GIGÁSZI KOMPLEXUMOK

A hatalmas naperőművekre számos jó példa hozható világszerte. A következőkben bemutatjuk kontinensekre bontottan a legnagyobb napelemparkokat:

Afrika: a napsütötte kontinens is egyre többet fektet a napelemes technológiákba. Marokkóban és Egyiptomban az utóbbi években hatalmas napelemparkok épültek. Az Északnyugat-afrikai országban a Noor megaprojekt keretében több olyan hatalmas napelempark is épült, ami a világ élmezőnyébe tartozik. A több ütemű projekt eredményeként összesen 2000 MW lesz a beépített összteljesítmény. Hasonló vállalkozásba kezdett Egyiptom is, ahol a Benban komplexum Afrika legnagyobb létesítménye a maga 1,5 GW-os kapacitásával.

Ázsia: a legnagyobb napelemparkok hazája egyértelműen Ázsia. A komplexumok építésében élenjáró országok Kína és India. A Föld jelenleg 3. legnagyobb napelemparkja a szubkontinensen, Andhra Pradesh állam Kurnool tartományban található. Itt 4 milliónál is több napelem került beépítésre, melyek összteljesítménye 1000 MW. Az 1. és 2. helyezet Kínában található. A második helyen álló Datong Solar Power Top Runner Base szintén 1000 MW-os teljesítményű, viszont további két ütemben tervezik a bővítését. Az első helyen a Tengger Desert Solar Park áll, ami 1500 MW-os beépített kapacitással működik 43 km2-es területen.

Amerika: a Chihuahuan-sivatagban, Mexikó északi részén található egész Amerika legnagyobb napelemparkja. A napelemfarm 2,3 millió db napelemből áll és nagyjából 2200 futballpályányi területen fekszik. Beépített teljesítménye 754 MW. Az USA-ban is gyarapodnak a nagy napelemparkok száma. Jelenleg a legnagyobbnak a TOPAZ napelem park számít, ami 550 MW beépített teljesítménnyel bír és 9 millió db napelemből áll.

Európa: a kontinens legnagyobb naperőműparkjait főként a napsütötte mediterrán országokban és a környezetvédelem mellett leginkább elhivatott Németországban találjuk meg. Európa legnagyobb napelemfarmjai a következők: a Montalto Castro (Olaszország) 84,2 MW, a Finsterwalde (Németország) 80,7 MW, a Rovigo (Olaszország) 70 MW, az Olmedilla (Spanyolország) 60 MW, a Strasskirchen (Németország) 54 MW, valamint a Lieberose (Németország) 53 MW.

Ausztrália: a déli kontinens is bővelkedik napfényben, így itt is egyre nagyobb teret nyer a napenergia. Ausztrália legnagyobb napelemfarmja a Nynganben (NSW) találáható, ami a 102 MW-os teljesítményével 33.000 háztartás ellátására képes.

Kategóriák: Zöld hírek

Az óceánok melegedésével a tengeri állatok a sarkvidékek felé vonulnak

2020, március 30 - 10:30

Egy több mint száz évet átölelő, nagyjából 300 állatot követő globális elemzés szerint az emlősök, planktonok, halak, növények és tengeri madarak eloszlása a klíma melegedésével változik. A Bristoli és az Exeteri Egyetem kutatói munkájuk során átvizsgáltak az állatok számának változását összegző 540 publikált adathalmazt, hogy kiderítsék, hogyan reagáltak a tengeri növények és állatok a vizek melegedésére – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Martin Genner, a Bristoli Egyetem evolúciós ökológiával foglalkozó kutatója elmondta, összeállítottak egy kiterjedt adatgyűjteményt, amely bemutatja, hogyan változott az állatok állománya az elmúlt évszázadban, amikor a világ vizei több mint egy Celsius-fokkal melegedtek. Louise Rutterford, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője szerint a tengeri fajok eloszlását a sarkvidékek irányába a hideg hőmérsékletek, az Egyenlítő irányába a magas hőmérsékletek korlátozzák. “Előre jeleztük, hogy a tengerek melegedésének hatására a sarkvidékek irányába növekedni fog az egyedek száma, mivel azok az élőhelyek sokkal kellemesebbé válnak. Az Egyenlítő irányában viszont előrejelzésünk szerint csökkenni fog az állatok száma, mivel ott túl meleg lesz a túléléshez” – fogalmazott.

A kutatócsoport elemzése szerint a tengeri élőlények populációi mindkét területen megváltoztak. Például a hering (Clupea harengus) és az Adélie-pingvin (Pygoscelis adeliae) populációja csökkent élőhelyük melegebb vidékein, míg a hidegebb peremein növekedett. Rutterford hozzátette: úgy tűnik, hogy bizonyos tengeri fajok profitálnak a klímaváltozásból, különösen a sarkvidéki területek határán élők képesek a gyarapodásra. Ugyanakkor egyes tengeri élőlények nem képesek elég gyorsan alkalmazkodni ahhoz, hogy túléljék a felmelegedést, ez leginkább az Egyenlítő közelében élő fajokra jellemző. Mind a növekedés, mind a csökkenés aggodalomra ad okot, mivel káros hatással lehetnek a szélesebb körű ökoszisztémára. Tekintve, hogy a becslések szerint az iparosodás előtti időszakhoz képest 2050-re akár 1,5 Celsius-fokkal is emelkedhet a globális hőmérséklet, a tanulmány szerint a következő évtizedekben tovább folytatódnak ezek a területi eltolódások.

“Arra számítunk, hogy a tengeri élővilágot egyre jobban befolyásolni fogja a klímaváltozás. Ezáltal lehetségessé válik, hogy több melegvízi halat lehet majd halászni. De negatív hatása is lehet a partvidéki élőlényekre. Például ha a melegedő vizek otthont biztosítanak kártékony melegvízi paraziták számára, hogy elszaporodjanak olyan akvakultúrákban is, amelyekben korábban nem fordultak elő” – fejtette ki Rutterford.

Kategóriák: Zöld hírek