altenergia.hu - Alternatív Energia Hírportál

Tartalom átvétel
www.alternativenergia.hu
Frissítve: 8 óra 32 perc

Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek

2021, január 19 - 17:39
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

“Megállapítottuk, hogy a tengerfenéken lévő műanyagszemét megtapadhat a tengerifű-maradványokban, majd partra sodródva végül kikerül a tengeri környezetből” – mondta Anna Sanchez-Vidal, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusa, aki a tanulmány vezetője volt. A tengerifű-mezők számos feladatot ellátnak az óceáni ökoszisztémában: kulcsszerepet játszanak a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot és több száz halfajnak biztosítanak menedéket. Ezen kívül akadályozzák a part menti eróziót és csökkentik a viharok táplálta pusztító hullámok hatását – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A műanyagszemét-begyűjtés folyamatának megértéséhez Sanchez-Vidal és kollégái egy kizárólag a Földközi-tengerben honos tengerifűfajra, a Posidonia oceanicára összpontosították a tanulmányukat.
2018 és 2019 között a szakemberek megnézték, hogy hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak a Mallorca strandjain partra sodródott tengerifű-kötegek, az úgynevezett Neptunus-labdák. A laza állagú labdák felében találtak műanyagszemetet, nagyjából 600 darabkát egy kilogrammnyi levélben. A szorosabb kötegek mindössze 17 százalékában mutattak ki műanyagot, ám sokkal magasabb arányban: csaknem 1500 darabkát kilogrammonként.

A kutatók mindezek alapján úgy becsülik, hogy évente nagyjából 900 millió műanyaghulladékot szűrhetnek ki a tengeri füvek a Földközi-tengerből. Azt nem tudni, hogy a műanyagszemét begyűjtése károsítja-e a tengeri fűveket. A rögbi labda formájú kötegek egy része a viharok alatt sodródik ki a partra.

Kategóriák: Zöld hírek

Elektromos traktort a magyar gazdáknak?

2021, január 19 - 16:41
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x) 

A jármű képes önállóan, vezető nélkül végrehajtani az előre beprogramozott feladatokat, de egy operátor a Monarch interaktív automatizálási funkcióit kihasználva azt is elérheti, hogy a traktor kövesse a munkást, és lassan haladjon a nyomában, írta az agrarszektor.hu. A Monarch Tractor azt állítja, hogy kifejlesztette a világ első teljesen elektromos, választható vezetési módú okos traktorát, és ezt sikerült egyetlen platformba belerakniuk. A cég közleményében jelezte, hogy már most több száz gazdaság jelezte előzetesen a vásárlási szándékát.

A traktor elektromos meghajtása 40 lóerőnyi folyamatos teljesítmény leadására képes, illetve rövid időkre képes 70 lóerőnyi teljesítményt is hozni. A jármű emellett három az egyben villamos eszköznek is tekinthető, hiszen nemcsak traktorként képes üzemelni, de egy extra tárolóegységgel terepjáróként is elboldogul, illetve erős generátorként is lehet használni a földeken.

A jármű vezetővel és vezető nélkül is képes működni. A vállalat a járművezető-segítő és a járművezető által választható műveletek biztosítására autonóm hardver- és szoftvertechnológiát használ. A jármű képes önállóan, vezető nélkül végrehajtani az előre beprogramozott feladatokat, de egy operátor a Monarch interaktív automatizálási funkcióit kihasználva azt is elérheti, hogy a traktor kövesse a munkást, és lassan haladjon a nyomában. A traktort olyan biztonsági funkciókkal is ellátták, mint az elgurulás és ütközésgátlás, a látásalapú erőátvitel (PTO) és a 360 fokban érzékelő kamerák.A traktor minden egyes a földeken töltött napon 240 gigabájtnyi adatot képes gyűjteni és elemezni. A gyártó szerint a traktor a gazdák jelenlegi eszközeivel is képes dolgozni, de a következő generáció okos szerszámok se jelentenek számára problémát. A szenzorok és a képalkotás által biztosított információk feldolgozása során a gép olyan adatokat hoz létre, amelyeket valós idejű eszközbeállításokra is lehet használni, de hosszú távú hozambecslésekként, valamint a növények különféle paramétereinek mutatóiként is lehet használni.

Gépi tanulási technológiájának köszönhetően a Monarch traktora képes arra, hogy ezeket az adatokat feldolgozza, és hosszú távú elemzéseket készítsen a növények egészségét illetően, amely annál pontosabb, minél többet dolgozik a gép a mezőn. A traktor a gyűjtött adatokat a Monarch felhőjében őrzi. A felhasználók okostelefonon vagy más okos eszközön keresztül kaphatnak a traktorral kapcsolatos riasztásokat, valamint frissítéseket az aktuális mikro-időjárási viszonyokról, ezen kívül pedig részletes műveleti jelentéseket, adatgyűjtést, elemzéseket a gazdaság hatékonyabb szervezése érdekében. A Monarch Tractor járművei 50 ezer dolláros (14,7 millió forintos) kezdő árral rendelkeznek. A kiszállítások 2021 őszére várhatóak.

Kategóriák: Zöld hírek

2021 a földgáz éve lesz?

2021, január 19 - 13:33
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Massimo Di Odoardo, a Wood Mackenzie energiakutató és konzultációs vállalat alelnöke szerint a politikai döntéshozóknak konkrét terveket kell bemutatniuk arra vonatkozóan, hogy miként akarják elérni a szénsemlegességet – számol be az LNG Industry. A szakértő úgy véli, a koncepciókban a földgáz szerepére is ki kell térniük. Mint mondta, a gázipari szereplőknek el kell kötelezniük magukat a szénsemleges technológiák mellett, ehhez pedig meg kell ismerniük a szektor környezetét, jövőjét. A Wood Mackenzie a közelmúltban egy átfogó jelentést készített a témában, melyben öt fő pont mentén vázolták, mi várhat idén a földgázra.

Napjainkban a globális szén-dioxid-kibocsátás 50, és a teljes LNG-igény 75 százalékát szénsemlegességért küzdő országok fedezik. A szakértők úgy gondolják, hogy a gáz rugalmassága nagyban függ majd a döntéshozók terveitől. A jelentés alapján Ázsiában és Európában a szénről fokozatosan térhetnek át a földgázra – Németországban például a szénerőművek nyugdíjaztatásával nagy valószínűséggel nőni fog a földgáz felhasználása közép rávon.

Több szereplő már bejelentette, hogy becsatlakoznak a szén befogásával, hasznosításával és tárolásával foglalkozó rendszerek (CCUS) fejlesztésébe, illetve a kék hidrogén előállításába – utóbbit földgázból hozzák létre. Di Odoardo szerint idén kézzelfogható előrelépésekre lesz szükség az ilyen projektek terén.

A szakértő arra számít, hogy az új amerikai elnök, Joe Biden több zöld bejelentést is tenni fog 2021-ben, ezekből azonban valószínűleg idén nem születnek jogszabályok. Feltételezhető ugyanakkor, hogy a tervek betartása érdekében drámai változtatásokra lesz szükség az Egyesült Államokban. Di Odoardo azt feltételezi, hogy az elkövetkező időben az északi féltekén uralkodó hideg idő miatt nőni fog az LNG iránti kereslet, igaz, az utánpótlás is. A szakértő kiemelte, 2020-ban rekordalacsony volt a globális ár, 2021-ben azonban éles váltás jöhet ezen a téren.

Tavaly számos LNG-s projektet töröltek, az árak emelkedése viszont most felbátoríthatja a fejlesztőket. A felvásárlók fő érdeke az lesz, hogy tisztázódjanak végre a gázzal kapcsolatos politikai attitűdök. Katar nagy LNG-s beruházási projektjének folytonos elcsúsztatása például arra sarkallhatják a szereplőket, hogy más hosszú távú elköteleződések mellett döntsenek.

Kategóriák: Zöld hírek

Hatalmas szélturbina omlott össze Svédországban

2021, január 19 - 04:04
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x) 

Az elmúlt évben ugyanakkor történtek olyan balesetek, melyek rossz fényt vethetnek a szerkezetre. A Vestas bejelentette: átmenetileg leállította nagyjából 150 darab V150-es turbinájának működését – számol be a Recharge. A vállalat átfogó vizsgálatot folytatott annak a szerkezetnek az ügyében, amely tavaly év végén Svédországban omlott össze. Az eredmények alapján a baleset hátterében egy lapáthiba állt. Az eset 2020 novemberében történt az Aldermyrberget szélfarmon. A vizsgálat szerint az egyik beszállítónál olyan hibát vétettek, amely gyengeséget idézett elő a lapát és foglalata illesztésében.

Az egyik lapát emiatt kilazult, a torony instabillá vált, végül pedig összeomlott. Mivel a probléma több másik turbinát is érinthet, a dán szélenergia-óriásnál úgy döntöttek, hogy több szerkezetüket is ideiglenesen leállítják. A cég most azon dolgozik, hogy minél előbb biztonságosan üzembe helyezhesse a szélturbinákat, az ügyfelekkel pedig folyamatosan egyeztetnek a javítás vagy a csere lehetőségeiről.

A Vestas szerint más típusoknál nem alakulhat ki hasonló hiba, a problémának pedig nincs köze két másik, tavalyi V150-es balesethez – 2020-ban az Egyesült Államokban és Ausztráliában is összeomlott már egy-egy turbina. Az aldermyrbergeti eset során senki sem sérült meg, a szerkezet a szélfarm teljes üzembe helyezésekor dőlt össze.

Az 1945-ben alapított Vestas 2003-ban olvadt össze a dán NEG Micon szélturbina-gyártóval. Azóta a vállalat egyre jelentősebb eredményeket ér el, erőművei többek között Dániában, Németországban, Hollandiában, Indiában, Olaszországban, Romániában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is megtalálhatóak. A kifejezetten erős, 4,2 megawattos V150 komoly sikereket hozott a cégnek az utóbbi években, világszerte több ezer ügyfél érkezett a Vestashoz. 2020 közepéig több mint 10 gigawattnyi megrendelést kapott a vállalat.

Kategóriák: Zöld hírek

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

2021, január 18 - 04:09
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

A legtöbb bank a napelemparkok esetében általában 20 éves élettartammal számol, de ez csupán a jelenleg használt napelemek teljesítménygarnciára vonatkozó idejét fedik le. Vagyis azt az időszakot, amíg a napelem a gyártó által megszabott teljesítményen fog működik. Ez pedig nem azt jelenti, hogy a 20 év leteltével a napelem használhatatlanná válik, hanem azt, hogy új állapotához képest csupán 60-70%-os értéken lesz képes tovább energiát termelni.

Viszont a 20 év leforgása alatt optimális esetben már bőven megtérültek a napelemes rendszerbe fektetett költségek, így a rendszer már jövedelmet termel számunkra, vagy éppen spórol meg azáltal, hogy nem kell villanyszámlát fizetnünk. Az inverterekkel kicsit más a helyzet. Ezek a berendezések komoly igénybevételnek vannak kitéve, bizonyos elektronikai alkatrészei az általános tapasztalatok szerint nem bírják évtizedekig.

Vagyis egy napelemes rendszer élettartama alatt az inverter egyszeri cseréjével számolni kell. Viszont a napelemek, kábelek, csatlakozók, tartószerkezetek különösebb külső behatás nélkül 30-40 éven át problémamentesek lehetnek.

DE MIRE LEHET SZÁMÍTANI A 20. ÉV UTÁN?

Hazánkban még relatíve újszerű technológiának számítanak a napelemes rendszerek, viszont más országok (például Németország) már több évtizedes tapasztalattal is rendelkeznek a berendezés működése kapcsán. Ráadásul az azóta felhalmozott tudást már tanulmányok formájában is összegyűjtötték. Az eddigi eredmények pedig bíztatóak!

Vannak nagyon jó külföldi projektek, amelyek a technológia egy korábbi szakaszában valósultak meg, amelyek jelentést tudnak adni arról, hogy mire is számíthatnak azok, akik csak mostanában vágtak bele napelemes rendszer működtetésébe. Ilyen például az 1990-es években megvalósított 1000 tető program Németországban. Az egyik német egyetem vizsgálta mg, hogy lassan 30 év elteltével miként is termelnek ezek a rendszerek.

A tapasztalat az volt, hogy a gyártói becslésekkel minimális volt a napelemek degradációja. Egy Lipcse szomszédságában található napelemes rendszer például több, mint 20 év szolgálatot követően is átlagosan évi 800-900 kWh áramot termel kilowattonként. Vagyis szinte semmivel se csökkent a termelőképessége az újkori állapotához képest. A napelemek mellett az inverterek is meglepően jól bírták a megpróbáltatást.

A program során telepített inverterek fele még 20-23 év elteltével is működik, nem szorult cserére. Összességében azért a solarinverterek 15 éves cseréjével lehetett számolni. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy a ma kapható napelemek és inverterek már fényévekkel verik teljesítményben és minőségben a ’90-es években kapható példányokat. Kijelenthető, hogy a jelenleg a piacon kapható termékek hasonló, vagy még ennél is jobb eredményeket fognak produkálni 20-25 év elteltével.

Kategóriák: Zöld hírek

Új elektromos Volkswagen érkezik idén

2021, január 17 - 20:08
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Ralf Brandstätter az autógyártó szerdai közleményében úgy vélte, a Volkswagen jó úton halad célkitűzése megvalósításában, hogy piacvezetővé váljon a tisztán elektromos, akkumulátorhajtású gépkocsik szegmensében. “Minden más vállalatnál jobban képviseljük a vonzó és megfizethető elektromos mobilitást” – jelentette ki. A 2020-ban kialakult nehéz piaci környezetben a Volkswagen – mindenfajta hajtásrendszert tekintetbe véve – mintegy 5,328 millió személyautót szállított ki ügyfeleinek világszerte, ez nagyjából 15 százalékos csökkenés a megelőző évhez viszonyítva.

A közleményben kiemelik: a részben elektromos hajtásrendszerű gépkocsi eladása 158 százalékkal, a tisztán elektromosaké pedig 197 százalékkal nőtt tavaly 2019-hez képest. A Volkswagen személyautók üzletág 2020-ban kilenc új elektromos és hálózatról tölthető hibrid (plug-in hybrid) modellel jelent meg a piacon, a BEV- és a hibridmodellek részesedése így már a márka teljes kiszállításainak 12,4 százalékát is elérte Európában, a 2019. évi 2,3 százalék után.

A márka legnépszerűbb modellje 56 500 eladott járművel az ID.3 volt, bár csak szeptemberben érkezett a piacra, ezt mintegy 41 300 darabbal követte az e-Golf2, illetve mintegy 24 ezer autóval a Passat GTE3.
Az idén további modellekkel bővül az alternatív meghajtású kínálat a márkánál: érkezik a ID.4, amely a márka első teljes mértékben elektromos világautója, valamint új BEV-modellek és plug-in hibridek. A márka magyarországi importőre, a Porsche Hungaria tájékoztatása szerint tavaly Magyarországon 547 villanyhajtású Volkswagen modell kelt el, ezzel a márka piacvezetővé vált a magyarországi elektromobilitásban, a teljesen elektromos autók piacán részesedése 18 százalék.

A Volkswagen korábban bejelentette, hogy 2022-re minden jelentős járműszegmensben kínál majd a moduláris elektromos platform (MEB) műszaki alapjaira épülő elektromos gépkocsikat, 2025-ig csak Volkswagen márkajelzéssel 20 elektromos modellt vezetnek be, 2025-re pedig éves szinten legalább 1,5 millió elektromos gépkocsi értékesítése szerepel a tervekben.

 

 

mti

Kategóriák: Zöld hírek

A szlovén tenger koralljai is veszélyben vannak a klímaváltozás miatt

2021, január 17 - 19:35
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

A tengerfelszín melegedése korallfehéredést és korallkihalást okozott, valamint új, nem őshonos fajok jelentek meg – mondta el egy online előadásban, amelyben a szlovén tenger környezeti állapotát ismertette. Lipej, aki a Pirani Tengerbiológiai Állomás munkatársa, kiemelte a Földközi-tenger párnakorall- és a kőkorallzátonyainak károsodását. Ezek a szlovén Strunjan Természeti Parkban is megtalálhatók, és különféle tengeri élőlényeknek adnak otthont, hozzájárulva a biodiverzitás fenntartásához.

Ezek a korallok érzékenyek a magas hőmérsékletre – mutatott rá a szakember, aki szerint azonban Szlovéniában nem is a tenger magas hőmérséklete – amely akár 26 Celsius-fok is lehet – okozza a problémát, hanem az a tény, hogy a meleg késő őszig is eltarthat. Kiemelte: a “trópusiasodás” miatt a nem őshonos fajok az Adriai-tenger északi irányába terjeszkednek. Számos ilyen fajt figyeltek meg a szlovén tengerben az elmúlt években, köztük a gömbhalféléket (Tetraodontidae) és a vérengző makrahalat (Pomatomus saltatrix).

A környezeti károk mellett ezek a halfajták gazdasági károkat is okoznak, zsákmányul ejtik a márnákat és egyéb kereskedelmi halfajtákat – fogalmazott a tengerbiológus. Jelezte: a növekvő tengerszint miatt várhatóan víz alá kerülnek az olyan vizes élőhelyek is, mint a Skocjan-öböl természetvédelmi területe vagy a Secovlje Salina természetvédelmi park, ezek a területek számos madárfaj fészkelőhelyéül szolgálnak.

Kategóriák: Zöld hírek

Kerékpárosklub: 15 százalékkal többen bicikliztek Budapesten tavaly, mint egy évvel korábban

2021, január 17 - 19:06
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

A számlálók még soha nem mértek ennyi – több mint 2,7 millió – kerékpározót ezeken az útvonalakon – közölte a Magyar Kerékpárosklub kedden az MTI-vel. Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese a szervezet közleményében azt írta, az aszfaltba telepített érzékelők felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek. Arányaiban decemberben nőtt legjobban a biciklis forgalom az előző év azonos hónapjához képest, helyenként 29-95 százalékkal.

A felmérés szerint a legnépszerűbb biciklisút a budai rakparti, ahol 2020-ban számoltak először egymilliónál több kerékpározót. A növekedés mértéke 2019-hez képest viszont a Csepelre vezető Weiss Manfréd út kerékpárúton volt a legnagyobb. Az adatok szerint munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a fővárosi kerékpárforgalom, ami a koronavírus-járvány miatti otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő eredmény – írták. A kerékpárosklub közlése szerint a BKK által üzemeltetett és nyilvánosan elérhető adatokat nyújtó számlálókat a Bem rakparton, az Árpád hídnál, a Múzeum körúton, a Hungária körúton és a Weiss Manfréd úton helyezték el.

 

mti

Kategóriák: Zöld hírek

Főtáv: több mint 700 millió forint értékben valósultak meg energiahatékonysági fejlesztések

2021, január 17 - 18:43
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Hódosy Béla elmondta: a projekt 50 százalékos mértékű európai uniós támogatással valósult meg a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop). A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Főtáv Zrt. konzorciuma által benyújtott pályázatnak köszönhetően 17 új fogyasztót kapcsoltak be a távhőrendszerbe, 502 hőközponti távfelügyelet épült ki, 7 hőközpont teljes felújítása és 218 hőközponti keringtető szivattyú cseréje történ meg, valamint felújították a III. kerület Zápor utcai gerincvezetéket. A projekt összesített eredményeként évente 51 641 gigajoule-lal csökken a primerenergia-felhasználás, a megvalósult fejlesztések révén évente 3538 tonna üvegházhatást okozó gázkibocsátás marad el – tette hozzá.

Hódosy Béla szerint a fejlesztések a Főtáv stratégiai céljainak elérését szolgálják: egyrészt a környezettudatos és energiahatékonyságot növelő távhőfejlesztéseket, ide sorolta a hőközpontok távfelügyeletbe kötését, teljes felújítását, keringtető szivattyúinak cserejét. Másik fontos kiemelt cél az új fogyasztók, ellátási területek távhőbe kötése, célzott piacbővítés olyan helyeken, amelyeken a műszaki adottságok ezt lehetővé teszik. A projekt által több lakópark és irodaház új fogyasztóként csatlakozott a távhőrendszerbe. Példaként említette a IX. kerületi Allure Residence Lakóparkot, XIII. kerületi Váci út V 47 irodaházat, a XI. kerületi Budapart Lakópark és Irodaépületet.

A Főtáv Zrt. által kiadott sajtóközlemény szerint a hőközpontok felújításával 3,5 százalék hő- és 23 százalék villamosenergia-megtakarítás realizálható. A hőközpontok távfelügyeletbe kapcsolásával az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján 1,17 százalék hő- és 6,36 százalék villamosenergia-megtakarítás becsülhető a projekt eredményeképpen.

Orbán Tibor műszaki vezérigazgató helyettes a rendezvényen kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elmúlt években mintegy 240 ezer budapesti lakás részesült távhőben, ezen felül számos nem lakossági fogyasztó, amelyek között intézmények, illetve piaci létesítmények is vannak. Céljuk, hogy a jövőben több ezer lakást, illetve a lehető legtöbb fogyasztót kapcsolják a távhőellátásba. Bíznak abban, hogy a következő években az V., VI. és VII. kerületben a kéménymentes belváros projekt keretében Budapest legfrekventáltabb belső területein is piacbővítést tudnak elérni, ezzel jelentősen tudják a helyi levegő tisztaságvédelmet is szolgálni, amely a fővárosi polgárok alapvető érdeke.

Kategóriák: Zöld hírek

Hatvan köbméter illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai

2021, január 17 - 17:06
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészete december 23-án, 28-án és 29-én a Nógrád megyei Bátonyterenye-Kisterenye, Salgótarján és Vizslás települések határában több mint 50 köbméter illegális hulladékot gyűjtött össze, és több kontérnerbe pakolva szállított el, mintegy 500 ezer forintos költségen – írták a közleményben.

Szintén decemberben szállított el Sződ település határából közel 10 köbméter építési törmeléket az erdőgazdaság Váci Erdészete. A rakodógép segítségével megrakott konténernyi illegális szemét elszállításának és megfelelő hulladéklerakóban történő elhelyezésének több mint 100 ezer forint költségét itt is az erdőgazdaság vállalta.

Mint írták, a zrt. által kezelt erdőterületekre, az országos helyzethez hasonlóan, leginkább vegyes kommunális hulladékot helyeznek el, az erdészek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy jelentős az építési törmelék, a gumiabroncs, autóalkatrész, és egyéb veszélyes hulladék illegális kihelyezése is.
Az Ipoly Erdő Zrt. is csatlakozott a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű országos programhoz, melynek keretében az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen.

A munka idei folytatása érdekében az Ipoly Erdő Zrt. pályázatot nyújtott be, melynek elbírálása, eredményhirdetése márciusban várható – közölték, hozzátéve, hogy a megelőzés érdekében az Agrárminisztérium felhívására az állami erdőgazdaságok elkészítették azt a tervezetet, amely alapján a megtisztított területekre a jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

Kategóriák: Zöld hírek

Tesla napelemes tetőcserép telepítés egy nap alatt?

2021, január 17 - 05:04
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

A gyártónál az utóbbi időkben rájöttek: érdemes a munkával tapasztalt, kifejezetten a beszerelésre szakosodott vállalatokat megbízni. A Weddle and Sons Roofing cég a közelmúltban egyetlen nap alatt telepített egy 12 kilowattos Tesla napelemes tetőt – számol be a Teslarati. Ugyanez a vállalat októberben négy nap alatt szerelt fel egy 15 kilowattos rendszert, úgy tűnik, a Weddle and Sons Roofing módszerei három hónap alatt is óriási fejlődésen estek át. A cég közleménye szerint alkalmazottai fejlámpákkal kezdték, illetve fejezték be a munkát, ami arra utal, hogy a projektet nagyon korán kezdték, és egész nap folytatták.

A Weddle and Sons Roofing az első megbízott telepítő, amely bejelentette, hogy sikerült egyetlen nap alatt beszerelnie a rendszert. RJ Johnson, a Tesla energiaipari feje ugyanakkor már korábban, a 2020-as harmadik negyedéves beszámolón beszélt egynapos telepítésekről. Mint mondta, a vállalat rengeteg tapasztalatot szerzett tavaly, aminek köszönhetően képesek felgyorsítani a folyamatot. Johnson kiemelte, hogy az egynapos munkálatokba a korábbi cserepek kiemelése, illetve a tető felkészítése nem tartozik bele, az időjárás, a telepített felület nagysága és komplexitása, illetve egyéb tényezők pedig nagyban befolyásolhatják a beszerelés időtartamát.

A Weddle and Sons Roofing szakemberei most a tető felbontását egy héttel korábban végezték, mivel a helyi jogszabályok értelmében az átépítés előtt el kell végezni egy szerkezeti vizsgálatot – ez jelen esetben fel is fedte, hogy szükség van kisebb javításokra. Nem ez a cég az egyetlen, amelyet a Tesla harmadik félként bevon a napelemes tetőcserepek telepítésébe, egyre több helyen bíz meg a gyártó más vállalatokat a feladattal. Mivel a Tesla meglehetősen újnak és tapasztalatlannak számít a piacon, komoly segítséget jelenthet a régóta tetőkkel foglalkozó csoportok bevonása, a beszerelések így egyre simábbá válhatnak.

 

Képek: Weddle and Sons Roofing / Twitter

Kategóriák: Zöld hírek

Hogyan pályázzak sikeresen napelem támogatásra 2021-ben?

2021, január 16 - 04:34
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Ennél a kivételes lakossági lehetőségnél igen nagy az érdeklődés a napelemes rendszer kiépítésével, cseréjével és bővítésével kapcsolatban. Ez a fejlesztés azonban sok mindenben eltér a többi felújítási munkálattól, ezért vannak olyan részletek, amelyekre érdemes odafigyelni!

FONTOS TÉNYEZŐK A NAPELEMES FEJLESZTÉSNÉL

Ahogy a bevezetőben is jeleztük nem minden fejlesztés egyforma, hisz különböző tételeket tartalmaz és nem mindegyiknél jelenik meg egyenlő arányban a munkadíj és az anyagköltség, ami ugye a legkedvezőbb elszámolási lehetőséget jelentené. A napelemes beruházásokra koncentrálva most összeszedtük azokat a legfontosabb pontokat, amikre érdemes odafigyelni:

Utófinanszírozás: talán az egyik legfontosabb dolog, amiről érdemes tudni, hogy a program alapvetően utófinanszírozott. Ez azt jelenti, hogy adott család bármilyen jellegű felújítást hajt végre, legyen az beltéri festés, vagy napelemes rendszer telepítése, neki azt előre meg kell finanszíroznia (akár hitellel), és csak az elszámolási dokumentáció benyújtását és pozitív elbírálást követően számolhat a támogatással.

Fontos, hogy a számlák az utolsó tétel kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig benyújtásra kerüljenek. A visszatérítés pedig a pozitív döntés és a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül történik meg. Napelemes rendszer engedélyeztetése: jobb, ha tudjuk, hogy ez a napelemes rendszer esetében nem elszámolható tétel, ugyanis az Államkincstár által kiadott közlemény szerint ez olyan szolgáltatás, ami nem illeszkedik a munkadíj és az anyagköltség kategóriába. Mindezért nem kell csodálkoznunk, ha a szállító cég ezt külön tételként, a számlától függetlenül számolja fel.

Ugyanakkor az engedélyeztetés igen fontos eleme egy napelemes rendszer beüzemelésének. Mivel a folyamat akár 3 hónapot is igénybe vehet, ezért fontos, hogy a telepítést megelőzően elinduljon a folyamat, hogy a rendszerre kiállított számla/számlák esetében ne fusson ki senki az elszámolásra rendelkezésre álló 60 napból.

Szaldó, vagy bruttós elszámolás: sokakat már tavaly óta frusztrál a gondolat, hogy idén nyáron megszűnik a kedvező szaldó elszámolással kötött szerződések lehetősége. A Kincstártól kapott tájékoztatás szerint azok, akik napelemes rendszer szeretnének, és a kivitelezést még 2021.07.01. előtt lebonyolítják, illetve a hálózati szolgáltatóval kötött szerződést is beszerzik –, függetlenül attól, hogy a számlákat csak ezen időpont után nyújtják be, – még a szaldós elszámolással élhetnek. Éppen ezért érdemes a napelemeket még 2021 első félévében felszereltetni.

A felújítások összehangolása: a korábban már említett elszámolhatóságra rendelkezésre álló 60 nap okán érdemes a különböző, de mégis összefüggő munkálatokat összehangolni. A napelemes rendszer esetében klasszikusan ilyen eset a tető felújítása és a napelemek felszerelése. Míg az energiatermelő berendezés felszerelése általában 1 napra koncentrálódik, addig a tetőszerkezet megújítása akár több napos, hetes munkálat is lehet. Éppen ezért érdemes összeállítani egy projekttervet, ahol részletesen megtervezzük a folyamatokat, lépéseket.

Elszámolási dokumentáció összeállítása: mint minden támogatási lehetőség, úgy az Otthonfelújítási program is jelentős adminisztrációval jár. Fontos, hogy a szükséges szerződések, nyilatkozatok és számlák megfelelő tartalommal és pontosan kerüljenek kitöltésre. Sokak számára ez igen megterhel lehet, ezért javasolt a szakértő cég szolgáltatásainak az igénybevétele, hisz így biztosak lehetünk benne, hogy azt a támogatást, amivel számoltunk biztosan vissza is kapjuk.

Számlák tartalma: a kormányrendelet részletesen is kitér a számlákkal kapcsolatos tartalmi elvárásokra. A támogatás csak a számlával igazolt felújítási költségekre számolható el 50%-os, de legfeljebb 3 000 000 forint értékig. Az optimális esetben a támogatás összegét tekintve az anyagköltség, illetve a munkadíj 50-50%-os arányban szerepel. Fontos azt is tudni, hogy a támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számlák vonatkozásában nem számolható el. Mindezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a számlázás is megfelelő formában történjen. Érdemes már a szerződéskötés előtt letisztázni milyen tartalmú számla is kerül majd kiállításra.

Ráadásul a rendelet felhívja a figyelmet arra is, hogy a napelemes rendszer esetében a számlán feltűntetett anyagköltség és munkadíj együttes értéke nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. Minden olyan benyújtott számla, ami ezt az értéket meghaladja elutasításra kerül. Tehát nincs lehetőség arra, hogy az adott értékhatár feletti összeget a család saját költségén átvállalja és csak a megszabott határig számoljon el.

Telepítői leterheltség: ezzel a tényezővel mindenképpen számolni kell minden területen, így a napelemes rendszereknél is. Ráadásul e területen a szaldó elszámolás miatt is dömpinggel lehet számolni, így feltétlenül javasolt mielőbb egy megfelelő szakértelemmel rendelkező napelemes céget keresni és vele szerződést kötni.

Garancia: engedélyeztetéshez hasonlóan a napelemes rendszer elemeire megvásárolható kiterjesztett garancia sem elszámolható tétel. Mindezért, ha meg szeretnénk hosszabbítani a garanciára vonatkozó időszakot azt külön számlán kell kezelnünk a szállító céggel.

Érintésvédelmi vizsgálatok: az Államkincstártól kapott friss információk szerint az érintésvédelmi mérés, illetve felülvizsgálat, mint a napelemes cég által nyújtott mérnöki szolgáltatás munkadíjként elszámolható, így az szerepeltethető a rendszer telepítésére kiállított számlán külön tételként.

Vállalkozó kiválasztása: a támogatástól függetlenül, de kiemelten fontos, hogy a napelemes rendszer kivitelezésére olyan céget válaszunk, aki megfelelő szakértelemmel rendelkezik, és olyan termékekkel dolgozik, ami megbízható és magas színvonalat képvisel a piacon. Mindezért érdemes 1-2 napot szánni arra, hogy megismerjük a kiszemelt céget és tájékozódjunk a szolgáltatásai felől.

 

Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Kategóriák: Zöld hírek

Tömeges fajkihalásra és klímaválságra figyelmeztetnek a világ vezető kutatói

2021, január 15 - 17:01
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

A tanulmányt készítő 17 szakember úgy véli, hogy a bolygó sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogyan azt a legtöbben – köztük kutatók is – gondolják – olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában. “A bioszférát és minden életformáját – beleértve az embereket – érintő veszély mértéke valójában olyan nagy, hogy nagyon nehéz felfogni, akár még a jólinformált szakembereknek is” – írták a Frontiers in Conservation Science című tudományos lapban megjelent jelentésükben, amely több mint 150 korábbi tanulmányt vizsgált.

A természetes világ lerombolása és a hatások megjelenése közötti késedelmi idő miatt az emberek nem ismerik fel, milyen nagy a probléma – érveltek a tudósok. Arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozással összefüggő tömeges elvándorlás, a járványok és a források miatti konfliktusok elkerülhetetlenné válnak, hacsak nem születnek sürgősen intézkedések. A probléma kezeléséhez messzire mutató változtatásokra van szükség a globális kapitalizmus, az oktatás és a nemek közötti egyenlőség terén.

A jelentés hónapokkal azután született, hogy a világ nem teljesítette a biológiai sokféleség védelméről szóló egyezmény által elfogadott stratégiai tervben megfogalmazott, 2020-ig elérendő célok egyikét sem.
A jelenleg helyzet alapján a világ nagyjából egymillió faja kihalhat a következő évtizedekben egy ENSZ-jelentés szerint. A klímavészhelyzet hatásai sokkal evidensebbek, mint a biodiverzitás csökkenéséé, a társadalom mégsem képes visszafogni a károsanyag-kibocsátást.

“Úgy véljük, hogy amint az emberek megértik a probléma nagyságát és közelségét, nyilvánvalóvá válik, hogy sokkal többet kell tennünk az olyan egyéni akcióknál, mint például a műanyaghasználat csökkentése, kevesebb hús fogyasztása vagy a kevesebb repülés. Nagy, szisztematikus változtatásokra van szükség, méghozzá gyorsan” – mondta Daniel Blumstein, a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem tudósa.

 

 

mti

Kategóriák: Zöld hírek

1000 km-es hatótávú elektromos autó érkezik Kínából

2021, január 15 - 11:33
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Ezzel a rendkívül sokat ígérő villanyautó bemutatásával, a világ negyedik legértékesebb autógyártójaként, akár véget vethet a Tesla elektromos autógyártásban kivívott egyeduralmának. Az egyre nagyobb kínai piacon a cég elektromos terepjáróival már rangot szerzett, és tovább öregbítette sikereit azáltal, miként az elektromos járműgyártók közül elsőként kivitelezte, hogy villámtöltés helyett megoldható legyen a gépjárművek akkumulátorainak cserélhetősége. Jövőjük meghatározó célkitűzése a Kínán kívüli terjeszkedés.

Az ET7 innovatív rendszerének minden meghatározó paramétere túlszárnyalja a Tesla azonos értékeit. Nagyszabású akkumulátor csomaggal érkezett meg a piacra és jövetele az autonóm gépjárműforgalom eddig meg nem valósított lehetőségeit kínálja. Ami a vadonatúj modell ismérveit illeti, a NIO megelőző gépkocsijainak hajtásláncát a ET7 tovább viszi. Az autó teljesítőképessége 480 kW, 850 Nm pedig a nyomatéka. A teljesítményéből adódik, hogy nulláról százra való gyorsulása is kiemelkedő, 3,9 másodperc. Légellenállási mutatója ugyancsak figyelemre méltó: 0,23 Cd.

Háromféle akkumulátorpakkal rukkol elő az ET7-es. Ötszáz km lesz a legkisebb 70 kWh-ás változat NEDC hatótávja. Hétszáz km-es NEDC hatótáv elérésére fejlesztették ki a közepes változatot, 100 kWh-ás akkumulátorcsomaggal. A legnagyobb megvehető áramforráscsomag, a tervek szerint, 150 kwh-ás teljesítménnyel bír, s ehhez 1000 kilométer NEDC hatótávot irányoztak elő. Nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy általában nem tükrözik maximális mértékben a valóságot a NEDC hatótáv adatok.

Ennek ellenére még így is kimagasló lehet a legnagyobb áramot felhalmozó és tároló berendezéssel megvalósítható hatótávolság, nevezetesen, egyetlen töltéssel akár több mint 800 kilométert megtehet az autó. Hardverek sokasága jellemzi a NIO ET7-et, amely szükséges előfeltétele az autonóm közlekedés biztosításának. A gépkocsiban harminchárom szenzor található, beépítettek az autóba többek között tizenegy nagy felbontású kamerát, sőt működik benne LIDAR szkenner is. Négy Nvidia Orin chip dolgozza fel az adatokat.

A NIO ET7-es induló beszerzési ára, állami támogatás nélkül, mintegy 69 ezer dollár körüli összeget tesz ki. Arra is lesz lehetőség, hogy olcsóbban, akkumulátor csomag nélkül vásárolják meg az autót. Aki ezt a konstrukciót választja, havi bérleti díjat kell hogy fizessen az akkumulátorért. Az autó szériagyártása és piaci forgalmazása, a cég prognózisa szerint, 2022 elején kezdődhet meg. Az autonóm közlekedést figyelembe véve, a NIO számára a Tesla hozzáállása, szemlélete a mintaadó. Az alapfelszereltség megléte kötelező érvényű a jármű biztonságos működtetéséhez, funkcióinak ellátásához. Az önvezetésnek természetesen ára lesz, havi előfizetéssel igényelhető, érhető el a szolgáltatás.

Kategóriák: Zöld hírek

Óriási napelempark készült el Kaposvár határában

2021, január 15 - 04:07
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Nemrégiben ugyanis átadásra kerül hazánk legnagyobb napelemparkja, ami 4-szer akkora, mint a korábbi csúcstartó a 25 MW beépített kapacitású Kapuváron található erőmű. Kaposvár határában jön létre Magyarország eddigi legnagyobb napelemparkja, ami jóval túlszárnyalja az eddig épített napenergián alapuló erőműveket. A napelemfarm 100 MW-os beépített kapacitású, ami nem csak hazánkban, hanem a Kelet-Közép-európai régióban is egyedinek tekinthető.

A napelempark által megtermelt energia mennyisége csaknem megfelel Kaposvár teljes lakosságának egész éves energiaigényének. A naperőművet a kínai állami tulajdonú vállalat, a China General Technology Group érdekeltségébe tartozó tervezőcég, a National Machinery Import and Export Corporation (CMC) végezte. A napelempark építését még 2019 júniusában kezdték meg, és 2020/2021 fordulójára készült el.

Az erőmű a kereskedelmi termelést várhatóan februártól kezdi meg. A projekthez az invertereket a a kínai Sungrow szolgáltatta, míg a napelemtáblák beszállítását az ugyancsak kínai JA Solar és a JinkoSolar biztosította 50-50 MW megosztásban.  A gigászi napelempark a megtermelt energiát 0,09 EUR/kWh (nagyjából 32 Ft/kWh) áron fogja értékesíti majd. A beruházás nagyjából 100 millió eurós befektetéssel jött létre.

NÖVEKVŐ SZÁMOK, CSÖKKENŐ KISZOLGÁLTATOTTSÁG

Az ilyen jellegű projekteknek hála Magyarországon rohamosan nő a napelemes kapacitások mértéke. Ezt igazolja, hogy míg 2019-ben 1277 MW volt a hazai napelemes rendszerek összesített teljesítménye, addig ez a szám 2020 év végére már elérte a 2000 MW-ot. Az idei évben hálózatra kapcsolódó kaposvári napelempark pedig már az év elején további 5%-os növekedést jelent az előző évihez képest. Ez pedig igen jó kiindulást jelent, hisz Magyarország Nemzeti Megújuló Akciótervének kiemelt célja, hogy 2022-re az ország áramigényének 14,65%-át megújuló forrásokból fedezhessék.

Ezzel pedig csökkenthető hazánk kiszolgáltatottsága is, mivel az ország jelenleg jelentős mértékű importra szorul elektromos energia tekintetében. A létrejött projekt ráadásul az Övezet és Út elnevezésű kezdeményezés fontos eleme a kínai–magyar együttműködések szorosabbra fonásában, amellyel mindkét ország hozzájárul az ökológiai környezet védelméhez és a zöld gazdaság fejlesztéséhez.

 

Képünk illusztráció.

Kategóriák: Zöld hírek

Áramot termelhetnek a jövő ablakai

2021, január 14 - 23:07
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Az egyik izgalmas irány az áttetsző panelek fejlesztése, ezeket ugyanis épületeinkben és járműveinkben is jól alkalmazhatnánk. Szakértők egy csoportja szinte teljesen átlátszó napelemet hozott létre – számol be az Euronews. A kutatók bíznak benne, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a jövőben a mostaninál többféleképpen hasznosíthatjuk majd a napenergiát otthonainkban. A kereskedelemben elérhető napelemek nem áttetszőek, emiatt csak napelemparkokba és tetőkre szokták telepíteni őket. Az átláthatatlanság oka a félvezető rétegben alkalmazott anyagok színe.

A világon több csoport is dolgozik azon, kisebb-nagyobb sikerrel, hogy a való életben is bevethető, áttetsző napelemeket hozzanak létre. A dél-koreai Incshoni Egyetem munkatársai most fontos eredményt érhettek el ezen a területen. A kutatóknak sikerült megalkotniuk a világ egyik leginkább átlátszó, sima üvegre hasonlító fotovoltaikus celláját.

A dél-koreai szakértők elsőként a korábbi vizsgálatok során azonosított potenciális félvezetőket tanulmányozták, választásuk végül a titán-dioxidra és nikkel-oxidra esett. Előbbi már jól ismert a napelemek világában, komoly előnye, hogy nem mérgező, illetve környezetbarát. A nikkel-oxid különlegessége ezzel szemben az, hogy könnyedén előállítható.

Mindkét anyag optikai átlátszósága igen magas, ezért rengeteg látható fényt képesek átengedni.
A csapat egy üveg alapra vitte fel a fém-oxid elektródákat, majd erre kerültek rá a félvezetők. Végezetül ezüstből készült nanohuzalok következtek. A kutatók több tesztet is elvégeztek, hogy felmérjék a cella tulajdonságait.

A modell hatékonysága egyelőre alacsony, csupán 2,1 százalék, de igen érzékeny, és rossz fényviszonyok között is működik. A kutatók bíznak benne, hogy idővel jelentős javulást érhetnek el a hatékonyság terén. Doondong Kim és kollégái szerint további finomításokkal rendszerüket az ablakoktól a mobiltelefonokig rengeteg helyen alkalmazhatnák. Azt csak a későbbi eredmények tükrében tudják majd megmondani, hogy a termék valóban életképes-e.

Kategóriák: Zöld hírek

Most nagyon olcsón lehet napelemhez jutni

2021, január 14 - 04:08
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Az utóbbi időszakban több olyan program is indult, melynek segítségével jóval egyszerűbbé vagy olcsóbbá válhat az otthoni napelemes rendszerek beépítése. Ilyen volt az az európai uniós pályázat is, amely a lakossági energiahatékonyság növelését segítette, és amelynek eredményeiről hamarosan döntés születhet. 2021 januárjában indult el a gyermeküket nevelő szülők számára elérhető otthonfelújítási program, melyről itt írtunk bővebben. A támogatás számos átalakításra felhasználható, többek között napelemes rendszer telepítésére is.

A program lényege, hogy megfelelő dokumentáció mellett vissza lehet igényelni a Magyar Államkincstártól a különböző felújítási és átalakítási munkák összköltségének maximum felét, az anyagköltség és munkadíj 50-50 százalékában. A támogatás összege legfeljebb 3 millió forint lehet. Novemberi bejelentése óta a rendszer alapjai már sokak számára ismerőssé váltak, cikkünkben ezúttal a fontos, de keveset tárgyalt részletekkel foglalkozunk.

Fontos, hogy a pályázatra 2020-as, anyagköltséggel kapcsolatos számlák nem adhatóak be, még akkor sem, ha a munkálatok csak 2021-ben kezdődnek meg. Csak anyagköltség alapján nem kérhető a támogatás, bejegyzett élettárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő, illetve testvér pedig nem végezheti el a munkát. A támogatás összege maximum 1,5-1,5 millió forint az anyagköltség és a munkadíj után.

A gyakorlatban ezt az alábbi módon kell értelmezni: felezni kell az összköltséget, majd ezt is felezni, és megosztani a két alösszeg között. Ha a munkadíj vagy az anyagköltség nem éri el a teljes felújítás értékének a negyedét, a kisebb összeget veszik alapul. A támogatáshoz minden esetben vállalkozói szerződésre van szükség – a jogszabály csak az 5 százalékos áfát tartalmazó számlát zárja ki.
A felújítás történhet több lépcsőben, a rendelet sem a munkálatok számát, sem azok időtartamát nem szabályozza.

Több ütemű átalakítás esetén a teljes munkafolyamat befejezését követő 60 napban kell megküldeni az Államkincstárnak a számlákat. Az érintett ingatlannak a lakcímkártyán lakóhelyként kell szerepelnie, a lakóhelyi viszonynak ráadásul legalább egy éve fenn kell állnia. Ez alól kivételt képeznek azok az ingatlanok, ahol a tulajdonjog megszerzése valamint az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül történt meg.

A program számos bel- és kültéri munkára felhasználható, az alábbiakra azonban nem: szabadon álló bútorok, konyhai gépek és beépített nem konyhai gépek (például mosógép) beszerzésére; lakás plusz szobákkal történő bővítésére; tereprendezésre; tároló építésére; mobilgarázs és riasztó beszerzésére; anyagköltségként raklapra; illetve infraszauna beépítésére.

Kategóriák: Zöld hírek

A műszálas ruhák mosásakor felszabaduló mikroszálak szennyezik az északi-sarkvidék vizét

2021, január 13 - 20:06
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

A témában született eddigi legátfogóbb tanulmány késztői az északi sarkvidékről származó 97 vízmintából 96-ban kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A megvizsgált mikroműanyagok több mint 92 százaléka mikroszál volt, ezen belül 73 százalék poliészter szál, amely méretében és színében is megegyezett a ruhagyártásban használttal. A vízminták többségét a felszíntől számított 3-8 méteres mélységben gyűjtötték, ahol a tengeri élőlények egy jelentős része táplálkozik.

Az északi-sarkvidék területére jóval több víz érkezik az Atlanti-óceán felől, mint a Csendes-óceánból, és az új kutatás a mikroműanyag szálak jóval magasabb koncentrációját, valamint hosszabb és kevésbé lebomlott szálakat mutatott ki az Atlanti-óceánhoz közelebb eső részen. A tanulmányt vezető Peter Ross, a kanadai Ocean Wise Conservation Association nevű szervezet munkatársa szerint a Jeges-tengert szennyező textilszálak valószínűleg az európai és észak-amerikai háztartásokból kerülnek az Észak-Atlanti-óceánba.

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány készítői 71 vízfelszínközeli mintát gyűjtöttek az északi-sarkvidék európai és észak-amerikai részéről, valamint további 26 mintát a Beaufort-tenger 1000 méteres mélységéből. “A poliészter szálak jelenléte az egész vízoszlopban egyértelműen kimutatható volt, jól szemléltetve a műszálak megállíthatatlan szétterjedését a Jeges-tenger egészében” – húzták alá a kutatók, akik átlagosan 40 mikroműanyag-részecskét mutattak ki egy köbméternyi vízben. A szakemberek szerint a mikroszálak mindössze kis százaléka származhat halászfelszerelésekből, amelyekhez másfajta műanyagot használnak. Lehetséges, hogy a szálak egy részét a szél szállította az északi-sarkvidékre.

 

mti

Kategóriák: Zöld hírek

Áder János a dunai olajszennyezésről beszélget legújabb podcastjában

2021, január 13 - 12:08
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

Az államfő ősszel Kék bolygó címmel indított podcast műsorának idei első adásában a szigetszentmiklósi olajszennyezésről kérdezte az OVF szóvivőjét. Áder János hangsúlyozta: a természetben okozott kár mellett a védekezés és a helyreállítás is jelentős munkát, valamint költséget jelent. Siklós Gabriella felidézte: december 12-én, szombaton lakossági bejelentés érkezett a szennyezésről. A hatóság szakembere másfél órán belül a helyszínre ért, és szinte azonnal elrendelték a legmagasabb, harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget. Még aznap harminc vízügyes szakember érkezett Szigetszentmiklósra, másnap pedig Győrből és Szolnokról is érkezett segítség, többek közt mocsárjáró gépekkel – tette hozzá.

A vízügyesek gyors reagálással néhány órán belül megakadályozták, hogy bejusson az élővízbe a szennyezés, az úszóláp megfogta a csatornából kifolyó olajat, de így is 150 méter merülőfallal mintegy 1830 négyzetméternyi területet kerítettek körbe a szóvivő tájékoztatása szerint. Áder János megjegyezte: az úszóláp ritka jelenség Európában, és 20-40 év alatt alakul ki. Szigetszentmiklósnál egy 2,5 kilométer hosszú úszólápot sikerült természetvédelmi területként megőrizni, melynek egy körülbelül 60 méteres szakasza teljesen megsemmisült a szennyezés miatt. Azonban a gyors cselekvéssel sikerült megmenteni az úszóláp nagy részét és az élővízbe nem került olaj – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

A szombati szennyezés után a következő hét első napjaiban egy körtöltést terveztek a károsodott terület köré, amelyen a munkagépek közlekedhetnek, valamint szivattyúkkal és olajfelszívó paplanokkal egyből megkezdték a mentesítést. Az első napokban a szakemberek kézi erővel is tisztították a területet, a hét első felében napi 4-5 ezer liter olajat takarítottak fel – ismertette a munkákat Siklós Gabriella.

A szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt szűk egy hónap elsődleges kárelhárítás költségei 200-250 millió forintra tehetők, a természetvédelmi szakemberekkel közösen végzett kármentesítés pedig újabb 100-150 millió forintot jelent. A helyszíni becslések alapján azonban akár több évtized is lehet, mire helyreáll a terület ökoszisztémája – mondta Siklós Gabriella.

Áder János kiemelte: a folyók szennyezésének 50 százalékát ipari, míg 25 százalékát mezőgazdasági eredetű szennyezés teszi ki. Egy liter olaj egymillió liter édesvíz beszennyezésére, tönkretételére képes, egy ilyen mértékű szennyezés pedig az ivóvíz-bázist és a mezőgazdasági öntözést is veszélyezheti, de akár a kiskertekben való öntözővíz-használat is lehetetlenné válik rövidebb-hosszabb időre – mondta a köztársasági elnök.

Úgy fogalmazott: folyóink tisztaságának megőrzése az öntözés, az ivóvíz tisztasága, a biológiai sokszínűség megőrzése szempontjából egyaránt fontos. A kárelhárítás során a vízügyesek több mint félmillió kilogramm szennyezett növényzetet és olajos vizet szállítottak el az úszólápról – mutatott rá a szennyezés nagyságrendjére Siklós Gabriella. Hozzátette: a Dunán Budapest környékén van a legtöbb vízszennyezés, de ekkora volumenűre a legrégebb óta, 1983-tól a térségben dolgozók sem emlékeznek.

A tavalyi adatokat ismertetve a szóvivő elmondta: 2020-ban 299 vízkár-elhárítási feladat volt a magyar folyókon, ebből 112 szennyvízproblémák miatt, és 54 volt olajszennyezés, amiből 12-nél – legtöbbször vízbe esett gépkocsiknál – kellett beavatkozni a szakembereknek. Arról is beszélt: az év utolsó napjaiban újabb mintegy 150 liternyi olaj került a szigetszentmiklósi úszólápra, de mivel a csatornarendszerben 7-8 kilométerrel messzebb is találtak olajszármazékokat, valószínűleg nem újabb szennyezésről van szó, hanem arról, hogy a heves esőzések kimosták a korábban bennmaradt olajat. Siklós Gabriella elmondta: a szakemberek egyből körülhatárolták a kiömlő olajat és az üzemeltető is elrendelte a csatorna tisztítását.

Áder János rámutatott: ha a szennyezés helyett leadták volna a fáradt olajat, a fenti költségek ezredrészéért legálisan megszabadulhattak volna tőle az elkövetők. Hangsúlyozta: bűncselekményről van szó, és számos szervezet felajánlásából már 12 millió forintnál jár a nyomravezetői díj. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a vizek szennyezésének megelőzésére, valamint arra, ha a lakosság ilyet észlel, azonnal jelentse, hiszen Szigetszentmiklósnál is a gyors reagálásnak köszönhetően tudták megakadályozni a nagyobb katasztrófát. Köszönetet mondott a kárelhárításban résztvevők munkájáért, együttműködéséért, és szolidaritásáért. Komoly szakmai felkészültséggel, elkötelezettséggel dolgoznak – méltatta a szakembereket az államfő.

Kategóriák: Zöld hírek

Féláron juthat most hőszigeteléshez állami támogatással

2021, január 13 - 04:11
Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

A jó hőszigetelés rengeteg kedvező hatással jár, egyrészt látványosan csökkenti a közüzemi számlákat, másrészt kisebb megterhelést jelent a környezet számára, hiszen a kevesebb elhasznált energia kisebb szén-dioxid-kibocsátást is jelent. Sokan úgy gondolják, hogy a szigetelés csak a falakat érinti, holott otthonainkban rengeteg egyéb helyen érdemes lehet elvégezni az átalakításokat. Januártól elérhető az az otthonfelújítási támogatás, melyet gyermeküket nevelő szülők igényelhetnek.

A program lényege dióhéjban a következő: a szülők egy alkalommal élhetnek a támogatással maximum 3 millió forint értékben, a munkálatokat előbb állni kell, majd a megfelelő dokumentáció benyújtását követően a Magyar Államkincstár visszautalja az összeg felét – a támogatás 50-50 százalékát a munka- és az anyagdíj teszi ki. A programban számos munkatípussal lehet pályázni, a rendszerről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Feltételezhető, hogy a programban részt vevők egy jelentős része hőszigetelésre használja majd a támogatást. A tudatos energiahasználatot támogató brit Energy Saving Trust segítségével bemutatjuk, hogy mire kell figyelni, ha javítani akarunk otthonunk hőrendszerén. Első cikkünkben a falakra koncentráltunk, ezúttal azonban más területekre fókuszálunk.

Mindenekelőtt érdemes megvizsgálni a tetőt. Bár egy nem jól szigetelt házban az ember hajlamos a hideg vagy éppen meleg falakra figyelni, valójában a tető is jelentős forrása lehet a hőveszteségnek – akár a hő negyede is itt áramolhat ki. Jó hír, hogy a tető vagy tetőtér hőszigetelése nemcsak hatékony, hanem viszonylag egyszerű is. Amennyiben a szigetelni kívánt terület könnyen megközelíthető, ásványgyapottal az ember maga is elkészítheti a javítást. Az anyagot először a födémgerendák közé, majd megfelelő szögben a födémgerendákra kell felhelyezni.

Igaz, a tökéletes szigeteléshez ajánlott specialistát is hívni – már csak azért is, mert számla nélkül nem igényelhető az otthonfelújítási támogatás. A tető után érdemes lejjebb, a padlóra tekinteni – emeletes otthonok esetében általában elegendő a földszint hőszigetelése. Már egy szőnyeg is elég lehet a csempék vagy a parketta hőveszteségének mérsékléséhez, egy jó szakember segítségével azonban a padló átalakításával is sokat takaríthatunk meg. Végezetül a víztartályokról, csövekről és radiátorokról sem szabad megfeledkezni. A hőszigetelésnek jellemzően ezen része a legolcsóbb és legegyszerűbb, az átalakításkor a kulcs az, hogy a kisugárzott hő ne az otthonból kifele, a külső falakhoz, hanem befelé áramoljon.

Kategóriák: Zöld hírek