Hírolvasó

Most egy ketrecharcos élőzött autózás közben, nem lett szép vége – videó

ingatlanmenedzser.hu - 7 óra 52 perc
Lassan külön kategória lesz a közlekedési balesetekben a "Facebook live-ozás".
Kategóriák: Gazdasági hírek

Megint drograzziát tartott a rendőrség a Hős utcában

Index - 24óra - 11 óra 48 perc
29 embert állítottak elő. Kereskedőket kerestek.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Évtizedekig titokban kísérleteztek szétválasztott ikreken

Index - 24óra - 2018, október 16 - 22:32
Robert, Eddy és David 19 évig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy ikrek. Aztán kiderítették, hogy egy nagyszabású pszichológiai vizsgálat miatt nem ismerhették egymást. Nem ők voltak az egyetlenek. A mai napig nincsenek érdemi válaszok a kérdésekre az ügyben.
Kategóriák: Gazdasági hírek

A német futball nem volt még ilyen mélyen, hat vereség egy évben

Index - 24óra - 2018, október 16 - 22:12
A franciák 2-1-re nyertek az NL-meccsen. Löw csapata ki is eshet az A ligából.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Ifi olimpia: Huller Dániel ezüstérmes 400 gáton

Index - 24óra - 2018, október 16 - 21:45
Eb-aranya után a szezon végén is erős maradt.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Európa második legnagyobb geotermikus rendszere épül Szegeden

Hat városrészben 9 fűtési kört kapcsolnak zöldenergiára a következő években Szegeden. A fedett uszoda mellett Felsőváros más területeit, továbbá Odesszát, az Északi városrészt, Rókust, Tarjánt, valamint a Belvárost 1700–2000 méteres talpmélységű kutakból feltörő 90 Celsius-fokos vízzel fűtik ki, ami több mint 600 ezer gigajoule termálenergiát jelent.

Tavaly 4 fűtési kör megújuló energetikai alapú átalakítására nyert KEHOP-támogatást a Szetáv Kft., a Geo-Hőterm Kft., valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. alkotta konzorcium, a beruházás önrészét az önkormányzati cég két partnere teremti elő. A 9,5 milliárd forint összértékű projekt támogatási intenzitása 50 százalékos, akárcsak az idén nyertes pályázatuk esetében, ami további 5 fűtési kör átalakítását tartalmazza 11,4 milliárdból. A fejlesztések a Szetáv fűtőműveit látják majd el tiszta, importfüggetlen alternatív termálenergiával, amivel összesen 20 millió köbméter földgázt váltanak ki, és 35 ezer tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.

Javul a levegő minősége

– Mivel nem vagyunk iparváros, a Szetáv számít az egyik legnagyobb légszennyezőnek, ezen is változtathatunk a beruházás révén. A projekt legfontosabb eredménye az lesz, hogy 40-45 százalékkal tudjuk csökkenteni károsanyag-kibocsátásunkat 5 év alatt. Ezzel a fejlesztéssel Szeged felkerül az alternatív energiát hasznosítók térképére – részletezte lapunknak Kóbor Balázs, a Szetáv Kft. ügyvezetője. Megjegyezte, a lakosság azonban nem feltétlenül veszi majd észre az árban a zöldenergiára történő váltást, hiszen hiába kell majd kevesebb gázt vásárolnia a világpiacról a nonprofit városi cégnek, évek óta miniszter állapítja meg, mennyit kell fizetni a távfűtésért a szolgáltatást igénybe vevőknek, írta a delmagyar.hu.

Óránként 70 köbméter vizet termelnek majd

A primer hőenergia-ellátás 90 százaléka a távfűtést látja majd el, de vannak más fogyasztók is, például a 16 milliárd forint kormányzati forrásból épülő fedett uszoda, amelyet hőcserélőn keresztül szintén a kiépülő rendszer tart majd melegen, továbbá a Cédrus Liget Lakóparknál is létesülnek termálkutak. Szeged-szerte összesen 27 kutat fúrnak, az elsőt novemberben kezdik a tervek szerint Felsővároson, majd Odessza, az Északi városrész és Rókus következik. A kutak óránként átlagosan 70 köbméter vizet termelnek majd, ami fűtőközegként szolgál a kazánházakban, vagyis a távfűtő hálózatba nem kerül be, hanem visszasajtolják a mélybe. – Ennyi kúttal működő geotermikus rendszer egész Európában ritkaság, a szegedi lesz Reykjavík után a második legnagyobb – szemléltette a 4-5 éves kivitelezésű projekt jelentőségét Kóbor Balázs.

Kategóriák: Zöld hírek

Brazília a 93. percben törte össze Argentínát

Index - 24óra - 2018, október 16 - 21:29
Neymar szögletére érkezett jól Miranda.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Atomenergiáról megújuló energiákra vált Tajvan

A döntést komoly vita kíséri. A távlati célkitűzések között szerepel, hogy Tajvan 2025-ig beszünteti az atomenergia felhasználását és ezzel párhuzamosan fokozatosan a középpontba kerülnek a megújuló energiák. A döntést ugyanakkor az ipar egy része nem fogadta kitörő örömmel és mindent elkövet azért, hogy az ellenérzéseit kifejezésre juttassa. A helyi atomipar többek között népszavazást akar kezdeményezni a kérdésben, s így kényszerítené meghátrálásra az elnököt és annak támogatóit. Emellett kampányt indítottak azzal a fő mottóval, hogy a megújuló energiák túl drágák és nem képesek biztosítani az ország stabil energiaellátását. Éppen ezért az atomenergia és a szén gyakorlatilag még hosszú ideig elengedhetetlen Tajvan energiaellátása szempontjából.

Az elnök és támogatói ugyanakkor nem hagyták magukat és egy tajpeji energiaügyi konferencián azt javasolta a szakembereknek és a közvéleménynek, hogy ne hallgassanak az atomipar érveire, hanem álljanak ki a megújuló energiák mellett. Amennyiben ugyanis az elképzelések megvalósulnak, úgy az ország 2030-re a teljes energiaellátását a megújuló forrásokból biztosíthatja, írta a sonnenseite.com.

Az elnök megerősítette, hogy a kormány mindenképpen ki akar vonulni az atomenergia-üzletből és utalt arra, hogy már a 2011-ben, Berlinben folytatott megbeszélésein is felmerült ez a gondolat. A politikus pedig azóta is ragaszkodik az ötlet megvalósításához, különösen azóta, hogy Tajvan elnöke lett.

Kategóriák: Zöld hírek

A szaúdi koronaherceg tagadta Trumpnak, hogy bármit tudna az eltűnt újságíróról

Index - 24óra - 2018, október 16 - 21:06
Az amerikai elnök telefonon hívta fel a herceget.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Az ELTE megint odamondott egyet a kormánynak a genderszakok miatt

Index - 24óra - 2018, október 16 - 21:03
A döntés megkérdőjelezi a tudomány Alaptörvényben hirdetett autonómiáját, írták.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Kis híján 5 milliárd forinttal támogatta az üldözött keresztényeket a kormány

ingatlanmenedzser.hu - 2018, október 16 - 21:02
Erre egy képviselői kérdésre adott parlamenti válaszból derült fény.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Barátkozzunk az új országszlogennel: Magyarország a csodák soha ki nem apadó forrása

Index - 24óra - 2018, október 16 - 20:53
Orbán Viktor azt mondta, a turizmusban vállalkozni = hazaszeretet, úgyhogy támogatni kell az ágazatot.
Kategóriák: Gazdasági hírek

A Liverpoolt szétzilálta az Afrika-kupa

Index - 24óra - 2018, október 16 - 20:49
Szalah és Mané után Keita is megsérült válogatott meccsen. Bajnokit hagynak ki.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

ingatlanmenedzser.hu - 2018, október 16 - 20:43
A fejlesztők szerint a cél a hőmérséklet 2 Celsius-fokos csökkentése és a járművek okozta zajártalom megfelezése.
Kategóriák: Gazdasági hírek

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

hvg.hu IT | Tudomány - 2018, október 16 - 20:43
A fejlesztők szerint a cél a hőmérséklet 2 Celsius-fokos csökkentése és a járművek okozta zajártalom megfelezése.
Kategóriák: Tudományos hírek

Rohamléptekben telepítjük a napelemeket

A tájékoztatás szerint 2017 végén összesen 29 685 kiserőmű csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, 46 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A háztartási méretű kiserőművek piacán belül összesen 29 593 háztartási méretű, napenergiát hasznosító kiserőmű létesült. A háztartási méretű naperőművek számának növekedését az elmúlt években a napelemek beruházási költségének csökkenése, a háztartási méretű kiserőművekre vonatkozó szaldó elszámolás és a pályázati úton hozzáférhető beruházási támogatások segítették – hangsúlyozta a MEKH. Az energiahivatal közölte: a háztartási és a nem engedélyköteles kiserőművek bővülése a 2018-ban az első negyedéves adatok alapján folytatódik, és várhatóan az előző évnél gyorsabb ütemű lesz a növekedés.

Az idei első negyedévben kétszer annyi háztartási méretű kiserőmű létesült, kétszer akkora beépített teljesítménnyel, mint 2017. azonos időszakában. Az újonnan telepített kiserőművek mind napelemes rendszerek voltak. A 0,5 megawatt beépített teljesítőképesség alatti, nem háztartási méretű kiserőművek esetében is jelentős volt a növekedés, a húzóerőt itt ugyancsak a naperőművek jelentették. Ebben a méretkategóriában a csökkenő beruházási költségek mellett továbbra is a kötelező átvételi rendszerben nyújtott támogatás a bővülés motorja – jelezte a MEKH.

Kategóriák: Zöld hírek

Lakástakarék: a Bankszövetség egy új konstrukció közös kialakítását kéri a kormánytól

Index - 24óra - 2018, október 16 - 20:25
Pontokba szedve védik meg a lakástakarékokat, és felhívják a figyelmet, hogy megtakarítási hajlandóság nélkül nincs sikeres gazdaság.
Kategóriák: Gazdasági hírek